فهرست مطالب

مجله راهبردهای نو در روانشناسی و علوم تربیتی
پیاپی 14 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/19
  • تعداد عناوین: 33
|
  • مهدی امیری *، زهره ملایی تراکمه صفحات 1-15

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین شیوه‌های فرزند پروری والدین و میزان رضایت زناشویی با پرخاشگری کودکان شهرستان لامرد می‌باشد. جامعه پژوهش شامل تمام نوآموزان پنج‌ساله 18 مهدکودک شهرستان لامرد و والدینشان‌ که در سال تحصیلی 1399-1398 در مهدکودک‌های این شهرستان مشغول به فعالیت هستند می‌باشد. نمونه آماری آن شامل 50 نفر از کودکان مذکور و والدین آن‌ها بوده که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده از جامعه فوق انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه استاندارد فرزند پروری بامریند، پرسشنامه پرخاشگری آرنولد باس و مارک پری اچ و پرسشنامه رضایتمندی زناشویی انریچ که پایایی و روایی آن توسط پژوهش های قبلی در ایران تاییدشده است، می‌باشد. عمده‌ترین نتایج تحقیق مبین آن است که بین سبک فرزند پروری دموکراتیک، سهل گیرانه و مستبدانه والدین با مولفه‌های پرخاشگری کودکان هیچ رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین بین رضایت زناشویی والدین با مولفه‌های پرخاشگری کودکان و بین رضایت زناشویی والدین با سبک فرزند پروری هیچ رابطه معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: فرزندپروری، رضایت زناشویی، پرخاشگری، کودکان
  • پرستو کرمی، اعظم قویدل * صفحات 16-27

    هوش هیجانی و کمال‌گرایی از جنبه‌های اصلی و تاثیرگذار در زندگی شخصی و تحصیلی دانشجویان می‌باشند. هدف از پژوهش حاضر پیش‌بینی ابعاد کمال‌گرایی (خودمدار، دیگر مدار، جامعه مدار) بر اساس مولفه‌های هوش هیجانی در دانشجویان بود. پژوهش حاضر یک مطالعه کاربردی، کمی و توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری، همه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه در سال تحصیلی1400-1399 بود که به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای نسبی 117 نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش، مقیاس هوش هیجانی برادبری وگریوز (2004) و کمال‌گرایی چندبعدی تهران (2007) بود. داده‌های به‌دست‌آمده با ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که نمره کل هوش هیجانی با کمال‌گرایی خودمدار و کمال‌گرایی دیگر مدار رابطه مستقیم و معناداری داشت اما با کمال‌گرایی جامعه مدار رابطه معناداری نداشت. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد از بین مولفه های هوش هیجانی، مولفه مدیریت رابطه قادر به پیش‌بینی کمال‌گرایی خودمدار و همچنین مولفه خود مدیریتی قادر به پیش‌بینی کمال‌گرایی دیگر مدار و کمال‌گرایی جامعه مدار می‌باشد. به نظر می‌رسد با اجرای مداخلات مناسب می‌توان در راستای اصلاح نگرش‌های کمالگرایانه و ارتقای هوش هیجانی دانشجویان گام برداشت و به بهبود کیفیت زندگی و سلامت روانی آن‌ها کمک نمود.

    کلیدواژگان: ابعاد کمالگرایی، هوش هیجانی، سلامت روان، دانشجویان
  • مسلم امیری، نسیم اکبری، مریم محمدی، امید ویسی * صفحات 28-47

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تطبیقی مفاهیم اخلاقی مندرج در سند تحول بنیادین آموزش‌وپرورش و عملیاتی نمودن مفاهیم اخلاقی آن بر مبنای نظرات تربیتی می‌باشد. روش به‌کاررفته از نوع کیفی و با روش تحلیل محتوا هدایت‌شده از متن سند تحول بنیادین انتخاب شد. نتایج پژوهش از تناظر و همخوانی مفاهیم اخلاقی سند با مفاهیم اخلاق جهانی خبر می‌دهد. با توجه به اصول تربیتی برگرفته ازنظریات افلاطون، خواجه‌نصیرالدین طوسی و نظریات تربیتی کنونی، روش‌های آموزشی متناسب با اصول یادشده، جهت عملیاتی نمودن مفاهیم شناسایی و تعیین گردید. تحلیل متن از تناظر مفاهیم اخلاقی در سند تحول و مفاهیم اخلاق جهانی در بعضی از مولفه‌ها وعدم تناظر در برخی دیگر خبر می‌دهد. جهت عملیاتی نمودن مفاهیم اخلاقی روش‌های تدریس‌های مختلف و موثر کاربردی، بر اساس رویکردها و نظریات مشخص گردید.

    کلیدواژگان: اخلاق، سند تحول بنیادین، اخلاق جهانی
  • افسانه بلوری، بهزاد شالچی *، معصومه آزموده صفحات 48-58

    در شرایط مجازی شدن آموزش، مفاهیم مهمی مثل کیفیت زندگی کلاسی، دستخوش تغییراتی شده‌اند. این مطالعه باهدف تعیین مقایسه اثربخشی آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و تنظیم شناختی هیجان، بر کیفیت زندگی کلاسی دانش‌آموزان دوم متوسطه در پاندمی کرونا انجام شد. پژوهش از نوع نیمه تجربی و جامعه آماری شامل دانش‌آموزان دوره دوم متوسطه تبریز می‌باشد، که به تعداد60 نفر با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب و به‌عنوان نمونه تحقیق به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه شاهد قرار گرفتند. دانش‌آموزان هر سه گروه پرسشنامه‌های راهبردهای انگیزشی و خودتنظیمی برای یادگیری پینتریچ و دیگورت (MSLQ)، تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی و همکاران (CERQ)، پرسشنامه کیفیت زندگی کلاسی اینلی و بورک 1992 را در پیش‌آزمون و پس‌آزمون تکمیل نمودند. گروه‌های آزمایش یک و دو، طی 16 جلسه آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و آموزش تنظیم شناختی هیجان را دریافت کردند. داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره (MANCOVA) مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشانگر این می‌باشد که میانگین کیفیت زندگی کلاسی در گروه شاهد که هیچ آموزشی دریافت نکرده‌اند در پس‌آزمون ثابت مانده است. درحالی‌که میانگین کیفیت زندگی کلاسی در هر دو گروه آزمایش در پس‌آزمون افزایش‌یافته اما در پاندمی کرونا تاثیر آموزش‌های تنظیم شناختی هیجان بیشتر از آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بوده است. با توجه به ابعاد تاثیرات این پاندمی و تغییر روش آموزش و یادگیری، در کنار آموزش‌های روتین کلاسی، آموزش‌های مکمل مناسب ضروری می‌باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کلاسی، یادگیری خود تنظیمی، تنظیم شناختی هیجان، کرونا
  • زهره نیکویی *، نیلا علمی منش صفحات 59-69

    هدف پژوهش حاضر مقایسه‌ی اثربخشی درمان مواجهه و جلوگیری از پاسخ با درمان فراشناخت بر کاهش شدت علایم اختصاصی و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی بود. این پژوهش از نوع نیمه ‌آزمایشی است که با طرح پژوهشی پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه بیماران اختلال وسواس فکری-عملی مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره شهرستان شیراز در سال 1400 بود. مداخله فراشناخت به مدت 8 جلسه گروهی و به مدت دو ماه به‌صورت جلسات 1٫5 ساعته بر روی گروه آزمایش اول و مداخله مواجهه و جلوگیری از پاسخ به مدت 14 جلسه 2 ساعته بر روی گروه آزمایش مواجهه و جلوگیری از پاسخ اجرا شد. هر دو گروه آزمایش و گروه کنترل در طی دوره مطالعه در دوز های نزدیک، داروی فلووکسامین (دوز 200 تا 300) مصرف کردند. هر دو گروه‌درمانی نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری را نشان دادند. اما گروه‌درمانی مواجهه و جلوگیری از پاسخ، نسبت به گروه‌درمانی فراشناخت کاهش بیشتر و معناداری را داشته است. بر پایه‌یافته‌های پژوهش، تاثیر درمان مواجهه و جلوگیری از پاسخ، در کاهش علایم اختصاصی اختلال وسواس اجبار در مراجعین از درمان فراشناختی موثرتر می‌باشد؛ بنابراین درمانگران می‌توانند از این درمان در کنار درمان‌های موفق دیگر، جهت ارتقا کیفیت زندگی بیماران استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان فراشناخت، درمان مواجهه و جلوگیری از پاسخ، اختلال وسواس فکری وعملی
  • حسین محققی *، فاطمه صدرا، ابولقاسم یعقوبی، محمدرضا ذوقی پایدار صفحات 70-83

    هدف این پژوهش تاثیر آموزش ذهن آگاهی بر تنیدگی ادراک‌شده و نشخوار خشم در دانش آموزان دختر ساکن خوابگاه بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه موردنظر شامل دانش آموزان دختر دوره متوسطه بود که از بین آن‌ها نمونه 45 نفری به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. 15 نفر دارای تنیدگی بالاتر از متوسط در یک گروه آزمایش و 15 نفر دارای نشخوار خشم بالاتر از متوسط در گروه آزمایش دیگر قرار گرفتند. 15 نفر نیز در گروه کنترل قرار گرفتند. برای گروه های آزمایش آموزش ذهن آگاهی در 8 جلسه توسط پژوهشگر اجرا شد و گروه کنترل، آموزشی دریافت نکرد. قبل و بعد از آموزش روی‌همه گروه ها آزمون تنیدگی ادراک‌شده و نشخوار خشم اجرا شد. ابزار پژوهش شامل مقیاس تنیدگی ادراک‌شده کوهن و همکاران (1983) و مقیاس نشخوار خشم سوخودولسکی و همکاران (2001) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس بررسی شد. نتایج نشان داد که برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر تنیدگی ادراک‌شده و نشخوار خشم معنادار بود. با توجه به نتایج پژوهش می توان از برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی برای کاهش تنیدگی ادراک‌شده و نشخوار خشم در دانش آموزان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تنیدگی ادراک شده، نشخوارخشم، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی
  • عبدالله رحیمی *، هایده احمدی، شلیر نجفی صفحات 84-93

    هدف از انجام این پژوهش بررسی تجارب معلمان در زمینه عوامل موثر بر خشونت در بین دانش‌آموزان دوره ابتدایی بود. میدان تحقیق و جامعه موردمطالعه معلمان مدارس شهر سنندج بودند. ازآنجایی‌که پژوهشگر قصد داشت تجربه زیسته معلمان در زمینه عوامل موثر بر خشونت در بین دانش‌آموزان ابتدایی را پیدا کند؛ لذا راهبرد پدیدارشناسی انتخاب شد. روش نمونه‌گیری در این پژوهش به شیوه هدفمند و ملاکی انجام شد. از بین معلمان مدارس شهر سنندج درمجموع از 10 نفر برای مشارکت دعوت به عمل آمد که 4 نفر آنان معلمان مرد و 6 نفر زن بودند. اصل اشباع نظری برای اتمام نمونه‌گیری مورداستفاده قرار گرفت. تجارب مشارکت‌کنندگان در دو الگو ترسیم گردید. 1- عوامل و پیامدهای معلمان (ناکارآمدی در تدریس و رفتار فردی، تنزل جایگاه و مقام معلم در جامعه، خشونت با همکاران و عوامل کادر مدرسه)2- عوامل و پیامدهای دانش‌آموزان (افت و ترک تحصیل، افزایش معضلات اجتماعی، آسیب روحی و روانی).

    کلیدواژگان: خشونت، معلمان، تجارب زیسته، دانش آموزان، مدرسه
  • زهرا خلیلی *، زیبا مستوفی، لادن واقف صفحات 94-103

    این پژوهش با هدف بررسی تفاوت جنسیتی در انزوای اجتماعی دانش‌آموزان متوسطه دوم شهر یاسوج در زمان شیوع کووید19 انجام شد. این روش پژوهش ازجمله پژوهش‌های غیرآزمایشی و از نوع علی- مقایسه‌ای (پس رویدادی) است. جامعه آماری شامل دانش‌آموزان متوسطه دوم در سال تحصیلی 1400-1399 شهر یاسوج که بر اساس جدول مورگان 322 نفر به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای مرحله‌ای انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان به‌وسیله مقیاس تنهایی (UCLA) مورد ارزیابی قرار گرفتند. در تجزیه‌وتحلیل از آزمون t برای دو گروه مستقل جهت مقایسه میانگین‌های دو گروه استفاده شد. بر اساس یافته‌های این مطالعه، تفاوت معنی‌داری بین انزوای اجتماعی دانش‌آموزان دختر و پسر در زمان شیوع کووید 19 وجود دارد. فاصله‌گذاری اجتماعی در زمان شیوع کووید19 دانش‌آموزان را تحت تاثیر قرارداد، با افزایش محدودیت‌ها، میزان انزوای اجتماعی دانش‌آموزان نیز بیشتر می‌شود.

    کلیدواژگان: تفاوت جنسیتی، انزوای اجتماعی، دانش آموزان، ویروس کووید19
  • حسین تربتی نژاد *، یاسر محمد خانی صفحات 104-112

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین کمال‌گرایی تحصیلی بر رضایت تحصیلی با نقش میانجی کیفیت زندگی در مدرسه دانش‌آموزان متوسطه اول شهر گرگان بود. روش تحقیق همبستگی با رویکرد مدل‌سازی معادلات ساختاری است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی با رویکرد معادلات ساختاری می‌باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش‌آموزان متوسطه اول شهر گرگان تشکیل می‌دهند که تعداد آن‌ها 1321 نفر می‌باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان و به‌صورت تصادفی 297 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه کمال‌گرایی تحصیلی، رضایت تحصیلی و کیفیت زندگی در مدرسه است. داده‌های به‌دست‌آمده با استفاده از نرم‌افزار Smart Pls به روش مدل‌سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند. با توجه به نتایج یافته‌ها، با توجه به نتایج پژوهش حاضر متغیر میانجی کیفیت زندگی در مدرسه در رابطه‌ی بین کمال‌گرایی با رضایت تحصیلی معنادار است و بیش از 67 درصد از اثر کمال‌گرایی با رضایت تحصیلی از طریق غیرمستقیم توسط متغیر میانجی کیفیت زندگی در مدرسه دانش‌آموزان تبیین می‌شود.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، کیفیت زندگی در مدرسه، رضایت تحصیلی، دانش آموزان
  • ولی نوذری *، ابوذر زارع، طاهره کریمی جشنی صفحات 113-119

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی بازی شطرنج بر کاهش مشکلات شناخت اجتماعی و ریاضی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری انجام شد. روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه چهارم ابتدایی با تشخیص ناتوانی یادگیری ارجاع داده‌شده به مرکز مشاوره آموزش‌وپرورش شهر شیراز در سال تحصیلی 99-98 بودند، که تعداد 40 نفر از دانش آموزان با نمره بالای میانگین در پرسش‌نامه مشکلات یادگیری کلورادو (فرم والدین) و عدم آشنایی با بازی شطرنج به‌عنوان نمونه با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش هفته‌ای دو جلسه به بازی شطرنج در طی 45 روز پرداختند و گروه کنترل مداخله‌ای دریافت نکرد، پیش‌آزمون و پس‌آزمون برای هر دو گروه اجرا گردید و داده‌های حاصل از اجرای پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری با کنترل پیش‌آزمون با استفاده از نرم‌افزار اس پی اس اس نسخه 19 مورد تجزیه‌وتحلیل آماری قرار گرفت. یافته‌های پژوهش نشان داد که اثربخشی بازی شطرنج بر کاهش مشکلات شناخت اجتماعی و ریاضی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری معنادار است. بازی شطرنج می‌تواند در پیشگیری و بهبود ناتوانی دانش آموزان در مشکلات شناخت اجتماعی و ریاضی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: بازی شطرنج، شناخت اجتماعی، ریاضی، ناتوانی یادگیری
  • حسین تربتی نژاد *، حمیدرضا زنگانه، تهمینه ابوالقاسمی صفحات 120-129

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر یادگیری مشارکتی بر شایستگی و فرسودگی تحصیلی دانش‌آموزان متوسطه اول شهر علی‌آباد کتول بود. روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی است. طرح مورداستفاده در این تحقیق، طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل می‌باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش‌آموزان متوسطه اول شهر علی‌آباد کتول می‌باشند. از بین این دانش‌آموزان 40 نفر از دانش‌آموزان پایه هشتم به‌صورت نمونه‌گیری در دسترس در دو گروه 20 نفر آزمایش و گواه انتخاب شدند. ابزار اندازه‌گیری در این پژوهش، بسته آموزش یادگیری مشارکتی به روش جیگساو، پرسشنامه شایستگی تحصیلی دیپرنا و الیوت (1999) و پرسشنامه فرسودگی تحصیلی بروس و همکاران (2009) می‌باشد. داده‌های به‌دست‌آمده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره با نرم‌افزار SPSS- 20 مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج بیانگر آن است که یادگیری مشارکتی برافزایش شایستگی و کاهش فرسودگی تحصیلی دانش‌آموزان متوسطه اول شهر علی‌آباد کتول تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، شایستگی، فرسودگی تحصیلی
  • مجید کهرازهی *، عزیزالله رودینی، سجاد شواکندی صفحات 130-143

    استرس به‌عنوان یک مکانیسم واقعیت انکارناپذیر در زندگی کنونی است که سن و سال نمی‌شناسد و گریزی از آن نیست و در بین دانش‌آموزان در مدارس بسیار دیده می‌شود. ازاین‌رو باید شیوه‌های صحیح مقابله با استرس و مدیریت آن را، به دانش‌آموزان به‌عنوان یک مهارت اساسی در زندگی آموزش داد. درواقع بهترین زمان، برای مقابله و شیوه‌های کنترل استرس و مدیریت آن، از همان کودکی و در مدارس است. در همین راستا، پژوهش حاضر باهدف بررسی مهم‌ترین عوامل ایجاد استرس و تاثیر آن بر یادگیری دانش‌آموزان به‌صورت مطالعه کیفی و از نوع تحلیل روایی صورت گرفت. به این منظور، 9 روایت به‌طور تصادفی (از دانش‌آموزانی که سابقه تجربه استرس‌های شدید و مکرر را داشته‌اند) همراه با توصیف، تحلیل و تفسیر آن‌ها، برگزیده‌شده است. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها، مراحل سه‌گانه کدگذاری انجام شد و پس از استخراج کدهای اولیه و نام‌گذاری محورها، بر اساس اطلاعات به‌دست‌آمده از روایات، مهم‌ترین عوامل ایجاد استرس در دانش‌آموزان و تاثیرگذار بر فرآیند یادگیری پدید آمد. بر اساس یافته‌ها، آشنایی معلمان با فن‌های کنترل و مدیریت استرس و خنثی کردن عوامل ایجاد استرس در مدارس، با مشارکت خانواده‌ها و خود فرد، باهدف پیشگیری از اختلال در فرآیند یادگیری موثر ناشی از استرس‌های شدید و مکرر در دانش‌آموزان، امری ضروری محسوب می‌شود.

    کلیدواژگان: روایت پژوهی، استرس، دانش آموزان، یادگیری
  • مهین فدائی * صفحات 144-148

    باورهای دینی در همه ابعاد زندگی انسان، تاثیرات بسزایی دارد و تقویت این باورها باعث افزایش سلامت روان افراد می‌شود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر باورهای دینی بر کاهش پرخاشگری دانش‌آموزان بود. پژوهش حاضر، از نوع تحقیق نیمه تجربی با پیش و پس‌آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش‌آموزان دخترانه دین و دانش گندمکار بود 30 دانش‌آموز دختر مقطع متوسطه بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند. آن‌ها در دو گروه آزمایشی و کنترل تخصیص تصادفی شدند. با استفاده از پرسشنامه پرخاشگری (AGQ) مورد ارزیابی قرار گرفتند، سپس افراد در گروه آزمایش به مدت 4 هفته طی 8 جلسه 45 دقیقه‌ای تحت آموزش باورهای دینی با رویکردشناختی-رفتاری با قرار گرفتند. یافته‌ها در نرم‌افزار SPSS-22 ثبت و با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تحلیل واقع شد، نتایج حاصل از تحقیق نشان داد باورهای دینی بر کاهش پرخاشگری دانش‌آموزان اثرگذار است.

    کلیدواژگان: دین، باورهای دینی، پرخاشگری
  • حسام عثمانی * صفحات 149-157

    هدف پژوهش حاضر پیش‌بینی اضطراب کرونا بر اساس سازگاری اجتماعی و سلامت روان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان مراکز توان‌بخشی شهر سقز در سال 1400-1399 بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری تمام شماری 103 نفر به‌عنوان نمونه مورد ارزیابی قرار گرفتند و به علت مخدوش بودن بعضی از پرسشنامه درنهایت 100 پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفت. برای سنجش متغیرهای موردمطالعه از پرسشنامه‌های اضطراب کرونا علی پور و همکاران (1398)، پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل (1962) و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (GHQ) استفاده شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌های پژوهش با استفاده از روش‌های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام‌به‌گام و با نرم‌افزارSPSS نسخه 23 صورت گرفت و سطح معناداری آزمون‌ها 0/05 در نظر گرفته شد. یافته‌ها نشان داد که 60 نفر (60 درصد) از کارکنان مرد و 40 نفر (40 درصد) از کارکنان زن بودند. میانگین و انحراف معیار سن برای کارکنان مرد 3/14± 35/32 و میانگین و انحراف معیار سن برای کارکنان زن 2/50 ± 31/03بود. همبستگی مثبت معنی‌داری بین سازگاری اجتماعی و سلامت روان و همچنین همبستگی منفی معنی‌داری بین سازگاری اجتماعی و سلامت روان با اضطراب کرونا وجود داشت. 28/1 درصد از واریانس اضطراب کرونا توسط سازگاری اجتماعی و درمجموع 44/6 درصد از واریانس اضطراب کرونا توسط سازگاری اجتماعی و سلامت روان تبیین شد. با توجه به نتایج پژوهش می‌توان اظهار کرد که جهت بالا بردن سازگاری و سلامت روان افراد تدابیری اتخاذ شود که اضطراب کاهش‌یافته و کارکنان با سازگاری و سلامت روان بیشتری فعالیت خود را انجام دهند.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، سلامت روان، اضطراب کرونا
  • امین جعفری دهکردی * صفحات 158-170

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر ورزش بر یادگیری دانش‌آموزان مقطع ابتدایی شهرستان شهرکرد بود. جامعه آماری تحقیق کلیه مدارس ابتدایی دخترانه و پسرانه شهرستان شهرکرد در سال تحصیلی 1400-1401 بود که در هر مدرسه 100 دانش‌آموز مشغول به تحصیل بودند. یک مدرسه به‌طور تصادفی خوشه‌ای برای نمونه تحقیق انتخاب و از 100 دانش‌آموز مدرسه فوق، 90 نفر به‌طور داوطلبانه برای نمونه تحقیق انتخاب شدند. پس از همسان‌سازی آن‌ها بر مبنای قد، وزن، سن و پیش‌آزمونی که از دروس فارسی، املای فارسی، قرآن، ریاضی و علوم صورت گرفت، نمونه‌ها به‌طور تصادفی به دو گروه 45 نفره تجربی و شاهد تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 8 هفته قبل از ورود به کلاس به ورزش صبحگاهی پرداخت؛ درحالی‌که گروه شاهد در مدت فوق، ورزش صبحگاهی انجام نداد. پس از پایان 8 هفته، از هر دو گروه شاهد و تجربی از دروس مزبور پس‌آزمون گرفته شد. برای تجزیه‌وتحلیل نتایج آزمون‌ها، از روش‌های آماری توصیفی و استنباطی ازجمله تی دو هتلینگ، هموجنتی، ANOVA و آزمون تعقیبی LSD و نرم‌افزار SPSS استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که در هر پنج درس، بین میانگین نمرات پیش‌آزمون و پس‌آزمون گروه تجربی تفاوت معنادار وجود دارد و میانگین نمرات گروه تجربی از میانگین نمرات گروه شاهد در هر پنج درس بیشتر بوده و تفاوت بین میانگین‌ها ازنظر آماری معنادار است. به‌طورکلی، چنین می‌توان نتیجه گرفت که ورزش بر دانش‌آموزان مقطع ابتدایی تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: ورزش، یادگیری، دانش آموزان ابتدایی، پیشرفت تحصیلی
  • امید توکلی، صدیقه ابراهیمی * صفحات 171-181

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی (MBCT) بر انگیزش تحصیلی و خودکارآمدی دانش‌آموزان انجام گرفت. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه دانش‌آموزان متوسطه دوره دوم شهر چمستان در سال تحصیلی 99-98 بود. نمونه‌های پژوهش شامل 30 آزمودنی که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب‌شده بودند و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. پرسشنامه‌هایی که جهت جمع‌آوری اطلاعات از گروه نمونه در نظر گرفته‌شده بود، عبارت بودند از: مقیاس انگیزش تحصیلی والرند و همکاران (1992) و پرسشنامه خودکارآمدی شرر و همکاران (1982). برای تجزیه‌وتحلیل آماری داده‌ها از تحلیل کوواریانس به کمک نرم‌افزار SPSS-22 استفاده شد. نتایج نشان داد که بین میانگین‌های نمرات انگیزش تحصیلی و خودکارآمدی گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس‌آزمون، تفاوت معناداری وجود دارد. بنابراین، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی (MBCT) یک روش موثر در افزایش انگیزش تحصیلی و خودکارآمدی دانش‌آموزان است.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، انگیزش تحصیلی، خودکارآمدی
  • فاطمه خاکشور، پریسا مصدق * صفحات 182-193

    احساس تنهایی، تجربه‌ای شایع در نوجوانان است اما وقتی این احساس به‌طور مکرر اتفاق افتد، اثرات مخربی بر سلامت جسمی، روانی و عاطفی آنان می‌گذارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقش خودشناسی انسجامی و باورهای مذهبی در احساس تنهایی نوجوانان بود. پژوهش حاضر توصیفی از نوع طرح‌های همبستگی می‌باشد. جامعه آماری این پژوهش عبارت بود از کلیه نوجوانان 18-15 ساله منطقه 7 شهر مشهد که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل بوده به تعداد 2550 نفر که حجم نمونه به شیوه نمونه‌گیری در دسترس و بر اساس جدول کرجسی و مورگان 334 نفر انتخاب شد. پرسشنامه مورداستفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه‌ خودشناسی انسجامی قربانی و همکاران (2008)، پرسشنامه نگرش سنج مذهبی خدایاری فرد و همکاران (1392) و پرسشنامه احساس تنهایی راسل، پیلوا و کورتونا (1980) بود. به‌منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌های جمع‌آوری‌شده از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندمتغیره و نرم‌افزار SPSS- 21 استفاده شد. نتایج نشان داد که خودشناسی انسجامی اثر غیر معناداری در پیش‌بینی احساس تنهایی نوجوانان دارد (0/05<P) ولی باورهای مذهبی توانایی پیش‌بینی احساس تنهایی نوجوانان را دارد (0/05>P). همچنین بین خودشناسی انسجامی و احساس تنهایی نوجوانان با اطمینان 0/99 همبستگی منفی معنادار وجود دارد و این متغیر توانست احساس تنهایی نوجوانان را پیش‌بینی کند. بین مولفه‌های باورهای مذهبی (باور مذهبی، عواطف مذهبی، رفتار مذهبی، وانمود اجتماعی) نیز بااحساس تنهایی نوجوانان رابطه منفی و معناداری وجود دارد، ولی از بین این مولفه‌ها فقط عواطف مذهبی و رفتار مذهبی اثر معناداری در پیش‌بینی احساس تنهایی نوجوانان دارد. پژوهش نشان داد خودشناسی انسجامی و باورهای مذهبی پیش‌بینی کننده احساس تنهایی در نوجوانان هستند؛ بنابراین، پرداختن به متغیرهای خودشناسی انسجامی و باورهای مذهبی می‌تواند به‌مثابه پرتاب نوری در حل مسیله احساس تنهایی نوجوانان باشد.

    کلیدواژگان: خودشناسی انسجامی، باورهای مذهبی، احساس تنهایی
  • ساناز علیخواه *، فاطمه رضازاده صفحات 194-208

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش باورهای فراشناختی در افسردگی زنان متاهل شهر تهران بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه زنان متاهل مراجعه‌کننده به خانه‌های سلامت شهرداری شهر تهران است که از بین 4 منطقه (3،7،8،12) شهرداری شهر بزرگ تهران بودند. روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله ایی بود که جهت تعیین حجم نمونه با استفاده از فرمول فیدل و تاباخنیک (1991) تعداد 154 نفر از زنان انتخاب شد؛ که درنهایت 150 پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفت. ابزارهای مورداستفاده، پرسشنامه فراشناخت ولز (MCQ-30) و پرسشنامه افسردگی بک 2 (BDI-II) بودند. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها به روش همبستگی و رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم‌افزار SPSS-22 انجام گرفت. یافته‌ها نشان داد که بین باورهای فراشناختی و افسردگی رابطه و معناداری دارند. با توجه به یافته‌های این پژوهش مبنی بر رابطه باورهای فراشناختی با افسردگی وجود مشاورین مجرب در خانه‌های سلامت به‌منظور ارایه آموزش و مشاوره به زنان متاهل جهت تعدیل باورهای فراشناختی آن‌ها ضروری است همچنین پژوهش حیطه‌های فراشناختی زنان با افسردگی رابطه دارد و با توجه به اهمیت و ضرورت آگاهی‌های فراشناختی آموزش این راهبردها توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: باورهای فرشناختی، افسردگی، زنان متاهل
  • ساناز علیخواه *، سامان سلطانی صفحات 209-225

    پژوهش حاضر با هدف رابطه شفقت به خود با کیفیت زندگی زناشویی در زوجین با تعارضات زناشویی انجام شد. این پژوهش مقطعی از نوع مطالعات همبستگی بود؛ به این منظور نمونه‌ای به حجم 140 نفر بر اساس فرمول فیدل و تاباخنیک با روش نمونه‌گیری هدفمند از میان زوجین مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره و خانواده‌درمانی شهر تهران انتخاب شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از مقیاس کیفیت زندگی زناشویی، فرم تجدیدنظر شده (RADS) و مقیاس شفقت خود (SCS) استفاده شد. با توجه به بیماری کرونا توزیع پرسشنامه‌ها به دو صورت چاپی (30 نفر) و الکترونیکی (110 نفر) در اختیار آزمودنی‌ها قرار گرفت. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با روش‌های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم‌افزار SPSS-20، انجام شد. نتایج در کل نمونه نشان داد که رابطه مولفه‌های شفقت به خود با کیفیت زندگی زناشویی معنادار است. همچنین مولفه‌های انزوا، ذهن‌آگاهی و همانندسازی افراطی و شفقت به خود (نمره کلی) می‌توانند کیفیت زندگی زناشویی را پیش‌بینی کنند (05/0 >P). به نظر می‌رسد که شفقت به خود و مولفه‌های آن‌یکی از شاخص‌های اصلی ارتقای کیفیت زندگی زناشویی و ازدواج پایدار می‌باشد و نقش تعیین‌کننده‌ای را در کیفیت زندگی زناشویی زوجین ایفا می‌کند؛ بنابراین با توجه به نقش متغیرهای شفقت به خود مشاوران خانواده و روانشناسان می‌توانند در بحث و بررسی درمان مشکلات زندگی زناشویی به بررسی این متغیرها بیشتر اهتمام ورزند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی زناشویی، شفقت به خود، تعارضات زناشویی
  • سوسن ویسی شیتاب * صفحات 226-237

    کودکان و نوجوانان بیشترین قربانیان هرزه نگاری به‌شمار می‌روند. درواقع، زمینه‌های کنجکاوی، تاثیرپذیری و یادگیری کودکان و نوجوانان سبب شده تا نسبت به بزرگ‌سالان بیشتر به مسایل جنسی توجه نموده و از این رهگذر به آثار هرزه نگارانه بیشتر گرایش یابند و بالطبع آسیب بیشتری ببینند. این پژوهش باهدف بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجانی بر نابهنجاری های جنسی نوجوانان کاربر سایت‌های هرزه نگاری شهرآبادان پرداخت. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازلحاظ روش، نیمه آزمایشی که در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه پژوهش حاضر شامل نوجوانان کاربر سایت‌های هرزه نگاری ساکن شهرآبادان بود که به مراکز مشاوره مراجعه نموده بودند. حجم نمونه شامل 40 نفر (20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر گروه کنترل) و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شد. اعضای گروه آزمایش، به‌صورت گروهی تحت آموزش تنظیم هیجان در 8 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند که جهت آموزش راهبردهای تنظیم هیجان از محتوای جلسات آموزشی تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس (2014) استفاده شد. ابزار جمع‌آوری داده ها شامل مقیاس پارافیلیا کورت فرویند (1968) بود. داده ها با روش های آمار استنباطی تحلیل کوواریانس تجزیه‌وتحلیل شد. نتایج حاصل از تجزیه‌وتحلیل داده ها نشان داد آموزش تنظیم هیجانی در نابهنجاری های جنسی و ابعاد آن موثر بوده است؛ اما در مولفه یادگار پرستی موثر نبوده است؛ بنابراین توجه به آموزش تنظیم هیجان در مدارس اهمیت زیادی دارد و عامل مهمی در کاهش نابهنجاری های جنسی نوجوانان به شمار می رود.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، نابهنجاری های جنسی، هرزه نگاری
  • لیلا خلیلیان *، محسن لعلی صفحات 238-251

    نبود رابطه خوب بین والدین و فرزندان می‌تواند منجر به طیف وسیعی از مشکلات رفتاری و هیجانی در کودکان و نوجوانان شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مدیریت والدین مبتنی بر طرح‌واره بر تعارض والد-فرزند و مشکلات رفتاری نوجوانان بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون برای هر دو گروه آزمایش و کنترل با پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران دارای نوجوان مبتلا به مشکلات رفتاری در رده سنی 12 تا 16 سال در شهر اصفهان در سال 1400 بودند. بدین منظور64 مادر با استفاده از روش نمونه-گیری خوشه‌ای انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 32 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش آموزش را به مدت 10 جلسه 60 دقیقه‌ای دریافت کردند. ابزار اندازه‌گیری پژوهش شامل پرسشنامه سیاهه‌ی رفتاری کودک (CBCL) و مقیاس راهبردهای تعارض موری‌ای. اشتراس بود. داده‌ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه‌گیری تکراری تحلیل شدند. نتایج نشان داد بعد از آموزش به‌طور معناداری نمره کل تعارض والد، نمره کل تعارض فرزند و نمره کل مشکلات رفتاری و زیر مقیاسهای آن شامل درون سازی و برون سازی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری داشته است. به‌طورکلی می‌توان نتیجه گرفت که آموزش مدیریت والدین مبتنی بر طرح‌واره می‌تواند به‌عنوان یک درمان موثر جهت بهبود روابط والد-فرزند و کاهش مشکلات رفتاری کودکان و نوجوانان در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری هیجانی، آموزش مدیریت والدین، نوجوان، تعارض والد - فرزند، طرحواره درمانی
  • فرحناز مهربان بوشهری * صفحات 252-266

    بیماری فیبرومیالژی یک بیماری پیچیده و چندوجهی بوده، که سیری غیرقابل‌پیش‌بینی دارد؛ ازآنجایی‌که پاسخ به روش‌های درمانی و تحمل آن‌ها از بیماری تا بیمار دیگر متفاوت است، درمان هم برای پزشک و هم برای بیماران یک مشکل بالینی می‌باشد. این بیماری همراهی بالایی با دیگر سندرم‌های جسمی-عملکردی و مشکلات روان‌شناختی دارد. طبق تعریف، این سندرم مجموعه‌ای از شکایات شامل دردهای مزمن منتشر، همراه باوجود نقاط دردناک و علایمی نظیر خستگی، اختلالات خواب، سردرد، اختلال خلقی-شناختی و خشکی صبحگاهی مفاصل می‌باشد در این پژوهش بر آنیم که رویکردهای مختلف انعطاف‌پذیری و تیوری‌های مختلف درد و اختلالات جسمانی را در ارتباط با این بیماری از دیدگاه روانشناسی بررسی کنیم.

    کلیدواژگان: فیبرومیالژی، مشکلات روانشناختی، سندرم، انعطاف پذیری
  • علیرضا اسدنژاد * صفحات 267-281

    بک و الیس در یک نگاه کلی، بر ایجاد تغییرات عاطفی و رفتاری از طریق ایجاد تغییرات شناختی در فرد تاکید کرده اند. پژوهش حاضر باهدف تبیین رابطه «سازمان روانی فطرت» با «سازمان شناختی» انسان در دست یابی به کمال و سلامت روان مبتنی بر آموزه های اسلامی، ارایه‌شده است. این پژوهش، بنیادی بوده و با تحلیل و توصیف داده ها و برقراری ارتباط منطقی میان آن‌ها، به تبیین نتایج خود پرداخته است، که بر مبنای آن، حاکمیت و عدم حاکمیت فطرت بر سازمان شناختی انسان، سلامت و عدم سلامت روان انسان را تعیین می کند. نتایج این پژوهش نشان داد، فطرت برای بروز رفتاری خود، نیاز به یک عامل محرک دارد و آن، سازمان شناختی است. زیرا نتیجه پژوهش حاکی از آن است که بلوغ سازمان شناختی، پیش نیاز درک و دریافت هدایت های فطری است. این پژوهش همچنین نشان داد، این سازمان شناختی است که تقویت یا تضعیف می گردد، نه فطرت. ازاین‌رو فرایند تغییر در رویکرد فطرت محور، مبتنی بر تقویت سازمان شناختی، با محوریت بازگرداندن مراجع به فطرت اصیل خود و شکوفایی فطریات وی تبیین شده است.

    کلیدواژگان: فطرت، سازمان شناختی، عقل، خودشکوفایی، سلامت روان، کمال، اسلامی
  • مرضیه صادق زاده *، مسلم عباسی صفحات 282-296

    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی پرسشنامه ارزیابی فرسودگی والدینی (PBA) در نمونه مادران دارای فرزند پیش‌دبستانی بوده است. جامعه آماری این مطالعه توصیفی-مقطعی، شامل کلیه مادران شهر کازرون بوده که در سال تحصیلی 1400-99 دارای لااقل یک فرزند 5 تا 7 ساله بوده‌اند. نمونه پژوهش نیز شامل 884 مادر از این جامعه بوده که علاوه بر پاسخگویی به لینک آنلاین پرسشنامه‌ها، از ملاک‌های ورود موردنظر پژوهش نیز برخوردار بوده‌اند. ابزارهای پژوهش نیز شامل پرسشنامه ارزیابی فرسودگی والدینی (روزکام و همکاران، 2018) و فرم‌کوتاه شاخص استرس فرزندپروری (آبیدین، 1995) بوده است. در این مطالعه از روش‌های تحلیل‌عاملی اکتشافی، تحلیل‌عاملی‌تاییدی، محاسبه ضرایب آلفای کرونباخ، امگای مک‌دونالد، ضریب بازآزمایی و همچنین همبستگی با نمرات حاصل از پرسشنامه استرس فرزندپروری استفاده‌شده است. نتایج هر دو شیوه تحلیل‌عاملی، موید وجود یک ساختار چهار عاملی در فرسودگی والدینی مادران موردمطالعه بوده است. مقادیر ضرایب آلفا، امگا و بازآزمایی نیز گواه همسانی‌درونی و ثبات‌زمانی مطلوب و مقادیر همبستگی با نمرات پرسشنامه استرس فرزندپروری گواه روایی‌همگرای مناسب ابزار بوده است. نتایج پژوهش ضمن تاکید بر قابلیت پرسشنامه ارزیابی فرسودگی والدینی در نمونه مادرانی که دارای فرزند پیش‌دبستانی هستند، نشان می‌دهد که تجربه فرسودگی والدینی لااقل در این گروه از مادران ایرانی دارای چهار جنبه مشخص بوده و به لحاظ ساختاری با آنچه در پژوهش‌ روزکام و همکاران (2018) موردبحث قرارگرفته، متفاوت نیست.

    کلیدواژگان: فرسودگی والدینی، استرس فرزندپروری، روان سنجی، مادران، پیش دبستانی
  • مهدیه جلیل زاده خوشنود *، پریناز بنی سی، سعیده زمردی صفحات 297-310

    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش شناختی رفتاری بر تاب‌آوری، خودکارآمدی و خود ارزشمند سازی زنان خانه‌دار شهر کرج بود. پژوهش حاضر، ازجمله طرح‌های نیمه آزمایشی، به‌صورت پیش‌آزمون پس‌آزمون بود که جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه زنان خانه‌دار مراجعه‌کننده به مرکز روان‌شناختی رازی بودند که تعداد آن‌ها برابر با 400 نفر بود و تعیین حجم نمونه به‌صورت تصادفی انتخاب و از بین آن‌ها 30 زن خانه‌دار گزینش شدند و در هر دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم گردید، ابزار گردآوری داده‌ها در این تحقیق سه پرسشنامه استاندارد تاب‌آوری (CD-RISC) (2003)، خودکارآمدی عمومی شرر و همکاران (1982)، پرسشنامه استاندارد وابستگی‌های ارزش خود کراکر و همکاران 2003 و آموزش شناختی رفتاری استفاده شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌های جمع‌آوری‌شده، به دو روش توصیفی و استنباطی از طریق نرم‌افزار SPSS-21 انجام شد. در این پژوهش، از آمار توصیفی برای محاسبه میانگین و از آمار استنباطی به منظور بررسی فرضیه‌ها استفاده گردید. نتایج حاکی از تاثیر آموزش شناخت درمانی بر تاب آوری (F=15.30 و P<0.05) و خودکارآمدی (F=21.20 و P<0.05) و خودارزشمندسازی (F=12.45 و P<0.05) می‌باشد. نتایج نشان داد که آموزش شناختی رفتاری بر تاب‌آوری، خودکارآمدی و خود ارزشمندی زنان خانه‌دار شهر کرج اثربخش است؛ که با توجه به‌شدت اثر، آموزش شناختی رفتاری بر خودکارآمدی زنان خانه‌دار تاثیر بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: آموزش شناختی رفتاری، تاب آوری، خودارزشمندسازی و خودکارآمدی
  • سارا آذربادگان * صفحات 311-318

    هدف از انجام پژوهش حاضر پیش‌بینی ویژگی‌های شخصیتی بر شوخ‌طبعی و تفکر انتقادی زوجین بود. این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن پیمایشی- تحلیلی است و به شیوه همبستگی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را زوج‌های جوان نیشابور تشکیل داده‌اند. نمونه‌گیری به‌صورت در دسترس از بین زوج‌های مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره در سطح شهر نیشابور که حداقل 2 سال از ازدواج آن‌ها گذشته بود و داوطلب شرکت در این پژوهش بودند؛ انتخاب شدند. ابزار گردآوری پژوهش شامل پرسشنامه تفکر انتقادی کالیفرنیا فاسیون (CCTST)، پرسشنامه استاندارد سبک‌های شوخ‌طبعی مارتین و همکاران 1988 و پرسشنامه 5 عاملی شخصیت نیو (1985) بود. برای تحلیل اطلاعات از آزمون همبستگی استفاده شد که با استفاده از نرم‌افزار SPSS صورت پذیرفت. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که بین شوخ‌طبعی و باوجدان بودن و توافق رابطه معناداری وجود ندارد؛ این در حالی است که یافته‌های فوق حاکی از آن است که شوخ‌طبعی با برون‌گرایی و انعطاف‌پذیری رابطه مستقیم و معناداری و با مولفه‌های روان‌رنجوری رابطه معکوس و معناداری دارد. همچنین بین تفکر انتقادی و انعطاف‌پذیری رابطه معناداری وجود ندارد؛ این در حالی است که یافته‌های فوق حاکی از آن است که تفکر انتقادی با برون‌گرایی و توافق و باوجدان بودن رابطه مستقیم و معناداری و با مولفه‌های روان‌رنجوری رابطه معکوس و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، شوخ طبعی، تفکر انتقادی، زوجین
  • مریم نیک سیر، غلامعلی افروز، شهلا پاکدامن *، صدیقه السادات میرزایی، الهه نری میسا صفحات 319-329

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی مشکلات بین فردی در نوجوانان براساس مولفه های رضایت زوجیت والدین آن‌ها صورت گرفت. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی و روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل نوجوانان کلاس ششم تا دوازدهم در سال 9899 بود که با روش نمونه‌گیری در دسترس تعداد 300 نفر (150 دختر و 150 پسر) انتخاب شدند و پرسشنامه های مشکلات بین فردی بارخام و همکاران (1966) و رضایت زناشویی افروز (1390) روی آن‌ها اجرا شد. داده‌ها با استفاده از رگرسیون چندمتغیری با روش گام‌به‌گام مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که رضایت زوجیت والدین، 22 درصد از واریانس مشکلات بین فردی را تبیین می‌کند. درنهایت نتایج نشان داد که بین ابعاد ده گانه رضایت زوجیت والدین با ابعاد شش گانه مشکلات بین فردی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد؛ بنابراین می‌توان گفت با توجه به نقش رضایت زوجیت والدین بر مشکلات بین فردی نوجوانان، لازم است بر اهمیت رضایت زوجیت والدین در زندگی نوجوانان تاکید شود چراکه رضایت زناشویی از طریق ایجاد محیط گرم و صمیمانه در خانواده یکی از عوامل مهم در کاهش مشکلات بین فردی فرزندان است.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی زوجیت، مشکلات بین فردی، والدین، نوجوانان
  • سیده زهره حسینی، محمود مهر محمدی *، پروین احمدی صفحات 330-347

    این پژوهش با هدف کاربردی و از نوع کیفی و برای شناسایی عوامل موثر در پرورش تفکر نقاد در آموزش عالی صورت گرفته است. نتایج برگرفته از 58 مقاله پژوهشی در فواصل سال‌های2000 تا 2022 بوده است و به تایید 11 صاحب‌نظر رسیده است. برای بررسی و تحلیل یافته‌ها در میان کشورها از روش تطبیقی- مقایسه‌ای بر اساس الگوی بردی در چهار مرحله توصیف، تفسیر، هم‌جواری و مقایسه استفاده‌شده است. یافته‌ها نشان داده‌اند که آموزش عالی کشورهای موردمطالعه کمتر به این عوامل توجه داشته‌اند. ایران نیز از این امر مستنثنی نیست و در 5 عامل: محیط امن، آشنایی به اصول استدلال ورزی و قضاوت مبتنی بر شواهد، اجتناب از قضاوت عجولانه و تعهد به اصول اخلاق نقادی و دانش و مهارت و همسانی باور و عملکرد و تناسب زمان برای پوشش دادن سرفصل برنامه درسی نیاز به توجه ویژه دارد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، تفکر نقاد، پرورش
  • سوسن ویسی شیتاب * صفحات 348-363

    پژوهش حاضر به بررسی اثربخشی تنظیم هیجانی بر انحراف جنسی، اضطراب اجتماعی و خودکنترلی کاربران سایت های پورنوگرافی پرداخت. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و ازلحاظ روش، نیمه آزمایشی بود که در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه پژوهش حاضر شامل نوجوانان کاربر فعال شبکه های اجتماعی اینترنتی ساکن شهر آبادان بود که به مراکز مشاوره مراجعه نموده بودند. جهت اعتیاد به شبکه های مجازی از این جامعه نمونه ای شامل 20 نوجوان پسر در رده سنی 14 الی 18 سال، که در طول روز بیش از 3 ساعت وقت خود را در شبکه های مجازی صرف می کردند انتخاب شدند. افراد در هر دو گروه بدون سابقه آموزش های مهارت‌های شناختی و هیجانی منظم هستند که داوطلبانه و به‌طور تصادفی در گروه های کنترل و آزمایشی تقسیم و بررسی شد. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس پارافیلیا (کورت فرویند، 1968)، مقیاس اضطراب اجتماعی برای نوجوانانSAS-A لاجرسا (1998) و پرسشنامه خود کنترلی تانجی (2004) بود و جهت آموزش راهبردهای تنظیم هیجان از محتوای جلسات آموزشی تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس (2014) استفاده شد. یافته ها نشان داد آموزش تنظیم هیجانی در انحراف جنسی، خود کنترلی و اضطراب اجتماعی موثر بوده است. به این معنا که آموزش تنظیم هیجانی باعث کاهش انحراف جنسی و اضطراب اجتماعی و افزایش خود کنترلی شده است.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، انحراف جنسی، اضطراب اجتماعی، خودکنترلی، پورنوگرافی
  • سجاد باباخانی * صفحات 364-376

    پژوهش حاضر با هدف بررسی جایگاه مفاهیم و مولفه‌های سلامت روانی در کتاب‌های تفکر و سبک زندگی پایه‌های هفتم و هشتم دوره اول متوسطه در سال تحصیلی 1410-1400 با روش تحلیل محتوای کمی انجام پذیرفته است. ابزار گردآوری داده‌ها، سیاهه تحلیل محتوا می‌باشد، که روایی آن توسط متخصصان این حوزه تاییدشده. به‌منظور تعیین پایایی ابزار تحقیق از روش بازآزمایی استفاده شد و مقدار ضریب همبستگی 87/0 حاصل گردید. یافته‌های حاصل از تحلیل با استفاده از نرم‌افزار SPSS (نسخه 25) و روش آماری غیر پارامتریک نشان داد که بین فصل‌های کتاب‌های تفکر و سبک زندگی هر دوپایه از نظر پرداختن به مولفه سلامت جسمی و رفتاری و روحیات فردی تفاوت معنادار وجود ندارد و تنها مولفه کنش ورزی اجتماعی به‌طور یکسان توزیع نشده است و بین میزان توجه به مفاهیم سلامت روانی تفاوت معناداری وجود ندارد و تقریبا توزیع مفاهیم سلامت روانی در این دو کتاب یکنواخت می‌باشد.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، مولفه های سلامت روانی، کتاب تفکر و سبک زندگی، تحلیل محتوا، دوره اول متوسطه
  • شیوا صادقی *، مریم کدخدایی صفحات 377-386

    مشارکت کردن در کار گروهی و همکاری کردن با یکدیگر، از مهارت‌های اجتماعی لازم برای زندگی در دنیای امروز است و یادگیری این مهارت‌ها در دوران کودکی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بازی‌درمانی مبتنی بر رویکرد رفتاری-شناختی بر مهارت‌های اجتماعی و سازگاری فردی در کودکان دوره اول ابتدایی شهر اصفهان بود. جامعه آماری این پژوهش شامل32344 دانش‌آموزان دوره اول ابتدایی بودند. نمونه‌گیری به شیوه تصادفی خوشه‌ای به این صورت که از بین نواحی شش‌گانه آموزشی شهر اصفهان، مناطق2،6 به‌صورت کاملا تصادفی انتخاب شدند. تعداد 15 نفر که در دو گروه کنترل و آزمایش قرار داده شدند. ابزار پژوهش عبارت از پرسشنامه مهارت‌های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) و سازگاری کودکان دخانچی (1377) بود. گروه آزمایش طی 8 جلسه 45 دقیقه‌ای، تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله‌ای دریافت نکردند. داده‌های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-25 تحلیل شد. نتایج نشان داد که بازی‌درمانی مبتنی بر رویکرد رفتاری شناختی بر مهارت‌های اجتماعی و سازگاری فردی در کودکان دوره اول ابتدایی شهر اصفهان تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، رویکرد رفتاری-شناختی، مهارت های اجتماعی، سازگاری فردی، کودکان
  • مریم دیبا واجاری *، محدثه حبیبی صفحات 387-400

    معنویت با ساختارهای مهم فرد ازجمله کیفیت زندگی و تحمل ناکامی در ارتباط است و به فرد برای مقابله با مسایل زندگی کمک می کند. این پژوهش باهدف تعیین تاثیر معنویت درمانی بر کیفیت زندگی و تحمل ناکامی دختران انجام شد. این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل تمام دختران نوجوان سنین 13 تا 18 ساله منطقه 13 تهران شرق و شرق نو در سال 1399 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر از دختران منطقه مذکور انتخاب شدند و با جایگزینی تصادفی در گروه‌های مداخله (15 نفر گروه معنویت درمانی) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند و به پرسش نامه های کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (فرم کوتاه) و تحمل ناکامی هارینگتون (2005) پاسخ دادند. گروه کنترل در انتظار ماند و برای گروه مداخله طی 8 جلسه 60 دقیقه ای آموزش معنویت درمانی اجرا شد. در پایان مداخلات درمانی و یک ماه بعد، بار دیگر آزمودنی های گروه مداخله و کنترل به منظور بررسی میزان تداوم اثربخشی آموزش صورت گرفته (پیگیری 1 ماهه) با استفاده از پرسشنامه های پژوهش ارزیابی شدند. داده های پژوهش با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد اثر معنویت درمانی بر کیفیت زندگی و تحمل ناکامی دختران معنادار بود. درنتیجه بین نمره های عامل (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری) در میزان بهبود کیفیت زندگی و تحمل ناکامی دختران جوان تفاوت معناداری مشاهده شد. بر اساس نتایج این پژوهش می توان گفت که استفاده از مداخله معنویت درمانی بر کیفیت زندگی و تحمل ناکامی دختران تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: دختران، کیفیت زندگی، تحمل ناکامی، معنویت درمانی
  • بررسی رابطه تعارض نوجوان و والد با میزان استفاده از اینترنت در دانش آموزان دختر دوره ی اول متوسطه
    فائزه پیران *، حکیم سحاقی، یوسف مرادیان صفحات 401-411

    هدف پژوهش حاضر بررسی تعارض نوجوان و والد با میزان استفاده از اینترنت در دختران نوجوان دانش‌آموز مقطع متوسطه اول است. روش تحقیق این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه دانش‌آموزان مقطع اول متوسطه ناحیه 2 استان البرز در سال تحصیلی1400-1399 تشکیل دادند. طبق جدول مورگان جامعه این تحقیق 750 نفر و حجم نمونه 256 نفر محاسبه گردید. در این پژوهش از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای مرحله‌ای استفاده شد. به دلیل شرایط خاص جامعه و شیوع ویروس کرونا و محدودیت تردد و ارتباطات اجتماعی، از روش اجرای اینترنتی استفاده شد. لازم به توضیح است که 27 پرسشنامه به‌عنوان داده پرت تشخیص داده شد و کنار گذاشته شدند و از تعداد 256 پرسشنامه، درنهایت 229 پرسشنامه به‌عنوان نمونه‌ی نهایی در نظر گرفته شد. ابزار جمع‌آوری داده‌ها شامل پرسشنامه مقیاس تاکتیک‌های تعارض با پدر و مادر موری‌ای اشتراوس و پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ بود. یافته‌های این تحقیق نشان داد، بین تعارض والد و نوجوان با میزان استفاده از اینترنت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین مشخص شد متغیر پرخاشگری کلامی-روانی مادر و پرخاشگری فیزیکی پدر قادر به پیش‌بینی میزان استفاده از اینترنت می‌باشند. می‌توان نتیجه‌گیری کرد که میزان پرخاشگری والدین در محیط خانواده می‌تواند زمینه وابستگی و اعتیاد به اینترنت را در نوجوانان فراهم و سبب معضلات اجتماعی گردد.

    کلیدواژگان: تعارض نوجوان و والد، میزان استفاده از اینترنت، دانش آموزان
|
  • mahdi amiri *, zohreh molaaie terakmeh Pages 1-15

    This study examined the relationship between parenting style and marital satisfaction with aggression in children is Lamerd city. The study population consisted of all children five years old, 18 kindergartens city Lamerd and parents who are teaching in kindergartens in the academic year2019-2020 is. The sample included 50 children and their parents are that by using simple random sampling of the population, were selected. The instrument was standard questionnaire Baumrind parenting, aggression questionnaire bass and Mark Arnold and Enrich marital satisfaction questionnaire reliability and validity has been confirmed by previous research in Iran is. The main results of the research indicate that parenting style democratic, authoritarian and permissive parents and components of aggression in children, there is no significant relationship. Also between marital satisfaction and components of aggression in children and the marital satisfaction of parents with parenting style, there is no significant relationship.

    Keywords: Aggressive, Children, Marital Satisfaction, Parenting Style
  • Parastoo karami, Azam Ghavidel * Pages 16-27

    Emotional intelligence and perfectionism are the main and influential aspects in life of personal and academic of students. This study aimed to predict dimensions of perfectionism (self-oriented, other-oriented, socially-prescribed) based on components of emotional intelligence in students. The present study was an applied, quantitative, descriptive correlational study. The statistical population was all students of Islamic Azad University, Kermanshah Branch in the academic year 2020-2021, which among them, 117 students were selected by stratified-relative sampling method. The research instruments were Bradbury and Graves (2004) Emotional Intelligence Scale and Tehran Multidimensional Perfectionism (2007). Obtained data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. The results demonstrated that the total score of emotional intelligence had a direct and significant relationship with self-oriented perfectionism (P<0.01) and other-oriented perfectionism (P<0.05) but had not a significant relationship with socially-prescribed perfectionism (P>0.05). The results of multiple regression analysis showed that among the components of emotional intelligence, the relationship management component is able to predict self-oriented perfectionism and also the self-management component is able to predict other-oriented perfectionism and socially-prescribed perfectionism. It seems that by implementing appropriate interventions, we can take steps to correct perfectionist attitudes and promote emotional intelligence of students and help improve their quality of life and mental health.

    Keywords: Dimensions of perfectionism, Emotional intelligence, Mental health, Students
  • moslem amiri, nasim akbari, maraym mohammadi, omid veisi * Pages 28-47

    The purpose of this study is a comparative study of ethical concepts contained in the document of fundamental change in education and the implementation of its ethical concepts based on educational ideas. The method used was qualitative and was selected by content analysis method guided by the text of the fundamental change document. The results of the research indicate the correspondence and compatibility of the ethical concepts of the document with the concepts of universal ethics. According to the educational principles derived from the theories of Plato, Khajeh Nasir al-Din Tusi and current educational theories, educational methods in accordance with the mentioned principles were identified and determined to implement the concepts. The analysis of the text indicates the correspondence of ethical concepts in the evolution document and the concepts of global ethics in some components and the lack of correspondence in others.

    Keywords: Ethics, the document of fundamental change, universal ethics
  • Afsaneh Boluri, Behzad Shalchi *, Masumeh Azmoodeh Pages 48-58

    In the context of virtualization of education, important concepts such as quality of classroom life have undergone changes. The aim of this study was to determine the effectiveness comparison of self-regulated learning strategies and cognitive emotion regulation training on quality of classroom life, of secondary high school students in corona pandemic. The research is quasi-experimental and the statistical population involves high school students in Tabriz, which a part of it as 60 people were selected by cluster sampling method and were randomly divided into two experimental groups and one control group. Students in all three groups completed the Motivational and Self-Regulatory Strategies for Pintrich & Digrott Learning (MSLQ), Granfsky et.al. Cognitive Emotion Regulation (CERQ) and Inley & Burke classroom quality of life Test Questionnaires , in pre-test and post-test. Experimental groups one and two received Self-regulated learning Strategies and Cognitive emotion regulation training in 16 sessions. Data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA). The results indicate that in the experimental groups compared to the control group. The quality of class life increased in both groups but the effect of cognitive emotion regulation training has been greater than self-regulated learning strategies training. The results indicate that in addition to routine classroom instructions, complementary instructions are necessary.

    Keywords: Academic excitement, academic well-being, self-regulatory learning, Corona
  • zohreh nikoei *, Nila Elami Manesh Pages 59-69

    The aim of this study was to compare the effectiveness of exposure therapy and response prevention with metacognitive therapy on reducing the severity of specific symptoms and improving the quality of life of patients with obsessive-compulsive disorder. This research is a quasi-experimental study that was conducted with a pre-test-post-test research design with a control group. The statistical population included all patients with obsessive-compulsive disorder who referred to counseling centers in Shiraz in 1400. Metacognitive intervention for 8 group sessions and for two months in the form of 1.5 hour sessions on the first experimental group and the intervention of exposure and prevention The response was performed for 14 sessions of 2 hours on the experimental group and exposure prevention. Both experimental and control groups took fluvoxamine (200 to 300 doses) in close doses during the study period. Both treatment groups showed a significant decrease compared to the control group. However, the exposure therapy group and response prevention had a greater and more significant reduction than metacognitive therapy group therapy (P <0.001). Based on the research findings, the effect of exposure therapy and prevention response in reducing the specific symptoms of obsessive-compulsive disorder in Metacognitive therapy is more effective. Therefore, therapists can use this treatment along with other successful treatments to improve the quality of life of patients.

    Keywords: metacognitive therapy, exposure therapy, response prevention, obsessive-compulsive disorder
  • Hossein, Mohagheghi *, Fateme Sadra, Abolghasem Yaghubi., MohammadReza Zoghi Paydar Pages 70-83

    The aim of this study was to investigate the effect of mindfulness training on perceived stress and anger rumination in female students living in dormitories. The research method was semi-experimental and pre-test-post-test with control group. The study included high school girls who 45 subjects were selected by random sampling method. Fifteen subjects were in both experimental groups and 15 subjects were in the control group. For the experimental groups, mindfulness program was performed by the experimenter in 8 sessions, and the control group did not receive any training. Before and after the training, the perceived stress and anger rumination test was performed on all groups. The research instruments included Cohen et al.\'s (1983) perceived stress scale and Sukhodolsky et al. (2001) anger rumination scale. Data were analyzed using covariance analysis. The results showed that mindfulness-based stress reduction program was significant on perceived stress (p <0.05, F = 6.54) and anger rumination (p <0.01, F = 9.76). According to the results of the research, it is possible to use the mindfulness-based stress reduction program to reduce perceived stress and anger rumination in students.

    Keywords: Perceived Stress, Anger Rumination, Mindfulness-Based Stress Reduction
  • abdollah rahimi *, hayde ahmadi, Sheler Najafi Pages 84-93

    The aim of this study was to investigate teachers\' experiences in the field of factors affecting violence among elementary school students. The research field and the study population were school teachers in Sanandaj. Whereas the researcher intended to find the lived experience of teachers in the field of factors affecting violence among primary school students; Therefore, the phenomenological strategy was chosen. The sampling method in this study was purposeful and standard. Among the school teachers in Sanandaj, a total of 10 people were invited to participate, 4 of whom were male and 6 female teachers. The principle of theoretical saturation was used to complete the sampling. Participants\' experiences were plotted in two models. 1- Factors and consequences of teachers (inefficiency in teaching and individual behavior, degradation of teacher status in society, violence with colleagues and factors of school staff) 2- Factors and consequences of students (dropout, increase in social problems, psychological damage and Psychological).

    Keywords: Violence, teachers, lived experiences, students, school
  • Zahra khalili *, Ziba mostofy, Ladan vaghf Pages 94-103

    The Purpose of this study was to investigate the gender differences in the social isolation of high school students in Yasuj during the outbreak of Covid 19. This research is kind of non-empirical and casualcomparative (ex post facto) studies. The statistical population of including high school students in the education year 1399-1400 in Yasuj, 322 students from the abovecommunity were selected by multi-stage cluster sampling method based on Morgan table. The participants were evaluated through the loneliness scale of University of California at LosAngeles(UCLA). For the comparison of the two group averages, the student\'s t-test was used. Fordata analyzing; used. According to the findings of this study, There is a significant difference between the social isolation of girls and boys students at the timeof the outbreak of Covid 19. (P<0.001). students Social distancing affected at the time of the Covid 19 outbreak, and as limitations increased, so did the students\' social isolation.

    Keywords: Gender differences, Social isolation, students, Covid virus 19
  • Hossein Torbatinejad *, yaser mohammadkhani Pages 104-112

    The purpose of this study was to investigate the relationship between academic perfectionism and academic satisfaction with the mediating role of quality of life in primary school in Gorgan. The research method is correlation with the structural equation modeling approach. The research method is descriptive-correlation with the structural equation approach. The statistical population of the present study consists of all first grade high school students in Gorgan, whose number is 1321 people. The sample size was selected using a Morgan table and 297 people were randomly selected. The research tool is the questionnaire of academic perfectionism, academic satisfaction and quality of life in school. The obtained data were analyzed using structural equation modeling using Smart Pls software. According to the results of the present study, according to the results of the present study, the mediating variable of quality of life in school is significant in the relationship between perfectionism and academic satisfaction and more than 67% of the effect of perfectionism on academic satisfaction through indirect mediating quality of life Explained to students in school.

    Keywords: Perfectionism, quality of life at school, academic satisfaction, students
  • Vali Nowzari *, Aboozar Zare, Tahere Karimi Jashni Pages 113-119

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of chess game in reducing social and mathematical cognition problems of students with learning disabilities. The quasi-experimental research method was pretest-posttest with a control group. The statistical population included all fourth grade elementary male students diagnosed with learning disabilities referred to Shiraz Education Counseling Center in the academic year of 1998-99. Colorado learning (parent form) and unfamiliarity with playing chess were selected as a sample by available sampling method and were randomly assigned to experimental (n = 20) and control (n = 20) groups. The experimental group played chess for two sessions per week for 45 days and the control group did not receive any intervention. Pre-test and post-test were performed for both groups and the data obtained from the study were analyzed using single analysis of covariance. The variable was statistically analyzed by pre-test control using SPSS software version 19. The findings showed that the effectiveness of chess playing on reducing social cognition and math problems of students with learning disabilities is significant. Playing chess can be effective in preventing and improving students \'disabilities in students\' social and mathematical cognition problems with learning disabilities.

    Keywords: Chess game, Social cognition, Math, Learning disability
  • Hossein Torbatinejad *, Hamidreza zanganeh i, Tahmineh Aboghasm Pages 120-129

    The aim of this study was to investigate the effect of participatory learning on the competence and academic burnout of high school students in Aliabad Katoul. The method of the present study is quasi-experimental. The design used in this research is a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the present study includes all first grade high school students in Aliabad Katoul. Among these students, 40 eighth grade students were selected by available sampling in two groups of 20 experimental and control. The measurement tools in this study are Jigsaw method of participatory learning training package, Deperna and Elliott (1999) academic competency questionnaire and Bruce et al. (2009) academic burnout questionnaire. The obtained data were analyzed using univariate analysis of covariance with SPSS 20 software. The results indicate that participatory learning has an effect on increasing the competency and reducing academic burnout of high school students in Aliabad Katoul.

    Keywords: Collaborative learning, competence, burnout
  • Majid Kahrazahi *, Aziziollah Roudini, Sajjad Shavakandi Pages 130-143

    Stress is an undeniable mechanism and reality in today\'s life that does not know age and there is no escape from it and is very common among students in schools. Therefore, students should be taught the correct ways to deal with and manage stress as a basic skill in life. In fact, the best time to deal with and manage stress management and management is from childhood and in schools. In this regard, the present study was conducted to investigate the most important factors causing stress and its effect on students\' learning as a qualitative study and validity analysis. For this purpose, 9 narratives were randomly selected (from students who have experienced severe and frequent stress) along with their description, analysis and interpretation. To analyze the data, three stages of coding were performed and after extracting the initial codes and naming the axes, based on the information obtained from the narrations, the most important factors causing stress in students and affecting the learning process emerged. Based on the findings, teachers\' familiarity with stress management and management techniques and neutralizing the causes of stress in schools, with the participation of families and the individual, with the aim of preventing disruption in the effective learning process caused by severe and frequent stress in students. , Is essential.

    Keywords: Narrative research, stress, students, learning
  • Mahin Fadaei * Pages 144-148

    -Religious beliefs have significant effects on all aspects of human life, and strengthening these beliefs increases people\'s mental health. The purpose of this research was to investigate the effect of religious beliefs on reducing students\' aggression. The current research is a semi-experimental type of research with a pre- and post-test with a control group. The statistical population of this research included all female students of Gandhamkar religion and knowledge. 30 secondary school female students were selected based on the entry criteria. They were randomly assigned into two experimental and control groups. They were evaluated using the Aggression Questionnaire (AGQ), then the people in the experimental group were trained in religious beliefs with a cognitive-behavioral approach for 4 weeks in 8 sessions of 45 minutes. The findings were recorded in SPSS-22 software and analyzed using the analysis of covariance test. The results of the research showed that religious beliefs are effective in reducing students\' aggression.

    Keywords: Religion, religious beliefs, aggression
  • hesam osmani * Pages 149-157

    The aim of this study was to predict coronary anxiety based on social adjustment and mental health. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study included all employees of Saqez Rehabilitation Centers in 1399-1400, which were evaluated as a sample using the sampling method of 103 people, and due to the distortion of some questionnaires, 100 questionnaires were finally analyzed. . To measure the studied variables, Corona Alipour et al. (2015) Anxiety Questionnaire, Bell Social Adjustment Questionnaire (1962) and Goldberg General Health Questionnaire (GHQ) were used. Research data were analyzed using Pearson correlation methods and stepwise regression analysis with SPSS software version 23 and the significance level of the tests was considered 0.05. The results showed that 60 (60%) were male employees and 40 (40%) were female employees. The mean and standard deviation of age for male employees was 35.32 14 3.14 and the mean and standard deviation of age for female employees was 31.03 50 2.50. There was a significant positive correlation between social adjustment and mental health and also a significant negative correlation between social adjustment and mental health with coronary anxiety. 28.1% of the variance of coronary anxiety was explained by social adjustment and in total 44.6% of the variance of coronary anxiety was explained by social adjustment and mental health. According to the results of the research, it can be stated that in order to increase the adaptation and mental health of people, measures should be taken to reduce anxiety and make employees work with more adaptation and mental health.

    Keywords: Social adjustment, mental health, coronary anxiety
  • amin jafari dehkordi * Pages 158-170

    The purpose of this study was to investigate the effect of exercise on learning of primary school students in Shahrekord. The statistical population of the study was all primary schools for girls and boys in Shahrekord city in the academic year 1401-1400, in which 100 students were studying in each school. A cluster school was randomly selected for the research sample and out of 100 students of the above school, 90 were selected voluntarily for the research sample. After matching them based on height, weight, age and pre-test of Persian, Persian spelling, Quran, mathematics and science, the samples were randomly divided into two groups of 45 experimental and control. The experimental group did morning exercise for 8 weeks before entering the class; While the control group did not do morning exercise during the above period. At the end of 8 weeks, post-test was taken from both control and experimental groups. To analyze the test results, descriptive and inferential statistical methods including t-hatching, homogeneity, ANOVA and LSD post hoc test and SPSS software were used. The results showed that in all five lessons, there was a significant difference between the mean scores of pre-test and post-test in the experimental group and the mean scores of the experimental group were higher than the mean scores of the control group in all five lessons and the difference between the means was statistically significant. . In general, it can be concluded that exercise has a significant effect on the knowledge of elementary school students.

    Keywords: Exercise, learning, elementary students, academic achievement
  • omid tavakoli, Sedigheh ebrahimi * Pages 171-181

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) on students\' academic motivation and self-efficacy. The present study was a quasi-experimental study with a pretest and posttest design with a control group. The statistical population of the present study was all secondary school students in Chamestan in the academic year of 2019-2020. The research samples consisted of 30 subjects who were selected by multi-stage cluster sampling method and were randomly divided into two experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The questionnaires that were used to collect information from the sample group were: Walrand et al. Academic Motivation Scale (1992) and Scherer et al. (1982) Self-Efficacy Questionnaire. Analysis of covariance using SPSS-22 software was used for statistical analysis of data. The results showed that there was a significant difference between the means of academic motivation and self-efficacy scores of the experimental and control groups in the post-test stage. Therefore, mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) is an effective way to increase students\' academic motivation and self-efficacy.

    Keywords: Cognitive therapy based on mindfulness, academic motivation, self-efficacy
  • Fateme Khakshor, Parisa mosadegh * Pages 182-193

    Loneliness is a common experience in adolescents, but when it occurs frequently, it can have devastating effects on their physical, mental, and emotional health.The present study is a descriptive correlational design. The statistical population of this study was all adolescents aged 15-18 years in District 7 of Mashhad, who were studying in the academic year 1399-1400, 2550 people, the sample size is available by sampling method and 334 people were selected based on Krejcie and Morgan table. The questionnaire used was Ghorbani et al.\'s (2008) Cohesive Self-Knowledge Questionnaire, Khodayari Fard et al.\'s Religious Attitude Questionnaire (2013) and Russell, Pilva and Cortona (1980) Loneliness Questionnaire. Pearson correlation coefficient, multivariate regression analysis and SPSS 21 software were used to analyze the collected data. It showed that cohesive self-knowledge has a non-significant effect on predicting adolescent loneliness (P <0.05) but religious beliefs have the ability to predict adolescent loneliness (P <0.05). Also, there is a significant negative correlation between cohesive self-knowledge and adolescents \'feeling of loneliness with a confidence of 0.99, and this variable was able to predict adolescents\' feelings of loneliness. There is a negative and significant relationship between the components of religious beliefs (religious beliefs, religious emotions, religious behavior, social pretense) with adolescents \'feelings of loneliness, but among these components, only religious emotions and religious behavior have a significant effect on predicting adolescents\' feelings of loneliness. It showed that cohesive self-knowledge and religious beliefs predict loneliness in adolescents. Therefore Cohesive self-knowledge variables and religious beliefs can be used as a throwback to solving adolescents\' feelings of loneliness.

    Keywords: Cohesive self-knowledge, religious beliefs, feeling of loneliness
  • alikhah sanaz *, fatemeh rezazadeh Pages 194-208

    The purpose of the present study was to investigate the role of metacognitive beliefs in depression of married women in Tehran. The descriptive research method was correlation type. The statistical population of the present study is all married women who referred to health centers of Tehran city, which were from 4 regions (3, 7, 8, 12) of Tehran Municipality. The sampling method was a multi-stage cluster, in order to determine the sample size, 154 women were selected using the formula of Fidel and Tabachnik (1991). Finally, 150 questionnaires were analyzed. The tools used were Wells Metacognition Questionnaire (MCQ-30) and Beck Depression Inventory 2 (BDI-II). Data analysis was done by correlation and multiple regression method and using SPSS22 software. The findings showed that there is a significant relationship between metacognitive beliefs and depression. According to the findings of this research on the relationship between metacognitive beliefs and depression, it is necessary to have experienced counselors in health centers to provide education and counseling to married women in order to adjust their metacognitive beliefs. Also, the research of women\'s metacognitive domains is related to depression. And according to the importance and necessity of metacognitive awareness, training of these strategies is recommended.

    Keywords: Metacognitive beliefs, depression, married women
  • sanaz alikhah *, saman soltani Pages 209-225

    The present study was conducted with the aim of the relationship between self-compassion and the quality of married life in couples with marital conflicts. This cross-sectional research was a type of correlational study; For this purpose, a sample of 140 people was selected based on Fidel and Tabachnik\'s formula with the purposeful sampling method from among the couples referring to counseling and family therapy centers in Tehran. Marital life quality scale, revised form (RADS) and self-compassion scale (SCS) were used to collect data. Due to the corona disease, questionnaires were distributed to the subjects in both printed (30 people) and electronic (110 people) forms. Data analysis was done with Pearson correlation and multiple regression statistical methods and using SPSS20 software. The results in the whole sample showed that the relationship between the components of self-compassion and the quality of married life is significant. Also, the components of isolation, mindfulness and extreme assimilation and self-compassion (total score) can predict the quality of married life (P < 0.05). (P<0.05). It seems that self-compassion and its components are one of the main indicators of improving the quality of married life and stable marriage, and it plays a decisive role in the quality of married life of couples. Therefore, considering the role of self-compassion variables, family counselors and psychologists can pay more attention to these variables in discussing and investigating the treatment of marital life problems.

    Keywords: Marital life quality, self-compassion, marital conflicts
  • susan visy shetab * Pages 226-237

    Children and teenagers are the most victims of pornography. In fact, the fields of curiosity, impressionability and learning of children and teenagers have caused them to pay more attention to sexual issues than adults, and because of this, they are more inclined to pornographic works and of course suffer more harm. This study aimed to investigate the effectiveness of emotional regulation training on sexual abnormalities of adolescents who use pornography sites in Abadan. This research is practical in terms of purpose and semi-experimental in terms of method, in which a pre-test-post-test design was used with a control group. The current research population included teenagers who were users of pornography sites living in Abadan city, who had referred to counseling centers. The sample size included 40 people (20 people in the experimental group and 20 people in the control group) and was selected using cluster random sampling method. The members of the experimental group were trained in emotion regulation in 8 90-minute sessions, and the content of emotion regulation training sessions based on the Gross model (2014) was used to teach emotion regulation strategies. The data collection tool included the paraphilia scale of Kurt Freud (1968). The data were analyzed by inferential statistics methods of analysis of covariance. The results of data analysis showed that emotional regulation training was effective in sexual abnormalities (P<0.01, F=73.205) and its dimensions. But it has not been effective in the component of memorial worship. Therefore, it is very important to pay attention to emotion regulation training in schools and it is an important factor in reducing the sexual abnormalities of adolescents.

    Keywords: Emotional regulation, sexual abnormalities, pornography
  • Leila Khalilian *, Mohsen Lali Pages 238-251

    The lack of a good relationship between parents and children can lead to a wide range of behavioral and emotional problems in children and adolescents. The purpose of this study was to examine the impact of schema-based Parent Management Training (PMT)on parent-child conflict and behavioral problems in adolescent. The research was semi-experimental and designed using the pre-test and post-test for both experimental and control groups with a two-month follow-up period. The statistical population consisted of all mothers of 12–16-year-old adolescent suffering from behavioral problems in Isfahan in 2021. For this purpose, a number of 64 mothers were selected by cluster sampling and randomly assigned to either the experimental or the control group (n= 32 per group). The experimental group received training for 10 sessions of 60 minutes. The measuring tools of the research include the Child Behavior Checklist (CBCL) and the Murray A. Straus Conflict-Tactics-Scales. Data were analyzed using analysis of variance with repeated measures. The results showed that after the training, the total score of parent conflict, the total score of child conflict, and the total score of behavioral problems and its subscales including internalizing and externalizing behavioral problems in the experimental group significantly decreased compared to the control group. In general, it can be concluded that schema-based Parent Management Training (PMT) can be considered as an effective treatment to improve parent-child relationships and reduce emotional behavioral problems in children and adolescents

    Keywords: Emotional Behavioral Problems, Parent management training (PMT), Adolescents, parent-child conflict, schema therapy
  • Farahnaz mehraban boushehri * Pages 252-266

    Fibromyalgia is a complex and multifaceted disease that has an unpredictable course; Because treatment responses and tolerances vary from patient to patient, treatment is a clinical problem for both physicians and patients. This disease is highly associated with other physical-functional syndromes and psychological problems. By definition, this syndrome is a set of complaints including chronic diffuse pain, along with painful points and symptoms such as fatigue, sleep disorders, headache, mood-cognitive disorder and morning joint dryness. Examine the various theories of pain and physical disorders associated with this disease from a psychological perspective.

    Keywords: Fibromyalgia, psychological problems, syndrome, flexibility
  • AliReza Asad-nejad * Pages 267-281

    In a general look, Beck and Alice have stressed on creating emotional and behavioral alterations by creating cognitive changes in a person. The present study aims at explaining the relationship between the human\'s \"mental organization of nature\" and his \"cognitive organization\" in achieving perfection and mental health based on the Islamic teachings. This study is a fundamental one and explains its findings by analyzing and describing data and establishing logical relationship among them, according to which, the governance or non-governance of nature over human\'s cognitive organization determines the man\'s mental healthiness or non-healthiness. The findings of the study showed that the man\'s nature requires an inciting factor for its behavioral manifestation, which is the cognitive organization. This is because the result of the study suggests that the maturity of one\'s cognitive organization is the prerequisite of receiving and perceiving the natural and innate guidance. This study shows that it is the cognitive organization that is weakened or strengthened, not the man\'s nature. Thus, the process of alteration in the nature-centered approach is explained as something based on the reinforcement of the cognitive organization with the centrality of returning to one\'s original nature and flourishing one\'s natural faculties.

    Keywords: human, 's nature, cognitive organization, reason, self-flourishing, mental health, perfection, Islam
  • Marziyeh Sadeghzadeh *, Moslem Abbasi Pages 282-296

    The aim of this study was to investigate the psychometric properties of the Parental Burnout Assessment (PBA) in a sample of Iranian mothers with preschool children. The statistical population of this descriptive-crosssectional study includes all mothers in Kazerun who had at least one child aged 5 to 7 in the academic year 2020-21. The research sample included 884 mothers from this population who, in addition to answering the online link of the questionnaires, also met the inclusion criteria of the research. Research tools also included Parental Burnout Assessment (Roskam et al., 2018) and Parenting Stress Index-Short Form (Abidin, 1995). In this study, statistical methods of exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, and calculation of Cronbach\'s alpha, McDonald omega, test-retest coefficients and also correlation with scores obtained from parenting stress index were used. The results of these factor analysis confirmed the existence of a four-factor structure in parental burnout assessment in the sample of mothers. The values of alpha, omega and test-retest coefficients were also evidence of desired internal consistency and time stability; the values of correlation coefficients with the scores of parenting stress index also were evidence of appropriate convergent validity. The results of the study, while emphasizing the capability of the Parental Burnout Assessment in the sample of mothers with preschool children, showed that the experience of parental burnout, at least in this group of Iranian mothers, has four distinct aspects that are structurally similar to those in Rosecom et al (2018) discussed.

    Keywords: parental burnout, parenting stress, psychometrics, mothers, preschooler
  • Mahdie Jalilzade Khoshnoud *, parinaz banisi, Saeedeh Zomordi Pages 297-310
    Aim

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral education on resilience, self-efficacy and self-esteem of housewives in Karaj.

    Method

    The present study, including quasi-experimental designs, was a pre-test post-test. The statistical population of the present study was all housewives referring to Razi Psychological Center, whose number was equal to 400 people and the sample size was randomly selected and selected from among them. 30 housewives were selected and divided into both experimental and control groups. Data collection tools in this study were three standard questionnaires of resilience (CD-RISC) (2003), general self-efficacy Scherer et al. (1982), standard questionnaire of dependencies. The value of Cracker et al. 2003 and cognitive-behavioral training were used. The collected data were analyzed by descriptive and inferential methods using SPSS21 software. In this study, descriptive statistics were used to calculate the mean and inferential statistics were used to test the hypotheses.

    Results

    The results indicate the effect of cognitive therapy training on resilience (F = 15.30 and P <0.05) and self-efficacy (F = 21.20 and P <0.05) and self-esteem (F = 12.45 and P <0.05).

    Conclusion

    The results showed that cognitive-behavioral education is effective on resilience, self-efficacy and self-worth of housewives in Karaj. Due to the severity of the effect, cognitive-behavioral education has a greater impact on the self-efficacy of housewives.

    Keywords: Cognitive-behavioral education, resilience, self-efficacy, self-evaluation
  • sara azarbadegan * Pages 311-318

    The aim of this study was to predict the effect of personality traits on couples\\\' humor and critical thinking. This research is of applied type and its method is survey-analytical and was conducted by correlation method. The statistical population of this research is composed of young couples in Neishabour. Available sampling from couples referring to counseling centers in Neishabour who had been married for at least 2 years and volunteered to participate in this study; Were selected. Research tools included the California Facial Critical Thinking Questionnaire (CCTST), the Standard Questionnaire of Humorous Styles of Martin et al. 1988, and the Neo Personality Questionnaire (1985). Correlation test was used to analyze the data using SPSS software. The results of correlation coefficient showed that there is no significant relationship between humor and conscientiousness and agreement (P <0.05); However, the above findings indicate that humor has a direct and significant relationship with extraversion and flexibility and with an inverse and significant relationship with neurotic components (P ≥ 0.05). There is also no significant relationship between critical thinking and flexibility (P <0.05); However, the above findings indicate that critical thinking has a direct and significant relationship with extraversion and agreement and conscientiousness and an inverse and significant relationship with neurotic components (P ≥ 0.05).

    Keywords: personality traits, humor, critical thinking, couples
  • maryam niksiar, gholamali afrooz, shahla pakdaman *, seddighe alsadat mirzaei, Elahe Narimisa Pages 319-329

    The aim of this study was to predicting interpersonal problems in adolescents based on marital satisfaction components in their parents. This study was a descriptive survey and the research method was correlational. The statistical population included sixth to twelfth-grade adolescents in the 2019-2020 academic year. By available sampling method, 300 people (150 girls and 150 boys) were selected and Barkham\\\'s interpersonal problems (2016) and Afrooz\\\'s Marital Satisfaction (2011) questionnaires were performed. Data were analyzed using multivariate regression by the stepwise method. The results showed that parental marital satisfaction can significantly explain 22% of the variance of the total score of interpersonal problems. Finally, the results showed that there was a significant negative relationship between the ten dimensions of parental marital satisfaction and the interpersonal problems. Therefore, it can be said that considering the negative and significant role of parental marital satisfaction on adolescents\\\' interpersonal problems, it is necessary to emphasize the importance of parental marital satisfaction in adolescents\\\' lives because marital satisfaction is one of the important factors in reducing children\\\'s interpersonal problems by creating a warm and intimate environment in the family.

    Keywords: Adolescents, Interpersonal Problems, Parental Marital Satisfaction, Parents
  • sayedeh zohreh hosseini, Mahmoud Mehr Mohammadi *, Parveen Ahmadi Pages 330-347

    This research has been conducted with a practical and qualitative purpose and to identify effective factors in cultivating critical thinking in higher education. The results were taken from 58 research articles between 2000 and 2022 and were approved by 11 experts. To review and analyze the findings among countries, a comparative-comparative method was used based on the Brady model in four stages of description, interpretation, comparison and comparison. The findings have shown that the higher education of the studied countries paid less attention to these factors. Iran is not an exception to this and in 5 factors: safe environment, familiarity with the principles of reasoning and judgment based on evidence, avoiding hasty judgment and commitment to the principles of critical ethics and knowledge and skills and similarity of belief and performance and appropriateness of time for coverage The heading of the curriculum needs special attention.

    Keywords: Higher education, critical thinking, Breeding
  • susan visy shetab * Pages 348-363

    The present study examined the effectiveness of emotional regulation on sexual deviance, social anxiety and self-control of users of pornography sites. This research was practical in terms of purpose and semi-experimental in terms of method, in which a pre-test-post-test design was used with a control group. The current research population included teenagers who are active users of internet social networks living in the city of Abadan who had referred to counseling centers. A sample of 20 boys between the ages of 14 and 18, who spend more than 3 hours a day on virtual networks, was selected from this community for addiction to virtual networks. People in both groups have no history of regular cognitive and emotional skills training, which were voluntarily and randomly divided into control and experimental groups. The research tools included paraphilia scale (Kurt Freud, 1968), social anxiety scale for teenagers SAS-A Lajersa (1998) and Tanji self-control questionnaire (2004) 2014) was used. The findings showed that emotional regulation training in sexual deviance (P < 0.01, F = 73.205), self-control (P < 0.01, F = 26.07) and social anxiety (P < 0.01, F=62/42) has been effective. This means that emotional regulation training has reduced sexual deviance and social anxiety and increased self-control.

    Keywords: Emotional regulation, sexual deviance, social anxiety, self-control, pornography
  • sajad babakhani * Pages 364-376

    The aim of this study was to investigate the Status of concepts and components of mental health in the books of thinking and lifestyle of the seventh and eighth grades of the first year of high school in the academic year 1410-1400 with the method of quantitative content analysis. The data collection tool is a content analysis list, the validity of which has been confirmed by experts in this field. In order to determine the reliability of the research instrument, the retest method was used and the value of correlation coefficient was 0.87. Findings from the analysis using SPSS software (version 25) and non-parametric statistical method showed that there is no significant difference between the chapters of books on thinking and lifestyle of both grades in terms of physical and behavioral health and individual mood. . And only the component of social action is not evenly distributed. And there is no significant difference between the level of attention to mental health concepts and the distribution of mental health concepts in these two books is almost uniform.

    Keywords: mental health, Mental health components, Book of Thought, Lifestyle, content analysis, First year of high school
  • Shiva Sadeghi *, Maryam Kadkhodaee Pages 377-386

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of play therapy based on behavioral-cognitive approach on social skills and individual adjustment in primary school children in Isfahan. The statistical population of this study included elementary school students. Sampling was done by cluster random sampling. 15 people who were placed in two groups of control and experimental. The research instruments were Garsham and Elliott (1990) Social Skills Questionnaire and Dokhanchi Children Adjustment Questionnaire (1998). The experimental group was treated for 8 sessions of 45 minutes and the control group did not receive any intervention. Research data were analyzed using analysis of covariance and SPSS25 statistical software. The results showed that play therapy based on cognitive behavioral approach has an effect on social skills and individual adjustment in first grade elementary school children in Isfahan (p <0.05). 

    Keywords: play therapy, behavioral-cognitive approach, social skills, individual adjustment, children
  • Maryam Diba vajari *, Mohaddeseh Habibi Pages 387-400

    Spirituality is related to important structures of the individual such as quality of life and failure tolerance and helps the person to cope with life issues. The aim of this study was to determine the effect of spirituality and therapy on quality of life and tolerance of girls\' failure. This quasi-experimental study was performed with a pre-test and post-test-follow-up design with a control group. The statistical population included all adolescent girls aged 13 to 18 years in District 13 of Tehran East and New East in 1399. Using available sampling method, 30 girls from the mentioned area were selected and randomly assigned to intervention (15 people in spiritual therapy) and control (15 people) and were given quality questionnaires. The WHO Life (short form) and Harrington Failure Tolerance (2005) responded. The control group waited and the intervention group underwent 8 sessions of 60 minutes of spiritual therapy training. At the end of the treatment interventions and one month later, the subjects of the intervention and control groups were evaluated again to evaluate the continuity of the effectiveness of the training (1-month follow-up) using research questionnaires. Research data were analyzed using descriptive statistics and multivariate analysis of covariance and SPSS software version 24. The results of analysis of covariance showed that the effect of spirituality and therapy on quality of life and failure tolerance of girls was significant. As a result, there was a significant difference between factor scores (pre-test, post-test and follow-up) in improving the quality of life and failure tolerance of young girls (P <0.05).

    Keywords: Girls, quality of life, failure tolerance, spiritual therapy
  • Study of relationship between adolescent conflict with the amount of Internet use in first - term female students
    Faezeh piran *, hakim sahaghi, Youssef Moradian Pages 401-411

    The purpose of this study is to investigate the relationship between parents conflict with the amount of internet use in adolescent girls in the first secondary school. The research method of this study is descriptive of correlation type. The population of this study was composed of all first secondary school students in Alborz province in the 1400-99 academic year. According to Morgan Chart, the research consisted of 750 people and the sample size was 256 people. in this study, a step cluster sampling method was used. Internet implementation was used because of the special circumstances of the community and the prevalence of Corona, and restrictions on traffic and social connections. it is necessary to explain that 27 questionnaires were identified as Perth data and were discarded and, from 256 questionnaires, a total of 229 individuals were considered the final sample. the data collection instrument consisted of a questionnaire of conflict tactics with the father and mother of Murray Strauss, the fifth form and drug addiction questionnaire for the Young Internet. the findings of this study showed that there is a positive and significant relationship between parent and adolescent conflict with the amount of internet use. It has also been found that the parent-verbal-verbal aggression variable and the parent's physical aggression are able to predict the extent of using the Internet. It can be concluded that parental aggression in the family environment can provide an area of attachment and addiction to the Internet and cause social problems.

    Keywords: adolescent-parent conflict, internet usage rate, student