فهرست مطالب

مجله راهبردهای نو در روانشناسی و علوم تربیتی
پیاپی 18 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/29
  • تعداد عناوین: 29
|
  • علی اصغر غلامی چهارپرگار * صفحات 1-8

    با رشد سریع فناوری، دانشگاه ها باید خود را با آن تطبیق دهند و دایما از فناوری به عنوان ابزاری برای رشد استفاده کنند. این مطالعه هدف آن بررسی تاثیر مهارت های هفت گانه کامپیوتر بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان کارشناسی رشته حسابداری دانشگاه پیام نور شهرستان بافق بوده است. جامعه آماری مورد پژوهش 200 نفر بوده است که با استفاده از جدول مورگان، حداقل حجم نمونه آماری مورد نیاز 132نفر تعیین گردیده است. تحقیق حاضر از نوع نگاه هدف، کاربردی است و از نگاه چگونگی گردآوری داده ها، پژوهشی- توصیفی به شمار می رود. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه محقق ساخته و همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ی پژوهش از نرم افزار SPSS19 و آزمون پیرسون و خی دو بهره گرفته شده است. در این پژوهش سه فرضیه رابطه بین مهارت های هفت گانه کامپیوتر با فعالیت های اجرایی، یادگیری زبان انگلیسی، پیشرفت تحصیلی و امور پژوهشی مورد بررسی قرار گرفت که نتایج بدست آمده بیانگر ارتباط مستقیم و مثبت بین مهارت های هفت گانه کامپیوتر با فعالیت های اجرایی، یادگیری زبان انگلیسی، پیشرفت تحصیلی و امور پژوهشی دانشجویان بوده و دلایلی بر رد فرضیه های مذکور وجود نداشت. واژگان کلیدی: ICDL،پیشرفت تحصیلی، دانشجویان حسابداری، یادگیری

    کلیدواژگان: ICDL، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان حسابداری، یادگیری
  • مصطفی حکم آبادی*، عزت الله احمدی صفحات 9-18

    اختلال بد شکلی بدنی با نگرانی از بد شکلی بدن و اختلال در تصویر کردن ذهنی بدن مشخص می شود که نرخ شیوع بالایی نیز دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه حمایت اجتماعی درک شده و خودکارآمدی عمومی در افراد دارای علایم اختلال بدشکلی بدنی است. روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان می باشد که از میان آنها تعداد 254 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار بررسی شامل پرسشنامه نگرانی از بد شکلی استوزین و همکاران (1998)، مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده زمیت (1988) و پرسشنامه خودکارآمدی عمومی اورشلیم (2000) می باشد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss، نسخه 26 استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون انجام شد. نتایج نشان داد بین علایم اختلال بدشکلی بدنی با حمایت اجتماعی درک و خودکارآمدی عمومی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. با توجه به یافته های این مطالعه میتوان نتیجه گرفت که حمایت اجتماعی ادراک شده و خودکارآمدی عمومی به عنوان متغیرهای پیش بین توان پیش بینی علایم اختلال بد شکلی بدنی را دارند.

    کلیدواژگان: علائم اختلال بدشکلی بدنی، حمایت اجتماعی درک شده، خودکارآمدی عمومی
  • گل نما مرادی*، بختیار کریمیان پور صفحات 19-26

    این پژوهش با هدف بررسی روابط بین اخلاق رابطه ای، رضایت جنسی و باورهای ارتباطی با صمیمیت زناشویی با نقش میانجی مهارت حل مسیله انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل زنان شاغل در آموزش وپرورش شهرستان به تعداد 420 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 280 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه صمیمیت زناشویی باگاروزی (2001)، پرسشنامه باورهای ارتباطی آیدلسن و اپستین (1981)، پرسشنامه رضایت جنسی لارسون، پرسشنامه مهارت حل مسیله اجتماعی دزوریلا و همکاران (2002) و پرسشنامه اخلاق رابطه ای هراگراو و همکاران (1991) استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها مورد تایید قرارگرفته و پایایی آن ها به ترتیب 0/88، 0/90، 0/86، 0/93 و 0/89 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss و lizrel استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که اخلاق رابطه ای، باورهای ارتباطی، رضایت جنسی بر مهارت حل مسیله اجتماعی اثر مستقیم دارند، مهارت حل مسیله اجتماعی بر صمیمیت زناشویی اثر مستقیم دارد، همچنین اخلاق رابطه ای، باورهای ارتباطی، رضایت جنسی از طریق مهارت حل مسیله اجتماعی بر صمیمیت زناشویی اثر غیرمستقیم دارند.

    کلیدواژگان: اخلاق رابطه ای، رضایت جنسی، باورهای ارتباطی، صمیمیت زناشویی، مهارت حل مسئله
  • محمدعلی سپهوندی، رضا سپهوند*، داود کاظمی فرد، آذین حیات پور صفحات 27-37

    ÷ضعلایم شناختی از مهم ترین علایم سالمندان می باشد. هدف پژوهش حاضر تاثیر توان بخشی شناختی بر عملکرد شناختی (توجه و حافظه) در سالمندان بود. پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه سالمندان مراجعه کننده به مراکز سالمندان خرم آباد در سال 1400 تشکیل می دادند. نمونه آماری پژوهش شامل 30 نفر از سالمندان شهر خرم آباد بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از آزمون کامپیوتری عملکرد پیوسته و آزمون حافظه ان بک استفاده شد. سپس داده ها در برنامه spss نسخه 25 با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA) تحلیل شدند. نتیجه تجزیه وتحلیل اطلاعات نشان داد که عملکرد گروه آزمایش در پس آزمون نسبت به پیش آزمون تغییر قابل توجهی در آزمون عملکرد پیوسته و ان بک تفاوت معنی دار داشت. بدین معنی که عملکرد توجه و حافظه در افراد گروه آزمایش بهتر از گروه کنترل بود. با توجه به اینکه توان بخشی شناختی تاثیر معناداری بر عملکرد شناختی سالمندان دارد و موجب بهبود عملکرد آن ها می شود؛ ازاین رو می تواند به عنوان روشی برای بهبود توجه و حافظه سالمندان به کار رود.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، توجه و حافظه، عملکرد شناختی، سالمندان
  • علی ناصری، آذین حیات پور* صفحات 38-56

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای راهبردهای تنظیم هیجان در رابطه بین طرح واره های ناسازگار اولیه و اختلالات رفتاری برونی سازی و برونی سازی شده در نوجوانان بود. پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی، از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شیراز در سال تحصیلی 1400-1399 بود؛ نمونه آماری شامل 200 نفر از این دانش آموزان بود که با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه-های طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ (YSQSF)، سیاهه ی رفتاری کودک (CBCL) آخنباخ و پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان (CERQ-K-P) بود. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که راهبردهای تنظیم هیجان نقش واسطه ای در ارتباط بین طرح واره های ناسازگار اولیه و اختلالات رفتاری برونی سازی شده و برونی سازی شده دارد (0/05>P). طرح واره های ناسازگار اولیه بر اختلالات رفتاری برونی سازی و برونی سازی شده اثر معنادار دارد (0/05>P). نتایج پژوهش همچنین نشان داد که راهبردهای تنظیم هیجان بر اختلالات رفتاری برونی سازی و برونی سازی شده اثر مثبت معنادار دارد (0/05>P). درمجموع نتایج پژوهش حاضر نشان داد که طرح واره های ناسازگار اولیه می توانند با واسطه گری راهبردهای تنظیم هیجان موجب بروز اختلالات رفتاری برونی سازی و برونی سازی شده در نوجوانان شوند؛ امری که توصیه می شود توسط والدین و مسیولین آموزش وپرورش کشور موردتوجه خاص قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلالات رفتاری درونی سازی و برونی شده، طرحواره های ناسازگار اولیه، راهبردهای تنظیم هیجان
  • جواد افشین*، طاهره شادان صفحات 57-68

    پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری کلیه دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان استان خراسان شمالی به تعداد 688 نفر بوده است که بر اساس جدول مورگان تعداد 248 نفر برآورده شد که به روش تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسش نامه ذهنیت فلسفی جی اسمیت (1999)، با مقادیر آلفای کرونباخ 0.78، پرسشنامه راهبردهای یادگیری پینتریچ و دیگروت (1990) با آلفای کرونباخ 0.83 استفاده گردید. روایی پژوهش از نوع محتوایی بوده که مورد تایید خبرگان قرار گرفت که با استفاده از نرم افزارspss نسخه 22 مورد تحلیل قرار گرفت. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری استفاده شد. نتایج نشان داد بین جامعیت، تعمق و انعطاف پذیری با راهبردهای یادگیری به ترتیب با ضرایب همبستگی0.31،0.24 و0.22 رابطه مثبت معناداری وجود داشت. همچنین بین خودکارآمدی، ارزش گذاری درونی و اضطراب امتحان با راهبردهای یادگیری به ترتیب با ضرایب همبستگی 0.35،0.33 و0.33 رابطه مثبت معناداری وجود داشت. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندمتغیری نشان داد که متغیرهای خودکارآمدی، اضطراب امتحان، ارزش گذاری درونی و جامعیت می توانند تغییرات راهبردهای یادگیری را تبیین کنند و سایر متغیرها یعنی تعمق و انعطاف پذیری قدرت تبیین معنی داری ندارند.

    کلیدواژگان: ذهنیت فلسفی، باورهای انگیزشی، راهبردهای یادگیری، دانشجو معلمان
  • میرعلی موسوی*، شعله لیوارجانی صفحات 69-82

    یکی از اهداف اصلی تربیت در نظام آموزش وپرورش نوین، رشد تفکر انتقادی در دانش آموزان است که آن ها را برای تبدیل شدن به یک متفکر به جای دریافت صرف دانش آماده می کند. بااین وجود، شواهد پژوهشی کمی در مورد آموزش تفکر انتقادی، محتوا و تاثیرات آن در جامعه ما انجام گرفته است که نیاز به پژوهش در این زمینه را فراهم می کند؛ بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش تفکر انتقادی بر خودتنظیمی تحصیلی و توانایی حل مسیله دانش آموزان بود. پژوهش حاضر، از نوع آزمایش میدانی با طرح پیش آزمون–پس آزمون بود. تعداد 39 نفر دانش آموز با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای از بین مدرسه های دبیرستانی پسرانه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. دو گروه در ابتدا و انتهای پژوهش، مورد مصاحبه و به پرسشنامه راهبردهای خودتنظیمی تحصیلی و سبک های حل مسیله پاسخ دادند. گروه آزمایش طی 8 جلسه، هر هفته یک جلسه، تحت آموزش تفکر انتقادی قرار گرفت. نتایج تحلیل های آنکووا نشان داد که آموزش تفکر انتقادی بر بهبود راهبردهای خودتنظیمی تحصیلی و همچنین بهبود سبک های حل مسیله دانش آموزان در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل موثر بود. به نظر می رسد با استفاده از تدابیر آموزش تفکر انتقادی و تعمیم آن به بافت های اجتماعی مختلف، بتوان مهارت های خودتنظیمی تحصیلی و حل مسیله دانش آموزان را در تعامل با محیط آموزشی و اجتماعی بهبود بخشید که به عنوان یک ظرفیت بالقوه برای افزایش پیشرفت تحصیلی و پرورش شهروندان متفکر و درنهایت، جامعه دموکراتیک داشت.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، خودتنظیمی تحصیلی، حل مسئله، دانش آموزان
  • زهرا وفائی جهان*، غلام رضا ثناگو محرر صفحات 83-91

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه گروهی آموزش واقعیت درمانی بر کاهش میزان اضطراب زنان در دوران بارداری بود. این مطالعه به روش شبه تجربی بود و با استفاده از روش پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد. 30 نفر از زنان باردار که مراکز بهداشتی درمانی مشهد مراجعه کرده بودند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزارهای موردسنجش، پرسشنامه اضطراب بارداری وندنبرگ بود؛ که با این پرسشنامه سطح اضطراب اندازه گیری شد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان دادند میانگین نمره های اضطراب گروه آزمایش در پس آزمون نسبت به پیش آزمون کاهش معناداری داشت و همچنین نسبت به گروه گواه کاهش معناداری یافت؛ به عبارت دیگر، برنامه گروهی آموزش واقعیت درمانی، اضطراب دوران بارداری زنان را به طور معناداری کاهش داد و توصیه می شود از برنامه گروهی آموزش واقعیت درمانی در مراکز بهداشت و مراکز مشاوره جهت کاهش اضطراب زنان در دوران بارداری استفاده شود.

    کلیدواژگان: بارداری، اضطراب دوران بارداری، برنامه گروهی آموزش واقعیت درمانی
  • علی مولایی پارده *، جهانگیر کرمی، آسیه مرادی صفحات 92-99

    اختلال افسردگی یکی از اختلال های شایع روانی در جهان است که عوامل روان شناختی زیادی در بروز و شیوع این اختلال نقش موثری دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش هم آمیزی شناختی و اجتناب تجربه ای در پیش بینی اختلال افسردگی کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه موردپژوهش شامل کلیه کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بود که در سال های 1400-1399 مشغول به کار بودند. نمونه پژوهش حاضر بر اساس فرمول کوکران 371 نفر به دست آمد، که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های اختلال های-روانی (SCL-90)، پرسشنامه آمیختگی شناختی (CFQ) و اجتناب تجربه ای (AAQ) پاسخ دادند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین هم آمیزی شناختی و اختلال افسردگی ضریب همبستگی 0/35 وجود دارد که در سطح (001/0) معنادار می باشد. نتایج دیگر تحلیل داده ها نشان داد که بین اجتناب تجربه ای و اختلال افسردگی ضریب همبستگی 0/32 وجود دارد که در سطح (0/001) معنادار است. به علاوه نتایج تحلیل خطی رگرسیون نشان داد که هم آمیزی شناختی و اجتناب تجربه ای توان پیش بینی اختلال افسردگی را دارند. هم آمیزی شناختی و اجتناب تجربه ای در پیش بینی اختلال افسردگی نقش موثری دارند، با توجه به یافته های پژوهش لازم است جهت کاهش اختلال افسردگی، آموزش های انعطاف پذیری روان شناختی و نا هم آمیزی شناختی (گسلش) به کار گرفته شود. در پایان پیشنهاد می شود جهت نتیجه گیری علی، پژوهش هایی به صورت آزمایشی و شبه آزمایشی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: هم آمیزی شناختی، اجتناب تجربه ای، اختلال افسردگی، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
  • مریم حسینلو *، رقیه بشیر صفحات 100-108

    امروز جوامع مختلف نگاه ویژه ای به کارآفرینی دارند و به دنبال این هستند که نقش نهادهای مختلف اجتماعی بر کارآفرینی را بررسی نمایند. مقاله علمی مروری حاضر باهدف پاسخ به این سوالات که آیا کارآفرینی امری ارثی هست یا اکتسابی و در صورت اکتسابی بودن، نقش خانواده و مدرسه در امر آموزش و ارتقای چه چیزی هست، نگاشته شده است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، خانواده، مدرسه
  • سوسن نصیرزاده* صفحات 109-120

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر سیستم خانواده درونی (IFS) بر صمیمیت و بهزیستی هیجانی زنان سرپرست خانوار شهر اصفهان انجام گرفت. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون همراه گروه کنترل است. در این پژوهش جامعه آماری شامل تمامی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) شهر اصفهان بود؛ که از میان آن ها تعداد 30 نفر به صورت در دسترس در پژوهش شرکت کردند. سپس این گروه به دو گروه 15 نفره تقسیم شدند. پس از اجرای پرسشنامه صمیمیت زناشویی تامپسون و والکر (1996) و بهزیستی هیجانی کییز (2005) روی هر دو گروه کنترل و آزمایش، اعضای گروه آزمایش در جلسات آموزشی مشاوره گروهی مبتنی بر سیستم خانواده درونی (IFS) به مدت 8 هفته، هر جلسه به مدت 60 دقیقه شرکت کردند، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. یافته های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که آموزش مشاوره گروهی مبتنی بر سیستم خانواده درونی (IFS) صمیمیت (0/81) و بر بهزیستی هیجانی (0/75) زنان سرپرست خانوار شهر اصفهان تاثیر معنادار دارد. بنابراین نتیجه گرفته شد که از رویکرد مبتنی بر سیستم خانواده درونی (IFS) می توان به عنوان مداخله موثری بر افزایش صمیمیت و بهزیستی هیجانی زنان سرپرست خانوار استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رویکرد سیستم خانواده درونی (IFS)، صیمیمت، بهزیستی هیجانی، زنان سرپرست خانوار
  • پریسا پاک نژاد* صفحات 121-133

    با توجه به اهمیت مادر در خانواده و نقش اساسی آن ها در مشکلات زناشویی و اختلالات اجتماعی_عاطفی فرزندان. پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی ذهن آگاهی مبتنی بر یوگا بر شادکامی و بهزیستی ذهنی مادران غیر شاغل و حداقل این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه آزمایش و کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه مادران غیر شاغل شهر گرگان و داوطلب شرکت در کلاس های یوگا در نیمه دوم سال 1401 را تشکیل می دهند. 24 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه 12 نفری کنترل و آزمایش قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش در 8 جلسه آموزشی 90 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) تحت آموزش فن های یوگا توسط مربی یوگا قرار گرفتند؛ و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHI ارگایل، 2001) و پرسشنامه بهزیستی ذهنی (کی یز و همکاران، 2003) استفاده شد. برای بررسی فرضیه ها آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد و داده ها با نرم افزار آماری spss26 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از آزمون کوواریانس نشان داد که اثربخشی ذهن آگاهی مبتنی بر یوگا و فن های آن برافزایش شادکامی و افزایش بهزیستی ذهنی موثر بوده است. نتایج نشان داد که ذهن آگاهی مبتنی بر فن های یوگا بر شادکامی و بهزیستی روانی مادران غیر شاغل تاثیر مثبت و معناداری دارد. و به پژوهشگران توصیه می شود در کار با مادران غیر شاغل دارای افسردگی و نارضایتی از زندگی از روش های مداخله کوتاه مدت و بلندمدت مبتنی بر ذهن آگاهی ازجمله یوگا که کم هزینه و در دسترس هستند استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، شادکامی، یوگا، بهزیستی ذهنی
  • مریم سیاوش پور* صفحات 134-151

    هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر قصد استفاده از آموزش تحت وب در بین معلمان شهر شیراز می باشد. تحقیق و پژوهش از نظر هدف کاربردی است و از نظر نحوه گردآوری و تحلیل اطلاعات و داده ها از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر معلمان شهر شیراز را شامل می شود. حجم نمونه از طریق جدول مورگان برابر با 326 نفر می باشد که این تعداد با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی در بین نواحی چهارگانه شیراز انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات به ‎روش میدانی و ترکیبی از پرسش نامه بسته صورت می گیرد و مقیاس اندازه گیری برای بخش های تناسب فناوری و شغل، قصد استفاده، خودکارآمدی رایانه ای، ویژگی های فناوری و سرگرم شدن رایانه ای بر اساس طیف 7 گزینه ای لیکرت صورت گرفته است. نتایج مطالعه نشان داد که متغیرهای سرگرم شدن رایانه ای، خودکارآمدی رایانه ای به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر تمایل به استفاده از آموزش تحت وب اثر داشتند و متغیر ویژگی فناوری به صورت غیرمستقیم و به واسطه خودکارآمدی رایانه ای و تناسب شغل و فناوری بر تمایل به استفاده از آموزش تحت وب اثر دارد. میزان واریانس تبیین شده تمایل به استفاده از آموزش تحت وب از سوی متغیرهای پیش بین در مدل علی برابر با 0.59 می باشد.

    کلیدواژگان: تمایل به استفاده از آموزش تحت وب، تناسب فناوری شغل، خودکارآمدی رایانه ای، سرگرم شدن رایانه ای، ویژگی فناوری
  • مسعود قربانعلی پور، سهیلا اعتصامی نیا*، سمیه حاجی حتملو صفحات 152-160

    هدف از انجام این پژوهش تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خرید وسواسی بود. بدین منظور در یک طرح نیمه تجربی از میان افرادی که به یکی از مراکز درمانی شهرستان خوی مراجعه کرده بودند با استفاده از روش نمونه گیری ملاک محور، 30 نفر انتخاب شدند و بعد به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه ی خرید وسواسی والنس، آستوس و فورتییر بود که در دو مرحله ی پیش آزمون و پس آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. در این پژوهش طی 10 جلسه درمانی، رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به اعضای گروه آزمایش ارایه شد و طی این مدت هیچ مداخله ای بر روی گروه کنترل انجام نشد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش تجزیه وتحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش خرید وسواسی در مرحله ی پس آزمون و پیگیری تاثیر معنی داری دارد. با توجه به یافته های پژوهش می توان رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را رویکردی موثر در درمان اختلال خرید وسواسی معرفی نمود به شکلی که این درمان ماندگاری معنی داری نیز دارد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش، درمان مبتنی بر تعهد، اختلال خرید وسواسی
  • مرضیه شیرمردی* صفحات 161-171

    هدف از این مطالعه، مدل سازی رابطه بین ابعاد مدیریت دانش، خلاقیت و یادگیری سازمانی از دیدگاه معلمان دوره ابتدایی شهرستان ممسنی می باشد. این مطالعه بر حسب هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش همبستگی- پیمایشی و ازلحاظ زمانی مقطعی می باشد. جامعه آماری این تحقیق، کلیه معلمان دوره ابتدایی شهرستان ممسنی، که تعداد آن ها بالغ بر 750 نفر می باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان حدود 256 نفر محاسبه گردید. پرسشنامه ها به صورت روش تصادفی طبقه ای بین اعضای نمونه آماری توزیع گردیده است. برای تحلیل داده ها، از آزمون های همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر با استفاده از معادلات ساختاری و بسته های نرم افزاری آماری SPSS و AMOOS استفاده شد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان می دهد که ابعاد مدیریت دانش و خلاقیت معلمان با یادگیری سازمانی رابطه مثبت و معناداری دارند. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که خلاقیت بر رابطه بین ابعاد مدیریت دانش و یادگیری سازمانی، نقش واسطه ای ایفا نموده است.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، خلاقیت، مدیریت دانش
  • مریم حسن زاده* صفحات 172-179

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر فناوری و به طور ویژه درس افزار محقق ساخته بر روی اختلال املا دانش آموزان با ضعف حافظه دیداری بود. پژوهش حاضر به روش شبه آزمایشی با طرح گروه آزمایش و گواه انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر شهر مشهد که دارای اختلال املا و ضعف حافظه دیداری در سال تحصیلی 1400-1401 است. نمونه پژوهش شامل 40 نفر از دانش آموزان که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. به منظور اجرای پژوهش، گروه آزمایش طی هشت جلسه تحت آموزش با درس افزار آموزشی قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده از آزمون t استفاده شد. از تجزیه تحلیل نتایج به دست آمده می توان چنین نتیجه گرفت که با اطمینان 95% می توان گفت درس افزارآموزشی بر بهبود اختلال املا دانش آموزان با ضعف حافظه دیداری، تاثیر معناداری دارد. یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که استفاده از درس افزارآموزشی می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت کاهش اختلالات نوشتاری دانش آموزان مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فناوری، اختلال یادگیری نوشتن، درس افزارآموزشی، اختلال املانویسی، حافظه دیداری
  • یاسمن رئیسی*، حسن رستگارپور، ذبیح الله اللهی صفحات 180-189

    هدف از پژوهش حاضر رابطه پذیرش یادگیری برخط با سازگاری تحصیلی و اشتیاق تحصیلی دانش آموزان متوسطه اول شهرستان چابهار بوده است. روش تحقیق از نظر شیوه اجرا توصیفی از نوع همبستگی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری تحقیق شامل دانش آموزان دختر پایه نهم متوسطه اول شهر چابهار بودند. حجم جامعه 1252 نفر که از این تعداد297 نفر به عنوان نمونه با توجه به جدول مورگان بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه پذیرش یادگیری بر خط تیو (2010)، اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران (2004) و پرسشنامه سازگاری تحصیلی سینهاوسینگ (1993) استفاده گردید. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه پذیرش یادگیری برخط 0/88، سازگاری تحصیلی 0/86 و اشتیاق تحصیلی 0/80 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون با نرم افزار SPSS- 20 استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین پذیرش یادگیری برخط با سازگاری تحصیلی و اشتیاق تحصیلی دانش آموزان متوسطه اول شهرستان چابهار رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: پذیرش یادگیری برخط، سازگاری تحصیلی، اشتیاق تحصیلی
  • آرزو میزری* صفحات 190-196

    شیوع ویروس کرونا یک معضل در سطح جهان است که همه اقشار را درگیر کرده است و همه جوانب و ابعاد اقتصادی، فرهنگی و سبک زندگی افراد را تحت تاثیر قرار داده است که مردم با مشکلات متعدی دیگر می شوند. هدف این پژوهش پیش بینی اضطراب ویروس کرونا از طریق ویژگی های شخصیتی و مکانیسم های دفاعی دانشجویان دانشگاه آزاد واحد خوراسگان بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه آزاد خوراسگان در سال 1400 بودند که تعداد90 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب (بک، 1998)، ویژگی های شخصیت (مک کری و کاستا، 1985) و مکانیسم های دفاعی (آندورز، سینگ و باند، 1993) بود. داده ها به کمک نرم افزار spss تحلیل شد. نتایج به دست آمده نشان داد بین اضطراب ویروس کرونا و ویژگی های شخصیتی و مکانیسم های دفاعی رابطه معنادار وجود داشت (0/05>p). همچنین ویژگی های شخصیت و مکانیسم های دفاعی توانایی پیش بینی اضطراب ویروس کرونا را داشتند.

    کلیدواژگان: اضطراب ویروس کرونا، ویژگی های شخصیت، مکانیسم های دفاعی، دانشجویان
  • فاطمه فرهادی*، محمدطاهر شیرازی صفحات 197-211

    هدف از پژوهش حاضر تعیین تفاوت رابطه سبک های اسنادی و تحمل ناکامی در دختران و پسران مقطع پیش-دانشگاهی است. پژوهش حاضر از نوع همبستگی و پس رویدادی بوده است. جامعه آماری تحقیق، شامل 250 نفر از دانش آموزان دختر و پسر مقطع پیش دانشگاهی منطقه سه شهر تهران است که در سال تحصیلی 98-99 مشغول به تحصیل اند و به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه سبک اسناد و پرسشنامه تحمل ناکامی را تکمیل نمودند. برای تحلیل فرضیات از ضرایب همبستگی پیرسون، آزمون t مستقل و آزمون معناداری تفاوت ضرایب همبستگی در دو گروه استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که در دختران در موقعیت منفی بین سبک اسناد درونی با تمامی ابعاد تحمل ناکامی و بین اسناد کلی با عدم تحمل ناراحتی پیشرفت و شایستگی نیز ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد. در پسران، اسناد پایداری مثبت، رابطه منفی و معناداری با عدم تحمل عاطفی داشته است و در اسناد کلی منفی، رابطه مثبت و معناداری با عدم تحمل ناراحتی و عدم تحمل ناراحتی پیشرفت مشاهده شد. همچنین نتایج این پژوهش نشان می دهد که تفاوت بین میانگین های دو گروه در متغیر اسناد درونی مثبت و متغیرهای عدم تحمل عاطفی، عدم تحمل ناراحتی پیشرفت و شایستگی معنادار است. همچنین تفاوت بین همبستگی دو گروه در روابط برخی مولفه های سبک اسنادی و تحمل ناکامی، معنادار است. بر مبنای این نتایج پیشنهاد می شود که برای کاهش اثرات سوء تحمل ناکامی، دوره هایی را برای بهبود سبک اسنادی دانش آموزان طراحی و اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: سبک اسناد، تحمل ناکامی، دانش آموزان
  • سارا قادرپور*، کمال قادرپور، گلچین شکره صفحات 212-222

    هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل کیفی آموزش سلامت در آموزش وپرورش از دیدگاه مدیران مدارس ابتدایی بود. نوع این پژوهش، کیفی و ازلحاظ هدف کاربردی بود و روش آن، پدیدارشناسی است، برحسب گردآوری اطلاعات اکتشافی و با استفاده از نظریه داده بنیاد (اشتراوس و کوربین) انجام شد. جامعه آماری این مطالعه، شامل کلیه مدیران مدارس ابتدایی در استان آذربایجان غربی بوده است، ملاک ورود افراد سابقه بالای 5 سال مدیریت مدارس، تحصیلات فوق لیسانس و بالاتر و داشتن رضایت برای شرکت در پژوهش بود. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و حجم نمونه بر اساس منطق اشباع نظری است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود، تجزیه وتحلیل داده ها از طریق کدگذاری انجام گرفت در مرحله کدگذاری باز، با مراجعه به کدهای اولیه استخراج شده از مصاحبه ها (کدگذاری نکات کلیدی)، کدهایی که به موضوعی مشترک اشاره داشتند، گروه بندی شدند و مفاهیم را ساختند و از مقایسه و طبقه بندی آن ها نیز مقوله ها تعیین شدند. بررسی صحت علمی این مطالعه از طریق چهار معیار قابلیت اعتبار، قابلیت انتقال پذیری، قابلیت اطمینان و تایید پذیری انجام شد. نتایج تجزیه وتحلیل مصاحبه ها نشان داد که آموزش سلامت در مدارس شامل پنج مولفه اصلی بهداشت عمومی، سلامت روانی، سلامت جسمانی، سلامت تغذیه ای، آموزش ایمنی در برابر حوادث می باشد. به طورکلی یافته ها بیانگر کم توجهی، جدی نگرفتن و در اولویت نبودن آموزش سلامت، فضای نامناسب مدارس، نبود آموزش تغذیه، فقدان امکانات ایمنی در مدارس آذربایجان غربی بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش سلامت، تحلیل کیفی، بهداشت عمومی
  • نصرت الله مرادیان* صفحات 223-229

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش حافظه فعال بر انعطاف پذیری شناختی، بهبود عملکرد تحصیلی و حل مسیله دانش آموزان با ناتوانی یادگیری درس ریاضی (مورد نمونه: دانش آموزان متوسطه دوم شهر اسلام آباد غرب)، می باشد. پژوهش تحقیق حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. ابزار گرداوری داده ها شامل آزمون سنجش ظرفیت حافظه فعال دانیمن و کارپنتر (1980)، آزمون ریاضی کی مت (1988)، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010)، پرسشنامه عملکرد تحصیلی فام و تیلور (EPT)- 1999 و پرسشنامه حل مسیله هپنر PSI- 1987 است. به منظور انجام پژوهش حاضر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 30 نفر از دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه دوم انتخاب و در 2 گروه آزمایش 15 نفر، (8 پسر و 7 دختر) و گروه کنترل 15 نفر، (8 پسر و 7 دختر) قرار گرفتند. در ابتدا داده های حاصل از پرسشنامه جمع آوری و پس از ورود به نرم افزار SPSS-24 تجزیه وتحلیل مربوط به آن در قالب تحلیل کوواریانس انجام شد. نتایج نشان داد که مداخله حافظه فعال می تواند موجب افزایش انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری درس ریاضی شود. همچنین، مداخله حافظه فعال می تواند موجب افزایش بهبود عملکرد تحصیلی و افزایش حل مسیله دانش آموزان با ناتوانی یادگیری درس ریاضی شود. آموزش حافظه فعال می تواند به عنوان یک روش مداخله ای در بهبود اشکالات ریاضی در دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضیات مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حافظه فعال، انعطاف پذیری شناختی، عملکرد تحصیلی، حل مسئله، ناتوانی یادگیری
  • محمدرضا تبادار* صفحات 240-255

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی مطالعات انجام شده در زمینه اثربخشی آموزش هوش معنوی در جامعه آماری دانش آموزان ایران بود. این پژوهش با استفاده از روش مروری نظام مند انجام شد. به منظور بررسی مطالعات صورت گرفته، با استفاده از جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی مقالات چاپ شده از سال های 1392 تا 1401 شمسی و 2013 تا 2022 میلادی، در پایگاه های اطلاعاتی معتبر، شامل: گوگل اسکالر، مگ ایران، نورمگز، و پورتال جامع علوم انسانی با کلید واژه های دانش آموزان، و هوش معنوی، جستجو شد. در جست وجوی اولیه 1115 مقاله یافت شد که در ادامه 200 مقاله با محوریت آموزش هوش معنوی انتخاب شد. در نهایت، و با توجه به معیار های ورود و خروج، 23 مقاله مورد تحلیل و بررسی نهایی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد، این مطالعات عمدتا در پنج دسته طبقه بندی میشوند: 1) مطالعات مربوط به هویت یابی، 2) مطالعات مربوط به حل تعارض و سازگاری، 3) مطالعات مربوط به اعتیاد، 4) مطالعات مربوط به پیشرفت تحصیلی، و 5) مطالعات مربوط به سلامت روانشناختی. همچنین مشخص شد در این مطالعات، جهت آموزش هوش معنوی از پروتکل آموزشی محقق ساخته هادی تبار و همکاران، بسته آموزشی هوش معنوی محقق ساخته بذرافشان، بسته آموزشی هوش معنوی محقق ساخته جوادی نژاد و همکاران، بسته آموزش هوش معنوی بویل، آموزش هوش معنوی بر اساس مدل کینگ، بسته آموزش هوش معنوی محقق ساخته کبوتری و همکاران، و بسته آموزش هوش معنوی محقق ساخته امینی و همکاران استفاده شده است.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، دانش آموزان، اثربخشی هوش معنوی، آموزش هوش معنوی، مرور نظام مند
  • شقایق گرجیان* صفحات 256-270

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک های دلبستگی و افسردگی بر رضایت زناشویی با میانجی گری سبک های حل تعارض در زوجین با اختلال شخصیت مرزی انجام گرفت. پژوهش حاضر توصیفی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. نمونه این پژوهش شامل200 نفر از زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره سلامت منطقه 5 شهر تهران بود که با روش نمونه گیری هدفمند غربال و انتخاب شدند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش پرسشنامه اختلال شخصیت مرزی جکسون و کلاریج، مقیاس دلبستگی بزرگسالان کولینز و رید (AAS)، پرسشنامه ی فرم کوتاه افسردگی بک (BDI)، مقیاس شیوه های حل تعارض رحیم (ROCI-II) و مقیاس فرم کوتاه رضایت زناشویی (MSC) بودند. ارزیابی مدل فرضی با استفاده از روش تحلیل مسیر و بر اساس نرم افزار Amos-16 انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که مدل فرضی از برازش مناسبی برخوردار است. یافته های پژوهش نشان داد که بین سبک دلبستگی با شیوه های حل تعارض به صورت منفی و سبک دلبستگی با رضایت زناشویی رابطه ی معناداری مشاهده نشد، و بین افسردگی با شیوه های حل تعارض به صورت منفی، شیوه های حل تعارض با رضایت زناشویی به صورت مثبت و افسردگی با رضایت زناشویی به صورت منفی رابطه ی معنی داری وجود دارد. شیوه های حل تعارض به عنوان واسطه ی بین افسردگی و رضایت زناشویی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که میان افسردگی و رضایت زناشویی با میانجی گری شیوه های حل تعارض رابطه ی منفی وجود دارد؛ اما میان سبک دلبستگی و رضایت زناشویی با میانجی گری شیوه های حل تعارض رابطه ی معنی داری مشاهده نشده است. نتایج این پژوهش بر تجارب افراد در خانواده اصلی و اهمیتی که این تجارب در شکل دهی روابط صمیمی بعدی و رضایت زناشویی دارند، تاکید می کند.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، افسردگی، رضایت زناشویی، سبک های حل تعارض، شخصیت مرزی، زوجین
  • احترام گیلانی گیچه*، محمد برقی میرآباد صفحات 271-282

    پژوهش حاضر با هدف تعیین بررسی رابطه صفات شخصیت با سلامت روانی و شادکامی در دانش آموزان ناحیه 1 ارومیه انجام شد. در یک مطالعه از نوع همبستگی، 120 دانش آموز از ناحیه 1 شهرستان ارومیه در سال تحصیلی 1400 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های SCL-90-R و شادکامی آکسفورد و سلامت روان 28 سوالی را تکمیل کردند. داده های به دست آمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد مطابق با نتایج به دست آمده بین شادکامی با روان آزرده گرایی (0/387-)، برونگرایی (0/354-)، انعطاف پذیری (0/59) و باوجدان بودن (0/49) رابطه معنادار وجود داشت و همچنین بین شادکامی با روان آزرده گرایی (0/526-)، برونگرایی (0/294-)، انعطاف پذیری (0/232) و باوجدان بودن (0/236) رابطه معنادار وجود داشت. ولی با زیرمقیاس گشودگی تجربه رابطه نداشت. درنهایت می توان گفت که دانش آموزان اگر دارای صفات شخصیتی منعطف و باوجودانی باشند از سلامت روان و شادکامی بیشتری نسبت به دانش آموزان با صفات شخصیت برونگرا و آزرده گرایی خواهند بود.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، شادکامی، صفات شخصیت
  • طیبه حسین پور* صفحات 283-299

    نرخ بالای اضطراب کرونا، سبب شده این مسیله به یکی از مهم ترین مشکلات روان پزشکی حاضر تبدیل شود. به دلیل پراکندگی و گسترده بودن مطالعات در این زمینه، پژوهش مذکور با هدف بررسی این مداخلات در ایران انجام شده است. این مطالعه به صورت مروری نظام مند با استفاده از پایگاه های داده گوگل اسکولار، سیویلیکا، مگیران، نورمگز و SID مطابق با یک استراتژی مناسب انجام شد. مقالات پس از بررسی کیفیت وارد مرحله تحلیل نتایج شدند و نتایج آن ها سازمان دهی و گزارش شد. نتایج مطالعه نشان داد که بیشترین مداخلات مربوط به رویکردهای شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بود. همچنین بیشتر مطالعات در مورد کارکنان سلامت انجام شده بود. با توجه به حساسیت شرایط در مواقع بروز همه گیری، انجام اقدامات به صورت سریع و به هنگام از اهمیت اساسی برخوردار است. بر اساس شواهد موجود رویکردهای مختلف درمانی، هدفمندی و مقدمات یکسانی دارند و تنها در نحوه اجرا متفاوت اند.

    کلیدواژگان: اضطراب، مداخلات روانشناختی، کرونا
  • فرحناز رضایی، حسن امیری* صفحات 301-309

    هدف از انجام پژوهش حاضر رابطه تصور از خدا و تعالی معنوی با امنیت روانی در جانبازان شهر کرمانشاه است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر اجرا توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه جانبازان شهر کرمانشاه بود که برابر 19616 نفر می باشند. جهت انتخاب حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و حجم کل جامعه، 377 نفر بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شد. نتایج نشان داد که بین متغیرهای تصور از خدا و تعالی معنوی با امنیت روانی جانبازان ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد میزان رابطه بین تصور از خدا و امنیت روانی جانبازان بیشتر از میزان رابطه و بین تعالی معنوی و امنیت روانی جانبازان است. بنابراین می توان نتیجه گرفت یکی از عناصر سازنده تصور از خدا، تعالی معنوی است آنجا که فرد از وابستگی های دنیوی اعراض کرده و از غیر خدا به خدا روی می آورد و همین امر توان تحمل فرد را در برابر مشکلات بیشتر می کند و منجر به امنیت خاطر جانبازان می شود.

    کلیدواژگان: تصوراز خدا، تعالی معنوی، امنیت روانی، جانبازان
  • آناهیتا ویسی*، محمدصادق حیدری، محمدعلی فردین صفحات 310-320

    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی آموزش مثبت نگری بر افسردگی دانش آموزان مبتلا به هموفیلی در شهر زاهدان انجام شد. این پژوهش، از نوع مداخله ای نیمه تجربی همراه با گروه آزمایش و گواه بود. آزمودنی ها در مرحله پیش آزمون - پس آزمون و یک پیگیری دوماهه مورد ارزیابی قرار گرفتند. جامعه آماری شامل کلیه ی دانش آموزان متوسطه دوره اول و ابتدایی دوره دوم مبتلا به هموفیلی و عضو انجمن هموفیلی زاهدان در سال 1401 بود. پس از غربالگری، 60 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفره آزمایش و گواه گمارده شدند. ابزار پژوهش آزمون افسردگی کودکان و نوجوانان (C.A.D.S) بود. آموزش مثبت نگری در طی 8 جلسه (هر هفته دو جلسه 120 دقیقه ای) و آزمون پیگیری نیز دو ماه پس از پایان آموزش ها برگزار شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج حاکی از تاثیر معنادار آموزش مثبت نگری در کاهش افسردگی بیماران هموفیلی و نیز موید ثبات این روان درمانی در مرحله ی پیگیری بود؛ بنابراین در حوزه ی درمان با تاکید بر لزوم استفاده از درمان های روان شناختی جدید و موثر می توان از مثبت نگری با توجه به ماهیت و کارکرد آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مثبت نگری، افسردگی، هموفیلی، دانش آموزان
  • آناهیتا ویسی*، نجمه آرین، سوفیا خانقاهی صفحات 320-331

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش تحلیل رفتار کاربردی بر اضطراب اجتماعی و پرخاشگری در کودکان مبتلا به اوتیسم در شهر زاهدان انجام شد. این پژوهش، از لحاظ هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در دامنه سنی 8 الی 12 سال مراجعه کننده به مراکز درمانی و کلینیک های توانبخشی شهر زاهدان می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 8 نفر از کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم به عنوان نمونه آماری از جامعه موردنظر انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در 2 گروه مساوی (شامل یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل) قرار گرفتند. گردآوری اطلاعات با استفاده از برگزاری جلسات آموزشی تحلیل رفتار کاربردی و همچنین ارایه پرسشنامه اضطراب اجتماعی کانر و پرسشنامه خصومت و پرخاشگری کودکان (کنشی/واکنشی) انجام شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون لوین، کلموگروف اسمیرنف و کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از تاثیر معنادار آموزش تحلیل رفتار کاربردی در کاهش اضطراب اجتماعی و پرخاشگری در کودکان مبتلا به اوتیسم در شهر زاهدان بود. بنابراین در حوزه ی درمان و آموزش، می توان از تحلیل رفتار کاربردی با توجه به ماهیت و کارکرد آن بهره مند شد. 

    کلیدواژگان: تحلیل رفتار کاربردی، اضطراب اجتماعی، پرخاشگری، اوتیسم، زاهدان
  • سپیده مبارکی* صفحات 332-342

    هدف این مطالعه بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب مرگ در افراد مبتلا به اضطراب بیماری بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود که بدین منظور از جامعه آماری که شامل افراد مبتلا به اضطراب بیماری بود و جهت درمان طی ماه های فروردین تا تیر 1402 به مراکز درمانی یا مشاوره شهرستان خوی مراجعه کرده بودند تعداد 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل اختصاص داده شدند. گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه درمان هفتگی 60 دقیقه ای تحت درمان قرار گرفت و گروه کنترل در این زمان هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل مقیاس نگرش به بیماری کلنر و پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر بود که به منظور جمع آوری اطلاعات در دو مرحله پیش آزمون، پس آزمون بر روی آزمودنی ها اجرا شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری استفاده شد و نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون بین گروه آزمایش و کنترل ازنظر اضطراب مرگ و اضطراب بیماری تفاوت معناداری وجود داشت. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان یک روش درمانی موثر در کاهش اضطراب بیماری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، اضطراب بیماری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
|
  • aliasghar gholami chaharpargar* Pages 1-8

    With the rapid growth of technology, universities must adapt to it and constantly use technology as a tool for growth. The purpose of this study is to investigate the effect of the seven computer skills on the academic progress of undergraduate accounting students of Payam Noor University, Bafeq. The statistical population of the study was 200 people, and using Morgan's table, the minimum required statistical sample size was determined to be 132 people. The current research is applied in terms of its purpose and it is descriptive-research in terms of data collection. To collect the data, a researcher-made questionnaire tool was used, and SPSS19 software and Pearson and Chi-do test were used to analyze the data and test the research hypothesis. In this research, three hypotheses of the relationship between the seven computer skills with executive activities, English language learning, academic progress and research affairs were investigated, and the results show a direct and positive relationship between the seven computer skills with executive activities. Learning English was the academic progress and research affairs of the students and there were no reasons to reject the mentioned hypotheses. Key words: ICDL, academic progress, accounting students, learning

    Keywords: ICDL, academic progress, accounting students, learning
  • Mostafa Hokmabadi*, Ezatolah Ahmadi Pages 9-18

    body dysmorphic disorder is characterized by preoccupation with body deformity and impaired mental image of the body, which also has a high prevalence rate. The purpose of this study is to investigate the relationship between perceived social support and general self-efficacy in people with symptoms of body deformity disorder. The research method is descriptive and correlational. The statistical population is all the students of Shahid Madani University of Azerbaijan, from among whom 254 people were selected through available sampling. The research tools include the Dysmorphic Concern Questionnaire of Oosthuizen (1998), the multidimensional perceived social support scale of Zammit (1988) and the general self-efficacy questionnaire of Jerusalem (2000). SPSS software version 26 was used for data analysis. Data analysis was done using correlation coefficient and regression analysis.The results showed that there is a negative and significant relationship between the symptoms of body dysmorphic disorder with perception social support and general self-efficacy. According to the findings of this study, it can be concluded that perceived social support and general self-efficacy as predictive variables can predict the symptoms of body deformity disorder.

    Keywords: Body dysmorphic disorder symptoms, perceived social support, general self-efficacy
  • golnama moradi*, bakhtiar karimianpour Pages 19-26

    This research was conducted with the aim of investigating the relationships between relational ethics, sexual satisfaction and relationship beliefs with marital intimacy with the mediating role of problem solving skills. . The statistical population of the research included 420 women working in education in the city, and 280 people were selected as a sample using a simple random sampling method. To collect data from Bagaroozi's Marital Intimacy Questionnaire (2001), Idelsen and Epstein's Communication Beliefs Questionnaire (1981), Larson's Sexual Satisfaction Questionnaire (198), Dzurila et al. colleagues (1991) was used. The content validity of the questionnaires was confirmed and their reliability was obtained as 0.88, 0.90, 0.86, 0.93 and 0.89 respectively. spss and lizrel software were used for data analysis. The results of his research showed that relational ethics, communication beliefs, sexual satisfaction have a direct effect on social problem solving skills, social problem solving skills have a direct effect on marital intimacy, also relational ethics, communication beliefs, sexual satisfaction through social problem solving skills They have an indirect effect on marital intimacy.

    Keywords: Relational ethics, sexual satisfaction, communication beliefs, marital intimacy, problem solving skills
  • Mohammad Ali Sepahvandi, reza sepahvand*, davud kazemifard, Azin Hayatpour Pages 27-37

    The main signs of cognitive dysfunction in the elderly. This study aimed to influence cognitive rehabilitation on cognitive performance (attention and memory) in the elderly. This study was quasi-experimental studies. The study sample included all nursing centers in korammabad in 2021 were elderly. The sample consisted of 30 elderly Tabriz which were selected. For data collection, analysis and continuous performance test computer memory boards were used. The data in spss version 21 using multivariate analysis of variance (MANOVA) were analyzed. The result of data analysis showed that the experimental group compared to the pre-test and post-test significant change in the CPT and the boards were significantly different. This means that attention and memory performance in the experimental group than the control group. Considering that cognitive rehabilitation has a significant effect on the cognitive performance and improves their function, it can be used as a suitable method to improve that cognitive rehabilitation can improve attention and memory in the elderly

    Keywords: cognitive rehabilitation, attention, memory, executive functions, elderly
  • ali naseri, Azin hayatpour* Pages 38-56

    The main objective of this study was to investigate the mediating role of emotion regulation strategies in the relationship between early maladaptive schemas with adolescent internalization and externalizing behavioral disorders. This study was applied and correlational study. The study population consisted of all secondary school students of Shiraz. Place sampling method used and total of 200 questionnaires were collected. To collect data three questionnaires included Cognitive Emotion Regulation Questionnaire-Kids, Young Early Maladaptive Schema Questionnaire (Short Form), and Achenbach child behavior checklist (CBCL) questionnaire used. In order to analyze the data Pearson correlation and path analysis were used. The results showed that emotion regulation strategies has a mediating role in the relationship between early maladaptive schemas and internalization and externalizing behavioral disorders (P<0.05). Early maladaptive schemas have a significant effect on internalization and externalizing behavioral disorders (P <0.05). Moreover, the results of the study revealed that emotion regulation strategies had a significant positive effect on internalization and externalizing behavioral disorders (p<0.05). In general, the results of the current study demonstrated that early maladaptive schemas by mediation of emotion regulation strategies can cause the occurrence of internalization and externalizing behavioral disorders; the fact to which parents and authorities in the country’s educational system should give special consideration.

    Keywords: internalization, externalizing behavioral disorders, emotion regulation strategies, Early Maladaptive Schemas
  • javad afshin*, tahereh shadan Pages 57-68

    The current research is a description of the type of correlation and the statistical population of all student teachers of Farhangian University of North Khorasan province, numbering 688 people, based on Morgan's table, the number of 248 people was estimated, who were selected by a relative stratified random method. In this research, J. Smith's Philosophical Mindset Questionnaire (1999), with Cronbach's alpha value of 0.788, Pintrich and DeGroot's Learning Strategies Questionnaire (1990) with Cronbach's alpha of 0.83 were used as data collection tools. The validity of the research was of the type of content that was approved by the experts, which was analyzed using spss software version 22. Pearson's correlation coefficient and multivariate regression were used to test the research hypotheses. The results showed that there was a significant positive relationship between comprehensiveness, reflection and flexibility with learning strategies with correlation coefficients of 0.318, 0.245 and 0.223 respectively. Also, there was a significant positive relationship between self-efficacy, internal evaluation, and exam anxiety with learning strategies with correlation coefficients of 0.359, 0.339, and 0.337, respectively. The results of multivariate regression analysis showed that the variables of self-efficacy, exam anxiety, internal evaluation, and comprehensiveness can change strategies. They explain learning and other variables such as concentration and flexibility do not have significant explanatory power.

    Keywords: Philosophical mindset, motivational beliefs, learning strategies, student teachers
  • Mir Ali Musavi*, Sholeh livarjani Pages 69-82

    One of the main goals of training in the modern education system is the development of critical thinking in students, which prepares them to become thinkers instead of just receiving knowledge. However, little research evidence has been done on critical thinking training, its content, and its effects on our society, which provides the need for doing research in this field. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the effectiveness of critical thinking training on high school students' academic self-regulation and problem-solving ability. The current research was a field experiment with a pre-test and post-test design. Thirty-nine students were selected by multistage cluster sampling from boys' high schools and randomly assigned to two experimental and control groups. Two groups were interviewed at the beginning and end of the research and answered the questionnaires on academic self-regulation and problem-solving styles. The experimental group came under the critical thinking training for eight sessions, one session per week. The ANCOVA analyses showed that critical thinking training significantly improved academic self-regulation strategies and the problem-solving styles of students in the experimental group compared to the control group. It seems that by using critical thinking training and generalizing it to different social contexts, it is possible to improve students' academic self-regulation and problem-solving skills in interaction with the educational and social environments. This can be a potential capacity for increasing academic achievement, cultivating thoughtful citizens, and developing a democratic society.

    Keywords: Critical Thinking, Academic Self-Regulation, Problem-Solving, Students
  • zahra vafaei jahan*, gholam reza sanagoo moharer Pages 83-91

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of Reality therapy on anxiety in women during pregnancy. This study was a quasi-experimental method and was performed using pre-test and post-test methods with a control group. Thirty pregnant women who referred to Mashhad health centers were selected by available sampling method and were randomly divided into experimental and control groups. The instruments measured were the Wendenberg Pregnancy Anxiety Questionnaire. Anxiety level was measured with this questionnaire. The results of multivariate analysis of covariance showed that the mean anxiety scores of the experimental group in the post-test had a significant decrease compared to the pre-test and also decreased significantly compared to the control group. In other words, Reality therapy significantly reduced women's pregnancy anxiety and it is recommended to use Reality therapy in health centers and counseling centers to reduce women's anxiety during pregnancy. According to the authors of the present article, there has been no conflict of interest.

    Keywords: Pregnancy, Pregnancy Anxiety, Reality Therapy
  • Ali Molaei Pardh*, jahanger krame, aseyh morade Pages 92-99

    depression disorder is one of the most common mental disorders in the world many psychological factors play an important role in the occurrence and prevalence of this disorder. the aim of this study was the role of cognitive fusion and experiential avoidance in predict depression disorder. This research is a descriptive correlational study. The study population included all national south oil-rich regions company employees who were employed in 1399-1400. The sample of the present study was obtained based on the Cochran's formula of 371 people. Due to the possibility of distrust questionnaires, 418 employees were selected by available sampling method and instruments used in the present study were the mental disorder questionnaire (SCL-90), experimental avoidance (AAQ) and cognitive fusion(CFQ). the results of Pearson correlation coefficient showed that there is a correlation coefficient of 0.35 between cognitive fusion and depression disorder which was significant at the 0.001. Also, there is a correlation coefficient of 0.32 between experimental avoidance and depression disorder, which was significant 0.001. In addition, the results of linear regression analysis showed that cognitive fusion and experimental avoidance could predict depression disorder. cognitive fusion and experiential avoidance have an effective role in predicting depressive disorder, to reduce depression disorder, psychological flexibility and cognitive fusion training should be used. Finally, it is suggested that empirical and quasi-experimental research be conducted for causal conclusions.

    Keywords: cognitive fusion, experimental avoidance, depression disorder, national south oil-rich regions
  • Maryam Hosseinlou*, Rukia Bashir Pages 100-108

    Today, different societies have a special view on entrepreneurship and seek to investigate the role of different social institutions on entrepreneurship. The current scientific review article was written with the aim of answering these questions, whether entrepreneurship is hereditary or acquired, and if it is acquired, what is the role of family and school in the matter of education and promotion.

    Keywords: Entrepreneurship, family, school
  • SOSAN NASIRZADEH * Pages 109-120

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of group-based group counseling (IFS) on the intimacy and emotional well-being of women in the city of Isfahan. The research method is semi-experimental with pre-test - post-test with control group. In this research, the statistical population included all the guardians of the household covered by the Imam Khomeini Relief Committee of Isfahan. Among them, 30 people participated in the study. Then, the group were divided into two groups of 15. After the implementation of the Marital Intimacy of Thompson and Walker (1996) and Emotional Welfare City (2005) on both control and experimental groups, members of the experimental group in group training sessions based on the internal family system (IFS) for 8 weeks, each session Participated for 60 minutes, but the control group did not receive any intervention. The research findings were analyzed using covariance analysis method. The results of this study indicate that group counseling based on internal family system administration (IFS) intimacy (0.817) has a significant effect on emotional well-being (0.751). Therefore, it was concluded that the internal family-based approach (IFS) could be used as an effective intervention on increasing the intimacy and emotional well-being of the female head of the household.

    Keywords: Internal Family System Approach (IFS), Wireship, Emotional Welfare, Women's Head of Household
  • parisa paknejad * Pages 121-133
    Introduction and Purpose

    Regarding the importance mothers in Family and fundamental role in material problems and emotional social disorders children. the present study was conducted to evaluate the effectiveness of Yoga based mindfulness on happiness and mental well-being Unemployed mothers. the present study was semi-experimental design with pre-test and post -test with experimental group and control group. the statistical population of this study include all Unemployed mothers Gorgan City .and volunteer participate in yoga classes. the second half of the year1401.24 of these subjects selected available sampling and randomly assigned (Each has equal chance of being elected.) to two group12 of the subjects. Both groups were pre-test and post-test before and after the intervention. the experimental group received 8 sessions of 90 minutes . (weekly 2 sessions) under yoga practice .and control group don’t received intervention . Data collection tools include Oxford Happiness inventory (2000).and the mental Keyes et al welfare Questionnaire(2003).the collected data were analyzed by Covariance analysis Using SPSS-26. the results of the findings indicated yoga-Based mindfulness on Happiness and mental well-being non-employee mothers has positive and significant effect . and increasing happiness and their mental well-being. and suggested to scholars in research with Unemployee mothers have depression and dissatisfaction with life use from methods short-term and long-term intervention.

    Keywords: Happiness, Mindfulness, well-being, yoga
  • maryam siavashpour* Pages 134-151

    The purpose of this research is to investigate the factors affecting the intention to use online education among teachers in Shiraz. The current research is practical in terms of its purpose, and in terms of the method of collecting and analyzing information and data, it is descriptive-correlation type. The statistical population of the present study includes teachers of Shiraz city. The sample size is equal to 326 people through Morgan's table, which were selected using random cluster sampling method. Data collection is done by field method and a combination of closed questionnaire, and the measurement scale for the sections of technology and job suitability, intention to use, computer self-efficacy, technology features and computer fun is based on a 7-point Likert scale. The results of the study showed that the variables of computer fun, computer self-efficacy had a direct and indirect effect on the willingness to use online education, and the variable of technology characteristics indirectly and through computer self-efficacy and job and technology fit on the willingness to The use of online training is effective. The amount of explained variance of the tendency to use online education by predictor variables in the causal model is equal to 0.59

    Keywords: computer fun, computer self-efficacy, technology characteristic, job technology fit, willingness to use web-based education
  • Massoud Gurban Alipour, Soheila Etsaminia*, Samia Haji Hatmolu Pages 152-160

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of treatment based on acceptance and commitment on obsessive shopping. For this purpose, in a semi-experimental design, 30 people were selected from among the people who had visited one of the health centers in Khoi city using criterion-based sampling method, and then they were randomly divided into two experimental and control groups. The research tool was Valens, Astos and Fortier's Obsessive Buying Questionnaire, which was implemented on both groups in two phases: pre-test and post-test. In this study, during 10 treatment sessions, the treatment approach based on acceptance and commitment was presented to the members of the experimental group, and during this period, no intervention was performed on the control group. In order to analyze the data, the method of analysis of variance with repeated measurements was used. The findings of the research indicated that the treatment based on acceptance and commitment has a significant effect on reducing obsessive shopping in the post-test and follow-up phase. According to the findings of the research, the treatment approach based on acceptance and commitment can be introduced as an effective approach in the treatment of obsessive buying disorder in a way that this treatment has a significant durability.

    Keywords: Acceptance-based therapy, commitment-based therapy, obsessive-compulsive buying disorder
  • marziyeh shirmardi* Pages 161-171

    The purpose of this study is to model the relationship between dimensions of knowledge management, creativity and organizational learning from the perspective of elementary school teachers in Mamsani city. This study is applied in terms of purpose, correlational-survey in terms of nature and method, and cross-sectional in terms of time. The statistical population of this research is all primary school teachers of Mamsani city, whose number is more than 750 people. The sample size was calculated using Morgan's table of about 256 people. Questionnaires have been distributed among the members of the statistical sample in a stratified random method. For data analysis, Pearson correlation tests and path analysis method using structural equations and SPSS and AMOOS statistical software packages were used. The results of the Pearson correlation test show that the dimensions of knowledge management and teachers' creativity have a positive and significant relationship with organizational learning. Also, the results of the path analysis showed that creativity has played a mediating role on the relationship between the dimensions of knowledge management and organizational learning.

    Keywords: Organizational learning, creativity, knowledge management
  • Maryam Hassanzadeh* Pages 172-179

    The purpose of the current research was to investigate the effect of technology and especially researcher-made courseware on the spelling disorder of students with poor visual memory. The research was conducted utilizing a quasi-experimental method with an experimental and control group design. The statistical population of the research includes all male students in Mashhad who have dysgraphia and poor visual memory in the academic year 2021-2022. The research sample includes 40 students who were selected by the available sampling method and randomly divided in two experimental and control groups. In order to carry out the research, the experimental group was trained with courseware during eight sessions. The T-test was used to analyze the obtained data. Analysis of the obtained results, it can be concluded that with 95% confidence courseware has a significant effect on improving the dysgraphia of students with poor visual memory. The findings of the study indicated that utilizing courseware can be an efficient method to reduce the dysgraphia in students.

    Keywords: Technology, Learning Disability in Writing, Educational Courseware, Dysgraphia, Visual Memory
  • Yasman Raisi*, Hasan Rostgarpour, Zabihullah Allahi Pages 180-189

    The purpose of this research was the relationship between acceptance of online learning and academic adaptation and academic enthusiasm of first secondary students in Chabahar city. The research method was descriptive and correlational in terms of execution method and applied in terms of purpose. The statistical population of the research included ninth grade female students of the first secondary school in Chabahar city. The size of the population is 1252 people, of which 297 people were selected as samples according to Morgan's table based on simple random sampling. To collect information, three questionnaires of acceptance of learning based on Theo (2010), Fredericks et al.'s academic enthusiasm (2004) and Sinhousing's academic adjustment questionnaire (1993) were used. Cronbach's alpha coefficient of online learning acceptance questionnaire was 0.88, academic compatibility was 0.86, and academic enthusiasm was 0.80. For data analysis, Pearson's correlation coefficient test and regression with SPSS 20 software were used. The results showed that there is a positive and significant relationship between acceptance of online learning and academic adaptation and academic enthusiasm of first secondary students in Chabahar city.

    Keywords: Acceptance of online learning, academic adaptation, academic enthusiasm
  • arezou mizari* Pages 190-196

    The aim of this research was to predict the anxiety of the corona virus through the personality characteristics and defense mechanisms of Khorasgan Azad University students. The statistical population included Khorasgan Azad University students in 1400. 90 people were randomly selected as a statistical sample. Research tools included anxiety questionnaire (Beck, 1998), personality traits (McCree and Costa, 1985) and defense mechanisms (Andors, Singh and Bond, 1993). The data was analyzed using spss software. The obtained results showed that there was a significant relationship between anxiety of the corona virus and personality traits and defense mechanisms (p<0.05). Also, personality traits and defense mechanisms had the ability to predict the anxiety of the corona virus.

    Keywords: Corona virus anxiety, personality traits, defense mechanisms, students
  • Fatemeh Farhadi*, Mohammad Taher Shirazi Pages 197-211

    The purpose of the present research is to determine the difference between document styles and failure tolerance in pre-university girls and boys. The current research was correlational and post-event. The statistical population of the research includes 250 male and female pre-university students in the three cities of Tehran who are studying in the academic year of 2018-2019 and were selected by random cluster sampling method and questionnaires and questionnaires They completed tolerance of failure. Pearson's correlation coefficients, independent t-test and significance test of the difference of correlation coefficients in two groups were used to analyze the hypotheses. The results of this research showed that in girls in a negative situation, there is a positive and meaningful relationship between internal attribution style and all dimensions of failure tolerance and general attributions with intolerance of discomfort, progress and competence. In boys, positive stability documents had a negative and significant relationship with emotional intolerance, and in general negative documents, a positive and significant relationship was observed with discomfort intolerance and progress discomfort intolerance. Also, the results of this research show that the difference between the averages of the two groups in the variable of positive internal attributions and the variables of emotional intolerance, intolerance of discomfort, progress and competence is significant. Also, the difference between the correlation between the two groups in the relationships of some components of documentary style and failure tolerance is significant. Based on these results, it is suggested to design and implement courses to improve students' documentation style in order to reduce the effects of failure tolerance

    Keywords: documentation style, failure tolerance, students
  • sara ghaderpour*, Kamal ghaderpour, golchin Shokreh Pages 212-222

    The main purpose of this study was the qualitative analysis of health education in education from the perspective of primary school principals. The type of this research was qualitative and applied in terms of purpose and its method is phenomenological, in terms of collecting exploratory information and using data theory of the foundation (Strauss and Corbin). The statistical population of this study included all primary school principals in West Azerbaijan province. . The sampling method is purposeful and the sample size is based on theoretical saturation logic. The data collection tool was a semi-structured interview, the data analysis was done through coding. , Grouped and constructed concepts, and from their comparison and classification, categories were determined. The scientific validity of this study was assessed through four criteria of reliability, transferability, reliability and validity. The results of the analysis of interviews showed that in the present study, health education in schools includes the five main components of public health, mental health, physical health, nutritional health, and accident safety education. In general, the findings indicate inattention, lack of seriousness and lack of priority in health education, inadequate school environment, lack of nutrition education, lack of safety facilities in schools in West Azerbaijan.

    Keywords: Health education, qualitative analysis, public health
  • Nosratollah Moradian* Pages 223-229

    The purpose of the current research is to investigate the effectiveness of active memory training on cognitive flexibility, improving academic performance and solving problems of students with learning disabilities in mathematics (case study: second secondary students in Islamabad Gharb city). The current research is a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. Data collection tools include Damine and Carpenter's working memory capacity test (1980), Kemet math test (1988), Dennis and Vanderwaal's cognitive flexibility questionnaire (2010), Pham and Taylor's academic performance questionnaire (EPT)-1999, and Hepner's problem solving questionnaire. PSI is 1987. In order to carry out the present research, using the available sampling method, 30 male and female students of the second secondary level were selected and divided into 2 experimental groups of 15 people (8 boys and 7 girls) and the control group of 15 people (8 boys and 7 girls). girl) were placed. At first, the data obtained from the questionnaire was collected and after entering SPSS24 software, the related analysis was done in the form of covariance analysis. The results showed that active memory intervention can increase the cognitive flexibility of students with learning disabilities in mathematics. Also, active memory intervention can increase the improvement of academic performance and increase the problem solving of students with the inability to learn mathematics.

    Conclusion

    Active memory training can be used as an intervention method to improve math problems in students with math learning disabilities.

    Keywords: working memory, cognitive flexibility, academic performance, problem solving, learning disability
  • Mohammadreza Tabadar* Pages 240-255

    The purpose of this research was to investigate the studies conducted on the effectiveness of spiritual intelligence training in the statistical population of Iranian students. This research was conducted using a systematic review method. In order to review the studies, by using the search in the databases of articles published from 1392 to 1401 and 2013 to 2022, in reliable databases, including: Google Scholar, MagIran, Noormags and Ensani Portal was searched with the keywords of students, and spiritual intelligence. In the initial search, 1115 articles were found, after which 200 articles focusing on spiritual intelligence training were selected. Finally, and according to the entry and exit criteria, 23 articles were analyzed and reviewed. The results showed that, these studies are mainly classified into five categories: 1) studies related to identification, 2) studies related to conflict resolution and adaptation, 3) studies related to addiction, 4) studies related to academic progress, and 5) studies related to psychological health. It was also found that in these studies, in order to train spiritual intelligence from the researcher training protocol made by Hadi Tabar et al., the spiritual intelligence training package made by Bazarafshan, the spiritual intelligence training package made by Javadinejad et al., the spiritual intelligence training package of Buel, training Spiritual intelligence based on King's model, researcher spiritual intelligence training package made by Kabotri et al., and researcher spiritual intelligence training package made by Amini et al.

    Keywords: Spiritual intelligence, students, effectiveness of spiritual intelligence, spiritual intelligence education, systematic review
  • shaghayegh gorgian* Pages 256-270

    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between attachment styles and depression on marital satisfaction with the mediation of conflict resolution styles in couples with borderline personality disorder. The current research was a description of structural equation modeling. The sample of this research consisted of 200 couples who referred to the health counseling center in Tehran's 5th district, who were screened and selected by purposive sampling. The tools used in this research are Jackson and Claridge Borderline Personality Disorder Questionnaire, Collins and Reed Adult Attachment Scale (AAS), Beck Depression Short Form-BDI, Rahim Conflict Resolution Scale (ROCI-II) and Form Scale. short for marital satisfaction (MSC). The evaluation of the hypothetical model was done using path analysis method and based on Amos/16 software. The research results showed that the hypothetical model has a good fit. The findings of the research showed that there was no significant relationship between attachment style and conflict resolution methods in a negative way and attachment style and marital satisfaction, and between depression and conflict resolution methods in a negative way, conflict resolution methods There is a significant relationship with marital satisfaction in a positive way and depression with marital satisfaction in a negative way. Conflict resolution methods are a mediator between depression and marital satisfaction. The research findings show that there is a negative relationship between depression and marital satisfaction with the mediation of conflict resolution methods, but there is a significant relationship between attachment style and marital satisfaction with the mediation of conflict resolution methods. You have not been seen. The results of this research emphasize the experiences of people in the original family and the importance of these experiences in shaping subsequent intimate relationships and marital satisfaction.

    Keywords: Attachment styles, depression, marital satisfaction, conflict resolution styles, borderline personalities, couples
  • Ehtram gilanigeche*, Mohammad BarakiMirabad Pages 271-282

    The present study was conducted with the aim of determining the relationship between personality traits and mental health and happiness in students of the 1st district of Urmia. In a correlational study, 120 students from the 1st district of Urmia city in the academic year of 1400 were selected using available sampling method and completed the 28-item SCL-90-R and Oxford happiness and mental health questionnaires. The obtained data were analyzed using Pearson's correlation coefficient. The results showed that according to the obtained results, there was a significant relationship between happiness with neuroticism (-0.387), extroversion (-0.354), flexibility (0.59) and conscientiousness (0.49) and also There was a significant relationship between happiness with neuroticism (-0.526), ​​extroversion (-0.294), flexibility (0.232) and conscientiousness (0.236). But it was not related to the subscale of openness to experience. In the end, it can be said that if the students have good personality traits, they will have more mental health and happiness than students with extroverted and irritable personality traits.

    Keywords: Mental health, happiness, personality traits
  • Tayyaba Hosseinpour* Pages 283-299

    The high rate of corona anxiety has made this problem become one of the most important psychiatric problems now. Due to the widespread studies in this field, this research was conducted with the aim of investigating these interventions in Iran. This study was conducted as a systematic review using Google Scholar, Civilica, Magiran, Noormagz, and SID databases according to a suitable strategy. After the quality check, the articles entered the results analysis stage and their results were organized and reported. The results of the study showed that most interventions were related to approaches based on mindfulness. In addition, most of the studies were conducted on health workers. Considering the sensitivity of the situation during an epidemic, it is of fundamental importance to take measures quickly and on time. Based on the available evidence Different treatment approaches have the same objectives and premises and differ only in the way of implementation.

    Keywords: Anxiety, Psychological interventions, Corona
  • Farahnaz rezaei, Hasan amiri* Pages 301-309

    The purpose of the present research is the relationship between the idea of God and spiritual excellence with psychological security in Kermanshah city. The current research is a correlation type in terms of practical purpose and descriptive in terms of execution. The statistical population included all the veterans of Kermanshah, which are equal to 19,616 people. In order to select the sample size using Cochran's formula and the total population size, 377 people were selected based on the stratified sampling method. The results showed that there is a positive and significant relationship between the variables of concept of God and spiritual excellence with mental security of veterans. Therefore, it can be concluded that one of the building blocks of the idea of God is spiritual exaltation, where a person renounces worldly attachments and turns from non-God to God, and this increases a person's ability to endure problems and leads to Security is for the sake of veterans.

    Keywords: conception of God, spiritual excellence, psychological security, veterans
  • Anahita Veisi*, Mohammad sadegh Heidari, Mohammad Ali Fardin Pages 310-320

    This study was conducted with the aim of evaluating the effectiveness of optimism on depression in students with hemophilia in Zahedan city. the present study is a semi-experimental interventional study along with experimental and control groups. The subjects in the pre-test and post-test and a two-month follow-up were evaluated. The statistical population included all high school students in the first and early second period with hemophilia members of Hemophilia Association of Zahedan in 1401. After screening, 60 students were selected and randomly assigned to two 30-person groups of experimental and control. The research instrument was Depression Inventory Kids (C.A.D.S). Optimism training was held in 8 sessions (two sessions per week 120 minutes) and follow-up test two months after the end of the training. The information obtained was analyzed using repeated measurement variance analysis. The results showed significant effect of optimism training onreducing depression in patients with hemophilia and confirms the stability of this therapy in the follow-up. In the treatment area with an emphasis on the need for new and effective psychological treatments optimism with regard to its nature and function fortreating clinical disorders could be used. 

    Keywords: Optimism, Depression, Hemophilia, Students
  • Anahita Veisi*, Najme Ariyan, Sophia Khaneghahi Pages 320-331

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of applied behavior analysis training on social anxiety and aggression in children with autism in Zahedan city. This research is practical in terms of purpose and semi-experimental in terms of execution method with a pre-test-post-test design with experimental and control groups. The statistical population of this research includes all children with autism spectrum disorder in the age range of 8 to 12 years who refer to treatment centers and rehabilitation clinics in Zahedan city, using the available sampling method, 8 children with autism spectrum disorder as Statistical samples were selected from the target population and were randomly divided into 2 equal groups (including an experimental group and a control group). Data collection was done by holding practical behavior analysis training sessions and also presenting Connor's social anxiety questionnaire and children's hostility and aggression questionnaire (proactive/reactive). The obtained data were analyzed using levene, Kolmogorov-Smirnov and covariance tests. The results indicated the significant effect of applied behavior analysis training in reducing social anxiety and aggression in children with autism in Zahedan city. Therefore, in the field of treatment and education, it is possible to benefit from applied behavior analysis according to its nature and function. 

    Keywords: Applied Behavior Analysis, Social Anxiety, Aggression, Autism, Zahedan
  • sepideh mobaraki* Pages 332-342

    The current research was of a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group, for this purpose, the statistical population that included people suffering from illness anxiety and who had referred to treatment or counseling centers in Khoi city for treatment during the months of April to July 1402 30 people were selected as available and randomly assigned to two experimental and control groups 

    Keywords: Death anxiety, illness anxiety, therapy based on acceptance, commitment