فهرست مطالب

نشریه مطالعات بیداری اسلامی
پیاپی 24 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طیبه محمدی کیا*، علی شاکر صفحات 7-29

    پژوهش به چرایی اصرار رژیم صهیونیستی و چیستی استراتژی آن در بلندی های جولان می پردازد. هدف پژوهش توضیح چرایی حضور رژیم صهیونیستی در جولان و رویکرد بیداری اسلامی نسبت به آن، از چشم انداز تهدید سرزمینی و تهدید امنیت انرژی، است. این رژیم، به رغم اتفاق آرای نسبی جامعه جهانی مبنی بر غیرقانونی بودن حضورش در این منطقه، به اشغال جولان ادامه داده است. پرسش پژوهش چیستی رویکرد جریان مقاومت دربرابر حضور و راهبرد اسراییل در بلندی های جولان است. (مساله) روش پژوهش کتابخانه ای و تکنیک آن در رویکرد به منابع و ادبیات موجود توصیفی-تحلیلی است. (روش) جنبش مقاومت، به مثابه جریان پویای برجای مانده از جنبش فراگیر بیداری اسلامی در دنیای عربی، کار ویژه مبارزاتی و باز دارندگی یافته است. کوشش آن جلوگیری از عادی سازی اشغال و برقراری رابطه با رژیم اشغالگر است. بر این اساس حمایت از جنبش های بیداری اسلامی، حضور مستشاری و پشتیبانی نظامی جمهوری اسلامی ایران در سوریه به مثابه منطقه عمل جریان مقاومت، ماندن در نزدیکی بلندی های جولان و پیگیری استراتژی بازدارندگی و دفاعی جریان مقاومت با توجه به مسیله انرژی و نفت یافته های استراتژیک این پژوهش اند.(یافته ها)

    کلیدواژگان: بلندی های جولان، جریان مقاومت، اسرائیل، نفت، راهبرد
  • نجات محمدی فر* صفحات 31-49

    روحانیت شیعه در تاریخ سیاسی معاصر ایران همواره نقش پیشگام و موثری در بیداری اسلامی ایفا کرده به گونه ای که بخش مهمی از تاریخ سیاسی ایران با روحانیت عجین شده و همیشه وزنه سنگین و تعیین کننده ای در تحولات سیاسی اجتماعی ایران داشته اند. بر این اساس سوال اصلی پژوهش حاضر این است که روحانیت شیعه در تاریخ سیاسی معاصر ایران چه نقشی در جهت بیداری اسلامی ایفا کرده است (مسیله). روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اینترنتی می باشد (روش). نتایج حاصل از پژوهش گویای آن است که در سطح رهبری، روحانیون در لغو امتیاز رویتر، پیروزی نهضت تنباکو، پیروزی انقلاب مشروطیت، نهضت ملی شدن صنعت نفت، پیروزی انقلاب اسلامی و احیای نظریه بیداری اسلامی نقش مهمی ایفا کرده اند. در سطح حمایت مردمی می توان به اعلام حکم جهاد و دعوت مردم به مبارزه در جنگ های ایران و روس، حمایت از مردم در حادثه گریبایدوف و سفارت روس و به صحنه کشاندن مردم علیه استبداد و استعمار خارجی اشاره کرد. در سطح منطقه ای نیز می توان به تلاش های عالمان دینی همچون سید جمال الدین اسدآبادی، میرزا حسین نایینی، آیت الله کاشانی، امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری در جهت تقویت و بیداری اسلامی اشاره کرد (یافته ها).

    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، روحانیت شیعه، انقلاب مشروطه، انقلاب اسلامی
  • فاروق نعمتی، محمدمهدی روشن چسلی، اسماعیل نادری* صفحات 51-79

    مساله فلسطین، همواره به عنوان یکی از مهم ترین مضامین شعری در میان شاعران معاصر عرب بوده است. وجه اشتراک همه این شاعران، تاکید بر پایداری مستمر تا رسیدن به پیروزی و آزادی فلسطین است. از نگاه آنها، سلاح مقاومت، تنها وسیله ممکن برای مقابله با بیدادگری های دشمن صهیونیست و نجات مسجدالاقصی است. شاعرانی که در راستای مقاومت ملت فلسطین شعر سروده اند، دو گروه هستند؛ گروه اول شاعران بومی فلسطین هستند که با زبان و قلم در مسیر استقلال و آزادی وطن خویش گام برداشته اند؛ و گروه دوم شاعرانی هستند از کشورهای دیگر، که فریاد مبارزه را بر علیه دشمنان صهیونیست در سروده های حماسی خود متجلی ساخته-اند (هدف و بیان مساله). این مقاله که با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده (روش پژوهش) علاوه بر پرداختن به مهمترین و پرکاربردترین درونمایه های ادبیات پایداری و بیداری به این نتیجه رسیده است که شعرا برای انتقال مفاهیم پایداری و بیدار کردن ملت، اشعارشان را هم به سبک ساده و روان سروده اند و هم به آرایه های ادبی آراسته اند و هم از زبان شعر مدد جسته اند (نتایج).

    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، شعر معاصر، شاعران معاصر عرب، رژیم صهیونیستی
  • محمدرضا جواهری* صفحات 81-102

    متن پرسش امام علی علیه السلام وپاسخ پیامبر خدا صلی الله علیه وآله وسلم در موضوع جهاد و شهادت در یک حدیث امام رضا علیه السلام وجود دارد. آن پرسش و پاسخ در پایان غزوه ذات السلاسل در سال هشتم هجری اتفاق افتاده است.بی تردیدحدیثی که در بردارنده گفتگوی دو معصوم در موضوع جهاد و شهادت باشد سرمایه ای بزرگ برای شناخت منطق اهل بیت علیهم السلام در آن موضوع خواهد بود. این حدیث نخستین بار در کتاب صحیفه الرضا علیه السلام آمده است که از اصول اربعماه بوده و اعتبار آن در این مقاله بیان شده و همچنین شخصیت راوی حدیث بررسی رجالی گردیده است(مسیله)؛ این پژوهش به توصیف و تحلیل سند و متن و دلالت همان حدیث اختصاص دارد (روش)؛ اندیشه اسلامی و بیداری اسلامی و آرمان اسلامی و جهاد و مقاومت و شهادت در طول هم قرار دارند ودر این میان شهادت بالاترین نیکی در جهان است. این مقاله به تبیین همین اوج و قله نیکی اختصاص دارد. در این حدیث رضوی علیه السلام وضعیت مجاهدان از نخستین گام به تفصیل در سه بخش از جهاد تا شهادت و از شهادت تا قیامت و از قیامت تا ابدیت نشان داده شده است درمحتوای این حدیث حقایقی در ارتباط با جزییات مراحل جهاد و کار مجاهدان در مراحل پی درپی و به هم پیوسته تا پس از شهادت وجود دارد که در هیچ حدیث دیگری نیست (یافته ها)؛

    کلیدواژگان: جهاد، شهادت، سنت نبوی، حدیث رضوی، مقاومت، بیداری اسلامی
  • فاطمه گوشه نشین*، ابراهیم نامداری صفحات 103-122

    جان سرل، با بررسی ماهیت کنش ها، جملات کنشی را به پنج دسته تقسیم نمود: کنش اظهاری، کنش ترغیبی، کنش عاطفی، کنش تعهدی، وکنش اعلامی. (مسیله) در این مقاله، با استفاده از روش مطالعه نظری و در نظر گرفتن طبقه بندی سرل، نگاه جدیدی به راهکارهای قرآن در مواجهه با تهدیدات جنگ نرم داشته و کنش گفتاری مورد استفاده قرآن را در مواجهه با تهدیدات جنگ نرم، در قالب روش توصیفی - تحلیلی مورد بررسی قرار داده تا به این سوال ها پاسخ گوید که راهکارهای قرآن برای مواحهه با تهدیدات جنگ نرم چیست و کدام یک از کنش های مذکور در قرآن بیشترین کاربرد را در این زمینه داشته است؟ (روش) یافته ها حاکی از آن است که درباره تهدیدات جنگ نرم، کنش ترغیبی و اظهاری، بیشترین تکرار را داشته است؛ زیرا هدف خداوند، بیان تهدیدات دشمنان در خصوص جنگ نرم و تشویق بندگان به مبارزه و مواجهه با این گونه تهدیدات است؛ (یافته ها) لذا از کنش های ترغیبی و اظهاری به صورت مستقیم و غیر مستقیم استفاده می کند تا از این طریق، تاثیر عمیق تری بر جان و دل مخاطب ببخشد. (نتیجه)

    کلیدواژگان: قرآن کریم، جنگ نرم، نظریه کنش های گفتاری، جان سرل
  • محسن رفعت* صفحات 123-153

    پژوهش حاضردرصددآشکارسازی و تحلیل نگرش امام ‎علی (ع) به مبانی سیاست بر پایه اخلاق و واکاوی آسیب‎های آن در پایداری حکومتها وبیداری ملتها نگارش شده است (مسیله)؛ این تحقیق که با روش کیفی و رویکرد توصیفی - تحلیلی مبتنی بر داده های کتابخانه ای با تاکید بر نهج البلاغه سامان یافته، می کوشد زیر ساخت‎های پیوند اخلاق و سیاست را در نگرش امام علی (ع) و با تکیه بر خطبه ها، نامه ها و کلمات قصار نهج البلاغه تبیین کند.(روش) نگره سیاست بر پایه اخلاق به عنوان یکی از رویکردهای مطرح شده در پیوند این دو مقوله با یکدیگر است که بررسی جامع از بن مایه ها و درون مایه های آن می تواند در سطح گسترده بر پایداری حکومت ها و بیداری ملتها اثر شگرفی گذارد.(فرضیه) با فحص در رهیافت اندیشه حکومتی امام (ع) می توان چنین دریافت که سیاست علی رغم تنوع برداشت ها، بدون پشتوانه اخلاق آسیب های مختلف فردی و اجتماعی را به همراه خواهد داشت. بهسازی زیر ساخت های اخلاق مداری درسیاست می تواند زمینه اصلاح رفتارها و مناسبات جمعی را فراهم سازد. ره آورد این رویکرد، تجمیع زیرساخت های جامعه بر پایه اخلاق مداری و دین مداری به ویژه گفتمان در پیوند با نهاد زمامداری است. برون داد و یافته ها نشان می دهد در اندیشه امام نگرش توحیدمدارانه، امانت مدارانه، خدمت‎مدارانه، ابزارمدارانه، کرامت مدارانه به سیاست و سیاست گذاری زمینه را برای حاکمیتی سالم و جامعه ای آگاه، نظام مند و اخلاق مدار فراهم می کند. لذا این نگرش بستری مناسب برای همدلی و تجلی تعامل هدفمند در جامعه خواهد شد.(یافته ها)

    کلیدواژگان: سیاست و اخلاق، هشیارسازی، آسیب ها، پایداری حکومت ها، امام علی(ع)، نهج البلاغه
  • محمدرضا برزویی*، زهره جمالی زواره صفحات 155-185

    گفتمان مقاومت اسلامی در مقابل نظام سلطه جهانی، یکی از راهبردی ترین و واقع بینانه ترین سیاست های کلان انقلاب اسلامی ایران است. این گفتمان توسط شخصیت های بزرگی در سال های اخیرعملیاتی شده است. «شهید چمران» و «شهید سلیمانی» از چهره های بین المللی این گفتمان و چه بسا اسطوره های ماندگار این جبهه شناخته می شوند. پژوهش حاضر به این مسیله پاسخ می دهد: بر اساس مولفه های مقاومت اسلامی در منظومه فکری رهبر انقلاب، اسطوره های مقاومت اسلامی، شهید چمران و شهید سلیمانی، دارای چه ویژگی های شخصیتی و مولفه های ماندگاری بوده اند؟(مسیله) در جهت بررسی این مسیله از روش کیفی تحلیل مضمون جهت احصاء شاخصه ها و از روش کدگذاری کیفی، توصیفی و تفسیری جهت ارایه مولفه ها استفاده شده است. (روش) برای پاسخ به مسیله بیان شده، ابتدا با مراجعه به بیانات رهبر معظم انقلاب شاخصه های مقاومت اسلامی و ویژگی های شهید چمران و شهید سلیمانی استخراج شده؛ سپس بر اساس فرایند تحلیل مضمون و ناظر به سیوال اصلی پژوهش، به کدگذاری توصیفی و تفسیری پرداخته که حاصل آن کشف چهار کد یکپارچه ساز و فراگیر مشترک برای اسطوره های ماندگار مقاومت اسلامی است: «ذو ابعاد بودن و عظمت وجودی»، «اثر اجتماعی بزرگ»، « حرکت آگاهانه درمسیر حاکمیت دین و مکتب الهی بر همه مردم» و «اشداء علی الکفار و رحماء بینهم».(یافته ها) در نهایت مولفه های اسطوره های ماندگار مقاومت اسلامی به تفکیک برای شهید چمران و شهید سلیمانی در قالب کدهای یکپارچه تشریح شد (نتیجه).

    کلیدواژگان: مقاومت اسلامی، اسطوره، چهره های بین المللی، شهید چمران، شهید قاسم سلیمانی
  • ساره اردشیرلاریجانی، هادی ابراهیمی کیاپی صفحات 187-202

    شهید مرتضی مطهری به عنوان یکی از شخصیت‌های تاثیرگذار در تیوری‌پردازی مبانی انقلاب اسلامی است. ایشان به عنوان ایدیولوگ انقلاب ، جزو محدود افرادی است که به بررسی تداوم و انحطاط انقلاب اسلامی ایران و تاثیر آن بر آینده ی امت اسلام پرداخته است، به گونه ای که در تحلیل نهایی از رهگذر تداوم انقلاب ، کوشید ، به تبیین مبانی اسلامی و ایرانی در احیای تمدن اسلامی نیز بپردازد. وی جزء اندیشمندانی بود که همواره دغدغه ی اسلام و ایران داشت و نسبت عوامل تداوم و یا انحطاط آن حساسیت و نگرانی بسیار زیادی داشت. پرسشی که این پژوهش به روش توصیفی و کیفی درصدد پاسخگویی به آن است این است که از دیدگاه علامه مطهری ، آینده و یا به تعبیری سرنوشت انقلاب اسلامی ایران چه تاثیری بر آینده ی امت اسلام دارد؟فرضیه ی ما در این پژوهش آن است که : از دیدگاه شهید مطهری بین انحطاط و یا تداوم انقلاب اسلامی با انحطاط یا تداوم امت اسلامی ارتباط معناداری وجود دارد به گونه ای که انحطاط یا تداوم انقلاب با آینده امت اسلام پیوند خورده است.

    کلیدواژگان: امت اسلام، علامه مطهری، انقلاب اسلامی ایران، تداوم، انحطاط
|
  • Tayebeh Mohammadi Kia *, Ali Shaker Pages 7-29

    The research deals with why the Zionist regime insists and what its strategy is in the Golan Heights. The purpose of this study is to explain why the Zionist regime is present in the Golan Heights and to describe the approach of the Islamic Awakening towards it, from the perspective of territorial threat and energy security threat. The regime has continued to occupy the Golan Heights, despite the international community's relative consensus that its presence in the region is illegal. The research question is what is the approach of the resistance movement to the Israel strategy in the Golan Heights. (Issue) The method of this research is the use of textual data and its technique is descriptive-analytical. (Method) The current of resistance, as a practical structure arising from the Islamic Awakening, is a major obstacle to events that change the geopolitical, geoeconomic and geostrategic security of the region for the benefit of Israel. Base on it necessity of supporting the Islamic Awakening movements, the presence of the Islamic Republic of Iran's advisor and military support in Syria as the area of action of the resistance movement, staying near the Golan Heights and pursuing a strategy of deterrence and defense of the resistance movement with regard to energy and oil are the strategic Findings of this research. (Findings)

    Keywords: Golan Heights, resistance movement, Israel, Oil, strategy
  • Nejat Mohammadifar * Pages 31-49

    The basis of the main question of the current research is what role the Shiite clergy has played in the contemporary political history of Iran in the direction of Islamic awakening (problem). The research method in this research is descriptive-analytical and library and internet information collection tool (method). The results of the research show that at the leadership level, clerics have played an important role in the abolition of Reuter's privilege, the victory of the tobacco movement, the victory of the constitutional revolution, the nationalization of the oil industry, the victory of the Islamic revolution and the revival of the theory of Islamic awakening. At the level of public support, we can mention the announcement of Jihad and calling people to fight in Iran-Russia wars, supporting people in the Griboyedov incident and the Russian embassy, and bringing people to the stage against tyranny and foreign colonialism. At the regional level, we can also mention the efforts of religious scholars such as Seyed Jamal al-Din Asadabadi, Mirza Hussain Naini, Ayatollah Kashani, Imam Khomeini (RA) and the Supreme Leader in strengthening and awakening Islam (findings).

    Keywords: Islamic awakening, Shia Clergy, Constitutional Revolution, Islamic Revolution
  • Faroogh Nemati, Mohammadmahdi Roshanchesli, Esmail Naderi * Pages 51-79

    In the last two centuries, the phenomenon of Islamic awakening has been raised as one of the most important and fundamental issues in the Islamic world, the Middle East, and the international system. The rise and intifada of the Palestinians in order to liberate their land was one of the most important topics in the project of Islamic awakening in the contemporary world. This problem not only spread in the world of politics, but also in the world of literature; In such a way that the issue of Palestine has always been one of the most important poetic themes among contemporary Arab poets. What all these poets have in common is the emphasis on continuous stability until reaching the victory and freedom of Palestine. problem statement). This article, which was done with the descriptive-analytical method (method), in addition to dealing with the most important and widely used themes of sustainability and awakening literature, has come to the conclusion that Palestinian poets used their poems to convey the concepts of sustainability and awakening their nation. They have written in a simple and smooth style and decorated with literary arrays and have tried to convey the message of the freedom-loving Palestinian nation to the world through poetic language (findings).

    Keywords: Islamic awakening, contemporary poetry, contemporary Arab poets, Zionist regime
  • Mohammadreza Javaheri * Pages 81-102

    The text of the question of Imam Ali (peace be upon him) and the answer of the Prophet of God (peace be upon him) on the subject of jihad and martyrdom is found in a hadith of Imam Reza (peace be upon him). This hadith is mentioned for the first time in the book of Sahifa al-Reza, peace be upon him, that it is one of the principles of Arbamah, and its validity is stated in this article, and the personality of the narrator of the hadith is also examined as a man (issue). This research is dedicated to the description and analysis of the document and the text and the meaning of the same hadith (method); Islamic thought, Islamic awakening, Islamic aspiration, jihad, resistance and martyrdom are all at the same time, and martyrdom is the highest virtue in the world. This article is dedicated to explaining this peak of goodness. In this hadith of Razavi, peace be upon him, the situation of the Mujahideen from the first step has been shown in detail in three parts, from jihad to martyrdom, from martyrdom to the resurrection, and from the resurrection to eternity. It is connected until after the martyrdom, which is not in any other hadith (findings);

    Keywords: Jihad, Martyrdom, Resistance, Prophetic Tradition, Razavi Hadith, Islamic awakening
  • Fatemeh Gooshehneshin *, Ebrahem Namdari Pages 103-122

    By examining the nature of acts, John Searle suggests classifying speech acts into five categories: representatives, directives, commissives, expressive, and declarations. (Problem) The current paper, using the method of theoretical study and considering Searle's classification, has a new look at the solutions of the Quran in facing the threats of the soft war. The speech act used in the Quran in facing the threats of soft war has been investigated as a descriptive-analytical method to answer the following questions. What are the solutions of the Quran for dealing with the threats of soft war? (Method) And which of the acts mentioned in the Quran has been used the most in this area? The findings indicate that regarding the threats of soft war, directive and representative actions have been repeated the most; God's purpose is to represent the enemies' threats regarding soft war and encourage the servants to fight and confront such threats. (Findings) Therefore, He uses directive and representative acts plainly and indirectly to impact the audience's soul and heart profoundly. (Results)

    Keywords: Holy Quran, Soft War, Theory of Speech Actions, John Searle
  • Mohsen Rafat * Pages 123-153

    The current research is written to reveal and analyze the attitude of Imam Ali(AS)towards the foundations of politics based on ethics and to analyze its harms in the stability of governments and the awakening of nations(problem);This research,organized with a qualitative method and a descriptive-analytical approach based on library data with an emphasis on Nahjal-Balagha,tries to explain the infrastructures of the connection between ethics and politics in the attitude of Imam Ali(AS).(method)The view of politics based on ethics is one of the approaches proposed in the connection of these two categories with each other,and a comprehensive review of its principles and contents can have a tremendous effect on the stability of governments and the awakening of nations in a wide level.(hypothesis)By examining the approach of the government thought of Imam (AS),it can be seen that despite the variety of views,politics without the support of ethics will bring various personal and social harms. The result of this approach is to consolidate the infrastructure of the society based on morality and religion,especially discourse in connection with the institution of governance. The findings show that in Imam's thought,monotheistic,trust,service,tool-,and dignity-oriented attitude towards politics and policy-making provides the basis of a healthy governance and an informed,systematic and ethical society. Therefore,this attitude will be a suitable platform for empathy and the manifestation of purposeful interaction in society.(Findings)

    Keywords: Politics, Ethics, harms, Awakening, stability of governments, Imam Ali (AS), Nahj al-Balagha
  • MohammadReza Borzooei *, Zohre Jamali Zavareh Pages 155-185

    The discourse of Islamic resistance against the system of world domination is one of the most strategic and realistic policies of the Islamic Revolution of Iran. This discourse has been proposed and operated by great personalities in recent years, and some of these personalities, such as "Shahid Chamran" and "Shahid Soleimani", recognize international and influential figures of this discourse and perhaps the enduring myths of the Islamic Resistance Front. To be. The present article, using a qualitative method of content analysis, first refers to the statements of the Supreme Leader of the Revolution in order to enumerate the characteristics of Islamic resistance. The process of content analysis and monitoring of the main question of the research, descriptive and interpretive coding and in the last stage, four common integrating and comprehensive codes for the enduring myths of Islamic resistance, including; "Existential dimensions and existential greatness", "Great social effect", "Conscious movement in the path of the rule of religion and the divine school over all people" and "Enmity with the oppressor without negligence and continuous support of the oppressed" are also tried in the literature of these codes. Use the statements of the Supreme Leader.

    Keywords: Islamic Resistance, myth, International Figures, Shahid Chamran, Shahid Ghasem Soleimani
  • Sarah Ardshir Larijani, Hadi Ebrahimikiapei Pages 187-202

    Martyr Motahari is one of the most influential figures in theorizing the foundations of the Islamic Revolution. As an ideologue of the revolution, he is one of the limited number of people who have investigated the continuation and decline of the Iranian Islamic Revolution and its impact on the future of the Islamic nation, in such a way that in the final analysis of the path of the continuation of the revolution, he tried to explain the Islamic and Iranian foundations. to revive the Islamic civilization. He was one of the thinkers who was always concerned about Islam and Iran and was very sensitive and worried about the factors of its continuity or decline. The question that this research tries to answer in a descriptive and qualitative way is that, from Allameh Motahari's point of view, what effect does the future or, in other words, the fate of the Islamic Revolution of Iran have on the future of the Islamic Ummah? Our hypothesis in this research is that: From the point of view of Martyr Motahari, there is a significant connection between the decline or continuation of the Islamic Revolution and the decline or continuation of the Islamic Ummah in such a way that the decline or continuation of the Revolution is linked to the future of the Islamic Ummah.

    Keywords: Ummah of Islam, Allameh Motahhari, Islamic Revolution of Iran, Continuity, Decline