فهرست مطالب

جغرافیا و روابط انسانی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز 1401)

مجله جغرافیا و روابط انسانی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/20
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سید مصطفی موسوی حسنی صفحات 1-20

    شهر هوشمند به شهری گفته می شود که دارای مولفه های هوشمند شامل اقتصاد هوشمند، ترابری هوشمند، محیط زیست هوشمند، شهروندان هوشمند، سبک زندگی هوشمند و مدیریت اداری هوشمند است. در ایران نیز طبق آخرین تصمیمات اتخاذ شده در وزارت کشور، هوشمندسازی حداقل پنج شهر ارومیه، اصفهان، تبریز، مشهد و تهران هدف گذاری شده است. آنچه یک شهر را به سمت هوشمندی پیش می برد، صرفا استفاده از ابزار الکترونیک و سیستم ارتباطاتی آن شهر نیست؛ بلکه نحوه برنامه ریزی و استفاده از این ابزار در جهت ارتقای سطح کیفی زندگی شهروندان یک شهر است. هدف شهر هوشمند افزایش کیفیت زندگی شهری با رویکرد توسعه پایدار است. در این تحقیق سعی می شود به نظریه رشد هوشمند شهری، تعاریف و اصول آن، معایب و مزایای آن، تفاوت های آن با اسپرال شهری و انتقادهای وارده به رشد هوشمند شهری به صورت جامع پرداخته شود و در انتها، برخی از سیاست های کاربردی این نظریه آورده شود و مثالی در این زمینه معرفی شود. روش تحقیق در این مقاله توصیفی - تحلیلی بوده است و از نوع کاربردی است و روش جمع آوری اطلاعات اسنادی- کتابخانه ای است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که از مقایسه شاخص های رشد هوشمند و اسپرال شهری با توسعه پایدار مشخص شد که اصول رشد هوشمند در مقایسه با پراکندگی شهری در جهت دستیابی به شهر پایدار منطقی تر می باشد.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، رشد هوشمند، اسپرال شهری، توسعه پایدار
  • امیر میرزا زاده دوستان صفحات 21-33

    شهر به عنوان یک منبع توسعه مطرح است و جایگاه مدیریت شهری در روند توسعه شهروبهبودسکونتگاه های شهری نفش بسیارمهم وتعیین کننده دارد مدیریت شهری به زبان ساده تمام مراحل پیاده سازی در کالبد واجتماع شهر است .شهر به عنوان پیجیده ترین مصنوع دست بشر نیازمند مدیریت بادارا بودن طیفی ازادراک و پیچیدگی است .امروزه مدیریت شهرها تحول یافته است .شهرها برای رفاه و آسایش بیشتر شهروندان مدیریت می شوند.مدیریت شهری نقش مهمی در موفقیت و برنامه ها و طرح های توسعه شهری بر عهده دارند این موضوع بخصوص در ارتباط با توسعه شهری اهمیت می یابد.توسعه پایدارارایه راه حل هایی در مقابل الگو سنتی و کالبدی و اجتماعی،اقتصادی توسعه را شامل میگردد، که بتواند از بروز مسایلی همچون نابودی منابع طبیعی،تخریب اکوسیتمها،رواج بی عدالتی ها،آلودگی،افزایش بی رویه جمعیت و پایین آمدن کیفیت زندگی انسانها جلوگیری کند.این پژوهش مفهوم مدیریت شهری،ارتباط میان توسعه پایدار و مدیریت شهری رامورد بررسی قرار می دهد.روش تحقیق در این پژوهش توصیفی –تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی انجام شده است .

    کلیدواژگان: بررسی، مدیریت شهری، توسعه پایداری شهری
  • مهدی قلی زاده ارات بنی، اسمعیل ابونوری صفحات 34-49

    افزایش مصرف انرژی برق در سبد هزینه خانوار نقشی اساسی دارد و همواره در شرایط مختلف در کاهش آن تلاش می‌شود. در این پژوهش برای کاهش هزینه برق‌بها در سبد اقتصادی خانوار، به بررسی تاثیر اقلیم-های آب و هوای مختلف در سیستم مدیریت انرژی ساختمان پرداخته شده است. سیستم‌های سرمایشی بر اساس شاخص‌های آب و هوایی (درجه حرارت حباب خشک و رطوبت نسبی) در فصل‌های گرم و شرایط آسایش ساکنین، منطبق با نمودار سایکرومتریک ایجاد شده است. توان برق مصرفی خانوار در شرایط استفاده از کنتور یک زمانه آنالوگ، سه زمانه دیجیتال و سه زمانه دیجیتال با اموزش سیستم مدیریت انرژی ساختمان در سه شهر تبریز، ساری و سمنان بر اساس الگو واحد و با نرم افزار محاسبه برق‌بها شرکت توانیر برآورد شده است. نتایج حاکی از آن است ضرورت آموزش در رفتار مصرف برق مناطق معتدل و مرطوب نسبت به سایر اقلیم‌ها برای کاهش میزان برق‌بها خانوار اهمیت بیشتری دارد. در بررسی مقایسه‌ای تبریز با 33 درصد کاهش بیشترین درصد کاهش هزینه را در اجرای سیستم مدیریت انرژی ساختمان دارد. با توجه به سهم کمتر برق بهای تبریز در سبد هزینه خانوار نسیت به ساری و سمنان این کاهش حداکثری از ضرورت بکارگیری سیستم در اقلیم معتدل و مرطوب نمی‌کاهد.

    کلیدواژگان: برق، سایکرومتریک، سبد هزینه خانوار و سیستم مدیریت انرژی ساختمان
  • سعید راستی، نجمه سامانی نیسانی، ابوذر نصیری صفحات 50-65

    با توجه به موقعیت جغرافیایی و وضعیت مناسب محیطی، انرژی خورشیدی یکی از کارآمدترین انرژی‌های تجدید پذیر در ایران محسوب می‌گردد. این تحقیق به دنبال ارایه مدلی در خصوص شناسایی مکان‌های بهینه استقرار پانل‌ها خورشیدی در محیط شهری هست. پتانسیل فراوان و فضای مناسب پشت ‌بام ساختمان‌ها با ارتفاع زیاد و قرارگیری آن‌ها در معرض مستقیم نور خورشید و استفاده نکردن بهینه از این فضاها، لزوم مکان گزینی بهینه استقرار پانل ها خورشیدی را برای تولید انرژی ارزان و اسان ضروری کرده است. در این تحقیق،ابتدا ویژگی مکان‌های مناسب استقرار پانل‌های خورشیدی در محیط شهری و منبع تولید لایه‌های موردنیاز شناسایی گردید. لایه‌های موردنیاز جهت دستیابی به مکان‌های مناسب استقرار پانل‌های خورشیدی تهیه و مدل‌سازی فضایی شد. هدف نهایی این مقاله ارایه یک مدل علمی و عملی برای جایگزین کردن انرژی های تجدید پذیر به جای سوخت های فسیلی در ایران است .بر اساس روش شناسایی دلفی فازی و تلفیق ان با سیستم اطلاعات جغرافیایی در این مطالعه روش مناسب برای ارزیابی و انتخاب بهترین مکان برای بهره برداری از انرژی های تجدید پذیر ارایه گردید.نتایج این تحقیق نشان می دهد که انتخاب مکان مناسب برای نصب پانل های خورشیدی در محدوده وسیع شهرها با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی امکان پذیر است. نقشه های 1:2000 با توجه به تهیه آن برای اغلب شهرهای کشور و در دسترس بودن آنها درمحیط شهر DSM در مقایسه با سایر منابع تهیه منبع بسیار مفیدی برای استخراج ارتفاع ساختمان ها در کشور است.شکل و ابعاد هر کدام از انواع مختلف پانل های خورشیدی برای بهره برداری امکان پذیر است که با توجه به وضعیت منطقه و شناسایی نوع بهینه آن امکان شناسایی وجود دارد.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، انرژی تجدیدپذیر، انرژی خورشیدی، پانل های خورشیدی، تحلیل سلسله مراتب دلفی فازی
  • معصومه امیری بشلی، آناهیتا حسینی، امیر امیری صفحات 66-82

    امروزه توسعه دامداری های سنتی به ویژه در روستاهای کشور امری بدیهی به نظر می رسد، متاسفانه در راستای صنعتی شدن واحدهای دامپروری توجه کافی به ساختمان ها و تاسیسات دامداری های کوچک روستایی به عمل نمی آید، جهت بالا بردن سطوح کمی و کیفی فضاهای دامی در سطح کشور در سال 1373محورهای مطالعاتی زیر در برنامه کوتاه مدت در دفتر تحقیقات معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی مورد مطالعه، بررسی و تحقیق قرار گرفته است. این طرح دارای مراحل مختلفی است که عبارتند از :1) بررسی و شناخت وضع موجود : شامل مراحلی از قبیل شناخت نوع مصالح بومی، فرهنگ ساخت، فرهنگ نگهداری دام، دسترسی به امکانات بالقوه و بالفعل منطقه و برآورد اقتصادی می باشد.2) تهیه ضوابط، استانداردها و اصول طراحی در تیپ بندی فضاهای دامی : اهدافی از قبیل مطالعات شرایط نگهداری دام، استانداردهای فضایی جهت دامداری های بومی،تهیه ضوابط بهداشتی، مطالعات اقلیمی را دارا می باشد. از اینرو تحقیق حاضر به بررسی عوامل موثر در بهبود ساختمان هاو فضاهای دامداری در روستای در روستای دازمیرکنده که از توابع شهرستان ساری می باشد،می پردازد که با جمع آوری داده ها از طریق استفاده از پرسشنامه انجام شد. 3 فرضیه برای این پژوهش در نظر گرفته شده و تجزیه تحلیل آن در دو سطح توصیفی و استنباطی بوده است.و با استفاده از روش آماری SPSS وآزمون استقلال صفات به اثبات رسیده اندبا توجه به اثبات فرضیه ها می توان نتیجه گرفت که طراحی ساختمان های مناسب دامداری بر اساس ضوابط و اصول و با توجه به اقلیم منطقه، توجه به میزان آب مصرفی – میزان نیاز به فضاهای باز و بسته در استانداردهای فضایی و استفاده از مصالح بومی و رعایت بهداشت و آگاهی در طراحی مناسب فضای دامداری به گسترش و بهبود دامداری و بهره دهی دام کمک می کند.

    کلیدواژگان: روستا، دامداری روستایی، عوامل اقلیمی، فضاهای دامداری
  • علی خسروی، بی بی سارا نازقلیچی، علی اکبر کاظمی صفحات 83-104

    بررسی توزیع خدمات در شهر و آگاهی از میزان تمرکز و تفرق واحدهای خدمات شهری در مناطق شهرداری نقش بسزایی در درک عدالت فضایی ایفا می‌کند. آنچه در این مفهوم حایز اهمیت است ایجاد فرصت برابر در فضای شهری در ارتباط با خدماتی که آحاد جامعه به آن احتیاج دارند. با توجه به اینکه هدف اصلی توسعه حذف نابرابری هاست، بهترین مفهوم توسعه، رشد همراه با عدالت اجتماعی است. بنابراین هدف کلی برنامه ریزی منطقه ای یا توسعه اقتصادی برقراری عدالت اجتماعی و توزیع رفاه و ثروت بین افراد جامعه است. روش پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی است و از مدل‌های ضریب آنتروپی، امتیاز استاندارد شده، تاکسونومی عددی، تاپسیس و ضریب پراکندگی استفاده شده است. جامعه آماری 9 منطقه شهرداری شهر شیراز و 11 شاخص خدمات شهری بوده است. بررسی ضریب آنتروپی نشان می‌دهد که جمعیت به سمت تعادل در بین مناطق میل می‌کند و همبستگی پیرسون بین مساحت مناطق و نمرات استاندارد شده گویای رابطه مستقیم معناداری بین مساحت مناطق و امتیازات استاندارد شده است. همچنین بررسی همبستگی پیرسون بین جمعیت و نمرات استاندارد شده نشان از عدم همبستگی بین نمرات استاندارد شده و مناطق می‌باشد این بدان معناست که خدمات متناسب با جمعیت توزیع نشده است. بررسی ضریب پراکندگی نشان می‌دهد خدماتی که نیاز عموم مردم را در روز تشکیل می‌دهند بیشتر از خدماتی است که کارکرد منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای دارند. نتایج حاصل از تلفیق مدل‌ها نشان می‌دهد که مناطق 1، 2 و 4 به ترتیب به عنوان مناطق برخوردار تشخیص داده شدند. مناطق 3، 7، 5، 6 به عنوان مناطق متعادل و نسبتا برخوردار و منطق 8 و 9 به عنوان مناطق محروم شناخته شدند. به منظور دستیابی به عدالت فضایی و پراکنش مناسب خدمات در مناطق شهری اولویت برنامه‌ریزی در مناطق 1 و 7 افزایش جمعیت و در مناطق 3 و 5 افزایش خدمات پیشنهاد می‌گردد.

    کلیدواژگان: نابرابری، عدالت فضایی، خدمات، تاکسونومی عددی، تاپسیس
  • علی اکبرپور آلمه جوقی، زهراالسادات حسینی گوکی صفحات 105-119

    هدف پژوهش حاضر، «سیاست‌گذاری تاثیرات ویروس کرونا بر عدم امنیت غذایی و وضعیت مهاجرت: چارچوب مفهومی شکاف ساختاری» است. در پاسخ به این سوال که ویروس کرونا بر عدم امنیت غذایی و وضعیت مهاجرت چه تاثیری گذاشته است؟، این فرضیه مطرح شد که در چارچوب شکاف ساختاری، کرونا ویروس منجر به افزایش ناامنی غذایی در داخل کشورها شده و از این طریق، بر سلامتی و افزایش مهاجرت تاثیرات منفی گذاشته است که این مسیله، نیازمند برنامه‌های سیاست‌گذاری است. در این راستا، با توجه به چارچوب مفهومی شکاف ساختاری، «کرونا، مهاجرت و عدم امنیت غذایی»، با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که کروناویروس بر عدم امنیت غذایی و وضعیت مهاجرت ازجمله مهاجرت روستا به شهر و مهاجرت بین‌المللی تاثیرگذار بوده است. این بحران توانسته است منجر به شکاف ساختاری در الگوهای مهاجرت شود و افراد از ورود به کشورهای متاثر از ویروس کرونا، اجتناب کرده‌اند. با توجه به ماهیت مداوم جریان‌های مهاجرت، این موضوع اثرات طولانی‌مدت داشته است. ضرورت دارد که در سیاست‌های ملی، وضعیت مهاجران واردشده یا با احتمال بازگشت به مناطق آسیب‌دیده، موردتوجه قرار گیرد. همچنین، نیاز به ایجاد سیستم‌های غذایی انعطاف‌پذیر وجود دارد که می‌تواند ناامنی غذایی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، کروناویروس، امنیت غذایی، مهاجرت، رکود اقتصادی
  • لطفعلی کوزه گر کالجی، علی نوروزی صفحات 120-134

    صنعت گردشگری به عنوان پیش‌ران اقتصادی و موتور محرکه توسعه جوامع شناخته می‌شود. آنچه که امروزه بیش از پیش مورد توجه برنامه‌ریزان و سیاست‌گذاران قرار گرفته؛ گردشگری هنری است که جزو گردشگری فرهنگی و میراث نیر طبقه‌بندی می‌شود. بر همین اساس واکاوی این بخش از گردشگری اهمیت وافری دارد و این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی در تلاش است تا عوامل تحریک‌کننده گردشگری هنری را شناسایی کند. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که موزه‌ها، گالری‌ها، نمایشگاه‌ها، جشنواره‌ها و... از اصلی‌ترین عواملی است که موجب رونق گردشگری هنری می‌شود و گردشگران را برای بازدید و ماندگاری در مقاصد ترغیب می‌کند. روند توسعه این بخش از گردشگری تنها منحصر به کشورهای توسعه‌یافته نیست و جوامع در حال توسعه نیز در تلاش‌اند تا زمینه‌های شکوفایی و رونق گردشگری هنری را فراهم کنند. با توجه به آنکه کشور ایران از معدود جوامعی است که همچنان به عنوان یک برند قابل اعتماد در این عرصه در مقیاس جهانی شناخته می‌شود لازم است با بهره‌گیری از ابزارهایی نظیر تبلیغات و بازریابی از استعدادها و پتانسیل‌های بالقوه کشور استفاده بیشتر و مطلوب‌تری کرد و درآمدهای ارزی و توسعه اقتصادی را تحقق بخشید.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری هنری، موزه، نمایشگاه
  • مریم وریج کاظمی صفحات 133-155

    هدف این پژوهش پرداختن به تاثیرات هیدروهژمونی چین در کشورهای آسیای جنوب و جنوب شرقی است. بنابراین تلاش می شود با روش تحلیلی-توصیفی و با استفاده از پژوهش های علمی مرتبط با موضوع هیدروپلیتیک و ژیوپلیتیک آب کشورهای مورد مطالعه، به این پرسش پاسخ داده شود که آیا هیدروهژمونی چین توان ایجاد ناامنی اقتصادی –سیاسی را در جنوب و جنوب شرق آسیا خواهد داشت؟. برای پاسخ به این پرسش ابتدا منطقه فلات تبت چین به عنوان منبع استراتژیک آب رودخانه های بزرگ قاره آسیا و در نهایت سیاست های اتخاذ شده چین برای اجرای پروژه های سدسازی و نیروگاه های برق آبی مورد بررسی قرار می گیرد و نتیجه گیری حاکی از آن است به علت نبود قوانین و پروتکل مشخصی، چین با کنترل منابع آب به عنوان کشور بالادستی رودخانه ها می تواند توانایی های اقتصادی-تجاری کشورهای جنوب و جنوب شرق آسیا را با محدودیت های فزاینده ای مواجه سازد و با کارت آب آنها را با سیاست های خود همسو نماید.

    کلیدواژگان: هیدروهژمونی، چین، تبت، آسیای جنوب و جنوب شرق، هیدروپلیتیک
  • لیلا اسدی، مریم پناهی صفحات 156-174

    فرسودگی واقعیتی است که تاکنون بیشتر شهرهای باسابقه و تاریخی ایران، تحت تاثیر آن قرار گرفته اند. آنچه مسلم است، در این گونه شهرها این مساله، رشد بافت شهری را مختل کرده و به پیرامون سوق می دهد. بافت فرسوده به سبب قدمت و فقدان برنامه توسعه و نظارت فنی بر شکل‌گیری آن می‌تواند منجر به از بین بردن منزلت آن در اذهان شهروندان شود و لزوم توجه هر چه بیشتر به این بافتها و تامین امکانات بهداشتی- درمانی، بهبود تاسیسات و تجهیزات شهری و غیره در این قبیل مکانها از نیازهای ضروری برای جلوگیری از مهاجرت طبقات مرفه و متوسط از این بافتها و تبدیل شدن آنها به مکان تمرکز فقر می باشد. بنابراین افزون بر نابودی بافت ها درونی و با سابقه شهری، هزینه های هنگفتی را با ایجاد و بافت های نوطهور بر گرده شهر تحمیل می کند. این پژوهش با رویکردی توصیفی- تحلیلی، از طریق مطالعات میدانی و کتابخانه ای و با استفاده از مدل تحلیل استراتژیک SWOT به بررسی و تجزیه و تحلیل وضع موجود بافت فرسوده در منطقه15 تهران پرداخته است. بر این اساس ضرورت ساماندهی بافتهای فرسوده مسیله دار این شهر در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی گریز ناپذیر است. در این پژوهش به شناسایی و رتبه بندی عوامل اجتماعی به وجود آورده بافت فرسوده منطقه15 شهرداری تهران پرداخته شده است و ضمن ارایه راهکارها جهت کاهش آسیب پذیری به شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان می دهد در چارچوب راهبردهای بازنگری می‌توان از مشارکت مردم در راستای ایفای نقش مناسب آنها در ساماندهی و بهسازی بافت، بهره‌گیری از دسترسی مناسب و سرمایه‌گذاری در بافت در راستای احیای قیمت واقعی زمین بهره جست.

    کلیدواژگان: معماری پایدار، بافت فرسوده، مدیریت بحران، منطقه15 تهران
  • مسعود یوسف نژاد، مهسا پورعطاکش، علی صدیقی صفحات 175-195

    امروزه وظایف شهرداری به ‌عنوان مهم‌ترین نهاد غیردولتی بیش ‌از پیش شده است. شهرداری‌ها به ‌عنوان یک سازمان ارایه ‌دهنده خدمات شهری به ساکنان شهر، زمانی دارای عملکرد موفق خواهد بود، که بتواند آسایش و امنیت ساکنان خود را تامین کنند. در واقع سازمان شهرداری زمانی در رسیدن به اهداف خود موفق خواهد بود که شهروندان از عملکرد این سازمان رضایت کامل داشته باشند. در همین راستا حل معضل ترافیک در کلانشهرها و تبعات منفی آن، به حق یکی از مهمترین مطالبات شهروندان از مسیولین و برنامه ریزان شهری است و این نکته نیز بر کسی پوشیده نیست که راهکارهای پیشنهادی و هزینه های صورت گرفته در اجرای این برنامه ها به همراه سایر هزینه های جانبی در بخش های سلامت و روان شهروندان، اهمیت و همکاری همه جانبه همه دستگاه ها و نقش مدیران شهری را در حل این مشکل برجسته می نماید. در عصر حاضر با توجه به توسعه کمی و کیفی شهرها، یکی از نهادهای بسیار مهمی که نقش به سزایی در اداره خدمات‌رسانی شهرها داشته شهرداری است. هدف اصلی پژوهش حاضر سنجش میزان رضایت شهروندان از مدیریت حمل و نقل عمومی(مورد مطالعه: شهر رباط کریم) و راهکارهای ساماندهی آن با روش توصیفی- تحلیلی می باشد. برای رسیدن به این هدف با توجه به وضع موجود پرسشنامه در میان متخصصین توزیع گردید. و روایی پرسشنامه براساس نظر کارشناسان و پایایی آن با استفاده آزمون t تک نمونه ای محاسبه گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد مسایل زیست محیطی، حمل و نقل همگانی(اتوبوس)، حمل و نقل همگانی(تاکسی و مسافرکش)، عابران پیاده و کم توان، زمان سفر، حمل و نقل شخصی، فرهنگ و رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی، ایمنی، وضعیت شبکه معابر و مدیریت ترافیک شهر دارای مشکلات و معضلاتی برای این شهر است.

    کلیدواژگان: رضایت شهروندان، مدیریت حمل و نقل عمومی، شهر رباط کریم
  • بهمن خسروی پور، مرجان ادهم ملکی، حامد ایزدی صفحات 196-212

    ساماندهی نظام های بهره‌برداری از منابع تولید، آب و خاک یکی از مباحث بنیادی و از چالش‌های اساسی در کشاورزی ایران می‌باشد. بنابراین ضرورت دارد با اتخاذ راهکارهایی مناسب در جهت رفع مشکلات موجود اقدام نمود. طرح جفیر با وسعتی بالغ بر 36520 هکتار در 35 کیلومتری جنوب غربی شهرستان اهواز واقع شده است. این طرح به 7 واحد عمرانی تفکیک شده است که 5500 هکتار از آن قابل بهره‌برداری می‌باشد. پژوهش حاضر با هدف انتخاب مناسب‌ترین نظام بهره‌برداری منابع آب در بخش کشاورزی شبکه آبیاری و زهکشی جفیر با استفاده از تحلیل (NII) انجام شده است. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی بوده و از نظر هدف در زمره (AHP) سلسله مراتبی پژوهش‌های کاربردی می‌باشد و انتخاب حجم نمونه بوسیله نمونه‌گیری هدفمند صورت گرفته است. طی بررسی‌های صورت گرفته سه نوع نظام شامل شرکت‌های تعاونی تولید، شرکت‌های سهامی زراعی و شرکت های کشت و صنعت به عنوان گزینه‌های این پژوهش انتخاب شدند. باتوجه به تکنیک تحلیل داده‌ها و انتخاب مناسب-ترین گزینه برای نظام بهره‌برداری منابع آب و خاک، سه معیار اصلی تعیین و برای هر معیار نیز چهار زیرمعیار انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده‌ها پرسشنامه بود که توسط 22 نفر از متخصصان (کارکنان سازمان آب و برق خوزستان، شرکت بهره‌برداری از شبکه‌های آبیاری و زهکشی کرخه و شاوور، تعاون روستایی ایران، تعاون روستایی استان خوزستان و اتحادیه تعاونی‌های تولید ایثارگران جفیر) که در زمینه موضوع دارای دانش و تجربه بودند، تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها به کمک نرم افزار Expert choice انجام گرفت. مطابق نتایج حاصله شرکت سهامی زراعی بالاترین اولویت بود.

    کلیدواژگان: مشارکت، نظام بهره برداری، تشکل آب بران، سهامی زراعی، جفیر
  • رضا بابایی فر صفحات 213-232

    بهبود کیفیت زندگی در یک مکان خاص یا برای اشخاص و گروه های خاص همواره کانون اصلی توجه برنامه ریزان بوده است. در واقع بهبود کیفیت زندگی در هر جامعه ای، یکی از مهم ترین اهداف سیاست های عمومی آن جامعه می باشد. امروزه با افزایش مهاجران به شهرهای بزرگ جهت دستیابی به شغل و وضعیت بهتر اقتصادی و به دلیل عدم توانایی اسکان در بخش های رسمی شهری به قسمت های حاشیه ای شهرها و سکونتگاه های غیررسمی متوسل می شوند. در این قسمت از شهرها زیرساخت های لازم شهری فراهم نبوده و ساکنان این مناطق از کیفیت زندگی مطلوبی برخوردار نیستند این مشکل در کلان شهر تهران هم در محلات مختلف وجود دارد؛ بنابراین، ضروری است در این سکونتگاه ها میزان رضایت از کیفیت زندگی مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین، ضروری است در این سکونتگاه ها میزان رضایت از کیفیت زندگی مورد بررسی قرار گرفته و مهم ترین عوامل نارضایتی شناسایی شده و برای برطرف کردن این موارد اقدام گردد. در این تحقیق با هدف سنجش کیفیت زندگی در قلمرو بافت ناکارآمد؛ با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS بهره برده شده است. در مجموع می توان این گونه نتیجه گیری کرد که به علت کم توجهی مسیولان شهرداری و مدیریت شهری این منطقه و عدم همکاری ساکنین بافت فرسوده محدوده مورد مطالعه و همچنین کم‌توجهی و رهاسازی زمین‌های بایر باعث رشد سکونتگاه‏های غیررسمی و بافت فرسوده و افزایش ساخت‌وسازهای غیرمجاز شده و در صورت عدم رسیدگی به موقع، در آینده نیز گسترش خواهد یافت و همین امر منجر به آسیب اجتماعی-فرهنگی و کاهش کیفیت زندگی در این محلات را رقم خواهد زد.

    کلیدواژگان: سنجش کیفیت زندگی، بافت ناکارآمد، برنامه ریزی شهری
  • حسین رضا شهبازی صفحات 243-248

    روستاها به عنوان کوچکترین واحد اجتماعی در هر جامعه ای از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند به طوری که یکی از عوامل موثر در توسعه روستایی، کار آفرینی است. کار آفرینی فرایند ارتقاء فن آوری با ایجاد یک کسب و کار با سازمان جدید است. امروزه توجه به روحیه کارآفرینی بین روستاییان و از جمله کشاورزان از مهم ترین راهکارهای توسعه روستایی محسوب می شود. اگرچه کارآفرینی تنها راه کار اشتغال زایی و افزایش درآمدهای مردم روستایی نیست، اما قطعا بهترین و بهره ورترین نوع آن است. در این میان کارآفرینی کشاورزی می تواند صرف نظر از این که یک منبع درآمد و اشتغال برای ساکنین روستا، افزایش بهره وری افراد و منابع بوده، در توسعه اقتصادی روستا و در نهایت توسعه روستایی موثر باشد. این پژوهش که از نوع توصیفی و مطالعات کتابخانه ای است، به بررسی نقش کارآفرینی کشاورزی در توسعه پایدار روستایی می پردازد. تبیین و توصیف این مطالعه کیفی نشان می دهد که متنوع سازی اقتصاد روستایی تنها با القا از بیرون محقق نمی شود، مگر این که کارآفرینان محیط های روستایی، خود فرصت ها و منابع بالقوه و بالفعل را بشناسند و با استفاده بهینه از آنها تنوع اشتغال و اقتصاد را برای محیط های روستایی به ارمغان بیاورند؛ به همین جهت ایجاد مزیت های جدید اقتصادی، افزایش رفاه انسانی، جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و برقراری سازگاری بین فعالیت و فضای زندگی در نواحی روستایی از اهداف راهبردی توسعه روستایی است که می تواند از طریق کارآفرینی روستایی و کشاورزی دست یافتنی گردد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی کشاورزی، کارآفرینی روستایی، توسعه پایدار روستایی
  • وحید خداپرستی نوده ئی، مصطفی دهقانی صفحات 249-276

    امروزه برای دستیابی به موفقیت باید بتوانند شرایط پیش روی خود را با روش های علمی و مطمین پیش بینی و استراتژیهای مناسب را جهت اجرای پروژه اتخاذ و پیاده نمایند. با در نظرگرفتن این شرایط پروژه استقرار مدیریت دانش در سازمانها خود با چالشها و پیچیدگی هایی روبرو است که عدم شناسایی و رفع موانع پیش و حین استقرار، پروژه مدیریت دانش را با شکست مواجه خواهد ساخت که علیرغم صرف منابع و زمان سازمان نمی توان از مزایای استقرار مدیریت دانش بهره مند شود. برهمین اساس هدف اصلی پژوهش حاضر ضرورت پیاده سازی سیاست های بهبود مدیریت دانش در شرکت های خودروسازی با روش کمی- کیفی می باشد. برای داده های اولیه تحقیق با انجام مصاحبه از مدیران و کارشناسان سازمان مورد مطالعه مبادرت به تهیه پرسشنامه محقق ساخته بصورت مقایسه زوجی معیارها و زیر معیارها نموده است پرسشنامه در اختیار جامعه آماری محدود در قالب حجم نمونه به تعداد 10 نفر متشکل از مدیران و خبرگان درگیر موضوع و علاقه مند به آن در شرکت سایپا با روش نمونه گیری غیر احتمالی با رویکرد قضاوتی(گزینشی) انتخاب شده اند، قرار گرفته و پس از پاسخ دادن، یافته های آن را با استفاده از روش های تصمیم گیری فازی و با استفاده از مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی از روش چانگ و روش سازگاری ماتریس زوجی گوگوس و بوچر تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد به منظور تحقق اهداف مدیریت دانش، عواملی همچون پیاده سازی سیستم مدیریت اطلاعات، در نظر گرفتن اهرم های انگیزشی، اهمیت به تخصص افراد و کارکنان دانشی، ایجاد ساختار سازمانی منعطف و جو مشارکتی همراه با اعتمادو تعهد، برگزاری دوره های آموزشی برای مدیران یک گام ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، موانع اجرا مدیریت دانش، تصمیم گیری چند معیاره، منطق فازی، شرکت های خودروسازی
  • فاطمه زنگنه، ناصر شفیعی ثابت صفحات 277-292

    جریان های روستایی شهری برمبنای نظریه داگلاس دربرگیرنده جریان افراد، سرمایه، کالا ، اطلاعات و فناوری است. این جریان ها در گذر زمان از عوامل بنیادین تحولات اجتماعی سکونتگاه های روستایی بشمار می آید. بنابراین، جریان های فضایی به مثابه ظرفیتی است که موجب دگرگونی سازگار در بعد اجتماعی سکونتگاه های روستایی می‌شود. ولی، اگردر برنامه‌ریزی‌ها به این جریان‌ها کم توجهی شود؛ و دوگانه‌انگاری در نظام برنامه ریزی شهری و روستایی انجام گیرد. جریان‌های فضایی چنان‌که بایسته است دگرگونی‌های سازگار در بعد اجتماعی سکونتگاه های روستایی ناحیه مورد مطالعه ایجاد نخواهد کرد. براین مبنا، پژوهش حاضر با آرمان واکاوی این موضوع به روش کمی و با بهره‌گیری از شیوه توصیفی تحلیلی در 370 خانوار نمونه تصادفی و در 29روستایی نمونه از مجموع 83 روستای شهرستان دماوند انجام شد. یافته‌های پژوهش آشکارساخت ، رابطه معناداری بین جریان‌های فضایی با بعد اجتماعی در سطح روستاهای مورد مطالعه وجود دارد. بدین‌سان، برای بهبوداثرگذاری همه ابعاد جریان‌های فضایی بر تحولات اجتماعی سکونتگاه‌های روستایی توجه به رویکرد برنامه‌ریری یکپارچه روستایی شهری به جای برنامه‌ریزی جداگانه روستایی شهری پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: جریان های روستایی- شهری، تحولات اجتماعی، سکونتگاه های روستایی، شهرستان دماوند
  • آرش گل فرامرزی صفحات 293-310

    سیستم های اطلاعاتی از ابزارهای مفیدی هستند که سازمان ها برای افزایش قابلیتهای خود بهبود عملکرد تصمیم گیری بهتر و دستیابی مکانیزه تر از آن استفاده می کنند بطور کلی پروژه های عمرانی هرکدام به عنوان یک مساله جدید تلقی می شود از این رو برای انجام پروژه های اتی می بایست دانش ایجاد شده را مدیریت نمود. موفقیت در حوزه فناوری اطلاعات وابسته به موفقیت پروژه های فناوری اطلاعات است و این موفقیت به دست نمی آید مگر اینکه به همه جوانب آن توجه شود. بر همین اساس مقاله حاضر با هدف بررسی نقش فناوری اطلاعات بر موفقیت پروژه‌های عمرانی در شهرداری منطقه8 صورت گرفت. جهت سنجش مدل پیشنهادی از پرسشنامه‌ای متشکل از 33 سوال با سه سازه اصلی بکارگیری فناوری اطلاعات، مدیریت دانش و موفقیت پروژه‌ها استفاده شد. برای بررسی استاندارد بودن پرسشنامه تحقیق از سازگاری درونی با آزمون آلفای کرونباخ و روایی سازه با تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید. پس از تایید روایی و پایایی پرسشنامه، مدل مفهومی تحقیق با استفاده از نرم‌افزار آموس اجرا گردید. نتایج حاصل از برازش مدل حاکی از این بود که تاثیر مستقیم فناوری اطلاعات بر موفقیت پروژه‌های عمرانی شهرداری منطقه8 معنی‌دار نیست. اما اثر غیرمستقیم آن بواسطه مدیریت دانش معنی‌دار می‌باشد. به عبارت دیگر فرضیه اصلی تحقیق مبنی بر تاثیر فناوری اطلاعات بر موفقیت پروژه‌های عمرانی شهرداری منطقه8 تهران تایید گردید.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مدیریت دانش، موفقیت پروژه های عمرانی
  • لطفعلی کوزه گر کالجی، علی نوروزی صفحات 311-320

    تجربه تاریخی بسیاری از کشورهای جهان نشان می‌دهد که جوامع توسعه‌یافته از نهادهای کارآمدی برخوردارند که در تحقق توسعه نقش بی‌بدیلی بر عهده داشته‌اند. همین امر موجب شده که امروزه نهادگرایی به یک ضرورت تبدیل شود که علاوه بر شکل‌گیری ساختار نهادی، عملکردهای آن نیز به دقت رصد شود و تاثیرات آن بر توسعه پایدار منطقه مورد کندوکاو قرار گیرد. بر همین اساس این پژوهش در تلاش است به روش توصیفی-تحلیلی و بهره‌گیری از اسناد موجود؛ ضمن تشریح مفهوم نهاد و نهادگرایی؛ زمینه‌های نفوذ نهادگرایی در برنامه‌ریزی توسعه منطقه‌ای و تاثیر نهادگرایی و ظرفیت‌های نهادی بر توسعه پایدار منطقه‌ای را بررسی نماید. نتایج پژوهش نشان می-دهد که نهادگرایی به‌جای تمرکز بر خلاصه آمارهای توصیفی و جمع‌شده در زمینه نتایج رشد و توسعه، در جستجوی تبیین ویژگی‌های اساسی و نوع رشد و توسعه می‌باشد. بر اساس این رویکرد، دارایی‌های مجزای محلی و قابلیت‌های اقتصادی درونی به‌عنوان پایه‌ای برای توسعه و بنیانی برای ایجاد و راه‌اندازی رقابت‌پذیری محلی و منطقه‌ای تلقی می‌شوند. نهادگرایی بر شرایط و بنیان‌های لازم برای توسعه محلی و منطقه‌ای تاکید دارد. بر اساس این رویکرد، نهادها اعم از رسمی و غیررسمی به‌عنوان بخش مهم و جدایی‌ناپذیر در کاهش عدم قطعیت و ریسک و افزایش اعتماد در توسعه منطقه‌ای تلقی می‌شوند.

    کلیدواژگان: نهاد، نهادگرایی، توسعه پایدار، توسعه منطقه ای
  • داود وفاداری کمارعلیا صفحات 321-333

    مناظر و فضاهای سبز شهری جز جدایی ناپذیر و مهم در شهرهای امروزی هستند و در جهات مختلف دارای فواید بسیاری برای شهروندان می باشند که باعث بهبود کیفیت زندگی شهروندان و افزایش رفاه آنان می شوند. مناظر و فضاهای سبز شهری با فراهم آوردن امکان حضور شهروندان در بستر طبیعت مانند خود، باعث تقویت سلامت روحی و جسمی آنان شده و از فشارهای زندگی می کاهند. بر این اساس هدف از این پژوهش مروری بر نتایج تحقیقات گوناگون انجام شده در ارتباط با نقش مناظر و فضاهای سبز شهری در شرایط پاندمی در نقاط مختلف جهان است تا بتوان ظرفیت این اماکن را در این زمینه شناخت، جهت انجام این فرآیند منابع کتابخانه ایی مرتبط از طریق سایت های معتبر علمی نظیر sincedirect دانلود شده، نتایج آنها بررسی گردیده و حاصل این بررسی در پژوهش ذکر گردید، که مشخص شد مناظر و فضاهای سبز شهری دارای ظرفیت ها و توانمندی های مناسبی در کاهش اثرات منفی پاندمی دارند و باعث بهبود کیفیت زندگی و رفاه شهروندان می شوند، بنابراین باید دسترسی به این اماکن در شرایط بحرانی همچون پاندمی حفظ و تقویت گردد.

    کلیدواژگان: منظر شهری، کووید19، اپیدمی، شهر، سلامت
  • اهمیت صنایع روستایی با تاکید برتجارب سایر کشورها
    لیلا کارپیشه صفحات 334-345

    زدودن محرومیت و ایجاد اشتغال و تامین عدالت اجتماعی و... به کرات مورد تاکید مدیران طراز اول کشور قرار گرفته است. توجه به مصالح کلی مملکت در سطح ملی (به طور دایم) و درک ضرورت ها، همچنین توجه به این واقعیت که درصد بالایی از جمعیت کشور در روستاها به سر می برند (به طور اخص)، برنامه ریزی برای این جمعیت عظیم را امری ضروری می داند. از طرف دیگر کشاورزی به عنوان محور اصلی توسعه و ضامن استقلال سیاسی، اقتصادی ما می باشد لذا پرداختن به مسایل و مشکلات روستاییان می تواند استقلال سیاسی و اقتصادی ما را تضمین کند. حمایت از بخش کشاورزی با کاهش بیکاری های پنهان و آشکار و ایجاد صنایع تبدیلی در جوار کشاورزی و دامداری در جهت تقویت ساختار اقتصادی امر بدیهی و در دراز مدت اجتناب ناپذیر می باشد. پرداختن به صنایع روستایی فواید بیشماری دارد که از جمله می توان به ایجاد تعادل نسبی بین جوامع شهری و روستایی، کاهش فقر، کاهش مهاجرت و ایجاد اشتغال، عدم وابستگی و... نام برد؛ لذا تحقیق و تفحص در مدیریت کسب و کار روستایی به عنوان یک ضرورت در برنامه های رشته کارآفرینی و کسب و کارهای کوچک تلقی می گردد. مقاله حاضر بر آن است که با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای ضمن تعریف و شناسایی ویژگی های صنایع روستایی و تاکید بر تجارب سایر کشورها، اهمیت صنایع روستایی و مشکلات استقرار آنها را ذکر کرده تا زمینه توسعه این صنایع در روستاهای کشور فراهم گردد.

    کلیدواژگان: کسب و کار، صنایع روستایی، اهمیت
|
  • Seyed Moustafa Mousavi Hassani Pages 1-20

    more dependence on the use of private cars in city trips, the change of use of high-quality agricultural land and gardens around the city, air pollution, destruction and pollution of water resources and .. pointed out that all these limitations and problems are obstacles against the city achieving sustainable urban development. A smart city is a city that has smart components including smart economy, smart transportation, smart environment, smart citizens, smart lifestyle and smart administrative management. In Iran, according to the latest decisions made by the Ministry of Interior, at least five cities of Urmia, Isfahan, Tabriz, Mashhad and Tehran have been targeted. What moves a city towards smartness is not only the use of electronic tools and communication system of that city; Rather, it is the way of planning and using this tool to improve the quality of life of the citizens of a city. The goal of a smart city is to increase the quality of urban life with a sustainable development approach. In this research, the theory of smart urban growth, its definitions and principles, its advantages and disadvantages, its differences with the urban spiral and the criticisms of smart urban growth will be comprehensively addressed, and finally, some practical policies of this The theory is given and an example is introduced in this field. The research method in this article has been descriptive-analytical and is of an applied type, and the method of collecting documentary-library information. The results of this research show that by comparing the indicators of smart growth and urban spiral with sustainable development, it was found that the principles of smart growth are more logical compared to urban sprawl in order to achieve a sustainable city.

    Keywords: smart city, smart growth, urban spiral, sustainable development
  • amir Mirza Zadeh Pages 21-33

    The city is considered as a source of development and the position of urban management in the development process of the city has a very important and decisive role in urban settlements. It is perceptual and complex. Today, city management has evolved. Cities are managed for the greater welfare and comfort of citizens. Urban management plays an important role in the success of urban development programs and projects. This issue is especially important in relation to urban development Sustainable development includes providing solutions to the traditional physical, social, and economic model of development, which can address issues such as the destruction of natural resources, the destruction of ecosystems, the spread of injustice, pollution, overpopulation, and declining quality. This research examines the concept of urban management, the relationship between sustainable development and urban management. The research method in this descriptive-analytical research and data collection has been done by library and field methods.

    Keywords: Survey, Urban Management, Urban Sustainability Development
  • Mehdi Gholizadeh Eratbeni, Esmaiel Abounoori Pages 34-49

    Increasing electricity consumption plays a key role in the household budget and is always tried to reduce it in different situations. In this study, to reduce the cost of electricity in the household economic basket, the impact of different climates on the building energy management system has been investigated. Cooling systems based on climatic indicators (dry bubble temperature and relative humidity) in hot seasons and comfort conditions of residents, created in accordance with the psychometric diagram. The power consumption of households in terms of using one-time analog, three-time digital and three-time digital meters with the training of building energy management system in three cities of Tabriz, Sari and Semnan has been estimated based on a single model with Tavanir's electricity calculation software. The results indicate that the need for education in the culture of electricity consumption in temperate and humid regions is more important than other climates to reduce household electricity prices. In a comparative study, Tabriz with 33% reduction has the highest percentage of cost reduction in the implementation of building energy management system. Due to the lower share of Tabriz electricity in the household budget compared to Sari and Semnan, this maximum reduction does not reduce the need to use the system in temperate and humid climates.

    Keywords: Electricity, psychrometric, household cost basket, building energy management system
  • saeed rasti, Najmeh Neysani SNamani, Abuzar Nasiri Pages 50-65

    Regarding the geographical position and appropriate environmental situation, solar energy is regarded as one of the most efficient renewable energies in Iran. This study seeks to provide a model for identifying the optimal locations of the establishment of solar panels in the urban setting. High potential and appropriate space of the buildings' roofs with high altitude and their placement subject to direct sunlight and non-optimal use of these spaces has necessitates the optimal location of the establishment of solar panels for the production of easy and cheap energy. In this study, first, the feature of locations suitable for the establishment of solar panels in the urban environment and the source of production of required layers were identified. The required layers for access to the appropriate locations of the establishment of solar panels were prepared and were spatially modeled. The final objective of this paper is to provide a scientific and practical model for replacing renewable energies instead of fossil fuels in Iran. Based on the fuzzy Delphi method and its integration in the geographical information system in this study, a suitable method was provided for the evaluation and selection of the best place for the exploitation of renewable energies.

    Keywords: Geographic Information System (GIS), Renewable Energy, Solar Energy, Solar Panels, Fuzzy Delphi Hierarchy Analysis
  • masumeh amiri besheli, Anahita Hosseini, amir amiri Pages 66-82

    Although nowadays developing small and village based husbandry in Iran seems irrefutable, there are no enough considerations around this topic. This lack of consideration has been caused by focusing on only industrial husbandries. The aim of this research is to study the situation of animal husbandries and its buildings in rural area of MAZANDARAN especially in DAZMIRKANDEH village one of the sari's Urban Area. In this research data has been gathered by questioners and three hypothesis have been assumed for this research. The data has been analyzed with both two descriptive and inferential statistical methods with the using of SPSS software and independence characteristic exam. After accepting the hypothesis it can be conclude that designing suitable buildings based on environments climate, space standards, water usage analysis with using indigenous material and considering sanitary factors can help developing and expansion of rural husbandry and its functionality.

    Keywords: village, rural husbandry, climatic factors, Suitable areas for livestock
  • ali khosravi, bibisara nazghelichi, aliakbar kazemi Pages 83-104

    Examining the distribution of services in city and knowing the degree of concentration and dispersion of urban service units in municipal areas plays an important role in understanding spatial justice. What is important is to create equal opportunities in urban space in relation to the services that members of society need. Given that the main goal of development is to eliminate inequalities, the best concept of development is growth with social justice. Therefore, the overall goal of regional planning or economic development is to establish social justice and distribute welfare and wealth among members of society. The method of the study is descriptive-analytical and entropy coefficient, standardized score, numerical taxonomy, TOPSIS and scattering coefficient have been used. The statistical population was 9 municipal districts of Shiraz and 11 indicators of urban services. study of entropy coefficient shows that the population tends to balance between regions and Pearson correlation between regions space and standardized scores indicates a significant direct relationship between regions space and standardized scores. Also, Pearson correlation between population and standardized scores shows that there is no correlation between standardized scores and regions, this means that services are not distributed in proportion to the population. distribution coefficient study shows that the services that make up the per day needs of the public are more than the services that have regional and trans-regional functions. The results of combining the models show 1, 2 and 4 regions were identified as privileged regions, respectively. 3, 7, 5, 6 regions were considered as balanced and relatively privileged areas and 8 and 9 regions were recognized as deprived areas. In order to achieve spatial justice and proper distribution of services in urban areas, planning priority is proposed in zones 1 and 7 of population growth and in zones 3 and 5 to increase services.

    Keywords: Inequality, Spatial Justice, Services, Numerical Taxonomy, TOPSIS
  • ali akbarpour alme goghi, zahraalsadat hoseini goki Pages 105-119

    The aim of the present study is to "politicize the effects of the corona virus on food insecurity and migration status: a conceptual framework for structural gaps." In response to the question of what effect the corona virus has on food insecurity and migration status, it was hypothesized that within the framework of the structural gap, the corona virus has led to increased food insecurity within countries and, thus, on health and Increased migration has had a negative impact, which requires policy programs. In this regard, according to the conceptual framework of the structural gap, "Corona, migration and food insecurity" was studied by descriptive-analytical method and using library resources. The results showed that coronavirus had an effect on food insecurity and migration status, including rural-urban migration and international migration. The crisis has led to a structural gap in migration patterns, and individuals have avoided entering countries affected by the coronavirus. Given the ongoing nature of migration flows, this has had long-term effects. There is a need for national policies to address the situation of migrants who have entered or are likely to return to affected areas. There is also a need to create flexible food systems that can reduce food insecurity.

    Keywords: Policy Making, coronavirus, Food Security, Migration, Recession
  • Lotfali Kozegar Kaleji, ALI NOROZI Pages 120-134

    The tourism industry is known as an economic factor and driving engine for the development of societies. What has been noticed by planners and policy makers today; Tourism is an art that is classified as cultural and heritage tourism. Based on this, the investigation of this part of tourism is extremely important, and this research is trying to identify the factors affecting art tourism with a descriptive-analytical method. The results of the research show that museums, galleries, exhibitions, festivals, etc. are among the main factors that promote art tourism and encourage tourists to visit and stay in destinations. The development process of this part of tourism is not only limited to developed countries, and developing societies are also trying to provide fields for the prosperity and prosperity of artistic tourism. Considering that the country of Iran is one of the few societies that is still known as a reliable brand in this field on a global scale, it is necessary to make more and better use of the country's talents and potentials by using tools such as advertising and marketing. And realized foreign exchange earnings and economic development.

    Keywords: tourism, art tourism, museum, exhibition
  • mariam verij kazemi Pages 133-155

    The purpose of this study is to investigate the effects of Chinese Hydro-hegemony in south and southeast Asia. Therefore, an attempt is made to answer the question of whether china’s Hydro-hegemony can create economic-political insecurity in south and southeast Asia by analytical descriptive method and using scientific research related to water hydro-politics and geopolitics of the studied countries? To answer this question, first the Tibetan plateau region of china as strategic source of water for the major rivers of Asia and finally china’s policies and for the implementation of dam projects and hydropower plants are examined . The conclusion indicates that due to the lack of specific rules and protocols, china can impose increasingly limited economic and trade capabilities on the countries of south and southeast Asia , with their water card policies by controlling water resources as a country upstream of rivers. Also china is able to align them with its policies.

    Keywords: Hydro-hegemony, china, Tibetan, South, Southeast Asia, Hydro-politics
  • Leila Asadi, Maryam Panahi Pages 156-174

    Dilapidation is a reality that has affected most of Iran's long-standing and historical cities. What is certain, in such cities, this problem disrupts the growth of the urban fabric and leads to the surrounding. Due to the old age and the lack of a development plan and technical supervision of its formation, the dilapidated tissue can lead to the destruction of its dignity in the minds of citizens, and the need to pay more attention to these tissues and provide health and treatment facilities, improve urban facilities and equipment, etc. In such places, it is an essential requirement to prevent the migration of wealthy and middle classes from these contexts and turning them into places of concentration of poverty. Therefore, in addition to the destruction of internal tissues with a history of the city, it imposes huge costs on the dust of the city by creating new and clean tissues. This research, with a descriptive-analytical approach, through field and library studies and using the SWOT strategic analysis model, investigated and analyzed the current situation of worn out fabric in the 15th district of Tehran. Based on this, the need to organize the worn-out problem tissues of this city in different social, economic, environmental and physical dimensions is unavoidable. In this research, the identification and ranking of the social factors that have created the worn-out fabric of the 15th district of Tehran municipality has been done, and while providing solutions to reduce vulnerability, the strengths, weaknesses, opportunities, and threats have been identified.

    Keywords: Sustainable architecture, dilapidated fabric, crisis management, 15th district of Tehran
  • Masoud Yousefnejad, Mahsa Pouratakash, Ali Sedighi Pages 175-195

    Today, the duties of the municipality as the most important non-governmental organization have increased. Municipalities, as an organization that provides city services to city residents, will have a successful performance when they can ensure the comfort and security of their residents. In fact, the municipal organization will be successful in achieving its goals when the citizens are fully satisfied with the performance of this organization. In this regard, solving the problem of traffic in metropolises and its negative consequences is rightfully one of the most important demands of citizens from officials and urban planners, and it is not hidden from anyone that the proposed solutions and the costs incurred in the implementation of these programs along with Other side costs in the health and mental health sectors of citizens highlight the importance and comprehensive cooperation of all institutions and the role of city managers in solving this problem. In today's era, according to the quantitative and qualitative development of cities, one of the very important institutions that has played a significant role in the administration of city services is the municipality. The main goal of the current research is to measure the level of satisfaction of citizens with the management of public transportation (case study: Rabat Karim city) and its organizing solutions with a descriptive-analytical method. To achieve this goal, according to the current situation, the questionnaire was distributed among experts. And the validity of the questionnaire was calculated based on the opinion of experts and its reliability using the one-sample t-test. The research results show environmental issues, public transportation (bus), public transportation (taxi and passenger), pedestrians and disabled, travel time, personal transportation, culture and compliance with traffic rules, safety. The state of the road network and traffic management of the city have problems and dilemmas for this city.

    Keywords: citizen satisfaction, public transport management, Rabat Karim city
  • bahman khosravipour, marjan adhammaleki, hamed izadi Pages 196-212

    Organizing the systems of exploitation of production resources, water and soil is one of the fundamental issues and one of the main challenges in Iranian agriculture. Therefore, it is necessary to take appropriate measures to solve the existing problems. Jofeyr project with an area of 36,520 hectares is located 35 km southwest of Ahvaz city. This project is divided into 7 development units, of which 5500 hectares can be exploited. The aim of this study was to select the most appropriate water resources utilization system in the agricultural sector of Jofeyr Irrigation and Drainage Network using analysis (NII). This research is a descriptive-survey type and in terms of purpose in the category (AHP) is a hierarchical of applied research and the sample size was selected by purposive sampling. During the studies, three types of systems including production cooperatives, agricultural joint stock companies and agro-industrial companies were selected as options for this study. According to the data analysis technique and the selection of the most appropriate option for the water and soil resources exploitation system, three main criteria were determined and four sub-criteria were selected for each criterion The data collection tool was a questionnaire conducted by 22 specialists (employees of Khuzestan Water and Electricity Organization, Karkheh and Shavuor Irrigation and Drainage Networks Operation Company, Rural Cooperative of Iran, Rural Cooperative of Khuzestan Province and Jofeyr Veterans Production Cooperative Union) in The subject matter had knowledge and experience, was completed. Data analysis was performed using Expert choice software. According to the results, the agricultural joint stock company was in the highest priority.

    Keywords: Participation, Exploitation system, Aquifers, Crop joint stock, Jofeyr
  • Reza Babaeifar Pages 213-232

    Improving the quality of life in a particular place or for specific individuals and groups has always been the main focus of planners. In fact, improving the quality of life in any society is one of the most important goals of the public policies of that society. Today, with the increase of immigrants to large cities to achieve jobs and better economic status and due to the inability to settle in the formal urban areas, they resort to suburban areas and informal settlements. In this part of the cities, the necessary urban infrastructure is not provided and the residents of these areas do not have a good quality of life. This problem also exists in the metropolis of Tehran in different neighborhoods; Therefore, it is necessary to examine the level of satisfaction with the quality of life in these settlements. Therefore, it is necessary to examine the level of satisfaction with the quality of life in these settlements and identify the most important causes of dissatisfaction and take action to address these issues. In this study with the aim of measuring the quality of life in the realm of dysfunctional tissue; It has been used by descriptive-analytical method and SPSS software has been used for data analysis. In general, it can be concluded that due to the lack of attention of municipal officials and urban management in this area and the lack of cooperation of residents of dilapidated areas in the study area, as well as lack of attention and release of barren lands causes the growth of informal settlements and dilapidated structures. And if not addressed in time, it will spread in the future, and this will lead to socio-cultural damage and reduce the quality of life in these neighborhoods.

    Keywords: quality of life measurement, dysfunctional context, urban planning
  • Hosseinreza SHahbazi Pages 243-248

    Villages, as the smallest social unit in any society, are of special importance, so that one of the effective factors in rural development is entrepreneurship. Entrepreneurship is the process of upgrading technology by creating a business with a new organization. Today, paying attention to the entrepreneurial spirit among the villagers, including farmers, is one of the most important strategies for rural development. Although entrepreneurship is not the only way to create jobs and increase the incomes of rural people, it is definitely the best and most productive type. Meanwhile, agricultural entrepreneurship can be effective in rural economic development and ultimately rural development, regardless of whether it is a source of income and employment for rural residents, increasing the productivity of people and resources. This research, which is a descriptive and library study, examines the role of agricultural entrepreneurship in sustainable rural development. Explaining this qualitative study shows that the diversification of the rural economy can not be achieved only by external induction, unless entrepreneurs in rural areas know the potential and actual opportunities and resources themselves and use them effectively to diversify employment and Bring the economy to rural areas; Therefore, creating new economic benefits, increasing human welfare, preventing rural migration to cities and establishing compatibility between activities and living space in rural areas are strategic goals of rural development that can be achieved through rural entrepreneurship and agriculture.

    Keywords: Entrepreneurship, Agricultural Entrepreneurship, Rural Entrepreneurship, Sustainable Rural Development
  • Vahid Khodaparsti, Mostafa Dehghani Pages 249-276

    Today, in order to achieve success, they must be able to predict the conditions in front of them with scientific and reliable methods and adopt and implement appropriate strategies for the implementation of the project. Considering these conditions, the knowledge management deployment project in the organizations faces challenges and complications that failure to identify and remove the obstacles before and during the deployment will make the knowledge management project fail, which despite spending the resources and time of the organization, the benefits cannot be reaped. To benefit from the establishment of knowledge management. Based on this, the main goal of the current research is the need to implement policies to improve knowledge management in automotive companies with a quantitative-qualitative method. For the primary data of the research, by interviewing the managers and experts of the studied organization, the researcher prepared a questionnaire in the form of a pairwise comparison of the criteria and sub-criteria. The topic and those interested in it in Saipa company were selected by non-probability sampling method with a judgmental (selective) approach, and after answering, the findings were analyzed using fuzzy decision-making methods and using the model. The process of fuzzy hierarchical analysis is analyzed by Chang's method and Gogos and Butcher's pair matrix compatibility method. The results of the research show that in order to realize the goals of knowledge management, factors such as the implementation of the information management system, considering motivational levers, the importance of the expertise of people and knowledge workers, creating a flexible organizational structure and a collaborative atmosphere with trust and commitment, holding courses Training for managers is a necessary step.

    Keywords: knowledge managemen, t knowledge management implementation obstacles, multi-criteria decision making, fuzzy logic, automotive companies
  • fatemeh zangeneh, naser shafiei Pages 277-292

    Rural-urban flows, according to Douglas's theory, include the flow of people, capital, goods, information, and technology. These currents over time are considered as the fundamental factors of social changes in rural settlements. Therefore, spatial flows are a capacity that causes consistent change in the social dimension of rural settlements. However, if these flows are neglected in planning; And dualism in urban and rural planning system. Spatial flows will not, as they should, bring about adaptive changes in the social dimension of the rural settlements in the study area. Based on this, the present study was conducted with the aim of investigating this issue in a quantitative manner and using a descriptive-analytical method in 370 random sample households and in 29 sample villages out of a total of 83 villages in Damavand city. Findings of the study revealed that there is a significant relationship between spatial flows and social dimension in the studied villages. Thus, in order to improve the impact of all dimensions of spatial flows on the social developments of rural settlements, it is suggested to pay attention to the integrated rural-urban planning approach instead of separate rural-urban planning

    Keywords: Rural-urban flows, social developments, rural settlements, Damavand county
  • Arash Gholfaramarzi Pages 293-310

    Information systems are useful tools that organizations use to increase their capabilities to improve better decision-making performance and more mechanized achievement. In general, development projects are each considered a new issue, so to carry out future projects. The knowledge created must be managed. Success in IT depends on the success of IT projects, and this success will not be achieved unless all aspects are taken into account. Accordingly, the present article was conducted to investigate the role of information technology on the success of development projects in the municipality of District 8. To assess the proposed model, a questionnaire consisting of 33 questions with three main constructs of information technology, knowledge management and project success was used. To evaluate the standardization of the research questionnaire, internal consistency with Cronbach's alpha test and construct validity with confirmatory factor analysis were used. After confirming the validity and reliability of the questionnaire, the conceptual model of the research was performed using Amos software. The results of fitting the model showed that the direct impact of information technology on the success of municipal development projects in District 8 is not significant. But its indirect effect is significant through knowledge management. In other words, the main hypothesis of the research on the impact of information technology on the success of municipal development projects in District 8 of Tehran was confirmed.

    Keywords: information technology, knowledge management, success of development projects
  • Lotfali Kozegar Kaleji, ALI NOROZI Pages 311-320

    The historical experience of many countries in the world shows that developed societies have efficient institutions that have played a large role in the realization of development. This has caused institutionalism to become a necessity today that, in addition to the formation of the institutional structure, its functions are also carefully monitored and its effects on the sustainable development of the region are explored. Based on this, this research is trying to use the descriptive-analytical method and use the existing documents; while explaining the concept of institution and institutionalism; investigate the influence of institutionalism in regional development planning and the impact of institutionalism and institutional capacities on sustainable regional development. The results of the research show that institutionalism, instead of focusing on the summary of descriptive and collected statistics in the field of growth and development results, seeks to explain the basic characteristics and type of growth and development. Based on this approach, local separate assets and internal economic capabilities are considered as a basis for development and a foundation for establishing and launching local and regional competitiveness. Institutionalism emphasizes the necessary conditions and foundations for local and regional development. Based on this approach, both formal and informal institutions are considered as an important and integral part in reducing uncertainty and risk and increasing trust in regional development.

    Keywords: institution, institutionalism, sustainable development, regional development
  • Davood Vafadari Komarolya Pages 321-333

    Urban landscapes and green spaces are an integral and important part of today's cities and in many ways have many benefits for citizens that improve the quality of life of citizens and increase their well-being. Urban landscapes and spaces by strengthening the presence of citizens in the bed of nature like themselves, strengthen their mental and physical health and reduce the pressures of life, Therefore, the purpose of this study is to review the results of various researches related to the role of urban landscapes and green spaces in pandemic conditions in different parts of the world in order to know the capacity of these places in this field. In order to carry out this process, related library resources have been downloaded through reputable scientific sites such as sincedirect, their results have been reviewed and the result of this review was mentioned in the research. It was found that urban landscapes and green spaces have good capacities and capabilities to reduce the negative effects of the pandemic and improve the quality of life and well-being of citizens, So access to these places in critical conditions such as the pandemic must be maintained and strengthened.

    Keywords: Urban Landscape, Covid 19, Epidemic, City, Health
  • The Importance of Rural Industries with Emphasis on Experience of other Countries
    leila karpisheh Pages 334-345

    Eliminating Deprivation and Creating Employment and Securing Social Justice and ... It has been Repeatedly Emphasized by the Country's Top Managers. Paying Attention to the Overall Interests of the Country at the National level (permanently) and Understanding the Necessities, as well as paying Attention to the Fact that a High Percentage of the Country's Population is in the Villages (in Particular), Considers Planning for this Huge Population as Essential. On the other hand, Agriculture as the Main Axis of Development and Guarantor of our Political and Economic Independence, therefore, Addressing the Problems of the Villagers Can Guarantee our political and Economic Independence. Supporting the Agricultural Sector by Reducing Hidden and overt Unemployment and Creating Transformative Industries in the Agricultural and livestock Sectors in order to Strengthen the Economic structure is Obvious and Inevitable in the long time. Addressing Rural Industries has Numerous Benefits, Including Creating a Relative Balance between Urban and Rural Communities, Reducing poverty, Reducing Migration and Creating Employment, lack of Dependence, etc. Therefore, Research in Rural Business Management is Considered as a Necessity in Entrepreneurship Programs and Small Businesses. The Present Article Aims to Utilize Literature to Define and Identify the Characteristics of Rural Industries and Emphasize on the Experiences of other Countries, The Importance of Rural Industries and their Establishment Problems in order to Provide the Background for Developing of these Industries in the Country's villages.

    Keywords: Business, Rural Industries, Importance