فهرست مطالب

نامه الهیات - سال پانزدهم شماره 59 (تابستان 1401)

نامه الهیات
سال پانزدهم شماره 59 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم ابن تراب* صفحات 1-17

    قانون گذار قبض را شرط صحت بعضی از عقود قرار داده است، از جمله این عقود رهن، وقف و هبه را می توان نام برد. در مقام عمل، بعضی از این عقود با تنظیم سند رسمی ایجاد می شوند، بدون آنکه تصرف حقیقی از سوی طرف مقابل صورت گرفته باشد. با توجه به جنبه اثباتی اسناد رسمی، از نظر قانونی صاحب سند مالک شناخته می شود. در این صورت چالشی حقوقی به وجود می آید، که ریشه فقهی دارد، زیرا از دیدگاه فقیهان نیز قبض در این عقود معتبر شناخته  شده است، درحالی که ممکن است سند به طور رسمی و قانونی ثبت شود لیکن از سوی صاحب سند هیچ گونه قبض فیزیکی اتفاق نیفتاده باشد. از دیدگاه فقهی بنابر نظر بعضی این عقود به دلیل عدم قبض قابل بازگشت هستند. موادی از قانون مدنی نیز این نظر را تایید می کند.این پژوهش با هدف بررسی اشکال مورد نظر در پی پاسخ به این پرسش است که آیا اسناد رسمی می توانند قبض عرفی به حساب آیند؟ و آثار فقهی و حقوقی یک قرارداد را در پی داشته باشند؟ با بررسی دیدگاه فقیهان و حقوق دانان در این موارد، این نتیجه به دست آمد که نه تنها سند رسمی می تواند نشان دهنده قصد جدی طرف قرارداد باشد بلکه می توان آن را مصداقی از قبض دانست، ومی توان گفت تنظیم کننده سند رسمی التزام به عقد را پذیرفته است، زیرا می داند با وجود سند ثبت شده صاحب سند مالک شناخته می شود، و چنانچه تنظیم کننده سند خواستار ملکیت باشد مدعی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: اسناد رسمی، قبض، ید، استیلا، رهن، وقف، هبه
  • زکیه محمدی، فهیمه ملک زاده*، یونس واحد یاریجان صفحات 18-31

    ویژگی های منحصر به فرد نهاد خانواده، اقتضای آن را دارد که دارای یک نظام حقوقی معین باشد. لازمه یک نظام کارآ در عرصه حقوق این است که دارای مبانی عقلانی و عقلایی باشد. به طوری که کارایی نظام حقوقی به وجود عقلانی و عقلایی این اصول و مبانی بستگی دارد. گرفته میشوند. اصول فقهی حقوقی در حقیقت ادلهای هستند که قواعد فقهی و احکام جزیی فرعی دیگر بر اساس آنها تشکیل شده اند. هر کدام از این اصول دارای مستندات شرعی مناسب و معتبر هستند. این اصول را با توجه به کلیت و همه شمولی آنها، میتوان در سه سطح دستهبندی نمود. سطح اول اصل عدالت است که باید آن را اصل الاصول نامید. سطح دوم اصول همه گیر دیگری مثل آزادی و یا تناسب تکوین و تشریع هستند. سطح سوم اصولی مانند قوامیت مرد و یا استقلال مالی زوجین هستند که هر کدام متفرع بر سطوح قبلی خود هستند. مستنبط باید در جریان استنباط خود به نحوی حرکت کند که این اصول را نقض نکند. با این حال تعارضاتی بین اصول ممکن است پدیدار شود که میبایست بر اساس مصلحتسنجی این تعارضات حل شوند. اصول حاکم بر نظام فقهی خانواده است که از طریق منابع نقلی و عقلی استنتاج و استخراج شده و کاربرد آنها در مسیر پویای فقه واقع شده اند.

    کلیدواژگان: اصل فقهی، حقوقی، خانواده، نظام فقهی خانواده، عدالت، عقلانیت
  • احمد مرادخانی*، علیرضا الماسوندی، سید حسن عابدیان صفحات 32-45

    در جهان هستی، حیات همه موجودات زنده بر زندگی یکدیگر تاثیر می گذارد. محیط زیست ظرف کمال انسان است و باید به آن توجه شود تا بتواند کمال انسان را به ظهور برساند. از این رو، شایستگی حفاظت و مراقبت را دارد. وخامت بحران‏های محیط‏زیستی تا حدی است که حیات انسان و سایر موجودات بر کره خاکی را به مخاطره انداخته است. از منظر قران کریم مالکیت همه اشیاء خدا است و مالکیت انسان نسبت به اموال مالکیت قراردادی است. بنابراین، تبیین اخلاق محیط‏زیستی براساس مفهوم خداباوری می‏تواند رهیافت فراگیرتری نسبت به تعامل انسان با محیط‏زیست طبیعی فراهم آورد. در این مقاله، با رویکرد توصیفی- تحلیلی سعی برآن است با تکیه بر قرآن کریم و آموزه های وحی، تاثیر اعتقاد به خدا و وحی در حفظ محیط زیست مورد بررسی واقع گردد. انسان خداشناس در صدد است که با عمل به آموزه های قرآن کریم در حفظ و نگهداری محیط زیست کوشا باشد، زیرا خدا را ناظر بر رفتار خود با طبیعت می داند و به عنوان حق جمعی به محیط زیست می نگرد و مانع از پایمال شدن حق دیگران می گردد.

    کلیدواژگان: قرآن، خداباوری، حق الناس، اخلاق مداری، محیط زیست
  • نرگس فولادی، عباسعلی حیدری*، مهدی فلاح صفحات 46-59

    امربه معروف و نهی ازمنکر یکی از احکام اجتماعی اسلام و فروع آن و از صفات فعلی حق تعالی و نیز از ویژگی های بارز پیامبر اکرم (ص) می باشد. در نگاه پیشوایان معصوم (ع) امربه معروف و نهی ازمنکر جایگاه ممتاز و ویژه ای دارد. این دو فریضه  قوام شریعت و با فضیلت ترین اعمال بندگان خدا توصیف شده که حتی منزلتی بزرگتر از جهاد در راه خداوند دارد. این دو واجب، آثار و برکات مادی و معنوی فراوانی در جامعه به دنبال دارند و ترک آنها مستوجب نزول بلاها و خطرات و کیفرهای زیادی است. محققان در این مقاله روایات مربوط به وجوب و اهمیت و کیفیت امربه معروف و نهی ازمنکر را از منظر دلالتی مورد بحث و بررسی قرار داده و سپس به تحلیل و بررسی فقهی هر دسته و طایفه از روایات مذکور و نتیجه ی آن ها پرداخته اند. روش پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت، توصیفی -  تحلیلی و به لحاظ روش کتابخانه ای است. نتایج بررسی ها حاکی از این است که وجوب و اهمیت دو فریضه امربه معروف و نهی ازمنکر از روایات قابل استنباط است. همچنین از میان دو نظریه فقها بر اساس روایات، در زمینه کفایی یا عینی بودن، رای وجوب کفایی قوی تر است. در بحث کیفیت وجوب امر به معروف و نهی از منکر احکامی که از روایات و تحلیل فقها استخراج شد دلالت بر این موضوع دارد که امر به معروف و نهی از منکر بر همه لازم است که اگر با فعل حرام و ترک واجبی مواجه شدند بی تفاوت نباشند، و انزجار خود را با گفتار و کردار ابراز نمایند و این مقدار واجب عینی است.

    کلیدواژگان: معروف، منکر، سلامت روان، فرد، جامعه
  • زینب ایزدخواستی*، محمدتقی دیاری بیگدلی صفحات 60-77

    تفسیر متون حدیثی و یکی از شیوه های آن؛ تاویل، روشی از فهم حدیث است؛ اما از آنجا که فهم تاویل، محدودپذیر نیست؛ آموزش آن از پیامبر به دیگران منتقل گردیده است وشیخ صدوق نیزدر داده های خویش فراوان و به تنوع در گونه های تاویل بدان پرداخته است. بنابراین، این نوشتار با عنوان «تبیین گونه های تاویل در فهم متون حدیثی در حوزه مباحث اعتقادی از نگاه شیخ صدوق» به منظور آشنایی با روش وی و فهم بیشترمتون روایی تنظیم گردیده است. دراین روند، شیخ صدوق در تاویل روایات در قالب گزاره های اخباری و انشایی به گونه های متعدد آن توجه داشته است: نظیر تفسیر، تطبیق، کلید واژه: صدوق، تاویل اصولی، تطبیق ، بطن، مجاز.تاویل اصولی، تاویل باطنی، مجاز و کنایه که چگونگی این تاویلات در تطبیق، عبارتند از: مفهوم عام بر عام، مفهوم عام بر خاص، مطلق بر مقید، تجرید معنا و جری. وی درتاویل اصولی نیز به متشابهاتی نظیر صفات پروردگار، عوالم غیبی عنایت داشته است.

    کلیدواژگان: صدوق، مفید، تاویل اصولی، تطبیق
  • زهرا ابراهیمی صفحات 94-108

    طریقه خاکساریه که از دوره صفوی به این سو در ایران قوت گرفت، در این دوره و پس از آن منشاء تحولات اجتماعی بسیاری بود و با نهادهای گوناگون جامعه تعامل داشت. اعضای این طریقه شیعی با مداحی و روضه خوانی در ترویج فرهنگ تشیع سهیم بوده و با جنبش های برآمده از شیعه(همانند بابیت) به مخالفت می پرداخته اند. آنان ضمن ترویج اخلاق مدارا و پرهیز از خشونت در میان مردم، ارتباط بین اقوام ایرانی را قوت بخشیده و مواریث مهم فرهنگی آنان را با ابزاری چون شعر، خط، موسیقی، نقاشی و پرده خوانی حفظ و منتقل می کردند. آنها با نگارش رسایلی عملی و عرفانی(همانند فتوت نامه ها)، افزون بر فعالیتی ادبی، کوشیدند تا اخلاق عرفانی را در میان اصناف و پیشه وران نهادینه ساخته و تصوف را در قالب آنان عرضه دارند. خاکساریه خود را شیعه اثنی عشری می دانند. آنها در متون خود از ایمه شیعه با احترام یاد کرده و به آنها متوسل می شوند. از این رو ایشان را باید در شمار تقویت کنندگان سنت توسل دانست، سنتی که اغلب از سوی مخالفان تشیع مورد ایراد بوده است.

    کلیدواژگان: خاکساریه، تصوف صفوی، تصوف قاجاری، اصناف، اهل فتوت
|
  • Maryam Ibn Turab * Pages 1-17

    The legislator has made the bill a condition for the authenticity of some contracts, including mortgage, waqf and gift contracts. In practice, some of these contracts are created by drawing up an official document, without actual possession by the other party. According to the evidentiary aspect of official documents, legally the owner of the document is known as the owner. In this case, a legal challenge arises, which has jurisprudential roots, because from the point of view of jurists, the bill is recognized as valid in these contracts, while the document may be officially and legally registered, but the owner of the document does not receive any physical bill. did not happen From a jurisprudential point of view, according to some, these contracts can be returned due to lack of receipt. The articles of the civil law also confirm this opinion. This research aims to investigate the forms in question in order to answer the question whether official documents can be considered customary bills. And follow the juridical and legal effects of a contract? By examining the views of jurists and legal experts in these cases, the conclusion was reached that not only the official document can show the serious intention of the contracting party, but it can also be considered as an example of the bill, and it can be said that the official document is the regulator of commitment to the contract. has accepted it, because he knows that with the registered document, the owner of the document is recognized as the owner, and if the organizer of the document claims ownership, he is considered a claimant.

    Keywords: Official documents, Bills, pledges, Mortgages, endowments, gifts
  • Zakiyeh Mohammadi, Fahimeh Malekzadeh *, Younes Vahed Yarijan Pages 18-31

    Specific characterstics of family institution required it to have a certain legal system .It's neccessary for an efficient system in a field of law to have rational foundations. on the other hand resistance against external objections for developing rational changes in legal system needs principels which prevent from such a distortion . Such a function for principels of jurisprudence principels requires that they be defined as general propositions which are considered in all fields of jurisprudence and law and are considered as adjudicate( Ifta) and legislation .. Considering their generality or comperhensiveness , they can be categorized in three level. The first level of the principels is justic that should be xalled Asl al-Osul . The second level are other general principels such as freedom or proportionality of formation and legislation .The third level is principles such as the man's integrity or the financial independence of the couple each of which is a branch of their previous levels.The infere must move in the course of his inference in a way that does not violate these principles. However there may appear conflicts between principles which should be resolved based on the expediency of these conflicts.The ruling principles of the family jurisprudence system are inferred and extracted and applied through narrative and intellectual sources.

    Keywords: jurisprudence-legal principle, Family, family jurisprudence system, justice, Rationality
  • Ahmad Moradkhani *, ALIREZA ALMASVANDI, Seyed Hasan Abedian Pages 32-45

    In the universe, the life of all living beings affects each other's lives. The environment is a vessel of human perfection and must be considered in order to bring about human perfection. Hence, it deserves protection and care. Environmental crises have worsened to the point that they have endangered human and other life on Earth. According to the Holy Qur'an, all things belong to God, and human ownership of property is contractual. Therefore, explaining environmental ethics based on the concept of theism can provide a more comprehensive approach to human interaction with the natural environment. In this article, with a descriptive-analytical approach, we try to study the effect of belief in God and revelation in preserving the environment by relying on the Holy Quran and the teachings of revelation. The theologian seeks to preserve the environment by following the teachings of the Holy Qur'an, because he considers God to be in control of his behavior with nature, and he views the environment as a collective right and prevents the rights of others from being violated.

    Keywords: Quran, theism, Human Rights, Ethics, environment
  • Narges Fooladi, Abbasali Heydari *, Mehdi Fallah Pages 46-59

    The issue of enjoining the good and forbidding the evil is one of the most key and fundamental Islamic issues. Many verses and narrations have emphasized this religious, social and political doctrine and have studied and warned about its various dimensions. It has always been forgotten and even one step above it has been neglected and neglected. Enjoining the good and forbidding the evil is a very sensitive issue and should be accompanied by compassion and choosing the best moral methods. When a person deals with the thesis of his soul, this action of his is a good ground for cultivating inner capacity and, consequently, mental health. Therefore, the purpose of this study is to accurately implement the commandment of the good and the prohibition of the bad, and since the commandment of the good and the prohibition of the bad is directly related to religion and the world and the reputation of individuals, it has a special sensitivity. Obviously, just as abandoning this divine obligation is destructive and dangerous, its implementation will be harmful without observing the limits and paying attention to the conditions, levels, morale and capacity of individuals. In the present era, which threatens the all-round health of human beings, returning to religious teachings is the guarantor of the all-round health of the Islamic society. And this divine duty is a suitable cover for the protection of the individual and society.

    Keywords: Famous, negative, mental health, individual, Community
  • Izadkhasti Zeynab *, MuhammadTaqi Diari Bigdeli Pages 60-77

    Interpretation of hadith texts and one of its methods; Interpretation is a way of understanding a hadith; But since the understanding of interpretation is not limited; Its teaching has been transmitted from the Prophet to others, and Sheikh Saduq has also dealt with it abundantly in his data and in various forms of interpretation. Therefore, this article is entitled "Explaining the types of interpretation in understanding hadith texts in the field of doctrinal issues from the point of view of Sheikh Saduq" in order to get acquainted with his method and to understand more narrative texts. In this process, Sheikh Saduq in interpreting narrations in the form of news and compositional propositions has paid attention to its various forms: such as interpretation, adaptation, principled interpretation, esoteric interpretation, permission and irony, how these interpretations are applied are: general concept On the general, the general concept on the specific, the absolute on the constrained, the abstraction of meaning and Jerry. In the principled interpretation, he has also considered similarities such as the attributes of God, the unseen worlds.

    Keywords: Saduq, useful, basic interpretation, Adaptation
  • zahra ebrahimi Pages 94-108

    The khaksariyeh method, which gained strength in Iran from the Safavid period onwards, was the source of many social developments in this period and after that, and interacted with various institutions of the society. The members of this Shiite method contribute to the promotion of Shiite culture by chanting and chanting prayers, and oppose the Shiite movements (such as Babbitt). While promoting tolerance and non-violence ethics among the people, they strengthened the relationship between Iranian nations and preserved and transmitted their important cultural heritages with tools such as poetry, calligraphy, music, painting, and veil reading.By writing practical and mystical treatises (such as fatutnamehs), in addition to literary activity, they tried to institutionalize mystical ethics among guilds and professionals and present Sufism in their form.Khaksariyyah consider themselves Twelver Shia. In their texts, they mention Shiite imams with respect and appeal to them. Therefore, he should be considered among the strengtheners of the tradition of invocation, a tradition that has often been objected to by Shia opponents.

    Keywords: Khaksariyyah, Safavid Sufism, Qajar Sufism, Asnaf, Ahl Fatut