فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال نهم شماره 5 (پیاپی 44، آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد عسگری زاده، سعید قنبری* صفحات 1-15

    شرم هیجان خودآگاهی است که می توان آن را درد روانی نام نهاد. اجماع بر این است که شرم جنبه های انطباقی و غیر انطباقی دارد. به بیان دیگر، با وجود اینکه شرم به افراد درباره از دست دادن جایگاه اجتماعی شان هشدار می دهد، تجربه آن می تواند به انواع مختلفی از نابهنجاری های روانشناختی منجر شود، ازجمله آسیب شناسی شخصیت. هدف مطالعه فعلی، (1) کاوش دیدگاه های نظری درباره رابطه شرم با اختلالات شخصیت و (2) بررسی همخوانی یافته های تجربی با نظریات مذکور بود. با انجام یک مرور روایتی از اهم منابع موجود در پیشینه، دریافتیم که بیشترین نظریه پردازی ها و پژوهش ها درباره اختلالات شخصیت خوشه دوم (و به طور خاص، درباره اختلالات شخصیت مرزی، ضداجتماعی و خودشیفته) بودند. شرم نقشی متمایز در شکل گیری و ماندگاری هر یک از اختلالات شخصیت گفته شده ایفا می کند. برجسته ترین تفاوت در باب سطحی از هشیاری است که شرم در آن پردازش می شود. به علاوه، اختصاصا در رابطه شرم با خودشیفتگی بزرگ منشانه، سایکوپاتی و اختلال شخصیت ضداجتماعی، ناهمخوانی هایی میان نظریات و یافته های تجربی مشاهده شد. تجربه شرم می تواند اثرات دیرپایی بر سلامت روان افراد داشته باشد. وقتی شرم درونی سازی شود، ممکن است به طرق و الگوهای مختلفی به شکل گیری اختلالات شخصیت بیانجامد.

    کلیدواژگان: شرم، اختلالات شخصیت، اختلال شخصیت مرزی، اختلال شخصیت ضداجتماعی، خودشیفتگی
  • سید رضا میرباقری، صدرالله خسروی*، مجید اکرمی صفحات 16-28
    مقدمه

    سرطان یکی از علل اصلی مرگ در سرتاسر جهان است. این موضوع منجر شده است تا پزشکان، روانشناسان به دنبال کشف علل، درمان و در نهایت ارتقاء سلامت روانی این گروه از بیماران باشند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی طرحواره درمانی گروهی بر اضطراب مرگ و آشفتگی هیجانی بیماران مبتلا به سرطان سینه انجام گرفت.

    روش : 

    مطالعه حاضر شبه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی بیماران مراجعه کننده به مراکز درمانی و بیمارستان های شهر شیراز از تیرماه 1399 تا شهریورماه 1399 با تشخیص سرطان سینه بود؛ که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 50 نفر از زنان دارای سرطان سینه، انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه (کنترل و آزمایش) گمارده شدند. گروه آزمایش مداخله آموزشی طرحواره درمانی گروهی را در 8 جلسه 45 دقیقه ای و هفته ای 1 جلسه، دریافت نمودند. گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند؛ پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب مرگ و پرسشنامه افسردگی، اضطراب و فشار روانی بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 24 و تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل نشان داد که پروتکل های آموزشی طرحواره درمانی گروهی بر کاهش اضطراب مرگ و آشفتگی هیجانی زنان مبتلا به سرطان سینه تاثیر معناداری داشته است (0/001≥p). میزان تاثیر برای اضطراب مرگ و برای آشفتگی هیجانی به ترتیب 0/576 و 0/247 بود.

    نتیجه گیری:

     اثربخشی طرحواره درمانی گروهی بر کاهش اضطراب مرگ و آشفتگی هیجانی در مطالعه حاضر تایید شد. پیشنهاد می شود از این نوع درمان برای یاری به زنان مبتلا به سرطان سینه استفاده شود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی گروهی، اضطراب مرگ، آشفتگی هیجانی، سرطان سینه
  • سید رضا سیدطبایی، کلثوم طیبی، فاطمه اکبرآبادی، محمد آقاعلی* صفحات 29-39
    مقدمه

    اسکیزوفرنی اختلال روانی پیچیده ای است و یکی از متغیرهایی که در افراد اسکیزوفرنی اهمیت دارد خودتنظیمی هیجانی است. از طرف دیگر، مطالعات نشان داده اند که بین اختلال در تنظیم احساسات و عدم تحمل ابهام رابطه وجود دارد.

    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی ارتباط تنظیم هیجان و فرا نگرانی در تحمل ابهام بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع مطالعه همبستگی بود و به صورت مقطعی انجام شد. جامعه پژوهش بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی مراجعه کننده به مرکز روانپزشکی فرقانی- نکویی قم در سال 1399-1398 بودند. نمونه پژوهش 141 بیمار بستری شده و یا مراجعه کننده به مرکز روانپزشکی بودند که به روش در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های دشواری در تنظیم هیجان، پرسشنامه فرا نگرانی ولز و پرسشنامه تحمل ابهام استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل مسیر با برنامه PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    میانگین نمره حیطه دشواری در انجام رفتارهای هدفمند مواقع درماندگی 21/63±54/1 و میانگین نمره دشواری در مهار رفتارهای تکانشی مواقع درماندگی 19/27±67/27 بود. میانگین نمره تحمل ابهام 4/32±25/12 بود. بین متغیر های دشواری تنظیم هیجان با فرا نگرانی و دشواری تنظیم هیجان با تحمل ابهام هیچ رابطه معناداری یافت نشد. تنها رابطه معنادار اثر فرا نگرانی بر تحمل ابهام بود (0/049=P).

    نتیجه گیری: 

    نتایج مطالعه بیانگر ظرفیت کمتری در تحمل ابهام و فرا نگرانی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بود. پیشنهاد می گردد در درمان بیماران اسکیزوفرنی به این جنبه ها توجه بیشتری گردد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، فراشناخت، اسکیزوفرنی
  • فرانک اردلانی فرسا، فاطمه شهابی زاده*، سید مسعود هاشمی، پیمان دادخواه صفحات 40-54
    مقدمه

    عوامل مختلف روانشناختی همانند نشانه های خلقی/ اضطرابی پیامدهای درد را تحت تاثیر قرار می دهند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل مفهومی پیامدهای درد براساس نشانه ها و طرحواره های هیجانی با میانجیگری اجتناب تجربه ای، پذیرش درد و شفقت به خود بیماران با درد مزمن انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری زنان و مردان 30-50 ساله دارای کمردرد مزمن مراجعه کننده به کلینیک های درد در بیمارستان های اختر، لبافی نژاد و امام حسین (ع) شهر تهران در سال 1399-1398 بودند که تعداد 400 نفر با در نظر گرفتن ملاک های ورود با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه نشانه های خلقی/ اضطرابی، فرم کوتاه طرحواره های هیجانی، پذیرش و عمل، پذیرش درد و شفقت به خود بود. داده ها با برنامه های نرم افزاری SPSS نسخه 21 و لیزرل نسخه 8/8 با روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها : 

    مدل برازش یافته نشان داد، اثر مستقیم نشانه های خلقی/ اضطرابی بر افزایش طرحواره های هیجانی (0/05>p) و اثر مستقیم طرحواره های هیجانی بر افزایش اجتناب تجربه ای و کاهش پذیرش درد، شفقت به خود (0/05>p) معنی دار بدست آمد. همچنین اثر غیرمستقیم نشانه های خلقی/ اضطرابی از طریق افزایش طرحواره های هیجانی و افزایش اجتناب تجربه ای و کاهش پذیرش درد، شفقت به خود بر افزایش پیامدهای درد معنادار بدست آمد (0/05>p).

    نتیجه گیری :

     بنابراین اجتناب تجربه ای، پذیرش درد و شفقت به خود در رابطه بین نشانه های هیجانی و طرحواره های هیجانی با پیامدهای درد نقش میانجی را دارند. لذا تدوین مداخلات درمانی مبتنی بر طرحواره های هیجانی در جهت کاهش طرحواره های هیجانی و اجتناب تجربه ای و افزایش پذیرش درد و شفقت به خود می تواند در کاهش پیامدهای درد بیماران مبتلا به درد مزمن مفید باشد.

    کلیدواژگان: اجتناب تجربه ای، پیامدهای درد، شفقت به خود، نشانه های خلقی، طرحواره هیجان
  • لیلا حکیمی، سید محمدکاظم واعظ موسوی*، ژاله باقرلی، صادق نصری صفحات 55-65
    مقدمه

    درک عوامل شناختی- اجتماعی که به موفقیت گروه کمک می کنند، در ایجاد و نگهداری گروه و فرآیند انسجام آن از اهمیت بسزایی برخوردار است.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ماندگاری روش های حل مسیله و ایجاد روابط بین فردی بر ابعاد شناختی- اجتماعی محیط گروهی ورزشکاران انجام شد.

    روش

    این مطالعه از نوع پژوهش های نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام در سال تحصیلی 1398-1397 بودند. نمونه آماری شامل 57 دانشجوی داوطلب بود که به طور تصادفی به سه گروه کنترل، تمرینات حل مسیله و تمرین روابط بین فردی تقسیم شدند. پس از پیش آزمون، تمامی شرکت کنندگان تمرینات مورد نظر را به مدت 12 هفته اجرا و سپس در پس آزمون شرکت کردند. از پرسشنامه محیط گروهی کارون و همکاران (1987) جهت ارزیابی ابعاد شناختی- اجتماعی محیط گروهی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام پذیرفت.

    یافته ها:

     تحلیل نتایج تفاوت معنی داری را نشان داد. اثر زمان و گروه نشان داد مداخلات اثر معنا داری در ابعاد جاذبه فرد به گروه از لحاظ اجتماعی و یکپارچگی گروهی در تکلیف داشته اند (0/05>P). همچنین نتایج نشان داد در اثر تعاملی زمان*گروه تفاوت معنی داری مشاهده شد. نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نیز نشان داد روش مبتنی بر ارتباط بین فردی تاثیر معناداری بر مولفه های شناختی- اجتماعی محیط گروهی دارد (0/05>P).

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج این مطالعه می توان بیان کرد اگر مسیرهای ارتباطی بین مربی و اعضاء تیم باز باشد، به طوری که هر یک از اعضاء بتوانند ابعاد شناختی- اجتماعی مرتبط با رفتار خود با دیگران را در میان بگذارند، منجر به عملکرد بهتری خواهد شد.

    کلیدواژگان: دانشجویان، ارتباط بین فردی، یکپارچگی گروهی، ابعاد روانشناختی
  • سلیمان محمدزاده، فایق یوسفی، سارا کمالی اردکانی*، برهان مرادویسی، سیده زهرا سیدی نسب، سمیه طه زاده صفحات 66-76
    مقدمه

    افسردگی در کودکان مبتلا به سرطان می تواند باعث پیچیده تر شدن سیر بیمار شود و در روند درمان مشکلات متعددی به وجود آورد.

    هدف

    هدف از این مطالعه تعیین شیوع افسردگی در کودکان و نوجوانان مبتلا به سرطان بود.

    روش

    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. جامعه آماری شامل 40 نفر از کودکان مبتلا به سرطان بستری شده در بخش انکولوژی بیمارستان بعثت سنندج با دامنه سنی 7 تا 17 سال در سال 1396 بودند که با استفاده از چک لیست اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی کودکان (کواکس، 1979) مورد سنجش قرار گرفتند. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها به وسیله نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و کای اسکوار برای آمار تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     15 درصد افراد مورد مطالعه دارای علایم افسردگی و 47/5 درصد در آستانه افسردگی بودند. شیوع افسردگی در دختران 21/1 درصد و در پسران 9/5 درصد بود (0/54=P) و بر حسب نوع سرطان (0/99=P) و روش درمانی (0/81=P) و در شاخص های دموگرافیک (0/05<P) تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به شیوع نسبتا بالای افسردگی در کودکان مبتلا به بیماری سرطان پیشنهاد می شود غربالگری های لازم به منظور شناسایی و معرفی به موقع بیماران مبتلا به افسردگی به کلینیک های روانپزشکی یا روانشناسی انجام شود تا با دریافت درمان مناسب و به موقع بتوان به ارتقاء کیفیت زندگی این بیماران و خانواده آنان کمک نمود.

    کلیدواژگان: سرطان، افسردگی، کودک و نوجوان
  • سید محمدرضا واقعه دشتی*، آیت الله کریمی باغملک صفحات 77-87
    مقدمه

    اضطراب و افسردگی از شایع‏ ترین مشکلات روانشناختی هستند که باعث کاهش بهره ‏وری در کارکنان می‏ شوند.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه میزان اضطراب و افسردگی کارکنان طرح اقماری و اسکان در شرکت های مستقر در جزیره خارگ بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان طرح اقماری و ساکن شرکت‏ های مستقر در جزیره خارگ در سال 1400 بود. با روش در دسترس تعداد 104 نفر (52 نفر از طرح اقماری و 52 نفر ساکن جزیره) انتخاب شدند. گردآوری داده ‏ها با پرسشنامه اضطراب-افسردگی-استرس (DASS-42) انجام شد. داده ‏های پژوهش با کمک روش ‏های آمار توصیفی، آزمون پیش‏ فرض‏ های آمار پارامتریک و آنالیز واریانس چند متغیره با نرم ‏افزار آماری SPSS نسخه 26 تحلیل شد.

    یافته ها: 

    یافته‏ ها نشان داد که میانگین نمرات اضطراب (P=0/000 ،F=31/37 و 0/23=Eta) و افسردگی (P=0/000 ،F=21/39 و 0/17=Eta) به‏ طور معناداری در گروه کارکنان ساکن بیشتر از کارکنان طرح اقماری بوده است و بین دو گروه از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     نتایج یافته ‏ها گویای آن بود که کارکنان ساکن در شرکت های مستقر در جزیره خارگ نسبت به کارکنان طرح اقماری میزان اضطراب و افسردگی بالاتری را تجربه کرده ‏اند. در این راستا به مدیران جزیره توصیه می‏ شود جهت افزایش بهره ‏وری نیروی کاری از روانشناسان صنعتی و سازمانی جهت افزایش عملکرد روانی کارکنان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، نیروی انسانی
  • مرضیه کلیوند، کورش امرایی*، فاطمه رضایی صفحات 88-100
    مقدمه

    بیماری هایی نظیر فشار خون بالا با مشکلات روانشناختی همراه می تواند مدیریت و کنترل آن را با مشکل مواجه سازد. افراد مبتلا به این بیماری احتمالا استرس همایندی را تجربه می کنند.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر اثر بخشی درمان فرا تشخیصی یکپارچه بر پریشانی روانشناختی و ناگویی خلقی در افراد مبتلا به پرفشاری خون همایند با استرس بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی و با گروه کنترل بود. 40 بیمار دارای فشارخون بالا با استرس همبود از مراکز درمانی شهر الیگودرز در سال 1400 از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به صورت تصادفی در گروه آزمایش (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) گماشته شدند. آنها پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس (1995) و مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (1994) را در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 60 دقیقه ای پروتکل یکپارچه درمان فراتشخیصی را دریافت اما گروه کنترل مداخله ای دریافت ننمودند. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 18 و با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.  

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان فرا تشخیصی یکپارچه به طور معناداری بر بهبود ناگویی خلقی (F=56/24, P<0/01) و کاهش افسردگی (F=0/65, P<0/01)، اضطراب (F=8/86, P<0/01) و استرس (F=5/43, P<0/01) در نمونه بیماران مبتلا به فشارخون همایند با استرس اثربخش بوده است.

    نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش نشان داد پروتکل یکپارچه درمان فرا تشخیصی بر کاهش پریشانی روانشناختی و ناگویی خلقی اثر دارد. بنابراین می توان از این پروتکل در بهبود مشکلات روانشناختی این بیماران سود برد.

    کلیدواژگان: پروتکل یکپارچه، درمان فرا تشخیصی، فشارخون، ناگویی خلقی، پریشانی روانشناختی
  • علیرضا رشتبری، تینا دیبا، فریبا نصیری شرف، احمد ذوالقدری ها، امید ساعد* صفحات 101-114
    مقدمه

    عدم تحمل بلاتکلیفی، عامل آسیب پذیری فراتشخیصی است که با واکنش منفی در سطح هیجانی، شناختی و رفتاری به یک موقعیت بلاتکلیف مشخص می شود.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی ساختار عاملی، پایایی و روایی همگرای نسخه ی ایرانی مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی و نیز بررسی نقش پیش بینی کنندگی آن در سازه های اضطراب، افسردگی و اجتناب از تغییر اجرا شد.

    روش

    مطالعه ی حاضر مقطعی و از نوع روانسنجی است. از جامعه ی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی، آزاد و پیام نور شهر زنجان در فاصله ی زمانی بهمن 1398 الی مرداد 1399، دو نمونه با حجم 1210 و 228 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اجتناب از تغییر، افسردگی و اضطراب بک، نگرانی ایالت پنسیلوانیا، اختلال اضطراب فراگیر و مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی گردآوری و با استفاده از Mplus نسخه 7/4، AMOS نسخه 24 و SPSS نسخه 26 تحلیل شد.

    یافته ها: 

    تحلیل عاملی از مدل دو عاملی مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی حمایت کرد و نتایج حاکی از روایی همگرای مطلوب (برای همه همبستگی ها؛ 0/01>p) و همسانی درونی رضایت بخش این ابزار است (0/89=α). نتایج تحلیل رگرسیون، علاوه بر تایید نقش پیش بینی کنندگی مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی در تبیین سازه ی اضطراب و افسردگی، به ماهیت فراتشخیصی احتمالی سازه ی اجتناب از تغییر نیز اشاره دارند.

    نتیجه گیری: 

    ویژگی های روانسنجی مطلوب و ساختار عاملی نیرومند نسخه ایرانی مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی، بکارگیری آن در پیش بینی سازه ‍ های مرتبط با اضطراب و افسردگی را ممکن می سازد که به گسترش دانش موجود از عوامل زیربنایی اختلال های روانپزشکی منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: عدم تحمل بلاتکلیفی، ویژگی های روانسنجی، ساختار عاملی، اجتناب از تغییر، اضطراب
  • مائده آقائی پور گواسرائی، مسعود محمدی*، قاسم نظیری، اعظم داوودی صفحات 115-129
    مقدمه

    مطالعات اختلال شخصیت اجتنابی را اختلالی نسبتا شایع در بین اختلالات شخصیت گزارش می کند که همبودی زیادی با سایر اختلالات محور یک و دو دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی طرحواره درمانی و سینما درمانی در بهبود طرحواره های ناسازگار و بعد مزاج اجتناب از آسیب در مبتلایان به اختلال شخصیت اجتنابی انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش یک طرح نیمه آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه بود. از میان مراجعه کنندگان 18 الی 35 سال به کلینیک روانشناختی آرمانا در شهر تهران، در سال 1400، 4 نفر به روش نمونه گیری هدفمند با تشخیص روانپزشک و مقیاس مصاحبه بالینی نیمه ساختاریافته برای اختلالات شخصیت انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه طرحواره یانگ و پرسشنامه سرشت و منش کلونینجر بود. برنامه درمانی طی 34 جلسه هفتگی 60 دقیقه ای اجرا و مرحله پیگیری به مدت سه ماه بعد از پایان درمان انجام شد. برای تحلیل داده ها از ترسیم نمودار و شاخص های معناداری بالینی استفاده شد.

    یافته ها: 

    نمرات آزمودنی ها در طرحواره ها، در پایان درمان نسبت به خط پایه سیر نزولی و درصد بهبودی اندک (49-25 درصد)، همچنین در متغیر مزاج اجتناب از آسیب، نمرات نسبت به خط پایه سیر نزولی و درصد بهبودی کمتر از 25 درصد بود. نمرات شاخص های معناداری بالینی (1/96≤RCI) در هر دو متغیر حاکی از نقش موثر روش درمانی بود.

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج پژوهش حاضر طرحواره درمانی و سینما درمانی در درمان طرحواره های ناسازگار مبتلایان به اختلال شخصیت اجتنابی موثر بود؛ بنابراین، پیشنهاد می شود این برنامه درمانی در بهبود طرحواره های ناسازگار مبتلایان به اختلال شخصیت اجتنابی استفاده شود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، اختلال شخصیت اجتنابی، سینما درمانی
  • زهرا میراحمدی، نوشیروان خضری مقدم*، عباس رحمتی صفحات 130-141
    مقدمه

    بیماری سرطان یکی از شایع ترین بیماری ها در دنیای امروز است که علاوه بر ایجاد مشکلات جسمی، مشکلات روانشناختی را برای بیماران به همراه دارد. یکی از این مشکلات فاجعه سازی درد می باشد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش تاب آوری روانشناختی و ذهن آگاهی در پیش بینی فاجعه سازی درد با میانجیگری هیجان های مثبت در بیماران مبتلا به سرطان بود.

    روش

    این پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان بزرگسال (بالای 18 سال) شهر کرمان در تابستان و پاییز سال 1400 بود که تعداد 141 نفر از بیماران، به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد فاجعه سازی درد، فهرست عواطف و هیجان های مثبت پاناس، فرم کوتاه پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ و پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر و همبستگی پیرسون با کاربرد نرم افزارهای AMOS نسخه 24 و SPSS نسخه 23 استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که مسیرهای مستقیم تاب آوری (0/27-) و هیجان های مثبت (0/32-) به فاجعه سازی درد و نیز مسیرهای مستقیم تاب آوری (0/24) و ذهن آگاهی (0/16) به هیجان های مثبت معنی دار بود. همچنین نتایج حاصل از تحلیل مسیر برازش خوب مدل نهایی پژوهش را نشان داد (NFI=0/99, CMIN=0/373).

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد هیجان های مثبت در پیش بینی فاجعه سازی درد براساس تاب آوری روانشناختی و ذهن آگاهی میانجی گری می کنند. پیشنهاد می شود درمانگران و موسسه های مرتبط با سرطان برنامه های درمانی مرتبط با این عوامل را در دستور کار خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: فاجعه سازی درد، هیجان های مثبت، تاب آوری روانشناختی، ذهن آگاهی، سرطان
  • سحر ایلخان، امیرحسین شبانی*، فاطمه رجبی صفحات 142-156
    مقدمه

    سالمندان به دلیل ویژگی های جسمی و روحی خاص به مراقبت و نیازهای مختلف احتیاج دارند، افسردگی یکی از شایع ترین مشکلات روانشناختی در آنان است و بی توجهی به کیفیت محیط پزشکی سالمندان می تواند بر سلامت روان آنها تاثیر بگذارد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی طراحی باغ شفابخش در مراکز مراقبت از سالمندان با رویکرد بهبود سلامت روان سالمندان دارای افسرد گی بود.

    روش

    پژوهش حاضر کیفی و با روش نظریه گرندد تیوری انجام شده است. جامعه پژوهش، شامل سالمندان افسرده در مرکز مراقبتی بیمارستان روانپزشکی آیت الله مدرس نجف آباد در سال 1399 بود، که از بین این افراد 15سالمند افسرده 65-75 سال (8 مرد و7 زن) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و به روش اشتراوس و کوربین در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار MAXQDA مورد تحلیل قرارگرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج در قالب مولفه های باغ شفابخش برای بهبود سلامت روان سالمندان افسرده، شامل 300 کد اولیه (باز) و انتخابی و 3 مقوله اصلی شناسایی شده است: ارتباط با طبیعت، تحریک حواس پنج گانه و کیفیت فضایی برای بیماران. باغ های شفابخش، به دلیل حضور در طبیعت، هم در حفظ بهزیستی و هم در ارتقای سلامت روان سالمندان افسرده تاثیر مثبت دارند.

    نتیجه گیری:

     این پژوهش نشان داد مولفه های باغ شفابخش در مرکز مراقبتی سالمندان برای داشتن آرامش، کاهش استرس و افزایش بهبودی در سلامت بیماران تاثیرگذار هستند. بنابراین پیشنهاد می شود مراکز مراقبتی با توجه به مولفه های باغ های شفابخش طراحی شوند تا فرصتی را برای ایجاد حس تجدید قوا و رهایی از تنش ها جهت دستیابی به سلامت و درمان بیماری فراهم کنند.

    کلیدواژگان: باغ شفابخش، سالمندان، افسردگی، نظریه گرندد تئوری
|
  • Ahmad Asgarizadeh, Saeed Ghanbari* Pages 1-15

    Shame is a self-conscious emotion that can be named psychological pain. The consensus is that shame has adaptive and maladaptive aspects. In other words, although shame warns individuals about the loss of their social position, its experience could lead to different types of psychopathology, namely personality pathology. The aim of the current study was (1) to explore the theoretical perspectives about the association between shame and personality disorders and (2) to investigate the congruency of empirical findings with the aforesaid theories. By conducting a narrative review of the most significant references existing in the literature, we found that most of the theories and studies were about cluster B personality disorders (and in particular, about borderline, antisocial, and narcissistic personality disorders). Shame plays a distinct role in the development and maintenance of the above-said personality disorders. The most notable difference is related to the level of consciousness in which shame is processed. Moreover, particularly in the relationship between shame, grandiose narcissism, psychopathy, and antisocial personality disorder, inconsistencies among theories and empirical findings were observed. Experiencing shame could have enduring impacts on individuals' mental health. When shame is internalized, it may lead to the development of personality disorders in different ways and patterns.

    Keywords: Shame, Personality disorders, Borderline personality disorder, Antisocial personality disorder, Narcissism
  • Seyyed Reza Mirbagheri, Sadrolah Khosravi*, Majid Akrami Pages 16-28
    Introduction

    Cancer is one of the leading causes of death worldwide. This has led doctors, psychologists to seek to discover the causes, treatment and ultimately improve the mental health of this group of patients.

    Aim

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of group schema therapy on death anxiety and emotional turmoil in patients with breast cancer in Shiraz.

    Method

    The present study was quasi-experimental and of pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research included all patients referred to medical centers and hospitals in Shiraz from July to September 2019 diagnosed with breast cancer. Using the targeted sampling method, 50 women with breast cancer were selected and randomly assigned to 2 groups (control and experimental). The experimental group received the educational intervention of group schema therapy in 8 sessions of 45 minutes and 1 session per week. The control group did not receive any intervention; the questionnaires used in this research included Death Anxiety Questionnaire and Depression, Anxiety and Stress Questionnaire. SPSS version 24 software and covariance analysis were used for data analysis.  

    Results

    Findings showed that group schema therapy training protocols had a significant effect on reducing death anxiety and emotional turmoil in women with breast cancer (P≤0.001). The effect size for death anxiety and emotional disturbance was 0.576 and 0.247, respectively.

    Conclusion

    The effectiveness of group schema therapy on reducing death anxiety and emotional disturbance was confirmed in the present study. It is suggested to use this type of treatment to help women with breast cancer.

    Keywords: Group schema therapy, Death anxiety, Emotional turmoil, Breast cancer
  • Seyed Reza Seyedtabaei, Kolsum Tayebi, Fatemeh Akbarabadi, Mohammad Aghaali* Pages 29-39
    Introduction

    Schizophrenia is a complex mental disorder, and one of the variables that are important in people with schizophrenia is emotional self-regulation. On the other hand, another study has shown that there is a relationship between emotion regulation disorder and ambiguity intolerance.

    Aim

    The purpose of this study was to investigate the relationship between emotion regulation and meta-concern in the tolerance of ambiguity in patients with schizophrenia.

    Method

    The present study was a correlational study and a cross-sectional study was conducted. The research population was schizophrenic patients referred to the Forghani-Nekoui Psychiatric Center in Qom in 2020. The sample of the study was 141 hospitalized patients or referred to a psychiatric center, which were selected using the convenience sampling method. In order to collect information, Questionnaires on Difficulty in Emotion Regulation Scale, Wells' Metacognitions Questionnaire and Ambiguity Tolerance Questionnaire were used. Research data were analyzed using pathway analysis with PLS software.

    Results

    The average score of the difficulty in performing purposeful behaviors in times of helplessness was 54.1±21.63 and the average score of the difficulty in controlling impulsive behaviors in times of helplessness was 67.27±19.27. The average score of the ambiguity tolerance questions was 25.12±4.32. No significant relationship was found in the relationship between the variables, difficulty of emotion regulation and transcendence, difficulty of emotion regulation and tolerance of ambiguity. The only significant relationship was shown between the effect of meta-worry on the ambiguity tolerance (P=0.049).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that these patients, as mentioned, have less capacity to tolerate ambiguity and meta-worry. It is suggested to pay more attention to these aspects in the treatment of schizophrenia patients.

    Keywords: Emotional regulation, Metacognition, Schizophrenia
  • Faranak Ardalani Farsa, Fatemeh Shahabizadeh*, Masoud Hashemi, Payman Dadkhah Pages 40-54
    Introduction

    Various psychological factors, such as mood and anxiety symptoms, can affect pain outcomes.

    Aim

    The present research was conducted to identify these factors aiming at providing a conceptual model of pain outcomes based on emotional schemas and symptoms mediated by experiential avoidance, pain acceptance, and self-compassion of patients with chronic pain.

    Method

    In this descriptive correlational research, the statistical population consisted of men and women (aged 30-50) with chronic low back pain referring to pain clinics in Akhtar, Labafinejad, and Imam Hossein hospitals, Tehran, Iran, in 2019-2020. We selected 400 people using a convenience sampling method considering the inclusion criteria. The tools included the Mood and Anxiety Symptoms Questionnaire (MASQ), Emotional Schemas-Short Form, Acceptance and Action Questionnaire (AAQ), Chronic Pain Acceptance Questionnaire (CPAQ) and the Self-Compassion Scale (SCS). Data were analyzed with SPSS-21 and LISREL-8.8 using Structural Equation Modeling (SEM).

    Results

    The fitted model showed that the direct effect of mood and anxiety symptoms on increasing emotional schemas (p<0.05) was equal to 5, and the direct effect of emotional schemas was significant on increasing experiential avoidance, reducing pain acceptance and self-compassion (p<0.05). Also, the indirect effect of mood and anxiety symptoms through increasing emotional schemas, increasing experiential avoidance, decreasing pain acceptance, and self-compassion on increasing pain outcomes was significant (p<0.05).

    Conclusion

    Experiential avoidance, pain acceptance, and self-compassion could mediate the relationship between emotional symptoms and emotional schemas to pain outcomes. Therefore, developing therapeutic interventions based on emotional schemas to reduce emotional schemas and experiential avoidance and increase pain acceptance and self-compassion could help reduce pain outcomes in patients with chronic pain.

    Keywords: Experiential avoidance, Pain outcomes, Self-compassion, Mood symptoms, Emotional schema
  • Leila Hakimi, MohammadKazem Vaez Mousavi*, Zhaleh Bagherli, Sadegh Nasri Pages 55-65
    Introduction

    Understanding the cognitive-social factors that contribute to group success is crucial in creating and maintaining a group and its cohesion process.

    Aim

    The present study was conducted to investigate the persistent effect of problem-solving methods and create interpersonal relationships on the cognitive-social dimensions of the group environment of athletes.

    Method

    This study was a semi-experimental type of research with a pre-test and post-test design. The statistical population was all female students of Islamic Azad University- Yadgar Imam Branch in the academic year 2017-2018. The statistical sample included 57 volunteer students who were randomly divided into three groups such as control, problem-solving exercises, and interpersonal relationship exercises. After the pre-test, all participants performed the desired exercises for 12 weeks and then took part in the post-test. The group Environment Questionnaire of Caron & et al (1987) was used to evaluate the cognitive-social dimensions of the group environment. Data were analyzed using ANOVA with repeated measures and Bonferroni's posthoc test using SPSS version 20 software.

    Results

    The results showed a significant difference. The time and group effects showed that the interventions had a significant effect on the dimensions of individual attractions to the group–social and group integration (P<0.05). The results also showed that a significant difference was observed in the interaction effect of the time*group. The results of the Bonferroni post-hoc test also showed that the method based on interpersonal relationships has a significant effect on the cognitive-social components of the group environment (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be said that if the communication channels between the coach and team members are open so that each member can share the cognitive-social dimensions related to their behavior with others, it will lead to better performance.

    Keywords: Students, Interpersonal relationships, Group integration, Psychological dimensions
  • Soleiman Mohammadzadeh, Fayegh Yousefi, Sara Kamali Ardakani*, Borhan Moradveisi, Seyedeh Zahra Seyedi Nasab, Somayeh Tahazade Pages 66-76
    Introduction

    Depression in children with cancer can complicate the course of the disease and cause many problems in the treatment process.

    Aim

    The aim of this study was to determine the prevalence of depression in children and adolescents with cancer.

    Method

    This study was a descriptive cross-sectional study. Forty children with cancer admitted to the oncology ward of Besat Hospital, Sanandaj, with an age range of 7- 17 years in 2016, who were selected and assessed using a demographic information checklist and the Children's Depression Inventory (Kovacs, 1979). After collecting data, the data were analyzed by SPSS-20 software using descriptive statistical tests and chi-square.

    Results

    The 15% of the subjects had depressive symptoms and 47.5% were on the verge of depression. The prevalence of depression was 21.1% in girls and 9.5% in boys (p=0.54), and there was no significant difference in terms of cancer type (p=0.99), treatment method (p=0.81) and demographic indicators (p>0.05).

    Conclusion

    Due to the relatively high prevalence of depression in this group of patients, it is recommended that the necessary screenings be performed to identify and refer patients with depression to psychiatric or psychological clinics to receive appropriate and timely treatment to help improve the quality of life of these patients and their families.

    Keywords: Neoplasms, Depression, Child, adolescent
  • Seyed Mohamadreza Vaghehdashti*, Ayatollah Karimi Baghmalek Pages 77-87
    Introduction

    Anxiety and depression are the most common psychological problems that reduce employee productivity.

    Aim

    The present study was conducted to compare the level of anxiety and depression of satellite project staff and accommodation in companies located in Kharg Island.

    Method

    The present study was a causal-comparative study. The statistical population of the study included all employees of the satellite project and residents of companies located on Kharg Island in 2021. Using the available method, 104 people (52 from the satellite plan and 52 from the island) were selected. Data were collected using the Anxiety-Depression-Stress Questionnaire (DASS-42). Research data were analyzed using descriptive statistics, parametric statistical defaults and multivariate analysis of variance with SPSS-26.

    Results

    The results showed that the mean scores of anxiety (Eta=0.23, P=0.000, F=31.37) and depression (Eta=0.17, P=0.000, F=21.39) were significantly higher in the resident staff group than the satellite plan staff and there was a statistically significant difference between the two groups.

    Conclusion

    The results showed that employees living in companies based on Kharg Island experienced higher levels of anxiety and depression than employees of the satellite project. In this regard, island managers are advised to use psychologists to increase the psychological performance of employees to increase the productivity of the workforce.

    Keywords: Anxiety, Depression, Manpower
  • Marzieh Kolivand, Kourosh Amraei*, Fatemeh Rezaei Pages 88-100
    Introduction

    Diseases such as high blood pressure with comorbid psychological problems can make it difficult to manage and control. People with this disease are likely to experience comorbid stresses.

    Aim

    The aim of the present study was the effectiveness of unified transdiagnostic treatment on psychological distress and alexithymia in people with hypertension with comorbid stress.

    Method

    The present study was a semi-experimental type with a control group. 40 patients with high blood pressure with co-occurring stress were selected from health centers of Aliguderz city in 2021 through convenience sampling method. The participants were randomly assigned to the experimental group (20 people) and the control group (20 people). They completed the Depression, Anxiety and Stress Questionnaire (DASS-21, 1995) and the Toronto Ataxia Scale (1994) in two stages: pre-test and post-test. The experimental group received the unified metadiagnostic treatment protocol for 12 sessions of 60 minutes, but the control group did not receive any intervention. The data were analyzed with SPSS-18 and through multivariate analysis of covariance test.

    Results

    The results of covariance analysis showed that unifield transdiagnostic treatment significantly effective in improvement alexithymia (F=56.24, P<0.01) and reducing depression (F=0.65, P<0.01), anxiety (F=8.86, P<0.01) and stress (F=5.43, P<0.01) in the sample of hypertension patients comorbid with stress.

    Conclusion

    The results of this study showed that the unified transdiagnostic treatment affects reducing psychological distress and alexithymia. Therefore, this protocol can be used to improve the psychological problems of these patients.

    Keywords: Unified protocol, Transdiagnostic treatment, Blood pressure, Alexithymia, Psychological distress
  • Alireza Rashtbari, Tina Diba, Fariba Nasiri Sharaf, Ahmad Zolghadriha, Omid Saed* Pages 101-114
    Introduction

    Intolerance of uncertainty (IU) is a transdiagnostic vulnerability factor characterized by a negative reaction at an emotional, cognitive, and behavioral level to uncertain situations.

    Aim

    The current study investigates the factor structure, reliability, and convergent validity of the Iranian version of the intolerance of uncertainty scale-12 and its predictive role in anxiety, depression, and contrast avoidance (CA).

    Method

    This is a cross-sectional, psychometric study. Two large samples (N1=1210, N2=228) were collected with the convenience sampling method from three university students in Zanjan city (i.e., University of Medical Sciences, Azad University, and Payame Noor University) who were studying from February to July 2020. Data were collected using CAQ-GE, BAI, BDI-II, GAD-7 and IUS-12. The data were analyzed with  Mplus 7.4, Amos 24, and SPSS 26 software.

    Results

    EFA and CFA supported the two-factor model for IUS-12. In addition, the results indicated that the IUS-12 has an excellent convergent validity (p<0.01) and an acceptable internal consistency (α=0.89). Regression analysis results confirmed the predictive role of IUS-12 in predicting anxiety and depression and pointed out the possible transdiagnostic nature of the CA.

    Conclusion

    Iranian version of IUS-12 showed good psychometric properties and a robust two-factor structure. Therefore, using it in predicting constructs related to anxiety and depression could help us extend our knowledge of the underlying factors of psychiatric disorders.

    Keywords: Intolerance of uncertainty, Psychometric properties, Factor structure, Contrast avoidance, Anxiety
  • Maedeh Aghaeepour Gavasaraee, Masoud Mohammadi*, Ghasem Naziri, Azam Davoodi Pages 115-129
    Introduction

    Avoidant personality disorder is a relatively common personality disorder, widely coinciding with other axis I and axis II disorders.

    Aim

    This study aimed to investigate the effectiveness of schema therapy and cinema therapy in improving early maladaptive schemas and harm avoidance temperament dimension in patients with an avoidant personality disorder.

    Method

    This single-case research used a quasi-experimental multiple-baseline design. Among 18 to 35-year-old patients referred to the Armana Psychological Clinic in 2021, 4 individuals diagnosed with personality disorders based on a semi-structured clinical interview scale were selected by purposeful sampling. The tools used in this study were schema, temperament, and character questionnaires. The therapeutic program was held for 34 sessions of 60-minute, and the follow-up phase was performed 3 months after the end of the intervention. The data were analyzed by drawing charts and calculating clinical significance indices.

    Results

    Participants’ scores in terms of schemas showed a descending trend from baseline to the end of the treatment, indicating slight improvement (25%-49%). Regarding the avoidance temperament variable, the scores showed a downward direction compared to baseline, revealing an improvement percentage of less than 25%. The scores of clinical significance indices (RCI≥1.96) in both variables indicated the effectiveness of the therapeutic method.

    Conclusion

    Schema therapy and cinema therapy were efficient in treating maladaptive schemas in patients with an avoidant personality disorder; however, efficacy was inadequate for correcting the variable of harm avoidance temperament.

    Keywords: Schema therapy, Avoidant personality disorder, Cinema therapy
  • Zahra Mir Ahmadi, Noshirvan Khezri Moghadam*, Abbas Rahmati Pages 130-141
    Introduction

    Cancer is one of the most common diseases in the world today that in addition to causing physical problems causes psychological problems for patients. One of these problems is pain catastrophizing.

    Aim

    The purpose of this study was to investigate the role of psychological resilience and mindfulness in predicting pain catastrophizing through mediating role of positive emotions in patients with cancer.

    Method

    This study was a descriptive and correlational research. The statistical population included all Adult cancer patients (over 18 years old) in Kerman in summer and autumn of 2021, that a total of 141 patients were selected as the sample using purposive sampling. For data collection, Standard Pain Catastrophizing Scale, PANAS Positive Affect Schedule, short form of the Freiburg Mindfulness Questionnaire and Connor and Davidson Resilience Questionnaire, were used. For data analysis, path analysis and Pearson correlation methods were applied by using AMOS software version 24 and SPSS version 23.

    Results

    Results showed that the direct path of resilience (-0.27) and positive emotions (-0.32) to pain catastrophizing and direct path of resilience (0.24) and mindfulness (0.16) to positive emotions were significant. Also, the results of path analysis showed that the final model of the research had the goodness of fit (CMIN=0.373, NFI=0.99).

    Conclusion

    The results showed that positive emotions mediate the prediction of pain catastrophizing based on psychological resilience and mindfulness. It is suggested that therapists and cancer-related institutions include treatment programs related to these factors.

    Keywords: Pain catastrophizing, Positive emotions, Psychological resilience, Mindfulness, Cancer
  • Sahar Ilkhan, AmirHossein Shabani*, Fateme Rajabi Pages 142-156
    Introduction

    Having specific physical and mental characteristics, elders require a variety of needs and care. Depression is one the most common psychological issues in elders and neglecting the quality of elders’ medical environment can impact their mental health.

    Aim

    The present research aims to investigate the design of a healing garden at elderly care centers with an approach to improving the mental health of elders suffering from depression.

    Method

    The present research has been conducted quantitatively and through the Grounded Theoury method. The research statistical population included elders suffering from depression residing at Najafabad Ayatollah Modarres Psychiatric hospital in 2020 that from among these individuals, 15 depressed elders between the age of 65-70 years old (8 males and 7 females) were selected through the purposive sampling method. Data collection was conducted through semi-structured interviews and was analyzed through the Strauss and Corbin method in three stages of open, axial, and selective coding in the MAXQDA software.

    Results

    The results are identified in form of healing garden components for improving the mental health of depressed elders including 300 initial (open) and selective codes and 3 main categories: relation with nature, five senses’ stimulation, and space quality for the healing garden’s patients, which had a positive impact on maintaining wellbeing and promoting mental health in depressed elders.

    Conclusion

    This research showed that healing garden components at elderly care centers are effective for developing peace, reducing stress, and promoting improvement in patients’ health. Therefore, it is recommended that care centers are designed considering the healing gardens’ components to provide the opportunity for developing the feeling of rejuvenation and release from all tensions for achieving good health and treatment.

    Keywords: Horticulture garden, Elderly, Depression, Grounded theory