فهرست مطالب

فصلنامه جامعه پژوهی فرهنگی
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه احمدی*، سید جواد میری صفحات 1-25

    کسب معرفت توسط انسان از سه راه عقل، حس و قلب حاصل می شود و هر کدام کارکردی ویژه دارند. یکی از مفاهیم مهم در بررسی سیر شکل گیری ادراکات در انسان، ادراکات اعتباری، چگونگی شکل گیری آن ها و جایگاه آن ها در تقسیم-بندی انحاء معقولات و جایگاه آن ها در تحلیل و بازسازی نظریه اجتماعی است. روابط انسان ها با یکدیگر و رابطه انسان با محیط پیرامون خود در محدوده مفاهیم اعتباری قرار می گیرند، لذا شناخت دقیق اعتباریات، نحوه بازسازی و جایگاه آن ها در تفکر علامه طباطبایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش به تحلیل بازسازی ادراکات اعتباری در تفکر علامه طباطبایی با روش تحلیلی توصیفی پرداخته می شود که می توان بر اساس آن نظامات اخلاقی و اجتماعی را شکل داد. ابتدا سیر ادراکات از حس تا اعتباریات در انسان تحلیل می شود، سپس به معرفی انواع معقولات در انسان و سپس به مساله ادراکات اعتباری در اندیشه علامه طباطبایی و چگونگی بازسازی آن در تفکر علامه در چارچوب نظریه اجتماعی پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: ادراکات انسان، مفاهیم اعتباری، علامه طباطبایی، نظریه اجتماعی
  • نیلوفر باغبان مشیری*، عباس کاظمی، کامران ربیعی، زهرا احمدی پور صفحات 25-56
    واقعیت زندگی روزمره و ضرباهنگ های درهم تنیده آن رابطه ای متقابل با فرایند تولید فضای شهر و قدرت های دخیل در آن دارد. پژوهش حاضر تلاش می کند به این پرسش ها پاسخ دهد که ضرباهنگ زندگی روزمره در شهر تهران چگونه تجربه می شود و این ضرباهنگ با تولید فضای شهری چه رابطه ای دارد. با استفاده از روش ضرباهنگ کاوی و مردم نگاری و رفت وبرگشتی بین واقعیت و نظریه و سطح خرد و کلان، سه فضای انتخاب شده (بازار بورس، دریاچه خلیج فارس و محله خلازیر) و استفاده از نظریه تولید فضای هانری لوفور مشخص شد که دولت اقتدارگرا و حاکمیت آمرانه شهری، فرهنگ چندپاره، نظم پولی تحت تاثیر تقسیم جهانی کار و ناکارآمدی محلی به همراه طبیعتی اسطوره پردازی شده، از طریق درساژی به وسعت یک شهر، ضرباهنگ زندگی روزمره زیست کنندگان آن را در تداخلات پیچیده ای رقم می زند و همزمان از آن متاثر می شود. در کنار شکاف های عمیق اجتماعی و طبقاتی، که خود از جلوه های متنوع زندگی روزمره برمی آید، آن چه زیست کنندگان فضای شهر تهران را به هم پیوند می دهد، حضور ضرباهنگی از انتظار در حیات روزمره آنان است؛ انتظار برای امری که نویدبخش سعادت است و هرگز محقق نمی شود.
    کلیدواژگان: ضرباهنگ کاوی، تولید فضا، زندگی روزمره، درساژ
  • سعید حیدری، علی رحمانی فیروزجاه*، علی اصغر عباسی اسفجیر، مصطفی مهرآیین صفحات 57-81

    در تحلیل جرم، جایگاه مفهوم فرهنگ در کنار مفاهیم، نظریه ها و رویکردهای مختلف جامعه شناختی و روانشناختی در قالب جرم شناسی فرهنگی بروز و نمود پیدا کرده است. این مقاله با هدف دستیابی به ساختار صورتبندی ذهنی-ادراکی زندانیان جرایم خشن از تجربه تعلق خاطر به خرده فرهنگ لات بازی تدوین شده است. این پژوهش با پارادایم تفسیرگرایی و با استفاده از روش پدیدارشناسی سعی در شناسایی تجارب زیسته لاتها برآمده است. به همین منظور با تعداد 16 نفر از زندانیان جرایم خشن در زندانهای مازندران مصاحبه انجام شده است. تحلیل متون حاصل از مصاحبه ها از طریق روش تحلیل گفتمان جیمز پل جی انجام شده است. از نتایج قابل توجه اینکه، شکل گیری هویت مجرمان دارای تعلق خاطر به خرده فرهنگ لات بازی ، با نمایش ریاضت داوطلبانه ، پذیرش افتخارآمیز برچسب داغ و ننگ ، ذهنیت پارادوکسیکال ناامیدی و رستگاری نسبت به آینده ، همدلی و همراهی با سرنوشت هم طبقگان شکل پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، خرده فرهنگ لات بازی، ادراک زندانیان، جرایم خشن
  • اکرم سلطانپور اشتبینی، مهرداد عربستانی، باقر ساروخانی صفحات 83-110

    هدف مقاله حاضر تحلیل عناصر هویت فرهنگی فردی- زمینه ای در تکوین و پایداری هویت قوم ترک های آذربایجان ایرانی است. روش تحقیق به صورت کیفی و مصاحبه با 22 نفر از خبرگان ترک های آذربایجان ایرانی ساکن در شهر تهران و مراکز استان های ترک زبان به روش گلوله برفی در سال 1399 صورت پذیرفت. جهت اعتبارسنجی مضامین مصاحبه ها؛ دو مرحله متوالی از نظرسنجی با خبرگان استفاده شد. بر اساس روش «تحلیل مضمون» حاصل از مصاحبه ؛ از بین144 مضمون، 74 کد طبقه بندی شده، 12 مضمون فرعی و چهار مضمون اصلی شناسایی شد. این چهار مضمون شامل1. جغرافیا 2. زبان 3. نگرش فردی 4. ویژگیهای زیستی هستند که شاخص های آنها به عنوان عناصر هویت فرهنگی فردی-زمینه ای در تکوین و پایداری هویت قوم ترک های آذربایجان ایرانی شناسایی شدند. در نتیجه عناصر شناسایی شده، عمده ترین ویژگیهای تکوین هویت قوم ترک های آذربایجان ایرانی بوده و تداوم و همزمانی آنها منجر به پایداری هویت قوم ترک های آذربایجان ایرانی گشته است.

    کلیدواژگان: هویت فرهنگی، تکوین، پایداری، قوم ترک های آذربایجان ایرانی
  • سمیه سادات شفیعی* صفحات 111-136
    شناخت تفاوت های جنسیتی در علم موضوع مطالعاتی مهمی در ساحت جامعه شناسی علم و مطالعات زنان و جنسیت است که به بررسی سهم هر یک از دو جنس بعنوان کنشگر علم در قالب تولید، پژوهش، آموزش و ارزیابی پرداخته و می تواند در سامان مندی سیاستگذاریهای علم و بهینه سازی برنامه ها تاثیرگذار باشد. این پژوهش به روش کمی از نوع تحلیل ثانویه اطلاعات به تحلیل جنسیتی وضعیت برگزیدگان در جشنواره بین المللی فارابی در بخش برگزیدگان داخلی، خارجی و سایر عناوین و نیز دست اندرکاران کمیته علمی در سالهای 1386-1398 میپردازد.تعداد برگزیدگان مرد در بخش داخلی بیش از سه برابر برگزیدگان زن است. زنان در بهترین موقعیت (دوره نهم) توانسته اند  به30 درصد جوایز دست یابند. پژوهشگران زن در گروه فناوری اطلاعات، اطلاع رسانی و کتابداری، زبان و ادبیات و زبانشناسی و هنر و زیبایی شناسی با بالاترین امتیاز، حضور نه چندان شاخصی را به ثبت رسانده اند.در بخش های جانبی تنها سه زن در این سالها برگزیده شده اند. در بخش بین المللی، نسبت جنسیتی 0/09است. در مجموع 5 زن در مقابل 135 مرد توانسته اند در شورای علمی جشنواره عضویت یابند. مقاله با رویکرد تحلیلی به طرح راهبردهایی جهت تغییر و برون رفت از وضعیت موجود پرداخته است.
    کلیدواژگان: پژوهشگران زن، کلیشه های جنسیتی، سقف شیشه ای، زنان در علم
  • ابراهیم میرزایی* صفحات 137-168

    نگرش و ایستارها به عنوان آمادگی ذهنی پنهان پیش از عمل از جمله ی عوامل تاثیرگذار بر بروز کنش فرد می باشد.در این تحقیق، از روش کمی، پیمایش و ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده و روش شناسی این پژوهش توصیفی و همبستگی بوده و جامعه آماری شهروندان بالای 18 سال مناطق شهری اهواز بر اساس نمونه گیری برابر با 383 نفر به صورت حجم متناسب با هر منطقه در نظر گرفته شده است.نتایج نشان داد که نگرش به فساد از میانگین نسبتا بالایی (12/2) برخوردار است که وضعیت مناسبی نمی باشد و محرز بودن مساله اجتماعی را مشخص می کند. آزمون تفاوت نیز ارتباط متغیر جنسیت با نگرش به فساد را معنادار و بر اساس آن مردان با میانگین 26/2 آمادگی پیش از عمل و نگرش مثبت تری به فساد در نسبت با زنان دارند. نتایج تحلیل های دو متغیری حاکی از رابطه نگرش به فساد با متغیرهای جنسیت، میزان احساس محرومیت، میزان دینداری و ارزیابی فایده داشتن از سوی پاسخگویان است. ضریب تعیین (〖 R〗^2) به دست آمده معادل 37/. بود و مقدار ارزیابی کیفیت مدل مسیر پژوهشSRMR برابر با 05/.است که با توجه به کمتر بودن آن از معیار می توان نتیجه گرفت که مدل مسیر پژوهش از کیفیت لازم برخوردار است

    کلیدواژگان: فساد، اداری-اقتصادی، نگرش، شهروندان، اهواز
  • علیرضا زادبر، جلال درخشه*، مجتبی مقصودی صفحات 169-192
    انجمن ها و احزاب مشروطه خواه گیلان با بسیج عمومی و عزیمت به سمت پایتخت با هدف فتح تهران و حذف استبداد در فرآیند بازگشت مشروطیت نقش اساسی ایفا کردند. از میان احزاب متعدد دو مورد برجستگی دارند: انجمن عباسی، اجتماعیون عامیون. در اوج خفقان سردار افخم حاکم گیلان این احزاب و انجمن ها توانستند با اشتراک منافع و سازمان دهی با دهقانان در رهایی از استبداد نقش آفرینی کنند. این مقاله بر آن است تا مدل کنش گری این تشکل ها را مورد بررسی قرار دهد. چهارچوب نظری مقاله، مبتنی بر نظریه بسیج منابع چارلز تیلی است که دو متغیر منافع و سازمان در آن بعنوان ملاک رفتارشناسی مرکزیت دارند. این پژوهش در جستجوی پاسخ به این سوال است که فرآیند بسیج منابع احزاب در مشروطه گیلان براساس دو متغیر منافع و سازمان  چگونه است و چرا نسبت به سایر مناطق پیشتازانه دست به اقدام فعالانه زدند. یافته های این تحقیق با روش تاریخی_تحلیلی و گردآوری کتابخانه ای حاکی از آن است این احزاب با الگوبرداری از جریانات فکری همسایه شمالی ایران، ایجاد ارتباط با شورش دهقانی گیلان، سازمان دهی و منافع مشترک توانستند مقدمات سقوط نماینده محمدعلی شاه را فراهم و به سمت تهران لشکرکشی کنند.
    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، بسیج منابع، مشروطه گیلان، انجمن، کمیته، احزاب
|
  • Fatemeh Ahmadi *, Seyed javad Miri Pages 1-25

    Among the important concepts in examining the process of formation of perceptions in humans are credit perceptions, how they are formed and their place in the division of rationality. Human relationships with each other and human relationships with their surrounding environment are within the scope of credit concepts, so accurate knowledge and the way of reconstruction and credits are very important in social theory. In this research, credit perceptions are analyzed as a non-Eurocentric reading in the context of sociology with a descriptive analytical method. Therefore, after analyzing the course of perceptions from sense to beliefs and introducing the types of rationality in humans, how to reconstruct beliefs in the framework of social theory is discussed. Based on this, credit perceptions are a very efficient conceptual tool for measuring the degree of civilization and progress of a society, because the more credit concepts there are in a society, the more advanced that society is. By insisting on pre-societal values, Allameh explains how society is formed and emphasizes the agency of the individual. Allameh examines the structure of the society with the post-societal validity and emphasizes on the originality of the individual and the society at the same time as the priority of the society and the independence of the individual.

    Keywords: Human Perceptions, Credit Concepts, Allameh Tabatabai, Social Theory
  • Niloufar Baghban Moshiri *, Abbas Kazemi, Kamran Rabiei, Zahra Ahmadipour Pages 25-56
    Everyday-life reality and its interwoven rhythms, is in a mutual relation with the process of production of space. Current study aims to discover the quality of everyday-life rhythm in Tehran and its connection to the production of space. Applying rhythmanalysis, ethnography and a reciprocation between theory and facts as well as micro and macro levels, a sample of three spaces of city (stock market, Khalije Fars Lake and Khalazir neighborhood) was analyzed through Henri Lefebvre’s approach of production of space. The findings declares that authoritative governance of city, fragmented culture, monetary order defined by international division of labor and local inefficiency and mythologized nature manipulate everyday-life rhythm through dressage and is affected by it simaltenaously. Diverse forms of everyday-life leads to deep social and class gaps, but what embraces all the narrators is a rhytm of expectation in their everyday-life; an expectation for a promising event which never takes place.
    Keywords: Rhythmanalysis, Production of Space, Everyday-life, Dressage
  • Saied Heidari, Ali Rahmani Firouzjah *, AliAsghar Abbasi Asfajir, Mostafa Mehraeen Pages 57-81

    In crime analysis, the position of the concept of culture along with various sociological and psychological concepts, theories and approaches has emerged in the form of cultural criminology. This article has been compiled with the aim of achieving the structure of mental-perceptual formulation of violent crime prisoners from the experience of belonging to the lot game subculture. This research has tried to identify the lived experiences of the Latas with the paradigm of interpretiveism and using the phenomenological method. For this purpose, 16 prisoners of violent crimes were interviewed in Mazandaran prisons. The analysis of the texts obtained from the interviews was done through the discourse analysis method of James Paul J. Remarkable results show that the formation of the identity of criminals belonging to the subculture of the game has been formed by showing voluntary austerity, proud acceptance of hot and stigmatized labels, paradoxical mentality of despair and salvation for the future, empathy and companionship with the destiny of classmates. Is

    Keywords: Phenomenology, Subculture, prisoners', perceptions, violent crimes
  • Akram Soltanpour Oshtobini, Mehrdad Arabestani, Baqer Saroukhani Pages 83-110

    The purpose of present article is to analyze the individual-contextual cultural identity elements in the formation and stability of ethnic iIdentity of Turkish people in Iranian Azerbaijan. The method of this study is qualitative through snowball sampling method by interviewing with 22 of Turkish experts in Iranian Azerbaijan who are living in Tehran city and other Azeri provinces` centers in 2020. To validate the concepts of interviews, experts` ideas were applied through two consecutive stages. According to the “thematic analysis” obtained from the experts` interviews, from 144 contents, 74 categorized codes and 12 sub- themes and finally four main themes were recognized which are Geography, Language, Individual Attitude, and Biological Characteristics and their indexes were recognized as individual-contextual cultural identity elements in the formation and stability of ethnic iIdentity of Turkish people in Iranian Azerbaijan. Thus, the recognized cultural individual- contextual identity elements were the main features of Azeri nation`s formation and stability, also their continuity and synchronicity had led to the stability of t ethnic iIdentity of Turkish people in Iranian Azerbaijan.

    Keywords: cultural identity, formation, stability, Turkish people Ethnic in Iranian Azerbaijan
  • Somayeh Sadat Shafiei * Pages 111-136
    Recognition of gender differences in science is one of the most important topics in interdisciplinary studies in social sciences -in the field of sociology of science and studies of women and gender. It can benefit the science policy making and led to the optimization of related programs. This study aims to identify the situation of women experts and researchers in the field of humanities and reminding the necessity to use their capacities more than before. Methodologically using secondary analysis, it explores winners of Farabi International Festival in four sections: domestic part, foreign part and other titles as well as those involved in the scientific committee as members.Findings show that the number of male winners is more than three times that of female. In total, women in the best position (ninth period) have been able to achieve 30% of the awards. Female researchers have highest score in the groups of information technology, information and librarianship, language and literature and linguistics, as well as art and aesthetics. In the side section, including five awards, only three women have been selected during these years. The gender ratio in the international selection section is 0.09. A total of 5 women against 135 men have been able to join the scientific committee of the festival in eleven rounds. The article outlines strategies for changing and overcoming the current situation.
    Keywords: Female researchers, gender stereotypes, glass ceiling, women in science
  • Ebrahim Mirzaei * Pages 137-168

    In general, corruption is defined as a criminal and anti-society act that refers to the abuse of public and private property for personal and group gain and manifests in an individual or group form and makes the path of development uneven and multiplies its costs. slow Attitude,as a hidden mental preparation before action,is one of the factors influencing the occurrence of corruptive actions, and the important issue of current research is to study the role of attitude on corruption.In this research, the quantitative method, survey and questionnaire tools are used to collect data and the methodology of this research is descriptive and correlational, and the statistical population of citizens over 18 years of age in the urban areas of Ahvaz based on multi-stage random stratified sampling equals 383.The number of people is considered in proportion to each region.The results showed that the attitude towards corruption has the average value (46%) and the largest amount. It also has a relatively high average (2.12),which is not a good situation and shows the certainty of the social problem.The difference test also shows a significant relationship between the gender variable and the attitude towards corruption, and based on that, men have an average of 2.26 pre-action readiness and a more positive attitude towards corruption than women.The results of the two-variable analysis indicate the relationship between the attitude towards corruption and the variables of gender,degree of feeling of deprivation, degree of religiosity and the evaluation of the usefulness of the respondents.The coefficient of determination obtained is equivalent to 37/. and the quality evaluation value of SRMR research path model is equal to 0.5. Considering that it is less than the criterion, it can be concluded that the research path model has the necessary quality

    Keywords: corruption, administrative-economic, attitude, Citizens, Ahvaz
  • Alireza Zadbar, Jalal Derakhsheh *, MOJTABA MAGHSODI Pages 169-192
    Associations and constitutionalist parties of Gilan played an essential role in the revival of constitutionalism by public mobilization and marching towards the capital, Tehran to conquer it and remove the Tyranny. Among the various parties, the Abbasi Association, and the Social Democratic Party are two outstanding ones. When Sardar Afkham, was at its peak in the, these parties were able to play a role in getting rid of the tyranny by sharing interests with the peasant and organizing the events. This article aims to evaluate the activism model of these parties. Its theoretical framework is based on Charles Tilly’s Resource Mobilization theory, which focuses on the two variables of interest and organization as behavioral criteria. The question is, "How is the process of mobilization based on the two variables of interest and organization and why did they pioneer this process among Iran?" Using the historical-analytical method and collecting data through the desk-based method, this study showed that parties were able to pave the way for the downfall representative and march towards Tehran by modeling from and being influenced by the intellectual currents of northern neighbor and connection with the peasants rebellion by sharing interests with it and organizing the events.
    Keywords: Constitutional Revolution, Resource mobilization, Gilan constitution, association, committee, parties