فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1401)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید علی نقی ایازی*، محمدعلی ایازی صفحات 1-28

    نظریه پردازی در حوزه علوم انسانی، ارتباط تنگاتنگی با روش شناسی دارد. از همین منظر، تعامل مطالعات قرآنی با روش های نوین، می تواند منجر به ظهور نظریات جدیدی در حوزه قرآن پژوهی شود. کاوش در روش شناسی کیفی مطالعات قرآنی و به طور مشخص روش نظریه زمینه ای، به این پرسش پاسخ می دهد. فرایند بکارگیری روش کیفی نظریه زمینه ای در قرآن پژوهی چگونه است؟بدین منظور مراحل این روش، در مطالعه موردی «موانع عدالت اجتماعی در قرآن»، ترسیم شده است تا به این پرسش پاسخ دهد.موانع عدالت اجتماعی در قرآن مبتنی بر نظریه زمینه ای چیست؟بر این اساس، این نوشتار با بکارگیری روش های نوین داده پردازی در مطالعات قرآنی، به منظور کشف نظریات و دیدگاه ها در عرصه موانع عدالت ورزی، به تبیینی از انواع آفات فکری و اخلاقی فردی و جمعی در مقوله وجود روحیه عدالت گریزی با احصاء مفاهیم؛ تجاوزگری، ترک حمایت اجتماعی، سرقت، افزون خواهی داوری ناعادلانه، فرار از جهاد و مقوله فرهنگ ستم با احصاء مفاهیم گمراهی، تفرقه افکنی، اشاعه ناهنجاری ها و دوستی با کفار محارب، دست یافته که در یک تعامل پیوسته و در ارتباط با هم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و الگوی موانع تحقق عدالت را شکل داده و شرایطی را ترسیم کرده که عدالت به عنوان یک آرمان و رویای ناکجاآبادی تغییر گفتمان داده است.

    کلیدواژگان: روش های کیفی»، عدالت اجتماعی»، مطالعات قرآنی»، نظریه زمینه ای»، عدالت گریزی»
  • سید مازیار حسینی*، ابوالفضل خوش منش صفحات 29-50

    نظریات اخلاق هنجاری براساس تقریری که از معیار صواب و خطا در اعمال و گزاره های اخلاقی دارند در سه شاخه ی نتیجه-گرا، وظیفه نگر و فضیلت محور دسته بندی شده اند. از نظر فلاسفه ی اخلاق هنجاری، سه معیار (فضیلت/ وظیفه/ نتیجه) از هم متمایز بوده و قابل جمع با یکدیگر نیستند. با این وجود، یافته های این پژوهش نشان می دهد که قرآن کریم بانظر به وسع مخاطب خود که همگی در یک سطح اخلاقی و انگیزشی نیستند، نظریه ای فراگیر ارایه می کند. برهمین اساس، می توان با تکیه بر «نگرش طیفی» به جای نگرش های مرزبندی شده و به وسیله ی سازمان دهی شواهد متعدد قرآنی، این سه معیار متناقض را به متغیرهایی پیوسته تبدیل نمود؛ به این معنا که به جای اینکه میان «وظیفه»، «فضیلت» و «نتیجه» ارتباط از نوع «این یا آن» باشد، ارتباط «هرسه/ و» به صورت طیفی و دارای سلسله مراتب برقرار شود که در پایین ترین مرتبه، توجه به پیامدهای دنیوی و اخروی فعل اخلاقی (به ترتیب: خودگروی/ دیگر گروی/ فایده گروی) و در مراتب بالاتر، فضیلت مندانه بودن خود عمل (وظیفه گرایی) و در نهایت، شکوفایی واقعی انسان (فضیلت گرایی) قرار خواهد داشت. در این الگو، فعل اخلاقی بر اساس تحصیل رضای الهی که در تمامی مراحل مندرج است، طیف بندی می شود و هر مقدار انسان به این آرمان نزدیک تر باشد، فعل او ارزشمندتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: معیار فعل اخلاقی، اخلاق هنجاری، پیامدگرایی، فضیلت مداری
  • محمدعلی دولت*، سید مهدی رحمتی صفحات 51-73
    تفسیر موضوعی، به عنوان راهکار پیشنهادی شهید صدر برای مواجهه فعال با قرآن و کشف نظریه آن درباره موضوعات و مسایل مختلف، مراحل مختلفی دارد که محور اصلی آن، استنطاق از قرآن است. به رغم مقبولیت گسترده این راهکار نزد قرآن پژوهان معاصر و تولید آثار فراوانی با رویکرد تفسیری، پاره ای از کمبودها در آن وجود دارد که «قرآنی بودن نتیجه تلاش پژوهشگر» را زیر سوال می برد. با وجود تلاش ‏های برخی از صاحب نظران برای اصلاح و تکمیل این رویکرد؛ به‏ دلیل عدم تمرکز بر نقاط کانونی در چالش‏ های تفسیر موضوعی، خوانش ‏های انتقادی نسبت به فرایند استنطاق و نیز فرایندهای پیشنهادی برای تحقق نظریه‏ پردازی قرآنی، توفیق کامل نیافته است. این مقاله با بهره‏ گیری از روش‏های توصیف، تحلیل و استنتاج، به این امر می ‏پردازد که انفعال در برابر موضوع و مسیله، فقدان طرحی جامع برای مراجعه به همه قرآن و عدم تبیین جایگاه عترت در فهم قرآن، سه آسیب کلیدی هستند که برای رفع این آسیب‏ ها لازم است اولا پیش از ورود به تفسیر، پارادایم موضوع و مسیله به قرآن عرضه شود؛ ثانیا با عدم اکتفا به بررسی کلیدواژه‏ها و فرمول‏ها، دلالت‏ یابی جامع قرآنی با مطالعه و استنتاج از همه آیات قرآن صورت گیرد؛ ثالثا در مقام فهم ابتدایی آیات و نیز تکمیل و توسعه مفاهیم حاصل از مطالعه قرآنی و شناخت ابعاد عملی مربوطه به روایات مراجعه شود.
    کلیدواژگان: تفسیر موضوعی، سید محمدباقر صدر، استنطاق، پارادایم&rlm، پژوهی نظریه&rlm، های رقیب، دلالت پژوهی جامع قرآن
  • فرهاد رحمان پور، امیر احمدنژاد*، مهدی مطیع صفحات 74-109
    «ما یسجد علیه» به معنای آنچه که سجده بر آن جایز است، بخش مهمی از ابواب سجود را در جوامع روایی و کتب فقهی امامیه به خود اختصاص داده است و علمای امامیه کوشیده اند تا در ذیل این مبحث، به تبیین قاعده «ما یسجد علیه» و تعیین برخی از مصادیق متعارف آن اقدام نمایند. از گذشته، عبارت «زمین و هر آن چه که از زمین بروید و خوردنی و پوشیدنی نباشد» که برگرفته از تنها چند روایت از روایات امامیه در ابواب سجود بوده است؛ کم و بیش، بسان قاعده ای برای تعیین مصادیق «ما یسجد علیه» رواج یافته و همواره مورد توجه امامیه بوده است. اما بررسی های فقه الحدیثی این پژوهش نشان می دهد که برخی از روایات مغفول امامیه نیز می توانند الهام بخش قاعده ای در این حوزه باشند. بر اساس این قاعده که در پژوهش پیش رو «قاعده اوثان» نام گرفت، «سجده بر معبود اهل دنیا و هر آن چه که شایبه پرستش غیر خدا در آن باشد، روا نیست». در این صورت، ذکر عبارت «زمین و روییدنی های آن» در روایات، تنها به منزله تبیین مصادیقی برای قاعده اخیر بوده است. از سوی دیگر، بر اساس این قاعده، تعارضات شمار زیادی از روایات ابواب ما یسجد علیه، بدون نیاز به روش هایی همچون حمل بر تقیه، اطلاق و تقیید و... رفع می شود.
    کلیدواژگان: سجده، مسجود، ما یسجد علیه، نبات ارض، قاعده اوثان
  • آزاده عصاره*، نهله غروی نائینی، نصرت نیل ساز صفحات 110-133

    معیار عرضه ی احادیث بر قرآن، اولین و مهم ترین مبنا در نقد متن حدیث است. اصالت این روش ریشه در روایات معصومان دارد. حدیث پژوهان و دانشمندان شیعه و سنی به این مبنا توجه داشته و با بهره جستن از این روش به ارزیابی متن حدیث پرداخته اند. ابوالفضل برقعی که از روحانیان و نویسندگان معاصر شیعی است، در آثار خود به اصول و مبانی اساسی تشیع خدشه وارد کرده و صحت آن ها را منکر شده است. وی در کتاب «عرض اخبار اصول بر قرآن و عقول» اکثر روایات کتاب کافی را مخالف قرآن دانسته است و بر این اساس سعی کرده تا کتاب باارزش کافی را از اعتبار بیاندازد. این مقاله با روش توصیفی _ تحلیلی، صحت و سقم ادعای وی را سنجیده و با ارایه ی آماری ثابت می کند احادیث به ظاهر مخالف قرآن تنها 6 درصد از کل روایاتی است که وی بررسی و ارزیابی کرده است. به علاوه تعداد احادیثی که به صحت متن آن و موافقت آن ها با قرآن اعتراف کرده، بیش از روایات مخالف است. در گام بعدی با تبیین معیار عرضه بر قرآن و روشن شدن روش صحیح کاربست آن، به نقد عملکرد وی در استفاده از این مبنا پرداخته شده و معلوم می گردد وی با روشی غیر علمی از این معیار بهره جسته است.

    کلیدواژگان: الکافی، ابوالفضل برقعی، عرضه احادیث بر قرآن، نقد حدیث
  • نگین علیزاده*، محمدهادی مفتح، محمدجواد حق پرست صفحات 134-154

    دکتر سروش، در آخرین تیوری خویش، قرآن کریم را رویای پیامبر دانسته و نقش پیامبر را از نقش قابلی به فاعلی تغییر داده است. تحقیق حاضر به روش تبیینی و تحلیلی دلایل نقلی، تاریخی و تشبیه و تعبیر تیوری یاد شده را با تاکید بر آراء محدثان و مفسران فریقین ارزیابی، و میزان اعتبار این دلایل را سنجیده است. یافته ها حاکی از آنست مغالطه گری در برخی مقدمات؛ تفسیر به رای در آیات قرآن؛ توهم عدم انسجام برخی از آیات با یکدیگر؛ سوء برداشت از برخی روایات؛ انکار جبرییلی که نه تنها بر پیامبر اسلام بلکه بر پیامبران قبل از ایشان نیز نازل می شده است؛ استفاده از قیاس مع الفارق؛ و وجود تناقض در کلام خود دکتر سروش، به طوری که از یک طرف قرآن را رویای صادقه دانسته و از سوی دیگر آن را نیازمند تعبیر می داند، به استنتاج لغزنده وی از این مقدمات منجر شده است. در مصادر معتبر فریقین و اسناد تاریخی نه تنها به ادعای خواب پیامبر حین نزول وحی اشاره ای نشده است و به نظر می رسد این اخبار از جعلیات و اسرایلیات احبار یهود با هدف کاستن اعتبار و حجیت ظواهر و احکام عملی قرآن کریم باشد، بلکه رویایی نبودن قرآن و کلام خداوند بودن آن با دلایل معتبر عقلی، نقلی و تاریخی قابل اثبات است؛ و باید توجه داشت در متون اسلامی، تمسک به ظواهر آیات و روایات، و اعراض از بواطن آنها ضلالت و کفر آشکار دانسته شده که اضلال دیگران را نیز در پی دارد.

    کلیدواژگان: قرآن، پیامبر، وحی، رویای رسولانه، دکتر سروش
  • پوران میرزائی* صفحات 155-178
    «حدیث تردد» که از نقل های مشهور و چه بسا متواتر فریقین است, از روایات مشکلی به شمار می رود که کثرت نقل, اعتبار منابع و عرضه حدیث به منظور فهم بهتر مراد, از اهمیت آن نشان دارد. مشکل این دسته روایات, نسبت دادن شک و تردید به خداوند متعال است که به باور شیعی و تحلیل عقلی و نیز باور عمده اندیشوران اهل سنت, جایز نیست. از این رو, نیاز است تبیین شود که چگونه «تردد» که از صفات مخلوقاتی است که مبتلا به زوال و تغیراند و نوعی نقص برخاسته از جهل و یا عجز در دستیابی به هدف به شمار می رود، می تواند به خداوند سبحان نسبت داده شود؟ تعارض میان این دسته از روایات با دیگر متون روایی که به «علاقه مومن به مرگ» اشاره دارند, از دیگر چالش هایی است که این محتوای روایی با آن مواجهه است. پژوهش حاضر به شیوه استنتاجی تحلیلی و نیز تحلیل اسناد و کشف خلط و تصحیف، التفات به خاستگاه صدوری, واکاوی و گزینش رهیافت های اندیشوران فریقین و ارایه راهکارهای حلی در رفع تعارض اخبار, به مفهوم شناسی این روایات پرداخته است. به نظر می رسد توجه به ارتباط معنایی این روایات با مسیله طول عمر, خود نقطه عطفی در کشف مفهوم دقیق این روایات باشد و موجب گردد معنای تانی و تراخی در قبض روح مومن, از میان سایر وجوه معانی, قوی تر بنماید که به تبع آن, این احادیث با بحث بداء, مرتبط خواهد بود و دیگر مفسر صفات ذات نیست بلکه به صفات فعل الهی ناظر است.
    کلیدواژگان: حدیث ماترددت، کراهت و علاقه مومن به مرگ، تردید خداوند، تعارض اخبار، مشکل الحدیث
|
  • Ali Naqi Ayazi *, Sayed mohammadali Ayazi Pages 1-28

    Theorizing in the humanities is closely related to methodology. From this perspective, the interaction of Qur'anic studies with new methods can lead to the emergence of new theories in the field of Qur'anic research. Exploration of the qualitative methodology of Quranic studies and specifically the method of contextual theory, answers this question.What is the process of applying the qualitative method of contextual theory in Quranic research? To this end, the steps of this method are outlined in the case study "Barriers to Social Justice in the Quran" to answer this question.What are the barriers to social justice in the Qur'an based on grounded theory? Individual and collective In the category of the existence of the spirit of evasion of justice by enumerating concepts; Rape, abandonment of social protection, theft, increase in unfair arbitration, escape from jihad And the category of culture of oppression has been achieved by enumerating the concepts of misguidance, division, spreading anomalies and friendship with infidel warriors.Which has been analyzed in a continuous and interrelated interaction and has formed a pattern of obstacles to the realization of justice and has drawn the conditions under which justice has changed discourse as an ideal and a dream of nowhere.

    Keywords: Qualitative methods, Social justice, Quranic studies, Grounded theory, Evasion of justice
  • Seyyed Maziar Hoseini *, Abolfazl Khoshmanesh Pages 29-50

    Theories of normative ethics are classified into three categories: consequentialist, task-oriented, and virtue-based, based on their interpretation of the criterion of right and wrong in moral actions and propositions. According to the philosophers of normative ethics, the three criteria (virtue / task / result) are distinct and cannot be combined. However, the findings of this study show that the Holy Qur'an offers comprehensive theories in terms of the breadth of its audience, not all of which are on the same moral and motivational level. Accordingly, it is possible to turn these three contradictory criteria into continuous variables by relying on "spectral attitudes" instead of demarcated attitudes and by organizing multiple Qur'anic evidences; In other words, instead of a "this or that" relationship between "duty", "virtue" and "result", the relationship of "all three / and" is established in a spectral and hierarchical manner that is at the lowest Next, pay attention to the worldly and otherworldly consequences of the moral act (respectively: selfishness / otherness / utilitarianism) and at a higher level, the virtuous nature of the action itself (conscientiousness) and finally, the real prosperity of man (virtue). Orientation) will be. In this model, the moral act is classified based on the study of divine pleasure, which is contained in all stages, and the closer a person is to this ideal, the more valuable his action will be.

    Keywords: Criterion of moral action, Normative ethics, Consequentialism, Orbital virtue
  • Mohammadali Dolat *, Sayed Mahdi Rahmati Pages 51-73
    Thematic interpretation, as a solution proposed by Martyr Sadr for active confrontation with the Qur'an and discovering its theory on various topics and issues, has different levels, the main focus of which is question design (Istintaq). Despite the widespread acceptance of this approach by contemporary Qur'anic scholars and the production of many works with an interpretive approach, some shortcomings in it call into question the " Qur'anic nature of the researcher's efforts result." Despite the efforts of some experts to refine and complete this approach, due to the lack of focus on the focal points in the challenges of thematic interpretation, This article uses the methods of description, analysis and inference to the critical readings of the process of question design, and the proposed strategies for the fulfilment of Qur'anic theorizing have not been entirely successful. Passivity in the face of the issue and problem, lack of a comprehensive plan to refer to the whole Qur'an and failure to explain the position of Ahl al-Bayt in understanding the Qur'an are the three critical harms. There are three ways to eliminate these harms. First, before entering into interpretation, should present the paradigm of subject and issue to the Qur'an. Then, we should do the broad Quranic finding implication by reviewing all the Qur'an verses. Finally, for initial understanding of the verses and completing and developing the concepts resulting from the Qur'anic study and recognizing the relevant practical dimensions, refer to the narrations.
    Keywords: Thematic Interpretation, Sayyed Muhammad Baqir Sadr, Question Design (Istintaq), Paradigm Studies of Rival Theories, Broad Quranic Finding Implication
  • Farhad Rahmanpour, Amir Ahmadnezhad *, Mahdi Motia Pages 74-109
    The phrase “mā yusjadu ‘alayh,” meaning “what is permissible for prostration”, allocates an important part of the chapters of sujūd (prostration) in the Imāmī narrative collections and jurisprudential books. Imāmī scholars then went to explain the rule of “mā yusjadu ‘alayh” and determine some of its conventional examples. The examples of “the earth and everything that comes from it, that is neither edible nor wearable” taken from only a few Imāmī narrations in the chapters of prostration, have been considered and nearly become popular for scholars as a rule to determine the examples of “mā yusjadu ‘alayh”. Based on the analytical descriptive method, this study seeks to detect another examples of the phrase. Through fiq al-hadith ways, it proves that some of the Imāmī neglected traditions may also inspire a rule in this field. According to this rule, named as “uwthān (idols) rule” by this research, “prostrating on the worldly deities and anything that is suspected of worshiping other than God is not permissible.” In this case, the phrase of “the earth and everything that comes from it” in the traditions is only served as explaining some examples of the latter rule. Additionally, based on this rule, the conflicts of a large number of narrations of “mā yusjadu ‘alayh” chapters will be resolved with no need for methods such as taqīyah, itlāq, taqyīd, etc.
    Keywords: prostration, What Is Prostrated on, What Is Permissible for Prostration, The Earth’s Plants, The Idols Rule
  • Azadeh Asareh *, Nahla Gharavi Naeeni, Nosret Nilsaz Pages 110-133

    The criterion for presenting hadiths on the Qur'an is the first and most important basis in criticizing the text of the hadith. The originality of this method is rooted in the narrations of the infallibles. Shiite and Sunni hadith scholars and scholars have paid attention to this basis and have evaluated the text of the hadith by using this method. Abolfazl Borghei, a contemporary Shiite cleric and writer, has violated the basic principles of Shiism in his works and denied their authenticity. In the book "Width of the Principles on the Qur'an and the Intellectuals", he has considered most of the narrations of the sufficient book as contrary to the Qur'an, and on this basis he has tried to discredit the sufficiently valuable book. This article uses a descriptive-analytical method to measure the accuracy of his claim and to provide statistics by proving that the hadiths that seem to contradict the Qur'an are only 6% of the total number of narrations that he has studied and evaluated. In addition, the number of hadiths that acknowledge the authenticity of the text and their agreement with the Qur'an is more than the number of opposing narrations. In the next step, by explaining the criterion of presentation on the Qur'an and clarifying the correct method of its use, his performance in using this basis is criticized and it turns out that he has used this criterion in an unscientific way. More about this source textSource text required for additional translation information

    Keywords: Al-Kafi, Abolfazl Borghei', Presenting a hadith on the Quran, Critique of Hadith
  • Negin Alizadeh *, MohammadHadi Mofateh, MohamadJavad Haqparast Pages 134-154

    Dr. Soroush considers the Qur'an to be the dream of the Prophet in his latest theory; and he has changed the role of the Prophet from a capable role to an active role. The present study has evaluated the narrative and historical reasons of the mentioned theory by descriptive and analytical methods with emphasis on the opinions of the narrators and commentators of the two sects, and has measured the validity of these reasons. The findings indicate that the premise has led to his slippery inference, such as fallacies in some premise; Interpretation by opinion in Quranic verses; The illusion of incoherence of some verses with each other; Misunderstanding of some narrations; Gabriel's denial that was revealed not only to the Prophet of Islam but also to the prophets before him; Using analogy with the difference; the existence of contradiction in Dr. Soroush's own words. In the authentic sources of the sects and historical documents, not only is the claim of the Prophet's dream during the revelation not mentioned, and it seems that this news is fake news of the Jews with the aim of reducing the validity of the appearances and practical rulings of the Holy Quran, the non-dreaminess of the Qur'an and its word of God can be proved by valid rational, narrative and historical reasons. It should be noted that in Islamic texts, relying on the appearances of verses and deviating from them, is considered a clear misguidance and disbelief, which leads to the misguidance of others.

    Keywords: Quran, Prophet, Revelation, Apostolic Dream, Dr. Soroush
  • Pouran Mirzaei * Pages 155-178
    "Traddod Traditions", which is one of the famous narrations and perhaps a succession of the two sects, is considered as a problematic narration that the multiplicity of narrations, the validity of sources and the presentation of the hadith in order to better understand the meaning, show its importance. The problem with this group of narrations is that they attribute doubts to God Almighty, which is not permissible according to the Shiite belief and rational analysis, as well as the major beliefs of Sunni thinkers. Hence, it needs to be explained how "traffic", which is one of the attributes of creatures can be attributed to God Almighty? The conflict between this group of narrations and other narrative texts that refer to the "believer's interest in death" is another challenge that this narrative content faces. The present study has dealt with the semantics of these narrations in a inferential-analytical manner as well as document analysis and discovery of sputum and correction, paying attention to the origin of the issue, analyzing and selecting the approaches of the thinkers of the two sects and presenting solutions to resolve the news conflict. It seems that paying attention to the semantic connection of these narrations with the issue of longevity is a turning point in discovering the exact meaning of these narrations and makes the meaning of Tani and Tarakhi stronger in the soul of the believer, among other aspects of meanings.
    Keywords: Hadith Matraddata, Hate, Belief in Death, Doubt of God, Conflict of News, Problem of Hadith