فهرست مطالب

اسلام و علوم اجتماعی - پیاپی 27 (بهار و تابستان 1401)

دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی
پیاپی 27 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد عابدی اردکانی*، امیر مولودی صفحات 1-15

    در جمهوری اسلامی ایران، علوم انسانی اسلامی، به‎ منزله یک «پارادایم»، با حمایت نیروهای مذهبی وفادار به حاکمیت در حال تبدیل‎شدن به یک «گفتمان» است. یکی از نهادهایی که در معرض ترویج گفتمان یاد شده قرار گرفته، آموزش‎ و پرورش است. در سال‎های اخیر با تغییرات در کتب مدارس، به‎ خصوص رشته علوم انسانی، تلاش زیادی برای نهادینه کردن علوم انسانی اسلامی و تبدیل آن به گفتمان مسلط در این کتاب ها شده است. از قراین چنین برمی‎آید که از میان آثار مربوط به دانش‎ آموزان دبیرستان در رشته علوم انسانی، کتب جامعه شناسی این رشته تاثیر قاب ل‎ملاحظه ای از این گفتمان را داشته است. در این کتب با نقد هستی‎ شناسی، معرفت شناسی و روش‎ شناسی حاکم بر جامعه غربی، اصول هستی‎ شناسی، معرفت‎ شناسی و روش‎ شناسی علوم انسانی اسلامی مطرح ‎شده است. هدف از این پژوهش آن است که با بهره ‎گیری از روش تحلیل گفتمان انتقادی «تیون ون دایک»، بازتاب این گفتمان در کتاب جامعه‎ شناسی رشته علوم انسانی تحلیل و نقد شود. ازاین‎رو، تحقیق حاضر از نوع توصیفی−تحلیلی با رویکرد گفتمانی است که به ‎صورت تحلیل محتوا انجام خواهد شد. یافته‎ های تحقیق بیانگر آن است که براساس چارچوب نظری ون دایک، نویسندگان کتاب‎ های جامعه‎ شناسی مقطع متوسطه، مطالب کتب را بر پایه رویکرد ایدیولوژیک تنظیم کرده اند. ازاین رو، مولفه‎ های مورد نظر ون دایک مانند تعمیم‎ دهی، استناد و استفاده از اشارات ضمنی، آشکارسازی، کاربرد عبارت‎های منفی و به‎ ویژه قطب‎ بندی و غیریت‎ سازی نظیر «رهیافت معنوی گرایانه در مقابل رهیافت مادی‎گرایانه»، «انسان غربی در برابر انسان الهی» و «لیبرال دموکراسی در برابر مردم‎سالاری» در جاهای مختلف این کتب قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: علوم انسانی غربی، علوم انسانی اسلامی، گفتمان، تئون ون دایک، جامعه‎شناسی
  • آرش حسنپور*، علی ربانی صفحات 17-37

    تحقق و ایده‎پردازی پیرامون جامعه مطلوب و رقم زدن سعادت بشری یکی از اهداف همیشگی رهبران و اندیشمندان جوامع اسلامی بوده است. ما در این مطالعه بر اندیشه امام خمینی تاکید خواهیم داشت. پرسش پژوهش حاضر این است که مولفه‎ های جامعه مطلوب در اندیشه امام خمینی چیست؟ ویژگی‎ها، موانع و راهکارهای رسیدن به این مهم کدام است؟ بنیاد معرفتی نظریه امام خمینی، خدامحوری، جهان‎ شناسی مبتنی بر نظام احسن و انسان‎شناسی مبتنی بر فطرت‎مندی و متکامل دانستن سرشت انسان است. نتایج این مطالعه موید آن است که جامعه مطلوب، ناظر به سه رکن انسان مهذب صالح الهی، جامعه توحیدی و حکمرانی اسلامی بوده و ویژگی‎ های جامعه مطلوب، قانون‎گرایی، آزادی، نظارت و ایمان متعهدانه، عدالت اجتماعی، اعتماد، وحدت و برادری، برقراری حکومت ولایت ‎فقیه، مشارکت و مردم‎ سالاری دینی است. انسان الهی واجد ایمان و عمل صالح بوده و در راستای خودسازی و تهذیب و تزکیه می‎پوید. این سوژه، آبادی دنیا و مصالح این جهانی را در پرتو سعادت اخروی و کمال و قرب الهی می‎داند و مواهب این جهانی برای این سوژه مطلوبیت فی‎نفسه ندارد. جامعه توحیدی نیز به‎ مثابه امتی مسلمان تراز و مبتنی بر وحدت کلمه است که در آن، زمام عرصه‎ های زندگی اجتماعی انسان مانند سیاست، اقتصاد، حقوق، اخلاق، در اختیار دین بوده و اعتصام به حبل‎ الله، هدف و جهت دینی به جامعه می‎بخشد. حکمرانی اسلامی نیز ناظر به حاکمیت قانون، مشارکت مردمی، پاسخگویی، شفافیت و مسیولیت‎ پذیری، کارآمدی و اثربخشی است.

    کلیدواژگان: جامعه مطلوب، انسان الهی، جامعه توحیدی، حکمرانی اسلامی
  • کریم خانمحمدی*، شهاب رنجبری صفحات 39-56

    مساجد همواره نقش تاثیرگذاری در شکل دهی به فرهنگ مسلمانان ایفا نموده اند. پس از انقلاب اسلامی در جهت گسترش کارکردهای مساجد، نهادهای مختلفی در حوزه پیرامونی آنها شکل گرفتند که نیاز به ارزیابی و ارتقاء دارند. پژوهش حاضر با هدف کشف نظام واره ای مطلوب از الگوی مدیریت فرهنگی موسسات مسجدمحور، موسسه فرهنگی تبیان را به عنوان نمونه ای موفق از کنشگری فرهنگی در سطح کشور، موردمطالعه میدانی قرار داده است. به مقتضای «مطالعه موردی» برای جمع آوری اطلاعات از فنون مصاحبه و مشاهده استفاده شده است. برای انسجام و انتظام سوالات مصاحبه و همچنین ساختارمندی یافته ها براساس چارچوب مفهومی posdcorb، هفت مولفه برنامه‎ ریزی، سازمان دهی، کارگزینی، هدایت، هماهنگی، ارتباطات و بودجه بندی بررسی شده است. درنهایت، برای تحلیل یافته ها از روش «تحلیل مضمون» استفاده شده است. نتایج به دست آمده از پژوهش، از قبیل؛ هدایت گری مبتنی بر «تواضع و پرواپیشگی»، «مشورت محوری»، «برنامه ریزی پروژه محور»، «ارتباطات افقی»، «بودجه بندی اقتضایی»، «مسیولیت سپاری» و کارگزینی مبتنی بر «روابط عاطفی ناصحانه» نشان می دهد که می توان از این الگوی مدیریتی برای فعال سازی کانون های فرهنگی مسجدمحور استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مسجدمحوری، مدیریت فرهنگی، الگوی مدیریتی، کانون تبیان
  • زهره موسی زاده*، فاضله میرغفوریان، مهسا بخارایی صفحات 57-74

    این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر مدیریت برداشت مدیران در رفتار سازمانی مبتنی بر سیره حکومتی امام علی  انجام شد. روش پژوهش از نوع کیفی و با استفاده از روش تحلیل متن به شیوه قیاسی−استقرایی انجام گردید. جامعه پژوهش شامل منابع مدیریتی و آیات و روایات مرتبط با موضوع پژوهش بوده که به روش نمونه‎ گیری هدفمند آیات و روایاتی که به‎ طور مستقیم با موضوع پژوهش ارتباط داشتند، انتخاب شدند. در فرایند انجام پژوهش، ابتدا به‎ وسیله کدگذاری باز، کدهای مرتبط با موضوع پژوهش انتخاب و پس از غربال نمودن آنها، کدهای اساسی شامل زیر مقولات استخراج و طبقه‎ بندی گردید. سپس در فرایند کدگذاری محوری، کدهای نظری شامل مقولات استخراج و در ادامه در فرایند کدگذاری انتخابی، با دستیابی به مفاهیم دارای سطح انتزاع بالاتر، کدهای هسته‎ای احصاء شدند. یافته‎ های پژوهش در تبیین عوامل موثر بر مدیریت برداشت مبتنی بر سیره حکومتی امام علی ، شامل دو ساحت کلی مدیریت برداشت کارکنان توسط مدیر و مدیریت برداشت مدیر از خودش گردید. در این قالب 3 مفهوم، 9 مقوله کلی به روش قیاسی−استقرایی برگرفته از متون اسلامی با 57 زیرمقوله، شناسایی و طبقه‎ بندی شدند. مفاهیم احصاء شده شامل رشد و تعالی روحی، عملکرد اجتماعی و مفهوم شگردهای مدیریتی بودند. مقولات کلی نیز شامل گرایش معنوی، ویژگی ‎های اخلاقی، عدالت‎محوری، مردم‎داری، صداقت ‎ورزی، انتخاب و گزینش، مدیریت و سازمان‎دهی، هدایت و راهنمایی و نظارت و کنترل شناسایی و استخراج شدند. نتایج این پژوهش می‎‎‎تواند در فرایند مدیریت روابط انسانی در سازمان‎ها به ‎منظور جذب، نگه داشت و ارتقاء سطح عملکرد نیروی انسانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت برداشت، رفتار سازمانی، سیره حکومتی، امام علی علیه السلام
  • سید عبدالله میرخندان* صفحات 75-89

     به دلیل نو بودن سرگرمی های مدرن و ماهیت متغیر آنها، یافتن کارکردهای این سرگرمی ها به صورت عام و نیز یافتن کارکردهای جامعه شناختی آنها به صورت خاص، خود امری چالشی به شمار می آید؛ همچنین شرایطی که در مطلوب بودن یا نبودن این کارکردها تاثیرگذار است، از مسایل مهم در عرصه سرگرمی است. توجه به ملاحظات اسلامی برای پی بردن به این کارکردها و شرایط مطلوبیت آنها می تواند راهی برای برون رفت از این چالش ها باشد. پژوهش پیشرو با روش توصیفی تحلیلی، در پی یافتن کارکردهای جامعه شناختی سرگرمی و شرایط مطلوبیت آنها از دیدگاه اسلامی است. < p>در پژوهش پیش رو مشخص شد برخی از کارکردهای جامعه شناختی سرگرمی عبارتند از: جامعه پذیری، تقویت حس همکاری و تعاون، انتقال ارزش ها، ایجاد توسعه اقتصادی، مطیع سازی و کنترل افکار عمومی و نیز ابراز عقاید سیاسی. در دنیای امروز غالبا این کارکردها به صورت نامطلوب محقق می شوند و دین اسلام در این زمینه شرایط و قیودی را برای مطلوب بودن این کارکردها مطرح می کند.

    کلیدواژگان: سرگرمی، کارکرد، سرگرمی اسلامی، اوقات فراغت، کارکرد سرگرمی
  • سعید فراهانی فرد*، حمیدرضا مقصودی، علی اکبر ابراهیم نژاد صفحات 91-103

    امروزه چارچوب اخلاقی به‎ عنوان یکی از مختصات اساسی برای درک مفاهیم، در علوم اجتماعی نقش ویژه‎ای یافته است؛ اگر فلسفه اخلاق را معیار روایی یا ناروایی یک فعل بدانیم در این صورت دانش فلسفه اخلاق، متولی بررسی نظریات اخلاقی خواهد بود. پژوهش حاضر که با شیوه‎ای تحلیلی و در بستر تقسیم‎ بندی رایج از فلسفه اخلاق تدوین شده است به تحلیل مفهوم سرمایه اجتماعی می‎پردازد. در این پژوهش ضمن تقسیم‎ بندی مطالعات دینی حوزه سرمایه اجتماعی، با استخراج چارچوب اخلاقی سرمایه اجتماعی، انتقادات وارد بر مفهوم سرمایه اجتماعی که به واسطه چارچوب «فایده ‎گرایی» آن پدیدار شده است، مورد بررسی قرار گرفته است. براساس یافته ‎های این پژوهش، به علت درک ناقص از فلسفه دینداری و عدم توجه به خاستگاه اخلاقی سرمایه اجتماعی، دین به‎ موضوعی برای مطالعات سرمایه اجتماعی تنزل داده شده است. هرچند مقاله درصدد تحلیل سرمایه اجتماعی از مبنای فلسفه اخلاق اسلام نیست، اما دلالت‎ های آن برای مطالعات دینی به واسطه توجه به مختصات مفاهیم وارداتی در علوم انسانی، راهگشا خواهد بود.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مطالعات دینی، فلسفه اخلاق
  • مجید کافی*، سیده مرضیه شعاع هاشمی خمامی، مسعود منجزی، سید محسن فتاحی صفحات 105-121

    سنجش تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر نظام خانواده (روابط ساختاری و عاطفی) به‎ منظور پیش‎بینی ساختار خانواده‎ ها در آینده می‎تواند موضوع یک تحقیق کاربردی باشد. خانواده ‎های ایرانی در کلان شهرها به دلیل استفاده از فاوا با مشکل روابط ساختاری و کمبود روابط عاطفی مواجه هستند، چرا که تقریبا اکثر اعضای خانواده‎ فارغ از جنس، سن و موقعیت، از کاربران آن محسوب می‎شوند. این تحقیق درصدد است تاثیرات فناوری اطلاعات و ارتباطات را بر روابط ساختاری و روابط عاطفی خانواده طبق نظریه اجتماعی ارتباط بررسی کند. بنابراین مسیله تحقیق عبارت است از اینکه ساختار خانواده (روابط ساختاری و روابط عاطفی) براثر نفوذ فناوری‎ های اطلاعات و ارتباطات چگونه ساختاری خواهد بود؟ براساس نظریه اجتماعی ارتباط، تحول در روابط ساختاری و عاطفی به دلیل نفوذ روابط فناورانه در خانواده است. تفاوت شکل‎های خانواده در آینده براثر نفوذ فناوری ارتباطات، به دلیل تفاوت در میزان و چگونگی استفاده از فناوری بین اعضای خانواده ‎ها و در مراحل مختلف زندگی است. نتیجه و ایده اصلی و اساسی این نوشتار این است که ساختار خانواده معاصر براثر نفوذ فاوا طبق نظریه اجتماعی ارتباط در آینده نه چندان دور، به شکل‎های جدیدی متحول می‎شود.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، ساختار خانواده، روابط ساختاری، روابط عاطفی، روابط فناورانه
  • اسماعیل نوده فراهانی* صفحات 123-143

    هدف مقاله، ارایه چهارچوب اولیه ای است که واجد قابلیت لازم برای توضیح چگونگی شکل گیری سبک زندگی جامعه ایرانی در گام اول انقلاب باشد. بنابراین، چگونگی مسیله آمیز شدن سبک زندگی، چهاردهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، پرسش اصلی مقاله است. به منظور محدود کردن دامنه موضوعی مقاله کوشیده ایم تا بافت اجتماعی−اقتصادی و سازوکار فرهنگی−سیاسی امکان طرح مفهوم سبک زندگی در بیانات آیت الله خامنه ای را بررسی کنیم. چراکه فارغ از جایگاه ولی فقیه در نظامات قانونی و شرعی جامعه ایران، به نظر می رسد نخستین شخصیتی که اصطلاح سبک زندگی را درباره جامعه ایران به کار برده و از طریق آسیب شناسی وضع موجود و طرح سبک زندگی اسلامی−ایرانی، این مقوله را به مسیله ای عمومی مبدل ساخت، معظم له بوده است. برای تحقق این مهم، تحلیل ثانویه داده های موجود پیرامون دیدگاه های مقام معظم رهبری در دستور کار قرار گرفته است.یافته های پژوهش نشان می دهد مسیله آمیزی سبک زندگی در ایران پس از انقلاب را می توان به دو جریان اجرای مستمر برنامه های توسعه و نیز دوقطبی سازی فرهنگی با اغراض سیاسی نسبت داد. ضمن این که به موازات این دو جریان شاهد شکوفایی برخی برکات و ظرفیت های غیرقابل پیش بینی انقلاب اسلامی در حوزه های دینی و معنوی هستیم. ظرفیت هایی که کمابیش با حمایت های مادی و معنوی حکومت مواجه شده اند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سبک زندگی اسلامی−ایرانی، نظریه انقلاب کبیر، گام اول انقلاب اسلامی، آیت الله خامنه ای
  • امید بابایی، محمدجواد زاهدی مازندرانی*، امیر ملکی، اعظم خطیبی صفحات 145-164

    قشر و طبقه اجتماعی به عنوان جنبه‎ای از هویت فردی و اجتماعی افراد، نقش مهمی در میزان و نوع دینداری آنان دارد به نحوی که شرایط اقتصادی−اجتماعی خاص افراد و گروه ‎ها‎ کم و بیش آنها را به سوی سبک‎های خاص دینداری سوق می‎دهد؛ اما در مطالعات اخیر جامعه‎ شناسی دین تا حد زیادی از توجه به قشر و طبقه اجتماعی غفلت شده است. ازاین رو در مقاله حاضر کوشش شده تا ضمن توجه به مقوله قشر و طبقه اجتماعی، به ‎سنخ شناسی دینداری قشرها و طبقات اجتماعی گوناگون در شهرکرد پرداخته شود. این پژوهش به روش کیفی و با رویکرد تفسیری و با الهام از رویکرد سنخ آرمانی ماکس ‎وبر انجام شده است. روش گردآوری داده ‎ها مصاحبه نیمه‎ ساخت‎ یافته با 57 نفر از قشرهای مختلف مردم است که با نمونه‎ گیری هدفمند انتخاب شده‎اند. داده ‎ها براساس تکنیک تحلیل مضمون، ابتدا جمله به جمله کدگذاری و سپس مضامین فرعی و اصلی استخراج و تحلیل شده است. یافته ‎ها، بیانگر نوعی تمایز در نگرش نسبت به مبانی باور دینی، عواطف و احساسات دینی (تجربه دینی) و همچنین رفتارها و کنش‎های دینی قشرها و طبقات اجتماعی سه‎ گانه است؛ به نحوی که می‎توان از سه سنخ آرمانی دینداری با ویژگی‎ها و مختصات معین دینی سخن به میان آورد: «سنخ آرمانی دینداری قشرها و طبقات اجتماعی پایین» که شامل انواع دینداری «مناسکی»، «عاطفی»، «توسلی»، «تکلیفی»، «فقهی−تقلیدی»، «موروثی»، «تقدیرگرا» و «خرافه‎ گرا» است؛ «سنخ آرمانی دینداری قشرها و طبقات اجتماعی متوسط» که شامل انواع دینداری «عقلانی»، «نوگرا»، «متعادل»، «رسمی» و «شریعت مدارانه»، است؛ و «سنخ آرمانی دینداری قشرها و طبقات اجتماعی بالا» که شامل انواع دینداری «اخلاق‎گرا»، «سلیقه ‎ای» و «شخصی» است.

    کلیدواژگان: سنخ‎شناسی، دینداری، قشر اجتماعی، طبقه اجتماعی، دینداری تکلیفی، دینداری شریعت مدارانه، دینداری اخلاق‎گرا
  • نادر رازقی*، علی اصغر فیروزجائیان، حسن ابراهیمی گتابی صفحات 165-181

    توسعه شهرنشینی و الزامات متعدد آن به شدت روابط همسایگی در معنای سنتی آن را متاثر ساخته است. در شهر افراد و گروه های ناهمگن در کنار هم اقامت دارند که با یکدیگر تفاوت های فرهنگی و فاصله های اجتماعی دارند. این ناهمگونی به مقدار زیادی زمینه مناسب برای توسعه روابط چهره به چهره و روابط همسایگی را از بین می برد یا تضعیف می کند. در عین حال دینداری می تواند متغیر مهمی در تحکیم روابط همسایگی باشد. بنابراین پژوهش پیش رو به بررسی تاثیر دینداری بر میزان روابط همسایگی شهروندان ساکن شهر بابل می پردازد. روش پژوهش پیمایشی بوده و داده ها از طریق پرسش نامه گردآوری شده است. جامعه آماری را همه شهروندان بالای 25 سال ساکن شهر بابل تشکیل داده است. حجم نمونه تحقیق 384 نفر بوده که از طریق نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد. یافته های تحقیق نشان داد که میزان روابط همسایگی در این شهر کمتر از میانگین است. افزون بر این، یافته های تحقیق نشان داد که دینداری و ابعاد آن (مناسکی، پیامدی، اعتقادی، تجربی) به میزان 20 درصد از واریانس روابط همسایگی را تبیین می کنند. همچنین تاثیر دینداری بر روی روابط همسایگی مثبت (Beta=0.40) بوده است. براساس نتایج تحقیق، اجتماع های دینی و ایمانی مبنایی برای گرد هم آمدن افراد و مهم ترین منبع مولد سرمایه اجتماعی (در روابط همسایگی) محسوب می شوند. بنابراین پیشنهاد می شود به دلیل اهمیت نقش آموزه های دینی در میزان روابط همسایگی و ارتقای آن، در سیاست گذاری های مرتبط با شهرنشینی به خصوص روابط همسایگی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روابط همسایگی، دینداری، سرمایه اجتماعی، شهر بابل
  • علی احمدپور* صفحات 183-197
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش‎بینی پایبندی به حجاب اسلامی براساس اعتقادات مذهبی و استفاده از فضای مجازی دانش ‎آموزان دختر مقطع دبیرستان شهرستان ماکو صورت پذیرفت.

    روش‎ شناسی: 

    روش پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی−همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش، دانش ‎آموزان دختر مقطع دبیرستان شهرستان ماکو در سال تحصیلی 1399−1400 بودند. از میان آنها 150 دانش‎ آموز به صورت نمونه‎ گیری تصادفی خوشه‏ای انتخاب شدند برای جمع ‎آوری داده‎ها از پرسش نامه‏ میزان رعایت حجاب اسلامی، پرسش نامه‎ باورهای دینی گلارک و استارک و پرسش نامه وابستگی به استفاده از شبکه ‎های اجتماعی استفاده شد. برای تجزیه ‎و تحلیل داده‎ ها از آزمون‎های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.

    یافته‎ ها: 

    نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که رعایت حجاب اسلامی با نمره کل اعتقادات مذهبی و مولفه‎ های اعتقادی، عاطفی و مناسکی ارتباط مثبت و معنادار و با وابستگی به شبکه‎ های اجتماعی ارتباط منفی و معنادار دارد (01/0> p). همچنین نتایج ضریب رگرسیون نیز نشان داد که 50/0 درصد از کل واریانس رعایت حجاب اسلامی به وسیله اعتقادات مذهبی و وابستگی به شبکه‎ های اجتماعی تبیین می‎شود.

    نتیجه‎ گیری: 

    می‎توان نتیجه گرفت که رابطه مستقیمی بین میزان دینداری و پایبندی به ارزش‎ های اصیل اسلامی مانند حجاب وجود دارد و از طرف دیگر استفاده از فضای مجازی اگر بدون سواد رسانه‎ای باشد، می‎تواند آثار منفی از جمله ‎کم رنگ شدن حجاب در دانش‎آموزان، داشته باشد.

    کلیدواژگان: حجاب اسلامی، اعتقادات مذهبی، فضای مجازی، دانش آموزان
  • روح الله شهنازی*، گل آیین افضل صفحات 199-218

    امروزه فساد اقتصادی به مفهوم سوق دادن منافع اجتماعی به سمت منافع فردی یا گروهی، یکی از مهم‎ترین آسیب‎های جدی به جوامع قلمداد می شود. عوامل موثر بر فساد می‎تواند برون‎زا یا درون‎زا باشد. دین با توجه به تاکیداتی که بر سجایای اخلاقی دارد، می‎تواند یک مانع درون‎زا بر فساد باشد. از ‎این‎رو هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر دینداری و فساد اقتصادی است. روش مورد استفاده تحلیل میدانی براساس اطلاعات پرسشنامه‎ای است. در پرسشنامه هم‎زمان دینداری و تمایل افراد به فساد با هم سنجیده شده و سپس ارتباط میان این دو گزارش تحلیل می‎شود. براساس نتایج با افزایش سطح این زیرشاخه ‎های دینداری شامل اعتقادات، عبادیات، اخلاقیات و شرعیات در افراد، آنها پدیده فساد را ناپسندتر می‎دانند و افراد کمتر به اعمال فسادآلود دست می‎زنند. در صورت افزایش سطح متغیرهای عبادیات، اخلاقیات، شرعیات و دینداری اجتماعی، افرادی که در پست و مقامی قرار بگیرند در شرایط ناعادلانه از فرصت‎ های موجود به نفع خود بهره نمی برند. با افزایش سطح متغیرهای یاد شده به‎ عنوان عوامل تشکیل‎ دهنده شاخص دین داری، افراد کمتر از راه‎های غیر مجاز برای حل مشکلات خود استفاده می‎کنند، میزان پارتی‎بازی و تقلب کاهش می‎یابد، کمتر دست سوءاستفاده از فرصت‎ های موجود به نفع خود می‎زنند همچنین افراد در راستای حل مشکلات، کاهش فاصله طبقاتی خود و بهبود شرایط خود کمتر به اعمال فسادآلود دست می‎زنند.

    کلیدواژگان: فساد اقتصادی، اقتصاد اسلامی، دینداری
|
  • Mohammad Abedi Ardakani *, Amir Mouloudi Pages 1-15

    In the Islamic Republic of Iran, the Islamic Humanities, as a "paradigm" is becoming a "discourse" with the support of religious forces loyal to the government. Ministry of Education is one of the institutions exposed to the promotion of the discourse. In recent years, with the changes in school textbooks, especially in the field of Humanities, a great effort has been made to institutionalize the Islamic Humanities and turn it into the dominant discourse in these books. Evidence suggests that among the works of high school students in the field of Humanities, Sociology books in this field have undergone the greatest impact of this discourse. In these books, the principles of ontology, epistemology, and methodology of the Islamic Humanities have been discussed by criticizing the ontology, epistemology, and methodology of Western Humanities. The purpose of this study is to analyze and review the reflection of this discourse in the book, Sociology of Humanities, by implementing the method of Critical Discourse Analysis of "Theon Van Dyke". Therefore, the present study is of a descriptive-analytical type with a discourse approach that will be done in the form of content analysis. The research finding is that by applying Van Dyke's theoretical framework on the subject under study, it is possible to reflect the standing and strengths and weaknesses of the Islamic Humanities discourse in the mentioned books. Thus, the components considered by Van Dyke such as extension, attribution and using implicit reference, revealing, application of negative phrases, and especially polarization, such as "the spiritualist approach vs. the materialist approach", western man vs. divine man", and "liberal democracy vs. democracy" are found passim in that book.

    Keywords: Islamic humanities, Western Humanities, discourse, Theon Van Dyke, Sociology
  • Arash Hasanpour *, Ali Rabbani Pages 17-37

    Realizing and ideation of a good society and achieving human ‎happiness is one of the permanent goals of leaders and scholars ‎in Islamic societies from the past to the present. In this study, we focus on ‎Imam Khomeini's thought to identify the components of a good society ‎and Islamic balance. The ‎results of this study confirm that the components of a good ‎society from the perspective of Imam Khomeini consists of ideals at ‎three levels of insight, value and action and individual, universal ‎and institutional aspects. These components include ‎monotheism, freedom, righteous deed, committed faith, justice and equality, trust, unity and ‎brotherhood, order and rule of law, establishment of the ‎guardianship of the Islamic jurist and participation and religious ‎democracy. The ideal subject is the perfect divine courteous ‎human being whose monotheistic thought dominates his life. ‎The good society in the field of ‎economics is based on the ideal of justice and in the field of ‎politics with emphasis on the connection between politics and ‎religion, and the stability of religion in all aspects of a good ‎society is the realization of a religious society and religious ‎education. Also in the political construction, the rule of people ‎over their destiny is centered on the framework of religious ‎democracy, the distribution of power is through the leadership of ‎just and righteous jurists, whose goal is the development of ‎the world, the promotion of moral virtues, the elevation of the ‎spiritual dimension of individuals and service to the people.

    Keywords: Good Society, divine human, monothetic comunity, Islamic governance
  • Karim Khanmohammadi *, Shahab Ranjbari Pages 39-56

    Mosques have always played an influential role in shaping Muslims' culture. After the Islamic Revolution, in order to expand the functions of mosques, various institutions were formed in their surrounding area that need to be evaluated and improved. The present study aims at discovering the optimal system of cultural management model of mosque-based institutions, and Tebyan Cultural Institute as a successful example of cultural activism in the country was under the field study. Interview and observation techniques were used to collect information as required by the "case study". For the coherence and orderliness of the interview questions as well as the structuring of the findings based on the posdcorb conceptual framework, seven components of planning, organization, recruitment, guidance, coordination, communication and budgeting have been examined. Finally, the "content analysis" method was used to analyze the findings. The results obtained such as Guidance based on "humility and piety", " consultation-centrism", "project-oriented planning", "horizontal communications", "contingency budgeting", "giving responsibility" and recruitment based on "wise emotional relationships" show that this model can be used for activation of the mosque-based cultural centers.

    Keywords: Mosque-centric, cultural management, Management model, Tebyan Center
  • Zohreh Musazadeh *, Fazeleh Mirghafurian, Mahsa Bokharayi Pages 57-74

    The aim of this study was to investigate the effective factors on managers' perceptions in organizational behavior based on the governance tradition of Imam Ali (AS).The research method was qualitative and the text analysis method was deductive-inductive. The research population consisted of managerial resources as well as verses and narrations related to the research topic, which were selected by purposive sampling of verses and narrations directly related to the research subject. In the research process, first, the codes related to the research topic were selected by open coding, and after screening them, basic codes including subcategories were extracted and classified. Then, in the axial coding process, theoretical codes including categories were extracted and then in the selective coding process, by obtaining concepts with a higher level of abstraction, nuclear codes were counted. Findings of the study in explaining the factors affecting the management of perception based on the governance of Imam Ali (AS) included two general areas of the manger's perception of the employees and the manager's perception of himself. In this framework of 3 concepts, 9 general categories were identified and classified by deductive-inductive method taken from Islamic texts with 57 subcategories. The enumerated concepts included spiritual growth and excellence, social performance, and the concept of managerial techniques. General categories also included spiritual orientation, moral characteristics, justice-centrism, democracy, honesty, selection, management and organization, guidance and monitoring and control were identified and extracted. The results of this study can be used in the process of management of human relationships in organizations in order to attract, preserve and promote the level of manpower's performance.

    Keywords: perception management, organizational behavior, governance tradition, Imam Ali (AS)
  • Seyyed abdollah Mirkhandan * Pages 75-89

     Due to the novelty of modern entertainments and their changing nature, finding the functions of these entertainments in general and also finding their sociological functions in particular is itself a challenge; Also, the conditions that affect the desirability or not of these functions are important issues in the field of entertainment. Paying attention to Islamic considerations to understand these functions and their desirability can be a way out of these challenges. Leading research with descriptive−analytical method seeks to find the sociological functions of entertainment and their desirability from an Islamic perspective. < p >In this study, it was found that some of the sociological functions of entertainment are: sociability, strengthening the sense of cooperation and cooperation, transfer of values, creating economic development, obedience and control of public opinion and also expressing political ideas. In today''s world, these functions are often performed undesirablely, and the religion of Islam in this regard sets conditions and restrictions for the desirability of these functions.‎

    Keywords: entertainment, Function, Islamic Entertainment, Leisure, Entertainment Function
  • Saeed Farahanifard *, HamidReza Maghsoodi, Aliakbar Ebrahimnejad Pages 91-103

    The moral framework, as one of the basic coordinates for understanding concepts, has found a special role in the social sciences. If we consider the moral philosophy as a criterion for the validity or inadmissibility of an action, then the knowledge of ethical philosophy will be in charge of examining the theories of normative ethics. One of the concepts whose normative framework should be examined based on the knowledge of the philosophy of ethics is social capital. Although examples of social capital in the religion of Islam are also considered, but neglect of the normative framework of this concept in religious studies has led to the introduction of religion and religiosity in some studies only as a micro component to strengthen social capital. The present study, conducted in an analytical manner and in the context of moral philosophy, presents a division of religious studies in the field of social capital. The study extracts the normative framework of social capital and shows the criticisms of the concept of social capital witch emerged through the framework of "Utilitarianism". According to the findings of this study, the components that are presented as social capital in Islam, while having a collective consequence, have some characteristics that justify them in the form of "deontological ethics" and this is something that is far from the eyes of researchers in this field. While this study is not going to analyze the social capital on the basis of the Islamic moral philosophy, its denotations will be informative for religious studies due to its consideration of the features of concepts introduced into the humanities.

    Keywords: social capital, Normative ethics, religious studies, philosophy of ethics, utilitarianism
  • Majid Kafi *, Seyyede Marziye Shoa Hashemi Khomami, Masoud Monjezi, Seyed Mohsen Fattahi Pages 105-121

    Assessing the impact of information and communication technology on the family system (structural and emotional relationships) in order to predict the structure of families in the future can be the subject of an applied research. Iranian families in metropolitan areas face structural problems and a lack of emotional relationships due to the use of ICT, as almost all family members, regardless of gender, age and status, are considered users. This study seeks to investigate the effects of information and communication technology on the structural relationships and emotional relationships of the family members according to the social theory of communication. So the research question is how the structure of the family (structural relationships and emotional relationships) will be constructed by the influence of information and communication technologies? According to the social theory of communication, the change in structural and emotional relationships is due to the influence of technological relationships in the family. The difference in the forms of the family in the future is due to the influence of communication technology, due to the difference in the amount and manner of using technology between family members and at different stages of life. The main conclusion and idea of this paper is that the structure of the contemporary family will change in new ways due to the influence of ICT according to the social theory of communication in near future.

    Keywords: Information, communication technology, family structure, structural relationships, motional relationships, technological relationships
  • Esmaeil Nodeh Farahani * Pages 123-143

    The purpose of this essay is to provide a Primary framework that has the necessary capability to explain how the lifestyle of Iranian society was formed in the first phase of the revolution. Therefore, how the lifestyle became problematic forty years after the victory of the Islamic Revolution is the main question of the essay. In order to limit the subject range of the essay, we have tried to examine the socio-economic context and cultural-political mechanism of the possibility of proposing the concept of lifestyle in Ayatollah Khamenei's statements. Because regardless of the position of the supreme leader in the legal and religious systems of Iranian society, he seems to be the first person to use the term lifestyle about Iranian society and to turn this issue into a general issue through pathology of the current situation and exposition of Islamic-Iranian lifestyle. To achieve this, a secondary analysis of the available data concerning the views of the Supreme Leader is on the agenda.The research findings show that problematic lifestyle in Iran after the revolution can be attributed to two currents of continuous implementation of development programs and also cultural polarization with political motives. In addition, in parallel with these two currents, we are witnessing the flourishing of some unpredictable blessings and capacities of the Islamic Revolution in the religious and spiritual fields. These are the capacities that have somewhat met with the material and spiritual support of the government.

    Keywords: lifestyle, Islamic-Iranian LifeStyle, Theory of the Great Revolution, The first phase of the islamic revolution, Ayatollah Khamenei
  • Omid Babaei, MohammadJavad Zahedi Mazanderani *, Amir Maleki, Azam Khatibi Pages 145-164

    Social class, as an aspect of individual and social identity of individuals, has an important role in the extent and type of their religiosity in a way that the specific socio-economic conditions of individuals and groups more or less lead them to specific styles of religiosity. Recent studies of the sociology of religion, however, have largely neglected attention to social class. Therefore, in the present article, we have attempted to pay attention to the typology of religiosity of different social strata and classes in Shahrekord, while paying attention to the category of social stratum and class. This research has been done in a qualitative manner with an interpretive approach inspired by the Max weber ideal type approach. The method of data collection was a semi-structured interview with 57 people from individuals who were selected by purposeful sampling. The data were first coded sentence by sentence based on the thematic analysis technique and then the main and sub-themes were extracted and analyzed. The findings indicate a kind of difference in attitudes towards the foundations of religious belief, religious feelings and emotions (religious experience) as well as religious behaviors and actions of the three social strata and classes. Thus, we can talk about three ideal types of religiosity with certain religious characteristics and coordinates: "The ideal type of religiosity of lower social classes and strata"; "The ideal type of religiosity of the middle social classes and strata", and the "ideal type of religiosity of the upper social classes and strata".

    Keywords: typology of religiosity, social class, obligatory religiosity, sharia-oriented religiosity, ethical religiosity
  • Nader Razeghi *, AliAsghar Firouzjaieyan, Hassan Ebrahimi Gatabi Pages 165-181

    The development of urbanization and its multiple requirements have affected neighborhood relations in its traditional sense. In cities, heterogeneous groups and individuals who are culturally different and socially distant from each other live together. This heterogeneity weakens or destroys altogether the suitable ground for the development of face to face and neighborhood relations. Nevertheless, religiosity can be an important variable in empowering the neighborhood relations. So, this research analyzes the influence of religiosity on neighborhood relations among the people living in Babol, Mazandaran, Iran. The study was based on the survey method and the data were collected through questionnaires. The statistical population of this study consisted of all citizens over 25 years old living in Babol. The sample size consisted of 384 participants chosen through cluster sampling. The results showed that the rate of neighborhood relations in this city is slightly less than the average. The findings also showed that religiosity and its dimensions (ritual, doctrinal, consequential, empirical) explained 20% of the variance in neighborhood relations. The influence of religion on neighborhood relations was positive (β= 0.40). Based on the results of this study, it can be stated that religious and faith communities are the basis for gathering individuals and the most important productive sources of social capital in neighborhood relations. Therefore, it is suggested that due to the importance of the role of religious teachings in the amount of neighborhood relations and its promotion, it must be considered in policies relating to urbanization, particularly neighborhood relations.

    Keywords: neighborhood relations, religiosity, social capital, Babol City
  • Ali Ahmadpour * Pages 183-197
    Background and objective

    This study aims at investigating the prediction of adherence to Islamic hijab based on religious beliefs and the use of cyberspace by female high school students in Mako.

    Methodology

    The method of the present study was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in nature. The statistical population of this study was female high school students in Mako city in the academic year 2020-2021. Among them, 150 students were selected by cluster random sampling. To collect data, the Islamic Hijab Observance Questionnaire, Glark and Stark Questionnaire of Religious Beliefs and the Social Networking Dependence Questionnaire were used. Pearson correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results of correlation coefficients showed that the observance of Islamic hijab has a positive and significant relationship with the total score of religious beliefs and belief, emotional and ritual components and a negative and significant relationship with dependence on social networks (p <0.01). Also, the results of regression coefficient showed that 0.50% of the total variance of observing Islamic hijab is explained by religious beliefs and dependence on social networks.

    Conclusion

    It can be concluded that there is a direct relationship between the level of religiosity and adherence to genuine Islamic values such as hijab, and on the other hand, the use of cyberspace, if it is without media literacy, can have negative effects such as less commitment to hijab in students.

    Keywords: Islamic Hijab, religious beliefs, Cyberspace, students
  • Ruhollah Shahnazi *, Golaeen Afzal Pages 199-218

    Economic corruption, as shifting social interests towards individual or group interests, has negative effects on societies. Factors affecting corruption can be exogenous or endogenous. Religion with an emphasis on ethical values can be an endogenous barrier to corruption. Therefore, in this paper, the aim is to investigate the effect of religiosity on corruption. The method used is to analyze questionnaire research. In the questionnaire, we measure simultaneously religiosity and corruption tendency and then analyze the relationship between the two. According to the results, with the increase in the level of religious subsets including beliefs, worship, morality and sharia, corruption tendency declines. If the levels of worship, morality, sharia, and social religiosity increase, individuals will not use their position for the self-interest. With increases in the religiosity level, people are less likely to use unauthorized ways to solve their problems. Also, partisanship and fraud decline, and the individuals are less likely to commit corruption in order to solve problems.

    Keywords: Economic Corruption, Islamic Economics, religion