فهرست مطالب

نشریه سلامت و آموزش در اوان کودکی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا محمدزاده، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، ملوک خادمی اشکذری* صفحات 15-32

    پژوهش حاضر،با هدف اثر بخشی آموزش فراهیجانی والد محور  بر  کاهش پرخاشگری و رفتارهای مخل کودکان پیش دبستانی انجام شد. پژوهش از نوع کاربردی و روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با پیگیری و 2 ماه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کودکان  پیش دبستانی شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود. با روش نمونه گیری هدفمند و به صورت تصادفی از بین آنها، 30 کودک دختر دارای رفتارهای مخل و پرخاشگری به همراه والدینشان انتخاب شدند.والدین در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15نفر) جایدهی شدند. والدین کودکان گروه آزمایش 7جلسه  تحت آموزش فراهیجانی قرار گرفتند و  گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مشکلات رفتاری راتر فرم والدین و مقیاس پرخاشگری  کودکان پیش دبستانی  استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکررپردازش شدند. نتایج نشان دهنده این بود که آموزش فراهیجانی والد محور بر کاهش پرخاشگری و رفتارهای مخل کودکان اثر معنادار داشته است (001/0>P). بنابراین، آموزش فراهیجانی والد محور  به عنوان یک مداخله در کاهش پرخاشگری  و رفتارهای مخل کودکان موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش فراهیجانی والد محور، پرخاشگری، رفتارهای مخل، کودکان پیش دبستانی
  • فاطمه بنی هاشمی امام قیصی، معصومه پورمحمدرضاتجریشی*، حمید علیزاده، غلامرضا قائدامینی هارونی، احمد احمدی صفحات 33-56
    مقدمه

    عملکرد موفقیت آمیز در ریاضیات، وابسته به مهارت های پایه ای تر است هدف، تعیین تاثیر برنامه آموزشی مهارت‏های پایه بر استدلال کمی، عملکرد ریاضی و حافظه فعال در کودکان پیش دبستانی بود.

    روش پژوهش:

     در یک مطالعه شبه آزمایشی، از کودکان پنج تا شش سال شهرستان بروجن در سال تحصیلی 1400-1399، 38 دختر و 42 پسر به شیوه در دسترس انتخاب شدند. سپس 30 کودک  (17 دختر و 13 پسر) دارای نمره یک انحراف معیار پایین تر از میانگین در آزمون هوش استنفورد- بینه و آزمون سنجش مهارت های پایه، به عنوان کودکان در معرض خطر اختلال ریاضی شناسایی و در گروه آزمایش و کنترل، جایگزین شدند. گروه آزمایش در 24 جلسه آموزشی شرکت کردند. پس از آخرین جلسه و پنج هفته بعد، آزمون هوش استنفورد- بینه و سنجش مهارت های پایه، دوباره اجرا شدند.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل واریانس نشان داد عملکرد ریاضی، استدلال کمی و حافظه فعال گروه آزمایش پس از دریافت برنامه، بهبود یافت. با توجه به ضرایب اتا به ترتیب 88%، 29%،  و 83% از تغییر در استدلال کمی، عملکرد ریاضی و حافظه فعال ناشی از شرکت در مداخله است. نتایج آزمون بونفرونی نشان داد که تفاوت بین میانگین استدلال کمی، عملکرد ریاضی و حافظه فعال دو گروه، در مراحل پیش آزمون، پس آزمون، و پیگیری، معنادار است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به بهبود استدلال کمی، عملکرد ریاضی و حافظه فعال کودکان پیش دبستانی، می توان نتیجه گرفت که گنجاندن برنامه های مشابه در دوره پیش دبستانی نه تنها می تواند به بهبود عملکرد ریاضی منجر شود بلکه از شکست های تحصیلی نیز جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: برنامه مهارت های پایه، استدلال کمی، عملکرد ریاضی، حافظه فعال، پیش دبستانی
  • ابوطالب سعادتی شامیر، یاسمین زینب زحمتکش* صفحات 57-84
    مقدمه

    نسخه اول آزمون   چند وجهی هوش سیال ماهر کودکان (MMFIT) با هدف ساخت و استاندارد سازی  ابعاد مختلف هوش سیال در دانش آموزان 7 تا 9 سال انجام شد. مبنای نظری این آزمون نظریه کتل- هورن- کارول (CHC)  و نظریه هوش موفق استرنبرگ (2021) می باشد.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق حاضر توصیفی و از لحاظ روش آمیخته از نوع اکتشافی و از لحاظ هدف بنیادی بود. بر این هدف 621 دانش آموز ، از مدارس غیر انتفاعی 5 منطقه آموزش و پرورش شهر تهران5 منطقه تهران (1 ، 3 ،6، 5، 18) شامل مناطق شمالی ،مرکزی ،جنوبی، شرقی و غربی  با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای  مرحله ای انتخاب شدند.

    یافته ها

    جهت تحلیل داده ها از روش های  مدل یابی معادلات ساختاری، تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از نرم افزار23 spss و lisrel   بر روی 130 سوال   نهایی،  یک مدل 6 عاملی شامل دانش (عمومی، شخصیتی، هیجانی، اجتماعی، فرهنگی، مدیریتی، اقتصادی، معنوی، ورزشی و فنی) ، ادراک (شکل از زمینه ،بازشناسی شکل ،تکمیل دیداری و توالی ادراکی)، استدلال (تصویری، ماز ، ماتریس و محاسبات ذهنی) ،توجه (تک بعدی ،چند بعدی و هندسی) ،حافظه (تصویری ،شنیداری  و عددی) و سرعت پردازش (پردازش تصویری ،نمادها ،توالی حرف) را نشان داد. مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی که با استفاده از نرم افزارlisrel  انجام شده نیز برازش مدل اندازه گیری  6 عاملی را تایید کرد. ضرایب آلفای کرانباخ نشان داد که این عوامل دارای پایایی مناسب بودند .

     نتیجه گیری: 

    با استفاده از این آزمون   می توان توانایی های متفاوت دانش آموزان را شناسایی کرد با اموزش های متناسب با توانایی های شناسایی شده زمینه لازم برای شکوفایی استعداد ها و  پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را فراهم کرد و مسیر را برای رسیدن به یک زندگی سعادتمند فراهم کرد.

    کلیدواژگان: استاندارد سازی، هوش سیال، دانش، ادراک، استدلال، توجه، حافظه، سرعت پردازش
  • هادی کرامتی* صفحات 85-108

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش TRIZ در پرورش خلاقیت دانش آموزان پیش دبستانی شهر تهران است. این پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پیش دبستانی منطقه 8 شهر تهران در سال تحصیلی 98-97 بود که در دامنه سنی 6-5 سال قرار داشتند. نمونه آماری این پژوهش شامل 20 شرکت کننده (10 نفر گروه آزمایش و 10 نفر گروه گواه) بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و روش مداخله به صورت تصادفی به یکی ازگروه ها منتسب شد. به منظور جمع آوری داده ها، از آزمون خلاقیت تورنس فرم تصویری استفاده شد . جهت تجزیه و تحلیل داده ها، با بهره گیری از نرم افزار آماری  spss-23از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. یافته های این پژوهش، اثربخشی روش TRIZ را در پرورش خلاقیت و چهار مولفه اصلی آن، یعنی اصالت ، بسط ،سیالی و انعطاف پذیری، تایید کرد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، آموزش TRIZ، تفکر خلاق، دانش آموزان پیش دبستانی
  • علیرضا محمدی آریا*، زبیده خاوری، سیامک طهماسبی، سمانه حسین زاده صفحات 109-132
    مقدمه

    دوران کودکی از مهم ترین مراحل زندگی است که شخصیت فرد در این دوران پایه ریزی می گردد. سلامت روان یکی از جنبه های مهم دوران حساس کودکی می باشد. این مطالعه به منظور رابطه دانش، نگرش و مهارت والدین در مقابله با بیماری کووید-19 با سلامت روان کودکان 6 سال شهر تهران در سال 1401 بررسی شده است. بنابراین شناسایی عوامل موثر بر سلامت روان، هدف پژوهش است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش یک مطالعه، مقطعی از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش دختران و پسران 6 سال شهر تهران که پیش دبستانی را در سال 1401 گذرانیده اند. نمونه گیری در این پژوهش به صورت در دسترس انجام شد و والدین کودکان پیش دبستانی در مطالعه شرکت کردند. جهت جمع آوری داه ها از پرسش نامه های ویژگی های دموگرافیک شامل عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی، پرسش نامه سلامت روان کانرز فرم والدین، دانش، نگرش و مهارت محقق ساخته استفاده شد. داده ها با استفاده از رگرسیون، آمار توصیفی و نرم افزار آماری 23spss  تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج بدست آمده نشان داد که بین " نگرش والدین در مقابله با بیماری کووید19" و متغییر وابسته "مشکلات رفتاری کودکان" رابطه معنادار مشاهده شد. در این میان بین "دانش و مهارت والدین در مقابله با بیماری کووید 19" و متغییر "سلامت روان کودکان" رابطه معناداری نشان نداد.

    نتیجه گیری

    آنچه مهم است نگاه دقیق به رفتارهای کودک درون بافت خانواده و در تعامل با والدین است.  یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که تنها متغییر نگرش والدین بر سلامت روان کودکان تاثیر گذار بوده است. بر این اساس در کنار شناسایی عوامل مرتبط با والدین در وهله نخست، اتخاذ تدابیر اصلاحی بر حفظ سلامت روان کودکان باید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: دانش، نگرش، مهارت، والدین، کووید-19، سلامت روان، کودکان
  • زهره موسی زاده*، آسیه محجوبی، عروج قالیباف صفحات 133-153
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان اثر بخشی تلفیقی دو روش بازی های ساختاریافته و تحریکات حسی بر عملکرد اجرایی کودکان اتیسم بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر مطالعه ای شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با یک گروه کنترل بود. از جامعه آماری کودکان دختر و پسر 5 تا 12 سال مبتلا به اوتیسم، 20 کودک مراجعه کننده به مرکز درمانی توانبخشی پایا در شهر تهران در سال 1399، با در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل (هر گروه 10 نفر) جایگماری شدند. روش برآورد حجم نمونه بر اساس جدول کوهن، با اندازه اثر 5/0، توان آزمون 8/0 و آلفای 05/0 حجم نمونه معادل 20 نفر برآورد شد.گروه آزمایش علاوه بر خدمات آموزشی و درمانی مرکز پایا، از 12 جلسه تلفیقی تحریک حسی و بازی درمانی بهره مند شدند ولی گروه کنترل فقط خدمات آموزشی و درمانی مرکز پایا را دریافت کردند. والدین کودکان هر دو گروه قبل و بعد از مداخله، پرسشنامه درجه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی گای اسکویت و کن ورسی (2000) را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری (MANCOVA)  و به کارگیری نرم افزار SPSS انجام گردید.

    یافته های پژوهش:

     یافته ها نشان داد که مداخله لگو درمانی کنترل عملکرد اجرایی کودکان گروه آزمایش را در مقایسه با گروه کنترل در مولفه های بازداری، برنامه ریزی، سازمان دهی  و کنترل عملکرد اجرایی در سطح معناداری 01/0 و مولفه کنترل هیجانی در سطح معناداری 05/0 بهبود می بخشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تایید فرضیه های پژوهش مبنی بر اثربخشی تلفیق بازی های ساختاریافته و تحریک حسی بر بهبود عملکرد اجرایی کودکان دارای اختلالی طیف اوتیسم، نتایج این پژوهش می تواند در محیط های درمانی و مراکز ارایه خدمات مشاوره ای به منظور کاهش اختلال و تقویت عملکرد این کودکان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اوتیسم، تحریک حسی، عملکرد اجرایی، بازی های ساختاریافته، لگودرمانی، کودکان اوتیستیک
|
  • Zahra Mohammadzadeh, Khadijeh Abolmaali Alhosseini, Molouk Khademi Ashkzari* Pages 15-32

    The present study was conducted with the aim of the effectiveness of parent-centered meta-emotional training on reducing aggression and disruptive behaviors of preschool children. The research was one  of  applied type and semi-experimental method with pre-test-post-test design with follow-up and  was2 months with control group. The statistical population of the study was preschool children in Tehran in the academic year of 1400-1401. 30 female children with disruptive and aggressive behaviors along with their parents were selected by random and targeted sampling. Parents were placed in two experimental (15 people) and control (15 people) groups. The parents of children in the 7-session experimental group underwent meta-emotional training, and the control group did not receive any intervention. In order to collect data, the questionnaire of behavioral problems of parents' Rutter form and aggression scale of preschool children were used. The data were processed using analysis of variance with repeated measurements. The results showed that parent-centered hyperemotional training had a significant effect on reducing children's aggression and disruptive behaviors (P<0.001). Therefore, parent-centered meta-emotional training is effective as an intervention in reducing children's aggression and disruptive behaviors.

    Keywords: parent-centered meta-emotional education, aggression, disruptive behaviors, preschool children
  • Fatemeh Banihashemi Imam Gheysi, Masoume Pourmohamadreza-Tajrishi*, Hamid Alizadeh, Gholamreza Ghaedamini Harouni, Ahmad Ahmadi Pages 33-56
    Introduction

    Successful performance in mathematics depends on skills that are more basic. The purpose was to determine the effect of basic skills program on quantitative reasoning, math performance, and working memory in preschool children.

    Research Method

    In a quasi-experimental study, 38 girls and 42 boys were in convenience selected from five-to six-year-old children of Borujen City in the school year 2020-2021. Then, 30 children (17 girls and 13 boys) identified as children at risk of math disorder with a score on one standard deviation lower than the average in the Stanford Binet Intelligence Test and the Basic Skills Assessment Test and m assigned to the experimental and control group. The experimental group participated in 24 training session. After the last session and five weeks later, the Stanford Binet Intelligence Test and the Basic Skills Assessment Test performed again. 

    Results

    Relating to Eta coefficients, 88%, 29%, and 83% respectively of the variation in quantitative reasoning, math performance, and working memory of experimental group can explain by participating to the intervention sessions. The results of Bonfroni test showed that there is a significant difference between groups in pretest, posttest and follow-up phases.

    Discussion

    Considering the improvement of quantitative reasoning, math performance, and working memory of preschool children, we can conclude that including similar programs in preschool not only leads to improvement of math performance but also prevents academic failures.

    Keywords: Basic Skills Program, Quantitative Reasoning, Math Performance, Working Memory, Preschool
  • Aboutaleb Seadatee Shamir, Yasamin Zainab Zahamatkesh* Pages 57-84
    Introduction

    The first version of the multifaceted fluid intelligence test for children (MMFIT) was conducted with the aim of building and standardizing different dimensions of fluid intelligence in 7–9-year-old students. The theoretical basis of this test is Kattle-Horn-Carroll (CHC) theory and Sternberg's theory of successful intelligence (2021).

    Research method

    The current research method was descriptive and exploratory in terms of mixed method and fundamental in terms of purpose. For this purpose, 621 students from non-profit schools of 5 educational districts of Tehran, 5 districts of Tehran (1, 3, 6, 5, 18) including northern, central, southern, eastern and western regions using cluster random sampling method. They were selected step by step.

    Findings

    Structural equation modeling, exploratory and confirmatory factor analysis were used to analyze the data. The results of exploratory factor analysis using spss 23 and lisrel software on 130 final questions, a 6-factor model including knowledge (general, personality, emotional, social, cultural, managerial, economic, spiritual, sports and technical), perception (form of context, shape recognition, visual completion and perceptual sequence), reasoning (visual, maze, matrix and mental calculations), attention (one-dimensional, multi-dimensional and geometric), memory (visual, auditory and numerical) and processing speed (visual processing, It showed the symbols, letter sequence. Structural equation modeling and confirmatory factor analysis using lisrel software also confirmed the fit of the 6-factor measurement model. Cronbach's alpha coefficients showed that these factors had good reliability.

    Conclusion

    By using this test, students' different abilities can be identified, with appropriate training to the identified abilities, they provide the necessary ground for the flourishing of students' talents and academic progress, and provide the path to a happy life.

    Keywords: standardization, fluid intelligence, knowledge, perception, reasoning, attention, memory, processing speed
  • Hadi Keramati* Pages 85-108

    Objectives:

    The purpose of this study was to investigate the effect of TRIZ training on creativity fostering of preschool students in Tehran.

    Design and Methods:

     This research was carried out using a quasi-experimental design with pretest-posttest design with control group. The statistical population of this study included all pre-school students in the 8th district of Tehran in the academic year of 2018-19 who were in the age range of 5 to 6 year old. The statistical sample included 20 participants (10 experimental and 10 control group) who were selected by available sampling method and the intervention method was randomly assigned to one of the groups. In order to collect data, used the visual form of the Torrance creativity test . To analyze the data, multivariate analysis of covariance was used by SPSS-23 software.

     Results:

     The findings of this study confirmed the effectiveness of TRIZ training in creativity and its four main components, originality, elaboration, fluency and flexibility.

     Conclusions:

     The use and application of these educational methods can improve and expand the field of cultivating students' creativity in the educational system and prepare them for the future ahead of them.

    Keywords: Creativity, TRIZ education, Creative thinking, Preschool students
  • Alireza Mohhamadiarya*, Zobeideh Khavari, Siyamak Tahmasebi, Samaneh Hosseinzadehc Pages 109-132
    Introduction

    Childhood is one of the most important stages of life when a person's personality is established during this period. Mental health is one of the important aspects of the sensitive period of childhood. This study has been investigated in order to determine the relationship between parents' knowledge, attitude and skills in dealing with the covid-19 disease with the mental health of 6-year-old children in Tehran in 1401. Therefore, identifying the factors affecting at mental health is the aim of the research.

    Research method

    This research is a descriptive-correlation cross-sectional study. The statistical population of this research is the parents of 6-year-old girls and boys in Tehran who have completed preschool in 1401. Sampling in this research was done in an available manner and parents of preschool children participated in the study. In order to collect scores, questionnaires of demographic characteristics including individual, family and social factors, Connors mental health questionnaire, parent form, The knowledge, attitude and skill of the researcher were used. Data were analyzed with regression, descriptive statistics and 23spss statistical software.

    Findings

    The obtained results showed that a significant relationship was observed between "parents' attitude in dealing with covid-19" and the dependent variable "children's behavioral problems". In the meantime, there was no significant relationship between "parents' knowledge and skills in dealing with the disease of Covid-19" and the variable "mental health of children".

    Conclusion

    What is important is a careful look at the child's behavior within the context of the family and in the interaction with the parents. The findings of the present study show that only the variable of parents' attitude has been effective on children's mental health. Based on this, besides identifying factors related to parents at the first stage, the adoption of corrective measures to maintain children's mental health should be considered

    Keywords: knowledge, attitude, skills, parents, covid-19, mental health, children
  • Zohre Musazadeh*, Asieh Mahjooby, Orooj Ghalibaf Pages 133-153
    Introduction

    The aim of the present study was to determine the effectiveness of the two methods of structured games and sensory stimulation on the executive function of autistic children.

    Research method

    The current research was a quasi-experimental study with a pretest-post test design with a control group. The statistical population of the research includes boys and girls aged 5 to 12 years with autism who visited the Paya rehabilitation treatment center in Tehran in 2020. The sample size estimation method was based on Cohen's table, with an effect size of 0.5, test power of 0.8 and alpha of 0.05, the sample size was estimated to be 20 people, taking into account the entry and exit criteria randomly in the groups Experiment and control (10 people in each group) were placed. In addition to the educational and therapeutic services of the Paya Center, the experimental group benefited from 12 combined sessions of sensory stimulation and play therapy, but the control group only received the educational and therapeutic services of the Paya Center.The parents of children in both groups completed the Behavioral Rating Scale of Executive Functions (2000) before and after the intervention. Data analysis was done using multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and using SPSS software.

    Research findings

    The findings showed that lego therapy intervention controlled the executive performance of children in the experimental group compared to the control group in the components of inhibition, planning, organization and control of executive performance at a significance level of 0.01 and emotional control component at a significance level. 0.05 improves.

    Conclusion

    According to the confirmation of research hypothesis regarding the effectiveness of combining structured games and sensory stimulation on improving the executive function of children with autism spectrum disorder, the results of this research can be used in therapeutic environments and centers to provide counseling services in order to reduce the disorder and strengthen the performance of this used by children.

    Keywords: Autism, Sensory stimulation, Executive function, Structured games, Lego therapy, Autistic children