فهرست مطالب

تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی - سال پنجاه و ششم شماره 2 (پیاپی 100، تابستان 1401)

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و ششم شماره 2 (پیاپی 100، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه آدینه*، علیرضا حسن زاده، محمد حسن زاده، علی اصغر پورعزت صفحات 1-14

    هدف :

    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر هوشمندی کسب وکار بر فعالیت های کلیدی کتابخانه های دانشگاهی انجام شده است.

    روش :

    پژوهش از نوع کاربردی با ماهیت اکتشافی به روش آمیخته است. رویکرد آن جزء به کل، و استقرایی است. ابتدا، فعالیت های کلیدی با روش مطالعه اسنادی، شناسایی و از طریق روش کیفی دلفی فازی، طی دو مرحله اعتبارسنجی شدند. سپس، با روش کمی پیمایش تاثیر هوشمندی کسب وکار بر فعالیت های شناسایی شده بررسی شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ساختاریافته بود. پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ محاسبه شد. جامعه آماری با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.

    یافته ها

    43 فعالیت کلیدی در 11 حیطه عملکردی شناسایی شدند: 1) مدیریت راهبردی، 2) برنامه ریزی، 3) مدیریت منابع انسانی، 4) مدیریت دانش، 5) مدیریت فضای فیزیکی، 6) ارزیابی، 7) ارتباطات برون سازمانی 8) مجموعه سازی 9) مشارکت و همکاری، 10) مدیریت اطلاعات و ساماندهی، و 11) خدمات مرجع و اطلاع رسانی. هوشمندی کسب وکار در حیطه های عملکردی برنامه ریزی، بیشترین تاثیر و در مدیریت فضای فیزیکی کمترین تاثیر را داشته است. بیشترین تاثیر در فعالیت کلیدی مدیریت تغییر و کمترین، در چابک سازی در سازگاری با تغییرات محیطی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    کتابخانه های دانشگاهی با همسو کردن فعالیت های خود با پیشرفت های فناورانه به ویژه هوشمندی کسب وکار، می توانند خدمات نوآورانه و خلاقانه با استفاده از داده ها و روش های تحلیلی ارایه داده و به طور موثر کارایی را در کتابخانه ها افزایش دهند. پیشنهاد می شود که با افزایش گاهی در سطوح مدیریتی در مورد اهمیت هوشمندی کسب وکار در کتابخانه ها و فرهنگ سازی جزء برنامه های با اولویت بالای مدیران ارشد کتابخانه های دانشگاهی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کتابخانه های دانشگاهی، هوشمندی کسب وکار، تحلیل کسب و کار
  • مجید بوجارزاده، طاهر روشندل اربطانی*، ندا سلیمانی صفحات 15-30

    هدف:

     هدف اصلی این پژوهش، شناسایی ابعاد مدیریت راهبردی مصرف رسانه ای در بین شبکه های اجتماعی پرکاربرد در ایران شامل آپارات است.

    روش شناسی:

     روش این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و براساس چگونگی به دست آوردن داده های مورد نیاز، تحقیق حاضر از نوع توصیفی و از شاخه پیمایشی (تحلیلی) محسوب می شود. جامعه آماری در این تحقیق، مدیران و کارشناسان شبکه اجتماعی آپارات و خبرگان و کارشناسان مدیریت رسانه هستند که نمونه آماری براساس روش نمونه در دسترس (گلوله برفی) انتخاب شدند به همین منظور، در مرحله اول با استفاده از مطالعه ای که در زمینه کیفی و مصاحبه انجام شد، مصاحبه ها با شش نفر از خبرگان رسانه آپارات صورت گرفت و در نهایت مولفه های تاثیرگذار بر مصرف رسانه ای شبکه های داخلی پرکاربرد در ایران استخراج گردید و با روش کدگذاری این عوامل فهرست شدند. سپس، با استفاده از روش ماتریس SWOT عوامل داخلی و خارجی و نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید شناسایی و دسته بندی شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که در بخش نقاط قوت مهمترین مولفه ها شامل 1. افزایش تعداد مخاطبان جدید داخلی و خارجی، 2. دسته بندی مطلوب و چینش موثر مطالب، 3. ایمن سازی و افزایش امنیت اطلاعات؛ مهمترین مولفه های نقاط ضعف شامل 1. ضعف در برقراری ارتباط با کاربران از طریق سایر ابزارها، 2. پایین بودن میزان مشارکت در لایک، اشتراک گذاری، دایرکت، ذخیره کردن، کامنت و... در هر اشتراک پست های آپارت، 3. ضعف در تولید محتوای مناسب، مهمترین مولفه های فرصت ها شامل 1. توجه بیشتر افکار عمومی به شبکه.های اجتماعی، 2. در دسترس بودن شبکه های اجتماعی در بین آحاد جامعه، 3. اپیدمی کرونا و گرایش جامعه به استفاده از فضای مجازی برای امورات روزمره و مهمترین مولفه های تهدیدات شامل 1. افزایش رقابت پذیری در بین پلتفرم های چندرسانه ای، 2. ضعف در روزآمدسازی قوانین و مقررات دولتی در زمینه شبکه های اجتماعی، 3. عدم واردات فناوری های به روز در زمینه شبکه های اجتماعی می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج کلی پژوهش نشان داد که رسانه های اجتماعی نقش برجسته ای در هدایت، راهبری، تهییج، ترغیب و... آحاد جامعه و کاربران به سمت موضوعات و رویدادهای مختلف اجتماعی دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی، مصرف رسانه ای، شبکه های اجتماعی، اشتراک ویدئو، آپارات
  • منصوره شکاری خادملو، محمد خندان* صفحات 31-46
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی اضطراب منزلت و شناسایی مولفه های آن در بین کتابداران کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران است.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه پژوهش، کتابداران کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که شامل 65 گویه ذیل سه مولفه فردی، سازمانی و اجتماعی-فرهنگی است. برای توصیف و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون فریدمن، آزمون t مستقل، آزمون F و آزمون همبستگی پیرسون به کمک نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که میزان اضطراب منزلت در مولفه فردی بیشتر از مولفه سازمانی و مولفه اجتماعی-فرهنگی است. میانگین رتبه اضطراب منزلت در مولفه فردی زیاد و در مولفه سازمانی و مولفه اجتماعی-فرهنگی متوسط است. همچنین میزان اضطراب منزلت به لحاظ جنس، سن و سابقه شغلی کتابداران، تفاوت معناداری ندارد و اضطراب منزلت در بین همه کتابداران دانشگاه های دولتی شهر تهران تجربه می شود.

    نتیجه گیری:

     از آنجا که کتابداران کتابخانه های دانشگاهی بخشی از نظام رسمی آموزش و پژوهش دانشگاهی هستند و با طیف متنوعی از دانشجویان در رشته های مختلف سروکار دارند، مطلوب است که از اضطراب منزلت در حرفه شان کاسته شود و احساس ارزشمند بودن در آنها به وجود آید. آموزش کتابداران برای مدیریت اضطراب، تامین هرچه بهتر مالی و رفاهی کتابداران و معرفی ارزش های حرفه کتابداری ازطریق رسانه های جمعی و شبکه های اجتماعی، می تواند به لحاظ فردی، سازمانی و اجتماعی-فرهنگی به افزایش اعتماد به نفس و کاهش اضطراب منزلت کتابداران کمک کند.

    کلیدواژگان: منزلت اجتماعی، اضطراب منزلت، کتابخانه های دانشگاهی، کتابداران دانشگاهی، دانشگاه های دولتی
  • فاطمه حیدرنژاد، فاطمه فهیم نیا* صفحات 47-58

    هدف :

    هدف اصلی از پژوهش حاضر شناسایی رابطه بین میزان مشارکت در مدیریت دانش با تمایل به تفکر انتقادی در بین کتابداران کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نظر شیوه پژوهش توصیفی همبستگی و از شاخه پیمایشی است؛ و برحسب هدف در دسته پژوهش های کاربردی جای می گیرد. جامعه آماری این پژوهش را کتابداران کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران که تعداد آنها 210 نفر بود، تشکیل دادند؛ و با استفاده از جدول مورگان تعداد نمونه 136 نفر بدست آمد. برای جمع آوری داده از دو پرسش‎نامه استاندارد مشارکت کارکنان در مدیریت دانش کالکارنی و همکاران (2006) و پرسش‎نامه تمایل به تفکر انتقادی کالیفرنیا (1992) استفاده شد. هر دو پرسش‎نامه از نظر روایی توسط استاد راهنما تایید شدند؛ و پایایی پرسش‎نامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسش‎نامه میزان مشارکت کارکنان در مدیریت دانش (0.946) و برای پرسش‎نامه تمایل به تفکر انتقادی (0.933) به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و آمار استنباطی با استفاده از نرم افزاز اس. پی. اس. اس. انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین متغیر گرایش به تفکر انتقادی و مشارکت در مدیریت دانش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    پژوهشگران تفکر انتقادی را در دو بعد مهارت ها و تمایلات تفکر انتقادی تعریف و بررسی می کنند، در پژوهش های قبلی رابطه بین مدیریت دانش و بعد مهارت ها بررسی شده بود اما در این پژوهش به بررسی رابطه بین مشارکت در مدیریت دانش و بعد تمایل به تفکر انتقادی پرداخته شد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تفکر انتقادی، تمایل به تفکر انتقادی، کتابخانه های دانشگاهی، کتابداران
  • مرجان میرزنده دل، سپیده فهیمی فر*، علیرضا نوروزی صفحات 59-74

    هدف:

     تسهیم دانش یکی از حوزه های کلیدی برای شرکت های دانش بنیان است و یکی از مهمترین اولویت های دست اندرکاران مدیریت دانش در جهان است. تسهیم دانش در سازمان باعث کاهش هزینه ها در تولید دانش و تضمین انتشار روش های کاری در داخل سازمان شده و سازمان را قادر به حل مسایل و مشکلات خود می نماید و در غیر این صورت سازمان ها در فضای رقابتی با چالش ها و بحران های متعددی روبه رو می شوند.

    روش پژوهش:

     با توجه به اینکه هدف مقاله حاضر رتبه بندی عوامل موثر بر تسهیم دانش در پارک علم و فناوری گیلان با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی ای.اچ.پی. در نظر گرفته شده است، در گام اول بر اساس مطالعات و ادبیات مدیریت دانش پرسشنامه محقق ساخته پنج گزینه ای طیف لیکرت ساخته شد که در بین دو گروه خبرگان برون سازمانی و درون سازمانی به صورت پرسشنامه توزیع و جمع آوری گردید. این عوامل در چهار بعد 1. عوامل فردی؛ 2. عوامل سازمانی؛ 3. عوامل فرهنگی اجتماعی؛ و 4. عوامل فناوری شناسایی و دسته بندی شدند. در مرحله بعد در قالب پرسشنامه زوجی و به کمک نرم افزار اکسپرت چویس این عوامل اولویت بندی و وزن دهی شدند. 

    یافته ها

    این پژوهش با هدف تعیین وزن دهی و اولویت بندی عوامل موثر بر تسهیم دانش در پارک علم و فناوری گیلان با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی به انجام رسید. عوامل فرهنگی اجتماعی (با وزن 340/0) در صدر قرارگرفت و به ترتیب عوامل فردی با (وزن 287/0)؛ عوامل فناوری (با وزن 237/0) و در نهایت، عوامل سازمانی (با وزن 136/)0 در اولویت های بعدی قرار گرفتند. بر این اساس بعد فرهنگی اجتماعی بیشترین تاثیر را بر تسهیم دانش دارد و ابعاد فردی و فناوری و سازمانی به ترتیب در رتبه های دوم تا چهارم جای دارند. ازسویی دیگر عوامل موثر بر تسهیم دانش به ترتیب اولویت؛ سرمایه اجتماعی، اعتماد، شبکه های مجازی، آموزش به کارگیری فناوری، انگیزش، تعهد عاطفی، گروه افزار، مهارت های ارتباطی، زیرساخت های فناوری، پاداش سازمانی، فرهنگ سازمانی و ساختار سازمانی هستند که مهمترین آنها؛ سرمایه اجتماعی، اعتماد و شبکه های مجازی بشمار می آیند که نشان می دهد شرکت های دانش بنیان برای رواج تسهیم دانش در سازمان باید، در وهله نخست، به تقویت سرمایه اجتماعی بپردازند. 

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود که مدیران و سیاستگذاران پارک علم و فناوری گیلان قویا نسبت به عوامل فرهنگی اجتماعی موجود در واحدهای سازمان به کمک منابع انسانی بپردازند تا بتوانند از نتایج تسهیم دانش بیشترین بهره‏ برداری را نمایند.

    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، تسهیم دانش، پارک علم و فناوری گیلان
  • طاهره بزرگ زاده* صفحات 75-87

    سابقه و هدف:

     تذکره الشعرا، تذکره ای عمومی است که در شرحال شاعران ایرانی و عرب نوشته شده است. نسخ زیادی از این کتاب در ایران و جهان وجود دارد که از نظر کارشناسان نسخه مشهد کتابت مولف است؛ اما با توجه به پختگی خط نستعلیق آن به نظر می رسد که نسخه شماره 15039 کتابخانه ملی قدمت بیشتری دارد. پژوهش های کمی که شاید بتوان گفت تنها یک تصحیح و چند مقاله مختصر درباره تذکره الشعرا انجام شده است. یک نسخه از تذکره به کتابت 7 رجب 893 ه.ق. در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران موجود است. مقاله حاضر، این نسخه قدیمی را معرفی کرده و با تعدادی از نسخ دیگر همین کتابخانه مقایسه کوتاهی انجام می دهد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر بر اساس بررسی کیفی و تحلیل نگارش و زبان نسخه تذکره الشعراست که با روش کتابخانه ای صورت گرفته است.

    یافته ها

    این مقاله ساختار زبانی، واژگان و شیوه کتابت در نسخه 2468را معرفی و بررسی می کند. کتابت نسخه رسم حروف و کلمه در قرن 9 را نشان می دهد. نسخه بدون افتادگی و نیمه مشکول بوده و اصالت و امانت متن بر اساس قدیمی ترین متن موجود حفظ شده و احتمال تصرف زبانی در این نسخه بسیار کم است. دولتشاه در تذکره شاعران را براساس دوران زندگی آنها تقسیم بندی کرده است. در شرح حال بعضی از آنها به توصیف مختصری بسنده کرده و بعضی را مفصل شرح داده است.

    نتیجه گیری

    متن نسخه تقریبا یکدست و رسم حروف و کلمات در طول یک نسخه ثابت و به پختگی رسیده است. نگارش و محتوای متن به قدیمی ترین نسخه موجود که احتمالا خط مولف است بسیار نزدیک است.

    کلیدواژگان: نسخه خطی، تذکره الشعرا، کتابت، انجامه، دولتشاه سمرقندی
|
  • Masoumeh Adineh *, Alireza Hassanzadeh, Mohammad Hassanzadeh, AliAsghar Pourezzat Pages 1-14
    Purpose

    The research was conducted to investigate the impact of business intelligence on the key activities of academic libraries.

    Method

    This study is applied research with an exploratory nature done with the mixed method. The approach of the research is part-to-whole (induction), developed in two stages. First, the key activities were identified with the documentary research (library) method and validated by the fuzzy Delphi qualitative method in two stages. Then, the impact of business intelligence on the identified activities was investigated with the quantitative survey method. The data collection tool was a structured questionnaire and the statistical population was selected by purposive sampling.

    Results

    Forty-three key activities were identified in 11 functioning fields: 1) strategic management, 2) planning, 3) human resource management, 4) knowledge management, 5) physical space management, 6) evaluation, 7) extra-organizational communication, 8) group building, 9) partnership and cooperation, 10) management Information and organization, 11) reference and information services. Business intelligence in the field of "planning" has the greatest effect while its effect in the field of "physical space management" is the least. Finally, according to experts' opinions, the impact of business intelligence on the key activities of academic libraries was estimated as "high". The greatest impact was observed in the key activity of "change management" and the least in "agility in adapting to environmental changes".

    Conclusion

    By aligning their key activities with technological developments, especially business intelligence, academic libraries can provide innovative and creative services to keep up with the changing society by using data and analytical methods, and effectively increase efficiency in libraries. It is suggested that increasing awareness at managerial levels about the importance of business intelligence in libraries be among the high-priority programs of senior managers of academic libraries.

    Keywords: academic library, Business Intelligence, business analytics
  • Majid Boujarzadeh, Taher Roshandel Arbatani *, Neda Soleymani Pages 15-30
    Objective

    Social media is an integral part of social media. Social media is a big concept that has emerged with the advent of new technologies such as the Internet and mobile phones. Social media is based on the interests of individuals and groups because of the location of the Internet.

    Materials and Methods

    In fact, social media is based on public participation. In this article, the researcher seeks to design a strategic management of media consumption. For this purpose, in the first stage, using a qualitative study and interview, interviews were conducted with six media experts of Aparat (www.aparat.com), and finally, the components affecting the consumption of network media. Aparat is an Iranian video-sharing service, which began in 2011.  Frequently used domestic products were extracted in Iran and these factors were listed by the coding method. In the second stage, internal and external factors and strengths, weaknesses, opportunities, and threats were identified and categorized using the SWOT matrix method.

    Results

    The results showed that in the section of strengths, the most important components include 1. Increasing the number of new domestic and foreign audiences, 2. Optimal classification and effective arrangement of materials, and 3. Promoting security and increasing information security. The most important components of weaknesses include 1. Weakness in establishing communicating with users through other tools, 2. The low level of participation in likes, sharing, direct, saving, commenting, etc. in each share of Apart posts, 3. Weakness in producing appropriate content. The most important components of opportunities include 1. More attention to thoughts general to social networks, 2. Availability of social networks among members of the society, and 3. Corona epidemic and society's tendency to use virtual space for daily affairs. The most important components of threats include 1. Increasing competitiveness among multimedia platforms, 2. Weakness in updating government laws and regulations in the field of social networks, and 3. Failure to import up-to-date technologies in the field of social networks.

    Conclusion

    Based on the results of the research it can be concluded that social media have a prominent role in guiding, directing, stimulating, and persuading the society members and users towards various social issues and events.

    Keywords: Strategic Management, media consumption, social networks, Online video sharing, Aparat
  • Mansureh Shekari Khademloo, Mohammad Khandan * Pages 31-46
    Objective

    The purpose of this research is to investigate the status anxiety and its dimensions among librarians of central libraries of public universities in Tehran.

    Methodology

    This research is an applied and survey research. The research sample was the librarians of central libraries of public universities in Tehran of Tehran. A questionnaire was used to collect the data, which includes 65 questions under three individual, organizational, and socio-cultural dimensions. Descriptive and inferential statistics including Friedman test, independent t test, F test, and Pearson correlation test were used to describe and analyze the data.

    Findings

    The findings showed that the level of status anxiety in terms of the individual dimension is higher than the organizational and socio-cultural dimensions. The average of status anxiety is high in the individual dimension and moderate in the organizational and socio-cultural dimensions. In addition, there is no significant difference in the level of status anxiety in terms of gender, age, and professional experience of librarians, and dignity anxiety is experienced by all librarians of central libraries of public universities in Tehran.

    Conclusion

    Since the librarians of university libraries are part of the official system of university education and research and deal with a diverse range of students in different fields, it is desirable to reduce the status anxiety in their profession and to create a sense of value and self-confidence in them. Training librarians to manage their anxiety, providing fair wages and welfare for librarians as best as possible, and introducing the values of the librarianship profession through mass media and social networks, can help to increase self-confidence and reduce the status anxiety of librarians from the individual, organizational, and socio-cultural point of view.

    Keywords: social status, Status Anxiety, Academic libraries, Academic librarians, state universities
  • Fatemeh Heidarnezhad, Fatima Fahimnia * Pages 47-58
    Objective

    The main purpose of this study is to identify the relationship between the level of participation in knowledge management and the critical thinking tendency among librarians of central libraries of public universities in Tehran.

    Methodology

    This research is descriptive-correlational in terms of research method and is a survey branch. In addition, according to the purpose, it falls into the category of applied research. The statistical population of this study consisted of librarians of the central libraries of public universities in Tehran, whose number was 210 people. Using the Morgan table, a sample number of 136 people was obtained. Data were collected using two standard questionnaires: Employee Participation in Knowledge Management (Kulkarni et al. (2007)) and the California Critical Thinking Tendency Questionnaire (1992). The supervisor validated both questionnaires. The reliability of the questionnaires was obtained using Cronbach's alpha coefficient for the questionnaire on employee participation in knowledge management was 0.946 and for the questionnaire of critical thinking tendency was 0.933. The data analysis was done through descriptive statistics and inferential statistics using SPSS software.

    Results

    The results of data analysis showed that there is a significant positive relationship between the variable of critical thinking tendency and participation in knowledge management.

    Conclusion

    Researchers define and examine critical thinking in two dimensions: critical thinking skills and tendencies, in previous researches the relationship between knowledge management and the skills dimension was investigated, but in this research, the relationship between participation in knowledge management and the dimension of tendency to critical thinking was investigated.

    Keywords: Knowledge Management, critical thinking, Critical Thinking Tendency, Academic libraries, Librarians
  • Marjan Mirzendehdel, Sepideh Fahimifar *, Alireza Noruzi Pages 59-74
    Objective

    Knowledge sharing is one of the key areas for knowledge-based companies and is one of the most important priorities for knowledge management practitioners in the world. Knowledge sharing in the organization reduces costs in knowledge production and ensures the dissemination of working methods within the organization and enables the organization to solve its problems and issues, otherwise organizations in a competitive environment with many challenges and crises they face.

    Materials and Methods

    The purpose of this article is to determine the weighting and prioritization of factors affecting knowledge sharing in Guilan Science and Technology Park using the Analytic Hierarchy Process (AHP). In the first step, based on knowledge management studies and literature, a researcher-made 5-point Likert scale questionnaire was created, which was distributed and collected as a questionnaire between two groups of external and internal experts.

    Results

    Factors affecting knowledge sharing were identified and categorized in four dimensions: 1) individual factors 2) organizational factors 3) socio-cultural factors and 4) technology factors. In the next step, in the form of a pair of questionnaires and with the help of Expert Choice software, these factors were prioritized and weighted. . According to the results of the second questionnaire; Socio-cultural factors (weighing 0. 340); Individual factors (weighing 0. 287), technological factors (weighing 0. 237) and organizational factors (weighing 0. 136) have the greatest impact on knowledge sharing, respectively.

    Conclusion

    It is suggested that the managers and policy makers of Guilan Science and Technology Park strongly support the socio-cultural factors in the organizational units with the help of human resources in order to make the most of the results of knowledge sharing.

    Keywords: Knowledge, Knowledge Management, knowledge sharing, Guilan Science, Technology Park
  • Tahereh Bozorgzadeh * Pages 75-87
    Background and purpose

    Tadzkirah Al-Shoðra is a general biographical memoir written in the biography of poets and writers of Iranian and Arab. There are many manuscripts of this book in Iran and the world, but the two manuscripts of the National Library and the manuscripts of the Library of Faculty of Literature and Humanities, Ferdowsi University of Mashhad have the same date of the author. Experts believe the Mashhad version is the author's script. However, it seems the 15039 version of the National Library is the oldest because it script is graceful Nastaliq. Until now, there have studied various but few on Tazkira Al-Shaara. These researches are only one correction and a few short articles that the famous versions have not introduced. A copy of this book dated 7 Rajab 893 AH is available in the Central Library of the University of Tehran. This article aims to introduce this exquisite and old version and it compares with some other versions of Tadzkire in the same library. The edition 2468 of the Central Library of the University of Tehran was introduced for the first time and it is very important in terms of a research codicology because it is close to the time of its composition.

    Materials and methods

    The study was based on a qualitative review and analysis of the writing and language of the Tazkira al-Sha'ar version with a library method.

    Findings

    This article introduces and examines the linguistic structure, vocabulary, and writing style in the 2468 edition. The script of the manuscript and drawing of letters and words has written in the 9th century. The copy is complete and has no gaps and the authenticity and trustworthiness of the text have been preserved based on the oldest available text. It is a vocalized version and language acquisition is very low in this version. Dolatshah has defined and divided the poets based on their lifetime in the Tazkira. He has introduced some limited poets and some have been described in detail.

    Conclusion:

     The text of the version is written almost identically. The drawing of letters and words throughout a copy is fixed and matured. The writing and content of this manuscript are very similar to the oldest version, which is probably the author's handwriting.

    Keywords: Manuscript, Poetry Note, Writing, completion, Dolatshah Samarkandi