فهرست مطالب

جستارهای نوین ادبی - سال پنجاه و پنجم شماره 2 (پیاپی 217، تابستان 1401)

نشریه جستارهای نوین ادبی
سال پنجاه و پنجم شماره 2 (پیاپی 217، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ریحانه رحمانی، فرزاد قائمی*، مه دخت پورخالقی چترودی صفحات 1-25

    مدعای اصلی نظریه اسطوره و آیین، تاثیرگذاری اسطوره ها و آیین ها بر یکدیگر و درنتیجه وابستگی اسطوره به آیین است. بنا بر این نظریه، اسطوره و آیین ساختاری مشترک دارند. سیاوش در فرهنگ ایرانی و تموز در فرهنگ سامی از ایزدان گیاهی و دو آیین «نوروز سیاوشان» و «آکیتو (نوروز بابلی)»، آیین های مرتبط با این اسطوره ها هستند. با توجه به نظریه اسطوره و آیین، در این جستار ابتدا دو آیین مورد نظر را بررسی کرده و سپس به مقایسه ساختار «آکیتو» با «نوروز سیاوشان» و دیگر آیین های مرتبط باقی مانده از آن؛ مانند «عمونوروز» و «میر نوروزی» با عنوان الگوواره قربانی پادشاه مقدس پرداخته ایم. یافته های پژوهش نشان داد که وجه اشتراک موجود در ساختار اسطوره-آیینی سیاوش و تموز، تکرار نمایشی هر ساله این آیین ها و تکرار الگوی مرگ و تولد دوباره شاه است. قربانی شاه رکنی اصلی است که برای بازگشت برکت به جامعه در هر دو آیین اجرا می شود. وجود دوگانگی سوگواری و شادخواری، برگزاری سوگواری با محوریت زنان، وجود مکان های مخصوص برای اجرای آیین و ساختن پیکرک ایزد از جمله شباهت های موجود در هر دو آیین است.

    کلیدواژگان: اسطوره و آیین، نوروز سیاوشان، آکیتو، سیاوش، تموز
  • صدیقه شریف زاده، قدسیه رضوانیان* صفحات 27-47
    جستار گونه نوشتاری برآمده از دنیای جدید و مناسبات روزگار مدرن است که می توان آن را در جایگاه ژانری مستقل بررسی کرد. خاستگاه این نوع، به دوره رنسانس و توجه به فردیت انسان اندیشمند بازمی گردد. نظر به این که جستار با برخی گونه های دیگر، نزدیکی و خویشاوندی داشته، سبب شده که بدون توجه به فرم و چیستی آن، با ژانرهای مرسوم و هم خانواده ی خود نام گذاری شود. در این مقاله پس از مروری بر جستارنویسی در غرب، به مساله فرم در جستار، نثر آن و ارتباط آن با ساختارهای دنیای جدید توجه شده و با مطالعه گونه های خویشاوند این نوع نوشتار، و تجزیه و تحلیل شکلی و کیفی جستار، انواع آن، ذیل دو عنوان کلی جستار شخصی و جستار رسمی با زیرعنوان هایی دسته بندی شده و به نسبت جستار با گونه های مشابه آن پرداخته شده است. در نهایت برای نزدیک شدن به تعریفی از جستار، با مطالعه ی جستارهای متنوع، مولفه هایی به عنوان ویژگی های نسبی مشترک این گونه؛ همچون: نثربودگی، خودنگاری، انعطاف پذیری، تعمیم یابندگی، خودآیینی، ادبیت ساده، اندیشه ورزی و متاملانه بودن، استخراج شده است.
    کلیدواژگان: جستار، ژانر، مدرنیته، سوژه، فرم
  • گلناز میرسالاری، مریم صالحی نیا*، فیاض قرایی صفحات 48-71
    سرزمین هند مهد ادیان گوناگونی بوده که مهم ترین و رایج ترین آن دین هندوست. این دین از مکاتب عرفانی مختلفی تشکیل شده و مکتب ادوایته ودانته یکی از مهم ترین مکاتب در دین هندوست. در مکتب ادوایته ودانته آتمن به معنای «انسان» و برهمن به معنای «خدا» ست و در این مکتب میان آتمن و برهمن نوعی این همانی برقرار است. بیدل دهلوی شاعر بزرگ قرن یازدهم در روزگار رواج مکتب ادوایته ودانته در سرزمین هند می زیسته، او زبان سانسکریت را می-دانسته و به آداب و رسوم و عرفان و مذهب مردمان زمانه اش آگاهی و شناخت داشته است. در مثنویهای او مفاهیم و واژگانی از جمله «عدم و نیستی»، «عقل و آگاهی» و «انسان و خدا» بسامد بالایی دارند. این اصطلاحات به چه مفهومی در مثنویهای او به کار رفته است؟ ما برای پاسخ به این پرسش با رجوع به منابع عرفانی مهم هند این مفاهیم را در مثنویهای بیدل بررسی کرده ایم. با نظر به انطباق تعاریف بیدل از انسان و خدا با منابع عرفانی هند، بازتاب این مفاهیم را در مثنویهای بیدل می توان دید. بیدل عدم و نیستی، عقل و آگاهی و انسان و خدا را در معنایی نزدیک با آموزه های مکتب اداویته ودانته به کار می برد.
    کلیدواژگان: بیدل دهلوی، عدم و نیستی، انسان و خدا، عقل و آگاهی، مکتب ادوایته ودانته
  • سید محسن حسینی وردنجانی* صفحات 73-91
    آثار خاقانی یکی از فاخرترین تولیدات زبان و ادبیات فارسی است که در طول سده های مختلف در سبک و اسلوب خود همچنان یگانه است. متاسفانه آثار خاقانی نیز مثل هر اثر کهن دیگری از تحریف ها و تصحیف ها برکنار نیست. این مشکل به ویژه در دیوان او بسیار پررنگ تر است. تشخیص نادرست نسخه اساس و اطمینان بیش از اندازه به آن، شناخته نبودن دستنویس های مضبوط دیگر، تفاوت زیاد سطح دانش شاعر با کاتب یا مصحح و نبود امکانات امروزی مثل اینترنت و موتورهای جستجوگر از جمله اصلی ترین دلایل این تصحیف ها و تحریف ها است. در این پژوهش برآنیم تا با روش کتابخانه ای و با کمک دستنویس های کهن و نیز منابع دیرین تاریخی و جغرافیایی یکی از بیت های بحث برانگیز دیوان را تصحیح کنیم و با توجه به صورت جدید بیت شرح دیگری از آن به دست دهیم. خاقانی در دو بیت دیوان به مکانی در بغداد اشاره می کند که در تمام دیوان های چاپی، شرح ها و جستارهاییکه بهآن پرداخته اند «باجگه» ضبط شده است و سال هاست خاقانی پژوهان این دو بیت را بر اساس همین نویسه «باجگه» شرح کرده اند. در این جستار نشان داده ایم نام درست این مکان «تاجگه» است و این مکان یکی از کاخ های مشهور خلفای عباسی در قرن ششم بوده است. در همین راستا کوشیده ایم تا آگاهای های پراکنده ای را که درباره این مکان در متون کهن وجود داشته دسته بندی کنیم و مکان دقیق این قصر را در جغرافیای تاریخی و امروزی بغداد نشان دهیم. از طرف دیگر سعی کرده ایم، معنای جدیدو متناسبی از واژه «طیار» و نیز آگاهی های دقیق تری از «زرسنجه طیار» عرضه کنیم.
    کلیدواژگان: خاقانی، باجگه، تاجگه، طیار، تصحیح و شرح
  • امیرحسین زنجانبر* صفحات 93-113

    اسطوره یونانی نارسیسوس، روایتی از عشق یکطرفه اکو به نارسیس است. اکو دختری پرحرف و شیرین زبان بوده است که بعد از نفرین هرا، قدرت تکلمش را از دست داده است و تنها می تواند کلمه آخر جملات دیگران را پیاپی تکرار کند. نارسیس پسری غرق در زیبایی خود است. به عبارتی، یک سوی این گفتمان را شخصیتی خودشیفته تشکیل می دهد که پرسپکتیو خودمحورانه اش، او را از دیدن و توجه به دیگری محروم کرده است؛ در سوی دیگر گفتمان، شخصیتی قرار دارد که توان کلامی برای انتقال اندیشه ها و عواطفش ندارد. از همین رو، بین طرفین این گفتمان ماهیتا امکان گفتگو وجود ندارد. این پژوهش در پی آن است که نشان دهد دوقطبی اکو نارسیس یکی از موتیف های ادبیات داستانی کودک است که در لباس تقابل دوگانه کودک پدر بازنمایی می شود (منظور از پدر، الزاما والد مذکر نیست؛ بلکه استعاره ای از هر فرادست پدرسالارانه است). در همین راستا، این پژوهش با روش تحلیلی توصیفی، در پی پاسخ گویی به چگونگی بازنمایی بن مایه اکو نارسیسیسم در ساختارهای روایی داستان های کودک است. این پژوهش علاوه بر اینکه برای نخستین بار در ایران، نارسیسیسم و اکوییسم را در بستر ادبیات داستانی مورد مداقه قرار می دهد؛ برای نخستین بار شبکه روابط میان شخصیت های اصلی داخل یک اسطوره را با شبکه روابط شخصیت های داخل یک داستان کودک به لحاظ ساختاری مقایسه می کند.

    کلیدواژگان: داستان کودک، شخصیت سازی، اسطوره، نارسیس، اکوئیسم
  • فرشید نوروزی روشناوند*، فرزاد بالو صفحات 115-132
    مطالعات ناتوانی یکی از جدیدترین شاخه های نقد و نظریه ادبی است که با رویکردی نقادانه، بازنمایی معلولیت و معلولان در آثار ادبی را مورد بررسی قرار می دهد. دیوید تی. میچل و شارون ال. اسنایدر دو تن از پژوهشگران این حوزه هستند که با معرفی مفهوم «پروتز روایی» بر آن بوده اند چارچوبی آکادمیک برای تحلیل تصاویر قالبی و کلیشه ای معلولان در هنر و ادبیات فراهم آورند. به گفته این دو منتقد، معلولان حضوری برجسته و پررنگ در آثار ادبی دوره های مختلف داشته اند، اما در بسیاری موارد تنها نقشی نمادین و استعاری برای آنان تعریف شده است. به عبارت دیگر، بازنمایی معلولان هیچ گاه در خدمت به تصویر کشیدن تجربه زیسته آنان نبوده، بلکه هدف اصلی آن انتقال معنا به مخاطبین در مورد سوژه غیرمعلول و جامعه سالم سالار است. این جستار می کوشد ضمن بررسی مفهوم پروتز روایی و برشمردن نمونه هایی چند از آن در فرهنگ و ادبیات غرب، آن را در نقد و بررسی شخصیت های معلول در سه حکایت از مثنوی معنوی مولانا به کار بندد. نتایج این پژوهش نشان می دهد معلولان سوژه مرکزی این حکایت ها نیستند، بلکه به عنوان ابزاری در خدمت روایت عمل می کنند، نقشی نمادین و ثانویه بر عهده دارند و نهایتا تغییر مثبتی در شرایط حاشیه ای آنان حاصل نمی شود.
    کلیدواژگان: معلولیت، مطالعات ناتوانی، پروتز روایی، مولانا، مثنوی معنوی
|
  • Reyhaneh Rahmani, Farzad Ghaemi *, Mahdokht Pourkhaleghi Chatroodi Pages 1-25

    The underlying claim of the myth-ritualist theory is that myths and rituals operate together, and consequently, myths depend on rituals. According to this theory, myths and rituals must go hand in hand. “Siavash” in Persian culture and “Tammuz” in Semitic culture are goddess of agriculture and vegetation rituals relevant to them are “Siavoshan Ritual” and “Akitu” (Ritual of Babol Nowruz). The two mentioned rituals are initially examined according to the myth-ritualist theory. This is followed with the analysis of the structure of “Akitu” and “Siavoshan Nowruz” and other relevant rituals left alive, such as "Mir-Nowruzi" are studied in the light of the paradigm of sacred king sacrifice. The results of the study suggest that what the myth-ritualist structures of “Siavash” and “Tammuz” have in common is the annual dramatic repetition of the rituals as well as the repetition of death and king’s rebirth patterns. Sacrifice of the king was the main pillar, which is performed in both rituals in order to bring blessings back to the society. The duality of mourning and happiness, holding female-mourning, dedicating special places to performing these rituals and constructing statues of goddess are points of similarity in these rituals.

    Keywords: Myth, Ritual, Nowruz Siavoshan, Akitu, Siavash, Tammuz
  • Sedighe Sharifzade, Ghodsieh Rezvanian * Pages 27-47
    Essay is a genre of modern world and modern relations that can be considered as an independent genre. The origin of this type dates back to the Renaissance and the attention to the individuality of the thinking man. Due to the fact that the essay is close and related to some other genres, it has caused it to be named with its common and family genres, regardless of its form and nature. In this article, after reviewing essay writing in the West, the issue of form in essay, its prose and its relationship with the structures of the new world has been considered. By studying the related types of this type of writing and the formal and qualitative analysis of the research, its types are classified under two general headings of personal research and official research with subheadings and the ratio of research with similar types is discussed. Finally, in order to approach the definition of an essay, by studying various essays, relative components such as: prose, self-painting, flexibility, generalizability, self-regulation, simple literature, thoughtfulness and contemplation have been expressed as common features of essays.
    Keywords: Essay, genre, Modernity, Subject. Form
  • Golnaz Mirsalari, Maryam Salehinia *, Fayyaz Gharaei Pages 48-71
    The land of India has been the cradle of various religions, the most important and most common of which is Hinduism. This religion is composed of different mystical schools and the school of Advaita Vedanta is one of the most important schools in Hinduism. In the school of Advaita Vedanta, Atman means "man" and Brahman means "God", and in this school, there is a kind of identity between Atman and Brahman. Bidel Dehlavi, the great poet of the 11th century, lived in India at the age of the spread of the school of Advaita Vedanta, he knew the Sanskrit language and was aware of the customs, mysticism and religion of the people of his time. In his Masnavi, some concepts and words such as "non-existence", "intellect and consciousness" and "man and God" have a high frequency. In what sense are these terms used in his Masnavi? To answer this question, we have examined these concepts in Bidel's Masnavi by referring to important Indian mystical sources. Considering the adaptation of Bidel's definitions of man and God to the mystical sources of India, the reflection of these concepts can be seen in Bidel's Masnavi. Biddle uses non-existence, intellect and consciousness, and man and God in a sense close to the teachings of the school of Advaita Vedanta
    Keywords: Bidel Dehlavi, Non-existence, man, God, intellect, consciousness, the school of Advaita Vedanta
  • Seysd Mohsen Hosseini Vardanjani * Pages 73-91
    Khaqani's works are one of the most magnificent productions of Persian language and literature, which is still unique in its style and style over the centuries. Unfortunately, Khaqani's works, like any other ancient work, are not free from distortions and corrections. This problem is especially prominent in his diwan. s. In this research, we intend to correct one of the controversial verses of the court with the help of library method and with the help of ancient manuscripts as well as ancient historical and geographical sources, and according to the new form of the verse, another description of it can be obtained. Let In two verses of the Diwan, Khaqani refers to a place in Baghdad where "Bajgeh" has been recorded in all the printed divans, descriptions and essays that have been dealt with, and Khaqani has been researching these two verses for many years. They have described the basis of this letter "Bajgah". In this article, we have shown that the correct name of this place is "Tajgah" and this place was one of the famous palaces of the Abbasid caliphs in the sixth century. In this regard, we have tried to categorize the scattered information that exists about this place in ancient texts and show the exact location of this palace in the historical and modern geography of Baghdad.".
    Keywords: Khaqani, Bajgah, Tajgah, Tayyar, correction description
  • AmirHossein Zanjanbar * Pages 93-113

    The Greek myth of Narcissus is a narrative of Echo''s one-sided love for Narcissus. Echo has been a talkative, sweet-spoken girl who after Hera''s curse, has lost the power of speech, and can only repeat one the last word of another. Narcissus is a boy who ignores the love of others and is immersed in his own beauty. In other words, one side of this discourse forms a narcissistic personality, whose self-centered perspective deprives him of seeing and paying attention to the other; On the other side of the discourse, is a character who has no verbal ability to convey his thoughts and emotions. Hence, it is not possible to have a dialogue between the parties to this discourse. This study seeks to show that the bipolarity of echo-narcissism is one of the motifs of the child''s fictional literature, represented in the child-father dual confrontation costume (the father is not necessarily the male parent; rather, a metaphor for each is patriarchal). In this regard, this research seeks to respond in a descriptive-analytical way to how the basis of echo-narcissism is represented in the narrative structures of children''s stories. The novelty of the present study is that, first, it compares the network of relationships between all the main characters within a myth with the network of relationships between all the main characters within a children''s story; Second, for the first time in Iran, it examines narcissism and echoism in the context of fiction.

    Keywords: children ̓s story, characterization, Myth, Narcisse, echoism
  • Farshid Nowrouzi Roshnavand *, Farzad Baloo Pages 115-132
    Disability studies is one of the most recent trends in literary theory and criticism which tries to analyze the representations of disability in literary works. David T. Mitchell and Sharon L. Snyder are disability scholars who coined the famous concept “narrative prosthesis” in order to provide an academic framework to address the stereotypical representations of disability in art and literature. They contend that disabled characters can be traced in many different literary works throughout history, but they are mostly given symbolic and metaphoric roles. That is, the representation of the disabled has for the most part failed to depict their lived experiences and is in fact a vehicle to communicate something to the audience about non-disabled subjects and the ableist society. This paper analyzes “narrative prosthesis” and enumerates some of its examples in the western literature and culture. Then, it applies the concept to three anecdotes from Rumi’s Masnavi-ye-Ma’navi. The results of the story show that disabled characters are not the main subjects of the anecdotes, but are instruments in the hands of the narratives to further their plots; as a result, no major improvement can be traced in the positions of the disabled characters as peripheral figures.
    Keywords: Disability, disability studies, narrative prosthesis, Rumi, Masnavi-ye-Ma&rsquo, navi