فهرست مطالب

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کامبیز طاهری آبکنار*، مهرداد میرزایی، محمدعلی محمدی، حمیدرضا سعیدی صفحات 235-247

    هدف پژوهش، بررسی تاثیر عوامل ارتفاع از سطح دریا و شیب بر زادآوری طبیعی راش در اطراف خشک دارها در جنگل های سری هفت سیاهرود در استان گیلان بود. برای انجام این پژوهش با استفاده از روش نمونه برداری انتخابی، 45 اصله خشک دار انتخاب شد. سپس در اطراف خشک دار سرپا، قطعه نمونه دایره ای شکل به شعاع پنج متر و در اطراف درختان خشک دار افتاده قطعه نمونه مستطیلی شکل به طول درخت و عرض چهار متر اندازه گیری شد. در داخل هر قطعه نمونه، فراوانی زادآوری، شیب (در سه طبقه کمتر از 30، 50-30 و بیشتر از 50 درصد) و ارتفاع از سطح دریا (در سه طبقه کمتر از 700، 1500-700 و بیشتر از 1500متر) اندازه گیری شد. برای مقایسه زادآوری در فاصله 50 متری از هر خشک دار، متغیرهای اندازه گیری شده در نمونه هایی با مرکزیت درختان سالم با قطر برابرسینه مشابه برداشت شد. نتایج نشان داد که فراوانی زادآوری همه گونه های درختی در اطراف درختان خشک دار بیشتر از اطراف درختان سالم بود. نتایج آزمون تجزیه واریانس زادآوری نشان داد که اختلاف معنی داری بین فراوانی زادآوری در طبقات مختلف ارتفاع از سطح دریا و شیب وجود دارد. همچنین با افزایش ارتفاع از سطح دریا و شیب، فروانی زادآوری در اطراف درختان سالم و خشک دار کاهش می یابد. نتایج نشان داد که عوامل فیزیوگرافی تاثیر مهمی بر زادآوری درختان در اطراف خشک دارها دارد.

    کلیدواژگان: خشک دار، روشنه، راش شرقی، زادآوری، سیاهرود
  • نسترن نظریانی*، اصغر فلاح، سیده کوثر حمیدی، سعید ورامش صفحات 249-263

    در این پژوهش، کاربرد طرح های مختلف نمونه برداری خوشه ای بر اساس الگوریتم های ناپارامتریک برای برآورد مشخصه های تعداد در هکتار و تاج پوشش جنگل های سامان عرفی اولادقباد شهرستان کوهدشت با استفاده از داده های زمینی و تصاویر ماهواره 2-Sentinel مدل سازی شد. برای برآورد مشخصه ها، 150 خوشه در قالب شش طرح با تعداد چهار ریز قطعه نمونه برای هر طرح به صورت منظم-تصادفی در منطقه پیاده شد. سپس در داخل ریز قطعه نمونه ها، مشخصه های تعداد در هکتار و تاج پوشش شش طرح نمونه برداری خوشه ای برداشت شد. هر خوشه شامل چهار ریز قطعه نمونه با مساحت 700 متر مربع بود. ارزش های رقومی متناظر با قطعات نمونه زمینی از باندهای طیفی استخراج و به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شد. مدل سازی با 75 درصد از داده ها انجام شد و نتایج با 25 درصد باقی مانده ارزیابی شد. برای هر دو مشخصه تعداد در هکتار و تاج پوشش، روش شبکه عصبی مصنوعی به ترتیب با مقادیر درصد مجذور میانگین مربعات خطا و اریبی به ترتیب 53/10 و 48/2 درصد و 38/9 و 33/0 درصد در مدل سازی نسبت به دیگر روش های مورد استفاده دارای نتایج دقیق تری بود. استفاده از طرح های مختلف نمونه برداری خوشه ای، روش های مدل سازی ناپارامتریک و تصاویر ماهواره Sentinel-2 نتایج مطلوبی را در برآورد مشخصه های تعداد در هکتار و تاج پوشش به همراه داشت.

    کلیدواژگان: تاج پوشش، تعداد در هکتار، جنگل تصادفی، شبکه عصبی مصنوعی
  • سید انور حسینی، محمدرضا زرگران*، حسین لطفعلی زاده، جواد اسحاقی راد صفحات 265-278

    زنبورهای پارازیتویید از دشمنان طبیعی و عامل اصلی مرگ ومیر زنبورهای گال زای بلوط (خانواده Cynipidae) هستند. این پژوهش در سال های 1397 و 1398در مناطق ربط و واوان (شهرستان سردشت) برای شناسایی نسل جنسی زنبورهای گال زا روی بلوط ایرانی Quercus brantii Lindl. و جمع آوری دشمنان طبیعی آنها انجام شد. گال های جمع آوری شده به آزمایشگاه منتقل و برای جمع آوری عوامل گال زا و پارازیتوییدهای مربوطه در شرایط آزمایشگاهی پرورش داده شدند. شاخص های تنوع، یکنواختی شانن و سیمسون و همچنین غنای گونه ای پارازیتوییدها به روش ریرفکشن (Rarefaction) محاسبه شدند. در این پژوهش 14 گونه زنبور پارازیتویید متعلق به 6 خانواده از راسته بال غشاییان شناسایی شدند. بیشترین فراوانی پارازیتوییدهای جمع آوری شده از مناطق ربط و واوان مربوط به گونه Bootanomyia dorsalis بود. میانگین شاخص های تنوع و یکنواختی پارازیتوییدهای جمع آوری شده در دو منطقه مورد بررسی از اختلاف معنی داری با یکدیگر برخوردار نبود و تنها مقدار شاخص تنوع شانن بین مناطق ربط و واوان از اختلاف معنی داری در هر دو سال برخوردار بود، به طوری که مقدار این شاخص در منطقه ربط بیشتر از منطقه واوان به ثبت رسید. بیشترین مقدار غنای گونه ای پارازیتوییدهای زنبورهای گال زای بلوط ایرانی نیز در سال 98 در منطقه ربط مشاهده شد.(Fabricius), Eupelmus urozonus (Dalman), Eurytoma adleriae (Zerova), Mesopolobus albitarsus (Walker), M. amaenus (Walker), Ormyrus pomaceus (Geoffroy in Fourcroy), Pediobius saulius (Walker), Sycophila flavicollis (Walker), S. iracemae (Nieves), Torymus auratus (Müller), Torymus sp.بیشترین فراوانی پارازیتوییدهای جمع آوری شده از مناطق ربط و واوان مربوط به گونه Bootanomyia dorsalis بود. میانگین شاخص های تنوع و یکنواختی پارازیتوییدهای جمع آوری شده در دو منطقه مورد مطالعه از اختلاف معنی داری با یکدیگر برخوردار نبود و تنها میزان شاخص تنوع شانن بین مناطق ربط و واوان از اختلاف معنی داری در هر دو سال برخوردار بود. به طوری که میزان این شاخص در منطقه ربط بیشتر از منطقه واوان به ثبت رسید. بیشترین میزان غنای گونه ای پارازیتوییدهای زنبورهای گال زای بلوط ایرانی نیز در سال 98 در منطقه ربط مشاهده شد.

    کلیدواژگان: بلوط، جمعیت، دشمن طبیعی، گال، تنوع زیستی
  • سید نورالدین موسوی*، مجید اسحق نیموری، فرید کاظم نژاد صفحات 279-292
    در این پژوهش اثر عوامل فیزیوگرافیک بر تنوع ‏زیستی و زی توده درختی در جنگل های سری چهار از حوضه 45 گلبند نوشهر با برداشت 48 قطعه‏ نمونه مربعی شکل چهار آری در فواصل 200 متری روی شش خط نمونه (1600-1000 متری) شمالی-جنوبی انجام شد. در هر قطعه نمونه گونه، تعداد و درصد پوشش درختان و درختچه ها، عوامل فیزیوگرافی شیب (سه طبقه)، جهت (سه طبقه) و ارتفاع از سطح دریا (هشت طبقه) برداشت شد. پوشش علفی با انتخاب پنج قطعه‏ نمونه 25 مترمربعی، چهار زیر قطعه‏ نمونه در گوشه ها و یکی در مرکز نمونه بررسی شد. بررسی تنوع با شاخص های تنوع سیمپسون، غنای مارگالف و یکنواختی شلدون و برآورد زی توده به روش آلومتریک انجام ‏شد. نتایج نشان ‏داد که اختلاف بین همه شاخص های تنوع ‏زیستی و مقدار زی توده در شرایط فیزیوگرافی مختلف معنی دار بود. با افزایش شیب، میانگین شاخص های تنوع ‏زیستی افزایش یافت. بیشترین مقدار شاخص های تنوع سیمپسون در جهت شمال مشاهده شد (78/0). با افزایش ارتفاع (1600-200 متر) از سطح دریا، میانگین شاخص ها کاهش یافت. همچنین، بیشترین مقدار زی توده مربوط به طبقه شیب 60-30 درصد، جهت شرقی (220 تن در هکتار) و طبقه ارتفاعی 1400 متر (268 تن در هکتار) بود. براساس نتایج کلی این پژوهش، جهت شمال به دلیل بالاتر بودن رطوبت بیشترین اثر را بر تنوع گیاهی دارد و بیشترین زی توده روی زمین نیز در دامنه ارتفاعی حضور راشستان و در شیب متوسط قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: ارتفاع، سیمپسون، مارگالف، مازندران، معادلات آلومتریک
  • محمدامین اسحاقی*، شعبان شتایی جویباری، خلیل قربانی صفحات 293-309

    هدف از این پژوهش بررسی کارآیی سیستم هشدار پیش هنگام آتش سوزی شاخص اقلیمی آتش سوزی جنگل کانادا در استان گلستان است. برای برآورد شاخص اقلیمی آتش سوزی جنگل کانادا، داده های متغیرهای ورودی به سیستم شامل چهار متغیر اقلیمی درجه حرارت، رطوبت نسبی، سرعت باد در ارتفاع 10 متری زمین و مقدار بارش برای یک دوره 24 ساله (1376-1400) در طول فصل آتش سوزی (فروردین تا دی ماه) از ایستگاه های سینوپتیک و تبخیرسنجی در سطح استان جمع آوری شد. ابتدا محاسبات سیستم شاخص اقلیمی آتش سوزی جنگل کانادا به صورت روزانه در طول دوره موردبررسی در هر ایستگاه انجام شد. سپس میانگین 24 ساله پتانسیل خطر وقوع آتش سوزی به دست آمده برای هر ایستگاه محاسبه شد. نقشه پیوسته پتانسیل خطر وقوع آتش سوزی استان گلستان با استفاده از درون یابی به روش کریجینگ معمولی با دقت بالا تهیه شد. نقشه پیوسته پتانسیل خطر وقوع آتش سوزی با استفاده از طبقه بندی کیفی سیستم شاخص اقلیمی کانادا به سه طبقه؛ خطر متوسط، پرخطر و خطرناک پهنه بندی شد. برای بررسی عملکرد سیستم شاخص اقلیمی آتش سوزی جنگل کانادا در استان گلستان از 1452 نقطه آتش سوزی های وقوع یافته در گذشته استفاده شد. نتایج نشان داد 68 درصد از نقاط آتش سوزی که 80 درصد از مساحت مناطق سوخته شده را شامل می شوند، در طبقه پرخطر قرار گرفتند. بر اساس این نتایج می توان نتیجه گیری کرد که سیستم هشدار پیش هنگام شاخص اقلیمی آتش سوزی جنگل کانادا در استان گلستان با دقت بالایی قادر به پیش بینی آتش سوزی در مناطق مستعد است.

    کلیدواژگان: خطر وقوع آتش سوزی، فصل آتش سوزی، متغییر اقلیمی
  • مجید پاتو*، سهراب مرادی، ناصر احمدی ثانی صفحات 311-327
    این پژوهش با هدف اطلاع از ویژگی های ساختاری دو توده جنگلی طبیعی و بهره برداری شده شهرستان سردشت در استان آذربایجان غربی انجام شد. برای انجام این پژوهش، با تقسیم بندی کل منطقه مورد بررسی به موزاییک هایی با ابعاد 40 × 40 متر، آماربرداری به روش صددرصد در هر توده انجام شد. در هر موزاییک همه درختان، درختچه ها و منشا رویشی آن ها تعیین شد و همچنین قطر برابرسینه، ارتفاع شروع تاج، ارتفاع کل، ارتفاع تاج و قطر بزرگ و کوچک تاج اندازه گیری شد. برای نمایش ساختار توده ها، قطعات نمونه ای به ابعاد 100×100 متر در هر توده پیاده شد و اطلاعات ساختاری جنگل اندازه گیری و ثبت شد. داده های اندازه گیری شده در هر توده در محیط نرم افزارهای آماری مورد تجزیه وتحلیل و ساختار جنگل با استفاده از نرم افزار SVS ترسیم شد. مقایسه میانگین مشخصه های ساختاری توده های مورد بررسی، اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد بین توده ها نشان داد. نتایج نشان داد که تنوع ارتفاعی و آشکوب بندی در توده طبیعی بیشتر است و گونه مازودار اشکوب غالب را به خود اختصاص داده است. همچنین رویشگاه طبیعی دارای بیشترین تراکم تاج و تاج توسعه یافته و به طور کلی در وضعیت مطلوب تری قرار دارد. از این رو پیشنهاد می شود با الگو قرار دادن توده های طبیعی و حفاظت و حمایت از توده های تحت بهره برداری سنتی و اجرای برنامه قرق و غنی سازی رویشگاه بهره برداری شده، وضعیت این توده ها را بهبود و به سوی وضعیت پایدارتری سوق داد.
    کلیدواژگان: بهره برداری سنتی، تنوع گونه ای، ساختارجنگل های بلوط، شبیه ساز ساختار توده جنگل
  • علی سروآزاد*، اصغر فلاح، علی اصغر واحدی صفحات 329-341

    این پژوهش با هدف بررسی تغییرات مقدار ذخیره کربن خشک دار درختان بلوط ایرانی در ارتباط با عوامل فیزیوگرافی در رویشگاه جنگلی قلاجه واقع در استان کرمانشاه انجام شد. بدین منظور، محدوده ای از جنگل قلاجه با دامنه ارتفاعی 2100-1400 متر از سطح دریا انتخاب، و منطقه به هفت طبقه ارتفاعی با اختلاف 100 متر تقسیم بندی شد. سپس در سطح هر طبقه ارتفاعی برای برآورد مقدار ذخایر کربن انواع خشک دار (سرپا و افتاده)، قطعات نمونه یک هکتاری با سه تکرار پیاده سازی شدند. در هر قطعه نمونه ضمن مشخص کردن شیب و جهت، علاوه بر اندازه گیری های کمی در راستای هدف پژوهش در رابطه با خشک دارهای سرپا، خط نمونه ها به طور موازی و با فاصله مناسب از یکدیگر برای بررسی و اندازه گیری کمی خشک دارهای افتاده که قطر آن ها بزرگ تر یا مساوی دو سانتی متر بود، پیاده شدند. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین مقدار ذخیره کربن خشک دار سرپا و افتاده با عامل ارتفاع از سطح دریا همبستگی معنی دار منفی وجود دارد. همچنین نتایج آنالیز واریانس نشان داد که تغییرات ذخیره کربن خشک دار درختان بلوط ایرانی در واحدهای مختلف فیزیوگرافی دارای اختلاف معنی دار نیستند که نشان می دهد تغییرات ذخیره کربن خشک دار درختان بلوط ایرانی در منطقه مورد پژوهش مستقل از تاثیرات عوامل فیزیوگرافی است.

    کلیدواژگان: خشک دار افتاده، خشک دار سرپا، قلاجه، گرادیان ارتفاعی
|
  • Kambiz Taheri Abkenar *, Mehrdad Mirzaei, MohammadAli Mohammadi, HamidReza Saeidi Pages 235-247

    The aim of this study was to study the effects of altitude and slope factors on beech natural regeneration around dead trees in Siahroud forests of Guilan province. In order to conduct this research, 45 dead trees were selected using selective sampling method. Then, around the standing dead trees, a circular plot with a radius of 5meters and around the fallen dead trees, a rectangular plot with 4meters width (2meters from two sides of each log) were measured. Inside each plot, regeneration frequency, slope (in three classes of <30, 30-30 and > 50%) and altitude (in three classes of <700, 700-1500 and >1500 m) were measured. In order to compare regeneration in 50m distance from dead tree, the measured variables were collected in samples with the center of healthy trees with the same DBH. The results showed that the regeneration frequency of all tree species around dead trees was higher than around of healthy trees. The ANOVA test showed that there is a significant difference between the regeneration frequency in different classes of altitude and slope. Also, with increasing altitude and slope, the regeneration frequency of around healthy and dead trees was decreased. The results showed that physiographic factors have an important effect on the tree regeneration around of dead trees.

    Keywords: Dead tree, Gap, Fagus orientalis, Regeneration, Siahroud‎
  • Nastaran Nazariani *, Asghar Fallah, Seyedeh Kosar Hamidi, Saeeid Varamesh Pages 249-263

    In this study, the effect of different cluster sampling schemes based on nonparametric algorithms to estimate the characteristics per hectare and canopy cover of customary Olad Ghobad forests located in Koohdasht city in the west of Lorestan province, were modeled using data Ground and satellite images of the Sentinel-2 To estimate the characteristics, 150 clusters in the form of six designs were implemented in a regular-random manner in the region. Then, six cluster sampling designs were collected inside the subplots, density characteristics, and canopy. Each cluster consisted of four sub-plots with an area of ​​700 square meters. After pre-processing the images and appropriate processing, the numerical values ​​corresponding to the ground sample parts were extracted from the spectral bands and considered as independent variables. Modeling was performed with 75% of the data and the results were evaluated with the remaining 25%. For both density characteristics (number per hectare) and canopy, artificial neural network method with squared percent mean square error and BIAS of 10.53, 2.48, 9.38% and 0.33% respectively in modeling have more accurate results than other methods used. In general, the use of different cluster sampling schemes, nonparametric modeling methods, and Sentinel-2 satellite images have good results in estimating the number of per hectare and canopy.

    Keywords: Canopy cover, Number per hectare, Random Forest, artificial neural network
  • Seyed Anvar Hosseini, MohammadReza Zargaran *, Hossein Lotfalizadeh, Javad Eshaghi Rad Pages 265-278

    Parasitoid wasps are one of the natural enemies and major causes of mortality of Oak gall wasps (Cynipidae). This study was conducted during 2018-2019 in Rabat and Vavan regions (Sardasht –West-Azerbaijan) in order to identify the sexual generation of oak gall wasp’s species on the Persian oak Quercus brantii and their natural enemies. The galls were reared to collect gall wasps and parasitoids in laboratory. Then, Species diversity, evenness and species richness (with Rarefaction method) were calculated with Ecological Mothology 3.0 software. 14 parasitoid wasps belonged to six families of Hymenoptera were identified. Bootaniomyia dorsalis had the highest frequency among collected parasitoid wasps from Rabat and Vavan in two years. The mean of diversity and evenness indexes in 2018 and 2019 in two studied regions showed that the mean of diversity between Rabat and Vavan had a significant difference in both years. The Shannon diversity index in Rabat was more than Vavan. The highest richness of parasitoids was recorded in Rabat in 2019.

    Keywords: Oak, Population, Natural Enemies, gall, Biodiversity
  • Seyed Noredin Mosavi *, Majid Eshagh-Nimvari, Farid Kazemnejad Pages 279-292
    The effect of physiographic factors on biodiversity and trees biomass is done in series 4 of Golband (watershed No:45) in Nowshahr by sampling and application of six north-south sample lines (1000-1600 m) and conducting 48 square sample pieces of 4 r on sample lines with 200 m intervals. In each one of sample plots, number and percentage of tree and shrub cover, physiographic factors of slope (three class), direction (three class) and altitude (eight class) were collected. Grass cover was investigated using five 25-square-meter sample plots (four sub-plot plots in the corners and one in the center) inside each plot. Then Simpson diversity indices, Margalef richness and Sheldon uniformity were used to study diversity and biomass estimation is done using allometric equations. The results showed that the differences between all biodiversity indices and biomass were significant in different physiographic conditions. By increasing slope, the average of biodiversity indices increased. The highest value of Simpson diversity indices was observed in the north direction (0.78). By increasing altitude (200-1600 m), the average indicators decreased. Also, the highest amount of biomass was related to the slope class of 30-60%, east direction (220 tons per hectare) and altitude class 1400 meters (268 tons per hectare). Based on the general results of this study, due to the higher humidity, the north direction has the greatest effect on plant diversity and the highest surface vegetation can be seen in the altitude range of beech presence and in the middle slope.Keywords: Elevation above sea level, Simpson, Margalef, Mazandaran, allometric equations.
    Keywords: Allometric equations, Elevation above sea level, Simpson, Margalef, Mazandaran
  • MohammadAmin Eshaghi *, Shaban Shataee, Khalil Ghorbani Pages 293-309

    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of the early warning system of the Canadian Forest Fire weather Index in the Golestan Province. To estimate the weather index of Canadian forest fires, the input variables to the system were four climatic variables including temperature, humidity, wind speed at a height of ten meters, and rainfall for a period of 24 years (1997-2021) during the fire season (April to January) were collected from synoptic and evaporative stations in the province. First, the Canadian forest fire climate index system was calculated daily during the study period at each climate station. Then, the obtained 24-year average of fire risk potential rate for each station was estimated using the conventional kriging interpolation method with high accuracy and a continuous raster map of the fire risk potential of the Golestan province was prepared. Then, the continuous climatic potential of fire risk was zoned into three categories of medium, high risk, and dangerous using the Canadian Climate Index system classification. 1452 occurred fire points in the past years were used to evaluate the performance of the Canadian forest fire weather index system in the Golestan Province. The results showed that 68% of the fire points, which cover 80% of the burned area, are in the high-risk category. Based on obtained results, it could be concluded that the Canadian Forest Fire Climate Indicator Early Warning System can predict fires in susceptible areas in the Golestan Province with higher accuracy.

    Keywords: Fire risk, Fire season, Climatic variables‎
  • Majid Pato *, Sohrab Moradi, Naser Ahmadi Sani Pages 311-327
    To conduct this research, 100% Inventory was performed in each stand by dividing whole study area into mosaics with dimension 40 × 40 meters. In each mosaic, all trees, shrubs and their vegetative origin were determined and also DBH, height of crown beginning, total height, height and diameter (large and small diameter) of crown were measured. To show the structure of the stands, sample plots with dimension 100 × 100 m were placed in each stand and the structural information of the forest was measured and recorded. The measured data in each stand were analyzed via statistical software and forest structure was plotted using SVS software. Comparison of the means of structural characteristics showed a significant difference at the level of 5% between the stands. The results showed that the elevation variation and stratification is greater in natural stand and the Quercus infectoria species occupies the dominant story. Also, the natural habitat has the highest crown density and developed crown and enjoys more favorable condition. Therefore, it is suggested that by modeling the natural stands and protecting and supporting the stands under traditional exploitation and implementing of enclosing and restoration operation in the exploited habitat, the condition of these stands be improved and led to a more stable situation.
    Keywords: Traditional utilization, Species diversity, Oak forests structure, Stand Visualization System
  • Ali Sarvazad *, Asghar Fallah, AliAsghar Vahedi Pages 329-341

    The aim of this study was to investigate the changes in the amount of dead wood carbon storage of Quercus brantii Lindl in relation to physiographic factors in Qalajeh forest of Kermanshah province. For this purpose, an area of ​​Qalajeh forest with an altitude range of 1400-2100 meters above sea level was selected, and the area was divided into seven elevation classes with a difference of 100 meters. Then, at the level of each elevation class, one-hectare sample plots with three replications were implemented to estimate the amount of standing and fallen dead wood carbon storage. In each sample plot, while specifying the slope and direction, in addition to quantitative measurements in line with the research goal in relation to standing dead wood, the sample line in parallel and at a suitable distance from each other to check and measure the fallen dead wood whose diameter was greater than or equal to 2 cm for Necessary measurements were implemented. The results of Pearson correlation test showed that there is a significant negative correlation between the amount of standing and fallen dead wood carbon storage with the altitude factor. Also, the results of analysis of variance showed that the changes in dead wood carbon storage of Quercus brantii Lindl in different physiographic units did not have a significant difference, which shows that the changes in dead wood carbon storage of Quercus brantii Lindl trees in the study area are independent of the Physiographic factors effects.

    Keywords: Fallen dead wood, Standing dead wood, Qalajeh, Elevation gradient