فهرست مطالب

نشریه بحران پژوهی جهان اسلام
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی دارابی* صفحات 9-27

    حوزه‏ های علمیه امروزه سازمان‏های نظام ‏وارند که برای آموزش و ترویج علوم برخاسته از قرآن کریم و احادیث و روایات پیامبر اکرم و امامان معصوم(ع) شکل گرفته ‏اند. ظهور انقلاب اسلامی با محوریت حوزه های علمیه و تشکیل نظامی بر اساس مبانی دینی، از یک سو زمینه گشوده ‏شدن افق هایی نو فراروی فقه شیعه و از سوی دیگر زمینه ‏ساز نگرش نظام مند به دین و تولید و گسترش دانش های نوی دینی همچون فقه رسانه را در عصر انقلاب اسلامی مطرح کرد که تا امروز در حیات و بالندگی تفکر اسلامی موثر بوده است. فقه رسانه دانشی است که از طریق استنباط از منابع معتبر دینی به پرسش هایی از مسایل رسانه‏ ها پاسخی فقهی می دهد و در چارچوب ارزش ها و نظام دینی، به احکام مربوط به عمل انسان در نظام رسانه‏ای می‏پردازد. نوشتار حاضر می‏کوشد با بهره ‎گیری از روش توصیفی- تحلیلی نقش و کارکرد روحانیت و حوزه ‏های علمیه را در اهتمام به فقه رسانه و بایدها و نبایدهای آن در عصر هژمونی رسانه‏ های فضای مجازی تحلیل و بازشناسی نماید.

    کلیدواژگان: حوزه‏ های علمیه، دین، فقه رسانه و فضای مجازی
  • مجید مرادی* صفحات 29-59

    اگر جنبش و تحول‎ آفرینی را از ویژگی‏های روحیه انقلابی بدانیم و انقلاب را به معنای دگرگونی برای پی افکندن نظمی نو بدانیم، بی‏ تردید امام موسی صدر و علامه فضل‏ الله از چهره ‏های شاخص حوزه بوده ‏اند که نماد انقلابی‏ گری به شمار می‏آیند؛ چراکه تلاشی انقلابی را برای واردکردن شیعیان به جهان رقم زده ‏اند. این دو عالم دینی، دین را به پیشران حرکتی تبدیل کردند که در دو جنبش انقلابی امل و حزب‏ الله به بار نشست. همان‏گونه‏ که امام صدر انقلابی اجتماعی را در درون طایفه شیعه رقم زد و در تاسیس جنبش امل نقشی یگانه داشت، فضل‏ الله هم با به ‏راه ‏انداختن جریانی سیاسی در تاسیس جنبش حزب ‏ا... نقش بسیار مهمی داشت. صدر با تاسیس جنبش امل و مجلس اعلای شیعه لبنان، شیعه را در کنار اهل سنت به یکی از مولفه‏های اصلی جامعه لبنان تبدیل کرد و فضل‏ا... با زمینه‏آفرینی فکری برای جنبش انقلابی حزب ‏ا... کوشید کیان شیعه را از مرحله انقلاب اجتماعی به انقلاب سیاسی منتقل کند. آنچه این مرحله گذار را تسریع کرد، بلکه به‏ گونه ‏ای آن را پدید آورد، انقلاب اسلامی ایران بود که فضل‏ الله از آن به «زلزلت الارض زلزالها» یاد می‏کند.

    کلیدواژگان: امام موسی صدر، سید محمدحسین فضل‏ الله.، لبنان، جنبش امل، انقلاب اسلامی، حزب‏ا
  • محسن جان پرور*، آرش قربانی، مهدی خداداد صفحات 53-78

    موقعیت ژیوپلیتیکی کشورها در طول زمان تحت تاثیر عوامل مختلفی چون جنگ ها، انقلاب ها، تحولات نظام بین المللی همواره در حال تغییر و تحول می باشد. ایران یکی از کشورهای با اهمیت منطقه بوده است که طی چند دهه گذشته تغییر و تحولات عظیمی را تجربه کرده است که علل وقوع آن را می توان به عوامل ژیوپلیتیکی داخلی و خارجی بسط داد. بر هم خوردن نظام دو قطبی، سبب تغییر ماهیت ژیوپلیتیکی ایران و به دست آوردن نقش جدید در منطقه و جهان شد. از آنجایی که سیاست خارجی و عملکرد دولت ها برگرفته از محیط ژیوپلتیک و ایجاد شرایط تعامل در مجموعه ایی از رفتارهای مکانی و زمانی آنان است، جمهوری اسلامی ایران نیز به رغم برخورداری از موقعیت استراتژیک، به لحاظ عدم هماهنگی موثر میان جنبه های فیزیکی و نرم افزاری قدرت، فاقد جایگاه متناسب در صف بندی های نظام جهانی است و این خود هزینه های  فراوانی را بر سیاست خارجی کشور تحمیل کرده است. این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال اصلی است که علل تغییر و تحولات موقعیت ژیوپلیتیک ایران در منطقه و نظام جهانی چه بوده است؟ برای پاسخ به سوال مذکور از روش توصیفی- تحلیلی  استفاده شده و جمع آوری منابع نیز به صورت کتابخانه ای و اینترنتی بوده است.

    کلیدواژگان: موقعیت ژئوپلیتیک، تحول ژئوپلیتیک، ایران اسلامی، قدرت منطقه ای، نظام جهانی
  • روژان حسام قاضی*، مهدی نوری صفحات 79-100

    ​شرایط جغرافیای سیاسی سوریه به گونه ای است که منافع کشورهای قدرتمند جهانی و منطقه ای همچون ترکیه و غرب و اسراییل ازیک سو و حامیان سوریه همچون چین،روسیه و ایران از سوی دیگردرآن گره خورده است و این موضوع بحران سوریه را بویژه در دوران پساداعش با پیچیدگی هایی روبرو کرده است. بنابراین سوال اصلی پژوهش این است که رویکرد امنیتی و سیاسی و اقتصادی دولت ترکیه در ورود به بحران سوریه و دستاوردهای آن برای منافع ملی دولت ترکیه چه بوده است؟  فرضیه مقاله این استکه ترکیه با تقویت جبهه داعش در مناقشه سوریه در ابتدای امر به دنبال افزایش نفوذ سیاسی -اقتصادی-امنیتی خود در سوریه بوده  است.این مسیله توازن معادلات قدرت درمنطقه را دچار دگرگونی های اساسی کرده است.دراین فرایندقدرت، ترکیه به دلیل ویژگیهای ساخت قدرت خود و جایگاهی که در نظام بین الملل دارد، خواهان حضور و ایفای نقش فعال تری در مسایل منطقه خاورمیانه و کشور های اسلامی است.

    کلیدواژگان: بحران، سوریه، ترکیه، گروه های معارض، ایران، داعش
  • کمال اکبری* صفحات 101-123

    انقلاب اسلامی ایران دارای جلوه ‏های انسان ‏ساز و بیدارگر در درون و بیرون مرزهای جغرافیایی کشور بوده است و برای اینکه اصول و ارزش ‏های انسانی آن بتواند در دل‏ها قرار گیرد، نیازمند تبیین و نظریه پردازی در حوزه‎ های ارسال پیام، اقناع و مخاطب‏ شناسی و فهم موارد قطع ارتباط و پارازیت است. ظهورعصرتکنولوژی ارتباطات که سرعت انتقال پیامرابه همراه داشته و ارتباطات بین ‏الملل راهم که ارتباطات میان ملل و فرهنگ‎گ هارا آسان‎ سازی کرده است،می‎تواند بستری مناسب برای نشر اصول و ارزش ‎های انقلاب اسلامی باشد. این پژوهش به دنبال این است که با استفاده از نظریات «ارتباطات بین الملل» و «حقوق بین المللی ارتباطات» امکانات لازم را جهت صدور قانونی و مسالمت ‎آمیز پیام انقلاب اسلامی بررسی و نقش حوزه ‏های علمیه در استفاده از این ابزارها و راهکارها را مطالعه کنیم. دراینراستا،  استفاده از  نظریات وحقوق  بین‏ المللی ارتباطات مانند اصل آزادی بیان ومذهب، جریان آزاد اطلاعات، آزادی تولید و نشر اطلاعات بسیارراهگشا است. در مدل مورد نظر، تلاش می‏شود نشان داده شود که چگونه حوزه ‎های علمیه از طریق استفاده از رسانه‎ های نو، ایجاد مراکز علمی و فرهنگی و اعزام استاد و مبلغ در بستر حقوق و ارتباطات بین ‎المللی می توانند به تبلیغ و نشر اصول و ارزش های انقلاب اسلامی در حوزه ‎های فرامرزی بپردازند.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، حوزه علمیه، حقوق بین ‎المللی ارتباطات، رسانه ‎های جدید
  • رشید رکابیان*، مهدی پادروند، داریوش هوشمند ننه کران صفحات 125-146

    چالش اصلی برون آمده از دل تحولات خاورمیانه به خصوص در بحران سوریه  چالشی تیوریکی است که از یک طرف نشان دهنده ناتوانی آمریکا در برقراری تعادل بین منافع خود در منطقه و از طرف دیگر نشان دهنده شکست سیاست خارجی این کشور برای تامین منافع خود در منطقه است. لذا سوال اصلی تحقیق این است که، مهم ترین مبانی  استراتژی سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا  در بحران سوریه  جه می باشد؟  فرضیه این پژوهش این است که مهم ترین مبانی استراتژی آمریکا در بحران سوریه تامین امنیت رژیم صهیونیستی،  تضعیف اسلام سیاسی و جبهه مقاومت و جلوگیری از نفوذ روسیه  ایران درخاورمیانه می باشد. این تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی انجام شده و اطلاعات آن از طریق مطالعه ی کتب و مقالات جمع آوری شده است. یافته های این نگارش این است که با وجود قدرت گرفتن جبهه مقاومت در منطقه، امنیت رژیم صهیونیستی با خطر جدی مواجه شده است لذا آمریکا و متحدان منطقه ای آن در صدد هستند که از نفوذ این جبهه در بین کشورهای عربی جلوگیری کنند.

    کلیدواژگان: بحران، بهار عربی، رژیم صهیونیستی، امنیت، جبهه مقاومت، سوریه، آمریکا
  • سعید هلالیان صفحات 147-186

    اهتمام نظری و عملی به «حوزه ‏انقلابی» از جمله ضرورت‏ های همیشگی است که به دلایل ویژه، در سالیان اخیر، اهمیت دوچندان یافته است. پرداختن به این مبحث از زوایای گوناگون و به شیوه ‏های مختلفی ممکن است که یکی از آنها بیان ویژگی ‏های حوزه ‏انقلابی می‏باشد. هرچند چنین روشی در مرتبه خود ضروری است و فواید و کارکردهای خاصی دارد، اما در صورتی دارای نتیجه نهایی و بهترین کارآیی خواهد بود که افزون بر یافتن یکایک ویژگی ‏ها، در جستجوی ویژگی جوهری حوزه انقلابی نیز باشیم، یعنی ویژگی ‏ای‏ که بسان روحی در قالب همه ویژگی ‏ها سریان یافته باشد. درواقع آنها امتداد و تجلی ‏اش می‏باشند. در این نوشتار تلاش می‏شود پس از تمهید برخی مقدمات و مبانی، جوهره ویژگی‏ های حوزه انقلابی جستجو شود و سپس با بیان چند مصداق از ویژگی ‏های حوزه انقلابی، رابطه هر یک با ویژگی جوهری حوزه انقلابی ترسیم شود.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، حوزه علمیه، حوزه انقلابی و امام خمینی
|
  • Ali Darabi * Pages 9-27

    Today, Seminaries are systematic that formats for training and promoting sciences derived from the Holy Quran and the hadiths and traditions of the Prophet and the infallible Imams. The emergence of the Islamic Revolution by centering the seminaries and formation of a system on the basis of Religious foundations brought up the field of opening new horizons to Shi'i jurisprudence on one hand, and made the fields of systematic views toward religion and production and improvement of new religious knowledge such as Media Fiqh on the other hand that have been effective in the life and maturity of Islamic thought. Media Fiqh is a knowledge that has Jurisprudential response to Media’s problems through inference from authentic religious sources and in the framework of values and religious system, deals with orders on human action in Media system. The present writing tries to take advantage from descriptive-analytical method, analyzes and recognizes the role and function of the clergy and seminaries in effort of Media Fiqh and its Do's and Don'ts in the age of Hegemony of cyber Media.

    Keywords: Seminary, Religion, Media, Cyberspace Fiqh
  • Majid Moradi * Pages 29-59

    If we know the movement and transformation as characteristics of Revolutionary moral, and know the religion as the meaning of Metamorphosis to create a new order, with no doubt Imam Musa Sadr and Allameh Fazlolah have been overriding and main faces of seminary who are considered as the symbol of revolutionaries because they figured out the revolutionary efforts to enter Shiites into the world. These two religious scientists changed religion as a Propulsion that sat down in two movements of Amal and Hezbollah. Just like that Imam Sadr figured out Social revolution in Shiite tribe, and had a unique role in the establishment of Amal movement, Fazlollah also had an important role in the establishment of Hezbollah by launching political streams. By establishing Amal movement and Supreme Shiite Assembly of Lebanon, Sadr changed Shiite along with Sunnis as one of the main components of the Lebanese society; and Fazlillah by intellectual creation for the revolutionary movement of Hezbollah tried to transfer Shi'a from the phase of social revolution to political revolution. What accelerated this phase and created it, was Islamic revolution that Fazlollah remembered it as «The Earth shook its earthquake».

    Keywords: Imam Musa Sadr, Seyed Mohammad Hossain Fazlollah, Lebanon, Amal Movement, Hezbollah, Islamic Revolution
  • Mohsen Janparvar *, Arash Ghorbani, Mehdi Khodadad Pages 53-78

    Abstract The Strategic environments have a direct impact on the reproduction of war Due to the nature of the approaches applied, the origins, the types of instruments and the objectives. Hard power approach has an influence on the reproduction of hard war, semi-hard approach affects the reproduction of the semi-hard power, soft power approach influences the reproduction of the software, and smart power approach has an impact on the Intelligent war. Therefore, this article intends to investigate the impact of the power on the reproduction of the wars and specifically the software impact on the war in terms of the audience, and the character. The effects of soft power approach, such as the nature, nonviolence, social security and the political space, technology, software mechanisms, myth-making, power small agency, related discourse, persuasion, identity, indirect behavior, learning and multidimensionality, on war. At the same time, the officials intend to manage the minds and hearts in the soft war and usually the officials and the agents of the political system, the social status of the people, and the intellectual and cultural elite of society are targets of invasions.

    Keywords: Saudi Arabia, Yemen's Developments, geopolitics, Aggressive Realism, Regional competition
  • Rozhan Hesam Ghazi *, Mahdi Noori Pages 79-100

    AbstractThe geopolitical position of the countries during the time is affected by different factors like wars, revolutions, Changes of international system that are always changing. Iran has been one of the important countries in the area that has experienced huge changes and variations in the previous decades, the reasons of creation those changes can be domestic and foreign geopolitical factors. Disruption of the bipolar system was the reason of changing the geopolitical nature of Iran and getting a new role in the area and in the world. Because foreign policy and performance of governments are retrieved from geopolitical environment and creation of interactional situations in a collection of spatial and temporal behaviors. Islamic Republic of Iran, in spite of having Strategic position, because of lack of effective coordination between Physical and software aspects of power doesn’t have suitable position in Global system queues that itself has imposed a lot of costs on foreign policy of the country. The present study is looking for the answer to this main question that what has been the reasons of geopolitical changes of Iran position in the area and in the global system? To answer this question, the descriptive-analytical method has been used and the collection of resources has also been libraries and Internet.

    Keywords: Geopolitical position, Geopolitical change, Islamic Iran, Regional Power, Global system
  • Kamal Akbari * Pages 101-123

    Abstract Syria's geopolitical situation is such that the interests of other global and regional powerful states such as Turkey and the West and Israel on one side and supporters of Syria, such as China, Russia and Iran tied, In the process of power Extremist and terrorist groups supported by some countries, including Turkey, have been put into action war. Thus, Turkey has been login to the crisis in Syria and this is an issue that makes it more complex equations. Therefore, the question arises in this paper that the security, political and economic approach of the Turkish government to the entry into the Syrian crisis and the achievements of the national interests of the Turkish government? And in response (hypothesis), we are considering that Turkey, by strengthening ISAF ties in the Syrian conflict, initially seeks to increase its political-economic-security influence in Syria.. And how much this equates the balance of regional power in the Middle East with the transformation of the competition of the great international powers.In this power process, Turkey has a strong presence in the Middle East and Islamic countries due to its power and positioning characteristics in the international system..

    Keywords: crisis, Syria, Turkey, opposition groups, Iran, ISIS
  • RASHID RECABIAN *, Mahdi Padarvand, Dariush Smart Granny Crane Pages 125-146

    Abstract The main challenge emerging from the changes in the Middle East, especially in Syrian crisis, is a theoretical challenge, which, on one hand, reflects the United States' inability to balance its interests in the region and, on the other hand, reflects the failure of its foreign policy to secure its own interests in the region..  Therefore, the main question of this study is that, what are the most important strategy foundations of the United States foreign policy in Syrian crisis? The hypothesis of this study is that the main strategy adopted by the United States in Syrian crisis is to secure Israel, to weaken political Islam and front Resistance and prevention from Iran Russia's influence in the Middle East. This research is descriptive-analytic and its data is collected through the study of books and articles. The findings of this paper suggest that despite the strength of the resistance front in the region, Israel security has been endangered. So, the United States and its regional allies are trying to prevent the influence of this front among Arab countries.

    Keywords: crisis, Arab Spring, Israel, Security, the resistance front, Syria, The United States
  • Saeeid Helalian Pages 147-186

    Abstract Theoretical and Practical attempts on “Revolutionalism” is a constant nessecity that is more important in recent years. This issue can be considered in many different views and the features of revolutionarism is one of these views. Althogu this approach is nessessary itself but it woud be more useful to consider the nature of the revolutionalism features in addition to just naming these features. These features are the heart and sole of the featuresand other features are originated from this one. Here in this article after defining some prerequisites, we investigate the main features of revolutionalism and then we try to show the relations to other related features of revolutionarism. Keywords: Islamic revolution, revolutionary seminary, Imam Khomeini

    Keywords: Islamic revolution, revolutionary seminary, Imam Khomeini