فهرست مطالب

کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز 1401)

نشریه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدیه عباسی میمند، مریم کاظمی پور*، مهدی انصاری دوگاهه، مهدی شهیدی زندی صفحات 1-21
    در پژوهش حاضر ترکیب بنتونیت/نانوذرات آهن/بتاسیکلودکسترین (B/I/C) به عنوان یک جاذب موثر به منظور جداسازی و پیش تغلیظ تریگونلین سنتز و شناسایی شد. شرایط تجربی برای یافتن متغیرهای مهم به منظور جذب سطحی تریگونلین روی جاذب بنتونیت/ بتاسیکلودکسترین/ نانوذرات آهن شامل زمان ، مقدار جاذب وpH بود. برای عمل واجذب متغیرهایی مثل دما ، غلظت سدیم کلرید ، زمان و حجم محلول نمک مورد بررسی قرار گرفتند میکروسکوپ الکترونی پویشی (SEM)، طیف سنجی مادون قرمز (FT-IR)، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)، میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM)، مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی (VSM)، آنالیز سطح BET و پراش پرتوایکس ((XRD)برای تعیین ساختار جاذب سنتز شده مورد استفاده قرار گرفتند. سپس طراحی آزمایش به منظور بهینه سازی فاکتورهایی که فرایند استخراج را تحت تاثیر قرار می دهند به کار برده شد. تریگونلین در نمونه های پلاسما استخراج و با روش HPLC-UV اندازه گیری شد. روش MSPE (استخراج فاز جامد مغناطیسی) به طور موثر قادر به استخراج تریگونلین بود. منحنی کالیبراسیون درگستره غلظتی 10-0.05 میکروگرم بر میلی لیتر خطی با ضریب همبستگی (0.9998)، به دست آمد. حد تشخیص (LOD) و حد کمی سازی (LOQ) روش به ترتیب 0.005، 0.018 میکروگرم بر میلی لیتر و میزان بازده استخراج 114 درصد به دست آمد. این جاذب به طور موفقیت آمیزی برای اندازه گیری تریگونلین در پلاسما به کاربرده شد.
    کلیدواژگان: تریگونلین، بتاسیکلودکسترین، بنتونیت، استخراج فاز جامد مغناطیسی، پلاسما
  • عذری حسینی نوه، اشرف کریمی نیک*، شهلا سلطانی نژاد، عنایت الله شیخ حسینی صفحات 22-35

    شواهد فراوانی مبنی بر اثرات بیولوژیک مفید پروبیوتیک ها در مواد غذایی و لبنی وجود دارد. خواص ضد میکروبی، قابلیت تولید بیوسورفکتانت و بیوسنتز نانوذرات از اثرات قابل توجه این ارگانیسم ها می باشد. هدف از این پژوهش بیوسنتز نانوذرات اکسید منیزیم توسط باکتری های پروبیوتیک از ماست سنتی می باشد. حهت جداسازی پروبیوتیک ها از محیط کشت ام آر اس آگار (دمن روگوزا شارپ اگار) استفاده گردید. جدایه های مولد بیوسورفکتانت از نظر تست های همولیز، گسترش نفت خام، انهدام قطره و امولسیه کنندگی مورد بررسی قرار گرفتند، جدایه برتر جهت تولید نانوذرات اکسید منیزیم ، اندازه، فعالیت آنتی اکسیدانی، FTIR و اثرات ضد باکتریایی ارزیابی و به روش پی سی ار تعیین هویت گردید. 9 جدایه خاصیت پروبیوتیکی داشتند، جدایه11L با توانایی تولید بیوسورفکتانت بهتر انتخاب شد. خاصیت ضد باکتریایی بیوسورفکتانت تولیدی بر علیه باکتری های گرم مثبت و گرم منفی مشخص گردید .این سویه همچنین قادر به تولید نانوذرات اکسید منیزیم بود. نانوذرات تشکیل شده با اندازه 135 نانومتر ، اثرات ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی قابل توجهی نشان دادند. سویه برتر به نام انتروکوکوس هیرای معرفی گردید. با توجه به یافته های به دست آمده ، به نظر می رسد که این سویه پروبیوتیک مولد بیوسورفکتانت و نانوذرات اکسید منیزیم می تواند در جهت استفاده در مصارف صنایع غذایی و صنعتی مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: انتروکوکوس هیرای، نانوذرات اکسید منیزیم، بیوسورفکتانت، ماست
  • پریسا علی احمدی پور، رسول جمشیدی گوهری*، دادخدا غضنفری صفحات 36-49
    تحقیقات اخیر نشان داده است نانو الیاف بلند و متخلخل به عنوان یکی از ایمن ترین نانو مواد بدلیل تولید قابل کنترل، داشتن سطح ویژه بالا و ساختار ماتریس پیوسته می تواند انتخاب مناسبی به عنوان میزبان، جهت طیف گسترده ای از تحقیقات باشد. در این پژوهش در ادامه مطالعه پیشین نویسندگان، فازهای ساختاری نانو الیافی که توسط ادغام مواد معدنی به ماتریس پلیمری در محدوده صفر تا 0.5 از ترکیب پلی وینیلیدین فلوراید (PVDF) و نانو ذرات اکسید دوتایی آهن/منگنز (FMBO) سنتز شده بود بررسی و ویژگی های آنها با توجه به ساختار و مشخصات سطح با استفاده از SEM و TEM تعیین شد. با توجه باینکه گزارشهای مربوط به تجزیه و تحلیل فازهای β ،α و γ اغلب بر اساس داده های اندازه گیری شده دارای دیدگاه های متفاوتی است در این تحقیق، با بررسی باندهای ارتعاشی FTIR و مشخصات XRD فازهای ساختاری نانوالیاف الکتروریسی PVDF و PVDF/FMBO ارزیابی و با استفاده از نتایج FTIR به طور خاص با بررسی باندهای 762 و 612، 1275 و 1234 cm-1 و تطابق آن با نتایج XRD و مرور تحقیقات منتشر شده به ترتیب فازهای β ،α و γ متمایز گردید.
    کلیدواژگان: نانو الیاف، پلی وینیلیدن فلوراید، نانوذرات، الکتروریسی، فاز
  • مهدی جهانتیغ، رضا روحانی، مریم بیگمی، زهرا بیگمی، فاطمه فرزانه، سعیده سعیدی* صفحات 50-62

    مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها برای درمان بیماری های باکتریایی در آبزی پروری سبب بروز مقاومت دارویی در سویه های باکتریایی شده و کارایی داروها را کاهش داده به علاوه سبب تجمع آنتی بیوتیک ها در بدن ماهی و مصرف کنندگان ماهی شده است. لذا جایگزین کردن مواد کم ضررتر از جمله فرآورده های گیاهی ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه مروری بر باکتری های بیماری زا ماهی و تاثیر گیاهان دارویی بر روی آن ها است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه مقالات معتبر علمی نمایه شده در بانک های اطلاعاتی ISI، SID، PubMed، PubMed Central، Scopus،Web of Science با استفاده از واژه های کلیدی فارسی مقاومت دارویی، باکتری بیماری زا ماهی، گیاهان دارویی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    مروری بر مطالعات انجام شده نشان می دهد گیاهان دارویی و ترکیبات آنها قادرند باکتری های بیماری زا ماهی و عفونت های ناشی از آنها را در غلظت های مختلف از بین ببرند.

    بحث:

    با توجه به نتایج بدست آمده میتوان گیاهان دارویی برای درمان عفونت های ناشی از باکتری های بیماری زا ماهی پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: مقاومت دارویی، باکتری بیماری زا ماهی، گیاهان دارویی
  • چنگیز اسفندیاری، مهرداد قوامی، وجیهه خضری* صفحات 63-74
    مقدمه

    محصولات کشاورزی دارای ضایعات بسیاری در مراحل تولید تا پخش و توزیع می شوند که موجب کاهش میزان تولید و افزایش نیاز به واردات مکانیکی به عنوان عامل موثر و اصلی در تلفات پس از برداشت محصول شناخته شده اند.

    روش

    مطالعه حاضر پژوهشی مقطعی از نوع توصیفی -کتابخانه ای است. نمونه گیری به شیوه سرشماری انجام گردید. پرسشنامه در اختیار 384نفر از اعضای نمونه آماری قرار داده شد.آنالیز با استفاده از نرم افزار SPSS با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.

    یافته ها

    این کاهش کیفیت موجب آسیب مکانیکی در محصول می شود. تبدیل شدن به ضایعات در میوه گوجه فرنگی بیشتر است زیرا این میوه که تشکیل شده از 93 تا 95 درصد آب و 5 تا 7 درصد مواد جامد. در این پژوهش تاثیر انواع حمل و نقل، نوع بسته بندی، حجم بار، نوع چینش بار و مسافت حمل و نقل بر میزان ضایعات گوجه فرنگی بررسی شد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج به دست آمده در این مطالعه می توان میزان ضایعات گوجه فرنگی را کاهش داد. کوفتگی میوه غالبا، در طی مراحل جابه جایی، حمل و نقل، بسته بندی به دلیل وارد شدن ضربه بر آن از طرف اجزاء متحرک ماشینها و دیگر عوامل رخ می دهد. ضربات مکانیکی بعنوان عامل موثر و اصلی در تلفات پس از برداشت محصول شناخته شده اند. در طی مراحل پس از برداشت بارهای دینامیکی در ایجاد کوفتگی در محصولات بیشتر موثرند. چون بارهای دینامیکی از لحاظ مقدار و وقوع، اثری بیش تر از بارهای استاتیکی دارند.

    کلیدواژگان: ضایعات، گوجه فرنگی، اسیب فیزیکی و مکانیکی
  • محمدرضا مروی مقدم، عطاالله اژدری*، غلامرضا شریف زاده صفحات 75-83

    نیتریت و نیترات از جمله افزودنی های مجاز مورد استفاده در فرایند تولید برخی فرآورده های گوشتی بشمار میروند. استفاده بیش از اندازه این ترکیبات شیمیایی مخاطره آمیز بوده و سلامتی مصرف کننده را به خطر می اندازد. این پژوهش با هدف ارزیابی میزان نیتریت درانواع سوسیس و کالباس عرضه شده در فروشگاه های شهر طبس و مطابقت آن با حد مجاز استاندارد ملی ایران انجام پذیرفت.در مجموع تعداد 100نمونه انواع سوسیس و کالباس با درصدهای مختلف گوشت از چهار برند پرمصرف در شهر طبس در فواصل زمانی متفاوت بطور کاملا تصادفی جمع آوری و در آزمایشگاه مواد غذایی اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان خراسان جنوبی با روش اسپکتروفتومتری مورد آزمون قرارگرفتند. آنالیز آماری داده ها نشان داد که میزان باقیمانده نیتریت در کالباس مارتادلا، کالباس خشک، سوسیس آلمانی و سوسیس کوکتل به ترتیب در24، 16، 12 و4 درصد نمونه ها بیشتر از حد مجاز بود، در این رابطه در مجموع 14درصد از نمونه های مورد آزمون غیر قابل مصرف تشخیص داده شدند. میانگین نیتریت در کل نمونه ها 2.8±ppm 72.33 تعیین گردید. در این رابطه کمترین مقدار میانگین نیتریت در سوسیس کوکتل (3.04 ±52.1 ppm) و بیشترین مقدار درکالباس مارتادلا (ppm92 ±4.7) ارزیابی گردید. میزان باقیمانده نیتریت در20 درصد نمونه های کالباس و 8 درصد نمونه های سوسیس بیشتر از حد مجاز بود که این وضعیت نگران کننده است بنابراین اعمال نظارت های پیشگیرانه دقیق تر ضروری بوده، ضمن آن که جایگزینی بخشی از نیتریت با نگهدارنده های طبیعی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سوسیس، کالباس، طبس، نیتریت
  • ابوالفضل اسعدی دیزجی*، حبیب اقدم شهریار، عبدالاحد شاددل تلی، ناصر ماهری سیس، جمشید قیاسی قلعه کندی صفحات 84-94

    پژوهش حاضر به منظور بررسی سطوح مختلف پودر قارچ های صدفی و دکمه ای بر عملکرد ریخت شناسی و میکروب شناسی روده در بلدرچین های ژاپنی نر انجام گرفت. این مطالعه با 420 قطعه جوجه بلدرچین ژاپنی نر در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 7 تیمار در 3 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل: گروه شاهد، سطوح نیم، یک و دو درصد قارچ صدفی و سطوح نیم، یک و دو درصد قارچ دکمه ای بودند. پرنده ها با شرایط محیطی و مدیریتی یکسان به مدت 84 روز آزمایشی، تحت جیره های تغذیه ای خاص هر تیمار قرار گرفتند. شمارش باکتری های کلی فرمی در روده و بررسی ویژگی های ریخت شناسی روده در سن 84 روزگی انجام گرفت. مطابق نتایج به دست آمده، شمار کل باکتری های روده ی باریک، لاکتوباسیل ها، اشرشیاکلای و بیفیدو باکتر های روده بلدرچین های ژاپنی 84 روزه تحت تاثیر نوع و مقدار قارچ قرار گرفتند (P<0.05). بیشترین و کمترین مقدار شمار کل باکتری های روده ی باریک به ترتیب به تیمار شاهد و قارچ دکمه ای دو درصد تعلق داشت. عمق کریپت و طول خمل در قسمت های 10، 50 و 70 درصد روده به طور معنی داری تحت تاثیر نوع و سطوح مختلف قارچ صدفی و دکمه ای قرار گرفت (P<0.05). نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از دو درصد قارچ صدفی و یا دکمه ای می تواند به عنوان محرک رشد در جیره ی غذایی بلدرچین ژاپنی استفاده شود.

    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، قارچ خوراکی، ریخت شناسی، میکروب شناسی روده
|
  • Mahdieh Abbasi Meymand, Maryam Kazemipour *, Mehdi Ansari Dogahe, Mehdi Shahidizandi Pages 1-21
    Bentonite-β-cyclodextrin-iron nanoparticles (Ben-βCD-INP) composite was synthesized,characterized, and utilized like an innovative magnetic solid-phase extraction ( MSPE) adsorbent to separate and preconcentrate trigonelline . Experiment conditions to find important variables of trigonelline adsorption on the Ben-βCD-INP were A: time, B: Adsorbent amount, C: pH and for desorption were A: temperature, B: concentration, C: time, and D: Volume .. The adsorbent contributes significantly in the extraction process. The INP in the nano composite makes it easy to remove the adsorbent with the help of a magnet. Scanning electron microscopy( SEM ), Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), transmission electron microscopy (TEM), vibrating sample magnetometry (VSM), and X-ray diffraction (XRD) were used to characterize the synthesized adsorbent. Experimental design was used to optimize the factors affecting extraction. trigonelline in plasma samples was extracted and evaluated by a reversed-phase HPLC–UV method. The findings have shown that MSPE was able to extract trigonelline efficiently. The developed HPLC–UV procedure for the determination of trigonelline in human plasma, showed linear relation shipin the concentration interval of 0.05-10 mg/L (r = 0. 9998) with the limit of detection (LOD), the limit of quantitation (LOQ) and recovery (%) of 0.005, 0.018 mg/L, and 114%, respectively. The procedure was successfully used to determine the concentration of trigonelline in human plasma. This study offers a promising hybrid nano bio material adsorbent in biomedical nanotechnology to selective measurement of the drug or supplements such as trigonelline from plasma.
    Keywords: Trigonelline, &beta, -cyclodextrin, bentonite, Magnetic Solid phase Extraction, Plasma
  • Ozra Hosseini-Naveha, Ashraf Kariminik *, Shahla Soltani-Nezhad, Enayatollah Sheikhhosseini Pages 22-35

    There is a lot of evidence about the beneficial biological effects of probiotics in food and dairy products. Antimicrobial properties, ability to produce biosurfactant and biosynthesis of nanoparticles are among the significant effects of these organisms. The aim of this research is the biosynthesis of magnesium oxide nanoparticles by Enterococcus hirai from traditional yogurt. MRS agar culture medium was used to isolate probiotics. Biosurfactant-producing isolates were examined in terms of hemolysis, crude Oil Spreading Assay, Drop Collapse Assay and emulsification index, the best isolate for the production of magnesium oxide nanoparticles, size, antioxidant activity, FTIR and antibacterial effects were evaluated and identified by PCR. 9 isolates had probiotic properties, isolate L11 was selected with higher biosurfactant production ability. The antibacterial property of the produced biosurfactant was shown against Gram-positive and Gram-negative bacteria. This strain was also able to produce magnesium oxide nanoparticles. The formed nanoparticles with a size of 135 nm showed significant antibacterial and antioxidant effects. The best strain was introduced as Enterococcus hirai. According to the findings, it seems that this probiotic strain producing biosurfactant and magnesium oxide nanoparticles can be used in food and industrial industries.

    Keywords: Enterococcus hirai, Magnesium oxide nanoparticles, Biosurfactant, Yogurt
  • Parisa Aliahmadipoor, Rasool Jamshidi Gohari *, Dadkhoda Ghazanfari Pages 36-49
    Recent research has shown that long, porous nanofibers are one of the safest nanomaterials due to their controllable production, high specific surface area and continuous matrix structure. In this study, following the previous study of the authors, Structural phases of nanofibers were synthesized from combination of polyvinylidene fluoride (PVDF) and iron/manganese binary oxide nanoparticles (FMBO) were evaluated. Mineral adsorbents were integrated into polymer matrix in the range of zero to 0.5. The properties of nanofibers according to the structure and surface characteristics using SEM and TEM were determined. In this study, structural phases of PVDF and PVDF/FMBO electrospinning nanofibers were distinguished by examining the FTIR vibration bands and analyzing the XRD characteristics due to the different reports on the analysis of α, β and γ phases according to the measured data. The results of FTIR, specifically by examining bands 762 and 612, 1275 and 1234 cm-1 and its compliance with XRD results and reviewing published research the α, β and γ phases were distinguished, respectively.
    Keywords: Nanofibers, PVDF, nanoparticles, Electrospinning, Phase
  • Mehdi Jahane, Reza Rouhani, Maryam Bigomi, Zahra Bigomi, Fatima Farzaneh, Saeide Saeidi * Pages 50-62

    Indiscriminate use of antibiotics to treat bacterial diseases in aquaculture has caused the emergence of drug resistance in bacterial strains and reduced the effectiveness of drugs, in addition, it has caused the accumulation of antibiotics in the body of fish and fish consumers. Therefore, it seems necessary to replace less harmful substances, including plant products. The aim of this study is to review fish pathogenic bacteria and the effect of medicinal plants on them.

    Materials and methods

    In this study, valid scientific articles indexed in ISI, SID, PubMed, PubMed Central, Scopus, Web of Science databases were examined using Persian keywords drug resistance, fish pathogenic bacteria, medicinal plants.

    Results

    A review of the studies shows that medicinal plants and their compounds are able to destroy fish pathogenic bacteria and infections caused by them in different concentrations.

    Discussion

    According to the obtained results, medicinal plants can be suggested for the treatment of infections caused by fish pathogenic bacteria.

    Keywords: Drug resistance, fish pathogenic bacteria, Medicinal Plants
  • Changiz Esfandyati, Mehrdad Ghavami, Vajihe Khezri * Pages 63-74

    Agricultural products have a lot of waste in the stages of production to distribution, which reduces production and increases the need for mechanical imports as an effective and main factor in post-harvest losses.The present study is a cross-sectional descriptive-library research. Sampling was done by census method. The questionnaire was given to 384 members of the statistical sample. Analysis was done using SPSS software using descriptive and inferential statistics.This decrease in quality causes mechanical damage to the product. Tomatoes are more likely to become waste because the fruit is made up of 93 to 95 percent water and 5 to 7 percent solids. In this study, the effect of types of transportation, type of packaging, volume of cargo, type of cargo arrangement and distance of transportation on the amount of tomato waste was investigated. Based on the results obtained in this study, the amount of tomato waste can be reduced. Fruit bruising often occurs during the stages of transportation, transportation, packaging due to the impact on it by moving parts of machines and other factors. Mechanical shocks are recognized as the main and effective factor in post-harvest losses. During the post-harvest stages, dynamic loads are more effective in causing contusions in crops. Because dynamic loads have a greater effect than static loads in terms of quantity and occurrence

    Keywords: Waste, Tomato, Physical, mechanical damage
  • MohammadReza Marvimoghadam, Ataollah Azhdari *, GholamReza Sharifzadeh Pages 75-83

    Nitrite and nitrate are used in some products, such as sausages. Excessive consumption of these chemicals is hazardous for humans, so the use of these compounds must be within the standards ranges. The aim of this research was measurement of nitrite residue in meat products which were marketed in Tabas city. Totally100samples from four different meat products were collected randomly and studied in the food laboratory of South Khorasan provincial of standard and industrial research service by spectrophotometric method. Data were analyzed with SPSS-19 software. The statistical analysis of data showed that the nitrite content in Mortadella, dry sausages, Bockwursts and cocktail sausages was higher than Iranian standard limit in 24%, 16%, 12% and 4% of samples, respectively and in this regard, 14% of all samples were distinguished unusable. The average amount of nitrite in all samples was 72.33± 2.8ppm, moreover the highest and the lowest level of nitrite observed in Mortadella (92±4.7 ppm) and Cocktail sausages (52.1±3.04 ppm), respectively, also the average amount of nitrite in all samples and different brands, was lower than the Iranian standard limit, significantly (P<0.05). The results of this survey indicate that nitrite residue in 20% of Mortadella & dry sausage samples and 8% of Bockwursts & cocktail sausage samples were higher than the standard limit, so it is believed that stricter preventive measuring is necessary and partial replacement of nitrate with natural preservatives is also recommended

    Keywords: Meat products, Nitrite, Tabas
  • Abolfazl Asadi Dizaji *, Habib Aghdam-Shahryar, Abdolahad Shaddel &Ndash Teli, Naser Maheri Sis, Jamshid Ghiasi- Ghalehkandi Pages 84-94

    This research performed to study the intestinal microbiology and morphology of male Japanese quails supplemented with two type of edible mushrooms including common (Agaricus bisporus) and oyster (Pleurotus ostreatus) powders. A total of 420 twenty-one day old male quail chicks were randomly allocated to seven experimental treatments. Each treatment consisted of 3 replicates of 20 birds. The birds within the control group were given the basal diet for the respective growth stage. The other six groups were fed experimental diets based on the basal diets containing 0.5, 1, and 2 percent of dried either common or oyster mushroom powders. Birds were allowed to free access to have feed and water during the 84 days of experimental period. Count of coli-form bacteria in the gut and intestinal morphological characteristics were studied at the age of 84 days. Bifidobacteria and Lactobacilli populations were significantly increased (P<0.05) by the 2% mushrooms compared to the control. Total counts (Aerobes) and Escherichia coli were significantly decreased (P<0.05) by the 2% mushrooms compared to the control. Crypt depth and papillae height in parts of 10, 50 and 70 percent's of gut were positively influenced by the supplementation of mushroom (P<0.05). Therefore it seems that mushrooms could be increased useful microflora and prove helpful in the fight against pathogenic organisms colonizing quail chickens.

    Keywords: Intestinal microbiology, Japanese quail, Morphology, Mushroom