فهرست مطالب

نشریه تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)
پیاپی 54 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/05
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فاطمه احمدی، محمد مرادی* صفحات 1-29
    مطالعه سیر داستان‏ نویسی زنان و شگردهای رایج در آثار آنان، از موضوع‏ های مورد توجه در پژوهش‏ های داستانی معاصر بوده است؛ با این‏حال در تحقیقات پیشین، اغلب به بررسی رمان‏ های زنان توجه شده و مجموعه ‏داستان‏ های کوتاه نویسندگان پیشرو زن، به ‏ویژه در دهه ‏های اخیر کمتر واکاوی شده است. نان،آنان،بر این اساس، در این مقاله،  مجموعه داستان کوتاه از 9 نویسنده زن برگزیده در جوایز ادبی دهه ‏های 70 تا 90 (هر دهه سه نویسنده) انتخاب و داستان‏ های کوتاه آنان به روش تحلیلی-تطبیقی با تکیه بر سه شگرد زبانی (واژگان و اصطلاحات)، داستانی (فضاسازی) و محتوایی (رویاپردازی) بررسی و سیر تحول این شگردها، در سه دهه اخیر تحلیل و مقایسه شده است. نتایج کلان این پژوهش نشان می‏ دهد، هرچه از دهه 70 به دهه 90 نزدیک می ‏شویم، نویسندگان زن، با بسامدی کمتر از واژگان و اصطلاحات زنانه در داستان‏ های کوتاه خود استفاده کرده‏ اند. خلاف سیر زبانی داستان‏ ها، از منظر فضاسازی، نویسندگان داستان‏ های دهه 90 بیش از دیگر دهه‏ ها (به ترتیب دهه‏ های 80 و 70) از فضاهای خانگی بهره برده‏ اند؛ همچینن از بین فضاهای خانگی، بیش‏ترین تاکید نویسندگان زن مربوط به فضاهای غمگین بوده است. از منظر عنصر محتوایی رویابافی، داستان‏ های دهه 70، متمایز با دیگر دهه ‏ها بوده و در دهه ‏‏های 90 و 80 این عنصر بازنمودی اندک در داستان زنان داشته، نکته‏ ای که شاید به دلیل گریز از مفاهیم رمانتیک و تمایل به واقع‏ گرایی در داستان کوتاه این دو دهه بوده است.
    کلیدواژگان: داستان کوتاه، رویاپردازی، فضاسازی، نویسندگان زن، واژگان و اصطلاحات
  • بهزاد بهمنی مطلق*، علی اکبر افراسیاب پور صفحات 30-50

    نمادها و سمبل ها بخشی از زبان عرفانی و جایگاه ظهور حقایق اشراقی و باطنی هستند که در گذر زمان و پهنه مکان، تغییر یافته اند و مطالعه آنها برای شناخت صحیح عرفان ضروری است. سرپوش های عارفان و صوفیان در اشکال و رنگ های مختلف، نمونه کاملی از این  نمادپردازی های عارفانه بوده اند، آن ها را «تاج فقر» نامیده اند و در رنگ «سفید» تقدس و صفا، در رنگ «سیاه» استهلاک در فقر، در رنگ «سرخ» قدرت و شهادت و در رنگ «ارزق»، امتزاج احوال را می دیده اند. در کلاه های ترک دار، هر ترک را نشانه ترک یکی از رذایل و طلب یکی از فضایل می دانسته اند. عرفا و صوفیه غالبا ساده ترین سرپوش ها را که بیشتر از نمد، پشم یا کرباس تهیه می شده برای نشان دادن بی اعتنایی خود به دنیا و پشت پا زدن به زرق و برق مادی استفاده می کرده اند. در این پژوهش که از نوع کتابخانه ای است به روش توصیفی - تحلیلی و با استناد به منابع دست اول و متون معتبر عرفانی به تفسیر و تحلیل داده ها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: عرفان و تصوف اسلامی، سرپوش، نمادپردازی، رنگ ها و نورهای نمادی
  • سمانه پاسبان وطن، فاطمه حیدری* صفحات 51-73
    این پژوهش به شیوه تحلیلی- توصیفی می کوشد تا دیدگاه روایتگری را در رمان عباس معروفی با عنوان «سمفونی مردگان» بررسی کند. این مطالعه براساس الگوی پیشنهادی سیمپسون 1993م. صورت می گیرد که در آن روایت و دیدگاه روایی به شکلی نظام یافته و روشمند بررسی می شوند. ابتدا تلاش بر آن است که دریابیم راوی در این داستان براساس الگوی سیمپسون، از چه نوعی است و سپس بررسی کنیم که آیا وجهیت داستان مثبت، منفی و یا خنثی است. فرض ما براین است که راوی سوم شخص و وجهیت داستان در متن براساس تقسیم بندی های سیمپسون، مثبت است. در این تحقیق داده ها بر اساس گفته ها و ابزارهای تحلیلی بیان شده در نظریه مذکور، مورد بررسی قرار گرفته است. با مطالعه این پژوهش   درمی یابیم که راوی میان اول شخص و سوم شخص در تغییر است که هرکدام در پیشبرد روایت تاثیرداشته است. وجهیت غالب در متن داستان براساس تقسیم بندی های سیمپسون، مثبت است که نشان از تعهد و اعتمادبه نفس راوی درباره ماجراهای داستان و دیدگاه قاطع او در مورد جهل و تعصب درتقابل با روشنفکری وآگاهی است. نظام وجهی به کاررفته در رمان امری و التزامی است که بااستفاده از فعل های وجهی-واژگانی، کلمات احساسی مانند صفات و قیود ارزیابی کننده، افعال گزارشی که بیانگر افکار و کنش هاست و جملات تعمیم دهنده، آن را نشان داده است. البته در برخی قسمت های داستان وجهیت منفی است که حاکی از تردید و دودلی شخصیت های داستان است.
    کلیدواژگان: عباس معروفی، سیمپسون، سمفونی مردگان، روایت شناسی، وجهیت
  • سهیلا محقق، محبوبه خراسانی*، مرتضی رشیدی صفحات 74-98

    عشق ورزی یکی از مظاهر تجلی عواطف انسانی است. به لحاظ منطقی، هیچ یک از دو طرف عاشقی، نمی توانند تعهد بدهند در همه حال به یک میزان طرف مقابل را دوست خواهند داشت. همین امر موجب شده تا فیلسوفان به این موضوع بیندیشند. هدف اخلاق عاشقی زیرپانگذاشتن فضایل است و ادب عاشقی بر رفتار پس از عاشقی تاکید دارد که هر کدام بر موفقیت یا عدم موفقیت  این مسیر موثر هستند. پرسش ما این است؛ در مقایسه با برخی روایت های عاشقانه زودگذر معاصر، در روایت های غنایی کلاسیک نحوه تعامل عشاق چگونه بوده است؟ از آنجا که در آثار کلاسیکی چون «خسرو و شیرین» عشق به کمال تجلی یافته است، آن را به عنوان جامعه آماری برگزیده ایم. روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی است  و به خوانش این متن بر مبنای مقاله اساس (مصطفی ملکیان) می پردازد که رعایت یا عدم رعایت اخلاق و ادب عاشقی چه تاثیری در روند عاشقی شخصیت های داستان می گذارد؟ به این نتیجه رسیدیم؛ عدول از موازین اخلاق عاشقی در آثار کلاسیک نیز جاری است و قهرمانان در زوایای مختلف روایی مرتکب بی اخلاقی و بداخلاقی در عشق ورزی می شوند و همین امر مسیر موفقیت آمیز عشق را با خطر مواجه می سازد؛ خسرو شروط اخلاقی و ادب را رعایت نکرده و به رابطه عاشقانه شان، صدمه می زند. اما شیرین هر دو را ارج می نهد، در عاشقی اش خرد حکمفرماست و تلاش برآن دارد، دو خصلت تقوا و عشق را در کنار یکدیگر قراردهد. این نکته نیز جالب است؛ رعایت اخلاق و ادب عاشقی از سوی زنان (در مقام معشوقی) بیشتر از مردان (عاشقان) است.

    کلیدواژگان: اخلاق عاشقی، ادب عاشقی، ادبیات غنایی، منظومه خسرو و شیرین، مصطفی ملکیان
  • عبدالحمید امانی، عباس محمدیان*، مهیار علوی مقدم، احمد خواجه ایم صفحات 99-123
    هدف این پژوهش، خوانش زبان صناعی «نی نامه» مثنوی مولوی بر مبنای الگوی «قرایت تنگاتنگ» سلینا کوش است. رویکردی که افزون بر تفسیر جزییات زبانی و روابط متقابل آن ها، تحلیل متغیرهای دیگری همچون بافتار، بینامتنیت، روایت و ژانر متن را نیز ضروری می شمارد. این مقاله، به شیوه توصیفی- تحلیلی می کوشد به این پرسش ها پاسخ دهد که راهبرد شاعر در به کارگیری زبان صناعی در «نی نامه» مثنوی چیست؟ و کارکرد هریک از صناعات در تحقق اهداف این متن و انسجام کلی آن چگونه است؟ نتایج نشان می دهد که صناعات به کار رفته در «نی نامه» طی یک فرایند منسجم، در دو گروه کلی جای می گیرند:1) مرتبط با «بشنو»؛ 2) مرتبط با «نی». گروه نخست با افزایش موسیقی کلام، مخاطب را به «شنیدن» ترغیب می کند؛ اصل وحدت در کثرت و فناپذیری جهان اضداد را به نمایش می گذارد و گروه دوم، جلوه هایی از «از خودتهی شدن»، هروله روح آدمی برای رهایی از قفس تن، مجازی بودن دنیای ما، غیر قابل درک بودن عشق و غیره را.
    کلیدواژگان: الگوی قرائت تنگاتنگ، سلینا کوش، خوانش زبان صناعی، مثنوی، «نی نامه»
  • پروین جعفریان، علی اصغر حلبی* صفحات 124-145

    برای درک و دریافت سبک هر شاعری می توان اشعار وی را از دو منظر، مورد بررسی قرار داد. دیدگاه اول، بررسی تفکر و به طور کلی جها ن بینی ویژه اوست و منظر دوم بررسی ساختار زبانی ویژه وی است.  بنابراین برای فهم سخن هر صاحب سبکی باید هم زمان، ساختار زبانی آثار وی از سویی و محتوای فکری و بینش بازیافته در آثار وی از سوی دیگر، بررسی و تحلیل شود. در این پژوهش با استفاده از شیوه توصیفی تحلیلی، اشعار دو اندیشمند سده یازدهم هجری، میرفندرسکی و فیاض لاهیجی، از نظر محتوا بررسی می شود. با توجه به غنای زبان شاعرانه فیاض و داشتن دیوان اشعار و به دلیل اینکه میرفندرسکی اشعار معدودی سروده است، فیاض را باید شاعری حکیم و  میرفندرسکی را حکیمی شاعر دانست. در محتوای اشعار فیاض «مذهب» مسیله ای محوری و اساسی است. هرچند که رگه های مذهبی در اشعار میرفندرسکی نیز قابل پیگیری ست اما نمی توان محتوای اصلی شعرهای او را مذهب دانست. محققانی که درباره افکار میرفندرسکی و فیاض لاهیجی (به طور کلی و نه فقط در اشعار) مطالعاتی انجام داده اند هر دو حکیم را پیرو مکتب مشایی در نظر گرفته اند. اما با بررسی محتوایی اشعار این دو حکیم، نه تنها بازتاب تفکر مشایی در اشعار آن ها دیده نشد، بلکه رگه هایی از تفکر اشراقی در آن ها قابل ملاحظه است.

    کلیدواژگان: فلسفه اشراق، فلسفه مشاء، فیاض لاهیجی، بررسی محتوایی شعر، میرفندرسکی
  • محمود مهرآوران* صفحات 146-172
    یکی از شکل های ادبیات تطبیقی، مقایسه متن یا متونی از دو سخنور است تا اشتراکات آن ها مشخص شود. گوته ادیب نام دار آلمانی در دیوان غربی- شرقی خویش مضمون های مشترک فراوانی با سعدی دارد. او علاوه بر تاثیرپذیری فراوان از حافظ، از سعدی شاعر و نویسنده بزرگ ادب فارسی نیز بسیار تاثیر پذیرفته است. زیرا از چند قرن پیش از زمان گوته یا نزدیک به زمان او آثاری از ادبیات فارسی و به ویژه سعدی به زبان های فرنگی ترجمه و باعث آشنایی ادیبان مغرب زمین با آنان شده بود. این مقاله پس از بررسی نحوه آشنایی گوته با آثار سعدی و دلایل تاثیرپذیری گوته از وی، به روش توصیفی- تحلیلی  شواهد چشم گیری از مضامین مشترک بین سعدی و گوته را بررسی و تاثیرپذیری گوته را از سعدی یا قرابت اندیشه های آن دو را از دفترهای شعری دیوان غربی-شرقی نشان داده است. این اشتراکات و تاثرات در مضمون، فکر و نوع اندیشه درباره بسیاری از پدیده هاست؛ از جمله: ستایش خداوند و اشاره به عدل و تسلط او بر شرق و غرب، آزادی عقیده، دست گیری درماندگان، ناتوانی عاشق در کتمان عشق، کوتاهی و زودگذری عمر، غنیمت شمردن فرصت کوتاه عمر، نخوردن غم جهان و سپری کردن دنیا با خوش دلی و بی اعتنایی به حسد دیگران، خاموشی زبان، تربیت ناپذیری نااهلان.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، گوته، سعدی، دیوان غربی-شرقی، مضامین مشترک
  • فرخ رو شهابی، رضا اشرف زاده*، بتول فخر اسلام صفحات 173-193
    در متون حماسی، دلاله یا میانجی زنی است که شخصیت های اصلی را در برابر مشکلات راهنمایی می کند و موجب رشد و تعالی آن ها در ابعاد جسمانی و روانی می شود. در دنیای امروز، این نقش برای مددکاران در زندگی روزمره تعریف شده است. وجه اصلی شباهت دلاله و مددکار، یاری رسانی به افراد نیازمند است. در این تحقیق که با استفاده از منابع کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی پرداخته شده، نقش دلاله در داستان زال و رودابه از شاهنامه فردوسی، با رویکرد به شخصیت سیندخت و مبانی نظری مددکاری فردی کاویده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که اصلی ترین رسالت سیندخت در داستان، تضمین پیوند میان زال و رودابه و فراهم آوردن بسترهای لازم برای زاده شدن رستم و جهت دهی به مسیر حماسه است. همچنین، او با شخصیت شناسی دقیق و آسیب شناسی مشکل و بحران پیش آمده، مانع از شکل گیری نبردی خونین میان ایرانیان و حکومت کابل شده است. در این داستان، بازخوانی خویشکاری های سیندخت، مبین حضور چشم گیر زنان در عرصه های سیاسی- اجتماعی (نقش فراجنسیتی و ورای هنجارهای موجود) و نیز، نقش آفرینی در مسایل عاشقانه (نقش سنتی) است. سیندخت نماینده زنی پویا و تاثیرگذار در بهبود مناسبات بینا فردی و اجتماعی است. افزون بر سیندخت، زن نامه رسان هم در آغاز داستان، زال و رودابه را به هم نزدیک کرده و دل آن ها را به هم پیوند زده است.
    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، زال و رودابه، مددکاری فردی، دلاله، میانجی گری، سیندخت
  • نرگس رضوانی مقدم، ایرج مهرکی*، آذر دانشگر، زهرا دری صفحات 194-222
    نمادها اغلب از طبیعت، آیین های ملی و اساطیری و دین و مذهب سرچشمه می گیرند و یکی از شیوه های ارتباط و انتقال مفاهیم اند. در ادبیات فارسی از نام انواع جانوران در موارد متعدد و در معانی متنوع استفاده شده است. جانورانی که نامشان گاه در معنای واقعی و گاه در معنای غیرواقعی و نمادین به کار رفته است. در پژوهش حاضر به بررسی نمادین چارپایان و پرندگان در کتاب نگارستان جوینی پرداخته شده و از جهت معنای نمادین و معنای واقعی دسته بندی شده، سپس بسامد هر مورد نیز آورده شده است. نگارستان معین الدین جوینی کتابی است که به تقلید از گلستان سعدی در قرن هشتم نوشته شده است. روش تحقیق بر پایه مبانی نظری و به شیوه توصیفی تحلیلی است و ابزار تحقیق، کتاب و کتابخانه و منابع اطلاعاتی در این زمینه بوده است. هدف از نگارش  تحقیق این بوده که جانوران در نگارستان معین الدین جوینی در چه مفاهیم نمادینی به کار رفته اند و بسامد هرکدام را مشخص کند. نتیجه پژوهش نشان می دهد جوینی در کتاب نگارستان به ترتیب فراوانی از حیوانات و پرندگان، در مفهوم نمادین و مفهوم حقیقی استفاده کرده است. تعداد کاربرد مفاهیم حقیقی در همه گونه ها بیشتر از مفاهیم نمادین است.
    کلیدواژگان: جانوران، نماد، نگارستان، معین الدین جوینی
  • مهری تلخابی* صفحات 223-248
    شاهنامه، ریشه در اندیشه ها و باورهای کهن دارد و از آبشخوری به نام ناخودآگاه جمعی بهره مند است. در این مقاله، بر روی کهن الگوی آنیما تامل شده و شخصیت پیران ویسه، از این منظر، تحلیل شده است. سوال اصلی این مقاله، آن است که در اثر بزرگی چون شاهنامه، چگونه به کهن الگوی آنیما جان دمیده شده است؟ این مقاله، بر پایه نظریه یونگ ، بر آن است که نشان دهد ، مردان، هم زمان، واجد صفات زنانه نیز هستند اما اغلب اوقات، عوامل مختلفی که در جامعه پذیری مردان موثرند، مانع از بروز آنیما در روان مردان می گردد. با وجود این، در شاهنامه، در مواردی، «زن درون» یا آنیما در مردان، به صورت خلق و خو و رفتار های خاص زنانه ظاهر می شود و شخصیتی متعادل تر و کار آمدتر وتوانمندتر از خود به جا می گذارد. این مقاله به روش تحلیلی- توصیفی، بر مبنای مطالعات کتابخانه ای به انجام رسیده است و در پایان، به این نتیجه می رسد که توجه به جنبه ها و نداهای درون، در زن و مرد، منجر به رشد و شکوفایی شخصیت آدمی می گردد.
    کلیدواژگان: شاهنامه، یونگ، آرکی تایپ، آنیما، پیران ویسه
  • منیژه قربان زاده، حمیدرضا فرضی*، علی دهقان صفحات 249-270
    تلمیح نشان دهنده پشتوانه فرهنگی شاعر و روشی برای ارایه تصویر شاعرانه و تفسیر معانی است. هرچند از این صنعت بدیعی در سنت شعر فارسی با عنوان «سرقت ادبی» و امثال آن نام برده شده است، لیکن در نگاه ناقدان عصر حاضر به عنوان ابزاری بینامتنی تلقی می شود. تلمیح ارجاع مخاطب به بیرون از متن اصلی و بازگشت دوباره است به متن؛ هراندازه این فرآیند پیچیده و نیازمند مطالعه باشد، تفسیر متن و تولید معنا نیز دشوار خواهد بود. در پژوهش حاضر که با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است، بخش مهمی از تلمیحات خاقانی که نوعی هنجارگریزی و ترک ادب شرعی در آن ها وجود دارد، بررسی و تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد که خاقانی در همه انواع تلمیحات از جمله اسطوره ها، قصص پیامبران، باورهای عامیانه و تلمیحات مذهبی و دینی (اسلامی و مسیحی و...) دخل و تصرفی هنرمندانه ایجاد کرده است تا جایی که تلمیحات او مطابق با واقعیات تاریخی و اسطوره ای نبوده است. این تلمیحات به صورت کاملا آگاهانه بوده و دلیل ب ی اطلاعی شاعر نیست. تنها یک یا چند مورد معدود از تلمیحات نادر در اشعار او وجود دارد که احتمالا به دلیل تخلیط حوادث در ذهن خاقانی بوده است. موضوع دیگری که در تلمیحات خاقانی بررسی شده است «ترک ادب شرعی» است. خاقانی به دلیل اغراق در توصیفات مربوط به ممدوحان آ ن ها را گاه در جایگاه خداوندی می بیند و بارگاه آن ها را در مقابل کعبه قرار می دهد. در مواردی نیز جایگاه آن ها را همسان و هم تراز ایمه و پیامبران معرفی می کند.
    کلیدواژگان: تلمیح، دیوان خاقانی، هنجارگریزی، ترک ادب شرعی، زیبایی شناسی
  • محمد محمدی ملک آبادی، مهرداد چترایی*، قربانعلی ابراهیمی صفحات 271-292
    یکی از پرسش های جذاب برای انسان ها دلیل نام گذاری (وجه تسمیه) چیزهاست. در متون نظم و نثر فارسی تعدادی از نویسندگان و شعرا در خلال آثارشان، کلماتی را ریشه شناسی کرده و وجه تسمیه آن‎ها را - به زعم خود- نشان داده اند. بررسی و تحلیل و طبقه بندی این وجوه تسمیه، بیانگر نوع نگاه آنان به چگونگی ساخت کلمات است. در این مقاله برخی از این وجوه تسمیه که در تاریخ سیستان و دیوان خاقانی مندرج است، بررسی و مقایسه شده است. بدین منظور ابتدا به دسته بندی انواع وجه تسمیه و ذکر شواهد مثال از کتب گوناگون پرداخته شد و سپس نمونه های وجه تسمیه از کتاب تاریخ سیستان و دیوان خاقانی استخراج و بررسی گردید. با بررسی نمونه ها، مشخص شد که مولف تاریخ سیستان در گزینش و بیان وجه تسمیه ها بیشتر به اشتقاق کلمات توجه داشته است و در مواردی هم به اعتقادات و باورهای عوام رجوع کرده است ولی خاقانی بیشتر به بازی های شاعرانه با کلمات پرداخته و وجه تسمیه هایی ابداعی ارایه داده است. البته او هم به وجه تسمیه هایی که در کتب دیگر آمده توجه داشته است. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی نوشته شده است و گردآوری داده ها به شیوه کتابخانه ای است. هرچند مقالات متعددی درباره وجه تسمیه چاپ شده، اما تاکنون مقاله مستقلی درباره مقایسه گزینش وجه تسمیه در تاریخ سیستان و دیوان خاقانی منتشر  نشده است.
    کلیدواژگان: وجه تسمیه، اشتقاق، تاریخ سیستان، دیوان خاقانی، باورهای عوام
  • زهرا ایرانمنش* صفحات 293-318
    در این مقاله به بررسی تقابل‏ ها در پنج داستان منتخب از بخش تاریخی شاهنامه (بهرام گور، پادشاهی خسرو انوشیروان، یزدگرد سوم، اردشیر بابکان، بهمن) بر مبنای رویکرد تقابل لویی استروس پرداخته‏ ایم. روش تحقیق به صورت کتابخانه ‏ای و مبتنی بر سندپژوهی و نوع آن، تحلیلی-توصیفی است. بررسی تقابل در داستان‏ های مورد بررسی نشان می‏ دهد که عنصر تقابل در این داستان‏ ها بسیار برجسته و پررنگ‏ است و در واقع طرح هر کدام از این داستان‏ های تاریخی بر مبنای تقابل است. نوع تقابل‏ ها در این داستان‏ ها به دلیل تاریخی بودن آن ها، عمدتا از نوع تقابل شخصیت‏ های انسانی است. تقابل‏ های دیگری نیز غیر از تقابل میان شخصیت ‏های انسانی در این داستان ‏ها دیده می ‏شود، که از میان آن ها می ‏توان به تقابل ایدیولوژی‏ ها، عدالت و ظلم، فضایل و رذایل اخلاقی، تقابل صفات انسانی همچون جنگاوری و شجاعت با ضعف و ناتوانی، تقابل نژادی و قومی و مواردی از این قبیل اشاره کرد. در مجموع، با اینکه داستان‏ های منتخب، از نوع داستان‏ های تاریخی هستند، اما مولفه های رویکرد و نظریه لوی استروس در آنها دیده می ‏شود و انگیزه این شخصیت‏ ها از تقابل، صرفا انگیزه‏ های ذکر شده در کتب تاریخی نیست، بلکه آرمان‏ ها و اهداف و همچنین تیپ شخصیتی و خصایل روانی آنها نیز در این تقابل‏ ها تاثیر مستقیم گذاشته است.
    کلیدواژگان: بخش تاریخی شاهنامه، داستان، تقابل، لوی استروس، انگیزه‏ های تقابل
  • شهرام فروغی، محمدعلی خالدیان*، حسنعلی عباسپور اسفدن صفحات 319-341
    هدف از این پژوهش بررسی تطبیقی وادی توحید از دیدگاه مولانا و عطار بوده است. در این پژوهش، نشان داده شده که مولانا جلال الدین بلخی چگونه در اثر ماندگار خویش، مثنوی معنوی، با طی کردن وادی توحید با سالکان راه طریقت همراه و همگام است. از طرفی چون مثنوی یک اثر تعلیمی تمثیلی است به صورت مختصر به بررسی پاره ای از داستان ها و تمثیلاتی می پردازیم که مولانا در آن به یکی از هفت وادی اشاره کرده است. البته تعداد مقامات در منطق الطیر عطار به طور آشکار هفت وادی ذکر شده است که عبارتند از: طلب، عشق، معرفت، استغنا، توحید، حیرت و فقر و فنا. در میان شاعران عرفانی، عطار است که مرز مقامات را به خوبی مشخص کرده و کتاب «منطق الطیر» خویش را بر پایه همین هفت مقام بنا نهاده و نظمی مشخص و منطقی در سیر بیان اندیشه های عرفانی خویش داشته و توحید را در منطق الطیر بسیار نمایان بیان نموده است. در نتیجه مولانا در مثنوی بر تعداد مقامات مقید نبوده است و تفکیکی میان آنها قایل نیست. او نیز  به نظم و ترتیب آن ها نظر نداشته است و یکی از مهم ترین مقامات را هر دو شاعر توحید می دانند.
    کلیدواژگان: عرفان، وادی، توحید، مولانا، عطار
  • سهیلا ذوقی* صفحات 342-365

    یکی از عناصر سازنده و بنیادی در جهان مادی که همواره نقش ارزشمندی در زندگی بشر ایفا کرده است، «آتش» است. هر چه در جهان وجود دارد همگی به نوعی با این عنصر مقدس در ارتباط است. آتش از دیرباز دراساطیر ایرانی، جایگاه ویژه داشته است. زرتشت به آن جنبه اخلاقی و معنوی داد و آن را علامت و نشانه زنده ای از پاکی و طهارت دانست.با توجه به راز آفرینی و شکوهمندی ذات آتش و نماد بودن آتش در اساطیر و افسانه های اقوام و ادیان گذشته و امروز، درمی یابیم که این عنصر همواره با زندگی و حیات انسان ها و مناسک و مراسم آیینی آن پیوند داشته است. مسلم است که آتش در پیشینه فرهنگی نیاکان ما، باور و اعتقادی دینی بوده است؛ اما امروز می توان آن را نماد پیوند در فرهنگ گذشته و حال دانست. عارف ایرانی مثل مولانا این آتش را در مکتب عشق و جمال به بیان های رمزی بیان نموده و دیدار با نور را چون زرتشت در مراحل سیر و سلوک نشان داده و در شهود باطنی به دیدار با نور رسیده است. این آتش همانی است که درگفته مولانا چنین انعکاس یافته است «هرکه این آتش ندارد نیست باد» و این آتش در شراب معنوی و موسیقی عرفانی و جمال معشوق بروز می کند و عرفان ایرانی را یکسره به رنگ خود درمی آورد. در این گفتار کوشیده می شود تا تفسیر و تحلیلی از آتش در دیدگاه مولانا با روش تحلیلی (کتابخانه ای) داده شود.

    کلیدواژگان: آتش، ایران باستان، مولانا، عرفان، عشق
  • روناک زرزا، علی محمد پشتدار*، آسیه ذبیح نیا عمران صفحات 366-390
    اعجوبه و محجوبه از جمله قصه های عامیانه ای است که در قرن هفتم به قلم حامدبن فضل الله سرخسی تالیف شده است. دو راوی در این متن ادبی، طی ده روز، بیست قصه روایت می کنند که تمام قصه های بیست گانه، دارای محتوای اخلاقی و اجتماعی هستند. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که نوع روایت و شاخص ترین مضامین قصه های اعجوبه و محجوبه چیست؟ مطابق دستاوردهای تحقیق، مسایل اخلاقی و تربیتی در قالب مثال ها و تمثیل های محسوس و عینی در این قصه، آموزش داده می شود تا میزان یادگیری و ماندگاری آن در ذهن مخاطب، افزایش یابد. اعجوبه و محجوبه در گروه قصه های بلند ایرانی جای می گیرد و قصد حامد بن فضل الله سرخسی از نوشتن آن، انتقال پیام های اخلاقی و  ارزش های خانوادگی، اجتماعی و انسانی به مخاطب عام از طریق نقل قصه است؛ به همین سبب عناصری که وی در بیان قصه به کار می برد، همه ساده و بدون پیچیدگی است.
    کلیدواژگان: ادبیات عامه، اعجوبه و محجوبه، حامد بن فضل الله سرخسی، اخلاق، مضمون
  • زهرا قربانی پور، فرهاد طهماسبی*، ساره زیرک صفحات 391-416
    از دیدگاه فوکو قدرت بر همه سازوکارهای تبادلات اجتماعی تسلط دارد و با حقیقت پیوند دارد. قدرت در هر جامعه و در هر دوره گفتمان های خاصی را به منزله حقیقت تولید می کند تا براساس طرح سراسربین فوکو سوژه ها را نظارت، رام و هنجارمند کند و هویت ببخشد. فرایند قدرت با قدرت های گفتمانی، پنهانی و انضباطی (تبارشناسی) بر جزیی ترین کردارهای سوژه ها نظارت دارد. در این مسیر در برهه های زمانی و مکانی گفتمان هایی تولید می شوند که فضای متخاصم و منازعات معنایی ایجاد می کنند (دیرینه شناسی). از این دیدگاه جستار حاضر با توجه به وجود زیرساخت ها، واحدهای گفتمان ساز، کارکردهای گفتمانی و به ویژه گفتمان قدرت در داستان خاندان گشتاسپ و سرود نیبلونگن به تحلیل و تطبیق می پردازد تا شیوه تولید گفتمان قدرت و نسبت خاستگاه های گفتمان ساز آن و نقش انسان در آن ها را بررسی کند. این پژوهش تحلیلی _ توصیفی و تطبیقی است؛ نشان می دهد ساختار اصلی داستان گشتاسپ را گفتمان های هویت دینی سیاسی، هویت سیاسی و هویت شاه ایرانی شکل داده اند. ساختار اصلی سرود نیبلونگن را گفتمان های هویت دینی سیاسی، هویت سیاسی، هویت شاه آلمانی و هویت طبقاتی (وزیر) شکل داده اند. در پایان نتیجه می گیرد گفتمان هویت دینی _ سیاسی با واحدهای گفتمان ساز مقدس بودن و جادو، غلبه گفتمانی دارد و بر روی هویت گفتمان های دیگر تاثیرگذار است. قدرتمندترین و با دانش ترین شخصیت ها گشتاسپ و کریمهیلده هستند زیرا با روابط قدرت هنجارزده نشدند، عقاید شخصیت های دیگر را با عقاید خود همراه کردند؛ اسفندیار و زیگفرید هم ابتدا با روابط قدرت هنجارزده نشدند ولی بعد با مناسبات حاکم همسو شدند.
    کلیدواژگان: فوکو، ستیز قدرت، گفتمان، خاندان گشتاسپ، سرود نیبلونگن
  • پوران علی زاده، پروانه عادل زاده*، کامران پاشایی فخری صفحات 417-447
    اسطوره و نقش آن در تشکیل بنیان فکری جوامع بشری و ارتباط آن با هنر و ادبیات بر کسی پوشیده نیست. ادبیات از عوامل حیات ملت ها و جاودانگی آن‎هاست. بازتاب این اسطوره ها و باورهای کهن اقوام در آثار نویسندگان و شاعران دیده می شود. ابوتراب خسروی از نویسندگان معاصر ایرانی است که علاقه مندی او به اسطوره ها و متون مقدس و ادبیات عرفانی و مضامین اساطیری و عرفانی در آثار سه گانه اش به وضوح دیده می شود. آثار خسروی از مضامین سوریال با مختصات رمان پسامدرن برخوردار است. مفاهیمی مثل هستی، کلمه و کتابت، جاودانگی، مرگ، عشق، انسان شناسی موضوعات پایه ای تالیفات اوست. این پژوهش با هدف تحلیل بن مایه های اساطیری، سه رمان ابوتراب خسروی؛ یعنی «اسفار کاتبان»، «رود راوی» و «ملکان عذاب»، را مورد بررسی قرار می دهد. شیوه کار توصیفی-تحلیلی است و نتایج نشان می دهد که ابوتراب خسروی با رویکرد انسان شناسی از دو منبع اسطوره و عرفان، رمان هایش را خلق می کند. وی با استفاده از بن مایه های اساطیر دوران ابتدایی و ادبیات عرفانی و اساطیر دینی، آثار سه گانه اش را با رویکرد شرح روایت تکوین عالم و شناخت ماهیت انسان و شیطان آفریده است. اهداف و آرمان های او در راستای تعالی بخشی و جاودانگی انسان است؛ پرتاب انسان به زمان بی زمانی و روزگار مقدس نخستین و فراسوی تاریخ است.
    کلیدواژگان: اسطوره، بن‎مایه‎های اسطوره‎ای، ابوتراب خسروی، اسفار کاتبان، رود راوی، ملکان عذاب
  • سیده الهام باقری، احمد خاتمی* صفحات 448-479
    داده های پژوهش، 62 متن از «کلیات عبید زاکانی»ست، که با روش توصیفی - تحلیلی (کتابخانه ای)، و بر پایه نمونه گیری غیراتفاقی به دست آمده، و تحلیل شده است.پس از تبیین ویژگی های ارتباطاتی و رسانه ای شگردهای طنز، این شگردها از منظر نظریه های رهایی، تسکین بخشی و بازی ها بررسی و بازتعریف شدند. نتایج به دست آمده از این پژوهش آن است که کارکرد رهایی و تسکین بخشی طنز (نظریه رهایی)، نوعی بازی با مخاطب است و کارکردی اثرگذار و درمان گر درعین آگاهی بخشی برای روان جمعی یک جامعه دارد؛ هم چنین سوای قضاوت منفی عام درمورد مفهوم «سوپاپ اطمینان»، طنز و شوخی با کارکرد رهایی و تسکین بخشی، می تواند با تاثیر در روان جمعی، و قابلیت گذار از زمان و مکان، هم چنین به روز شدن شگردها و تکنیک های طنزپردازی در قالب های نو، از آسیب های جدی به جامعه -چه روحی، چه فیزیکی- جلوگیری کند، و روحیه آرام تر و مطمین تر به مخاطب خود ارزانی کند. بدین منظور، شگردهای: ایهام، نعل وارونه زدن/ اما، جعلیات، استدلال ناموجه و حسن تعلیل، واژه سازی مضحک، حاضرجوابی و لطیفه گویی، شخصیت سازی خیالی، تیپ سازی، آیرونی، و از بازی های زبانی: جناس، تکرار و واج آرایی بررسی شد و پس از تحلیل در 62 داده پژوهش، 6 متن امکان سوپاپ اطمینان بودن را داشت.
    کلیدواژگان: طنز، عبید زاکانی، نظریه رهایی، تئوری بازی ها، سوپاپ اطمینان
  • غلامحسن پیرزاده گرمی*، علی محمد موذنی صفحات 480-504

    یکی از تفسیرهای مهم فارسی در قرن ششم هجری ، تفسیر «کشف الاسرار و عده الابرار» رشیدالدین ابوالفضل میبدی است . وی از شاگردان خواجه عبدالله انصاری است و در تفسیر خود ، تحت تاثیر آموزه های او قرار گرفته است .این تفسیر در سه نوبت «النوبه الاولی» ، «النوبه الثانیه» و «النوبه الثالثه» مورد تفسیر واقع شده است .در نوبت اول ، معنی تحت اللفظی آیه می آید که در این قسمت لغات و ترکیبات جالب توجه فارسی در برابر نهاد کلمات عربی آمده است . در نوبت دوم ، شان نزول آیه ، ناسخ و منسوخ بودن و تفسیر شرعی آن . و در نوبت سوم، تاویلات عارفانه بیان شده است .نگارنده در این رساله ، کوشیده است تا به بررسی برابرنهادهای قرآنی ، تعبیرات و ترکیبات حالب توجه در زبان هروی بپردازد و ویژگی های دستوری از نوع افعال ، اسامی ، قیود ، ضمایر و حروف بیان شود . و ابهاماتی که در تحقیقات قبلی آشکار شده ، برطرف نماید و هدف از آن بیان کردن تازگی ها و کاربردهای ناب زبان فارسی در عصر خواجه عبدالله انصاری است که متروک و فراموش شده و استعداد احیا دارند ، بیان شوند . ناگفته نماند که نگارنده در تحقیق و پژوهش خود ، ناز شیوه توصیفی_تحلیلی بهره برده است.

    کلیدواژگان: برابرنهادهای قرآنی، سبک و زبان، ساختار دستوری و گویش خاص کشف الاسرار و عده الابرار
|
  • Fatemeh Ahmadi, Mohammad Moradi * Pages 1-29
    The study of women's storytelling and common techniques in their works has been one of the topics of interest in contemporary fiction research. However, Previous research has mainly focused on the study of women's novels, the collection of short stories by leading female writers has been less well-researched, especially in recent decades. Hence, a collection of short stories selected from 9 female authors in the literary awards of the 70s to 90s (three authors per decade) was selected and their short stories were analyzed according to the three linguistic tricks (words and expressions), Fiction (atmosphere) and content (dreaming). Furthermore, the evolution of such techniques have been analyzed and compared in the last three decades. The results of the study show that as we move from the 1970s to the 1990s, female writers have used feminine words and expressions less frequently in their short stories. Contrary to the linguistic course of the stories, from the perspective of creating a space, the writers of the stories of the 90s have used home spaces more than other decades (80s and 70s, respectively). In addition, among the home spaces, the most emphasis has been given to sad spaces. In terms of the content element of dreaming, the stories of the 70s differ from other decades, and in the 90s and 80s, this element had little representation in women's stories, a point that may be due to the escape from romantic concepts and a tendency towards realism in the short stories of these two decades.
    Keywords: Short story, dreaming, atmosphere, Female Writers, words, expressions
  • Behzad Bahmani Mutlaq *, AliAkbar Afrasiabpour Pages 30-50

    Symbols and symbols are part of the mystical language and the status of the emergence of eschigas and esoteric truths that have changed over time and space, which their study is essential for proper knowledge of mysticism. The covers of mystics and Sufis in various shapes and colors have been a perfect example of these mystical symbols, calling it "the crown of poverty," and in white, sacred, and in black, depreciating poverty, in the red color, power and testimony, and in the color of color, they have seen the merging of nature. In a hat, each craze is a sign of leaving one of the vices and seeking one of the virtues. Mysticism and Sufi often used the simplest capsules made of felt, wool or cobbled to show their disregard for the world and kick back to material glitter. This paper deals with the interpretation and analysis of data through a descriptive-analytical method based on primary sources and authentic mystical texts.

    Keywords: Mysticism, Islamic Sufism, Cover, symbolism, colors, symbolic lights
  • Samaneh Pasban Vatan, Fateme Heydari * Pages 51-73
    This research tries to examine the narrative viewpoint in Abbas Maroufi's novel entitled "Symphony of the Dead" in an analytical-descriptive way. This study is based on the model proposed by Simpson in 1993. It takes place in which the narrative and the narrative viewpoint are examined in a systematic and methodical way. First, we try to find out what kind of narrator is in this story based on Simpson's model, and then we examine whether the modality of the story is positive, negative or neutral. By studying this research, we find that the narrator is changing between the first person and the third person, each of which has had an effect on the advancement of the narration. The dominant modality in the story,based on Simpson's categorization is Positive, Which illustrates the commitment and self confidence of the narrator about the story's adventures and his decisive view about ignorance and prejudice in contrast to intellectual and consciousness. The Modal System used in the novel is imperative and implicit that it shows by modal-word verbs, emotional words such as Adjective and evaluative Adverb, verbs of reporting that represent thoughts and behaviors and statements the generalizations.Of course, in some parts of the story, there is a negative modal that points to the skepticism of the characters of the story.
    Keywords: Abbas Maroufi, Simpson, The Symphony of the Dead, Narratology, modality
  • Soheila Mohaghegh, Mahbobeh Khorasani *, Morteza Rashidi Pages 74-98

    Love is a manifestation of human emotions. Logically, neither of lovers can commit themselves to loving the other one in the same way for ever. This has made philosophers consider this issue carefully. The aim of ethics of love is to not disregard morality and courtesy of love emphasizes the attitude of lovers after falling in love. Both ethics and courtesy of love determine the success or failure of the love relationship. Our question is how lovers would interact with each other in classic lyrical account of love, compared with some of contemporary accounts of temporary love. Since love is exquisitely manifested in classic works like Khosro and Shirin, this work was selected as the source of the study. Based on Mostafa Malekian’s article, a qualitative analysis was done to read this work to find the impact of observing or ignoring morality and courtesy of love in the romance between the love characters of this story. It was concluded that ignoring ethics of love is evident in classic works and that main characters commit immorality in love so the success of their romance is put in danger. Khosro ignoring the ethics and courtesy of love, destroys their romance. Shirin, however, observes both the ethics and courtesy of love. She behaves reasonably and tries to have love and abstinence simultaneously. It is also interesting that female lovers tend to observe the ethics and courtesy of love more than male lovers.

    Keywords: ethics of love, courtesy of love, classic lyrical account of love, Khosro, Shirin anthology, Mostafa Malekian
  • Abdolhamid Amani, Abbas Mohammadian *, Mahyar Alavi Moghaddam, Ahmad Khajehim Pages 99-123
    The aim of this study is to read the figurative language of Mathnavi Mowlavi's "Neynameh" based on Celena Kusch's "close reading" method. An approach that in addition to interpreting linguistic details and their interrelationships also requires the analysis of other variables such as context, intertextuality, narrative and text genre. This article tries to answer these questions in a descriptive-analytical way. What is the poet's strategy in using figurative language in Mathnavi's "Neynameh"? What is the function of each figurative in achieving the goals of this text and its overall coherence? The results prove that the figures used in Neynameh fall into two general groups during a coherent process: 1) related to "Beshnow"; 2) related to "Ney"; the first group, with increasing music, urges the audience to "listen"; demonstrates the principle of unity in plurality; and the second group, manifestations of self- empty, the struggle of the soul for freedom from the cage, the virtual of our world; The being incomprehensible of love and so on.
    Keywords: Close Reading method, Celena Kusch, Figurative language analysis, Masnavi, Neynameh
  • Parvin Jafarian, AliAsghar Halabi * Pages 124-145

    The basis of the present research is descriptive-analytical and the basis for collecting data, documents and the nature of the method used qualitative content analysis.Indeed, in this treatise, the poetry of these two wise men of the eleventh century AH was examined from the point of view of stylistic science.The use of the emotional language of poetry is a good case for a linguistic analysis-content based on stylistic science to express the scientific topics and explain philosophical issues by the philosopher of the language, such as Mirfendersky who has been fluent in addition to Farsi in Hindi.The same applies to Fayyaz Lahiji, who has devoted his poetic taste to explaining mystical and philosophical issues.In the field of content analysis, some of Mirferdeski's works are indications of the philosophy of illumination, and in others, there are strings of affection. This contradiction is also seen in Fayyad Lahiji's votes.Finally, it can be said that the content of the works of Fayyaz and Mirfendereski is rooted in the philosophical schools of Islam and Transcendentalism and Transcendental wisdom, and, of course, it can be considered a more serious poetry because of having a more poetic language and having a verse of poetry.At the same time, an analytical and comparative look at the content of the works of these two thinkers can be interesting in many fields, including semiotics.

    Keywords: Mirfendersky, Fayyaz Lahiji, Philosophy of Enlightenment, Philosophy of Masha, study, Examining the content of the poem
  • Mahmoud Mehravaran * Pages 146-172
    A form of comparative literature is to compare a work or some works of two eloquent poets in order to find their mutual influence. The content of West–Eastern Diwan (the Collection of poems) of Goethe, the famous German man of letter, shows that he was greatly influenced by Hafiz as well as S'adi, the great Persian poet and author, because some works of Persian literature, particularly those of S'adi, has been translated into western languages since some centuries ago, which has made western scholars and men of letters familiar with them. This article, after examining Goethe's familiarity with Saadi's works and the reasons for Goethe's influence, examines the considerable evidence of the common themes between Saadi and Goethe and illustrates Goethe's influence on Saadi or the affinities of their ideas from the poetry offices of the Western-Eastern Divan. These are commonalities and influences on the content, thought, and type of thought of many phenomena, including: Praise God and point to His justice and dominance over the East and the West, Freedom of Thought, Arrest of the Poor, Inability to Love, Short and Lifetime, Trespassing on Short Life, Eating the Sadness of the World, and Spending the World With Jealousy and Disdain Others, language silence, ignorance of the ignorant.
    Keywords: comparative literature, Goethe, Saadi, Western-Eastern Divan, Common themes
  • Farrokhroo Shahaby, Reza Ashrafzadeh *, Batool Fakhreslam Pages 173-193
    In rich and epic texts, there is a broker or mediator who guides the main characters in the face of difficulties and promotes their growth in physical and psychological dimensions. In today's world, this role is intended for helpers in their daily lives. The key to resembling brokers and helpers is helping people in need. This study, which uses library resources and a descriptive-analytic approach, explores the role of Zale and Roodabeh in Ferdowsi's Shahnameh, with an approach to Sindhokht's personality and the theoretical foundations of individual assistance. The results of the research show that the main mission of Sindhokht in the story is to ensure the connection between Zal and Roodabeh and to provide the necessary background for the birth of Rustam and the direction of the epic path. He has also prevented the formation of a bloody battle between the Iranians and the Kabulis, with a detailed personality and the pathology of the problem and crisis. In this story, the reinterpretation of the Siddiqui relatives illustrates the significant presence of women in transgender and social currents. Sindhokht represents a dynamic and influential woman in organizing interpersonal and social relationships. In addition to Sindhokht, another woman at the beginning of the story brings Zal and Rudaba together and ties them together.
    Keywords: Ferdowsi's Shahnameh, Zal, Roodabeh, personal assistance, Broker, mediation, Sindhokht
  • Narges Rezvani Moghadam, Iraj Mehraki *, Azar Daneshgar, Zahra Dorri Pages 194-222
    Symbols often originates from nature, national and mythological rituals, and religion and are one of the methods of communicating and conveying meanings. The words in addition of its true meaning, evoke multiple and even contradictory meanings and images that to be aroused different emotional reactions and feelings in the reader. In Persian literature, from the names of all kinds of animals have been used in various cases and in different meanings. Animals whose names are sometimes be applied in the real sense and sometimes in the unreal and symbolic sense. In this research, the symbolic study of animals is discussed in the book of Jovayni's Negarestan. Animals have been divided from the direction of symbolic meaning and real meaning, and the frequency of each item is also provided. Moin al-ddin Jovayni's Negareatan is a book written in imitation of Saadi's Golestan. The study method is based on theoretical principles and descriptive-analytical method and research tools, has been books and Information and library resources in this area. In compiling the desired contents due to the multiplicity and diversity of different species of animals, they are divided into four groups: ((livestock)), ((birds)), ((insects and vermin)); and ((aquatic)) and has been brought explanations and documents on their symbolic concepts in each group. The aim of writing the research was to find out what symbolic meanings the animals in Moin al-ddin Jovayni's Negarestan were used and to determine the frequency of each. The result of this study reveals that Jovayni has used in respectively from animals, birds, insects and vermin and aquatic animals in the symbolic and real meanings. The amounts of application of real concepts is more in all kinds, and in insects and vermin, symbolic meanings and real concepts are almost equal.
    Keywords: animals, symbol, Negarestan, Moin al-ddin Jovayni
  • Mehri Talkhabi * Pages 223-248
    Ferdowsi's Shahnameh, as one of the masterpieces of Persian literature, is rooted in ancient ideas and beliefs. The Shahnameh, like any great literary work, is rooted in the collective unconscious. The purpose of this article is to show that the Shahnameh, from the perspective of archetypal critique, is a vast collection of symbolic concepts and archetypes. This article seeks to identify and explain one of these archetypes. In this article, the character of Piran Vise in the Shahnameh is analyzed from the perspective of Anima's archetype. The main question of this article is how a great work such as Shahnameh, Anima's archetype, can be seen as one of the contents of the collective unconscious. According to Jung's theory, we all have a significant amount of other sex capacities. Therefore, we have masculine and feminine attributes. Often, various factors that affect the sociability of women and men prevent the occurrence Anima of in men. However, in Shahnameh, in some cases, Anima is manifested in men in the form of special moods and feminine behaviors, and this makes the character of men more balanced. This article concludes that attention to the inner aspects and voices, in men and women, flourishes and perfects the character. This article is an analytical-descriptive study based on library studies.
    Keywords: Shahnameh, Yung, Archetype, Anima, Piran Vise
  • Manijheh Ghorabanzadeh, Hamidreza Farzi *, Ali Dehghan Pages 249-270
    The Ghaznavid divan of Hakim Sanai, with more than thirteen thousand verses, consists of poems in the form of ode, composition, preference, mesmat, lyric, piece and quatrain. Composing a lyric and tending to romantic controversies and its attractions, the poet occasionally preoccupies himself. Introduction to Sanai's hymns which describe the beloved, although not uniform in number of verses and is often between 7 and 29 verses, but has a place in his hymns. In this article, while briefly introducing various aspects of the description of the beloved, such as; The field of immorality and spirituality or the reporter of the face and sensory and intellectual similes, etc, the image of the beloved Sanai with emphasis on the poet's intellectual evolution, should be examined and analyzed; Therefore, first, the most important and special approaches of Sanai in drawing the image of the beloved have been extracted and classified into eight groups. Then, by studying and finding the frequency of words and presenting diagrams, their importance, how they are used, their place and the way of intellectual development in Sanai's depiction of the beloved's image are analyzed in the lyric poems of his praise poems. The presence of characteristics of Khorasani style and traces of change that later become the beacon of poets in the field of dealing with the beloved, is one of the highlights of the lyric poems of Sanai praise that are addressed in this study. The research method is descriptive and analytical with statistical charts.
    Keywords: description, lyric, ode, beloved, Sanai
  • Mohammad Mohammadi Malekabadi, Mehrdad Chatraei *, Ghorbanali Ebrahimi Pages 271-292
    One of the most interesting questions for humans is the reason for naming things (the appellation). In the texts of Persian poetry and prose, some writers and poets, in the course of their works, Etymologized some words and define their appellation(the reason of naming). Studying, analyzing, and classifying these appellations, indicates the way they look at the construction of words. In this article, some of these appellations that are included in the ''history of Sistan'' and "Divan-e-Khaghani" are examined and compared. For this purpose, we categorized the types of the appellation and mentioned the evidence from different books. Then we extracted and examined the examples of the appellation from the ''history of Sistan'' and "Divan-e-Khaghani". By examining the samples, it was found that the author of the ''history of Sistan'' has paid more attention to the etymology of words in expressing the appellation, and in some cases, he has referred to the Folklore but Khaghani has paid more attention to poetic games with words and offers innovative appellation. Of course, he has also paid attention to the appellation mentioned in other books. This article has been written in a descriptive-analytical way and the data has been collected in the library method. Although several articles have been published on the subject of the ''Appellation'' but so far no independent article has been published on the subject of ''Appellation in the history of Sistan''.
    Keywords: Appellation(etymology of naming), Etymology, Tarikh of Sistan (the history of Sistan), Poems of Khaghani, folklore
  • Zahra Iranmanesh * Pages 293-318
    In this article, we have examined the contrasts in five selected stories from the historical part of Shahnameh (Bahram Gour, the reign of Khosrow Anoshirvan, Yazdgerd III, Ardeshir Babkan, Bahman) based on the contrast approach of Louis Strauss. The research method is library and based on document research and its type is analytical-descriptive. The study of confrontation in the studied stories shows that the element of confrontation in these stories is very prominent and bold, and in fact the plot of each of these historical stories is based on confrontation. The type of confrontation in these stories, due to their historical nature, is mainly the type of confrontation of human characters. There are other confrontations besides the confrontation between human characters in these stories, among which we can see the confrontation of ideologies, justice and oppression, moral virtues and vices, the confrontation of human traits such as warfare and courage with weakness and incapacity, racial and ethnic confrontation and things like that were mentioned.In general, although the selected stories are historical stories, the components of Levi-Strauss's approach and theory can be seen in them, and the motivation of these characters for confrontation is only the motivations mentioned in the books. It is not historical, but ideals and goals, as well as their personality type and psychological characteristics, have a direct impact on these confrontations.
    Keywords: Historical section of Shahnameh, Contrast, story, Levi Strauss, Confrontational motives
  • Shahram Foroughi, Mohammadali Khaledian *, Hasanali Abbaspoor Esfeden Pages 319-341
    The purpose of this study was a comparative study of Wadi Tawhid from the perspective of Rumi and Attar. In this research, it is shown how Maulana Jalaluddin Balkhi, in his lasting work, the spiritual Masnavi, accompanies and synchronizes with the seekers of the path through the valley of monotheism. On the other hand, since Masnavi is an educational-allegorical work, we will briefly review some of the stories and allegories in which Rumi mentions one of the seven valleys. Of course, the number of officials in Attar's logic is explicitly mentioned in seven valleys, which are: seeking, love, knowledge, deprivation, monotheism, astonishment, poverty and annihilation. Among the mystical poets, it is Attar who has well defined the boundaries of the authorities and has based his book "The Logic of the Bird" on the basis of these seven authorities and has had a clear and logical order in the expression of his mystical thoughts. And he has expressed monotheism very clearly in the logic of bird. As a result, Rumi in Masnavi has not been limited to the number of officials and does not differentiate between them. He also did not comment on their order and both poets consider Tawhid as one of the most important officials.
    Keywords: mysticism, Wadi, Tawhid, Rumi, Attar
  • Soheila Zoghi * Pages 342-365

    One of the constructive and fundamental elements in the material world, which has always played a valuable role in human life, is "fire." Whatever exists in the universe is related to this sacred element.  Fire has long had a special place in Iran. Zarathustra gave it a moral and spiritual aspect and considered it a sign of purity. Given the mysterious nature of the fire and the symbolism of fire in myths of the past and present religions, we find that this element has always been linked to the life and lives of humans and its ritual ceremonies. It is certain that the fire in the cultural background of our ancestors was religious belief, but today it can be regarded as a symbol of bondage in past and present culture. Iranian mystics like Rumi expressed this fire in the school of love and beauty in expressive expressions and seeing light like Zoroastrians in the course of the spiritual journey, And has come to light with inward intuition. This is the fire that has been echoed by Rumi:  "Whoever does not have this fire is nothing." And this fire appears in spiritual wine and mystical music and beauty of the beloved And completely colors the mysticism of Iran. In this speech, it is attempted to provide an interpretation and analysis of the fire in the view of Rumi through an analytical method (library).

    Keywords: Fire, ancient iran, Rumi, mysticism, love
  • Ronak Zarza, Ali Mohammad Poshtdar *, Asieh Zabihnia Emran Pages 366-390
    Prodigy and Veil is one of the folk tales that was compiled in the seventh century. In this literary text, the two narrators narrate twenty stories in ten days, all of which have a moral content, a house plan and civil policy. This research tries to answer the question; what is the type of narration and the most significant types of themes and ideology of the stories of the Prodigy and the Veil in a descriptive-analytical way which is based on a theoretical framework. According to the achievements of research, moral and educational issues are taught in the form of tangible and objective examples and allegories in each of these works to increase the rate of learning and its persistence in the mind of the audience. Prodigy and veiled (Ojoobeh and Mahjoobeh) belong to the group of Iranian long stories. The aim and intention of Hamid Ibn Fazlullah Sarakhsi in the story of the (Monster) prodigy and the veiled is to convey the message of family, social and human values to the audience. In this regard, the styles of elements used in the construction of the story is all simple and uncomplicated. Admonition and learning is one of the salient features of this story. It seems that this story was created only to express a moral principle or a wise advice.
    Keywords: Monster, veiled, Hamed bin Fazlullah Sarakhsi, Ethics, theme
  • Zahra Ghorbanipour, Farhad Tahmasbi *, Sareh Zirak Pages 391-416
    Based on Foucault’s viewpoint, Power dominates all mechanisms of social exchange and it is linked to truth. Power in every society or period produces certain discourses as truth. According to Foucault's holistic plan for power, it is power that monitors, tames, normalizes, and identifies the human.The process of power, including discourse power, Bio power, and disciplinary discourse (Genealogy), monitors the least detailed subject’s behavior. Also, there are discourses in the time and place that create conflict atmosphere and semantic disputes (Archeology). Meanwhile, this study duo to the infrastructures, signifiers, and discursive functions, especially power discourse analyzes and compares the two texts to understand how power discourse and its proportions produce and the role of man. The research method is descriptive and comparative which are indicating that in the story of Goshtasp the dominant discourses are religious-political identities, political identities, and Iranian king identity. On the other hand, in the Nibelungen Song there are religious - political identity, political identities, German king identities and class identity. In conclusion, the religious - political identity discourse with two signifiers (holy and magic), have found a dominance and influence on the others discourse identity. Goshtasp and Kriemhilde are not normalized by power, but they are the powerful and knowledgeable characters, and combine the ideas of other characters with their own. Esfandiari and Siegfried were not normalized by power relation, but they adjust to the prevailing relations later.
    Keywords: Foucault, Power struggle, Discourse, Goshtasp dynasty, Nibelungen Song
  • Pouran Adelzadeh, Parvaneh Adelzadeh *, Kamran Pashaie Fakhri Pages 417-447
    Myth and its role in forming the intellectual foundation of human societies and its relationship with art and literature is not hidden from anyone. Literature is one of the factors in the life of nations and their immortality. The reflection of these ancient myths and beliefs of the tribes can be seen in the works of writers and poets. Abu Turab Khosravi is one of the contemporary Iranian writers whose interest in myths and sacred texts and mystical literature and mythological and mystical themes can be clearly seen in his three works. Khosravi's works have the themes of a surah with the characteristics of a postmodern novel. Concepts such as existence, word and writing, immortality, death, love, anthropology are the basic themes of his writings. This study aims to analyze the mythological themes of three novels by Abutorab Khosravi; That is, it examines "Asfar Kataban", "Rood Ravi" and "Malkan Azad". The method is descriptive-analytical and the results show that Abu Turab Khosravi creates his novels with an anthropological approach from two sources of myth and mysticism. Using the principles of elementary mythology, mystical literature and religious mythology, he has created his three works with the approach of describing the evolution of the universe and understanding the nature of man and the devil. His goals and aspirations are in the direction of human transcendence and immortality; The throwing of man into timelessness and holy times is the first and beyond history.
    Keywords: Myt, Mythical themes, Abu Turab Khosravi, Asfar Kataban, Rud Ravi, Malekan Azab
  • Seyyede Elham Bagheri, Ahmad Khatami * Pages 448-479
    The main purpose of this study is to express the liberating and relieving ‎effects of the techniques of humor and jokes in the works of Obaid Zakani ‎to prove its communication function (known as the safety valve) based on ‎the Game Theory. The collected documentation are presented and analyzed ‎in several sections: First, among all types of discourses, humor and jokes ‎establish the most effective, popular and lasting level of communication in ‎media and mass communication. Second, the liberating and relieving ‎functions of humor (Liberation Theory) play a kind of game with the ‎audience and have effective and therapeutic functions for the collective ‎psyche of a society at the same time with their awareness-raising effect. ‎Third, not considering the public’s negative judgments about the concept ‎of "the Safety Valve", humor and jokes with liberating and soothing effects ‎can positively affect the collective psyche. Moreover, the ability to ‎transcend time and space, as well as the ability to upgrade tricks and ‎humor techniques in new formats, can prevent serious harm to society - ‎whether mental or physical. In addition, while being aware of and ‎surrounded by the target issues of humor and jokes and the educational ‎feature of humor, a public enjoying a calmer and more confident mind and ‎spirit can discover its coordinates and find a solution to resolve it. In this ‎study, the research data were obtained through a library method and the ‎samples were obtained from Obaid Zakani's works employing a non-‎random sampling method.‎
    Keywords: humor, Obaid Zakani, Liberation Theory, Game Theory, Confidence Valve
  • GholamHasn Pirzade Germi *, Alimohammed Mouzni Pages 480-504

    One of the most important Persian exegeses in the sixth century AH is "Kashf al-Asrar and 'Uddah al-Abrar" by Rashid al-Din Abulfazl Meybodi. He is one of the students of Khajeh Abdullah Ansari and he has been influenced by his teachings in this exegesis. This exegesis has been done in three steps: "the first step", "the second step” and the third step ".In the first step, the literal meaning of the verse has been presented, in which interesting Persian words and combinations are presented in antitheses of Arabic words. In the second step, the dignity of the revelation of the verse, its abrogation and obsolescence and its religious interpretation, and in the third step, mystical interpretations are expressed. In this treatise, the author aimed at studying the Quranic antitheses, interpretations and interesting compounds in Herawi language, expressing the grammatical features of verbs, nouns, adverbs, pronouns and letters, and removing the ambiguities that have been revealed in previous researches, and also expressing the novelties and pure uses of the Persian language in the era of Khajeh Abdullah Ansari, which are abandoned and forgotten and have a resurrected talent. In his research, the author has used the scientific reserves of experts.

    Keywords: Quranic antitheses, style, language, grammatical structure, specific dialect