فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 69 (زمستان 1401)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 69 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صبا سپهوند، محمدحسین رامشت* صفحات 1-15

    مفهوم هویت مکانی تاثیرهای مهمی بر رفتار و دانش عاطفی و تجربی انسان داشته و بسیاری از پژوهشگران علوم بر این باورند که این مفهوم در الگو های شناخت شناسی جوامع نیز تاثیرهای غیرقابل اغماضی دارد. بسیاری از احساس های بشری که در قالب مفاهیمی چون دلتنگی، نوستالژی و هوم سیک شدن بر انسان عارض می شود، با این مفهوم رابطه خاصی دارد. اینکه هویت مکانی چگونه می تواند در این عرصه ها رفتار و احساس های بشری را کنترل کند، ازجمله پرسش های مهمی است که برای بسیاری از پژوهشگران علوم انسانی علوم شناختی و مغز و اعصاب مطرح است. این مقاله که برگرفته از یک طرح پژوهشی دوره دکتری در دانشگاه اصفهان است، سعی دارد با روش پدیدارشناختی و اتکا به تحلیل متن چهار نظریه جغرافیایی در این زمینه و ارزیابی واکنش احساس تعدادی از دانشجویان خوابگاهی دانشگاه اصفهان مبادرت کند؛ بنابراین را دریک بازدید در فضای پل خواجو ی اصفهان و فضای دادگستری قرار داده و نسبت و رابطه هویت مکانی و احساس های آن افراد در قالب دلتنگی، نوستالژی و هوم سیک شدن سنجش و نحوه عملکرد سیستم های عصبی آن ها در هریک از حالات ذکرشده با پاسخ آن ها به پرسشنامه ارزیابی شد. آنچه در این پژوهش براساس داده های اسنادی به عنوان تجارب نظری دانشمندان حوزه علوم شناختی و هویت مکانی و همچنین تجارب و آزمون های عملی به دست آمده، حکایت از چند اصل مهم دارد که می توان آن ها را در گزاره های زیر بیان داشت.* هویت مکانی یک ویژگی شناخت شناسی در قلمرو خرد عاطفی انسان است.* تغییرات احساسی مطلوب در مخاطب سبب تحریک بازخوانی پرونده های حافظه ذهنی بافاصله زمانی نه چندان دور و تغییر های احساسی نامطلوب سبب بازخوانی حافظه رخدادهایی با زمان دورتری می شوند.* هویت مکانی گاه سبب شکل گیری نظم خاصی در چشم اندازهای گوناگون محیطی به عنوان یک واحد متکثر به نام دستگاه جغرافیایی می شود

    کلیدواژگان: هویت مکانی، سایکوسوماتیک، نوستالژی، هوم سیک
  • مرتضی زارعی، اشکان عسگری* صفحات 16-33
    مدیریت اصولی فعالیت های توسعه ای کاربری کشاورزی در مناطق حساس ساحلی بدون تدوین و اجرای راهبردهایی که بتواند زمینه توسعه مطلوب این کاربری را فراهم کرده و از تخریب زیستگاه های حساس ساحلی و کاسته شدن تنوع طبیعی اکوسیستم های ساحلی جلوگیری کند، امکان پذیر نیست؛ بنابراین پژوهش حاضر با رویکرد تحلیلی-کاربردی با هدف تدوین راهبردهای توسعه بخش کشاورزی با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره در سواحل استان هرمزگان در راستای مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی به انجام رسید؛ بدین منظور در این پژوهش ابتدا عوامل راهبردی داخلی و خارجی منطقه مورد مطالعه، شناسایی و سپس از طریق ماتریس SWOT راهبردهای ممکن، تدوین و با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) راهبردهای تدوین شده، وزن دهی و سپس مهم ترین راهبردها اولویت بندی شد. یافته های حاصل از پیاده سازی روش تلفیقی SWOT-ANP در این پژوهش نشان داد که راهبردهای ارایه طرح مدیریت جامع کشاورزی در جهت جلوگیری از واردآمدن اثرات منفی انواع آلاینده ها بر مناطق حساس ساحلی، تدوین قوانین و مقررات ویژه درجهت حفظ محیط زیست و منابع آب و خاک منطقه و جلوگیری از تخریب و نابودی اراضی کشاورزی از طریق تصمیمات و اجرای طرح های تغییر کاربری، استفاده از گیاهان و درختان بومی در عین سازگاری با اقلیم منطقه برای حفظ پایداری اکولوژیکی منطقه، استفاده از توان اکولوژیکی و سایر پتانسیل های موجود سواحل منطقه درجهت توسعه کشاورزی به عنوان یک ظرفیت در منطقه که به دلیل به حداقل رساندن زیان های ناشی از تهدیدها و نقاط ضعف جزو راهبردهای تدافعی (WT) هستند، به عنوان بهترین راهبردها و راهبردهای بازنگری (WO) نیز به دلیل استفاده از مزیت هایی که در فرصت ها برای جبران نقاط ضعف موجود در منطقه نهفته است، در اولویت بعدی راهبردهای توسعه کشاورزی ساحلی در استان هرمزگان قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: اکوسیستم های ساحلی، توان اکولوژیکی، روش سوات، مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی، ANP
  • مهیار سجادیان، محمدعلی فیروزی*، احمد پوراحمد صفحات 34-59

    ظرفیت نهادی به عنوان عاملی مهم، نقشی بسترآفرین در تحقق شهرهای هوشمند دارد؛ بنابراین هدف از این مطالعه، ارزیابی وضعیت فعلی ظرفیت نهادی برای تحقق شهر هوشمند در کلان شهر اهواز و رتبه بندی شاخص های آن بوده است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از جهت روش انجام، توصیفی-تحلیلی است که در سنجش وضعیت مولفه ها، از نظرکارشناسان سازمان هایی که در جریان هوشمندسازی کلان شهر اهواز دخیل بوده یا در آینده دخیل خواهند شد، به عنوان جامعه آماری انتخاب شد. درنهایت نیز 380 پرسشنامه توسط جامعه آماری تکمیل شد که با روش نمونه گیری گلوله برفی و شبکه ای نظارت شده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه پنج درجه ای لیکرت الکترونیکی مبتنی بر روش کیفی تحلیل محتوا است که درجهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های آماری میانگین، t تک نمونه ای و رتبه بندی فریدمن با استفاده از نرم افزار SPSS بهره گرفته شده است. روایی صوری پرسشنامه با نظر استادان و روایی محتوایی با بهره گیری از ضریب نسبی روایی محتوا CV برابر با 78/0 و سندیت و قابلیت اتکای آن با ضریب هماهنگی کندال W تایید شد. براساس یافته های تحقیق، وضعیت ظرفیت نهادی تحقق شهر هوشمند در کلان شهر اهواز، مناسب نبوده و از این میان مولفه های پیرامونی و حکمروایی هوشمند در مقایسه با سایر مولفه ها، در وضعیت نازل تری قرار دارند. از میان معیارها نیز اراده قاطع نهادهای نفتی، اراده قاطع دولت، بهره گیری از ICT در حفاظت محیط زیست، بهره گیری از ICT درجهت حل آلودگی های محیطی و در انتهای لیست، شفافیت در مدیریت قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: اهواز، شهر هوشمند، ظرفیت نهادی، نهاد
  • یوسف قنبری*، بهیه باوان پوری صفحات 60-79

    تاریخ ده هزار ساله کشور ما ایران، حکایت تعامل روستا و کشاورزی در ابعاد مختلف است. کشاورزی نقش اساسی و تعیین کننده ای در سرنوشت جامعه روستایی ایران دارد و نمی توان انتظار داشت بدون داشتن راه حلی استوار و منطقی برای کشاورزی، به توسعه پایدار رسید. در دهستان صحنه  به نظر می رسد کشاورزی با وجود آنکه دارای شرایط نسبی مناسبی است، به دلیل چالش های موجود نمی تواند اثربخشی ممکن را بر توسعه روستایی داشته باشد. این مقاله با هدف تحلیل قابلیت ها و توانمندی های بخش کشاورزی به منظور توسعه روستایی در جست وجوی مهم ترین عوامل کشاورزی موثر بر توسعه روستایی منطقه است. در این مطالعه، روش تحقیق از نوع کاربردی و براساس ماهیت، توصیفی-تحلیلی است و برای جمع آوری اطلاعات از دو روش اسنادی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و روش میدانی مبتنی بر پرسشنامه استفاده شده است و به این منظور 358 نفر از خانوارهای روستایی و 234 نفر از کشاورزان دهستان به روش تصادفی مورد پرسش قرار گرفتند. برای تعیین پایایی پرسشنامه، نخست پرسشنامه بین روستاییان و کشاورزان دهستان صحنه توزیع و ضریب آلفای کرونباخ آن محاسبه و نتیجه حدود 85/0 شد. برای تحلیل داده ها از روش های تحلیل عاملی و تحلیل رگرسیون استفاده شده است که در نتیجه 5 عامل به عنوان عوامل تبیین کننده کشاورزی شناخته شد. بررسی ارتباط عوامل پنجگانه با شاخص های روستایی نشان داد اغلب عامل های استخراج شده در دو بخش باهم مرتبط هستند.

    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، توسعه روستایی، شاخصهای کشاورزی، دهستان صحنه
  • محمود جمعه پور، اعظم فرج پور* صفحات 80-106

    روستاهای پیرامون شهری همزمان صحنه شکل گیری، رشد و تداوم فرصت ها و تهدیدهایی هستند که کیفیت زندگی و نحوه تامین نیازهای ساکنان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین سطح برخورداری از خدمات رفاهی و کیفیت زندگی بود. روش پژوهش، مشاهده ای از نوع توصیفی تحلیلی بود که در میان 333 نفر از ساکنان دهستان زنجان رودبالا انجام شد. نمونه ها با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم و از بین روستاهای منتخب به صورت تصادفی انتخاب شدند. از آزمون همبستگی پیرسون برای آزمون فرضیه ها در نرم افزار آماری SPSS-22 استفاده شد. نتایج نشان داد بین برخورداری از امکانات رفاهی و کیفیت زندگی اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی رابطه آماری مثبت معنادار و بین امکانات رفاهی و کیفیت زندگی در روستاهای مورد مطالعه با متغیر فاصله از شهر رابطه منفی و معنادار وجود دارد. روستاهای نزدیک تر به شهر در سطح پایین تری از رفاه اجتماعی بودند و برعکس هرچه از پیرامون شهر دورتر می شدند، از امکانات بالاتری برخوردار بودند. علاوه براین، پاسخگویان میزان سطح برخورداری از امکانات رفاهی و کیفیت زندگی را در بعد اقتصادی متوسط رو به پایین و در ابعاد اجتماعی و زیست محیطی به صورت معناداری متوسط رو به بالا ارزیابی می کردند و تفاوت معناداری نیز از نظر میزان برخورداری از امکانات و کیفیت زندگی در روستاهای واقع در منطقه مورد مطالعه وجود داشت. رگرسیون چندمتغیره نشان داد متغیرهای مستقل در مجموع 6/12 درصد از واریانس متغیر کیفیت زندگی را پیش بینی کردند. به طورکلی، افراد کیفیت زندگی به همراه امکانات رفاهی روستا را متوسط رو به پایین ارزیابی کردند و بیشتر محروم بودند.

    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، کیفیت زندگی، روستاهای پیرامون شهری، شهر زنجان
  • ابوالفضل مسعودیان صفحات 107-127

    در مطالعات محیطی به پایگاه داده های شبکه ای محیطی نیاز است. بررسی تغییرات محیطی و اقلیمی، بررسی حجم بارش حوضه های آبی و نظایر آن بدون یک پایگاه داده شبکه ای بارش شدنی نیست. در آن دسته از مطالعات محیطی که یک پهنه جغرافیایی را دربرمی گیرد، اما داده های لازم برای نقاط معین و معدودی از آن پهنه (مثلا ایستگاه های هواسنجی) دردسترس است و نه برای همه گستره پهنه مورد بررسی، انجام فرایند تبدیل داده های نقطه ای به پهنه ای (ایجاد پایگاه داده شبکه ای) لازم است. نخستین نمونه از این پایگاه های داده برای ایران در سال 1375 در دانشگاه اصفهان تولید شد. در این مقاله فرایند آماده سازی نسخه سوم پایگاه داده بارش اسفزاری معرفی می شود. این پایگاه داده شبکه ای بارش با تفکیک زمانی روزانه و تفکیک مکانی ده کیلومتر در سیستم تصویر لامبرت مخروطی هم شکل تهیه شده است. این پایگاه داده بارش روزانه سرزمین اصلی ایران را از 01/01/1349 تا 29/12/1394 را پوشش می دهد. خطای برآورد میانگین بارش در این پایگاه داده کم تر از 15 درصد است. در تهیه این پایگاه داده از داده های بارش روزانه 2188 ایستگاه سازمان هواشناسی کشور بهره برداری شده است. این پایگاه داده تنها نسخه ملی داده شبکه ای بارش ایران است.

    کلیدواژگان: پایگاه داده شبکه ای، بارش، میانیابی، ایران
  • بابک اجتماعی*، مرضیه کشاورز صفحات 128-151
    کشاورزی فشرده و بهره برداری بی رویه از مراتع، موجب کاهش حاصلخیزی اراضی مستعد کشاورزی، افت کیفیت مراتع و تخریب محیط زیست شهرستان فیروزآباد شده است. بروز خشکسالی های مستمر و کاهش تراز آب زیرزمینی نیز فعالیت های بخش کشاورزی این شهرستان را تحت الشعاع قرار داده است؛ بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی قابلیت اکولوژیکی منطقه برای استمرار و گسترش فعالیت های کشاورزی و مرتع داری انجام شد. با درنظرگرفتن مولفه های ارتفاع از سطح دریا، جهت جغرافیایی، درصد شیب، پوشش گیاهی، اقلیم، بافت خاک، میزان زهکشی خاک، حاصلخیزی خاک، فرسایش پذیری خاک و میزان آب، نسبت به ارزیابی قابلیت اکولوژیک اقدام شد. در نهایت، با استفاده از روش های ترکیب خطی وزنی (WLC) و میانگین وزنی رتبه بندی شده (OWA)، مناطق مستعد کشاورزی و مرتع داری شناسایی شدند. یافته های پژوهش نشان داد که تنها بخش محدودی از اراضی شهرستان برای انجام فعالیت های کشاورزی و مرتع داری مناسب هستند. بر اساس ارزیابی های انجام شده به روش های WLC و OWA به ترتیب 7/28 و 6/12 درصد از مناطق از ظرفیت متوسطی برای زراعت، باغداری و مرتع داری برخوردارند. این در حالی است که به ترتیب 1/71 و 6/84  درصد از اراضی شهرستان، دارای توان ضعیف یا فاقد توان لازم برای انجام فعالیت های کشاورزی و مرتع داری هستند. با توجه به یافته ها، باید از توسعه کشاورزی فشرده در منطقه اجتناب شود. همچنین در مناطق دارای توان اکولوژیکی متوسط می بایست به کاشت متناوب محصولات کشاورزی، گسترش باغات کشاورزی و توسعه منطقی فعالیت های مرتع داری بسنده شود. در مناطق دارای توان ضعیف نیز نه تنها باید از توسعه زراعت های آبی خودداری شود، بلکه می بایست نسبت به اجرای برنامه های مربوط به مدیریت مراتع نیز اقدام شود.
    کلیدواژگان: منابع اکولوژیکی، پتانسیل محیطی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، روش ترکیب خطی وزنی، روش میانگین وزنی منظم
  • ساناز شاهوند، مریم امیدی نجف آبادی*، سید جمال فرج الله حسینی صفحات 152-182

    به کارگیری دانش کارآفرینی اجتماعی برای دگرگونی توسعه جامعه روستایی حیاتی است و می تواند زمینه مناسبی برای توسعه و توانمندسازی زنان در نواحی روستایی محسوب شود. هدف این پژوهش تحلیل عوامل موثر بر کارآفرینی زنان روستایی و ارایه الگوی پارادایمی توسعه کارآفرینی اجتماعی زنان روستایی در شهرستان ورامین است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش کیفی بوده و از بین روش های کیفی مرسوم، از روش تیوری بنیانی استفاده شد. شرکت کنندگان شامل 11 نفر از کارشناسان و زنان کارآفرین عضو صندوق اعتبارات خرد روستایی شهرستان ورامین بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. روش اصلی گردآوری داده ها، استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند بود که تا رسیدن به نقطه اشباع نظری ادامه یافت. درجهت تحلیل داده ها و پردازش اطلاعات، از نرم افزار MAXQDA 12 استفاده شد. روایی داخلی تحقیق با استفاده از نظرات استادان و مشاهدات طولانی، روایی خارجی از طریق توصیف داده های به دست آمده و پایایی تحقیق با روش مثلث سازی سنجیده شد. نتایج نشان داد مهم ترین جنبه تاثیرگذار در کارآفرینی اجتماعی، جنبه فرهنگی-اجتماعی است. بعد از آن به ترتیب جنبه های روانشناختی، اقتصادی، زیست محیطی، فناوری و قانونی-سیاسی قرار داشتند. ارتباط عوامل موثر باهمدیگر و توسعه کارآفرینی اجتماعی زنان در الگوی پارادایمی آورده شد. الگوی پارادایمی شامل مولفه های شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، استراتژی ها و پیامدها برای توسعه کارآفرینی اجتماعی زنان روستایی ارایه شد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، زنان روستایی، توسعه، تئوری بنیانی
  • رحمان زندی*، مهناز ناعمی تبار صفحات 183-202
    تخصیص بهینه میان بخش های مختلف اقتصادی، شناخت صحیح از میزان بازدهی منابع در هریک از بخش ها را طلب می کند. در مواقعی که کمیابی یک یا چند منبع که در تولید یک بخش نقش حیاتی تری دارند، وجود داشته باشد، تخصیص بهینه آن منبع کمیاب میان بخش های مختلف امری حیاتی است. در این پژوهش استان های مختلف کشور از نظر پراکندگی فضایی و سطوح توسعه یافتگی شاخص های  باغداری با روش های مختلف تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ای و همچنین روش HDI مورد سنجش قرار گرفته است که به دلیل اهمیت کاربرد مدل تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای و HDI در مطالعات جغرافیایی در این پژوهش سعی شده است به کمک توزیع فضایی شاخص های باغداری در 30 استان کشور از لحاظ توسعه یافتگی پرداخته شود، برای این منظور 22 متغیر نرم سازی شده مورد مطالعه قرار گرفتند و از میان آن ها 4 عامل انتخاب شد که 87 درصد از اطلاعات متغیرهای اولیه را در درون خود دارا هستند و سپس براساس این چهار عامل استان های مختلف کشور به 5 خوشه همگن طبقه بندی شد و برای سنجش توسعه یافتگی آن از روشHorticultural development index  شاخص توسعه کشاورزی استفاده شده است که توسعه یافته ترین استان از نظر باغداری اصفهان با HDI 24/0 درصد و محروم ترین استان های بوشهر و قم با HDI 94/0 درصد است.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، سطح بندی، باغداری، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای
  • زهرا رسولی عنبر، رضا علی پور، امیرحسین صدر* صفحات 203-229
    گستره مورد مطالعه در این پژوهش در شمال باختر ایران و در پهنه ایران مرکزی (کمربند ولکانیکی ارومیه- دختر) واقع شده است. دراین پژوهش هدف تعیین میزان فعالیت زمین ساختی پهنه گسل قمشلو است. به منظور تحلیل ریخت زمین ساخت منطقه مورد مطالعه، از مطالعات صحرایی، ارزیابی ابعاد فرکتالی و شاخص های مورفومتری استفاده شده است. بدین منظور، ابتدا محدوده مورد مطالعه به 18 حوضه تقسیم شد. سپس 5 شاخص کمی مورفومتری شاخص عدم تقارن حوضه زهکشی (Af)، شاخص تقارن توپوگرافی عرضی (T)، شاخص گرادیان - طول رودخانه (SL)، شاخص نسبت پهنای کف دره به ارتفاع دره (Vf) و منحنی انتگرال ارتفاع سنجی (Hi) محاسبه شده است. به منظور تعیین میزان فعالیت زمین ساختی نسبی، شاخص زمین ساخت فعال نسبی (Iat) نیز محاسبه شده است. این شاخص در منطقه مورد مطالعه به رده 1 (فعالیت زمین ساختی بالا) رده 2 (فعالیت زمین ساختی متوسط) و رده 3 (فعالیت زمین ساختی کم)، تقسیم شده است. همچنین از روش مربع شمار برای اندازه گیری بعد فرکتالی گسل های فعال و آبراهه ها استفاده شده است. بدین منظور کل منطقه به شش شبکه تقسیم شده و با استفاده از نمودار لگاریتم- لگاریتم میزان بعد فرکتال در هر شبکه محاسبه شده است. نتایج تحلیل فرکتالی گسل ها نشان می دهد که بخش f پویاترین بخش منطقه مورد مطالعه است. درحالی که نتایج تحلیل فرکتالی آبراهه ها فعالیت زمین ساختی بیشتری را در بخش b بیشتر نشان می دهد. نتایج به دست آمده از بررسی شاخص های مورفومتری، تحلیل های فرکتالی و شواهد صحرایی نشان دهنده فعالیت بیشتر بخش مرکزی (در میانه گسل قمشلو) و در بخش های شمالی و جنوبی به دلیل تراکم گسلی است.
    کلیدواژگان: تحلیل فرکتالی، پویایی زمین ساختی، گسل های فعال، آبراهه ها
  • مژده جوانشیری، تکتم حنایی*، سید مسلم سیدالحسینی، ساناز سعیدی مفرد صفحات 230-269
    استفاده گردشگران از مسیرهای شهری جزو لاینفک گردشگری در فضاهای شهری است و گردشگران از مسیرهای شهری برای رسیدن به مقصدهای مورد نظر استفاده می کنند. سردرگمی در مسیریابی، موجبات احساس نامطلوب و تسهیل مسیریابی، رضایت گردشگر و بازدید مجدد را فراهم می سازد. با وجود اهمیت موضوعات مرتبط با رفتار گردشگران در فضاهای شهری، فقدان پژوهشی که همه عوامل موثر بر رفتار مسیریابی گردشگران در شهرهای گردشگری را مورد بررسی قرار داده و درک جامعی از مسیریابی گردشگری ارایه کند، احساس می شود؛ بنابراین پژوهش حاضر رسالت و هدف اصلی خود را در مشارکت در بدنه دانش در حوزه مطالعات رفتار مسیریابی گردشگران و شناسایی همه مولفه های موثر بر این رفتار در فضای شهری در راستای پرکردن این شکاف تحقیقاتی و برنامه ریزی و طراحی سیستم مسیریابی کارآمد، متناسب با رفتار مسیریابی گردشگران قرار می دهد. این پژوهش از نظر هدف، بنیادی است و به دنبال پاسخگویی به این سوال است که عوامل موثر بر رفتار مسیریابی گردشگران شهری چیست؟ برای پاسخگویی به سوال تحقیق از روش فراترکیب و الگوی هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو (2007) استفاده شده است. متون مورد نظر در نرم افزار مکس کیودا نسخه 10 کدگذاری شدند. مطابق با نتایج به دست آمده، مسیریابی گردشگری به دلیل آشنایی محدود گردشگران با محیط و ادراک متفاوت، فعالیتی پیچیده بوده و به عوامل متعددی وابسته است. تسهیل مسیریابی گردشگر نیازمند توجه توامان به 5 مقوله اصلی عوامل سفر، ویژگی های گردشگر، عوامل ادراکی، عوامل محیطی و ابزارهای راهنما است. یافته های این پژوهش می تواند برای درک رفتار مسیریابی گردشگران و بهبود محیط های مسیریابی و تجربه سفر و رضایت گردشگران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مسیریابی، گردشگری شهری، مسیریابی گردشگری، فراترکیب
  • محسن شایان، فضل الله اسمعیلی*، مهدی خداداد صفحات 270-295

    پژوهش حاضر با هدف بررسی واکاوی توسعه پایدار روستایی با تاکید بر مشارکت جوامع محلی روستا های شهرستان زرین دشت انجام شده است، در این راستا، پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش انجام کار توصیفی-تحلیلی است که به دو روش مطالعه کتابخانه ای و پیمایشی میدانی انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش را 18 روستای شهرستان زرین دشت را تشکیل دادند که براساس نمونه گیری تصادفی و فرمول کوکران تعداد (370) سرپرست خانوار بر حسب درصد حجم نمونه در هریک از روستا ها تعیین شد. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS و مدل WASTPAS استفاده شد. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که میانگین به دست آمده در شاخص اقتصادی برابر با 52/2، شاخص اجتماعی- فرهنگی 84/2، شاخص زیست محیطی 84/2 و شاخص نهادی 144/3 برآورد شده است، درواقع وضعیت مشارکت جوامع محلی در همه شاخص ها به غیر از شاخص نهادی نامطلوب است. درادامه نیز نتایج رگرسیون نشان داد، 95 درصد تغییرات متغیر وابسته (ابعاد توسعه پایدار)، به وسیله شاخص های مشارکت جوامع محلی تبیین می شود. همچنین نتایج نشان داد، در بین شاخص های مستقل واردشده به معادله رگرسیون، سهم شاخص (مشارکت اجتماعی-فرهنگی)، در پیش بینی تغییرات مثبت متغیر وابسته (توسعه پایدار مناطق روستایی) بیشتر از سایر شاخص های مشارکت است. در ادامه نیز نتایج تحلیل مسیر نشان داد، اثرات مستقیم مشارکت نهادی بر پایداری روستا ها بیشتر از سایر شاخص های مشارکت است و کمترین اثرات مستقیم در شاخص های نهادی و زیست محیطی است. پس از بررسی ارتباط بین مشارکت و توسعه پایدار روستا های زرین دشت، به رتبه بندی هریک از دهستان های زرین دشت براساس توسعه پایدار با تاکید بر مشارکت جوامع محلی پرداخت شد، نتایج نشان داد، دهستان ایزد خواست شرقی با مقدار وزن 543/3 در بعد اقتصادی، 435/3 در بعد اجتماعی، 564/3 در بعد کالبدی و 576/3 در بعد زیست محیطی بالاترین رتبه و دهستان زیرآب در بعد اقتصادی با مقدار وزن 115/3، بعد اجتماعی با مقدار وزن 117/3، بعد کالبدی با مقدار وزن 120/3، بعد زیست محیطی با مقدار وزن 131/3، به ترتیب رتبه های بالا و پایین را به خود اختصاص داده اند. نتایج رتبه بندی دهستان ها براساس ابعاد پایداری، گویای ارتباط معنادار بین ابعاد پایداری است، درواقع  نتایج مدل ساختاری تحقیق به کمک نرم افزار AMOS حاکی از معنی داربودن روابط بین عوامل سه گانه است. به گونه ای که بین ابعاد توسعه پایدار ارتباط معنادار و مثبتی وجود دارد.

    کلیدواژگان: مشارکت جوامع محلی، توسعه پایدار، روستا های شهرستان زرین دشت
|
  • Saba Sepahvand, MohammadHossain Ramesht * Pages 1-15

    The concept of space identity that has been redefined in geographical sciences, has a significant impact on the human's behavior as well as his/her experimental and emotional knowledge. Many researchers of cognitive sciences believe that this concept has also had an undeniable impact on the communities' cognitive patterns. Many human emotions that appear in people as feelings such as missing, getting nostalgic or homesick, etc., are specially related to this concept. Thus, the issue of how can space and space identity influence and govern the human behavior and feelings in these areas, is one of the most important questions that has attracted attention of many scientists especially researchers in the humanities, cognitive sciences and neurology. This Article, which has been taken from a PhD research project at the University of Isfahan, tries to analyze the feelings of a number of non-native and dormitory students of the University of Isfahan by the phenomenological method and aiding of the text of the four geographical theories in space identity field in two place the Khajoo Bridge and the judiciary. Determine the relation between space identity and expression of feeling like missing, getting Nostalgic and Homesick furthermore survey how the nervous systems function in each of the above moods.

    Keywords: Space identity, Psychosomatic, Nostalgia, Home Sick
  • Morteza Zarei, Ashkan Asgari * Pages 16-33
    The present study was conducted using an analytical-applied approach aimed to provide strategies for the development of the agriculture sector using multi-criteria decision-making techniques in the coasts of Hormozgan Province for integrated coastal zone management. For this purpose, in this study, first the internal and external strategic factors of the study area were identified, then through SWOT matrix possible strategies were provided, using the network analysis process (ANP) the strategies provided were weighted and finally the most important strategies were prioritized. The results of the implementation of the integrated SWOT-ANP method in this study showed that the strategies to present a comprehensive agricultural management plan to prevent the negative impacts of pollutants on sensitive coastal zones, provide special rules and regulations to protect the environment, and water and soil resources and prevent the destruction of agricultural lands through decisions and implementation of land use change plans, use of native plants and trees while adapting to the climate of the region to maintain the ecological sustainability of the region, using ecological potential and other potentials of the coast in the region to develop agriculture as a capacity in the region, which are among WT strategies due to minimizing the damage caused by weaknesses and threats, were considered as the best strategies and WO strategies due to the use of advantages of opportunities to compensate for the weaknesses in the region were the next priority of coastal agriculture development strategies in Hormozgan Province.
    Keywords: Coastal Ecosystems, ecological potential, SWOT Method, Integrated Coastal Zone Management, ANP
  • Mahyar Sajadian, Mohamadali Firoozi *, Ahmad Pourahmad Pages 34-59

    Institutional capacity, as an important factor, plays a bedrock role in the realization of smart cities. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the current status of institutional capacity for the realization of a smart city in the metropolis of Ahvaz and ranking its indicators. The present study is a descriptive-analytical purpose in terms of applied purpose and methodology. In assessing the status of the components, it was selected as a statistical population by the experts of organizations that are involved in the smartening of Ahvaz metropolis or will be involved in the future; Finally, 380 questionnaires were completed by the statistical community; Which were selected by snowball sampling and supervised network. Data collection tool is a five-point electronic Likert questionnaire based on qualitative content analysis method; In order to analyze the data, mean statistical tests, one-sample t-test and Friedman ranking were used using SPSS software. Formal validity of the questionnaire with the opinion of professors and content validity using the relative content validity coefficient of CV equal to 0.78; And its authenticity and reliability were confirmed by Kendall coefficient W. According to the research findings, the status of the institutional capacity for the realization of a smart city in the metropolis of Ahvaz is not appropriate, and among these, the peripheral components and smart governance are in a lower situation compared to other components.

    Keywords: Ahvaz, Smart City, institutional capacity, institution
  • Yousef Ghanbari *, Behiye Bavanpouri Pages 60-79

    The ten-thousand-year history of our country, Iran, indicates the interaction between the village and agriculture in different dimensions. Agriculture has a fundamental and decisive role in the destiny of the rural society of Iran and it cannot be expected to achieve sustainable development without having a stable and logical solution for agriculture. Due to existing challenges, it cannot have the possible effect on rural development. This article aims to organize the capabilities of the agricultural sector in order to have a greater impact on rural development in search of the most important agricultural factors affecting the rural development of the region. in this study, the research method is applied and based on its nature, is descriptive-analytical, and two documentary methods based on library studies and field method based on questionnaires were used to collect information, and for this purpose, 358 people from rural households and 234 people from the farmers of the village were randomly questioned. To determine the reliability of the first questionnaire, the number of 30 questionnaires among the villagers and farmers of Sahne District was calculated and its Cronbach's alpha coefficient was calculated and the result was about 0.85. Factor analysis and regression analysis methods have been used to analyze the data. As a result, 5 factors were identified as the explanatory factors of agriculture. Examining the relationship between the five factors and rural indicators showed that most of the factors extracted in the two sections are related.

    Keywords: Agricultural Development, rural development, Agricultural indicators, Sahneh county
  • Mahmood Jomehpoor, Azam Farajpour * Pages 80-106

    The villages around the city are simultaneously the scene of formation, growth and continuation of opportunities and threats that affect the quality of life and the way to meet the needs of the residents. The purpose of this study was to investigate the relationship between the level of welfare services and quality of life in Surrounding Villages of Zanjan city. This study was conducted by cross-sectional survey on 333 villagers of Zanjanrud-e Bala rural district. The samples were randomly selected from the selected villages by stratified sampling method. Pearson correlation coefficient was used to test the hypotheses by SPSS software. The results showed a statistically significant positive relationship between having welfare facilities and economic, social and environmental quality of life; and a negative and significant relationship between welfare facilities and quality of life with the variable distance from the city. The villages close to the city have a lower level of social welfare, and in contrast, far from the city, the higher the facilities. In addition, people assess the level of welfare facilities and quality of life for the economic dimension as moderate to low and significantly moderate to high for the social and environmental dimensions and a significant difference was between facilities and quality of life. Multiple regression showed independent variables together predict 12.6% of the variance of the quality of life. In general, people have assessed the quality of life along with the welfare facilities of the village as moderate to low and are more deprived..

    Keywords: Social welfare, quality of life, Surrounding Villages, Zanjan city
  • Seyed Abolfazl Masoodian Pages 107-127

    Environmental studies require an environmental gridded database. Environmental change, and climate change studies are not possible without a gridded climate database. In those environmental studies that cover a geographical area, but the necessary data is available for a restricted number of points (for example, meteorological stations) and not for the entire area under study, interpolation is required to convert the point data to areal data. In other words, it is necessary to create a network database.The first sample of such databases for Iran called Asfezari was introduced in 1996 at the University of Isfahan. This article introduces the process of preparing the third version of the Asfazari rainfall database prepared at the University of Isfahan. This gridded rainfall database is provided in a conical Lambert projection system. Its temporal resolution is daily and its spatial separation is ten kilometers. This database covers the daily rainfall of the mainland of Iran from 1349/01/01 to 1394/12/29. The error in estimating the average rainfall in this database is less than 15%. In preparing this database, the daily rainfall data of 2188 meteorological stations (including synoptic stations, climatic stations and rain gauge stations) of the Meteorological Organization of Iran (IRIMO) have been used.

    Keywords: gridded database, Precipitation, interpolation, Iran
  • Babak Ejtemaei *, Marzieh Keshavarz Pages 128-151
    Intensive agriculture and overgrazing have reduced the fertility of agricultural lands, reduced the quality of pastures and degraded the environment. The occurrence of frequent droughts, declining groundwater levels, reduced soil fertility, and degraded rangeland quality have increased the vulnerability of the agricultural and livestock production sectors in this county. Therefore, this study was aimed at investigating the ecological potential of the region for the continuation and development of agricultural and rangeland management activities. Using the variables of altitude, geographical direction, slope, vegetation, climate, soil texture, soil drainage, soil fertility, soil erodibility, and water level, suitable areas for agricultural and livestock rearing activities were identified. Finally, weighted linear combination (WLC) and ordered weighted averaging (OWA) models were applied to identify the ecological potential of Firouzabad county for agricultural and rangeland management activities. Findings revealed that only a limited part of the lands were suitable for agriculture and livestock rearing. According to the WLC and OWA models, 28.7% and 12.6% of the areas had a moderate capacity for agriculture, horticulture, and rangeland management, respectively. However, 71.1 and 84.6% of the Firouzabad lands had poor or no capacity for agricultural and livestock rearing activities. Based on the findings, development of intensive agriculture should be avoided. Also, in areas with moderate ecological potential, intermittent cultivation of agricultural products, expansion of gardens and rational development of rangeland activities should be considered. Also, irrigated agriculture should be avoided in areas with weak ecological potential, and rangeland management should be practiced.
    Keywords: Ecological resources, Environmental potential, Geographic Information System, weighted linear combination method, ordered weighted averaging method
  • Sanaz Shahvand, Maryam Omidi Najaf Abadi *, Seyed Jamal Farajallah Hosseini Pages 152-182

    Social entrepreneurship knowledge is critical for transforming the development of rural society and can be a good ground for the development and empowerment of women in rural areas. This study aims to analyze the factors affecting the entrepreneurship of rural women and present a paradigmatic model of social entrepreneurship development of rural women in Varamin County. The research method used in this research was qualitative, and among the conventional qualitative methods, the Grounded theory method was used. Participants included 11 experts and women entrepreneurs who were members of the Rural Micro Credit Fund of Varamin County who were selected and studied using the purposive sampling method. The primary way of data collection was semi-structured interviews that continued until the theoretical saturation point was reached. MAXQDA 12 software was used for data analysis and information processing. Internal validity of the research was measured using professors' points of view and long observations, external validity was measured by describing the obtained data, and the reliability of the study was measured by the triangulation method. The results showed that the most important critical aspect in social entrepreneurship is the socio-cultural aspect and then psychological aspect, economic aspect, environmental aspect, technology aspect and legal-political aspect, respectively. The relationship between the influential factors and the development of women's social entrepreneurship was presented in a paradigmatic model. A paradigm model including the components of causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, interactive strategies and consequences for the development of social entrepreneurship of rural women was presented

    Keywords: Social Entrepreneurship, Rural Women, Development, Grounded Theory
  • Rahman Zandei *, Mahnaz Naemitabar Pages 183-202
    Optimal allocation between different economic sectors requires a correct understanding of the efficiency of resources in each sector. When there is a scarcity of one or more resources that play a more vital role in the production of a sector, the optimal allocation of that scarce resource between different sectors is critical. In this study, different provinces of the country in terms of spatial dispersion and levels of development of horticultural indicators have been measured by different methods of factor analysis and cluster analysis as well as HDI method. Cluster analysis and HDI in geographical studies In this study, an attempt has been made to study the spatial distribution of horticultural indicators in 30 provinces of the country in terms of development. For this purpose, 22 normalized variables were studied. They selected 4 factors that contain 87% of the information of primary variables and then based on these four factors, different provinces of the country were classified into 5 homogeneous clusters and to measure its development by Horticultural development index method, agricultural development index. It has been used that the most developed province in terms of horticulture is Isfahan with HDI 0.37% and the most deprived provinces of Bushehr and Qom with HDI is 0.94%.
    Keywords: Spatial analysis, Leveling, Horticulture, Factor Analysis, Cluster analysis
  • Zahra Rasoulianbar, Reza Alipour, Amirhosein Sadr * Pages 203-229
    The study area is located in the northwest of Iran and in the Central Iranian zone (Urmia-Dokhtar volcanic belt). The aim of this study is deretmination of the tectonic activity of the Qameshlu fault. Field studies, evaluation of fractal dimensions and morphometric indices have been used in order to analyze the morphotectonic evidences of the study area. Firstly, the study area was first divided into 18 basins. Then five quantitative morphometric indices including asymmetry factor index (Af), transverse topographic symmetry index (T), stream length-gradient index (SL), Valley Floor Width to Height Ratio (Vf) and Hypsometric integral index (HI) have been calculated. The relative active tectoic index (Iat) is also calculated, in order to determination of amount of relative tectonic activity. This index is divided into three classes, class 1 (high tectonic activity), class 2 (medium tectonic activity), class 3 (low tectonic activity). The quadratic method has also been used to measure the fractal dimension of active faults and streams. For this purpose, the whole region is divided into six boxes and the amount of fractal dimension in each network is calculated using logarithm-logarithm diagram. The results of fractal analysis of faults indicate that section f is the most active part of the study area, while the results of fractal analysis of streams show more tectonic activity in part b. The results obtained from the study of morphometric indices, fractal analyzes and field evidences show more activity in the central part (in the middle of Qomshloo fault) and in the northern and southern parts due to fault density.
    Keywords: Fractal Analysis, Tectonic activity, Active faults, fractal, drainages
  • Mozhdeh Javanshiri, Toktam Hanaee *, Seyed Moslem Seyedolhosseini, Sanaz Saeedi Pages 230-269
    The use of urban routes by tourists is an integral part of tourism in urban spaces, and tourists use urban routes to reach their desired destinations. Confusion in wayfinding causes unpleasant feelings and facilitates wayfinding, providing tourist satisfaction and repeat visits. Despite importance of issues related to tourists' behavior in urban spaces, there is a lack of research that examines all factors affecting tourists' wayfinding behavior in tourist cities and provides a comprehensive understanding of wayfinding of tourism. Therefore, current research has its main mission and goal in contributing to body of knowledge in field of studies of tourists' wayfinding behavior and identifying all factors affecting this behavior in urban space for fill this research gap and planning and designing an efficient wayfinding system, according to the tourists' wayfinding behavior. This research is fundamental in terms of its purpose and seeks to answer the question, what are factors affecting wayfinding behavior of urban tourists? To answer research question, meta-synthesis method and seven-step model of Sandelowski and Barroso (2007) have been used. The target texts were coded in Maxqda 10. According to obtained results, tourism wayfinding is a complex activity due to limited familiarity of tourists with environment and different perception and depends on many factors. Facilitating tourist wayfinding requires attention to 5 main categories of travel factors, tourist characteristics, perceptual factors, environmental factors and guide tools. Findings of this research can be used to understand wayfinding behavior of tourists and improve wayfinding environment and travel experience and satisfaction of tourists.
    Keywords: Wayfinding, urban tourism, Tourism Wayfinding, Meta-Synthesis
  • Mohsen Shayan, Fazlollah Esmaeili *, Mehdi Khodadad Pages 270-295

    The current research was carried out with the aim of examining and analyzing sustainable rural development with emphasis on the participation of local communities in the villages of Zarin-Dasht city. Two methods of library study and field survey were carried out. The results of the sample T-Tech test showed that the average obtained in the economic index is equal to 2.52, the socio-cultural index is 2.84, the environmental index is 2.84 and the institutional index is 3.144. In fact, the state of community participation Locality is unfavorable in all indicators except the institutional index.showed that 95% of the changes in the dependent variable (dimensions of sustainable development) are explained by the participation indicators of local communities. Also, the results showed that among the independent indicators included in the regression equation, the share of the indicator (social-cultural participation) in predicting positive changes in the dependent variable (sustainable development of rural areas) is more than other participation indicators. . Further, the results of the path analysis showed that the direct effects of institutional participation on the sustainability of villages are more than other indicators of participation, and the least direct effects are in institutional and environmental indicators. After investigating the relationship between participation and sustainable development of Zarin-Dasht villages, each village of Zarin-Dasht was ranked based on sustainable development with an emphasis on the participation of local communities. With a weight value of 3.543 in the economic dimension, 3.435 in the social dimension, 3.564 in the physical dimension and 3.576 in.

    Keywords: Participation of local communities, Sustainable development, Zarindasht villages