فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 74 (بهار 1403)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 74 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • موسی کردوانی، محمدحسین رامشت*، سعید جهانیان، علیرضا کریمی صفحات 1-24

    مهندسی معکوس محیطی از روش های جدید است که می توان به اتکای آن تصویری از دیرینه محیط به دست آورد. این روش می تواند این پیام را برای محققان داشته باشد که با چه شرایطی امکان تجدید حیات محیط های گذشته وجود دارد. سیستم های دینامیک که متکی به داده های محیطی زمان حال است با طبقه بندی متغیرها و براساس نظریه «کیاس»5 درنرم افزار  Vensimاین امکان را فراهم می آورد تا الگوریتم دینامیک روابط بین متغیرها و نحوه وابستگی آن ها با استفاده از مدل سازی «سیستم های پویا» امکان پذیر و با محدویت های سیستم های استاتیک مواجه نباشد. در این پژوهش با استفاده از داده های Dem 10 متری، تحلیل اسناد مکتوب و داده های میدانی، به بازسازی فضای محیط گذشته چاله جازموریان مبادرت شد. نتایج نشان داد: 1- سطح دریاچه جازموریان، در کنترل عوامل محیطی نقش موثری دارد؛ 2- در صورت به کارگیری سناریوی احیای دریاچه مطابق با تراس 390 متری به عنوان کارآمدترین سیاست در راستای کنترل گرد و غبارها می تواند متوسط سالیانه DSI را به یک کاهش دهد؛ 3- با احیای دریاچه، اثر منفی گرد و غبار از طریق افزایش رطوبت نسبی هوا، افزایش درصد پوشش گیاهی و رطوبت سطحی خاک تا 75 درصد خنثی خواهد شد.

    کلیدواژگان: مهندسی معکوس محیطی، دیرینه محیط، جازموریان، سیستم پویا، شبیه ساز Vensim.
  • ولی نوری میران، خلیل کلانتری*، علی اسدی، علی اکبر براتی صفحات 25-46
    در سال‎های اخیر، بحران کاهش آب دریاچه ارومیه تبدیل به یک مخاطره محیطی مهم برای جامعه محلی و فرامحلی شده است. این بحران پیامدهای زیان بار مختلفی ازجمله اقتصای، اجتماعی، زیست محیطی و تولیدی را برای ساکنان این منطقه، ازجمله روستاییان، به همراه داشته است. به همین دلیل، پژوهش حاضر با هدف بررسی پیامدهای اقتصادی و تولیدی این بحران از دیدگاه روستاییان انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل 87049 از خانوارهای روستایی ساکن در پهنه شرقی دریاچه بود که از بین آن ها 230 خانوار به روش نمونه‎گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب و مطالعه شدند. حجم نمونه براساس فرمول کوکران تعیین شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه و روش آن مصاحبه حضوری بود. روایی و پایایی ابزار تحقیق به ترتیب با استفاده از نظر متخصصان و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی شد. برای تجزیه وتحلیل داده‎ها از نرم افزار آماری SPSS استفاده شد. براساس نتایج، پیامدهایی چون کاهش سطح زیرکشت محصولات کشاورزی، کاهش منابع آبی و افزایش هزینه‎های مربوط به تامین آب کشاورزی و کاهش کیفیت آب‎های سطحی و زیرزمینی، ازجمله مهم‎ترین پیامدهای مورد توافق روستاییان بودند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نیز نشان داد که پیامدهای اقتصادی-تولیدی مختلف کاهش آب این دریاچه در ذیل چهار گروه «کاهش کمی و کیفی تولید و درآمد کشاورزی»، «افت کمیت و کیفیت منابع آبی»، «افزایش هزینه‎ها و تهدید امنیت شغلی و درآمدی» و «کاهش فعالیت‎های غیرکشاورزی» قابل دسته‎بندی است. این چهار عامل درمجموع حدود 69 درصد از واریانس کل پیامدها را تبیین کردند. حمایت از تولید و معرفی ارقام زراعی و باغی سازگار با پهنه شرقی دریاچه ارومیه و حمایت از توسعه روش‎های نوین آبیاری و تغییر الگوی کشت محصولات کشاورزی آب بر در این منطقه ازجمله پیشنهادهای این پژوهش برای کاهش این پیامدهای کاهش آب این دریاچه است.
    کلیدواژگان: دریاچه ارومیه، پیامدهای اقتصادی و تولیدی، بحران آب، توسعه کشاورزی
  • سعدی محمدی * صفحات 47-81

    ماهیت زیست‏پذیری، کیفیت زندگی و در مقیاسی گسترده‏تر، پایداری نواحی روستایی با تاب‏آوری، آمیخته شده و بر این اساس امروزه در عرصه برنامه‎ریزی روستایی به جای تمرکز بر آسیب‏پذیری (شکل‏گیری بحران و مدیریت آن) بر تاب‏آورکردن اجتماعات محلی (مدیریت ریسک و کنش فعالانه) تاکید می‏شود. در این میان، تحقق تاب‎آوری به دلیل ماهیت پیچیده، چندبعدی، سیستمی و تعدد فعالان و بازیگران در محیط درونی و بیرونی متغیر امروزی، نیازمند فراهم بودن شرایط، نیازها و الزاماتی در محیط روستایی است که فقدان آن ها به معنی ایجاد موانع و چالش‏های متعدد و تداوم آسیب‏پذیری محیطی بوده و در راستای تغییر وضعیت و حرکت در مسیر تاب‏آوری، شناسایی این چالش‏ها و موانع و رفع آن ها، می‏تواند گام مبنایی و مهمی تلقی شود. پژوهش کاربردی حاضر نیز با این هدف در نواحی روستایی مرزی پرمخاطره و محروم مرزی شهرستان مریوان با روشی توصیفی-تحلیلی و ماهیتی کمی-کیفی (آمیخته) انجام گرفته است. در بخش کیفی، شناسایی موانع و چالش‏های پیش روی تامین محیط تاب‏آور در نواحی روستایی مورد مطالعه و در بخش کمی، سعی بر تایید و تعمیم یافته‏های بخش کیفی و ارایه تحلیل از وضعیت عملکرد این موانع بوده است. در بخش کیفی از روش مصاحبه عمیق و باز و در بخش کمی از توزیع پرسشنامه، بهره گرفته است. جامعه آماری پژوهش، مشتمل بر مدیران توسعه‏ای، دهیاران و شوراهای روستایی، آگاهان محلی روستایی، متخصصان علمی و دانشگاهی منطقه و  فعالان اقتصادی در سطح منطقه است که به صورت هدفمند و با روش گلوله برفی، انتخاب و شناسایی موانع تامین محیط تاب‏آور روستایی (بخش کیفی) و تایید آن ها (بخش کمی) توسط آن ها صورت پذیرفت. تجزیه وتحلیل داده‏های گردآوری شده در بخش کیفی مبتنی بر روش کدگذاری باز و در بخش کمی مبتنی بر آزمون تحلیل عاملی نشان داد که 64 مانع یا متغیر در قالب چهار عامل اصلی ضعف در برنامه‏ریزی، سیاست گذاری، اجرا، نظارت و پایش بر فرایند توسعه در عرصه مدیریتی توسعه‏ای شهرستان مریوان (مهم ترین و اثرگذارترین عامل)، عدم توجه و تبیین مفهوم تاب‏آوری و فقدان ساختار مدیریت کارآمد ریسک/ بحران (طبیعی و انسانی)، نارسایی‎های محیط اجتماعی و فضای نامناسب کسب وکار درجهت توسعه اقتصادی روستاها و ضعف حمایت و پشتیبانی بر تامین تاب‏آوری محیطی در نواحی روستایی شهرستان مریوان به عنوان مانع دارای اثرگذاری هستند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، آسیب پذیری، مدیریت بحران، نواحی روستایی شهرستان مریوان
  • موسی عابدینی*، الناز پیروزی صفحات 82-110
    زمین لغزش ها ازجمله متداول ترین مخاطرات طبیعی تغییر شکل دهنده سطح زمین هستند که هر ساله خسارات فراوانی به انسان ها و محیط وارد می کنند. مرور خسارات ناشی از زمین لغزش، لزوم بررسی عوامل تاثیر گذار بر وقوع این پدیده و پیش بینی رخداد آن را به اثبات می رساند. محور ارتباطی نیر- سراب به دلیل ویژگی های خاص زمین شناسی، اقلیمی، ژیومورفولوژیکی و فعالیت های انسانی، از دیرباز تحت تاثیر رانش زمین بوده است؛ بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، هدف تحقیق حاضر ارزیابی خطر وقوع زمین لغزش در این مسیر ارتباطی، با تولید نقشه های پهنه بندی خطر و مقایسه دو مدل تصمیم گیری چندمعیاره MARCOS  و CODAS است. بدین منظور ابتدا با بررسی منابع پژوهشی مرتبط با موضوع، برخی از مهم ترین عوامل موثر بر وقوع این پدیده شامل: ارتفاع، شیب، جهت شیب، لیتولوژی، کاربری اراضی، فاصله از گسل، فاصله از جاده، فاصله از رودخانه و بارش، به عنوان متغیرهای مستقل تهیه شد. ارزش گذاری و استاندارد سازی لایه ها، با استفاده از تابع عضویت فازی و وزن دهی معیار ها، با بهره گیری از روش CRITIC انجام شد. در نهایت، مدل سازی با استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره MARCOS  و CODAS صورت گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که به ترتیب عوامل شیب، کاربری اراضی و لیتولوژی با ضریب وزنی 176/0، 152/0 و 124/0، بیشترین تاثیر گذاری را در رخداد لغزش های منطقه دارند. با توجه به خروجی روش CODAS، به ترتیب 25/121 و 96/187 کیلومتر مربع از مساحت محدوده و مطابق با نتایج به کارگیری روشMARCOS ، 32/85 و 76/201 کیلومتر مربع از مساحت محدوده، در طبقه پرخطر و بسیار پرخطر قرار دارد. با توجه به اعتبار سنجی روش های تصمیم گیری چندمعیاره استفاده شده، با بهره گیری از روش منحنی ROC  بیانگر دقت خیلی خوب روش CODAS، با مساحت زیر منحنی 76/0 و دقت عالی روشMARCOS ، با مساحت زیر منحنی 87/0 است. به نظر می رسد که نتایج این مطالعه، در انتخاب روش مناسب در راستای پتانسیل سنجی خطر زمین لغزش در مناطق مشابه با محدوده محور ارتباطی نیر-سراب، می تواند بسیار مفید باشد و مورد توجه پژوهشگران، مسیولان و سیاست گذاران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حرکت دامنه ای، مخاطره، GIS، ROC .جاده نیر - سراب، پتانسیل وقوع
  • عاطفه دماوندی، حشمت الله سعدی*، کریم نادری مهدیی صفحات 111-138

    کم آبی به عنوان یکی از مهم ترین تهدیدها برای کشاورزی پایدار در مناطق خشک و نیمه خشک جهان به سرعت در حال افزایش است. این امر منجر به مشکلات متعددی مانند فقر و ناامنی غذایی در میان خانوارهای روستایی شده است؛ بنابراین، ایجاد و بهبود تاب آوری، به عنوان راهی برای کاهش اثرات کمبود آب، برای خانوارهای روستایی مهم است. بر این مبنا پژوهش حاضر به بررسی تاب آوری خانوارهای روستایی در مقابل فقر آبی پرداخته است. جامعه مورد مطالعه خانوارهای روستایی شهرستان همدان، کبودرآهنگ و ملایر بوده و براساس فرمول کوکران 334 نفر از خانوارهای روستایی به عنوان نمونه آماری به صورت تصادفی انتخاب شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است. روایی صوری آن توسط استادان تایید و آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی و اشتراکی همه عوامل بزرگ تر از 7/0 به دست آمده است که حاکی از پایایی مناسب مدل است. درجهت تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده از مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد سرمایه های فیزیکی-زیربنایی و انسانی بیشترین تاثیر را بر تاب آوری خانوارها داشته است؛ بنابراین با سرمایه گذاری بلندمدت متناسب با سرمایه های فیزیکی و زیربنایی و تقویت سرمایه انسانی به کمک آموزش و بالابردن سطح آگاهی و مشارکت افراد میزان تاب آوری خانوارها بالاتر خواهد رفت.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سرمایه های تاب آوری، خانوار روستایی، فقرآبی، همدان
  • سید مهدی موسی کاظمی*، مسعود صفایی پور، عبدالنبی شریفی، خلف عنافجه صفحات 139-165
    با توجه به پیچیدگی ها و عدم قطعیت هایی که شهر قرن بیست و یکمی امروزه با آن رو به روست، تحلیل ساختاری بافت های شهری و در این مقاله بافت های حاشیه ای ناکارآمد شهر اهواز به عنوان نمودهای فقر شهری می تواند در بهبود وضعیت کل سیستم و ارتقای کیفی آن، هم برای برنامه ریزان و مدیران شهری و هم برای ساکنان در آینده سودمند باشد؛ بنابرابن هدف مقاله حاضر تحلیل ساختاری و شناخت عوامل کلیدی و استراتژیک سیستم فقر شهری بافت های حاشیه ای ناکارآمد کلان شهر اهواز است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش، با رویکرد آینده نگاری، اکتشافی توصیفی- تحلیلی است. برای مشخص کردن متغیرهای کلیدی (پیشران های استراتژیک) سیستم فقر شهری، آثار متقابل متغیرها توسط 35 کارشناس خبره در قالب ماتریس 49*49 برآورد و از طریق نرم افزار میک مک تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان می دهند که به علت کمبود متغیرهای تاثیرگذار، وضعیت سیستم فقر در محلات هدف، ناپایدار است. همچنین 9 پیشران استراتژیک قابل شناسایی هستند: 1- پایین بودن نرخ اجاره بها، 2- نرخ بیکاری، 3- بارتکفل واقعی، 4- بعد خانوار، 5- نسبت کاربری تجاری به کل کاربری ها در محله، 6- نرخ برخورداری از خدمات و امکانات عمومی،7- نرخ برخورداری از تاسیسات بهداشتی درمانی، 8- تحصیلات سرپرست خانوار، 9- مساحت منزل مسکونی (ریزدانگی). همچنین برای تسهیل و تسریع در اجرای بیشترین حجم از مهم ترین اقدامات آتی، کلی و عمومی، اصلاح ساختارهای فقر شهری، ارتقا و بهبود وضعیت سیستم عمومی فقر در سه حوزه اقتصادی، اجتماعی و کالبدی- محیطی مذکور و همچنین هماهنگی بیشتر در مناسبات میان نهادی مدیریت شهری در محلات هدف، راهبرد ایجاد مرکز/نهاد توسعه محله با محوریت شبکه سازی برای بازآفرینی پایدار شهری اجتماع محور برای کارآفرینی و توانمندسازی؛ ایجاد تراکم های متعادل در سطح محله ها، کاهش آسیب های اجتماعی، احیای منزلت اجتماعی محله ها و نوسازی و بهسازی بافت پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری، میک مک، پیشران های استراتژیک، اهواز
  • هادی سیاسر*، ام البنی محمدرضاپور، مهرانه خدامرادپور صفحات 166-186

    خشکسالی یکی از پیچیده ترین بلایای طبیعی است که آسیب های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی فراوانی را به همراه دارد و غالبا به عنوان یک پدیده خزنده بیان می شود. پایش خشکسالی با استفاده از تصاویر ماهواره ای می تواند نمایانگر شدت خشکسالی در مناطق با کمبود داده بارش هواشناسی بوده و کاستی مکانی و زمانی آن را جبران کند. در این پژوهش ، خشکسالی استان گلستان با استفاده از شاخص های SPI، TCI،VCI وVHI  و به کمک تصاویر ماهواره ای سنجنده مودیس مورد بررسی قرار گرفته است ؛ ازاین رو، ابتدا نقشه های شاخص خشکسالی VHI، VCI و TCI استخراج شد. یافته ها در بررسی شاخص TCI نشان داد که سال 2000 بیش از 80 درصد منطقه مورد مطالعه خشکسالی شدید را تجربه کرده است. همجنین در سال های 2010، 2017 و 2018 نیز بخش قابل توجهی از منطقه مورد مطالعه در موقعیت خشکسالی شدید قرار داشتند. با بررسی شاخص VCI مشخص شده است که بیشترین گستره خشکسالی بسیار شدید متعلق به سال های 2001، 2008 و 2011 بوده است. نقشه ها همچنین نشان می هد که خشکسالی بسیار شدید هواشناسی در سال 2008 نمود پیدا کرده است. در بررسی شاخص VHI طی دوره زمانی 21 ساله در منطقه مورد مطالعه نشان داد که سال های 2000، 2001، 2002، 2008، 2010، 2011، 2014، 2015، 2017، 2018 و 2021 وضعیت بحرانی خشکسالی را تجربه کرده اند. همچنین ، در سال های 2000، 2008 و 2018 بالای 60 درصد از مساحت منطقه در وضعیت خشکسالی خیلی شدید واقع شده است . بررسی مقادیر ضریب همبستگی نمایه ها VCI،VHI  و TCI با شاخص هواشناسیSPI ، نشان داد که شاخص SPI، بیشترین ضریب همبستگی را با شاخص TCI و کمترین ضریب همبستگی را با شاخص VHI دارد. به طورکلی بخش اعظم منطقه مورد مطالعه در گستره کلاس های خشکسالی خیلی شدید و شدید قرار گرفته است که نیازمند توجه به مدیریت بهینه منابع آبی در این نواحی است.

    کلیدواژگان: خشکسالی، داده های ماهواره ای، شاخص SPI، پوشش گیاهی
  • حمیدرضا غفاریان مالمیری*، محمدعارف صابری، غلامعلی مظفری، فهیمه عربی علی آباد صفحات 187-218

    بررسی سطح زیر کشت و برآورد میزان تولید محصولات کشاورزی، ازجمله برنج، تا حد زیادی می تواند باعث تامین امنیت غذایی، تحلیل وضعیت محصولات کشاورزی و درنتیجه توسعه پایدار کشورهای درحال توسعه شود. در این پژوهش، با استفاده از تصاویر ماهواره سنتینل-2،  به برآورد سطح زیرکشت و عملکرد برنج در استان کندز، کشور افغانستان در سال زراعی 2020 پرداخته شد. با به کارگیری سری زمانی شاخص NDVI، مراحل فنولوژی گیاه برنج به دست آمد و پارامترهای فنولوژی (SoS و EoS) با استفاده از روش حداکثر تفکیک استخراج شد. سپس برای شناسایی و تعیین سطح زیرکشت مزارع برنج از روش طبقه بندی شیءگرای مبتنی بر فنولوژی استفاده شد. در این روش از سه نوع داده میزان بازتابش باندهای انعکاسی، شاخص پوشش گیاهی NDVI و پارامترهای فنولوژی به عنوان داده های کمکی استفاده شد. برآورد عملکرد با استفاده از روش تجربی تحلیل رگرسیون بین شاخص های گیاهی سنجش ازدوری (مانند: NDVI و LAI)  و داده های حاصل از برداشت زمینی انجام گرفت. برای ارزیابی صحت طبقه بندی و میزان عملکرد برآوردشده، از داده های مرجع، مانند نقاط برداشت میدانی و نقشه های پوشش اراضی سال های قبل استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که روش طبقه بندی شیءگرای مبتنی بر فنولوژی با دقت کلی 5/91 درصد و ضریب کاپا 87/0، روش دقیقی برای شناسایی مزارع برنج به شمار می رود. همچنان روش تجربی مبتنی بر تحلیل رگرسیون داده های زمینی و سنجش ازدوری با ضریب تعیین 86/0 و ضریب همبستگی پیرسون برابر با 92/0 دقت بالای آن را در برآورد عملکرد مزارع برنج نشان داد. صحت عملکرد برآوردشده در این پژوهش با مقایسه عملکرد واقعی (داده های برداشت میدانی) در 27 نقطه کنترلی ارزیابی شد. برای این کار از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. این آزمون نشان داد بین عملکرد واقعی و عملکرد برآوردشده رابطه مثبت و بسیار قوی وجود دارد (000/0=P، 27=N و 929/0=R2).

    کلیدواژگان: سنتینل2، طبقه بندی شیء گرا، فنولوژی، تحلیل رگرسیون، شاخص های گیاهی
|
  • Mousa Kordavani, MohammadHossain Ramesht *, Saeed Jahanyan, Alireza Karimi Pages 1-24

    Environmental reverse engineering is a new approach that can be used to obtain a visual representation of the ancient environment. This method can convey the message to researchers about the conditions under which it is possible to revive past environments. Dynamic systems that rely on current environmental data can be classified based on variable classification and Chaos Theory in Vensim software. This allows for the dynamic algorithm of the relationships between variables and their dependencies to be modeled using "Dynamic Systems" modeling, without facing the limitations of static systems. In this study, using Dem10m data, analysis of written documents, and field data, an initiative was taken to reconstruct the past environment of Jazmourian Lake. The results of the study show that: i) the water level of Jazmourian Lake has a significant role in controlling environmental factors. ii) If the lake restoration scenario is implemented according to the 390-meter terrace as the most effective policy for controlling dust, it can reduce the annual average DSI (Dust Storm Index) by 1. iii) By restoring the lake, the negative effects of dust will be neutralized to a significant extent through increased relative humidity, increased vegetation cover percentage, and surface soil moisture.

    Keywords: Environmental reverse engineering, Ancient environment, Jazmourian, System Dynamics, Vensim simulator
  • Vali Noori Miran, Khalil Kalantari *, Ali Asadi, Aliakbar Barati Pages 25-46
    The sudden decrease in water levels in Urmia Lake has elevated the environmental risk to both nearby and distant communities. For the people living in this region, particularly the villagers, the crisis has brought about a number of negative effects, including economic, social, environmental, and production-related. The current study was carried out with the purpose of evaluating the economic and productive effects of this problem from the viewpoint of the rural residents in the eastern part of the lake. The eastern of the lake's including 87,049 rural households that made up the statistical population of this study from which 230 households were chosen and analyzed using a stratified sampling method. The formula proposed by Cochran was used to determine the sample size. A questionnaire and face-to-face interviews were the data collection tool and method. By employing the opinions of experts and determining Cronbach's alpha coefficient the validity and reliability of the research instrument were assessed. The data analysis was done using SPSS statistical software. According to the findings, among the most significant effects that the villagers agreed upon were the decrease in the area used to cultivate agricultural products, the reduction of water resources and the rise in costs associated with the supply of agricultural water, and the decline in the quality of surface and ground water. According to the results of the exploratory factor analysis, the various economic-production effects of the water reduction of this lake can be summarized under four groups including "quantitative and qualitative reduction of agricultural production and income", "decrease in the quantity and quality of water resources", "increase in costs and threat to job security and income", and "reduction of non-agricultural activities". Around 69% of the variance in the results' overall variance was explained by these four variables. Among the recommendations made by this study to lessen the effects of water depletion in this lake are encouraging the production and introduction of agricultural and horticultural crops suitable for the eastern area of Urmia Lake, developing new irrigation systems, and altering the pattern of irrigated agricultural crops.
    Keywords: Lake Urmia, economic-productive consequences, Water Crisis, Agricultural Development
  • Saadi Mohammadi* Pages 47-81

    The nature of livability, quality of life and on a larger scale; Rural sustainability is intertwined with resilience; In the field of rural planning today, instead of focusing on vulnerability (crisis formation and management), emphasis is placed on the resilience of local communities (risk management and active action). Among these, the realization of resilience due to the complex, multidimensional, systemic nature and multiplicity of actors and actors in today''s variable internal and external environment; It requires the provision of conditions, needs and requirements in the rural environment, the lack of which means the creation of numerous obstacles and challenges and the continuation of environmental vulnerabilities, and in order to change the situation and move in the direction of resilience, identify these challenges and Obstacles and removing them can be considered a fundamental and important step. The present user research has been conducted for this purpose in high-risk and deprived border rural areas of Marivan county with a descriptive-analytical method and quantitative-qualitative (mixed) nature. In the qualitative part; Identifying the barriers and challenges facing the provision of resilient environment in the rural areas studied and in the quantitative part, tried to confirm and generalize the findings of the qualitative sector and provide analysis of the performance of these barriers. In the qualitative part, the in-depth and open interview method was used, and in the quantitative part, the questionnaire was distributed. The statistical population of the study includes development managers, village heads and councils, local rural knowledge, scientific and academic experts in the region and economic activists in the region, which purposefully and by snowball method, select and identify barriers to providing a swing environment Rural (quality section) and their approval (quantitative section) was done by them. The analysis of the collected data in the qualitative part based on the open coding method and in the quantitative part based on the factor analysis test showed that 64 obstacles or variables in the form of four main factors of weakness in planning, policy making, implementation, supervision and monitoring on the development process in the development management field of Marivan county (the most important and effective factor); Lack of attention and explanation of the concept of resilience and the lack of an efficient risk/crisis management structure (natural and human); The inadequacies of the social environment and the inappropriate business environment for the economic development of the villages and the weak support for providing environmental resilience in the rural areas of Marivan are effective obstacles.

    Keywords: Resilience, Vulnerability, Crisis management, Rural Areas of Marivan County
  • Mousa Abedini *, Elnaz Pirouzi Pages 82-110
    Nir-Sarab communication Route; Due to special geological, climatic, geomorphological features and human activities, it has been affected by landslides for a long time. Therefore, according to the importance of the subject, the current research aims to evaluate the risk of landslides in this communication route by producing risk zoning maps and comparing two multi-criteria decision-making models, MARCOS and CODAS. For this purpose, first by examining research sources related to the subject, some of the most important factors affecting the occurrence of this phenomenon include; Height, slope, direction, lithology, land use, distance from the fault, distance from the road, distance from the river and precipitation were prepared as independent variables. Valuation and standardization of the layers were done by using the fuzzy membership function and weighting of the criteria, using the CRITIC method. Finally, modeling was done using MARCOS and CODAS multi-criteria decision-making methods. The results of the study showed, respectively; The factors of the slope, land use, and lithology have the greatest influence on the occurrence of landslides in the region with weight coefficients of 0.176, 0.152, and 0.124, respectively. According to the output of the CODAS method, respectively; 121.25 and 187.96 square kilometers of the range area, and according to the results of applying the MARCOS method, 85.32 and 201.76 square kilometers of the range area are in high-risk and very high-risk categories. Validation of the used multi-criteria decision-making methods, using the ROC curve method, very good accuracy of the CODAS method, with an area under the curve of 0.76, and excellent accuracy of the MARCOS method, with an area under the curve of 0.87, is an expression.
    Keywords: Mass movement, Hazard, GIS, ROC, Nair-Sarab road, Potential occurrence
  • Atefeh Damavandi, Heshmatolla Saadi *, Karim Naderi Mahdei Pages 111-138

    Water scarcity is rapidly increasing as one of the most important threats to sustainable agriculture in arid and semi-arid regions of the world. This has led to many problems such as poverty and food insecurity among rural households. Therefore, building and improving resilience is important for rural households as a way to reduce the effects of water scarcity. Based on this, the current research has investigated the resilience of rural households against water poverty. The population studied was rural households in Hamadan, Kabudrahang and Malayer cities, and based on Cochran's formula, 334 people from rural households were randomly selected as a statistical sample. The tool for collecting information is a researcher-made questionnaire. Its formal validity has been obtained by confirmation professors and Cronbach's alpha, the combined and shared reliability of all factors is greater than 0.7, which indicates the appropriate reliability of the model. To analyze the collected data, structural equation modeling was used with the help of PLS Smart software. The results showed that physical-infrastructure and human capital had the greatest impact on the resilience of households. Therefore, with long-term investment appropriate to physical capital and infrastructure and strengthening human capital with the help of education and raising the level of awareness and participation of people, the resilience of households will increase.

    Keywords: Resilience, resilience capital, rural household, water poverty, Hamadan
  • Seyyed Mehdi Moussakazemi *, Masoud Safaei Pour, Abdolnabe Shareefe, Khalaf Anafje Pages 139-165
    Considering the complexities and uncertainties that the 21st century city is facing today, the structural analysis of urban tissues and in this article the inefficient peripheral tissues of Ahvaz city as manifestations of urban poverty can improve the overall system and its quality that will be beneficial for urban planners and managers as well as for future residents. Therefore, the purpose of this article is structural analysis and recognition of the key and strategic factors of the urban poverty system of the inefficient marginal tissues of Ahvaz metropolis. The current research is applied in terms of purpose and in terms of nature and method, it is descriptive-analytical exploratory with a prospective approach. In order to determine the key variables (strategic drivers) of the urban poverty system, the mutual effects of the variables were estimated by 35 experienced experts in the form of a 49*49 matrix and analyzed through MICMAC software. The findings of the research show that due to the lack of influencing variables, the state of the poverty system in the target areas is unsustainable. Also, 9 strategic drivers can be identified: 1- low rent rate, 2- unemployment rate, 3- real dependency, 4- household dimension, 5- ratio of commercial use to total uses in the neighborhood, 6- availability of public services and facilities. 7- the rate of access to health care facilities, 8- the education of the head of the household, and 9- the area of the residential house (smallness). Also, in order to facilitate and speed up the implementation of the largest volume of the most important future, general and public measures, reforming the structures of urban poverty, upgrading and improving the state of the general system of poverty in the three economic, social and physical-environmental areas mentioned, as well as greater coordination in the inter-institutional relations of urban management In the target areas, the strategy of creating a neighborhood development center/institution with a focus on networking for sustainable community-oriented urban regeneration for entrepreneurship and empowerment; Creating balanced densities at the neighborhood level, reducing social damage, restoring the social dignity of neighborhoods; and renovation and improvement of the texture is suggested.
    Keywords: Structural Analysis, MICMAC, strategic drivers, Ahvaz metropolitan
  • Hadi Siasar *, Omolbani Mohammadrezapour, Mehraneh Khodamorad Pour Pages 166-186

    Drought is one of the most complex natural disasters that causes economic, social and environmental damage and is often described as a creeping phenomenon. Drought monitoring using satellite images can represent the severity of drought in areas with a lack of meteorological precipitation data and compensate for its spatial and temporal deficiency. In this research, the drought of Golestan province has been investigated using SPI, TCI, VCI and VHI indices and with the help of MODIS sensor satellite images. Therefore, first, VHI, VCI and TCI drought index maps were extracted. The findings in the TCI index study showed that in 2000, more than 80% of the studied area experienced severe drought. Similarly, in 2010, 2017 and 2018, a significant part of the studied area was in a severe drought situation. By examining the VCI index, 2008, and 2011. The maps also show that a very severe meteorological drought occurred in 2008. In the study of the VHI index during a period of 21 years in the studied area, it showed that the years 2000, 2001, 2002, 2008, 2010, 2011, 2014, 2015, 2017, 2018 and 2021 have experienced a critical drought situation. Also, in the years 2000, 2008 and 2018, more than 60% of the area of the region was in a very severe drought situation. In general, most of the studied area is in the range of severe and severe drought classes, which requires attention to the optimal management of water resources in these areas.

    Keywords: drought, satellite data, SPI Index, vegetation cover
  • HamidReza Ghafarian Malamiri *, MohammadArif Saberi, GholamAli Mozaffari, Fahime Arabi Ali Abad Pages 187-218

    Investigating the area under cultivation and yield estimation of agricultural products like rice; can greatly ensure food security, analyze the status of agricultural products and, finaly, sustainable development of developing countries. This study used Sentinel-2 satellite images, to estimate the area under cultivation and the yield of rice paddies in Kunduz province, Afghanistan in the 2020 crop year. Using the time series of NDVI index, the phenology stages of rice plants were obtained and the phenology parameters (SoS and EoS) were extracted using the maximum resolution method. Then, object-oriented classification method based on phenology was used to identify and determine the under-cultivated area of rice fields. In this method, three types of data of reflectivity of reflective bands, NDVI vegetation index and phenology parameters were used as auxiliary data. Yield estimation was done using the experimental method of regression analysis between remote sensing plant indices and the data obtained from ground harvesting. Also, the experimental method based on the regression analysis of ground data and distance measurement with the coefficient of determination of 0.86 and the Pearson correlation coefficient of 0.92 showed its high accuracy in estimating the yield of rice fields. The accuracy of the estimated performance in this research was evaluated by comparing the actual performance (field harvest data) in 27 control points. For this purpose, Pearson's correlation test was used. This test showed that there is a positive and very strong relationship between actual performance and estimated performance (P=0.000, N=27 and R2=0.929).

    Keywords: Sentinel 2, Object-Based Classification, Phenology, Regression Analysis Vegetation Indices