فهرست مطالب

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 71 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهرداد پاکزاد*، محمد عالم زاده، محمد مهدی پور صفحات 411-421

    فرزند خواندگی از مسایل با سابقه طولانی در زندگی بشر بوده است، به دلیل نیازهای عاطفی و روحی بشر به داشتن فرزند، تحت شرایطی اشخاص حاضر به پذیرش فرزند دیگران، به عنوان فرزند خوانده می شوند. این رابطه حقوقی نیازمند قوانین و مقرراتی برای حفظ نظم عمومی و حقوق افراد جامعه است و هر چند در اکثر مواقع اهداف خیر خواهانه و انسان دوستانه در ورای این پذیرش وجود دارد ولی کودکان و نوجوانان جز افراد تحت حمایت قانونگذار هستند و برای پذیرش فرزند خواندگی قوانین و مقررات و تشریفات خاصی پیش بینی شده و از اقسام احوال شخصیه است؛ مهاجرت و ارتباطات امروزی، بحث های تعارض قوانین را پر رنگ تر از گذشته خواهد کرد. هدف از این نوشتار، مطالعه فرزند خواندگی در قوانین دو کشور ایران و فرانسه و دیدگاه تعارض قوانین در حقوق دو کشور است و این که دو کشور مذکور، در حل تعارض قوانین چه راهکارهایی ارایه می دهند و شباهت ها و تفاوت ها نیز مشخص می گردد.

    کلیدواژگان: تعارض قوانین، فرزندخواندگی، حقوق ایران، حقوق فرانسه
  • مهناز قره داغی، احمد امانی * صفحات 423-443

    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی آموزش مهارت فرزند پروری مثبت بر کیفیت رابطه مادر-کودک، خودکارآمدی والدگری و کنترل عواطف مادران دارای کودکان طلاق انجام شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری 30 نفر از مادران دارای کودکان طلاق بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه 15 نفری کنترل و آزمایش قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های خودکارآمدی والدگری، کیفیت رابطه مادر-کودک و کنترل عواطف گردآوری شدند. برنامه فرزندپروری مثبت در 8 جلسه به صورت گروهی برای گروه آزمایش اجرا گردید و بر روی گروه کنترل مداخله ای صورت نپذیرفت. دو گروه در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (فاصله یک ماهه) شرکت نمودند. نتایج تحلیل واریانس حاکی از آن بود که گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل پس از مداخله کنترل عواطف بیشتری نشان دادند و همچنین کیفیت رابطه مادر-کودک در گروه آزمایش بهبود یافت. برنامه فرزند پروری مثبت همچنین منجر به ارتقاء خودکارآمدی والدگری مادران شد. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که از این برنامه جهت کمک به مادران دارای کودکان طلاق در راستای کیفیت رابطه مادر-کودک، خودکارآمدی والدگری و کنترل عواطف استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت فرزند پروری مثبت، خودکارآمدی والدگری، کیفیت رابطه مادر-کودک کنترل عواطف، کودکان طلاق
  • مسعود خنجرخانی*، فرشته مهدوی والا صفحات 445-458

    هدف اصلی این پژوهش تحلیل محتوای کتب درسی پایه اول ابتدایی براساس میزان توجه به مولفه های برابری جنسیتی است. روش پژوهش کیفی از نوع تحلیل محتوا با روش آنتروپی شانون می باشد. واحد تحلیل صفحات (تصاویر، متن، سوالات و تمارین) با 6 شاخص و 26 زیر شاخص مورد تاکید اعلامیه جهانی حقوق بشر می باشد. نتایج تحلیل در مطالعه محتوای کتب درسی پایه اول ابتدایی نشان داد که از میان 6 شاخص مورد بررسی، بیشترین فراوانی و ضریب اهمیت، متعلق به شاخص اجتماعی(wj=0.731 برای مردان و wj=0.671 برای زنان) و کمترین فراوانی و ضریب اهمیت متعلق به شاخص سیاسی است(wj=0.039 برای مردان wj=0.00برای زنان) است. همچنین نتایج حاکی از آن است نقش های زنان در موقعیت های مختلف سیاسی(بیشتر شکاف بین زن و مرد)، سلامت و شانس زندگی نسبت به مردان انعکاس کمرنگی در کتب درسی این پایه دارند. کلمات کلیدی: برابری جنسیتی، کتب درسی پایه اول ابتدایی، تحلیل محتوا، آنتروپی شانون . .

    کلیدواژگان: برابری جنسیتی، کتب درسی پایه اول ابتدایی، تحلیل محتوا، آنتروپی شانون
  • فاطمه کیانی علی آبادی*، فریده خلج آبادی فراهانی صفحات 459-492

    هدف این تحقیق واکاوی عوامل زمینه ساز و بازدارنده در سطح خانواده است که در مصرف محتوای نامتعارف جنسی در اینترنت و فضای مجازی در بین نوجوانان دخالت دارند. همچنین شناسایی راهکارهای پیشنهادی برای کاهش آسیب از نگاه نوجوانان از اهداف دیگر این پژوهش است. به این منظور پژوهش کیفی با رویکرد تفسیری بنیادی با 54 مصاحبه عمیق با دختران و پسران 18-15 ساله در شهر تهران در سال 1395 به روش نمونه گیری هدفمند صورت گرفت. عوامل خانوادگی زمینه ساز مصرف محتوای جنسی نامتعارف در نوجوانان در سه مقوله یا طبقه اصلی استخراج گردید: "کنترل و نظارت نامتعادل"،" مشکلات ارتباطی و عاطفی در خانواده" و" ضعف شناختی و سواد رسآن های والدین". عوامل بازدارنده خانوادگی نیز عبارت بودند از :" کنترل و نظارت متعادل والدین"، "ارتباط کلامی و عاطفی اعتماد ساز در خانواده"،" پایبندی ارزشی و اخلاقی خانواده" و " حمایت عاطفی در خانواده". از نگاه نوجوان، راهکارهای پیشنهادی در سطح خانواده برای کاهش آسیب پذیری نوجوانان در دو مقوله اصلی عبارت بودند از : "اعمال کنترل و نظارت متعادل خانواده" و " تقویت رابطه عاطفی و کلامی مناسب والد-فرزند". این نتایج می تواند در مداخلات و مشاوره در حوزه ی خانواده و رسانه نقش بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، نوجوانان، خانواده
  • ناهید حسینی صفحات 493-514
    هدف

    الگوهای ازدواج در هر جامعه متناسب با شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی متغیر است. این پژوهش با هدف واکاوی الگوی ازدواج جوانان در شهر تهران انجام شده است.

    روش

    روش تحقیق کیفی از نوع نظریه بنیانی است. تعداد 28 مشارکت کننده با نمونه گیری هدفمند انتخاب و داده ها با مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شده است.دیدگاه به ازدواج و عوامل، نقش خانواده، خویشاوندان، مراسم و سنت ها، آشنایی قبل از ازدواج، سن مناسب، شیوه همسرگزینی و راهبرد آنان محور سوالات بوده و پس از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی داده های متنی، به ترتیب 138 مفهوم، 28 زیرمقوله و 13 مقوله و درون مایه اصلی « فردیت یافتگی » به دست آمد.

    یافته ها 

    دیرهنگامی ازدواج، همتایابی فرد مدار و خانواده داور، سنت پذیری تقلیل گرا و به ویژه در پسران، تمایل دوستی با جنس مخالف، آسان گیری جنسی، بعضا گرایش به ازدواج غیررسمی (عقد موقت، هم خانگی) به عنوان راهبرد مشاهده می شود.

    نتیجه گیری

    امکانات اقتصادی و معیشتی، مناسبات نگرشی، ارزشی و کنشی میان دو جنس، از عناصر اصلی شکل گیری این الگوست. بازتولید فرهنگ ایرانی در ترویج ازدواج آسان، تربیت و مهارت آموزی و حمایت های اقتصادی به عنوان راهکار پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ازدواج، فردیت، فردی شدن، جوانان، الگو
  • زهره حاجی زاده خنامانی *، مونا چراغی، جلیل فتح آبادی صفحات 515-533

    مدل سه گانه ی خانواده ی ایرانی برای توصیف روابط همسران با یکدیگر و با خانواده های اصلی هر کدام از آنها شکل گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی اضلاع مدل سه گانه خانواده ایرانی بر اساس سن ازدواج، طول مدت ازدواج، تنظیم شناختی هیجان و سبک های دلبستگی همسران بود. 404 نفر از افراد متاهل ساکن تهران (120 مرد و 284 زن) در این پژوهش شرکت کردند. نتایج نشان داد که مولفه های سن ازدواج، طول مدت ازدواج، تنظیم شناختی هیجان و سبک-های دلبستگی همسران در کنار هم می توانند پیش بینی کننده ی اضلاع مدل سه گانه خانواده باشند. از بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان تنها راهبرد فاجعه-آمیزخوانی قادر به پیش بینی معنادار احساس ما بودن با همسر، ارزیابی مرز بین همسر و خانواده همسر و پیوستن به خانواده همسر بود. از بین سه متغیر پیش بین دیگر نیز تنها متغیر طول مدت ازدواج قادر به پیش بینی احساس ما بودن با همسر بود و متغیرهای سن ازدواج و سبک های دلبستگی به لحاظ آماری مشارکت معناداری در این مدل نداشتند. بر اساس نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که طول مدت ازدواج کمتر، استفاده از برخی از راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و سبک دلبستگی ایمن و اضطرابی در افراد متاهل می توانند در کنار یکدیگر اضلاع مدل سه گانه خانواده را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: مدل سه گانه خانواده ایرانی، سن ازدواج، طول مدت ازدواج، تنظیم شناختی هیجان، سبک های دلبستگی
  • هاجر فلاح زاده، مهران اسعدی، وفا مصطفی، امید حمیدی * صفحات 535-550

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی حسادت زناشویی بر اساس مولفه های خود-متمایزسازی و سبک های دلبستگی انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل افراد متاهل مناطق 2 و 5 شهر تهران در سال 1399 می باشد که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 200 نفر از آنها انتخاب و به ابزارهای مقیاس چندبعدی حسادت زناشویی، مقیاس تجدیدنظر شده دلبستگی بزرگسالان و پرسشنامه خود-متمایزسازی پاسخ دادند. پس از اجرای پرسشنامه ها، اطلاعات جمع آوری شده به وسیله شاخص های آمار توصیفی و همچنین روش های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین حسادت زناشویی با دلبستگی ایمن همبستگی منفی و با دلبستگی اجتنابی و اضطرابی همبستگی مثبت وجود دارد، و در سطوح خود-متمایزسازی، جایگاه خود با حسادت زناشویی رابطه مثبتی داشت و سه بعد دیگر یعنی واکنش پذیری عاطفی، هم آمیختگی با دیگران و گریز هیجانی با حسادت زناشویی رابطه منفی داشتند و از بین سبک های دلبستگی، سبک دلبستگی اضطرابی پیش بینی کننده معناداری برای بعد شناختی حسادت زناشویی بود. می توان نتیجه گرفت که حسادت زناشویی به وسیله ابعاد دلبستگی و خود-متمایزسازی قابل پیش بینی است. بنابراین اقدام در جهت بهبود خود-متمایزسازی و سبک های دلبستگی می تواند باعث کاهش اثرات منفی حسادت زناشویی در زندگی زوجین شود.

    کلیدواژگان: حسادت زناشویی، خود-متمایزسازی، سبک های دلبستگی
  • زهرا جهانبخشی، حسین کشاورز افشار، فهیمه باهنر، زهرا جای باش صفحات 551-568

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی عدالت زناشویی ادراک شده براساس احساس انسجام روانی و همدلی زناشویی با میانجی گری معنویت زناشویی انجام گرفت. روش این پژوهش غیرآزمایشی و از نوع همبستگی بود. تمامی زنان و مردان متاهل شهر تهران در سال 1398، جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل دادند. نمونه مورد نظر شامل 380 زن و مرد متاهل بود که به صورت پیمایش اینترنتی و روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار های گردآوری اطلاعات پرسشنامه های عدالت زناشویی ادراک شده پری (2004)، همدلی زناشویی جولیف و فارینگتون (2006)، انسجام درونی کیمیایی (1392) و معنویت زناشویی پرز (2012) بودند. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش معادلات ساختاری، ضریب همبستگی، تحلیل واریانس در نرم افزار PLS مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد احساس انسجام بر عدالت زناشویی و معنویت زناشویی اثر مستقیم و معناداری دارد. همچنین معنویت زناشویی بر عدالت زناشویی و احساس انسجام نقش میانجی گری دارد ولی همدلی زناشویی بر عدالت زناشویی اثر معنادار ندارد. لذا براساس نتایج این پژوهش عدالت زناشویی ادراک شده را براساس احساس انسجام روانی و با نقش میانجی معنویت زناشویی می توان پیش بینی کرد

    کلیدواژگان: عدالت زناشویی ادراک شده، احساس انسجام روانی، همدلی زناشویی، معنویت زناشویی
  • فرزانه حیدری، لیلا شاملی *، حبیب هادیان فرد صفحات 569-589

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای هیجان جویی در رابطه بین صفات سایکوپاتی و نگرش به روابط فرازناشویی انجام شد. از روش تحلیل مسیر برای بررسی مدل مذکور استفاده گردید. جامعه آماری افراد متاهل20 تا 50 سال شهر اصفهان در سال 1400 بود؛ نمونه آماری 554 فرد متاهل (288 زن و 266 مرد) است که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه نگرش به روابط فرازناشویی واتلی (2008)، مقیاس صفات سایکوپاتی لوینسون (1995) و فرم کوتاه هیجان جویی هایل (2002) بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و روش تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در زنان، فقط بازداری زدایی در رابطه میان صفات سایکوپاتی اولیه و نگرش به روابط فرازناشویی (05/0p<، 08/0=β) نقش میانجی دارد، همچنین بازداری زدایی در رابطه میان صفات سایکوپاتی ثانویه و نگرش به روابط فرازناشویی زنان (05/0p<، 08/0-=β) نقش میانجی کامل را ایفا می کند. هیجان جویی در مردان نقش میانجی ندارد و فقط صفات سایکوپاتی ثانویه بر نگرش به روابط فرازناشویی (05/0p<، 13/0- =β) اثر مستقیم دارد. به طور کلی صفات سایکوپاتی در زنان به واسطه هیجان جویی 19 درصد و در مردان 3/20 درصد واریانس نگرش به روابط فرازناشویی را پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: نگرش به روابط فرازناشویی، صفات سایکوپاتی، هیجان جویی
|
  • mehrdad pakzad, Mohammad alemzadeh, Mohammad Mehdipoor Pages 411-421

    Adoption has been an issue with a long history in human life, due to the emotional and spiritual needs of human beings to have children, under conditions that people willing to accept the children of others, are called as children. This legal relationship requires rules and regulations to protect public order and the rights of individuals in society, and although in most cases there are benevolent and humanitarian goals beyond this acceptance, children and adolescents are among those protected by the legislature and the rules for adoption are adopted. And special rules and formalities are provided and are of various personal circumstances; Today's immigration and communications will make the conflict-of-law debate more colorful than ever. The purpose of this article is to study the adoption in the laws of Iran and France and the view of the conflict of laws in the law of the two countries and what solutions the two countries offer in resolving the conflict of laws and the similarities and differences are identified.

    Keywords: conflict of laws, adoption, Iranian law, French law
  • mahnaz gharadaghi, ahmad amani Pages 423-443

    This research was conducted to determine the effectiveness of positive parenting skills training in the quality of mother-child relationship, parenting self-efficacy, and affective control in mothers with divorced children. Its method was quasi-experimental involving a pre-test, post-test, and a follow-up plan with the control group. The population included 30 mothers with divorced children, selected through convenience sampling. The mothers were randomly classified into two control and experimental groups with 15 participants each. The data were collected using Parenting Self-Efficacy, Mother-Child Relationship Quality, and Affective Control Questionnaires. Then, the positive parenting skills program was performed for the experimental group within 8 team sessions, but no intervention was performed for the control group. Both groups participated in the pre-test, post-test and follow-up (with a one-month interval) plan. Based on variance analysis, the participants in the experimental group showed more affective control than those in the control group following the intervention and the quality of mother-child relationship was also improved in the experimental group. Moreover, positive parenting skills training led to maternal parenting self-efficacy. Therefore, it is concluded that this program can be used to help the mothers with divorced children to improve the quality of mother-child relationship, parenting self-efficacy, and affective control.

    Keywords: Positive parenting skills training, parenting self-efficacy, mother-child relationship quality Affective control, divorced children
  • masoud khanjarkhani *, fereshteh mahdavi vala Pages 445-458

    Content analysis of first grade elementary textbooks based on gender equality componentsThe main purpose of this investigation is to analyze the content of first grade elementary textbooks based on the degree of attention to gender equality. The method used in content analysis is Shannon entropy and the unit of page analysis (images, text, questions and exercises) with 6 indicators and 26 sub-indicators is emphasized by the Declaration of Human Rights. In the study of the content of the first grade textbooks, it is observed that among the 6 indicators studied, the highest frequency and importance coefficient belong to the social index. )Men: wj=0.731 & women: wj=0.671) and the lowest frequency and importance coefficient belong to the political index (men: wj=0.039& women wj=0.00). Also, the results indicate the roles of women in Different political situations, health and life chances compared to men have little expression in the textbooks of this period.Keywords: Gender Equality, First Grade Textbooks, Content Analysis, Shannon Entropy.

    Keywords: Gender Equality, First Grade Textbooks, Content Analysis, Shannon Entropy
  • Fatemeh Kianialiabadi, Farideh Khalajabadi Farahani Pages 459-492

    The purpose of this study is to investigate the family-related facilitators and deterrents to the consumption of unconventional sexual content in the Internet and cyberspace (pornography) and suggested strategies to prevent its harm among adolescents. For this purpose, a qualitative research with a basic interpretive approach was conducted using 54 in-depth interviews with girls and boys aged 15-18 years in Tehran in 2016 using purposive sampling. Family factors facilitating the consumption of unconventional sexual content among adolescents were extracted in three main categories: "unbalanced family control and supervision", "communication and emotional problems in the family" and "cognitive weakness" and "media literacy of parents". Family deterrents also included: "Balanced parental control and supervision", "Verbal and emotional communication that builds trust in the family", "Value and moral commitment of the family" and "Emotional support in the family". Proposed family-based strategies to reduce adolescents' vulnerability were suggested within the two main categories: "Exercising balanced family control and supervision" and "Strengthening the appropriate parent-child emotional-verbal relationship." These results can play an important role in educational and counseling interventions in the field of family and media along with other interventions to safeguard adolescents in the digital era.

    Keywords: Cyberspace, Adolescents, Family, Media Literacy
  • nahid Hosseini Pages 493-514
    Objective

    Marriage patterns are vary in each society according to social, economic and cultural conditions. This research was conducted with the aim of analyzing the pattern of marriage of young people in Tehran.

    Methodology

    This research has been done in analyzing the pattern of youth marriage in Tehran with a qualitative method of grounded theory 28 participants were selected by purposive sampling and data were collected by semi-structured interviews

    Results

    The perspective on marriage and its factors, the role of family, relatives, ceremonies and traditions, dating before marriage, appropriate age, the method of choosing a spouse and their strategy were the focus of the questions and after three stages of open, central and selective coding of the textual data, 138 concepts, respectively, 28 subcategories and 13 categories and the main theme of "finding individuality" were obtained.Delayed marriage, self-centered matching and domineering family, reductionist traditionalism and especially in boys, the desire to be friends with the opposite sex, sexual convenience, sometimes the tendency to informal marriage (temporary marriage, domestic partner) are seen as strategies.

    Conclusion

    Economic and livelihood facilities, attitude, value and action relationships between the two sexes are the main elements of the formation of this pattern.

    Keywords: Marriage, Individuality, Individualization, Youth, Pattern
  • zohre hajizade khanamani*, Mona Cheraghi, jalil fathabadi Pages 515-533

    Iranian family triad model has been developed to describe the relationships of spouses with each other and with the main families of each of them. This study aimed to predict the sides of the Iranian family triad model based on marriage age, duration of marriage, cognitive emotion regulation and spouse’s attachment styles. 404 married people who live in Tehran (120 males and 284 females) participated in this study. marriage age, duration of marriage, cognitive emotion regulation and spouse’s attachment styles together can predict significantly the sides of the triad family model. Among cognitive emotion regulation strategies, catastrophizing strategy predicts we-ness with a spouse, assessing the boundary between spouse and family of a spouse, and joining to Spouse family. other strategies had no significant effect on variables prediction. Among the three other predictive variables, only the duration of marriage was able to predict we-ness with spouse and marriage age and attachment styles were not statistically significantly involved in this model. Based on the obtained results, by providing necessary training about attachment styles and emotion regulation strategies to couples and individuals on the verge of marriage, their relationship with each other and with the main family of each partner can be improved.

    Keywords: family triad model, marriage age, duration of marriage, cognitive emotion regulation, attachment styles
  • hajar falahzade, Mehran Asaadi, Vafa Mostafa, Omid Hamidi* Pages 535-550

    The present study was conducted to predicting marital jealousy based on self-differentiation components and attachment styles. This is a descriptive correlational study. The statistical population of this study is all married people in 2nd and 5th areas of Tehran in 2020, That 200 of them were selected by available sampling method and they completed the Multidimensional Scale of Marital Jealousy (Pfeiffer & Wong, 1989), Revised Adult Attachment Scale (Collins & Reid, 1990), and Self-Differentiation Questionnaire (Skowron & Friedlander, 1998). The data were analyzed by Pearson Correlation and Regression Analysis. The results of this study showed that the Marital Jealousy have a negative relationship with Secure Attachment, and have a positive relationship with Avoidance and Anxiety Attachment. In Self-Differentiation levels, I position was positively associated with Marital Jealousy, and three other dimensions, namely Emotional Reactivity, Fusion with others, and Emotional Cutoff, were negatively associated with Marital Jealousy. Among Attachment Styles, Anxiety Attachment Style is a significant predictive for the cognitive dimension of Marital Jealousy. It can be concluded that the Marital Jealousy is predictable by the dimensions of Attachment and Self-Differentiation. Therefore, by improving Self-Differentiation and Attachment Styles, can be reduced negative effects of Marital Jealousy in Couples.

    Keywords: Attachment Styles, Marital Jealousy, Self-Differentiation
  • zahra jahanbakhshi, Hossein Keshavarz Afshar, fahimeh bahonar*, zahra jaybash Pages 551-568

    The aim of this study was to predict perceived marital justice based on the sense of psychological cohesion and marital empathy mediated by marital spirituality. The research method was non-experimental and correlational. All married men and women in Tehran in 2018, formed the statistical population of the present study. The sample consisted of 380 married men and women who were selected by internet survey and available sampling method. Data collection tools were Perry (2004) Perceived Marital Justice Questionnaire, Julif and Farrington (2006) Marital Empathy Questionnaire, Kimiaee Internal Cohesion (2013) and Perez (2012) Marital Spirituality Questionnaire. The collected data were analyzed using structural equation, correlation coefficient and analysis of variance in PLS software. The results showed that the sense of cohesion has a direct and significant effect on marital justice and spirituality. Also, marital spirituality has a mediating role on marital justice and sense of cohesion, but marital empathy has no significant effect on marital justice. Therefore, based on the results of this study, perceived marital justice can be predicted based on the feeling of psychological cohesion and the mediating role of marital spirituality.

    Keywords: perceived marital justice, sense of psychological integrity, marital empathy, marital spirituality
  • Farzaneh Heidari, Leila Shameli *, Habib Hadian fard Pages 569-589

    This study aims to investigate the mediating role of sensation seeking in relation to psychopathy traits and attitudes toward infidelity in married people. path analysis was used to examine the model. The statistical population of married people was 20 to 50 years old in Isfahan in 2021; the statistical sample was 554 married people (288 females and 266 males) who were selected through available sampling. The research instruments include Whately’s Attitudes toward Infidelity Scale (2008), Levenson Self Report Psychopathy Scale (1995), and Hoyle’s brief Sensation-Seeking Scale (2002). Data were analyzed using descriptive statistics and path analysis. The results showed that disinhibition as one of the dimensions of sensation seeking in the relationship between primary psychopathy traits with attitudes toward infidelity relationships (β= 0.08, p<0.05) plays mediating role, also in the relationship between secondary psychopathic traits and attitudes toward infidelity relationships (β= -0.08, p<0.05) plays a complete mediating role in women. In men, the sensation-seeking variable does not play a mediating role, and only its secondary psychopathy traits directly affect attitudes toward infidelity relationships (β= -0.13, p<0.05). In general, psychopathy traits due to sensation seeking predict 19% in women and 20.3% in men with attitudes toward Infidelity variance.

    Keywords: attitudes toward infidelity, psychopathy traits, sensation seeking