فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 92 (پاییز 1401)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 92 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید صالح اکبرموسوی، بهزاد سلمانی* صفحات 9-43
    هدف اصلی مطالعه حاضر، شناسایی عوامل موثر بر زیان های بحران بانکی برای 49 کشور نمونه مورد مطالعه طی دوره زمانی 2019-1980 است. در همین راستا، دو هدف فرعی نیز دنبال شده است؛ به طوری که در گام مقدماتی اول، تاریخ بحران های بانکی برای 49 کشور تعیین شد. تحلیل های نموداری درخصوص تعداد بحران ها نشان داد که حدود نیمی از بحران های به وقوع پیوسته، طی سال های 2008 تا 2012 بوده که در این بین، سهم کشورهای با درآمد بالا بیشتر از بقیه گروه های کشوری است. سپس در گام مقدماتی دوم با استخراج روند های مختلف توسط فیلتر هودریک-پرسکات برای سری زمانی GDP حقیقی کشورها، چهار نوع زیان در تولید محاسبه شد. بررسی زیان در تولید کشورها، نشان داد که دو کشور آنگولا و یونان به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار زیان را در بین چهار نوع زیان محاسبه شده به خود اختصاص دادند. در نهایت برای تحقق هدف اصلی مطالعه حاضر، مدل اقتصادی تحقیق با استفاده از روش شبه حداکثر راستنمایی پواسون (PPML) به دو صورت بدون متغیر بحران ارزی و با حضور آن برآورد شد. نتایج نشان داد که وقوع بحران ارزی، باعث تشدید زیان های تولید ناشی از بحران بانکی می شود. همچنین متغیرهای تورم، نسبت اعتبار بانکی به GDP، شکاف اعتبار به GDP، بدهی بخش عمومی با تاثیر مثبت و متغیرهای درجه باز بودن مالی، مخارج احتیاطی دولت و دارایی های بانک مرکزی با تاثیر منفی از عوامل مهم در مقدار زیان های تولید بعد از وقوع بحران بانکی هستند. از این رو، جهت مدیریت بحران بانکی، توجه به متغیرهای بیان شده توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بحران بانکی، تاریخ گذاری بحران، زیان در تولید، روش شبه حداکثر راستنمایی پواسون
  • هومن کرمی خرم آبادی، علیرضا عرفانی*، حسین توکلیان صفحات 45-75
    در این مقاله به منظور بررسی اثرگذاری سیاست پولی در دوره های رونق و رکود اقتصادی در ایران با استفاده داده های مربوط به اقلام تشکیل دهنده شاخص های قیمت تولیدکننده و مصرف کننده، توزیع تغییرات قیمت در طول زمان استخراج و نشان داده شد که توزیع تجربی مشاهده شده از تغییرات قیمت در سطح تولیدکننده و مصرف کننده در طول زمان به طور معناداری تغییر می کند. از آنجا که انعطاف پذیری قیمت ها (یا به طور مشابه میزان چسبندگی قیمت ها) با اثرگذاری سیاست پولی ارتباط تنگاتنگی دارد، متغیر بودن توزیع تغییرات قیمت در طول زمان گویای این واقعیت است که اثرگذاری سیاست پولی نیز در طول زمان باید متغیر باشد. به همین منظور با استفاده از مدل ساختاری Ss و تخمین پارامترهای مربوط به آن با استفاده از واقعیت های مشاهده شده از توزیع تغییرات اقلام تشکیل دهنده شاخص های قیمت تولیدکننده و مصرف کننده به ترتیب در دوره زمانی 1383:1 تا 1396:1 و 1369:1 تا 1396:4، شاخص انعطاف پذیری قیمت ها که نحوه واکنش قیمت ها به تکانه سیاست پولی را نشان می دهد، استخراج شد. نتایج مربوط به تحلیل ضریب همبستگی و رگرسیون نشان داد که شاخص انعطاف پذیری قیمت ها به صورت ضدچرخه ای عمل می کند؛ به این معنا که در دوره های رکود اقتصادی شاخص انعطاف پذیری قیمت ها افزایش یافته و بنابراین، اثرگذاری سیاست پولی بر تولید حقیقی کاهش می یابد و برعکس در دوره های رونق اقتصادی اثرگذاری سیاست پولی جهت رونق بیشتر به اقتصاد و یا برقراری ثبات اقتصادی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، مدل Ss، انعطاف پذیری قیمت ها، ایران
  • مصطفی عبدالله زاده، هاشم زارع* صفحات 77-112

    هدف اصلی این مقاله محاسبه میزان آنتروپی پول در فضای تولید ناخالص داخلی با رویکرد اقتصاد فیزیک و بررسی اثر توسعه بازار سرمایه بر آن است. در این راستا با استفاده از داده های سالیانه دوره زمانی 1398-1370 در چهارچوب یک مدل رگرسیونی انتقال ملایم (STAR)، رفتار نامتقارن بی نظمی های پولی حول یک حد آستانه در سطوح مختلف ارزش بازار سرمایه به عنوان متغیر انتقال مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق بیان می کند که در سطوح پایین ارزش جاری بازار سرمایه کشور (رژیم اول) متغیر خالص موجودی سرمایه و کسری بودجه دولت ها اثر مثبت و تعداد شرکت های پذیرفته شده در سازمان بورس اثر منفی بر آنتروپی پول دارند و در سطوح بالای ارزش جاری بازار سرمایه (رژیم دوم) خالص موجودی سرمایه اثر منفی و کسری بودجه دولت ها همچنان اثر مثبت بر آنتروپی پولی داشته است. براساس نتایج این مطالعه مشخص می شود پویایی بازار سرمایه باعث کاهش آنتروپی پول که خود شاخصی برای هرزروی و عدم دسترسی به منابع شناخته می شود، خواهد شد.

    کلیدواژگان: آنتروپی پولی، اقتصاد فیزیک، بازار سهام
  • محمدجواد نوراحمدی، امیر خادم علیزاده، محمدباقر شیرمهنجی* صفحات 113-152

    بررسی های انجام شده در موضوع «رابطه استقلال بانک مرکزی و تورم» بیانگر آن است که مطالعات رابطه منفی یا مثبت یا بی معنا بین استقلال بانک مرکزی و تورم نتیجه گیری کرده اند. هدف از این مطالعه انجام فراتحلیل چندسطحی برای بررسی تاثیر استقلال بانک مرکزی بر تورم است. برای این منظور تمامی مطالعاتی که به بررسی ارتباط بین استقلال بانک مرکزی و تورم پرداخته بودند، بررسی شدند. 58 مطالعه پس از بررسی محتوا و نتایج، براساس پروتکل فراتحلیل برای ورود به فراتحلیل انتخاب شد. اطلاعات مربوط به مطالعات منتخب شامل 619 رگرسیون و 913 ضریب بود که استخراج و کدگذاری شد. در سطح اول فراتحلیل، ضرایب هر مطالعه باهم ترکیب و اندازه اثر هر مطالعه محاسبه شد. در سطح دوم فراتحلیل، برای محاسبه اندازه اثر کل، اندازه اثر حاصل از 58 مطالعه با توجه به وزن هر مطالعه، برآیندگیری شد. نتیجه ترکیب و برآیندگیری مطالعات، تاثیر منفی و معنادار  استقلال بانک مرکزی بر تورم را تایید کرد. با توجه به اندازه اثر کل حاصل شده و معیار تفسیر کوهن، شدت اثر استقلال بانک مرکزی بر تورم، اندازه کوچکی را نشان داد. نتایج همچنین نشان داد که نوع شاخص استفاده شده برای محاسبه میزان استقلال بر رابطه مدنظر فراتحلیل اثر می گذارد. علاوه بر این، اثر منفی استقلال بانک مرکزی بر تورم در کشورهای پیشرفته نسبت به سایر کشورها بیشتر است.

    کلیدواژگان: استقلال بانک مرکزی، تورم، رویکرد فراتحلیل چندسطحی
  • فاطمه بزازان* صفحات 153-179
    فقر مقوله ای جهانی است که همه کشورها اعم از در حال توسعه و توسعه یافته نسبت به آن نگرانی دارند. قدم اول مبارزه با فقر و رفع نگرانی، سنجش و آگاهی از اثر سیاست های اقتصادی بر میزان فقر است. با در نظر گرفتن این موضوع، هدف مقاله حاضر، سنجش اثربخشی گردشگری خارجی بر شاخص های سه گانه فقر: فقرسرشمار، شکاف فقر و شاخص FGT با استفاده از ماتریس حسابداری اجتماعی رویکرد ضرایب فزاینده قیمت ثابت برای نخستین بار است. به این منظور، از ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390، اطلاعات مربوط به درآمد گردشگران خارجی سال 2018 و شاخص های فقر سرشمار، شکاف فقر و شاخص FGT استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که ورود گردشگر خارجی از کانال رشد تولید موجب کاهش فقر در ایران می شود. اثر کاهش فقر خانوارهای روستایی بیشتر از خانوارهای شهری است. همچنین بالاترین سهم در کاهش فقر خانوارهای شهری و روستایی براساس شاخص های سه گانه فقر به ترتیب در بخش کشاورزی (با توجه به شاخص فقر سرشمار)، هتل و رستوران و صنعت و ساخت و حمل ونقل (با توجه به شاخص شکاف فقر) و هتل و رستوران، صنعت و حمل ونقل (با توجه به شاخص فوستر، گریر و توربک) است. پایین ترین سهم نیز مربوط به بخش های فعالیت های مالی، بیمه و آموزش است. بنابراین، هرگونه اقدام در راستای توسعه گردشگری دستاورد اجتماعی- اقتصادی مناسبی ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: گردشگری، ماتریس حسابداری اجتماعی، فقر سرشمار، شکاف فقر، شاخص FGT
  • مرتضی قاسمی* صفحات 181-211
    یکی از نیازهای اولیه جامعه انسانی که با مقوله توسعه در تمام جوانب آن ارتباط پیدا کرده است و در حال حاضر یکی از نشانه های تمدن به حساب می آید، مساله زیرساخت اقتصادی است. این زیرساخت علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن توسعه، خود نیز دچار تغییر و تحول می شود. از همین رو در پژوهش حاضر با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی و منطق فازی و سیستم اطلاعات مکانی میزان توسعه زیرساخت اقتصادی در استان مازندران مورد سنجش قرار گرفته است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و ماهیت آن کاربردی در نظام برنامه ریزی منطقه ای است. بر این اساس لایه های مکانی و اطلاعات توصیفی حمل ونقل، انرژی و فناوری اطلاعات و ارتباطات مستخرج از سالنامه آماری سال 1398 استان مازندران به عنوان سه معیار ارزیابی توسعه زیرساخت اقتصادی به همراه زیرمعیارهای وابسته پس از تکمیل پرسشنامه و ارزش گذاری توسط بهره وران در محیط سیستم اطلاعات مکانی مورد ادغام قرار گرفته اند. در نهایت نقشه های پژوهش نشان می دهد 01/49 درصد از شهرهای استان در دسته خیلی زیاد از میزان برخورداری زیرساخت اقتصادی قرار دارند. 27 درصد از شهرها در سطح متوسط و متوسط به بالا جای گرفته اند و 23 درصد از امکانات کم و بسیار کم رنج می برند. همچنین 39 درصد از روستاهای مازندران نیز در بهترین پهنه برخورداری از زیرساخت ها قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: زیرساخت، زیرساخت اقتصادی، توسعه منطقه ای، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • محمدحسین امجدی، علیرضا شکیبایی*، سید عبدالمجید جلایی صفحات 213-241

    طی سال های اخیر افزایش نرخ ارز و و وجود نااطمینانی در این نرخ مورد توجه بسیاری از برنامه ریزان اقتصادی بوده است. یکی از نتایج مهم نااطمینانی نرخ ارز، بی ثباتی در شاخص قیمت های داخلی است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر نرخ ارز و نااطمینانی آن بر قیمت مسکن شهر تهران طی فروردین 1395 تا اسفند 1399 است. گسترش آنی شیوع ویروس کرونا به کاهش شدید فعالیت های اقتصادی از جمله بخش مسکن منجر شده است. از این رو، اثر شیوع ویروس کرونا روی بخش مسکن نیز مورد آزمون قرار می گیرد. به منظور محاسبه نااطمینانی، الگو های تغییرپذیری و برای تخمین، روش خودرگرسیون با وقفه های گسترده (ARDL) به کار گرفته شده است. براساس نتایج، اثر نرخ ارز و شاخص نااطمینانی نرخ ارز بر قیمت مسکن به عنوان اهداف این مطالعه، مثبت و معنی دار است. بر این اساس، افزایش صددرصدی قیمت نرخ ارز و شاخص نااطمینانی نرخ ارز به ترتیب باعث افزایش 14 و 6 درصدی قیمت مسکن در شهر تهران خواهد شد. بنابراین، هر اقدامی که نااطمینانی در وضعیت آتی بازار ارز را کاهش دهد، می تواند بر کاهش اثرات منفی در عرضه و تقاضای مسکن موثر باشد. همچنین نتایج برآورد الگو نشان می دهد شیوع ویروس کرونا همانند یک شوک عمل کرده و باعث افزایش قیمت مسکن در شهر تهران شده است.

    کلیدواژگان: نااطمینانی نرخ ارز، قیمت مسکن، پاندمی کوید 19، شهر تهران
|
  • Seyed Saleh Akbar Mousavi, Behzad Salmani * Pages 9-43
    The main purpose of this study is to identify the determinants of banking crisis losses for 49 sample countries over the period 1980-2019. In this regard, two sub-purposes are pursued. In the first preliminary step, we identify and date episodes of banking crises for 49 countries. The graphical analysis of crises showed that about half of the crises were occurred between 2008-2012 in which the share of high-income countries was higher than other country groups. Then, in the second preliminary step, we used the Hodrick-Prescott filter to extract different trends from countries' GDPs to calculate four alternative measures of real output losses. The investigated output losses showed that Angola and Greece had the highest and lowest losses among the four types of losses, respectively. Finally, to achieve the main purpose, we use the Poisson quasi-maximum likelihood (PPML) method to estimate model. The model was estimated without and with currency crisis variable. Our findings show the occurrence of a currency crisis is effective in intensifying output losses following banking crises. Also, the variables of inflation, bank credit to GDP, credit-to-GDP gap, public debt/GDP, with a positive effect and variables of financial openness, discretionary government spending and central bank assets with a negative impact, are important factors in output losses of banking crisis. Therefore, we recommend that the mentioned variables be considered in banking crisis management.
    Keywords: Banking Crisis, Dating Crises, Output Losses, Poisson Pseudo Maximum Likelihood
  • Hooman Karami Khoramabadi, Alireza Erfani *, Hosein Tavakolian Pages 45-75
    This paper investigates the effectiveness of monetary policy in recession and expansion periods of business cycles in Iran. It uses the distribution of price changes over time using micro-data of producer and consumer price indices from March 2004 to March 2007 and March 1990 to March 2017. Results show that the observed distribution price changes at the producer and consumer levels change significantly over time. Whereas price flexibility (or, similarly, price stickiness) is closely related to the impact of monetary policy, the variable distribution of price changes over time suggests that the effectiveness of monetary policy should also change over time. We estimated the related parameters using the Ss model and the observed facts from the distribution of price changes, the price flexibility index, which shows how prices react to a monetary policy shock. The correlation coefficient and regression analysis results showed that the price flexibility index is counter-cyclical; this means that during periods of economic recession, the index of price flexibility increases. Therefore, the impact of monetary policy on real output decreases. However, during periods of economic expansion, the impact of monetary policy increases.
    Keywords: Monetary Policy, Frequency of price changes, Ss Model, Iran
  • Mostafa Abdollahzadeh, Hashem Zare * Pages 77-112

    The main purpose of this paper is to calculate the entropy of money in the space of Gross domestic product with the approach of econophysics and investigating the effect of stock market development on it. In this regard, by using annual data in the period of 1370-1398 in the framework of Smooth Transition Autoregressive Model (STAR), the asymmetric behavior of monetary irregularities around a threshold at different levels of stock market value as a variable of analysis is investigated. The results show that at low levels of current value of the stock market (the first regime), net capital inventory and budget deficit of governments have positive effects and the number of companies admitted to the stock exchange organization have a negative effect on monetary entropy. At high levels of current value of the stock market (Second Regime), net capital inventory has negative effect and government budget deficit continued to have a positive effect on monetary entropy. Based on the results of this study, it is clear that the dynamics of the stock market will reduce monetary entropy, which is itself an indicator of wasting and lacking of access to the resources.

    Keywords: Monetary entropy, Econophysics, Stock Market
  • MohammadJavad Nourahmadi, Amir Khademalizadeh, MohammadBagher Shirmehenji * Pages 113-152

    Studies conducted on the relationship between central bank independence and inflation show heterogeneity in the results. Some of these studies have concluded a negative relationship, while others have concluded a positive or insignificant relationship between central bank independence and inflation. The purpose of this study is to conduct a multilevel meta-analysis to examine the effect of central bank independence on inflation. For this purpose, all full-text articles that examined the relationship between central bank independence and inflation were reviewed. After reviewing the content and results, 58 studies were selected to enter the meta-analysis based on the meta-analysis protocol. Data from 58 selected studies included 619 regressions and 913 coefficients that were extracted and coded. In the first level of meta-analysis, the regression coefficients of each study were combined and the effect size of each study was calculated. In the second level of meta-analysis, to calculate the total effect size, the effect size of 58 studies was determined according to the weight of each study. The result of the combination and conclusion of individual studies shows that the independence of the central bank has a small negative and significant effect on inflation. The results also showed that the type of index used to calculate the degree of central bank independence affects the relationship under meta-analysis. In addition, the negative effect of central bank independence on inflation is greater in developed countries than in other countries.

    Keywords: Central bank independence, Inflation, Multilevel meta-analysis Approach
  • Fatemeh Bazzazan * Pages 153-179
    Poverty is a global issue of high importance for both developing and developed countries. The first step in tackling poverty is to identify the impact of economic policies on poverty indicators. In this direction, the purpose of this study is to measure the effect of foreign tourism development on poverty reduction using SAM fixed price multiplier approach. For this purpose, 2011 SAM, 2018 foreign tourist receipts, and three poverty indicators: head count ratio, poverty gap, and (FGT) have been considered. The results indicate that the arrival of foreign tourists through the production growth channel reduces poverty in Iran and reducing poverty of rural households is greater than urban households. Results also show that the highest share in sectoral poverty reduction based on the three poverty indicators is related to the agricultural sector (based on the census poverty index), hotels and restaurants, and manufacturing, and transportation (based on the poverty gap index and the FGT indices). Whereas the least reduction in poverty occurs in the financial, insurance and education activities. Any policy making in the direction of tourism development is considered as a suitable socio-economic achievement.
    Keywords: Tourism, Social Accounting Matrix, FGT, Poverty Gap, Head Count Ratio
  • Morteza Ghasemi * Pages 181-211
    One of the basic needs of human society, which is related to the issue of development in all its aspects and is now considered as one of the signs of civilization, is the issue of economic infrastructure. In addition to affecting development, this infrastructure is also changing. Therefore, in the present study, the rate of economic infrastructure development in Mazandaran province has been measured using the model of Analytical Hierarchy Process (AHP),  FUZZY Logic and Geographic Information System (GIS). The research method is descriptive-analytical and it can be used in the regional planning system. Accordingly, spatial layers of transportation, energy and information and communication technology (ICT) were obtained through the statistical yearbook Mazandaran province in 1398. In the following, three economic infrastructure development evaluation indicators along with related sub-criteria were rated by the participants through a questionnaire and they were integrated in the Geographic Information System (GIS). Finally, the research maps show that 49.01% of the cities in the province are in a very high category of economic infrastructure. 27% of cities are in the middle and upper middle level and 23% suffer from low and very low in economic infrastructure facilities. On the other hand, 39% of Mazandaran villages are situated in the best zone of infrastructure.
    Keywords: Infrastructure, Economic Infrastructure, Regional development, FAHP
  • MohammadHossein Amjadi, AliReza Shakibaei *, Sayyed Abdolmajid Jalaee Pages 213-241

    The purpose of the study is to portray the effect of exchange rates, its uncertainty and covid-19 pandemic on house prices in Tehran using the monthly data from Mar, 2016 to Mar, 2021. In order to calculate the uncertainty, IGARCH model and to estimate the mean equation, the ARDL method have been used. According to research results, the effect of exchange rate and exchange rate uncertainty index on housing prices as the objectives of this study, are positive and significant. Accordingly, a 100% increase in the exchange rate and the exchange rate uncertainty index will cause a 14% and 6% increase in housing prices in Tehran, respectively. Therefore, any action that reduces uncertainty in the future situation of the foreign exchange market can be effective in reducing the negative effects on housing supply and demand. Also, the results of model estimation show that the outbreak of Corona virus has acted as a shock and increased housing prices in Tehran.

    Keywords: Exchange Rate Uncertainty, covid-19 Pandemic, House Prices, Tehran City