فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 76 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین ایمانیان* صفحات 9-29

    یکی از آیین هایی که تاریخ نگاران و پژوهندگان آیین های ایرانی کمابیش هیچ سخنی از آن نگفته اند، جشن «شادگلی» است که در ایران، عراق و شام سده های نخستین هجری (دوره عباسی) و حتی پس از آن، همه گیر و نام آشنا بوده است. در جستار پیش رو با روش تحلیلی- توصیفی، نخست گزارشهایی را آورده ایم که در آنها نامی از شادگلی برده شده است؛ سپس جزییات این جشن با توجه به داده های تاریخی- ادبی موجود، بیان شده است. از این داده ها روشن می شود که شادگلی، جشنی شاهانه و بیشتر، ویژه مایه داران و سیاستمردان بوده است و توده مردم کمتر به برگزاری آن همت گماشته اند. از این جشن در منابع عربی با نامهای شاذکلی، شاذکلی، شاذکلاه، یوم نثر الورد، عید الجلشان یاد شده و گویا در هنگامه بهار و فروانی گلها و شکوفه ها برگزار می شده است. با توجه به متون فارسی در دست، می توان گفت گلستان جشن، گلریزگان، گل افشانی و اردیبهشتگان، نامهایی دیگر برای جشنی است که در این جستار از آن سخن گفته شد.

    کلیدواژگان: جشن های ایرانی، دوره عباسی، اردیبهشت، گل افشانی، شادگلی، متون عربی و جشن های ایرانی
  • مریم رامین نیا*، عادله کر، لاچن علاقی صفحات 31-58

    این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و با اتکا به نظر اسطوره پژوهان ده قصه جادویی مکتوب ترکمن را  بررسی کرده  است تا بازتاب عناصر اسطوره ای و کهن الگویی را در آن قصه ها بنمایاند.نتیجه اجمالی پژوهش نشان می دهد که نبرد «خیر و شر»، مهمترین عامل اسطوره ای و کهن الگویی قصه های جادویی ترکمن است. پسر و دختر نوجوان خانواده نماینده نیروی خیر هستند که برای نجات یکی از اعضای خانواده یا در جست و جوی امر مطلوب در سفری پر فراز و نشیب با نیروهای شر مقابله می کنند. سفر عنصر غنابخشی است که قهرمان نابالغ را به پختگی می رساند. در بیشتر قصه ها، دیو  نماینده نیروی شر و اهریمنی است که در کار قهرمان خلل ایجاد می کند و قهرمان در چند مرحله با او به نبرد می پردازد و سرانجام به پیروزی می رسد. افزون بر دیوها، ضدقهرمانان انسانی مانند نامادری، زن برادر، پیرزن بدجنس به تنهایی یا به عنوان نیروی کمکی نقش نیروهای شر را ایفا می کنند. هر دوی نیروهای خیر و شر در پیشبرد اهداف خود به جادو به عنوان امر فراطبیعی متوسل می شوند.

    کلیدواژگان: قصه های جادویی ترکمن، کهن الگوی خیر و شر، قهرمان و ضد قهرمان در قصه ها جادویی، ادبیات عامه ترکمن
  • رادمان رسولی مهربانی*، مونا بابایی صفحات 59-88

    هدف از پژوهش پیش رو آشکار کردن این بوده است که قول علی، شاعری از بلغارهای ولگا در سرودن منظومه قصه یوسف از بحر المحبه فی اسرار الموده و الستین الجامع للطایف البساتین بهره برده است. در مرحله بعد روشن کردن شیوه استفاده و اقتباس وی از این دو اثر بوده است. در پی دستیابی به این هدف، از رویکرد مکتب فرانسه در ادبیات تطبیقی استفاده شده، که بر تاثیر و تاثر مستقیم مبتنی است. مدعای پژوهش آن است که قصه یوسف علی در پیرنگ روایی (و حتی روایتهای فرعی) با بحرالمحبه و الستین الجامع شباهت بسیار و تفاوت اندکی دارد. افزون بر این در شیوه بیان و ترتیب جزییات داستانی نیز بعضا کاملا مشابه با آن دو اثر است. در چند موضع غیرداستانی نیز مشخص است که شاعر از آن دو اثر اقتباس کرده است. جز اینها در چندین مورد علاوه بر شباهت در شیوه بیان با الستین الجامع، واژگان فارسی آن کتاب را هم در اثر خود به کار گرفته است. علی چنانکه خود نقل کرده فارسی و عربی هم می دانسته است. مجموعا به نظر می رسد علی هر دو اثر را پیش چشم داشته و در مواضع اختلاف معمولا روایتهای هر دو را جمع و منظوم کرده و البته گاه فقط یک روایت را برگزیده است. هر جا هم که موقعیت مناسبی وجود داشته گفت وگوهای عاطفی و توصیفها را تفصیل داده است.

    کلیدواژگان: قصه یوسف، تاثیرگذاری بحر المحبه، تاثیرگذاری الستین الجامع، ادبیات تطبیقی در قصه حضرت یوسف (ع)، ادبیات فارسی در بالکان
  • رضا شجری*، الهام عربشاهی کاشی صفحات 89-116

    نگارندگان در این پژوهش کوشیده اند ضمن شناسایی انواع غلو و بررسی و تحلیل آن در شعر آیینی، دلایل ورود و گسترش آن را در این گونه ادبی بررسی کرده تا بتوانند شاعران و سخن سرایان را از افتادن در چنین دامی نجات دهند. جامعه هدف ما در این پژوهش، منتخبی از شاعران آیینی است که اینگونه آسیب ها در اشعارشان جلوه بیشتری داشته است؛ اتصاف صفات و اسماء ویژه خداوند به ایمه علیهم السلام و جعل داستان های اساطیری و افراط در امیدوار ساختن مردم به شفاعت آن بزرگان، نمونه هایی از آسیب های محتوایی است که در این پژوهش سعی شده تا با روش تحلیلی-توصیفی، بدان پرداخته شود.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، نقد ادبی، شعرآیینی، غلو، تفویض
  • زهرا عباسی*، فاطمه کلاری، فاطمه یحیی زاده صفحات 117-144

    هدف از این پژوهش، بررسی و مقایسه میزان آشنایی آموزگاران دوره ابتدایی با سند برنامه‏ درسی ملی در تهران و خوزستان و بررسی نظر آنان درزمینه محتوای سند ملی برنامه‏ درسی، تاثیر‏ منابع آموشی به زبان فارسی در مناطق عرب نشین بر آموزش و مشکلات و چالشهای آموزگاران ابتدایی در این مورد و فعالیتهای کلاسی آنان است. داده‏ های پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و پرسشنامه برگرفته از تحقیقات مشابه به‏ صورت میدانی گردآوری شد. 160 آموزگار کلاس اول ابتدایی خانم و آقا در تهران و خوزستان در پژوهش همکاری کردند. تحلیل توصیفی داده ‏ها‏ براساس آزمونهای مختلف آماری انجام شد. مقایسه میانگین نمره گویه‏ های شاخص اطلاع از برنامه ‏درسی ملی در آموزگاران تهران و خوزستان نشان داد، هرچند آموزگاران تهران و خوزستان از سند ملی برنامه ‏درسی و محتوای آن اطلاعات و اگاهی کافی ندارند در مقایسه دو گروه مشخص شد آموزگاران تهران نسبت‏به آموزگاران استان خوزستان آشنایی بیشتری با سند برنامه ‏درسی ملی و محتوای آن دارند. هم چنین نتایج مقایسه مدرسان درباره محتوای سند برنامه ‏درسی ملی ارایه‏ شد. براساس یافته‏ های این مطالعه، آموزگاران ابتدایی خوزستان تاثیر محتوای زبان فارسی را بر آموزش نامطلوب ارزیابی کردند و سطح مهارت زبان فارسی آموزگاران و دانش ‏آموزان را برای انتقال دانش و تدریس ناکافی دانستند و تاثیر‏ زبان فارسی را بر آموزش و مشکلات در آموزگاران خوزستان بیش از حد متوسط ارزیابی کردند‏. از نظر آموزگاران خوزستان، کتابهای زبان فارسی نه‏تنها کارآمد نیست، بلکه به مشکلات آموزشی آنها می افزاید و آنان فعالیتهای گوناگونی برای رفع این چالش در کلاس انجام می‏دهند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی ملی، برنامه ریزی درسی، نظام آموزش و پرورش ابتدایی، آموزگار دوره ابتدایی
  • محمدتقی یوسفی، لیلا هاشمیان* صفحات 145-174

    در این پژوهش پس از معرفی مولفه های  گفتمان کاوی ون دایک به تعیین و توضیح عمده ترین موضع گیری های سیاسی و اجتماعی هوشنگ ابتهاج در غزلیاتش و سپس به واکاوی گرایشهای سیاسی و اجتماعی وی براساس نظریات ون دایک پرداخته شده است. براساس یافته های پژوهش از میان چهار ضلع مربع ایدیولوژیک ون دایک، بیان و تاکید بر اطلاعات حاوی نکات مثبت درباره گفتمان خودی، و بیان و تاکید بر اطلاعات حاوی نکات منفی درباره قطب دیگری، در قالب مولفه هایی چون: توصیف، واژگانگرایی، بزرگنمایی، تعمیم بخشی، کنایه و... اساس موضع گیریهای سیاسی و اجتماعی ابتهاج را شکل می دهد. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی، و داده های پژوهش با بهره گیری از تحلیل و تفسیر محتوا به روش کتابخانه ای بررسی قرار شده است.

    کلیدواژگان: شعر ابتهاج، نظریه ون دایک، تحلیل گفتمان انتقادی، برجسته سازی در شعر، گفتمان خودی و دیگری در شعر
|
  • Hosein Imanian* Pages 9-29

    one of these ceremonies, hardly mentioned by historians and scholars, is Shadgoli, which was popular in the Abbasid era in Iran, Iraq and Syria (Sham). Applying the descriptive analytical approach, the aricle incorporates reports containing Shadgoli. The details of this ceremony according to the available historical-literary data are then explained. The information obtained shows that Shadgoli has been a royal celebration dedicated to the rich and little participation of  common people is vividly seen. This ceremony is mentioned in Arabic sources as Shazkoli, Shazkola, Shazkolah, Eide Nathr-Alward and Eid Al-Jolessan. It seems that it has been held in spring, in the time of the abundance of flowers and blossoms. Considering the available Persian texts it can be said that Golestanjashn, Golrizgan, Golafshani and Ordibeheshtgan are other names for this ceremony.

    Keywords: Iranian ceremonies, The Abbasid Era, Ordibehesht, Golafshani, Shadgoli, Arabic Texts
  • Maryam Raminnia*, Adeleh Kor, Lachen Alaghi Pages 31-58

    This research has examined ten Turkmen fairy tales. The conclusions of the study show that the contrast between good and evil is the most important mythical component of  Turkmen magical tales. The teenage son and daughter of the family represent the forces of good who confront the forces of evil to save a family member or to seek what is desirable on a tumultuous journey. Travel is the enriching element that brings the immature hero to maturity. In most of the stories, the demon represents the evil and demonic force that disrupts the hero's work and the hero fights him in several stages and finally wins. In addition to demons, human anti-heroes such as stepmothers, siblings, and the evil old woman play the role of evil forces alone or as an auxiliary force. Both the forces of good and evil resort to magic as supernatural in advancing their goals.

    Keywords: Turkmen fairy tales, good, evil, hero, anti hero
  • Radman Rasooli Mehrabani*, Mona Babayi Pages 59-88

    This research aimed to demonstrate that Ali, a Muslim Volga Bulgar poet, drew inspiration from Bahr al-Mahabbah fi Asrar al-Mavaddah and al-Settin al-Jame' le-Lataif al-Basatin (or Qissa-I Yusuf) in composing Qissa’i Yusuf (The Story of Joseph). Then, the author's writing style and method of adaptation of the two works were analyzed. In so doing, the French School of Comparative Literature, which is based on direct effect, was utilized. This study asserts that Ali's Qissa’i Yusuf has many similarities with and few differences from Bahr al-Mahabbah and al-Settin al-Jame' in the plot narrative (and even sub-narratives). Moreover, some parts are entirely similar to the two said works in expression and the arrangement of story details. In some non-fictional aspects, he has also adapted the two works. In some instances, in addition to similarity with al-Settin al-Jame' in expression, Ali has used its Persian words in his book. Ali has also pointed out that he was proficient in Persian and Arabic. In general, it seems that Ali has considered the two works and, in disagreements, has gathered and versified the narratives of the two works together, and at times has selected a more detailed narrative, and wherever appropriate, he has elaborated on emotional dialogues and descriptions.

    Keywords: Volga Bulgar, persianate world, Qol Ghali, the story of Joseph, Qissa’i Yusuf
  • Reza Shajari*, Elham Arabshahi Kashi Pages 89-116

    In this study, the authors have tried to identify the types of exaggeration and study and analyze it in ritual poetry, the reasons for its entry and expansion in this literary genre in order to save poets and orators from falling into such a trap. Our target population in this study is a selection of ritual poets whose poems have had such damage more prominent; Attributing the special attributes and names of God to the Imams (as) and fabricating mythical stories and exaggerating in making people hope for the intercession of those great people are examples of content harms that in this research have been tried to deal with analytical-descriptive method.

    Keywords: pathology, literary criticism, ritual poetry, exaggeration, delegation
  • Zahra Abbasi*, Fatemeh Kelari, Fatemeh Yahyazadeh Pages 117-144

    The purpose of present study is to investigate and compare elementary school teachers' awareness of national curriculum in Tehran and Khuzestan and to investigate their opinions about national curriculum content, the effects of Persian instructional resources in Arab zones on education, and elementary school teachers' issues and challenges respect to it and their classroom practices. Data are gathered by researcher-made and research-derived questionnaires. The sample included 160 teachers from first grade of elementary school in Tehran and Khuzestan. Comparison of the mean scores of the questions about the curriculum information in teachers in Tehran and Khuzestan showed that although teachers in Tehran and Khuzestan do not have enough information and knowledge about the national curriculum document and its content, but comparing the two groups shows that teachers in Tehran are more familiar with the national curriculum document and its content than teachers in Khuzestan province. The results of comparing teachers' opinions on the content of the National Curriculum Document were also presented in detail. Khuzestan primary school teachers assessed the effect of Persian language content on education as unfavorable and inefficient. They considered the Persian language skill level of teachers and students to be insufficient for knowledge transfer and teaching. They found the effect of Persian language on education and problems in Khuzestan teachers above average. Moreover, according to teachers of Khuzestan, Persian language book are not only effective, but they also increase instructional problems and they do various practices in class in order to solve these problems.

    Keywords: national curriculum, curriculum development, education system of elementary school, elementary school teacher
  • MuhammadTaghi Yousofi, Leila Hashemian* Pages 145-174

    A deep understanding of literary texts strongly depends on understanding the factors that contributed to their creation. One of these factors is how an author is inspired by the intellectual poetics of other literary figures. The present study seeks to use a functional linguistic framework to investigate the influence of Shahriar’s language and mind on Hooshang Ebtehaj’s ghazals and closely analyze the latter’s tendency towards Shahriar’s poetic style. These influences can be divided into three types: imitative (based on repetition), combined (based on repetition and intra-process change), and interpretative (based on repetition and extra-process change). Our findings suggest that Ebtehaj tends towards change and creativity instead of mere imitation. The factors contributing to Ebtehaj’s inspiration from Shahriar’s poetics include his love of Shahriar and his works, the popularity of Shahriar’s works, and the role of audience as well as the historical context.

    Keywords: Ebtehaj’s ghazals, Shahriar’s Ghazals, Verbal processes, systemic functional linguistics, influence