فهرست مطالب

علوم مدیریت ایران - پیاپی 66 (تابستان 1401)

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 66 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی داوری، وجیه باقرصاد*، ترانه فرخ منش صفحات 1-20

    دولت ها به دنبال تدوین خط مشی ها و یا سیاست ها در حوزه های گوناگون از جمله کارآفرینی هستند، زیرا توسعه کارآفرینی بر توسعه اقتصادی و رفاه جامعه تاثیر دارد. نوع خط مشی هایی که برای ارتقا کارآفرینی به کار رود، اهمیت دارد. بر این اساس بخش دولتی در کشورهای مختلف به دنبال درک این سیاست ها هستند. از این رو هدف این مقاله، توسعه الگوی سیاست های کارآفرینی و اعتباریابی ساختار عاملی الگوی سیاست های کارآفرینی است. این پژوهش از منظر مخاطب بنیادی است و از نظر تحلیل داده ها  دارای رویکردی کمی و پیمایشی است. بعد از ارزیابی اولیه سوالات با استفاده از دیدگاه خبرگان و محاسبه ضریب CVR، پرسشنامه از 240 نفر از مدیران و کارشناسان مرتبط با حوزه کارآفرینی و توسعه شرکت های دانش بنیان در وزارتخانه های کار، تعاون و رفاه اجتماعی؛ صنعت، معدن و تجارت؛ امور اقتصادی و دارایی؛ علوم، تحقیقات و فناوری و سایرسازمان های مرتبط گردآوری گردید. داده ها از طریق نرم افزار AMOS24 و SPSS26 تجزیه و تحلیل شد. با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، هفت مولفه (قوانین و مقررات، دسترسی به بازار، دسترسی به فناوری، ترویج و فرهنگ سازی، حمایت و پشتیبانی غیر مالی، کمک مالی و حمایت از گروه های هدف) و 37 شاخص شناسایی و تایید شدند. الگوی مستخرج به عنوان یک ابزار مناسب، برای درک و سنجش خط مشی ها و یا سیاست های کارآفرینی بوده و علاوه بر کاربرد علمی، دارای ارزش عملی و اجرایی نیز می باشد.

    کلیدواژگان: خط مشی، سیاست، توسعه کارآفرینی، سیاست کارآفرینی، خط مشی کارآفرینی، مدیریت دولتی
  • سیده سارا خراشادی زاده، جلال حقیقت منفرد*، محمدعلی افشارکاظمی، شهرام یزدانی صفحات 21-56
    در طی سه دهه اخیر زنجیره تامین صنایع پیشرو دستخوش پیچیدگی فزاینده ای شده اند. به موازات این پیچیدگی افزایش چشمگیری در پژوهش های مرتبط با مدیریت خطر زنجیره تامین صورت گرفته است. وجود یک ساختار هستی شناسی (انتولوژی) مدون یکی از ضروریات توسعه در یک حوزه دانشی می باشد. این ساختار در وضعیت ایده ال باید مبتنی بر یک مدل معنایی (سمانتیک) از مفاهیم کلیدی آن حوزه دانشی باشد. علیرغم گسترش ادبیات مربوط به مدیریت خطر زنجیره تامین تاکنون اجماع و اتفاق نظری در رابطه با واژگان، مفاهیم و تعاریف مربوط به این حوزه صورت نگرفته است و هر یک از پژوهشگران از واژگان و تعاریف متفاوت خود برای اشاره به مفاهیم حوزه مدیریت خطر استفاده می کنند. هد ف این مطالعه توسعه مدل مفهومی مدیریت خطر زنجیره تامین و تدوین انتولوژی مبتنی بر مدل برای واژگان و مفاهیم این حوزه می باشد. در این مطالعه از روش مرور نظام مند برای دستیابی به مدل مفهومی و انتولوژی مبتنی بر مدل در حوزه مدیریت خطر زنجیره تامین استفاده شده است. بر این اساس، تعداد 60 مقاله مرتبط، به صورت نظام مند تحلیل شدند. در نتیجه، چهار چارچوب مفهومی : "تاثیرگذاری عوامل خطر بر زنجیره تامین"، "تاب آوری زنجیره تامین"، "خطر شدید یا جدی زنجیره تامین" و "مدیریت خطر زنجیره تامین" تدوین گردید و مبتنی بر این چارچوب های مفهومی تعاریف تحلیلی برای 47  مفهوم مرتبط در قالب یک انتولوژی موضوعی ارایه شد. چارچوب های مفهومی و انتولوژی ارایه شده می تواند بستر مناسبی را برای ارتباط و همکاری پژوهشگران، انتشار نتایج پژوهش ها و اندکس نمودن ادبیات مرتبط به مدیریت خطر زنجیره تامین مهیا نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت خطر، زنجیره تامین، توسعه انتولوژی، مدل مفهومی
  • جواد یوسفی*، محمود ضیایی، محمدرضا کریمی علویجه، سید مجتبی محمودزاده صفحات 57-94

    اهمیت موضوع مسیولیت پذیری اجتماعی در صنعت هتل داری در سالیان اخیر موردتوجه محققان و فعالان این صنعت در دنیا قرار گرفته و پژوهش های متعددی دراین رابطه انجام شده است. باوجوداینکه پژوهشگران در تحقیقات مختلف به ابعاد و اثرات مسیولیت ‏پذیری اجتماعی پرداخته‏ اند، اما تاکنون این عوامل در قالب مدلی مدون تبیین نشده است. لذا در تحقیق حاضر با استفاده از روش مرور نظام‏مند، پژوهش ‏های مرتبط از پایگاه‏ های نمایه‏ سازی استخراج گردید و برای تحلیل کیفی یافته ها از روش کدگذاری باز با استفاده از نرم افزار Maxqda استفاده شد. در ادامه و با طی مراحل روش فراترکیب ضمن شناسایی شرایط علی، مداخله‏ گر و زمینه‏ای تاثیرگذار بر مسیولیت پذیری اجتماعی هتل‏ها، راهبردها و اقداماتی در زمینه ارتقاء سطح مسیولیت ‏پذیری کارکنان، بازاریابی سبز، مدیریت سبز، صرفه جویی، توسعه مشارکت اجتماعی و غیره شناسایی شدند. همچنین بهبود رضایت ذی‏نفعان، ارتقاء عملکرد هتل و افزایش سطح رفاه اجتماعی، برندسازی و پایداری هتل به عنوان پیامدهای پیاده‏ سازی این راهبردها مشخص گردید.

    کلیدواژگان: مسئولیت ‏پذیری اجتماعی، هتل، صنعت هتلداری، مرور نظام مند، فراترکیب
  • امین آبزن، شهرام حافظی*، عبدالخالق غلامی صفحات 95-122

    مرشدیت سازمانی یکی از مفاهیم اساسی مدیریت است که اخیرا از منظر علمی و عملی با اقبال فراوانی همراه بوده است. هدف این مطالعه ، طراحی و اعتباریابی الگوی مرشدیت سازمانی در نظام آموزش عالی با رویکرد آمیخته است. این مطالعه از نظر بازه زمانی گردآوری داده ها، یک پژوهش مقطعی است. در بخش اول پژوهش با استفاده از روش تحلیل فراترکیب، اقدام به شناسایی مولفه های اصلی و فرعی پژوهش گردید. در ادامه و جهت ارایه الگو از روش مدلسازی ساختاری-تفسیری و نرم افزار MICMAC و برای اعتباریابی الگو از تکنیک حداقل مربعات جزیی با نرم افزار Smart PLS استفاده شد. جامعه آماری در بخش ارایه الگو خبرگان و اساتید صاحب نظر و در بخش اعتباریابی الگو کارشناسان نظام آموزش عالی کشور بودند. در بخش ارایه الگو از روش غیراحتمالی و به صورت هدفمند از دیدگاه 11 نفر استفاده شد. در بخش اعتباریابی الگو نیز حجم نمونه 384 نفر محاسبه و نمونه گیری با روش تصادفی ساده انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. نتایج نشان داد که نظام مرشد یت سازمانی در آموزش عالی به عنوان عامل اساسی مدل با شایستگی مرشدان رابطه دارد. شایستگی مرشدان خود با فعالیت ها، اقدامات اجرایی و کیفیت روابط میان مرشد و مرید رابطه دارد. این عوامل نیز فرهنگ مرشدیت نظام آموزش عالی را تحت تاثیر قرار می دهند و در نهایت به رفتارها و حمایت های مرشدانه منجر می شوند.

    کلیدواژگان: مرشدیت سازمانی، سیستم آموزش عالی، فرهنگ مرشدیت
  • کاوه تیمورنژاد، فاضل سیدی، فاطمه لعلی* صفحات 123-144

    هدف این پژوهش تحلیل و اعتبارسنجی عوامل پیشایندی نوآوری سبز مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری در شرکتهای صنعتی میباشد. پژوهش حاضربه لحاظ پیش فرضهای فلسفی، رویکرد اثبات گرا و کمی، به لحاظ زمان  پژوهش، مقطعی، از لحاظ مخاطب کاربردی و ازبعد هدف توصیفی- پیمایشی است.ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد میباشد. مدل اندازه گیری پژوهش براساس روایی سازه (روایی واگرا و همگرا) و پایایی مدل نیز با استفاده از آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی واشتراکی تایید شد. روایی محتوا نیز بر اساس پنل خبرگان و تکمیل فرمهای CVI و CVR بررسی و تایید گردیدند. جامعه آماری تحقیق مدیران و کارشناسان خبره با سابقه کاری بالای 15 سال شرکتهای صنعتی استان تهران میباشد، حجم نمونه توسط نرم افزار تخصصیG-POWER در سطح خطای 1/0 و توان آزمون 85/0 درصد 175 نفر به روش نمونه گیری تصادفی در نظر گرفته شدند.جهت آزمون فرضیه های پژوهش و تحلیل داده ها از مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد روش حداقل مربعات جزیی و با استفاده از نرم افزار 3 Smart PLS استفاده شد.نتایج بیانگر اثر مثبت منابع انسانی سبز و عملکرد محیطی بر نوآوری سبز در شرکت های صنعتی است.. همچنین نتایج رابطه متغیر تعدیل کننده اموزش سبز در روابط منابع انسانی سبز و عملکرد محیطی با نواوری سبز مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: نوآوری سبز، مدیریت منابع انسانی سبز، آموزش سبز، عملکرد محیطی، سازمانهای صنعتی
  • حسن رضا شهسواری، حجت طاهری گودرزی*، محمدجواد کاملی صفحات 145-168

    خوشه های کسبوکار، نقش محوری در توسعه منطقهای کشورها ایفا می کنند. چرا که در درون خوشه ها، نوآوری و کارآفرینی برای بنگاه های جدید با سهولت بیشتری ایجاد میشوند. با وجود اینکه بسیاری از بنگاه های عضو خوشه از نظر اندازه کوچک و متوسط هستند، اما خوشه ها سهم فراوانی در شاخصهای اقتصادی همچون اشتغال، تولید و صادرات بر عهده دارند. به همین لحاظ خط مشی های مرتبط با خوشه های کسب و کار می بایست به گونه ای تدوین گردند که با اجرای آنها شاهد رونق هرچه بیشتر در تولید محصولات داخلی باشیم. از این رو از طریق ارزیابی خط مشی های صنعتی مرتبط با خوشه های کسب و کار، می توان به میزان موفقیت در تحقق اهداف آنها پی برد. هدف این تحقیق شناسایی مولفه ها و شاخص های اصلی حاکم بر مدل ارزیابی خط مشی های صنعتی با رویکرد رونق تولید در خوشه کسب و کارهای کوچک و متوسط است. تحقیق حاضر با استفاده از روش کیفی با انجام مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته با پانزده نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی متخصص و مرتبط با حوزه صنعت انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از یک سیستم مستقل ارزیابی برای ارزیابی خط مشی ها، ایجاد نظام نظارت و بازخواست از نتایج اجرای خط مشی ها و لزوم دسترسی به آمار و اطلاعات مورد نیاز، از مهمترین الزامات جهت ارزیابی خط مشی های صنعتی با رویکرد رونق تولید می باشد. در نهایت پس از گردآوری و تحلیل داده ها، مولفه ها و شاخص های مدل ارزیابی با بهره گیری از "استراتژی تحلیل مضمون" شناسایی شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی خط مشی صنعتی، رونق تولید درون زا، خوشه کسب و کار کوچک و متوسط
|
  • Ali Davari, Vajihe Baghersad *, Taraneh Farrokhmanesh Pages 1-20

    Governments formulate the entrepreneurship policies to affect their societies economic development and public welfare. The purpose of this study is to design an entrepreneurship policy model and validate it. Accordingly, the public sector in different countries seeks to consider and formulate relative policies. The purpose of this article is to design a model of entrepreneurial policies and validate the factor structure of the model. This research is basic from the audience dimension, and descriptive from the purpose dimension. The research approach is quantitative and data collection has done through sample survey. After the initial evaluation of the questions by experts and calculating the CVR coefficient, the questionnaire was gathered from 240 managers and experts related to the field of entrepreneurship and development of knowledge-based companies in the Ministries of cooperatives, labor and social welfare, industry, mine, and trade, and economic affairs and finance, Science, Research and Technology. Data were analyzed using AMOS24 and SPSS26 software. Based on the findings, various indicators of the structural pattern of the research, were in the acceptable range and the proposed conceptual model, are valid. Seven components (regulations, market access, access to technology, promotion, cultural activities, support, financial support, and nonfinancial support to target groups) were extracted using confirmatory factor analysis, and 37 indicators were identified.

    Keywords: policy, entrepreneurship development, Entrepreneurship Policy, Public Administration
  • Seyedeh Sara Khorashadizadeh, Jalal Haghighat Monfared *, Mohammadali Afshar Kazemi, Shahram Yazdani Pages 21-56
    Over the past three decades, the supply chain of leading industries has become increasingly manifold. Along with this complexity, there has been a significant increase in related research. The existence of a formal ontology is one of the necessities of development in a area of knowledge. This terminological structure in the ideal situation should be based on a semantic model of the key concepts of this area of knowledge. Despite, the development of literature on supply chain risk management, there is no consensus among researchers on the terms, concepts and definitions of the field and researchers have used their own definitions to refer to the key concepts of the field. The purpose of this study is to develop a conceptual model based on ontology for supply chain risk management. In this study, the critical review method was used to achieve a conceptual model and model-based ontology for supply chain risk management. Based on a systematicl review of 60 related articles, four conceptual frameworks : "effect of risk factors on supply chain", "supply chain resilience", "severe or serious supply chain risk" and "supply chain risk management" were developed and based on these frameworks, analytical definitions for 47 related concepts were presented in the form of a thematic ontology. The ontology presented in this research, can provide a platform for communication and cooperation of researchers, publication of research results and indexing of literature related to supply chain risk management.
    Keywords: Risk Management, Supply Chain, Ontology Development, Conceptual Model
  • Javad Yousefi *, Mahmoud Ziaee, Mohammadreza Karimi Alavijeh, Seyed Mojtaba Mahmoudzadeh Pages 57-94

    In recent years, the importance of social responsibility in hotel industry has been considered by researchers and activists all over the world and several studies have been conducted on this subject. Although researchers have studied the dimensions and effects of social responsibility in various researches, but the factors originating the industry’s social responsibility have not been demonstrated in a model so far. In this study, we used a systematic review  in order to extract related researches from indexing databases.  Then, we went on to analyze data through open coding applying Maxqda software. In next step we used meta-synthesis approach to identify the causal, intervening and contextual conditions and strategies of implementing social responsibility in hotels, such as improving the level of employee responsibility, green marketing, green management, saving, social participation.. Beside these factors, improving stakeholder satisfaction, improving hotel performance and increasing the level of social welfare, branding and sustainability of the hotel were recognized as the consequences of implementing these strategies.

    Keywords: Social responsibility, hotel industry, meta-synthesis, systematic review
  • Amin Abzan, Shahram Hafeze *, Abdolkhalegjh Gholami Pages 95-122

    Organizational mentoring is one of the basic concepts of management, which recently has been noticed both scientifically and practically. The purpose of this study is to design and validate an organizational mentoring model in higher education system of Iran with a mixed method approach. This study is a cross-sectional research from time dimension. We used a sample survey questionnaire for data collection. In the first part of the research, we applied a meta synthesis approach to identify the main and sub-components of the research. In order to present the model, the structural-interpretive modeling method and MICMAC software were used. We used   the partial least squares technique with Smart PLS software to validate the model. The statistical population in model designing part composed of 11 experts and professors who were selected via an improbable method   and for model validation, 384 experts were randomly selected from the country’s higher education staff. The results show that the organizational mentoring system in higher education as the underlying factor of the model affects the competency of mentors. The competence of mentors affects their activities, executive actions and the quality of relationships between mentor and disciple. These factors also influence the mentoring culture of the higher education system and ultimately promote mentoring support and behaviors.

    Keywords: Organizational Mentoring, Higher Education System, Mentoring Culture
  • Kaveh Teimornejad, Fazel Seidi, Fatemeh Laali * Pages 123-144

    This paper is aimed at analyzing and validating the antecedent factors of green innovation based on structural equation modeling in industrial companies. The research is positivist in terms of philosophical assumptions, quantitative in terms of approach, cross-sectional in terms of time and applied from audience dimension. We used a sample survey and standard questionnaire for data collection The research model’s validity was based on construct validity (divergent and convergent). We used the reliability by the Cronbach's alpha, composite and joint reliability. The content validity was also checked and confirmed by a panel of experts and the completion of the CVI and CVR forms. The research statistical population were managers and experts having more than 15 years of work experience in industrial companies at Tehran province. the sample size was 175 people using the G-POWER specialized software at the error level of 0.1 and the power of the test is 0.85% by random sampling method. In order to test research hypotheses and analyze data, structural equation modeling was used with partial least squares approach and using Smart PLS 3 software. The results show the positive effect of green human resources and environmental performance on green innovation in industrial companies. The results of research, also show the effective role of moderating variable of green education between the green human resources and environmental performance on green innovation.

    Keywords: green supply, green human resource management, green education, environmental performance, industrial organizations
  • Hasanreza Shahsavari, Hojjat Taheri Goodarzi *, MohammadJavad Kameli Pages 145-168

    Business clusters play a central role in the development of countries' regions. This occurs because,the innovation and entrepreneurship for new enterprises within the clusters are stablished more easily. In spite of the fact that many of the member companies of the cluster are small and medium in size, the clusters contribute a lot to economic indicators such as employment, production and exports. Therefore, the policies related to business clusters should be formulated in such a way that their implementation, bring about prosperity in produsing domestic products. Hence, the evaluation of industrial policies of business clusters, will show how much success they have achieved so far. The purpose of this research is to identify the main components and indicators shaping the evaluation model of industrial policies aiming at to get as far as production boom in the cluster of small and medium businesses. We used in-depth and semi-structured interviews with fifteen academics and executive experts related to the industry. We analyzed the responces using a thematic analysis technic . The results show that the use of an independent policy evaluation system, the creation of a monitoring and accountability system for policy implementation results, and the need of access to the required statistics and information are among the most important requirements for the evaluation of industrial policies.

    Keywords: Industrial policy evaluation, endogenous production boom, small, medium business cluster