فهرست مطالب

باغ نظر - سال نوزدهم شماره 115 (دی 1401)

نشریه باغ نظر
سال نوزدهم شماره 115 (دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حبیب شاه حسینی*، نادیا خندانی، رعنا کوره پز صفحات 5-20

    بیان مسیله:

     با توجه به پیشرفت جوامع د ر سال های اخیر و توسعه ابعاد مطالعات علمی و پژوهشی د ر زمینه های مختلف معماری، بررسی سیر حرکت اند یشمند ان و موضوعات مطالعه شد ه د ر سطح جهان و مقایسه آن با مطالعات د اخلی می تواند موید ی بر نیازهای تحقیقاتی آتی د ر حوزه معماری باشد ؛ چراکه مطالعات د اخلی د ر مقایسه با مطالعات جهانی از تعمیم پذیری کم تری برخورد ار بود ه و جهت افزایش رقابت پذیری خود با مطالعات جهانی، نیازمند تغییری بهینه با د ر نظر د اشتن مسایل و مشکلات د اخلی هستند .

    هدف پژوهش:

     هدف از این مطالعه، بررسی مقالات علمی منتشر شد ه د ر مجلات معتبر معماری د ر سطح جهانی و د اخلی د ر ارتباط با محوریت موضوعی و روش های تحقیق آنها جهت ارایه راهکاری برای بهبود کیفیت مطالعات بعد ی د ر جهت افزایش تعمیم پذیری برون داد مطالعات چاپ شد ه د ر نشریات ایرانی است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش با مروری بر کلیه مجلات معماری (Elsevier (q 1 (646 مقاله) و علمی- پژوهشی فارسی و انگلیسی زبان (802 مقاله) که د ر طول سال های 1397 تا 1399منتشر شده، به بررسی موضوعات و روش تحقیق آنها پرد اخته است.

    نتیجه گیری

    ارزیابی آماری نتایج، حاکی از آن است که از میان یازد ه موضوع شناسایی شد ه «پاید اری، فن ساختمان، فرایند طراحی، مطالعات کالبد ی، مطالعات تاریخی، معناشناسی، روانشناسی محیط، پد افند غیرعامل، مد یریت، گرد شگری، منظر»، تمرکز مطالعات د ر نشریات علمی-پژوهشی ایران بیشتر روی مباحث «تاریخی» و «روانشناسی محیط» و اغلب به شیوه کیفی (توصیفی- تحلیلی) است، د ر حالی که گرایش مطالعات معماری د ر نشریات (1 Elsevier  (q تمرکز بر عرصه های «تکنولوژی و فن ساختمان» و «فرایند طراحی» با تکیه بر روش های کمی (آزمایشی) صورت پذیرفته است.

    کلیدواژگان: روش تحقیق، مقالات علمی پژوهشی ایران، مقالات (Elsevier (q1، مطالعات معماری
  • هادی پندار*، سحر رستگار ژاله، سارا محسن نژاد صفحات 21-38

    بیان مسیله: 

    ساختار فضایی- عملکردی شهر که در یک فرایند تاریخی طولانی توسعه یافته و با مخاطرات بسیاری مواجه بوده، در طی بحران، همواره هم به عنوان مرکز آسیب دیده و هم به عنوان مرکز امدادرسانی در چگونگی واکنش به بحران نقشی اساسی دارد. ساختار تعریف شده جهت مدیریت بحران های شهری در ایران عمدتا برمبنای مدیریت بحران های ناشی از سوانح طبیعی چون سیل و زلزله شکل گرفته و تجربه کووید 19 نشان داده که در برابر بحران بیماری های همه گیر، برنامه و راهبردهایی از پیش اندیشیده که با تاکید بر جنبه کارکردی-فضایی شهرها به ارایه راهکارهای عملی بپردازد، نداشته است.

    هدف پژوهش: 

    نوشتار حاضر بر آن است تا دریابد چگونه می توان با استفاده از تجارب موجود، قابلیت کارکردی-فضایی شهرها را در مواجهه با چنین بیماری هایی بالا برد؟ لذا با مرور تحلیلی تجربیات کشور چین و سایرکشورهای شرق آسیا، به دنبال انطباق مدیریت کارکردی-فضایی این کشورها بر اساس چارچوبی شامل معرفی زمینه ای جهت ظهور، ملزومات ایجاد، تداوم و معیارهای ارزیابی است تا امکان پذیری آن ها در شرایط ایران را بر اساس ساختار مدیریتی موجود و روند گسترش بیماری بررسی کند.

    روش پژوهش:

     نوشتار حاضر به روش تحلیل محتوا و مرور تحلیلی تجربیات و بسط مفاهیم مرتبط با پرسش پژوهش انجام شده است.

    نتیجه گیری

    تشکیل یک سیستم مداخله ای مبتنی بر مدیریت و حکمرانی یکپارچه شهری اهمیت بسزایی دارد تا بتواند به صورت قوی و منظم قبل از رسیدن وضعیت همه گیری به شهرها کمک کند تا در ابتدا نیروی انسانی و منابع خود را متمرکز کنند و در شرایط غیرقابل کنترل همه گیری، با تشکیل ساختار خوشه ای به مناطق همگن از نظر خدمات رسانی و با تاکید بر جامعه محلی، تقسیم کل شهر به مناطق نسبتا مستقل برای اعزام پرسنل پزشکی و خدماتی اقدام نماید. مهم ترین راهبردهای کارکردی- فضایی شامل مدیریت فضایی مبتنی بر جامعه محلی، مدیریت زمانی-مکانی، مدیریت کنترل هوشمند و حکمرانی و تاب آوری شهری است.

    کلیدواژگان: واکنش کارکردی-فضایی، مدیریت یکپارچه شهری، بیماری همه گیر، کووید-19، ایران، چین
  • پریسا شاه وردی، سیده مامک صلواتیان*، حسین صفری صفحات 39-56

    بیان مسیله:

     اقامتگاه های بوم گرد ی به عنوان زیرساختی اساسی د ر تحقق اهد اف بوم گرد ی نقش د ارند . با توجه به پتانسیل های شهر رشت د راختیارد اشتن راهکارهایی جهت طراحی اقامتگاه های بوم گرد ی در این شهر ضروری به نظر می رسد . این امر اهمیت بازخوانی الگوهای معماری خانه های تاریخی رشت به عنوان منبعی مناسب برای شناخت الگوهای معماری کهن منطقه را به منظور د ستیابی به راهنمای طراحی اقامتگاه بوم گرد ی بیان می کند .

    هدف پژوهش: 

    هدف مطالعه عمیق ویژگی های کالبد ی خانه های تاریخی رشت و د ستیابی به راهکارهای معماری جهت طراحی اقامتگاه های بوم گردی است.

    روش پژوهش:

     نوع پژوهش کاربرد ی و روش آن مورد پژوهی و توصیفی-تحلیلی بوده که تحلیل داده های کیفی از طریق مقایسه و تفسیر انجام یافته است. پانزده نمونه از خانه های د وران قاجار و پهلوی اول به صورت غیرتصاد فی در دسترس و هد فمند انتخاب و بررسی شدند . منابع اطلاعاتی پژوهش مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و برداشت های میدانی است.

    نتیجه گیری

    از بررسی فضای کالبد ی خانه های منتخب و تحلیل فاکتورهایی همچون تود ه و فضا، سازمان د هی پلان، فضای نیمه باز، نما و ارتباطات عمود ی و تزیینات، راهکارهایی جهت طراحی و توسعه اقامتگاه های بوم گرد ی شهر رشت بد ین شرح حاصل شد : ورود ی به صورت بی واسطه یا از طریق هشتی و ساباط؛ ماکزیمم سطح اشغال 60 د رصد ؛ بناها به صورت یک یا د وطبقه؛ حیاط یک، د و و سه طرفه و د ر مجاورت معابر اصلی؛ جانمایی بنا متناسب با شکل زمین؛ تناسبات یک به یک و نیم تا یک به سه د ر پلان؛ به کارگیری فضای نیمه باز؛ استفاد ه از پنجره های متعد د و تزیینات آجرکاری، سیمان بری و آهک بری د ر نما؛ تزیینات فضای د اخلی از گچبری، آینه کاری، نقاشی و چینی کاری؛ د ر و پنجره ها چوبی؛ سقف ها به صورت چهارشیبه.

    کلیدواژگان: معماری بومی، ویژگی های کالبدی، خانه های تاریخی رشت، اقامتگاه بومگردی، گردشگری شهری
  • آزاد ایرانپناه، فرزین چاره جو*، کسری کتاب اللهی صفحات 57-68

    بیان مسیله:

     مکان سوم مفهومی کلید ی برای د رک عملکرد روابط بین محیط و اجتماع است. شهرها یک سامانه پیچید ه اجتماعی-زیست محیطی هستند و همواره به عنوان بستر تعاملات اجتماعی و فضایی برای ملاقات و گذران اوقات فراغت مطرح بود ه اند . با نگاهی به مناطق مختلف شهر سنند ج، نابرابری های اجتماعی موجود د ر محله های مختلف که خود ناشی از توزیع و پخش نابرابر امکانات و تسهیلات شهری است، به روشنی به چشم می خورد که بعضا ریشه د ر بینش مسیولان امر نسبت به مکان و غرابت اقد امات انجام گرفته با مضمون مکان و نیاز کاربران د ارند .

    هدف پژوهش:

     هدف اصلی پژوهش، شناسایی و اعتبارسنجی شاخص های موثر د ر خلق مکان سوم است.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش حاضر از نظر موضوع، مید انی، از نظر هد ف کاربردی-توسعه ای و از نظر زمان، آیند ه نگر است. گرد آوری اطلاعات به روش اسناد ی و پیمایشی انجام می شود . براین اساس از دو روش «مضمون مبنا» در ارزیابی محتوای اد بیات موضوع و همچنین از روش «شاهد مبنا» د ر ارزیابی نمونه مورد ی و پیمایش با استناد به رصد ، مستند نگاری و پرسش نامه استفاده می شود . ارزیابی اطلاعات کیفی، در نرم افزار Maxqda 18 به انجام می رسد .

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش، نشان از تفاوت بینش جامعه کاربران و جامعه مسیولین د ر مورد وضعیت و ویژگی های خلق مکان سوم دارد . یکی از د لایلی که موجب تغییر د ر فضاهای شهری و خلق مکان می شود ، میزان آگاهی جامعه از تاثیرات طراحی شهری و مطالبه گری آنهاست که به رشد و توسعه مرد م مدار و خلق مکان های شهری خواهد انجامید . همچنین مجموعه درخواست کاربران براساس ارزیابی شاهد مبنا از پارک تپه های د ید گاه و ملت، همسو با شاخص های خلق مکان سوم مبتنی بر تحلیل مضمون مبنای اد بیات مربوطه است. بر این اساس پیشنهاد اتی جهت خلق مکان سوم د ر پارک تپه های د ید گاه و ملت، ارایه می شود .

    کلیدواژگان: ارزیابی محتوا، مکانسوم، پارک، تپه، شاهدمبنا، سنندج
  • احسان احمدی*، پگاه آفتابی صفحات 69-80

    بیان مسیله: 

    ساختارهای پیچیده و ارزشمند شهرهای میراث جهانی به عنوان پیشینه و هویت جوامع، در طول تاریخ تکامل یافته و از نسلی به نسل بعد منتقل شده اند. پژوهشگران بسیاری، به دلیل اهمیت کالبدی، اجتماعی و فرهنگی این شهرها، سعی در به کارگیری رویکردهای نوین مدیریت و حفاظت از آن ها داشته اند و در طول سال ها، سازمان ها و نهادهای بین المللی متعددی در تلاش بوده اند تا در راستای تدوین شیوه های نوین مدیریتی، دستورالعمل هایی را با تاکید بر حضور فعال جوامع محلی ارایه دهند. اما بدیهی است که هریک از این شهرها با توجه به مشخصه ها و ساختار کالبدی، فرهنگی و اجتماعی خود، به یک ساختار مدیریتی کاربردی و ویژه همان شهر نیاز دارد و استفاده از یک رویکرد مدیریتی ثابت در تمامی جوامع امکان پذیر نیست.

    هدف پژوهش: 

    هدف اصلی این مقاله بررسی میزان اثربخشی دستورالعمل های منشورهای بین المللی در ارتقای سطح مشارکت اجتماعی در حفاظت و مدیریت شهرهای میراث جهانی و ارایه یک چارچوب انعطاف پذیر و کاربردی در اجرای موثر این رویکرد در این شهرهاست.

    روش پژوهش:

     این مقاله، با به کارگیری روش تحلیل محتوا در رتبه بندی دستورالعمل های منشورهای بین المللی در حوزه ارتقای مشارکت اجتماعی در مدیریت شهرهای میراث جهانی، به ارزیابی فرایند سیاست گذاری حفاظتی و مدیریتی در هشت شهر می پردازد، و سپس با مقایسهه نتایج به دست آمده، میزان اثربخشی این دستورالعمل ها را در ارتقای سطح مشارکت اجتماعی بررسی و تحلیل می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد نقش فعال جوامع محلی در فرایند حفاظت و مدیریت شهرهای میراث جهانی موضوعی ضروری است و اجرای آن مستلزم پیروی از دستورالعمل های ارایه شده توسط سازمان های جهانی در حوزه مدیریت شهرهای تاریخی است. در اجرای این فرایند، لازم است توصیه های منشورها، در تناسب با ویژگی های ساختاری زمینه موردنظر بومی سازی شوند تا بتوانند بیشترین تاثیر را در اجرای رویکرد مشارکت اجتماعی داشته باشند.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، شهر میراث جهانی، منشورهای جهانی مدیریت شهری، جامعه محلی، مشارکت اجتماعی
  • سپیده بابازاده سلوط، منصوره طاهباز*، لیلا کریمی فرد صفحات 81-94

    بیان مسیله: 

    بحران انرژی و ضرورت صرفه جویی در مصرف آن، لزوم تجدیدنظر در نحوه ساخت وساز را به یکی از مهمترین اهداف برنامه ریزی و طراحی تبدیل کرده است. این مسیله در روستاها که از منابع کمتری برخوردارند حیاتی تر است. ضرورت بهره مندی از تابش خورشید به عنوان یک راهکار اقلیمی مناسب در روستاهای سرد و کوهستانی، اهمیت فضاهای آفتاب گیر را دوچندان می کند. عنوان «صحن آفتاب گیر» که در این پژوهش معرفی شده است، می تواند بخشی از فضای باز یا نیمه باز در خانه های روستایی باشد که موجب تغییر در خرداقلیم می شود.

    هدف پژوهش:

     هدف از این پژوهش بررسی اهمیت صحن آفتاب گیر و چگونگی ایجاد خرداقلیم در خانه های روستاهای کوهستانی است. مهم ترین سوال این پژوهش این است که نقش صحن آفتاب گیر در خرداقلیم خانه های روستایی کوهستانی چیست؟ و ساخت و سازهای جدید چه عملکردی در این زمینه دارند؟

    روش پژوهش: 

    این پژوهش به روش تحلیلی و بر پایه مطالعات میدانی صورت گرفته، جامعه نمونه روستاهای شمیرانات تهران است. به منظور پاسخگویی به مسیله، چند بنای بومی که دارای صحن آفتاب گیر هستند انتخاب شد. ابتدا جهت استفاده از تجربیات ساکنین در مورد اهمیت صحن آفتاب گیر به روش میدانی به گفتگو با آنها پرداخته شد که در این مرحله رضایتمندی و دلایل نارضایتی افراد شناخته شد و در مرحله بعد، راستی آزمایی نتایج به کمک نرم افزار تحلیل و بررسی شد.

    نتیجه گیری

    صحن های آفتاب گیر در جبهه رو به جنوب با هندسه ای محفوظ از سوزبادهای زمستانی نقش بسیار مهمی در ایجاد خرداقلیم مطلوب و صرفه جویی در مصرف انرژی دارند و باید در ساخت و سازهای جدید به حفظ لفاف خورشیدی و پرهیز از ایجاد سایه های ناخواسته توجه شود.

    کلیدواژگان: صحن آفتابگیر، خرداقلیم، نقاب سایه، لفاف خورشیدی، روستاهای کوهستانی
|
  • Habib Shahhoseini *, Nadia Khandani, Rana Kurehpaz Pages 5-20

    Problem statement: 

    Considering the progress of societies in recent years and the development of scientific studies in various fields of architecture, comparing approaches in the global research movement of scholars with Iranian studies can be proof of future research needs in the field of architecture. Iranian studies have less generalizability compared to international studies. To increase their competitiveness with international studies, they need an optimal change considering domestic issues and problems.

    Research objectives

    The purpose of the current study is to review the scientific articles published in reputable architectural journals at the global and local levels concerning thematic focus and their research methods.

    Research method

    By reviewing all architectural q 1 journals of Elsevier (646 articles) and scientific research (Persian and English) journals (802 articles), published from April 2017 to March 2020, the current paper aims to study their thematic focus and research methods.

    Conclusion

    The statistical evaluation of the results indicates that among the 11 identified topics (sustainability, building technologies, design process, architectural layout, historical studies, semantics, environmental psychology, passive defense, management, tourism, and landscape), the focus of studies in Iranian scientific journals is mostly on “historical” and “environmental psychology” and often qualitative method (descriptive-analytical); while in architectural studies of Elsevier (q1) journals, the main concentration is on the fields of “building technology” and “design process” with quantitative method (experimental).

    Keywords: Research Methods, Iranian scientific journals, Elsevier (q1) journals, Architectural Studies
  • Hadi Pendar *, Sahar Rastegar Zhaleh, Sara Mohsennejad Pages 21-38

    Problem statement:

     The urban functional-spatial structure was developed in a historical process during which it faced numerous jeopardies. It has always played a fundamental role in reacting to crises, both as a damaged center and an emergency relief center. The structure defined for urban crisis management in Iran has been mainly formed based on the management of crises due to natural disasters such as floods and earthquakes. The experience of Covid- 19 has shown that in the face of the epidemic crisis, it lacked pre-conceived plans and strategies that offer practical solutions with an emphasis on the functional-spatiality of cities.

    Research objective

    The current study aims to find out how existing experiences can be used to improve cities’ functional-spatial capability.

    Research method

    By the use of the content analysis method and analytical review of the experiences of China and other East Asian countries, the current study attempts to adopt the functional-spatial management of these countries. It has been done based on a framework including the introduction of a context for emergence, requirements of creation, continuity, and assessment criteria to investigate their feasibility for conditions of Iran based on the existing managerial structure and the trend of disease spread.

    Conclusion

    Based on the results, the establishment of an interventional system based on integrated urban management and governance is highly important to be able to help cities first concentrate their workforce and resources strongly and regularly before the epidemic reaches them. In uncontrollable epidemic conditions, it can provide services to homogeneous areas by forming a cluster structure. It can also divide the whole city into relatively independent areas to send medical and service personnel with emphasis on the local community. The most important functional-spatial strategies include spatial management based on the local community, temporal-spatial management, smart control management, and urban resilience and governance.

    Keywords: : Functional-spatial reaction, Integrated Urban Management, Pandemic, COVID-19, Iran, China
  • Parisa Shahverdy, Seyedehmamak Salavatian *, Hossein Safari Pages 39-56

    Problem statement:

     Eco-tourism resorts as basic infrastructures play a key role in achieving eco-tourism goals. Considering the potential of the city of Rasht, having strategies for designing eco-tourism resorts in this city seems essential. This expresses the importance of reviewing the architectural patterns of historic houses in Rasht as a reliable source for recognizing the ancient architectural patterns of the region to obtain design guidelines for eco-tourism resorts.

    Research objective

    This study aims to examine the physical characteristics of historic houses in Rasht and to achieve architectural solutions for the design of eco-tourism resorts.

    Research method

    This is a case study applied research employing a descriptive-analytical method. Moreover, this study is qualitative in nature, and the data collection was performed through comparison and interpretation. Fifteen samples of houses from the Qajar and Pahlavi eras were purposefully selected and surveyed through non-random sampling. Research data sources are based on library studies and field observations.

    Conclusion

    By examining the physical space of selected houses and analyzing factors such as mass and space, organizing the plan, semi-open space, facade, and vertical circulations and decorations, guidelines for designing and developing eco-tourism resorts in Rasht were obtained as follows: 1) Entrance directly or through the vestibule or covered passage; 2) Maximum occupancy level of 60%; 3) One or two-story buildings; 4) The building is surrounded by a courtyard on one, two and three sides and adjacent to the main passages the location of the building in accordance with the shape of the ground; 5) One to one and a half and one-to-three ratios in the plan; 6) The use of semi-open space; 7) The use of multiple windows and the decorations of the façade with brickwork, cement work, and lime work; 8) Interior decoration of parget, mirror work, mural, and porcelain; 9) Wooden doors and windows; 10) Hip roof.

    Keywords: Vernacular architecture, Physical characteristics, Historic houses of Rasht, Traditional guesthouse, urban tourism
  • Azad Iranpanah, Farzin Charehjoo *, Kasra Ketabollahi Pages 57-68

    Problem statement: 

    Third place is a key concept for understanding the functioning of the relationship between the environment and society. Cities are complex socio-environmental systems and have always been a platform for social interaction, space for meeting, and spending leisure time. Looking at different areas of Sanandaj, the social inequalities in different neighborhoods, which are due to the unequal distribution of urban facilities and facilities, can be seen. This is sometimes associated with the authorities’ view of locations and mismatches between actions taken and the concept of place and users’ needs.

    Research objective

    The main goal of this research is to identify and validate the effective indicators in creating a third place.

    Research method

    The research method of this study is survey. This study is applied-developmental in terms of purpose and futuristic in terms of time. Data was collected through documentary and survey methods. Accordingly, “thematic” and “content” methods were used in evaluating the content of the subject literature, and also the “evidence-based” method was used in evaluating the case study and survey based on observation, documentation, and questionnaires. Qualitative information evaluation was performed in Maxqda 18 software.

    Conclusion

    The results of the study show the difference between the perspectives of influential groups including officials and users’ opinions about the status and characteristics of the third place. One of the reasons for changes in urban spaces and place creation is the level of society’s awareness of the effects of urban design as well as their demands. Such awareness will lead to the growth and development of people-oriented and the creation of urban places. Also, the set of users’ requests, based on the evidence-based evaluation of Didgah park hills and Mellat, is in line with the indicators of creating a third place based on the content analysis of the relevant literature. Based on this, suggestions for the environmental and indigenous features of Sanandaj are presented.

    Keywords: Content Evaluation, Third Place, Park, Hills, Evidence-Based, Sanandaj
  • Ehsan Ahmadi *, Pegah Aftabi Pages 69-80

    Problem statement:

     The complex and valuable structures of World Heritage Cities, as historical profiles and identities of societies, have emerged and developed throughout history and have been inherited from one generation to another. Due to the physical, social, and cultural significance of these cities, numerous researchers have tried to apply novel approaches to conserving and managing them. Also, over the years, many international institutions have been trying to present guidelines following modern management methods focusing on the active role of local communities. However, considering its specific physical, social, and cultural structure, each of these cities requires a tailored operational management structure, and applying a one-size-fits-all management approach in all societies is not feasible.

    Research objective

    This article mainly aims to examine the efficacy of the international charters’ guidelines in enhancing community participation in the conservation and management of World Heritage Cities and presenting a flexible applied framework for effectively implementing such an approach in these cities.

    Research method

    While applying a content analysis method to rank the guidelines of the international charters that include an approach to increasing community participation in the management of World Heritage Cities, this article examines the process of conservation and management in eight cities. Then, by comparing the findings, it discusses the efficacy of these guidelines in increasing community participation.

    Conclusion

    The results show that the active role of local communities in the conservation and management process of World Heritage Cities is essential. Its implementation requires conformity to the guidelines presented by international organizations in the field of managing historical cities. In implementing this process, the recommendations of the charters must be localized to the structural features of any given context to achieve the highest possible efficacy of the community participation approach.

    Keywords: Policymaking, World Heritage City, International Charters of City Management, Local community, Community participation
  • Sepideh Babazadeh Saloot, Mansoureh Tahbaz *, Leila Karimi Fard Pages 81-94

    Problem statement: 

    Energy crisis and energy saving, have turned the necessity of construction method reconsideration into one of the most important goals of planning and design in the country. This issue is vital in villages that have fewer resources, so the climatic design is at the top of rural architecture. The need to use sunlight as a suitable climatic solution in cold and mountainous villages doubles the importance of sunlit spaces. The title (sunlit spaces) introduced in this study can be part of the open or semi-open space in the body of rural houses, which causes a change in microclimate.

    Research objective

    The purpose of this study is to investigate the importance of sunlit spaces and show how to create a microclimate in the houses of mountainous villages. The most important question of this research is what is the role of sunlit space in the microclimate of mountainous rural houses? And what is the function of new constructions in this field?

    Research method

    This research employed analytical method and included field studies. The samples in the case study were the villages of Shemiranat in Tehran. To answer the research question, several vernacular buildings with sunny courtyards were selected. First, to use the residents’ experiences about the importance of the sunlit space, they were surveyed and interviewed. At this stage, the satisfaction and reasons for people’s dissatisfaction were identified. In the next step, the shadow mask and the examination of the sunny hours of the samples were analyzed using Ecotect software.

    Conclusion

    The results of this study indicate that sunlit spaces on the south front with a geometry protected from winter winds have a very important role in creating a favorable micro-climate and saving energy consumption. In new constructions, much attention should be paid to the solar envelope, and creating unwanted shadows should be avoided.

    Keywords: sunlit space, Micro-climate, shading mask, solar envelope, mountainous villages