فهرست مطالب

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال نهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر زمندی*، محمد حسنی، حسن قلاوندی صفحات 461-491

    مسیولیت اجتماعی دانشگاه موضوع مورد توجه سال‏های اخیر شده است. با توجه به اینکه ایفای مسیولیت اجتماعی باعث ارتقای سرمایه اجتماعی است. این پژوهش با هدف مدل‏سازی ساختاری تفسیری و تحلیل قدرت نفوذ بین‏ مولفه‏ های مسیولیت اجتماعی دانشگاه انجام شد. معیارهای کشف شده تعیین سطح شد و سپس تحلیلی از میزان وابستگی متغیرها ارایه شد‏. این پژوهش در زمره پژوهش های آمیخته و از نوع کیفی و کمی است. در مرحله اول برای ‏کشف مولفه‏ های مسیولیت اجتماعی در‏ دانشگاه ‏های ‏دولتی از روش تحلیل‏ مضمون استفاده شد و از طریق مصاحبه با خبرگان این حوزه اطلاعات اولیه کسب و مولفه ‏های مسیولیت ‏اجتماعی به دست آمد. در مرحله بعد، به منظور بررسی رابطه این مولفه ‏ها با یک دیگر و سطح بندی آن‏ها ‏از روش مدل‏سازی ‏ساختاری تفسیری استفاده شد. جامعه ‏آماری اعضای هییت‏علمی ‏دانشگاه شهید ‏بهشتی تهران بود. نمونه گیری این پژوهش هدفمند بود. طبق یافته ‏های پژوهش 13 مولفه در ارتباط با مسیولیت اجتماعی دانشگاه شناسایی و در 4 سطح دسته‏ بندی شد. نتایج حاکی از این است که مولفه‏ های‏ شفافیت‏، سیاست‏ گذاری علمی‏، نظام حکمرانی‏، مدیریت دانشگاه، و فرهنگ‏سازی ‏اثرگذارترین مولفه ‏ها هستند.

    کلیدواژگان: تحلیل مضمون، دانشگاه‏، مسئولیت ‏اجتماعی، سرمایه اجتماعی‏، مدل سازی ‏ساختاری تفسیری
  • سید احمد میرحسینی* صفحات 493-516

    یکی از سرمایه های گران قدر اجتماعی که در تامین سلامت فرد و جامعه اثرگذار است، اهتمام افراد نسبت به نزدیکان است که در آموزه های دینی به صله ارحام معروف است. گذشته از اینکه رعایت اقربا و توجه آنان نسبت به یک دیگر به طور طبیعی باعث رفع و دفع بسیاری از مشکلات و دستیابی به سلامت جسمی و روحی می شود، ممکن است آثاری وضعی و معنوی مترتب بر صله رحم و رعایت خویشاوندان انسان باشد که آموزه های دینی بیشتر ناظر به آن ها خواهد بود. حفظ هویت افراد، پیشگیری از جرایم اجتماعی و فقر اقتصادی، و رفع و دفع کینه توزی و اختلافات اجتماعی از آثار مهم صله ارحام است و رعایت حقوق ارحام به طور عمده به همدلی، مهربانی، و وحدت افراد خاندان می انجامد که مورد عنایت پروردگار و آثار و برکات معنوی است و نقص آن ها منشا خسارات مادی و عقوبت های اخروی خواهد شد که نوشتار پیش رو به استناد به منابع اسلامی و روشی تحلیلی به آن ها پرداخته است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سلامت جامعه، صله رحم، وحدت
  • مهدی احمدی*، علی جمشیدی، حمیدرضا یزدانی، علیرضا کاملی صفحات 517-542

    هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر احساس خودکارآمدی کارکنان بر مبنای کتاب ارزشمند نهج البلاغه بود. در این پژوهش از روش کیفی تحلیل مضمون استفاده شده که شامل گردآوری و تحلیل داده‏های کیفی است. مضمون استفاده شده در این پژوهش، متن نهج البلاغه بود که با تفحص در آن روایات مربوطه استخراج و سپس با مراجعه به کتاب شرح نهج البلاغه (پیام امام) به تجزیه وتحلیل آن ها پرداخته شد. در این پژوهش پیام ها از 16خطبه، 30 نامه و 30 حکمت کد‏گذاری شد. این پیام‏ها در مراحل بعد در 56 مفهوم، 10 مضمون فرعی و 3 مضمون اصلی دسته بندی شدند. در نهایت، مهم‏ترین عوامل موثر بر احساس خودکارآمدی کارکنان در سه دسته اصلی شامل عوامل فردی (خودشناسی و خودآگاهی، توکل به خداوند، عقل گرایی و عمل گرایی، برخورداری از تفکر راهبردی، اعتدال در انجام دادن کار، سعه صدر و شکیبایی)، عوامل مدیریتی (رهبری خدمت‏گزار، رهبری عدالت‏محور) و عوامل اجتماعی (دانش‏اندوزی از تجربیات دیگران، حمایت و پشتیبانی همکاران) شناسایی شد.

    کلیدواژگان: ابعاد خودکارآمدی، سرمایه روان‏شناختی، عوامل اثرگذار، نهج ‏البلاغه
  • طاها عشایری*، مریم امین، طاهره جهان پرور، فائزه رقمی صفحات 543-568
    سرمایه اجتماعی به پیوندهای عمیق و متقابل گروهی حاصل از تعامل و روابط اجتماعی اطلاق می شود که شامل اعتماد، انسجام، مشارکت، حمایت، و تعلق اجتماعی است. هدف اصلی پژوهش مطالعه رابطه بین مولفه های سرمایه اجتماعی با بزهکاری بود. روش پژوهش از نوع فراتحلیل کمی بود. حجم نمونه 14 سند در بازه زمانی 1387 تا 1400 بود که به روش نمونه گیری گلوله برفی و تعمدی با رعایت ملاک ورود و خروج تعیین شد. نتایج نشان داد طبق معیار کوهن و فیشر (اندازه اثر) سرمایه اجتماعی با بزهکاری اجتماعی رابطه معکوس و معناداری دارد و می تواند 37 - درصد از آن را تبیین کند. همچنین مولفه های سرمایه اجتماعی (انسجام اجتماعی = 31- درصد، اعتماد اجتماعی = 33- درصد، تعلق اجتماعی = 37- درصد، تعلق مذهبی = 39- درصد، حمایت اجتماعی = 35- درصد) تاثیر معکوس و معنا داری بر گرایش به بزهکاری اجتماعی دارند. در نتیجه سرمایه اجتماعی شکل غیررسمی کنترل جمعی است. این دارایی جمعی با ایجاد نظم اجتماعی، تقویت تعلق اجتماعی، افزایش تعامل و پیوندهای اجتماعی، و ایجاد سایبانی از نظارت و تعهد جمعی به هنجارهای اجتماعی اخلاقی رفتارهای بزهکارانه و مجرمانه را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: بزهکاری، تعلق اجتماعی، تعلق مذهبی، سرمایه اجتماعی، کنترل اجتماعی
  • محمد علی آبادی، هادی باقری* صفحات 569-589

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر هم‏آفرینی ارزش بر هم‏ هویتی هواداران با نقش میانجی سرمایه اجتماعی در اجتماعات آن لاین باشگاه‏های فوتبال بود. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت گردآوری داده‏ها توصیفی همبستگی است. جامعه پژوهش را هواداران عضو صفحه اینستاگرام باشگاه‏ های پرسپولیس و استقلال تشکیل دادند. نمونه با نرم‏افزار جی پاور 190 نفر تعیین و به روش در دسترس انتخاب شد. برای گردآوری داده‏ ها از پرسشنامه‏ های سرمایه اجتماعی لین و لیو، هم‏ه ویتی میل و آشفورث، و هم‏آفرینی ارزش حسیه استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط متخصصان مدیریت ورزشی و پایایی توسط آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی، و بارهای عاملی بررسی و تایید شد. داده‏ها با استفاده از معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی تحلیل شد. نتایج نشان داد هم‏آفرینی ارزش بر هر دو متغیر سرمایه اجتماعی و هم‏ هویتی هواداران تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین، سرمایه اجتماعی بر هم ‏هویتی هواداران تاثیر مثبت و معنادار داشت. به‏ علاوه، هم‏آفرینی ارزش به واسطه سرمایه اجتماعی بر هم‏ هویتی هواداران تاثیر مثبت و معنادار دارد. باشگاه ‏ها می‏توانند با سرمایه‏ گذاری روی اجتماعات آن لاین خود زمینه تعامل، شبکه‏ سازی، ارزش ‏آفرینی، و پیوند قوی‏تر با هواداران را فراهم سازند.

    کلیدواژگان: اجتماعات آن لاین، رفتار مشارکتی، هم ‏آفرینی ارزش، هواداران فوتبال
  • شهین مرداسی، وحید چناری*، سید علی اکبر احمدی، محمد تمیمی صفحات 591-616

    هدف از این پژوهش طراحی و اعتبار الگوی سوت زنی با هدف بالندگی در سازمان تامین اجتماعی بود. این پژوهش از نظر گردآوری داده‏ ها آمیخته با استفاده از داده‏های کیفی و کمی و از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش همه کارکنان سازمان در بخش‏های بیمه و درمان بودند که تعداد آن‏ها 67188 نفر بود و تعداد نمونه بر اساس جدول مورگان 380 نفر انتخاب شد. روش نمونه ‏گیری در مرحله کیفی به صورت هدفمند مشتمل بر 15 نفر از خبرگان در حوزه مدیریت بود. در بخش کیفی، با استفاده از تکنیک دلفی فازی، اقدام به تبیین ابعاد و مولفه ها و گویه های تحقیق شد. در بخش کمی، با استفاده از مولفه‏ های تبیین شده در بخش کیفی، اقدام به طراحی پرسشنامه و توزیع آن در جامعه مورد نظر شد. پس از تکمیل پرسشنامه ها، اطلاعات به دست آمده به وسیله نرم ‏افزارهای SPSS و SmartPLS تحلیل شدند. برای آزمون سوالات تحقیق و مدل سازی، از آزمون‏های استنباطی نظیر معادلات ساختاری و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج بخش کیفی و تحلیل دلفی نشان داد ابعاد سوت زنی شامل ملاحظات اخلاقی، ویژگی فردی، سوت زنی خارجی، سوت زنی رسمی است. همچنین ابعاد بالندگی سازمانی در سازمان تامین اجتماعی شامل سلامت و رفاه، ساختار سازمانی، تضمین پیشرفت، مشارکت با دیگران، گشودگی و شفافیت، پرورش و اختیار، بازخورد، آمادگی تغییر، و اعتماد سازمانی است. نتایج بخش کمی و آزمون معادلات ساختاری نشان داد سوت زنی سازمانی بر بالندگی سازمانی تاثیر معنادار دارد.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، بالندگی سازمانی، سازمان تامین اجتماعی، سوت زنی، شناسایی ابعاد
  • الهام حیدری*، نادر سید کلالی، نیما شریعتی صفحات 617-637

    سازمان‏ها برای ادامه حیات در دنیای رقابتی امروز باید توانمندی‏های خود را ارتقا دهند. عملکرد مطلوب هر سازمان به مدیریت کارآمد منابع آن وابسته است. یکی از منابع کلیدی هر سازمانی سرمایه اجتماعی آن است. بنابراین، توجه به سرمایه اجتماعی و عوامل اثرگذار بر آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه فضیلت سازمانی و سرمایه اجتماعی با درنظر گرفتن نقش میانجی تعهد سازمانی و نقش تعدیل‏گر هوش معنوی انجام گرفت. در پژوهش حاضر کارکنان بانک اقتصاد نوین به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند. با توجه به وجود 9 منطقه در این بانک و از آنجا که تعداد کارکنان مناطق مختلف تقریبا با یکدیگر برابر است، به منظور تعیین نمونه آماری، از نمونه‏ گیری تصادفی ناحیه‏ای استفاده شد و مجموعا 560 پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده‏ ها با استفاده از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و روش حداقل سازی مربعات جزیی صورت پذیرفت. بر اساس یافته‏ های پژوهش، فضیلت سازمانی بر سرمایه اجتماعی اثر مثبت و معناداری دارد. نقش میانجی تعهد سازمانی و نقش تعدیل‏گری هوش معنوی در رابطه بین فضیلت سازمانی و سرمایه اجتماعی نیز مورد تایید قرار گرفت. یافته‏ های تحقیق حاضر می‏تواند باعث توجه بیشتر سازمان ها به فضیلت سازمانی، تعهد سازمانی، و هوش معنوی در راستای دستیابی به سرمایه اجتماعی شود.

    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، سرمایه اجتماعی، فضیلت سازمانی، هوش معنوی
|
  • AliAkbar Zamandi, Mohammad Hassani, Hasan Galavandi Pages 461-491

    University social responsibility has been the subject of interest in recent years. As fulfilling social responsibility promotes social capital, this study set out to extract the structural-interpretive modeling and analyze the influence levels of various component s of university social responsibilities in this regard. In addition, it determined the level of the extracted criteria and provided an analysis of the degree of dependence of system variables. This research was a mixed methods study that had qualitative and quantitative phases. In the first step, thematic analysis was used to obtain the component s of university social responsibilities, and basic information and social responsibility components were obtained from interviews with experts in this field. In the next step, in order to investigate the relationship among these concepts and their leveling, the structural-interpretive modeling method was used. The statistical population was comprised of the faculty members of Shahid Beheshti University in Tehran, out of which the sample was obtained using purposive sampling. According to research findings, 13 components were identified in relation to university social responsibility, which were then categorized into 4 levels. The results showed that transparency, scientific policy making, governance system, university management, and enculturation were the most effective components.

    Keywords: social responsibility, thematic analysis, social capital, interpretive-structural modeling
  • Seyyed Ahmad Mir Hosseini * Pages 493-516

    One of the precious social capitals that is effective on ensuring the healthfulness of the individual and the society is the compassion of individuals for their relatives, which is known as Salah Arham in Islamic teachings. Apart from the fact that having compassion for relatives and paying attention to them naturally solves many problems and helps achieve physical and mental health, there may be some positive spiritual effects resulting from compassion and respect for relatives, which are mostly discussed by religious teachings. Preservation of people's identity, prevention of social crimes and economic poverty, and removal of grudges and social disputes are among the main effects of the compassion for relatives. Observing the rights of relatives essentially leads to empathy, kindness, and unity of the relatives. These effects are liked by God, and bring about other spiritual effects and graces. On the contrary, lack of these qualities will lead to worldly harms and otherworldly punishments. The article at hand relies on Islamic resources and the analytic method to analyze these points.

    Keywords: compassion to relatives, community healthfulness, Social capital, Unity
  • Mehdi Ahmadi *, Ali Jamshidi, HamidReza Yazdani, Alireza Kameli Pages 517-542

    The purpose of this study was to identify the factors affecting employees' sense of self-efficacy based on the precious book Nahj al-Balaghah. In this research, the qualitative method of thematic analysis was used, which includes the collection and analysis of qualitative data. The data source used in this research was the text of Nahj al-Balaghah, from which the relevant narrations were extracted. Then, by referring to the book Sharh Nahj al-Balaghah (Imam's Message), the extracted narrations were analyzed. In this research, messages were coded based on 16 sermons, 30 letters, and 30 sayings. These messages were then categorized into 56 concepts, 10 sub-themes, and 3 main themes. Finally, the most important factors affecting employees' sense of self-efficacy were classified as three main categories, including individual factors (self-knowledge and self-awareness, trust in God, rationalism and pragmatism, strategic thinking, moderation in work, perseverance, and patience), managerial factors (service-providing leadership and justice-oriented leadership), and social factors (learning from the experiences of others and supporting colleagues).

    Keywords: Psychological capital, Effective Factors, self-efficacy dimensions, Nahjul Balaghah
  • Taha Ashairi *, Maryam Amin, Tahereh Jahanparvar, Faezeh Raghami Pages 543-568
    Social capital refers to the deep and mutual bonds of a group resulting from interaction and social relations, which includes trust, cohesion, participation, support, and social belonging. The main purpose of this study was to study the relationship between the components of social capital and delinquency. The research method was quantitative meta-analysis. The sample was comprised of 14  documents published from 2008  to 2021 and selected through deliberate snowball sampling method, observing the entry and exit criteria. The results showed that according to Cohen and Fisher's effect size, social capital had a negative significant relationship with social delinquency and was able to explain -37%  of it. In addition, the components of social capital (social cohesion = -31 %; social trust = -33%; social belonging = -37%; religious belonging = -39%, and social support = -35 %) had a negative significant effect on the tendency towards social delinquency. Overall, the study indicated that social capital is an informal form of collective control, which reduces delinquent and criminal behavior by creating social order, strengthening social belonging, increasing interaction and social bonds, and creating an umbrella of supervision and collective commitment to social-moral norms.
    Keywords: Social capital, delinquency, social belonging, social control, religious belonging
  • Mohammad Aliabadi, Hadi Bagheri * Pages 569-589

    The purpose of this study was to determine the effect of value co-creation on fans' identification, with the mediating role of social capital, in online communities of soccer clubs. The study was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection and analysis. The statistical population was comprised of the followers of the two Instagram pages of Persepolis and Esteghlal soccer clubs. The optimal sample size was determined by G-Power to be 190 individuals, who were then selected via convenience sampling method. For data collection, Lin and Lu’s (2011) social capital questionnaire, Mael and Ashforth’s (1992) identification questionnaire, and Hsieh’s (2015) value co-creation questionnaire were used. The content validity of the questionnaires was checked and confirmed by sports management experts, and their reliability by Cronbach's alpha, composite reliability, and factor loadings. The data were analyzed using Partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM). The results showed that value co-creation has a positive and significant impact on both fans' identification and social capital. Moreover, it was revealed that social capital influences fans' identification positively and significantly. In addition, value co-creation had a positive and significant impact on the fans’ identification through social capital. Thus, by investing in their online communities, clubs can provide the basis for interaction, networking, value-creation, and a stronger bond with fans.

    Keywords: Value co-creation, Football fans, Online Communities, Collaborative Behavior
  • Shahin Mardasi, Vahid Chenari *, Seyed AliAkbar Ahmadi, Mohammad Tamimi Pages 591-616

    The purpose of this study was to design and validate a whistleblowing model in order to help grow the Social Security Organization of Iran. It was a descriptive-survey study that relied upon mixed-methods approach for data collection and analysis. The statistical population of the study was comprised of all employees of the Social Security Organization in the insurance and medical sectors (N= 67,188), with an optimal sample size of 380 participants (as indicated by Morgan’s table). The purposive sampling method adopted in the qualitative phase led to the selection of 15 experts in the field of management. In this phase, the fuzzy Delphi method was used to explain the dimensions, components, and items of the research. In the quantitative phase, the components explained in the qualitative phase were used to design a questionnaire, which was then distributed in the target community. After receiving the filled-in questionnaires, the obtained data were analyzed by SPSS and SmartPLS software. Inferential tests such as structural equation modeling and path analysis were used to test research questions and undertake modeling. The qualitative phase and Delphi analysis results showed that the dimensions of whistleblowing included moral considerations, personal characteristics, external whistleblowing, and formal whistleblowing. Moreover, the dimensions of organizational growth in the Social Security Organization included health and wellbeing, organizational structure, assurance of progress, partnership with others, openness and transparency, nurture and volition, feedback, readiness for change, and organizational trust. The results of quantitative phase and structural equation modeling revealed that organizational whistleblowing had a significant effect on organizational growth.

    Keywords: Whistleblowing, Organizational growth, Social Security Organization of Iran, identification of dimensions, Accreditation
  • Elham Heydari *, Nader Seyed Kalali, Nima Shariati Pages 617-637

    The present study aims to investigate the impact of organizational virtuousness on social capital with the mediating role of organizational commitment and the moderating role of spiritual intelligence, applying structural equation modeling. The studied population incorporates the employees of the Eghtesad Novin Bank, which is a private bank in Iran. In order to gather data, a standard questionnaire was distributed among the employees. In the end, 560 questionnaires were returned. The data analysis was done through partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM). Based on the research findings, organizational virtuousness affects social capital positively. Organizational commitment also mediates the relationship between organizational virtuousness and social capital, and spiritual intelligence plays the role of moderator in the aforementioned relationship. In other words, all hypotheses of the research were confirmed. The findings of the present research show the importance of organizational virtuousness, organizational commitment, and spiritual intelligence in order to strengthen social capital.

    Keywords: Social capital, organizational virtuosity, Organizational Commitment, spiritual intelligence