فهرست مطالب

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن ردادی*، محمود مهام صفحات 1-16
    شواهد بسیاری وجود دارد که نشان می دهد سرمایه اجتماعی به موفقیت برنامه های توسعه منجر می شود. در این مقاله تلاش می شود جایگاه سرمایه اجتماعی در برنامه های توسعه بررسی شود و برای ارتقای این جایگاه در قانون های توسعه آینده پیشنهادهایی ارایه شود. سوال اصلی این است که در برنامه های توسعه چگونه به سرمایه اجتماعی پرداخته شده بود؟ برای بررسی این موضوع از روش تحلیل مضمونی استفاده می شود. در سه برنامه نخست توسعه، رویکرد اقتصادی غالب بود و حتی نامی از سرمایه اجتماعی در این برنامه ها نیست. از برنامه چهارم به بعد سرمایه اجتماعی به برنامه های توسعه راه یافت. با این حال، اغلب، مولفه های ساختاری و شناختی و ارتباطی در تعادل نبودند و معمولا فقط جنبه هایی از سرمایه اجتماعی برجسته می شد. پیشنهاد می شود نظم و تعادل بخشیدن به مولفه های سرمایه اجتماعی در قوانین برنامه توسعه آینده مورد توجه سیاست گذاران قرار گیرد. در این زمینه طراحی بسته سیاستی برای ارتقای سرمایه اجتماعی، که در آن همه مولفه های سرمایه اجتماعی در کنار هم دیده شود، می تواند راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل مضمونی، سرمایه اجتماعی، قانون برنامه توسعه، مشارکت
  • مهدی سلیمی*، الهام اخوان، آذر محققیان صفحات 17-32
    هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی پارادایمی مدیریت کارآمد سرمایه اجتماعی در سازمان های ورزشی بود. این پژوهش از نظر ماهیت پژوهش کاربردی، نحوه و روش اجرا کیفی کمی (آمیخته)، و از لحاظ رویکرد استقرایی اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش خبرگان آگاه به حوزه تحقیق بودند. نمونه گیری به صورت هدفمند و با روش گلوله برفی انجام پذیرفت. ابزار گردآوری داده در بخش کیفی مصاحبه از نوع نیمه ساختار یافته بود. در این مطالعه با 16 نفر مصاحبه انجام شد که پس از مصاحبه چهاردهم تکرار در اطلاعات دریافتی به وضوح قابل مشاهده بود و به مرحله اشباع نظری رسید. با این حال، جهت اطمینان از کفایت دو مصاحبه دیگر نیز به انجام رسید. جهت تعیین روایی از معیار مقبولیت لینکلن و گوبا و جهت تعیین پایایی از روش حسابرسی فرایند و توافق درونی استفاده شد. داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز و محوری و انتخابی تحلیل شدند. در سه مرحله کدگذاری، مقوله های اصلی و مولفه ها شناسایی و به یک دیگر مرتبط شدند که عبارت بودند از مقوله ارتباطی (اعتماد فردی و اعتماد متقابل)، مقوله شناختی (رعایت هنجار و احساس امنیت)، مقوله ساختاری (دموکراسی سازمانی)، و مقوله عاطفی (همدلی و سلامت روانی). در نهایت مفاهیم احصاشده در نرم افزار Smart Pls تحلیل شدند و مدل نهایی شکل گرفت. توجه به مدل ارایه شده می تواند زمینه ساز مدیریت و توسعه سرمایه اجتماعی در سازمان های ورزشی و بهره گیری از مزایای آن شود.
    کلیدواژگان: سازمان های ورزشی، سرمایه اجتماعی، مدیریت کارآمد
  • یوسف پاشازاده*، سمیرا بهروزی صفحات 33-49

    هدف این پژوهش بررسی نقش رویکرد مدیریت منابع انسانی پایدار بر مسیولیت‏پذیری اجتماعی شرکت با نقش میانجی سرمایه ‏ اجتماعی است. این پژوهش از نظر هدف توسعه‏ای  کاربردی است. همچنین به لحاظ روش جمع آوری داده ها از نوع توصیفی  پیمایشی و در دسته تحقیقات همبستگی قرار می‏گیرد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کارشناسان و مدیران فعال در بخش مدیریت منابع انسانی شرکت‏های کوچک و متوسط استان آذربایجان ‏غربی تشکیل دادند. حجم نمونه شامل 190 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای تحلیل فرضیه ها نیز از روش مدل سازی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار های SPSS24 و Smart PLS4 استفاده شد. داده‏ها نشان دادند مدیریت منابع انسانی پایدار به صورت مستقیم بر مسیولیت اجتماعی سازمان و سرمایه ‏ اجتماعی تاثیر دارد. همچنین سرمایه ‏ اجتماعی نیز به صورت مثبت و مستقیم بر مسیولیت‏پذیری اجتماعی سازمان اثر دارد. در نهایت، نقش میانجی سرمایه ‏ اجتماعی در بین مدیریت منابع انسانی پایدار و مسیولیت اجتماعی شرکت‏ها تایید شد. با توجه به یافته‏های تحقیق، می‏توان گفت رویکرد مدیریت منابع انسانی پایدار یکی از عوامل اصلی اثرگذار بر توسعه مسیولیت‏پذیری اجتماعی در شرکت‏هاست. همچنین می‏توان اشاره کرد که به‏رغم نقاط اشتراک موجود بین سرمایه ‏ اجتماعی و مسیولیت‏پذیری اجتماعی، با هدف ارتقای مسیولیت‏پذیری اجتماعی، لازم است شرکت‏ها استراتژی‏های مناسبی برای توسعه ‏ سرمایه ‏ اجتماعی درون سازمانی انتخاب کنند.

    کلیدواژگان: سرمایه ‏ اجتماعی، مدیریت منابع انسانی پایدار، مدیریت منابع انسانی سبز، مسئولیت ‏پذیری اجتماعی
  • مسعود طاهری نیا، علی شریعت نژاد، فریبرز فتحی چگنی* صفحات 51-68
    توجه ویژه به نیروی انسانی به عنوان اصلی ترین عامل ارتقای بهره وری در سازمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ به نحوی که هر عاملی که موجب بی تفاوتی و تلاش حداقلی افراد نسبت به اهداف سازمان می شود باید به سرعت شناسایی شود و مورد اصلاح قرار گیرد. از همین رو هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر خویشاوندسالاری بر بی تفاوتی سازمانی کارکنان با نقش میانجی سرمایه اجتماعی در سازمان های دولتی استان لرستان است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است که در زمره پژوهش های توصیفی از نوع همبستگی قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش تعداد 1331 نفر از کارکنان ادارات کل ستادی استان لرستان مستقر در شهر خرم آباد بودند. از این میان نمونه ای به تعداد 297 نفر به روش تصادفی طبقه ای از میان آن ها انتخاب شد. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های بی تفاوتی سازمانی دانایی فرد و همکارانش (1389)، سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998)، و خویشاوندسالاری آراسلی و تامر (2008) استفاده شد. در این پژوهش روش های آماری توصیفی و استنباطی و برای تحلیل داده های پژوهش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار pls به کار رفت. نتایج پژوهش نشان داد خویشاوندسالاری از طریق سرمایه اجتماعی دارای اثر مثبت و معنی دار بر بی تفاوتی سازمانی کارکنان در سازمان های دولتی استان لرستان است.
    کلیدواژگان: بی تفاوتی سازمانی، خویشاوندسالاری، سازمان های دولتی، سرمایه اجتماعی
  • پیام سلطانی*، لورا چپری، محمد سجادیان صفحات 69-83

    هدف از پژوهش حاضر تدوین الگوی پیشایندهای سرمایه ‏های اجتماعی در ورزش دانش‏آموزی بود. پژوهش حاضر از منظر هدف توسعه‏ ای کاربردی، از نظر داده‏ ها کیفی، و از نظر ماهیت و روش اجرا داده بنیاد بود. جامعه آماری شامل استادان دانشگاهی و مدیران حیطه ورزش دانش آموزی بود. از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد. جمع آوری اطلاعات تا اشباع نظری داده ها ادامه یافت و تعداد 21 مصاحبه فردی نیمه ساختاریافته انجام گرفت. برای سنجش پایایی در این پژوهش از روش «پایایی بازآزمون» استفاده شد. برای تعیین روایی (تاییدپذیری) یافته‏ها نیز از دو تکنیک جمع ‏آوری داده ‏ها از منابع متعدد و تحلیل موارد منفی استفاده شد. به  منظور تجزیه وتحلیل داده ها از استراتژی نظریه داده بنیاد رویکرد گلیزر (1978) با استفاده از نرم افزار مکس کیودا 10 استفاده شد. با کمک نرم افزار در مرحله کدگذاری باز تعداد 189 کد مستقل باز اولیه (مفاهیم)، 60 کد باز ثانویه (مقوله های فرعی)، و در نهایت بر اساس کدهای باز ثانویه 10 مقوله اصلی ایجاد شد. در کدگذاری گزینشی 10 مقوله اصلی شامل عوامل ارتباطی، عوامل هنجاری، عوامل اجتماعی، عوامل زمینه‏ای، عوامل فرهنگی، عوامل اجرایی، عوامل رفتاری، عوامل شخصیتی، عوامل خانوادگی، و عوامل رسانه‏ای تقسیم شدند. در نهایت برای تدوین مدل نهایی پیشایندهای سرمایه اجتماعی 10 مقوله اصلی شناسایی شده در 3 بعد اجتماعی و سیستمی و فردی دسته‏بندی شدند.

    کلیدواژگان: پیشایندها، سرمایه اجتماعی، نظریه داده بنیاد، ورزش دانش آموزی
  • اکبر ذوالفقاری* صفحات 85-101
    هدف

    تاثیر سرمایه اجتماعی بر عملکرد شغلی بر کسی پوشیده نیست؛ به گونه ای که تاکنون به ویژه در دهه 1389 1399 مقالات متعددی در این زمینه منتشر شده و نتایج متفاوتی داشته است. به همین سبب، هدف اصلی تحقیق تبیین رابطه سرمایه اجتماعی و عملکرد شغلی در ایران (پژوهش‏‏ ‏های بازه زمانی 1389 تا 1399) با رویکرد فراتحلیل است.

    روش

    روش تحقیق از نوع فراتحلیل کمی (cma3) و ابزار آن پرسشنامه معکوس است. جامعه آماری پژوهش 27 تحقیق پیمایشی (علمی‏ ‏ پژوهشی) است که 11 پژوهش با رعایت روایی، اعتبار و کیفیت پژوهش، وجود ضریب همبستگی، حجم نمونه، و سطح معناداری انتخاب شدند. روش نمونه‏ ‏گیری هدفمند است. روایی و پایایی پژوهش کنترل‏ ‏ و به روش فرمول کوهن و فیشر اندازه اثر آن‏ ‏ها برآورد شده است.

    یافته‏‏ ‏های تحقیق: 

    یافته‏‏ ‏ها نشان داد اندازه اثر کلی سرمایه اجتماعی بر عملکرد شغلی در حد متوسط رو به بالا یعنی به میزان 467/0 است و با توجه به ناهمگنی مطالعات متغیر کیفی «نوع جامعه آماری» به عنوان متغیرهای تعدیلگر در محاسبات لحاظ شد و نتایج نشان داد عملکرد شغلی جامعه دانشگاهی بیشتر از جامعه غیردانشگاهی متاثر از سرمایه ‏ ‏اجتماعی است.

    نتیجه

    جهت بهبود وضعیت عملکرد شغلی در سازمان‏ ‏های مختلف ‏باید برای ارتقای سرمایه اجتماعی تلاش مضاعف صورت بگیرد. این مهم با آموزش ارتباطات اثربخش، بهبود فرایند ارتباطات، افزایش تعاملات میان کارکنان و مدیران در داخل و خارج سازمان، ایجاد فرهنگ و جوی آکنده از همکاری، اعتماد متقابل، کار تیمی، و مشارکت بین بخشی  محقق می‏ ‏شود و سازمان ها را به سمت تعالی و سرآمدی سوق می دهد.

    کلیدواژگان: اندازه اثر، توسعه اجتماع، سرمایه اجتماعی، عملکرد شغلی، متغیر تعدیلگر
  • عصمت رسولی*، جلال دلقندی، حسین خنیفر، لادن سلیمی صفحات 103-113
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تربیت به مثابه یک سرمایه اجتماعی در پسامدرن است. این پژوهش از نوع کتابخانه ای و مبتنی بر مقالات و رفرنس های داخلی و خارجی است. نتایج پژوهش بیانگر این مطلب است که پسامدرنیسم از آنجا که دیدگاهی منتقدانه در برابر معضلات و بن بست های مدرنیته دارد معتقد است مدرنیته قادر به پاسخگویی به بسیاری از نیازهای بشری نمی باشد و از دیدگاه تربیتی ایده های جدیدی را مطرح کرده که باعث تشخیص ضعف ها و بحران های نظام آموزشی مدرنیسم شده است؛ از جمله بهره گیری از روش ساختارزدایی متون آموزشی، حمایت از محلی گرایی و منطقه ای شدن در نظام آموزشی، توجه به عنصر دیگری در تعلیم و تربیت، توجه خاص به نقد و انتقاد، توصیه به آموزش و پرورش گفت وگومحور، تاکید بر روش های کیفی تحقیق در زمینه علوم انسانی و علوم تربیتی محل نقد و انتقاد و بازنگری می باشد.در نهایت می توان گفت شناسایی آموزه های تربیتی پست مدرن و پی بردن به نقاط قوت و ضعف آن می تواند به افزایش آگاهی و ارتقای سطح دانش مربیان و متربیان برای مواجهه با این نحله فکری کمک کند.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، پسامدرن، سرمایه اجتماعی
|
  • Mohsen Rddadi *, Mahmood Maham Pages 1-16
    A lot of evidence shows that social capital leads to the success of development plans. In this article, an attempt is made to examine the position of social capital in development plans and to make suggestions to improve this position in future development plan laws. The main question is, how was social capital addressed in the development plans? The thematic analysis method is used to investigate this issue. In the first three development plans, an economic approach was dominant, and there is not even a mention of social capital in these texts. From the fourth plan onwards, social capital entered the development plans. However, often, structural, cognitive, and relational components were not balanced, and usually, one aspect of social capital was highlighted. Therefore, it suggested that giving order and balance to the components of social capital in the laws of the future development plan should be considered by the policymakers. In this context, designing a policy package to promote social capital in which all components of social capital are seen together can be a way forward.
    Keywords: Social capital, Development Plan Law, participation, Thematic analysis
  • Mehdi Salimi *, Elham Akhavan, Azar Mohagheghian Pages 17-32
    This research aimed to provide a paradigm model of effective social capital management in sports organizations. In terms of the nature of the research, this research is practical, and in terms of the method of implementation of data, it is a qualitative-quantitative (mixed) one. Also, considering the approach, this study is inductive-exploratory. The statistical population of the research was made up of experts in the field of research. The sampling was done purposefully and by snowball method. The data collection tool in this research was a semi-structured interview in the qualitative part. In the first step of the study, 16 people were selected to be interviewed. After the 14th interview, repetition in the received information was visible and reached the stage of theoretical saturation. However, toto ensure the tool's adequacy, two other interviews were also conducted. To determine the validity of interviews, the Lincoln and Guba criterion was used. Also, the tool's reliability was checked by the method of auditing the process and internal agreement. In the second step, the data were analyzed through :open, major and selective coding stages. In three stages of coding, the main categories and components were identified and related to each other, which were the Communication category (individual trust and mutual one), the Cognitive category (norm compliance and sense of security), the Structural category (organizational democracy), and finally Emotional category (empathy and mental health). As the last step of the research, the collected concepts were analyzed in Smart PLS software, and the ultimate model was formed. Paying attention to the presented model can become the basis for managing and developing social capital in sports organizations and taking advantage of its benefits.
    Keywords: sports organizations, Social capital, Effective management
  • Yousef Pashazadeh *, Samira Behrozi Pages 33-49

    This research aims to investigate the role of sustainable human resources management approach on corporate social responsibility with the mediating role of social capital. This research was developmental-applicative in terms of its purpose. Also, according to the data collection method, it is a descriptive-survey type and is included in the category of correlational research. The statistical population of the present study consists of experts and active managers in the human resource management department of small and medium-sized companies in West Azerbaijan province. The sample size included 190 people who were selected by simple random sampling. The structural equation modeling method was used with the help of SPSS24 and Smart PLS4 software to analyze the hypotheses. The data show that sustainable human resource management .immediatedirectly impacts the organization's social responsibility and social capital; Also, social capital has a positive and direct impact on the organization's social responsibility. Finally, the mediating role of social capital between sustainable human resource management and corporate social responsibility was confirmed. According to the research findings, it can be said that the sustainable human resource management approach is one of the main factors affecting the development of social responsibility in companies. It can also be pointed out that despite the points of commonality between social capital and social responsibility, to promote social responsibility, companies must choose appropriate strategies for the development of social capital within the organization.

    Keywords: Sustainable human resource management, Social capital, Social Responsibility, Green Human Resource Management
  • Masood Taherinia, Ali Shariat Nezhad, Fariborz Fathi Cehgeni * Pages 51-68
    Paying particular attention to human resources as the main factor in improving productivity in the organization is of particular importance so any factor that causes indifference and minimal effort of people toward the goals of the organization should be quickly identified and corrected. This study aimed to investigate the effect of nepotism on organizational indifference of employees with the mediating role of social capital in government organizations in Lorestan province. In terms of purpose, the present study is an application that falls into the category of descriptive correlational research. The study's statistical population was 1331 employees of general staff of Lorestan province based in Khorramabad city. According to the Morgan table, a sample size 297 was selected by stratified random sampling. To measure the variables of the research, Danaeifard et al’s organizational indifference (2010), Nahapiet & Ghoshal’s Social Capital (1998) and the nepotism of  Arasli & Tumer 's (2008) have been used. Cronbach's alpha demonstrated the reliability of the questionnaires. In this research, descriptive and inferential statistical methods have been used, and to analyze the research data, structural equation modeling and PLS software have been used. The results showed that nepotism through social capital has a positive and significant effect on the administrative indifference of employees in government organizations of Lorestan province employees corporate indifference in Lorestan province government organizations.
    Keywords: Nepotism, Social capital, organizational indifference, Government Organizations
  • Payam Soltani *, Laura Chapri, Mohammad Sajadian Pages 69-83

    The current research aimed to design a model of the antecedents of social capital in student sports. The recent research was from the perspective of developmental-applicative goals, in terms of qualitative data and terms of the nature and implementation method of foundation data. The statistical population included university professors and sports managers in student sports. The snowball sampling method was used, data collection continued until theoretical data saturation and 21 semi-structured individual interviews were conducted. Retest reliability method was used to measure reliability in this research. Two data collection techniques from multiple sources and analysis of negative cases were used to determine the validity of the findings. To analyze the data, Glazer's approach (1978) using the software (MAXQDA 10) was used. With the help of the software in the open coding stage, 189 independent primary available codes (concepts), 60 secondary open codes (subcategories), and finally, based on the secondary genuine codes, ten main categories were created. In selective coding, ten main categories, including communication factors, normative factors, social factors, contextual factors, cultural factors, executive factors, behavioral factors, personality factors, family factors, and media factors, were divided. Finally, to compile the final model of the antecedents of social capital, the ten main categories identified were categorized into three social, systemic, and individual dimensions.

    Keywords: Social capital, Antecedents, Student Sports, Foundation data theory
  • Akbar Zolfaghari * Pages 85-101
    Purpose

    The effect of social capital on job performance is not a secret. So far, especially in the decade of 2010-2020, many articles have been done in this field, And it has had different results. For this reason, the primary purpose of the research is to explain the relationship between social capital and job performance in Iran: researches from 2010 to 2020 with a meta-analysis approach.

    Method

    The current research method is meta-analysis and its tool is reverse questionnaire. Its statistical population is 11 studies, which were selected by purposive sampling of 27 survey documents from 2010-2020. The validity and reliability of the research were controlled, and their effect size was estimated using the Cohen and Fisher formula.

    Findings

    The findings showed that the size of the overall effect of social capital on job performance is moderately large, i.e., 0.467, and due to the heterogeneity of the studies, the qualitative variable "type of statistical population" was included as moderating variable in the calculations. Based on the findings, the university community's career performance is more affected by social capital than the non-university community.

    Conclusion

    ToTo enhance job performance in different organizations, a double effort should be made to promote social capital. This is achieved by practical communication training, improving communication, increasing interactions between employees and managers inside and outside the organization, and creating a culture and atmosphere entire of cooperation, mutual trust, teamwork, and partnership between organizations.

    Keywords: Social capital, Job performance, Effect Size, Moderator Variable, Community Development
  • Esmat Rasouli *, Jalal Delghandi, Hossein Khanifar, Ladan Salimi Pages 103-113
    The above research aimed to investigate education as a social capital in the postmodern era. The above study has been compiled from a library and based on domestic and foreign articles and references. The results of the above research show that since postmodernism has a critical view of the problems and dead ends of modernity, it believes that modernity has not been able to respond to many human needs. Especially from the point of view of education, he has put forward new ideas that have caused the identification of the weaknesses and crises of the modernist educational system, including using the method of deconstructing academic texts, supporting localism and regionalization in the educational system, paying attention to another element in education. Special attention has been given to critique and criticism, recommendations for dialogue-oriented education and training, and an emphasis on qualitative research methods in the field of humanities and educational sciences; despite these, the postmodernity movement itself also has criticism and revision. In the end, it can be said that identifying post-modern academic teachings and realizing its strengths and weaknesses can help increase awareness and improve educators' knowledge level to face this way of thinking.
    Keywords: Education, Postmodern, Social capital