فهرست مطالب

نظریه های کاربردی اقتصاد - سال نهم شماره 3 (پیاپی 34، پاییز 1401)

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال نهم شماره 3 (پیاپی 34، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الهام حشمتی دایاری، سهراب دل انگیزان*، محمدشریف کریمی صفحات 1-30

    هدف اصلی این مقاله اندازه گیری رشد فقرزدا در مناطق شهری ایران با استفاده از ماتریس چانونا (2020) و رتبه بندی دسته های فعالیت و گروه های شغلی در مناطق شهری ایران بر اساس رشد فقرزدا با تکنیک تاپسیس اقلیدسی می باشد. بدین منظور از داده های هزینه و درآمد خانوارهای شهری ایران طی دوره 1398-1392 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که طی دوره تحت بررسی تنها دوره یک ساله 1396-1395 رشد و توزیع درآمد هردو به نفع فقرا عمل کرده اند و رشد فقرزدا بوده است. لکن در دوره 1395-1394 باوجود رشد، فقر افزایش یافته و رشد فقرزا بوده است. در سایر سال ها شاخص چانونا دال بر افزایش فقر بوده است. همچنین نتیجه الگوی تاپسیس نیز نشان می دهد که در میان دسته های فعالیت «فعالیت های مالی و بیمه ای» و در میان گروه های شغلی؛ گروه «کارمندان امور اداری و دفتری» در رتبه نخست فقرزدایی بر اساس معیارهای سه گانه رشد، فقر و نابرابری قرار می گیرند. بنابراین برای کاهش فقر توصیه می شود که در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های اقتصادی به رشد و بازتوزیع درآمد توجه توامان صورت گیرد؛ تا همچون دوره 1396-1395 فقر کاهش یابد. چراکه توجه تنها به رشد مانند دوره 1395-1394 می تواند فقر را در سطح کشور بیفزاید. به علاوه اگرچه که بهبود وضعیت توزیع درآمدها می تواند به قدری باشد که حتی باوجود نبود رشد نیز، فقر کاهش یابد؛ اما در سایر دوره های یک ساله بررسی شده می توان مشاهده کرد که عدم توجه به رشد منجر به افزایش فقر در کشور گشته و تغییرات نابرابری به تنهایی بر افزایش فقر فایق نیامده است.

    کلیدواژگان: رشد فقرزدا، فقر، رشد، نابرابری، استان های ایران
  • مریم فلاح تفتی، سید یحیی ابطحی*، جلیل توتونچی، زهره سادات طباطبایی نسب صفحات 31-58

    مدل سازی نوسانات در بازارهای مالی به دلیل اهمیت آن برای اقتصاد، مورد توجه پژوهشگران دانشگاهی است. علیرغم کارهای تجربی انجام شده، مدل سازی نوسانات در این بازارها همچنان یک چالش است. برای این منظور در مطالعه حاضر به بررسی نوسانات بازارهای مالی و بنیان های اقتصاد کلان در ایران با استفاده از روش الگوی داده های ترکیبی با تواتر متفاوت (میداس) برای بازه زمانی متفاوت فصلی و سالانه پرداخته شد. در الگوی برآورد شده از داده های سالانه درجه باز بودن تجاری، مخارج دولت، بهره وری، نرخ تورم و نرخ بهره و داده های فصلی نوسانات قیمت نفت، نوسانات نرخ ارز، حجم پول و شاخص قیمت سهام برای سال های 1397-1370 استفاده شده است. اطلاعات مربوط به سال 1398 در برآورد اولیه رابطه استفاده نشد تا بتوان قدرت پیش بینی الگو را خارج از محدوده برآورد، محک زد. براساس نتایج نرخ تورم، حجم پول، نوسانات نرخ ارز و نوسانات قیمت نفت خام تاثیر مثبت بر نوسانات بازارهای مالی دارد و به ازای یک درصد افزایش در نرخ تورم و حجم پول، نوسانات بازارهای مالی 92 و 82 درصد افزایش می یابد. بعبارتی از لحاظ ساختار اقتصادی، افزایش نرخ ارز به صورت پایدار موجب رونق اقتصادی در جامعه می شود، اما اگر این افزایش به صورت مقطعی باشد، نمی توان رونق اقتصادی را مشاهده کرد. همچنین با مقایسه مقادیر پیش بینی شده با مقادیر محقق شده و اضافه کردن فصول دوم، سوم و چهارم به مدل، دقت پیش بینی مدل بالاتر رفته و به مقادیر واقعی نزدیکتر می شود.

    کلیدواژگان: بازارهای مالی، بنیان های اقتصاد کلان، نوسانات ارزی، داده های ترکیبی با تواتر متفاوت
  • امیرحسین اسدالله زاده، محمدعلی کرامتی*، جلال حقیقت منفرد صفحات 59-86

    در عصر مدرن، بررسی رفتار انسان و ارایه راهکارهایی در جهت بهبود تصمیم گیری را می توان یکی از مهم ترین اهداف در علوم مدیریت، اقتصاد و روانشناسی دانست. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر ویژگی های شخصیتی و سواد مالی افراد بر رفتار اقتصادی شان بود. اقتصاددانان ریشه مشکلات تصمیم گیری در افراد را در چارچوب به حداکثر رساندن مطلوبیت می بینند و مطلوبیت افراد، به وسیله ترجیحاتی همچون ریسک، زمان و ترجیحات اجتماعی شکل می گیرد. این ترجیحات در ترکیب با انتظارات، ادراکات، باورها، محدودیت ها منجر به شکل گیری رفتار می شوند. روانشناسی شخصیت نیز به دنبال معرفی ویژگی های انسان ها و تفاوت های آن ها در سرتاسر جهان است. این ویژگی ها بر افکار، احساسات و رفتار تاثیرگذار است و پاسخ افراد به مسایل گوناگون و تحت شرایط خاص خود، نشایت گرفته از آن است. از طرفی، سواد یا دانش مالی، اطلاعاتی است که به وسیله آن اهمیت تحصیلات مالی و تنوع برآمدهای مالی را نشان داده می شود. تعریف و به کارگیری مفهوم سواد مالی و ارزیابی آن می تواند فهم بهتر از تاثیر تحصیلات و همچنین موانع یک انتخاب مالی درست ضرورت داشته باشد. پژوهش حاضر پس از سنجش ترجیحات اقتصادی افراد با استفاده از بازی های اقتصادی و همچنین سنجش ویژگی های شخصیتی با استفاده از آزمون معتبر شخصیت شناسی مدل 5 عاملی و سواد مالی به بررسی تاثیر شخصیت و سواد مالی افراد بر تصمیمات اقتصادی آن ها پرداخته است. نتایج این پژوهش که از مشارکت 1000 نفر به دست آمده است، ضمن تایید نتایج پژوهش های گذشته، نشان داد که ویژگی های شخصیتی و سواد مالی بر ترجیحات اقتصادی اثرگذار است.

    کلیدواژگان: ترجیحات اقتصادی، ویژگی های شخصیتی، مدل پنج عاملی شخصیت، سواد مالی
  • شهریار زروکی*، مستانه یدالهی اطاقسرا، سارا مقصودی صفحات 87-112
    فقر خانوار از جمله عواملی است که از توسعه یافتگی جوامع جلوگیری می‎کند. فقر از طریق بعد اقتصادی و اجتماعی اثر مخرب بر جامعه دارد. جهت مقابله با این پدیده، شناسایی و بررسی عوامل موثر بر آن حایز اهمیت است. با توجه به سطح ثروت خانوارها، نوع اثر عوامل و شدت تاثیرگذاری آن ها بر فقر متفاوت باشد؛ هدف از این پژوهش ، تحلیل اثرگذاری هر یک از عوامل بر احتمال فقر در سطوح مختلف ثروت است. بدین منظور با بهره گیری از ریز داده های طرح هزینه و درآمد خانوارهای شهری در سال 1399 و بر پایه روش 66 درصد میانگین سرانه مخارج خانوار در هر استان، خانوارهای فقیر از غیر فقیر جدا شدند. همچنین خانوارهای هر استان، در یکی از سه گروه تعریف شده از ثروت جای گرفتند. نتایج حاصل از برآورد الگوی پژوهش بر مبنای داده های شبه تابلویی و به روش اثرات تصادفی در رگرسیون لجستیک در سه سطح از ثروت حاکی از آن است که در رده میانی ثروت که بیشترین میزان از خانوارها را در خود جای داده است، سن، تحصیلات و مرد بودن سرپرست خانوار اثر معکوس و مجذور سن، تاهل سرپرست و بعد خانوار اثر مستقیم بر احتمال فقر دارد. با افزایش در سطح ثروت خانوارها، از شدت اثرگذاری مطلوب تحصیلات بر احتمال فقر خانوار کم می شود. همچنین اثر نامطلوب بعد خانوار بر احتمال فقر در حرکت از رده های پایینی به رده های بالایی ثروت کم رنگ تر می شود. کمینه ی احتمال فقر در سنین بالاتری نمایان خواهد شد. تاهل سرپرست در هر دو رده ثروت، اثر معناداری بر احتمال فقر خانوارها ندارد.
    کلیدواژگان: فقر، ثروت، داده های شبه تابلویی، ایران
  • بهروز صادقی عمروآبادی* صفحات 113-146
    توزیع درآمد یکی از مهم ترین اهداف توسعه ای هر کشوری می باشد. کشورهای منا نیز همانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه با وجود درآمدهای سرشار انرژی و منابع طبیعی از نابرابری های گسترده رنج می برند. از طرف دیگر منابع رانتی دولت ها به عنوان منابعی ناامن برای سیاست گذاری های اقتصادی بخصوص جهت کاهش شکاف طبقاتی استفاده شده است. در ادبیات تحقیق، وجود منابع طبیعی هم عامل و هم مانع توزیع درآمد عنوان شده اند و اثرات افزایش و کاهش منابع رانتی می تواند بر نابرابری درآمدی اثرات متفاوتی داشته باشد. با توجه به اهمیت این موضوع، هدف این مطالعه، تحلیل اثرات همجمعی نامتقارن منابع رانتی دولت بر نابرابری درآمدی کشورهای منا طی دوره زمانی 1990 تا 2019 می باشد. روش تحقیق همبستگی و کاربردی می باشد. روش مورد استفاده، روشARDL  غیرخطی با داده های پانل می باشد. به عبارت دیگر استفاده از روش NARDL، داده های پانلی طولانی مدت و تحلیل همجمعی و نامتقارن منابع رانتی دولت و نابرابری درآمدی، همگی از نوآوری های مطالعه می باشند. نتایج تحقیق، همجمعی خطی بین منابع رانتی دولت و نابرابری درآمدی را رد می کند؛ اما نتایج موید همجمعی غیرخطی و نامتقارن بین متغیرهای پژوهش برای کشورهای منا است. مبتنی بر این نتایج اثرات مثبت و منفی توزیع رانت در نابرابری درآمدی کشورهای منا کاملا متفاوت می باشد و بر این مبنا باید سیاست گذاری کاملا متفاوتی در مسیر کاهش نابرابری درآمدی اتخاذ شود.
    کلیدواژگان: همجمعی غیرخطی، نامتقارن، منابع رانتی، نابرابری درآمدی، کشورهای منا
  • رضا فاضلیان*، محسن عارف نژاد، زهره روستا صفحات 147-170
    در بسیاری از کشورها از جمله کشورهای در حال توسعه به دلایل مختلفی نظیر بهینه نبودن میزان پس اندازهای داخلی، خروج سرمایه و یا به طور کلی تر دسترسی به منابع سرمایه ای متنوع، دولتمردان را بر آن داشته تا به سرمایه گذاری مستقیم خارجی نگاه ویژه ای داشته باشند. بر این اساس هدف پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی موانع سرمایه گذاری مستقیم خارجی می باشد. جامعه آماری مطالعه سرمایه گذاران خارجی، اساتید دانشگاه و کارشناسان مرکز خدمات و سرمایه گذاری وزارت امور اقتصادی و دارایی بوده و برای تعیین نمونه 39 نفری از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند استفاده شده است و با توجه به بهره گیری از روش دلفی فازی، حجم نمونه تا رسیدن به اشباع نظری ادامه پیدا می کند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه استفاده شده و روش تحلیل داده ها تکنیک دلفی فازی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS کمک گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که عدم همسویی منافع سرمایه گذاران خارجی و منافع مقامات دولتی و دست اندرکاران مرتبط با موضوع سرمایه گذاری خارجی در داخل کشور، وجود عدم اطمینان در فضای سرمایه گذاری، بالا بودن هزینه های مبادله و نبود وحدت نظر و هماهنگی بین مسیولین در تعیین اولویت های جامعه از مهمترین موانع سرمایه گذاری خارجی در کشور هستند. لذا در راستای جذب سرمایه گذاری خارجی، دولت باید با اولویت بخشیدن به این نوع سرمایه گذاری در قوانین کاربردی نافظ و شفاف، ابتدا نااطمینانی ها را کاهش داده و فضای مطمین برای سرمایه گذاران خارجی ایجاد نماید، آن گاه با حذف موانع دست و پا گیر در محیط کسب و کار هزینه های مبادله را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، روش دلفی فازی
  • سامان حاتم راد، بابک صفاری، ناصر یارمحمدیان* صفحات 171-202

    شهرها در حل چالش جهانی جایگاهی کلیدی دارند. نتیجه مطالعات ملاحظات اقتصادی و اندازه شهر نشان می دهد که شهرهای بزرگ از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر هستند، باوجود اینکه رشد و توسعه شهرها باعث توسعه اقتصادی می گردد اما مشکلات و مسایل عدیده ای را به همراه داردکه ناشی از فزایش بی رویه جمعیت می باشد. در این پژوهش پنج عامل اعم از درآمد، آلودگی هوا، قیمت آب، قیمت انرژی و اجاره بهای مسکن را به عنوان منفعت و هزینه مورد مطالعه قرار گرفته شد تا به وسیله آنها تخمینی از اندازه جمعیت شهر اصفهان درطول  1385 تا 1425بدست آید، سپس با استفاده از مدل سیستم داینامیک تاثیر هر یک از این عوامل را در صورت امکان بر تغییر جمعیت طی این سال ها مورد آزمون قرار می دهیم. نتایج بدست آمده طبق تجزیه و تحلیل مدل این است که افزایش 3000 هزار ریالی قیمت انرژی و10000 هزار ریالی قیمت آب  که به صورت مستقیم  درآمد سرانه مورد تغییر قرار می دهند و موجب می شوند تا جمعیت به ترتیب کاهشی 258320 نفر و 1568590 نفر در مقایسه با حالت عادی خود تجربه کند از طرفی اعمال 40درصدی مالیات برسوخت همزمان که باعث کاهش آلودگی و افزایش هزینه زندگی در شهر می شود جمعیت را به میزان 214020 نفر کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: شهر اصفهان، اندازه شهر، سیستم پویا
  • شیرین کرباسی، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی*، عباس خمسه، کیامرث فتحی هفشجانی صفحات 203-230
    روند روبه رشد فناوری در دنیای معاصر موجب تغییرات چشم گیری در زندگی و شیوه مشاغل و فناوری های دیجیتال گردیده است. تحولات حاصل از پیدایش صنعت 4.0، سبب حرکت سریع به سوی فناوری های مدرن هوشمند و دیجیتال شده است. از ابزارهای مدرن جهت برنامه ریزی و مدیریت فناوری در سازمان نقشه راه فناوری است که با تحلیل های محیطی و ردیابی های فناوری به صنایع گوناگون جهت آینده نگری یاری می رساند و با رصد نیازهای مشتریان، فناوری های مناسب ارایه می نماید. نقشه راه فناوری سازمان ها را مجهز به سیستم های تولید هوشمند و دیجیتال می نماید. هدف از این پژوهش شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر نقشه راه فناوری صنعت 4.0 در صنایع تجهیزات نیروگاهی و تامین انرژی می باشد. در این پژوهش با مطالعه ادبیات موضوع و اخذ نظر خبرگان و استفاده از ابزار دلفی فازی، 14 عامل  و 46 زیر عامل در قالب 6 بعد شناسایی گردید. نتایج حاصله عوامل موثر بر مدل نقشه راه فناوری صنعت 4.0 را معرفی نموده که به وسیله فرایند تحلیل شبکه ای فازی اولویت بندی گردیده است. نتایج FANP نشانگر این است که بالاترین وزن را زیر عامل طراحی و تولید هوشمند داراست و همچنین عامل پیشران های تکنولوژیک دارای رتبه اول و عامل زیرساخت های نرم و سخت در رتبه دوم و عامل پیشران های اقتصادی و سیاسی و اجتماعی در رتبه سوم می باشند.
    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، صنعت 4.0، نقشه راه فناوری، نقشه راه فناوری صنعت4.0، فناوری هوشمند، FANP
  • فرود بیات بقائی، رویا سیفی پور*، تیمور محمدی، آزاده محرابیان صفحات 231-256
    تاثیر وفور منابع طبیعی بر عملکرد  اقتصادی یکی از مهمترین مباحث طی دهه های اخیر در کشور بوده است. این موضوع همواره میان کارشناسان و صاحب نظران اقتصادی محل مناقشه بوده است. نکته قابل توجه این است که توجه به اهمیت نقش نهادها در عملکرد اقتصادی چه به صورت کلی و چه به صورت جزیی امروزه مورد توافق اکثر اندیشمندان اقتصادی می باشد. در این مطالعه به بررسی تاثیر وفور منابع طبیعی و کیفیت نهادی بر رشد اقتصادی در رژیم‏های رکود و رونق پرداخته شده است. برای این منظور با استفاده از مدل چرخشی و تغییر رژیم مارکوف سوییچینگ اثر متغیرهای مطالعه طی بازه زمانی 1373 تا سال 1399 مورد بررسی واقع می گردد. طبق نتایج تخمین مدل، میزان مواجهه اقتصاد در تحقیق حاضر 10 دوره رکود در مقابل 16 دوره رونق در مدل می باشد. همچنین طبق نتایج تخمین در رژیم دوم یعنی دوران رونق و با افزایش نرخ رشد درآمدهای نفتی و کیفیت نهادی منجر به افزایش نرخ رشد اقتصادی و در رژیم اول یعنی دوران رکود منجر به کاهش نرخ رشد اقتصادی شده است.
    کلیدواژگان: وفور منابع طبیعی، کیفیت نهادی، رشد اقتصادی، مدل تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ
  • جعفر یوسفی، مهدی مرادی*، سید یوسف حاجی اصغری، رستم قره داغی صفحات 257-282
    کارشناسان اقتصادی همواره از رقابت به عنوان راهکاری برای رشد اقتصادی و بهره گیری بهینه از منابع اقتصادی یاد می کنند. طول دو دهه گذشته تغییرات سیاستی قابل توجهی در سیستم بانکی، به ویژه در اقتصادهای بازار در حال ظهور، رخ داده است که این تغییرات بر رقابت تاثیر گذاشته است. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی قدرت انحصار بازار بانک ها بر اساس رویکرد کشش تغییرات حدسی است. برای سنجش قدرت انحصاری انحصاری بازار از الگوی تعمیم یافته آزام و لوپز (2002) استفاده گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده پانل از روش حداقل مربعات دومرحله ای با اثرات ثابت معادلات عرضه و تقاضای وام استفاده شد. به منظور برآورد مدل انتخابی، متغیرهای کلان اقتصادی و داده های ترازنامه ای 33 بانک از شبکه بانکی کشور، طی سال های 1380 الی 1399، به کارگرفته شده اند. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که طی دوره مذکور، کشش تغییرات حدسی برابر با 9769/0- بوده و نزدیک شدن عدد مذکور به 1- نشان از رقابتی شدن صنعت بانکی دارد. از طرفی شاخص قدرت انحصاری بازار 0386/0- بوده و قدرت انحصاری بازار در سیستم بانکی کشور و رفتار مبتنی بر همکاری بین بانک ها نیز کاهش داشته است. از طرفی یافته های تحقیق موید آن است که کشش قیمتی تقاضای تسهیلات در دوره برابر 4/0- بوده و اعمال تحریم های بانکی نیز از طریق ناکارآمد نمودن بازارهای جایگزین، موجب بی کیش تر شدن آن شده است که نشانگر کشش ناپذیر شدن بیشتر تقاضای تسهیلات بانکی است که سبب افزایش قدرت بازاری صنعت بانکداری می شود.
    کلیدواژگان: رقابت، ساختار بازار، تغییرات حدسی، قدرت انحصاری، استراتژی رقابتی، بانکداری ایران
|
  • Elham Heshmati Dayari, Sohrab Delangizan *, MohammadSharif Karimi Pages 1-30

    The main goals of this article are to measure pro-poor growth in urban areas of Iran using the Chanona (2020) matrix and to rank the categories of activities and occupational groups in urban areas of Iran based on poverty growth using the Euclidean TOPSIS technique. For this purpose, cost and income data of urban households in Iran during the period 2013-2019 has been used. The results show that during the period under review, only the period of 2016-2017, both growth and income distribution have reduced poverty and the growth has been pro-poor. However, in the period of 2015-2016, poverty has increased and growth has been Immiserizing. In other years, the Chanona index has shown an increase in poverty. The results of the TOPSIS model also show that among the categories of activities "financial and insurance activities" and among the occupational groups; The "Administrative and Office Staff" group ranks first in poverty alleviation. Therefore, to reduce poverty, it is recommended to pay attention to income growth and redistribution in economic planning and policy-making. Because paying attention only to growth such as the period 2015-2016 can increase poverty in Iran. In addition, although the improvement in income distribution can be such that poverty is reduced even in the absence of growth; But in other one-year periods examined, it can be seen that the lack of attention to growth has led to an increase in poverty in Iran and reduce in inequality alone cannot lead to a reduction in poverty

    Keywords: Pro-poor Growth, Poverty, Growth, Inequality, Provinces of Iran
  • Maryam Falah Tafti, Seyyed Yahya Abtahi *, Jalil Totonchi, Zohreh Tabatabaii Nasab Pages 31-58

    Modeling fluctuations in financial markets is of interest to academic researchers due to its importance for the economy. Despite the empirical work done, modeling volatility in these markets is still a challenge. For this purpose, in the present study, the fluctuations of the financial markets and macroeconomic foundations in Iran were investigated using the mixed data pattern method with different frequency (MIDAS) for different seasonal and annual time frames. The present study analyzes the fluctuations of financial markets and the foundations of macroeconomics in Iran (method of mixed data pattern with different frequency (Midas)) based on the frequency of data for different seasonal and annual periods. In the estimated model, annual data on trade openness, government spending, productivity, inflation and interest rates, and quarterly data on oil price fluctuations, exchange rate fluctuations, money supply and stock price index for the years 1370-1397 have been used. Data related to 1398 were not used in the initial estimation of the relationship in order to test the predictive power of the model outside the estimation range.According to the results of inflation, money supply, exchange rate fluctuations and crude oil price fluctuations have a positive effect on financial market fluctuations and for one percent increase in inflation rate and money supply, financial market fluctuations increase by 92 and 82 percent. In other words, in terms of economic structure and according to the principles of economics, a steady increase in the exchange rate causes economic prosperity in society, but if this increase is temporary, economic prosperity cannot be observed. Also, by comparing the predicted values ​​with the realized values ​​and adding the second, third and fourth chapters to the model, the prediction accuracy of the model goes higher and gets closer to the real values

    Keywords: Financial Markets, macroeconomic fundamentals, currency fluctuations, composite data with different frequencies
  • AmirHosein Asadolahzadeh, MohammadAli Keramati *, Jalal Haghighat Monfared Pages 59-86

    In the modern era, the study of human behavior and providing solutions to improve decision-making can be considered one of the most important aims in management, economics and psychology. The purpose of this research was to investigate the effect of personality traits and financial literacy of people on their economic behavior. Economists typically depict decision problems in a framework of utility maximization. An individual’s utility is shaped by preferences such as risk, time, and social preferences. These preferences, in combination with expectations of future events, beliefs, consideration and constraints shape behavior. Personality psychology offers several frameworks describing universal traits and individual differences. Personality traits as the relatively enduring patterns of thoughts, feelings, and behaviors that reflect the tendency to respond in certain ways under certain circumstances are important determinants of personality. On the other hand, financial literacy is information that shows the importance of financial education and the variety of financial outcomes. Defining and applying the concept of financial literacy and its evaluation can be necessary for a better understanding of the impact of education as well as the obstacles to a correct financial choice. In this study, we conducted choice experiments on key economic preferences, obtained multiple behavioral measures for each preference. Then, we assessed personality traits of individuals by using big five. The result of this study, with participation of 1000 participants, while confirming the results of previous studies, showed that personality traits and financial literacy affect economic preferences.

    Keywords: Economic preferences, Personality traits, Big five, Financial Literacy
  • Shahryar Zaroki *, Mastaneh Yadollahi Otaghsara, Sara Maghsoudi Pages 87-112
    Household poverty is one of the factors that hinder the development of societies. Poverty is not only destructive from the economic dimension but also from the social dimension has adverse effects on society. To deal with this phenomenon, it is important to identify and investigate the factors affecting it. While it is possible that depending on the level of wealth of households, the type of effect of factors and the severity of their impact on poverty is different; therefore, the purpose of this study is to analyze the impact of each factor on the probability of poverty at different levels of wealth. For this purpose, using the data of the cost and income plan of urban households in 2020 and based on the method of 66% of the average per capita household expenditure in each province, poor households were separated from non-poor. Also, households in each province were placed in one of three defined groups of wealth. The results of estimating the research model based on pseudo panel data and random effect logistic regression at three levels of wealth indicate that age, education and masculinity are in the middle category of wealth that includes the largest number of households. The head of the household has the opposite effect and the square of age, the head of the household and the size of the household have a direct effect on the probability of poverty. As the level of wealth of households increases, the intensity of the desired effect of education on the probability of household poverty decreases. The negative effect of the household dimension on the probability of poverty moving from the lower to the upper classes of wealth also diminishes. In addition, in the nonlinear relationship between age and the probability of poverty of households by moving from lower levels to higher levels of wealth, the minimum probability of poverty will appear at higher ages, respectively. Marriage of the head in the lower category, and gender and marriage of the head in the upper category of wealth have no significant effect on the probability of poverty.
    Keywords: Poverty, Wealth, Pseudo Panel Data, Iran
  • Behrouz Sadeghi Amroabadi * Pages 113-146
    Income distribution is one of the most critical development goals of any country. MENA countries, like many developing countries suffer from widespread inequalities despite high energy and natural resource incomes. On the other hand, government sources of rent as insecure resources for economic policy have been used especially to reduce class gaps. In the research literature, the existence of natural resources has been described as both a factor and an obstacle to development. On the other hand, increasing and decreasing rent resources can have different effects on economic development.  Given the importance of this topic, the aim of this study is to analyze the asymmetric cumulative effects of the rentier state on inequality in the MENA countries from 1990 to 2019. The research method is correlational and applied. The method used is the non-linear ARDL panel method. In other words, using the NARDL method, long-term panel data, and coherent and asymmetric analysis are all study innovations. Although the results of the study reject the linear relation, but also show that the null hypothesis of the non-relationship between the income inequality index (Gini) and the positive and negative components of rent are rejected. The results also show that there is no asymmetry in the short and long term. Based on these results, the positive and negative effects of rent distribution on income inequality in MENA countries are completely different and on this basis, completely different policies must be adopted to reduce income inequality and economic development
    Keywords: Nonlinear Cointegration, Asymmetric, Rent Resource, Income Inequality, MENA countries
  • Reza Fazelian *, Mohsen Arefneghad, Zohre Rousta Pages 147-170
    Income distribution is one of the most critical development goals of any country. MENA countries, like many developing countries suffer from widespread inequalities despite high energy and natural resource incomes. On the other hand, government sources of rent as insecure resources for economic policy have been used especially to reduce class gaps. In the research literature, the existence of natural resources has been described as both a factor and an obstacle to development. On the other hand, increasing and decreasing rent resources can have different effects on economic development.  Given the importance of this topic, the aim of this study is to analyze the asymmetric cumulative effects of the rentier state on inequality in the MENA countries from 1990 to 2019. The research method is correlational and applied. The method used is the non-linear ARDL panel method. In other words, using the NARDL method, long-term panel data, and coherent and asymmetric analysis are all study innovations. Although the results of the study reject the linear relation, but also show that the null hypothesis of the non-relationship between the income inequality index (Gini) and the positive and negative components of rent are rejected. The results also show that there is no asymmetry in the short and long term. Based on these results, the positive and negative effects of rent distribution on income inequality in MENA countries are completely different and on this basis, completely different policies must be adopted to reduce income inequality and economic development
    Keywords: investment, FDI, Fuzzy Delphi Method
  • Saman Hatamerad, Babak Saffari, Naser Yarmohamadian * Pages 171-202

    Cities play a key role in solving the global challenge. The results of studies of economic considerations and the size of the city show that large cities are more economically viable, although the growth and development of cities leads to economic development, but it brings with it many problems and issues that result from the disproportionate increase in population. Be. In this study, five factors including income, air pollution, water prices, energy prices and housing rents were studied as benefits and costs to estimate the population of Isfahan during 2006 to 1425, then with Using the dynamic system model, we test the effect of each of these factors, if possible, on population change over the years. The results obtained according to the model analysis are that the increase of 3000 thousand Rials in energy price and 10000 thousand Rials in water price, which directly change the per capita income and cause the population to decrease by 258320 and 1568590 people, respectively, compared to their normal state. On the other hand, the application of 40% fuel tax at the same time, which reduces pollution and increases the cost of living in the city, reduces the population by 214020 people

    Keywords: city, city size, System Dynamic
  • Shirin Karbasi, Gholamreza Hashemzadeh Khoorasgani *, Abbas Khamseh, Kiamars Fathi Hafshejani Pages 203-230
    The growing trend of technology in the contemporary world has led to dramatic changes in the life and the method of businesses and digital technologies. Developments resulting from the genesis of industry 4.0, has led to a rapid move towards modern intelligent and digital technologies. One of the modern tools for planning and managing technology in the organization is the technology roadmap, which helps various industries for foresight with environmental analysis and technology tracking, and provides appropriate technologies by monitoring the needs of customers. The technology roadmap equips organizations with intelligent and digital production systems. The purpose of this research is to identify and prioritize the factors affecting Industry 4.0 Technology Roadmap in power plant equipment and energy supply industries. In this research, by studying the literature and obtaining the opinion of experts and using phase Delphi tools, 14 components in the form of 6 dimensions were identified. The results have introduced46 variables affecting the industry 4.0 technology roadmap model, which has been prioritized by phase network analysis process. The results of FANP show that the highest weight is belonging to the variable of intelligent design and production, and also the component of technological drivers is in the first place, the component of soft and hard infrastructure is in the second place, and the component of economic, political and social drivers is in the third place
    Keywords: Digital transformation, Industry 4.0, Technology roadmap, Industry 4.0 technology roadmap, Smart technology
  • Forod Bayat Baghaee, Roya Seifipour *, Teimour Mohammadi, Azadeh Mehrabian Pages 231-256
    The effect of abundance of natural resources on economic performance has been one of the most important topics in recent decades in the country. This issue has always been a source of controversy among experts and economic experts. The noteworthy point is that paying attention to the importance of the role of institutions in economic performance both in general and in detail is agreed by most economic thinkers today. In this study, we seek to investigate the impact of the abundance of natural resources and institutional quality on economic growth in recession and prosperity regimes. For this purpose, the effect of study variables during the period of 1994 to 2020 is investigated by using the rotation model and Markov switching regime change. According to the estimation results of the model, the amount of exposure of the economy in the current research is 10 periods of recession compared to 16 periods of prosperity in the model. Also, according to the estimation results, in the second regime, i.e. the boom period, with the increase in the growth rate of oil revenues and institutional quality, it has led to an increase in the economic growth rate, and in the first regime, i.e. the recession period, it has led to a decrease in the economic growth rate.
    Keywords: abundance of natural resources, Institutional Quality, Economic growth, Markov switching regime change model
  • Jafar Yousefi, Mehdi Moradi *, Seyed Yousef Hajiasghari, Rostam Gharehdaghi Pages 257-282
    Economic experts always refer to competition as a solution for economic growth and optimal use of economic resources.Over the past two decades, significant policy changes have taken place in the banking system, especially in emerging market economies, which have affected competition.The main purpose of this study is to evaluate the market monopoly power of banks during the years 2001 to 2020 based on the approach of conjectural changes.To measure monopoly power, the generalized model of Azam and Lopez (2002) was used and the equations of supply and demand of loans were tested using panel data using a two-stage least squares method with fixed effects.In order to estimate the selected model, macroeconomic variables and balance sheet data of  33 banks from the country's banking network have been used during the years 2001 to 2020. The obtained results indicate that during the mentioned period, the elasticity of conjectural changes is equal to- 0/976 and the approach of the mentioned number to -1 indicates the competitiveness of the banking industry. On the other hand, the market monopoly power index was -0/0386 and the market monopoly power in the country's banking system and the behavior based on cooperation between banks has also decreased.On the other hand, the findings of the study confirm that the price elasticity of demand for facilities in the period was equal to -0/4 and the imposition of banking sanctions by inefficient alternative markets, has made it more and more, which indicates a more inelastic demand for bank facilities that increase The market power of the banking industry.
    Keywords: Competition, Market structure, speculative changes, Monopoly power, Competitive strategy, Iranian banking