فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 38 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وجیهه جلائیان بخشنده*، کورش غلامی کوتنائی صفحات 1-20

    در این پژوهش تلاش می شود تا ضمن تحلیلی بر نقش عوامل مختلف در ایجاد و بازتولید نابرابری آموزشی و فرصت-های دسترسی به آموزش عالی و شناخت از ویژگی ها و فرایندهای اثرگذار، زمینه بازنگری در سیاست ها و برنامه ریزیهای نظام آموزش فراهم شود.روش پژوهش: این پژوهش با توجه به هدف کاربردی و با توجه به سوالات به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. جهت شناسایی زمینه ها و عوامل اثرگذار در ایجاد و بازتولید نابرابری آموزشی از مطالعات کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده و برای افزودن به غنای یافته های تحلیلی، از داده های سازمان سنجش آموزش کشور و تحلیل آنها با آزمون های آماری همچون مقایسه میانگین و یو من ویتنی استفاده شده است. یافته ها: یافته ها نشان میدهد بطور کلی تقاضا برای آموزش عالی در جهان رو به افزایش است، اما این افزایش تقاضا در کشورهای توسعه یافته تابعی از تقاضا برای نیروی کار تحصیل کرده و نشان از توسعه متوازن آموزش عالی دارد و در ایران، گسترش آموزش عالی تقاضا محور بوده و بر مبنای نیازهای اقتصادی و اجتماعی شکل نگرفته است. نتیجه گیری: تدوین سیاست ها برای رفع نابرابری باید مبتنی بر رفع موانع در اجتماع محلی باشد. اطمنیان از شمول اجتماعی همه گروه ها، کاهش شکاف بین موسسات و نهادهای آموزشی و رشته های تحصیلی، ارتقای سطح کیفی همه نهادهای آموزشی در حد قابل قبول و دسترسی یکسان برای همه به لحاظ مادی از جمله این موارد است. در عین حال، بسیار اهمیت دارد که در اصلاح سیاستهای تدوین شده و بازتوزیع امکانات از نقش متغیرهای فردی نیز چه در مناطق برخوردار و چه غیربرخوردار غافل نشد.

    کلیدواژگان: نابرابری آموزشی، عدالت آموزشی، آموزش عالی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی
  • اسماعیل بلالی* صفحات 7-42
    سیاست بومی گزینی دانشجو در سال 1369 تصویب و ابلاغ شد. از آن زمان نقدهایی بر این طرح وارد شده است. برخی نیز علیرغم این نقدها بر پیامدهای مثبت این طرح همچنان پافشاری می کنند. این مقاله درصدد است پیش فرضهایی زبر بنایی که باعث تصویب این طرح شده است را به نقد بکشاند. برای نشان دادن اشکالات این برنامه از روش کتابخانه ای استفاده شده است. بدین منظور تمام مطالعاتی که مستقیما یا غیر مستقیم به این سیاست مرتبط بودند مورد بررسی و تحلیل نقادانه قرار گرفتند. همچنین با اتکا به تیوریهای مختلف برخی از این نقدها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان می دهد این برنامه بدون یک کار کارشناسی دقیق و عمیق انجام شده است و استدلالهای بنیادین آن در بسیاری از موارد مغلطه ای بیش نبوده و این طرح در واقع به شکل یک مسکن عمل کرده و مسیولین را از پرداختن به راه حل های اساسی مسایل باز داشته و سرپوشی است بر ضعف های مدیریتی سازمان های متولی در مسایل مورد اشاره در آن.با استدلالهای نظری و تحلیلی، پژوهشهای انجام شده، تحقیقات و استدلالهای موافقان به چالش کشیده شده و پیشنهادات و راهکارهایی را در برخی زمینه ها ارایه داده شده است. استدلال کلی آن است که این برنامه باید به صورت پایلوت اجرا می شده و بعد از مشخص شدن ایرادات، در سطح کلان اجرا می شد..
    کلیدواژگان: بومی گزینی، دانشجو، سازمان سنجش، وزارت علوم، آموزش عالی
  • سید هدی ناجی*، علی مقدم زاده، سمانه پنجه علی بیک صفحات 43-53
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی کیفیت آزمون های دستیاری پزشکی و دندانپزشکی براساس ویژگی های روانسنجی سوالات و با استفاده از نظریه پرسش-پاسخ است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی است. داده های مورد تحلیل شامل پاسخنامه ی تمام افراد شرکت کننده در آزمون دستیاری سال 1399 است که براساس نظریه پرسش-پاسخ مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها:

     یافته ها نشان می دهد آزمون های دستیاری دندانپزشکی و پزشکی از نظر ویژگی های روانسجی از وضعیت مطلوبی برخوردار نیستند، اما لازم است طراحان در تدوین سوالات دقت بیشتری داشته باشند.

    نتیجه گیری: 

    برای افزایش کیفیت آزمون های دستیاری تخصصی، علاوه بر رعایت تاکسونومی سوالات، لازم است طراحان پارامتر تشخیص و دشواری سوال و نیز کیفیت گزینه های انحرافی، همسانی سوالات با یکدیگر و با موضوع درس مربوطه را نیز مدنظر قرار دهند تا از این طریق بتوان کیفیت آزمون های دستیاری تخصصی را افزایش داد.

    کلیدواژگان: آزمون دستیاری، پزشکی، دندانپزشکی، نظریه پرسش-پاسخ، روانسنجی
  • کیانوش محمدی روزبهانی* صفحات 54-70
    هدف

    مسیله پژوهش حاضر بررسی سیاست ها و قوانین وضع شده درباره آزمون سراسری ورود به دانشگاه ها از جهت تشخیص مسیله، پیامدها و راهکارهای پیش بینی شده و خلاءهای موجود بود.

    روش پژوهش: 

    به این منظور با بررسی و تحلیل قوانین و مقررات وضع شده طی چهار دهه گذشته به روش تحلیل محتوای کیفی، سیاست ها و مقررات مترتب بر آنها (از جهت مسیله یابی و راهکارها) استخراج شد.

    یافته ها:

     بر اساس یافته های به دست آمده، عدالت در دسترسی به آموزش عالی، توسعه آموزش عالی، تنوع دوره های آموزشی، کاهش محدودیت های جنسیتی (افزایش مشارکت زنان)، اصلاح روش های سنجش ورودی، بومی گزینی و اصلاح و بهبود ساختاری، به عنوان هفت سیاست اصلی استخراج شد.

    نتیجه گیری:

     ارزیابی سیاست ها از دیدگاه مسیله یابی نشان می دهد که بخشی از سیاست ها همگام با تحولات جهانی آموزش عالی از جهت فراهم آوردن زمینه های گسترش آموزش عالی، مشارکت زنان و افزایش برابری و عدالت در دسترسی به آموزش عالی مثبت ارزیابی می شود. با این حال فقدان نگاه آمایشی و غفلت از گسترش و تنوع بدون معیار آموزش عالی را می توان از عوامل اصلی کاهش کیفیت و دامن زدن به تقاضای آموزش عالی محسوب کرد. همچنین سیاست تغییر روش های سنجش (با هدف بهبود)، به دلیل ضعف در شناخت مسیله و پشتوانه های علمی و بی توجهی به زیرساخت های لازم، نه تنها موجب بهبود آزمون های ورودی نشده است بلکه پیامدهای منفی کاهش کیفیت آموزش همگانی به صورت تورم نمره و معدل را در دوره متوسطه به دنبال داشته است. فقدان هرگونه سیاست گذاری در حوزه مدیریت تقاضا، ضعف هماهنگی بین مراجع متعدد سیاست گذار و تصمیم گیرنده و فقدان ارزیابی از پیامدهای سیاست ها و قوانین وضع شده را می توان از مهم ترین نقاط ضعف سیاست گذاری ها در نظام ورود به آموزش عالی به شمار آورد.

    کلیدواژگان: آزمون سراسری، کنکور، سیاست گذاری آموزش عالی
  • مجید جاوری* صفحات 71-90

    هدف:

     این مطالعه با هدف ردیابی و پایش کیفیت آموزشی تنوع رشته های تحصیلی متناسب با تنوع روش های سنجش در مراکز و واحدهای پیام نور استان اصفهان انجام گرفته است.

    روش پژوهش:

     برای بررسی ردیابی و پایش کیفیت سنجش علمی و ارزشیابی پیام نور استان اصفهان از مدل های پایش و ردیابی بر اساس سیگنال های ردیابی ، هموارسازی نمایی ، نسبت خطای هموارشده تراگ ، شاخص تجمعی ساده خطا براون ، الگوهای ردیابی و پایش خودکار و روش هموار سازی نمایی نرخ پاسخ انطباقی در 41 مرکز و واحد آموزشی پیام نور استان اصفهان استفاده شده است. سیگنال های پایش ، فرکانس زمانی ، شدت و تنوع را بر اساس داده های مورد استفاده از الگوها و روش های سنجش پیش بینی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهدآسیب پذیری در روند پیشرفت تحصیلی در برابر تنوع روش های سنجش و آموزشی در مراکز و واحدهای پیام نور استان اصفهان متفاوت بوده است .این میزان آسیب پذیری را می توان با میزان حداکثری در مرکز و واحد های پیربکران ، نوش آباد ، اصفهان ، سمیرم و بهارستان و میزان حداقل آسیب پذیری را در مراکز و واحدهای شهرضا ، زرین شهر ، شاهین شهر ، اردستان ، نجف آباد و گلپایگان مشاهده کرد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعه ، پیش بینی میزان آسیب پذیری پیشرفت تحصیلی با روش های سنجش متفاوت ،استفاده از روش های ردیابی و پایش کیفیت سنجش و آموزشی را ضرورت می بخشد.

    کلیدواژگان: ردیابی، پیشرفت تحصیلی، سیگنال آموزشی، اصفهان
  • سیده زهرا کلانتری بنادکی*، نادر مطیع حق شناس صفحات 133-152
    هدف

    شناخت دقیق از سطح و روند تعداد و سهم نسبی جمعیت 21-17 ساله واقع در سن آموزش عالی در 15 سال گذشته (1400-1385) و ترسیم سیمای آینده میزان تقاضا برای آموزش عالی در این گروه سنی تا سال 1415 بر اساس سناریوهای مختلف

    روش پژوهش : 

    برای برآورد تقاضای آتی کنکور از روش نرخ مشارکت استفاده و با رویکرد سناریو نویسی به سبک دیتور نرخ مشارکت، با سناریو های ثبات، رشد، افول و نوسان تخمین زده شد.

     یافته ها: 

    نتایج نشان داد در سناریو ثبات، نرخ مشارکت با شیب بسیار ملایمی افزایش یافته و افزایش تقاضای کنکور در این سناریو بیشتر متاثر از افزایش جمعیت در معرض می باشد. درسناریو نوسان فروض سناریو افول با شدت کمتری برقرار بوده که منجر می شود تا حدود سال 1409 نرخ مشارکت کم شود اما با سیاست گذاری مناسب و تغییر وضعیت اشتغال و ساختار صنعت به مرور زمان از سال 1410 نرخ مشارکت با شیب ملایمی افزایش یابد.

    نتیجه گیری :

     میزان تقاضا برای کنکور از حدود یک میلیون نفر در بدترین حالت تا حدود 4/2 میلیون نفر در شرایط ایده آل اقتصادی و اجتماعی برای سال 1415 متغیر خواهد بود.

    کلیدواژگان: نرخ مشارکت، ساختار جمعیت، تقاضای اجتماعی، آینده نگری، آموزش عالی
|
  • Vajihe Jalaeian Bakhshande *, Korosh Gholami Pages 1-20
    Objective

    In this study, we tried to analyze of the role of various factors in creating and reproducing educational inequality and opportunities to access higher education and provide a basis for reviewing the policies and plans of the education system.

    Methods

    According to the objectives, this research is applied and considering research questions has been done by descriptive-analytical method. Library resource and documentary methods were used to identify the contexts and factors of creating and reproducing educational inequality. To add the richness of analytical findings, we used the National Organization of Educational Testing’ data and analyze them with comparing means and Mann–Whitney U tests.

    Results

    The findings show that the demand for higher education is increasing in the world. In developed countries it is a function of the demand for educated labor but in Iran, the expansion of higher education is demand-oriented and is not based on economic and social needs.

    Conclusion

    Policy-making to address inequality should be based on removing barriers in the local community. Ensuring the social inclusion of all groups, reducing the gap between educational institutions and disciplines, improving the quality of all educational institutions to an acceptable level and equal access for all are among these items. Higher education can lead to income redistribution when the benefits of a job related to college education are not limited to family and social benefits. At the same time, it is very important to consider the role of individual variables in reforming the developed policies and redistributing the facilities, both in the privileged and non-privileged areas.

    Keywords: Educational Inequality, educational justice, Higher Education, Social Capital, Cultural Capital
  • Esmaeel Balali * Pages 7-42
    Objective
    The students’ Indigenous selection policy was approved and announced in 1990. There have been criticisms of the plan since then. Despite these criticisms, some continue to insist on the positive consequences of this plan. This article seeks to critique the rough construction assumptions that led to the approval of this policy.
    Methods
    To show the problems of this policy, the library study method (desk study) has been used. For this purpose, all studies that were directly or indirectly related to this policy were critically reviewed and analyzed. Also, some of these critiques were analyzed based on different theories.
    Results
    The findings show that this program was carried out without a thorough and in-depth expert work, and its fundamental arguments were in many cases nothing more than fallacies. It has open issues and covers the managerial weaknesses of the responsible organizations in the issues mentioned in it.
    Conclusion
    With attention to theoretical and analytical arguments and the researches which have done in this subject, researches and arguments of the proponents have been challenged and suggestions and solutions have been presented in some fields. The general argument is that this program should have been run as a pilot, and after
    Keywords: Indigenous Selection policy, Student, Sanjesh Organization, Ministry of Science, Research, Technology, Higher Educatio
  • Hoda Sadat Naji *, Ali Moghadamzadeh, Samaneh Panjeh Ali Beik Pages 43-53
    Objective

    This study aims to investigate the quality of medical and dental residency programs entrance examinations based on questions' psychometric properties and item-response theory.

    Methods

    The research method is descriptive-analytical. The analyzed data includes all the participants' answers in the 2021 assistantship exam, which has been analyzed based on the item-response theory.

    Results

    Results show that dental and medical assistant exams are not satisfying regarding psychometric properties, but designers need to be more careful in formulating questions.

    Conclusion

    To increase the quality of residency entrance examination and observe the taxonomy of questions, designers must consider the parameter of diagnosis and difficulty of the question and the quality of deviant options, matching questions with each other and the subject of the relevant lesson increased.

    Keywords: Residency examination, Medicine, Dentistry, item-response theory, Psychometrics
  • Kiyanoosh Mohammadi Roozbahani * Pages 54-70
    Objective

    The problem of the present study was to examine the policies and rules set for the national entrance exam to universities in order to detecting the problems, consequences and the existing gaps. 

    Methods

    For this purpose, by reviewing and analyzing the laws and regulations imposed during the last four decades by the method of qualitative content analysis, the policies and regulations governing them (in terms of problem-solving and solutions) were extracted.

    Results

    Based on the findings, justice in access to higher education, development of higher education, diversity of training courses, reduction of gender restrictions (increasing women's participation), reform of input assessment methods, localized admission and Structurall reform and improvement, it was extracted as seven main policies. Policies evaluation from a problem-solving perspective shows that part of the policy is positive in line with global developments in higher education in order to provide opportunities for the expansion of higher education, women's participation and increase equality and justice in access to higher education.

    Conclusion

    However, the lack of a country planning landscape and the neglect of the expansion and diversity of higher education without a clear criteria can be considered as the main factors in reducing the quality and boosting the demand for higher education. Also, the policy of changing assessment methods (with the aim of improvement), due to the lack of deep understanding of the problem and scientific support and disregard for the necessary infrastructure, not only did not improve the entrance exams but also the negative consequences of reducing the quality of general education. Inflation has been followed by grades and averages in high school. Lack of any policy in the field of demand management, poor coordination between various policy makers and decision makers and lack of evaluation of the consequences of policies and laws can be considered as the most important weaknesses of policy in The higher education entrance system.

    Keywords: national entrance exam, higher education policy making
  • Majid Javari * Pages 71-90
    Objective

    The aim of this study is tracking and monitoring of scientific assessment to control the quality of the educational system based on diversity of assessment methods in the centers and units of Payame Noor in Isfahan province.

    Methods

    The scientific assessment was performed using students' passing scores in 41 centers of PayameNoor of Isfahan province. To track and monitor of scientific assessment of Payame Noor in Isfahan province from monitoring and tracking models were used such as simple cumulative error ratio or Brown ratio, smoothed error ratios, Trigg ratios, exponential smoothed signals, smoothed error ratios, ratios cumulative errors, automatic HI/LO educational tracking schemes, and adaptive response rates with exponential smoothing. Monitoring signals, temporal frequency, intensity, and variability were predicted based on data, patterns, and methods. The degree of diversity of fields of study was decreased the rate of tracking and monitoring to assess the educational assessment in Payame Noor.

    Results

    The results show that the vulnerability in the process of academic achievement based on a variety of assessment and educational methods has been different in the centers and units of Payame Noor of Isfahan province. The maximum vulnerability in the Pirbakran, Noshabad, Isfahan, Semirom, and Baharestan centers and the minimum vulnerability in the Shahreza, Zarrin Shahr, Shahin Shahr, Ardestan, Najafabad, and Golpayegan were observed.

    Conclusion

    Based on the results of this study, predicting the vulnerability of academic achievement with different assessment methods, the use of the tracking and monitoring methods to assess the quality of education is necessary.

    Keywords: tracking, academic achievement, Educational signal, Isfahan
  • Seyedeh Zahra Kalantari Banadaki *, Nader Moti Haghshenas Pages 133-152
    Objective

    Gaining accurate knowledge of the level and trend of the relative share of the population aged 17-27 years old in the last 15 years old (2006-2021) and predicting the future image of social demand for higher education in this age group until 1415 based on different scenarios.

    Methods

    To estimate the future demand for higher education, the participation rate was estimated with Dator's Four Generic Scenario Archetypes methods.

    Results

    The results showed that the participation rate increased with a very gentle slope in the stability scenario. The increase in the demand for entrance exams in this scenario is more affected by the increase in the exposed population. In the fluctuation scenario, the assumptions of the decline scenario are less intense, leading to a decrease in the participation rate around 2030, but with proper policy-making and change in the employment situation and the industry's structure over time from 2031, the participation rate increases slightly.

    Conclusion

    The demand for higher education will vary from about one million people in the worst case to about 2.4 million people in ideal economic and social conditions for 2036.

    Keywords: participation rate, demographic structure, social demand, Futures Study, Higher Education