فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 75 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدتقی فاطمی قمی*، بهاره عسگریان صفحات 1-12

    یکی از مهم ترین مسایل پیش روی شرکت های توزیع کالا، طراحی و تحلیل شبکه توزیع است. امروزه به دلیل آلودگی بیش ازحد محیط زیست اتخاذ تصمیم های بهینه برای کاهش انتشار گازهای آلاینده اهمیت یافته است. در این پژوهش، سعی بر آن است تا با ارایه مدلی به مکان یابی مناسب مراکز توزیع و مسیریابی وسایل نقلیه از این مراکز جهت سرویس دهی به مشتریان پرداخته شود. هدف این پژوهش کاهش هزینه های توزیع و مصرف سوخت و به تبع آن کاهش انتشار آلاینده کربن دی اکسید است. همچنین تلاش بر این بوده که با متعادل سازی بار کاری در هریک از مسیرها رضایتمندی رانندگان ناوگان حمل ونقل افزایش یابد. در ابتدا یک مدل ریاضی برای مسیله موردبررسی پیشنهاد شده و بعد از خطی سازی مدل پیشنهادی، این مدل در اندازه کوچک صحه گذاری شده است. به علاوه با توجه به ماهیت سخت مسیله، برای حل مدل در ابعاد بزرگ، یک الگوریتم بهینه سازی چندهدفه مورداستفاده قرار گرفته است. شایان ذکر است به دلیل دست یابی به جواب های بهتر مسیله مکان یابی تسهیلات و مسیرهای توزیع کالا به صورت هم زمان در نظر گرفته شده است. در انتها نیز عملکرد الگوریتم با معرفی 4 شاخص مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج عددی گزارش شده است. این نتایج نشان می دهد که الگوریتم پیشنهادی کارایی لازم برای تولید جواب های پارتو باکیفیت را دارا می باشد که این جواب ها به صورت یکنواخت در فضای جواب مسیله پراکنده شده اند.

    کلیدواژگان: مکان یابی تسهیلات، مسئله مکان یابی- مسیریابی، انتشار آلاینده، مسئله چندهدفه، توزیع کالا
  • حسینعلی حسن پور*، حسین غفاری توران، مصطفی زارعی، علی محمدی صفحات 13-33

    هدف تحقیق ارایه یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح غیرخطی دوهدفه شامل کمینه کردن هزینه های خرید و زمان تاخیر در تحویل و بیشینه کردن میزان تاب آوری برای بهینه سازی زنجیره تامین اقلام عمومی به طوری که تمام پارامترهای توابع هدف و محدودیت ها غیرقطعی می باشد، است. برای حل مدل، ابتدا اوزان مناسب معیارهای مرتبط برای تولیدکنندگان از طریق روش تصمیم گیری چندمعیاره به دست آمده که این اوزان ورودی مدل ریاضی پیشنهادی می باشند. ازآنجاکه این مسیله جزو مسایل بهینه سازی ترکیبی در خانواده مسایل NP-hard محسوب    می شود، برای حل مدل از الگوریتم های تکاملی چندهدفه NSGA-II  و MOPSO استفاده شد. برای مقایسه نتایج حاصل از الگوریتم ها با کمک شاخص های مقایسه ای استفاده گردید. در این تحقیق برای تبدیل مدل فازی به مدل قطعی از برنامه ریزی محدودیت شانس امکانی استفاده شده که این روش دو مدل تخمین  LAMو UAM را به طور مناسبی بر روی تغییرات بدبینانه-خوشبینانه ناشی از تفاوت نگرش تصمیم گیرندگان فیت می کند. یافته های حاصل از مقایسه این الگوریتم ها بیانگر این امر است که در حالت های خوش بینانه، الگوریتم ژنتیک عملکرد بهتری داشته و در حالت های بدبینانه، الگوریتم MOPSO عملکرد بهتری ارایه می دهد. به طور نمونه در زمان حل و معیار فاصله از نقطه ایدیال در تمام مسایل عملکرد بهتری نسبت به الگوریتم دیگر دارد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین تاب آور، عدم قطعیت تصادفی، بهینه سازی فازی استوار، NSGA-II، MOSPO، شاخص های مقایسه ای
  • سعید مهدوی، غلامحسن شیردل*، رضا رادفر، محمود مدیری صفحات 35-59

    هدف این پژوهش، شناسایی و تبیین عوامل اصلی سنجش چابکی در صنایع معدنی به عنوان مهم ترین صنعت غیرنفتی کشور است. این پژوهش، به لحاظ هدف، یک تحقیق کاربردی و از نظر روش، یک تحقیق ترکیبی می باشد. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی، خبرگان و صاحب نظران صنایع معدنی کشور و در بخش کمی، کارشناسان و خبرگان صنایع معدنی را شامل می شود، روش گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه و نظرسنجی بوده است. در بخش کیفی، ابتدا با جستجوی مقالات پژوهشی مرتبط با موضوع به روش فراترکیب، 124 منبع انتخاب شده و 16 معیار سنجش چابکی شناسایی گردید که عبارت بودند از ارتباطات (فناوری اطلاعات)، مشتری مداری، برنامه ریزی هماهنگ، توسعه مهارت کارکنان، ادغام فرایندها، رضایت مشتری، انعطاف پذیری، کیفیت محصول، کاهش هزینه ها، حساسیت و پاسخگویی به بازار، نوآوری، ارایه محصولات جدید، سرعت تحویل، تغییرات تکنولوژی، آموزش و یادگیری و اعتماد که سپس از بین این معیارها با نظرسنجی از 20 نفر از خبرگان صنایع معدنی کشور به روش دلفی فازی 8 عامل اصلی کیفیت محصول، پاسخگویی به بازار، سرعت تحویل، انعطاف پذیری، کاهش هزینه ها، نوآوری، مشتری مداری، ارتباطات و فناوری اطلاعات استخراج، تایید و غربالگری شدند و سپس توسط روش دنپ (DANP) شاخص ها ارزیابی و اولویت بندی و عوامل شناسایی شده با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری و تحلیل میک مک در چهار سطح و دو دسته وابسته، مستقل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد مشتری مداری عنصر زیربنایی چابکی زنجیره تامین است که بر کاهش هزینه ها و نوآوری تاثیر می گذارد. کاهش هزینه ها و نوآوری نیز بر انعطاف پذیری، کیفیت محصول و ارتباطات اثر می گذارند؛ و در ادامه عوامل انعطاف پذیری، کیفیت محصول و ارتباطات بر پاسخگویی و سرعت تحویل اثرگذار هستند، در نهایت نیز سرعت تحویل و پاسخگویی به بازار موجب چابکی زنجیره تامین می شود.

    کلیدواژگان: چابکی، صنایع معدنی کشور، روش حداقل مربعات جزئی، زنجیره تامین، مدل سازی معادلات ساختاری
  • پردیس روزخوش، مصطفی کاظمی* صفحات 61-73

    زنجیره تامین سبز با در نظر گرفتن خط مشی های زیست محیطی جایگاه وسیعی در بهبود قابلیت های زنجیره تامین دارد. از طرفی با توجه به گسترش تکنولوژی و هوشمندسازی اینترنت اشیا و کمک آن ها در راستای برآوردن بهتر اهداف، مطالعه و بررسی آن ها در این حوزه حایز اهمیت است. این مطالعه با هدف شناسایی مهم ترین معیارهای موثر در انتخاب تامین کننده سبز و بررسی تاثیر اینترنت اشیا روی معیارهای انتخاب تامین کننده سبز انجام شده است. برای نیل به این اهداف، ابتدا مسیله با روش نگاشت شناختی فازی وزن های موثر هر معیار را شناسایی کرده و در نهایت با بررسی مرکزیت موثرترین معیار را معرفی می کند. برای بررسی نقش اینترنت اشیا روی زنجیره تامین سبز نیز تحلیل سلسله مراتبی فازی به کار گرفته شده است. نتایج حاکی از آن است که کنترل آلودگی هوا مهم ترین معیار ارزیابی تامین کنندگان و نیز بیشترین تاثیر در ایتارنت اشیا را دارد.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، زنجیره تامین سبز، تامین کننده سبز، روش نگاشت شناختی، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • الهه زمانیان، مجتبی صالحی* صفحات 75-85
    امروزه کارآمدی زنجیره تامین پیش نیاز موفقیت بسیاری از بنگاه های اقتصادی است. در این میان، یکی از موضوعات مهم در مدیریت زنجیره تامین، ارزیابی عملکرد است. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی عملکرد زنجیره تامین خدماتی با نگرش استراتژیک با استفاده از مدل مرجع عملیاتی زنجیره تامین (SCOR) و روش اولویت بندی فازی است. در این تحقیق، از روش های نمونه گیری گلوله برفی و غیراحتمالی هدفمند و از نظرات 15 نفر از خبرگان شرکت اتکا، به عنوان نمونه استفاده شد. فرآیند انجام این پژوهش شامل سه مرحله شناسایی عوامل موثر در ارزیابی عملکرد زنجیره تامین خدماتی مبتنی بر رویکرد SCOR، غربالگری عوامل شناسایی شده با استفاده از تکنیک دلفی فازی و اولویت بندی عوامل با استفاده از رویکرد فازی است که در مرحله اولویت بندی مقیاس های اندازه گیری از مدل بهینه سازی غیرخطی استفاده شد. نتایج نشان داد که معیارهای قابلیت اطمینان، دارایی، چابکی، انعطاف پذیری، هزینه و پاسخگویی به ترتیب بالاترین اولویت را‏‏ در‏‏ ارزیابی‏‏ عملکرد‏‏،‏ به‏‏ خود‏‏ اختصاص‏‏ دادند.
    کلیدواژگان: زنجیره‏‏ تامین‏‏ خدماتی، ‏‏ روش SCOR، تکنیک دلفی فازی
  • هیوا مندمی، حسین صیادی تورانلو* صفحات 87-99

    با شیوع همه گیری کووید-19 فشار زیادی بر پایداری زنجیره تامین مراکز خدمات درمانی وارد شد. ازاین رو هدف تحقیق حاضر شناسایی و طراحی مدل عوامل موثر بر پایداری زنجیره تامین مراکز خدمات درمانی در دوران کووید-19 با استفاده از رویکرد تحلیلی نوین مدل سازی ساختاری-تفسیری است. این پژوهش از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی است. اطلاعات از منابع کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده اند و از طریق نظرات خبرگان اعتبارسنجی شده است. سپس برای تحلیل روابط بین عوامل شناسایی شده و سطح بندی آن ها از رویکرد مدل سازی ساختاری-تفسیری استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که 39 عامل که در 8 دسته از فرآیندهای زنجیره تامین شامل مدیریت ظرفیت، مدیریت تکنولوژی، مدیریت محیط، مدیریت ارایه خدمات، مدیریت مالی، مدیریت مخاطره، مدیریت رویداد و مدیریت ارتباط با مشتری دسته بندی شده اند، بر پایداری زنجیره تامین مراکز خدمات درمانی در دوران کووید-19 تاثیرگذارند. همچنین نتایج سطح بندی این فرآیندها با استفاده از رویکرد مدل سازی ساختاری-تفسیری نشان دهنده یک مدل پنج سطحی است که در آن مدیریت ظرفیت با بیشترین تاثیر در سطح اول و مدیریت ارتباط با مشتری و مدیریت رویداد با کمترین تاثیر در سطح پنجم قرار می گیرند. در نهایت نیز پیشنهادهایی به مدیران مراکز خدمات درمانی جهت حفظ پایداری زنجیره تامین در این مراکز ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: پایداری زنجیره تامین، مراکز خدمات درمانی، کووید-19، مدل سازی ساختاری-تفسیری
|
  • S.M.T. Fatemi Ghomi *, Bahare Asgarian Pages 1-12

    Design and analysis of distribution systems are among the key factors which have been of interest to logistics corporations in recent years. Two main elements in designing a distribution network are finding acceptable locations for facilities and effective routes. Simultaneous consideration of these two elements is called location routing problem. Nowadays, because of environment pollutions, making good decisions about declining the CO2 emission rate has become a critical issue. The main contributor in CO2 emissions are fleet vehicles. This paper aims to propose a new mathematical model for the location routing problem in order to reduce the distribution and hence the fuel costs which in turn lead to CO2 emission rate reduction. Driver satisfaction is also pursued by balancing the drivers' workloads. A mathematical model is proposed for the problem and then linearized and validated for small scale conditions. As the large scale problem has many complexities, a multipurpose optimization algorithm, namely the NSGA-II algorithm which is a well-known metaheuristic algorithm is applied. To obtain a better solution, facility locations and route allocations are considered simultaneously. The algorithm performance is evaluated by introducing 4 indicators and the numerical results are reported. The results show that the suggested algorithm has the required efficiency to produced high quality parato solutions which are uniformly distributed in the problem's solution space.

    Keywords: Facility location problem, location routing, Pollutant Emission, Multi-Objective Problem, commodity distribution
  • HosseinAli Hassan-Pour *, Hossein Ghaffari Turan, M. Zareei, Ali Mohamadi Pages 13-33

    The purpose of this research is to present a two-objective nonlinear integer programming model for optimization of a general commodities supply chain, minimizing the purchase costs and delivery delays and maximizing the resilience with uncertain constraints and parameters of the objective functions. To solve the model, the weights of relevant metrics and sub-criteria for producers are obtained through multi-criteria decision making. These metrics are used as the input data to the proposed mathematical model. Since this is classified as a hybrid optimization problem in the NP-hard problem family, NSGA-II and MOPSO multi-objective evolutionary algorithms are used to solve the proposed model. Comparing the results of the algorithm is done with the help of comparative indices. In this study, the probability constraint programming is used for the fuzzy to deterministic conversion of models. This method fits the LAM and UAM estimation models appropriately to the pessimistic-optimistic changes due to the differences in the decision makers' attitudes. Results of comparing these algorithms indicate that the genetic algorithm performs better in the optimistic view, whilst the MOPSO algorithm performs better in the pessimistic case. The results of NSGA-II and MOPSO algorithm for the designed sample problem show that NSGA-II algorithm performs better than MOPSO algorithm in different criteria. For instance, better performance regarding the solution time and the criterion of the distance from the ideal point, is observed in all problems.

    Keywords: Resilient Supply Chain, Random uncertainty, Robust Fuzzy Optimization, NSGA-II, MOSPO, Comparative Indicators
  • Saeed Mahdavi, GholamHassan Shirdel *, Reza Radfar, Mahmoud Modiri Pages 35-59

    The purpose of this study is to identify and explain the main factors measuring agility in the mining industry as the most important non-oil industry in the country. This research is an applied research in terms of purpose and a combined research in terms of method. The statistical population of the research in the qualitative and quantitative sections includes the experts, intellectuals and scholars of the country's mining industry. The methods of data collection are questionnaires and surveys. In the qualitative section, first, through finding related research articles by the meta-combination method, 124 sources are selected and 16 criteria for measuring agility are identified. These include communications (information technology), customer orientation, coordinated planning, staff skills development, process integration, customer satisfaction, flexibility, product quality, cost reduction, market sensitivity and responsiveness, innovation, new product launches, delivery speed, technology changes, training and learning and trust. With a survey of 20 experts in the country's mining industry by the fuzzy Delphi method, 8 main factors are extracted, validated and screened from the listed criteria, namely, the product quality, market responsiveness, delivery speed, flexibility, reduction costs, innovation, customer orientation, communications and information technology. These indicators are then evaluated and prioritized by the DANP method and the identified factors are classified into four levels and two dependent/independent groups using the interpretive structural modeling and micro-analysis. The findings show that customer orientation is an essential element of supply chain agility that reduces the costs and increases the innovation. Cost reduction and improved innovation in turn, affect flexibility, product quality and communications. Furthermore, flexibility, product quality and communications factors affect the responsiveness and the speed of delivery. Finally, the delivery speed and the market responsiveness lead to the desired supply chain agility.

    Keywords: Agility, Country's Mining Industry, Partial Least Squares Method, Supply Chain, Structural Equation Modeling
  • Pardis Roozkhosh, Mostafa Kazemi * Pages 61-73

    As environmental policies are highlighted in the green supply chain, it plays an essential role in improving the supply chain capabilities. On the other hand, considering the development of technology and the Internet of Things intelligence and their potentials in goal achievement, it is important to investigate and study their applications in this field. This study aims to identify the most important criteria in selecting a green supplier and investigate the impact of the Internet of Things (IoT) on this selection. To achieve these objectives, the fuzzy cognitive map (FCM) method is used to identify the effective weights of each criterion and introduce the most effective criterion by examining the centrality. The fuzzy hierarchical analysis (FAHP) is used to investigate the role of IoT in the green supply chain. The results indicate that air pollution control is the most important criterion for evaluating the suppliers and also has the greatest impact on IoT.

    Keywords: IoT, Green Supply Chain, Green Supplier, FCM, FAHP
  • Elaheh Zamanian, Mojtaba Salehi * Pages 75-85
    Today, the efficiency of the supply chain is a prerequisite for the success of many economic enterprises. Performance evaluation is also an important issue in the supply chain management. The purpose of the current research is to evaluate the performance of the service supply chain using the supply chain operational reference (SCOR) model and the fuzzy prioritization technique. In this research, samples are obtained through the purposeful and non-probability snowball sampling methods and the opinions of 15 Atka Company experts. The process of conducting this research includes three stages. The first stage is identifying the effective factors in performance evaluation of the service supply chain based on the SCOR approach. The second and third stages are screening the identified factors using the fuzzy Delphi technique and prioritizing the factors using the fuzzy approach. In the prioritization of the measurement scales the non-linear optimization model is used. The results show that in this performance evaluation, the criteria of reliability, property, agility, flexibility, cost and responsiveness achieve the highest priorities in descending order.
    Keywords: Service supply chain, scor method, Fuzzy Delphi technique
  • Hiva Mandomi, H. Sayadi * Pages 87-99

    With the accession of Covid-19 epidemic, a lot of pressure was put on the stability of the supply chain of health care centers. Therefore, the purpose of this study is to identify and design a model of factors affecting the stability of the supply chain of health care centers in the Covid-19 era using the new analytical approach of interpretive structural modelling (ISM). This research is an applied and descriptive research. The information is collected from library and field sources and validated through expert opinions. Then, the interpretive structural modelling approach is used to analyze the relationships between the identified factors and their rating. The research results indicate that 39 factors which are classified into 8 categories of supply chain processes (namely, capacity management, technology management, environment management, service delivery management, financial management, risk management, event management and customer relationship management) affected the stability of the supply chain of health care centers during the Covid-19 era. Also, the results of ISM ratings of these processes show a five-level model in which capacity management with the most impact occupies the first level and customer relationship management and event management with the least impact are in the fifth level. Finally, some suggestions for supply chain stability maintenance are presented to the managers of health care centers.

    Keywords: Supply Chain Stability, health care centers, COVID-19, Interpretive Structural Modelling