فهرست مطالب

جستارنامه فرهنگ و هنر اسلامی
پیاپی 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بابک دهقانی، سیما صابر صلغی صفحات 8-21

    پانتومیم به عنوان یک نمایش بی کلام با حرکات اغراق آمیز قدمتی دیرینه دارد. رمزگرایی یکی از شیوه‌های اجرا در این نمایش است. شروع پانتومیم و ارتباط اولیه با مخاطب بسیار مهم است و نحوه اجرا نسبت به داستان دارای ارزش بیشتری است که می تواند همه چیز را تحت الشعاع خود قرار دهد. پژوهش حاضر با عنوان ساختارشناسی تحلیلی پانتومیم با روش توصیفی – تحلیلی علاوه بر اینکه به بررسی و مطالعه ساختاری پانتومیم می پردازد، به ارایه معانی و مفاهیم اجزای آن نیز توجه خواهد داشت. در این پژوهش با گردآوری و مطالعه منابع معتبر، برخی مورد استفاده مستقیم و برخی مورد استفاده غیرمستقیم قرار گرفته است. منابعی که مورد استفاده مستقیم قرار گرفت، در بخش منابع و ماخذ درج گردید و منابع غیر مستقیم جهت دریافت ایده و روشن شدن برخی موضوعات مرتبط کمک رسان خوبی بوده است. در ادامه روش کتابخانه ای و تجربی جهت تکمیل و تجمیع بحث بسیار کاربردی بوده است.

    کلیدواژگان: ساختارشناسی، تحلیلی، پانتومیم
  • حمیده احمدی، سیما حاجی حسن صفحات 22-44

    معماری اسلامی یکی از مشهورترین سبک‌های ساختمان جهان است و یکی از نمودهای کمیاب و زیبای هنر اسلامی است که ویژگی های منحصر به فردی دارد و معماری اسلامی مساجد می‌تواند نمونه ای از این هنر زیبا و ماندگار باشد روش تحقیق این پژوهش، روش توصیفی تحلیلی است، در این مقاله تاثیر هنر معماری و به طور شاخص سبک اسلامی آن بر معماری مساجد، که در هویت و فرهنگ جامعه موثر است بررسی شده است، حکمت معماری اسلامی منجر به نهادینه شدن سنتی شد که آثار معماری این دوران را، به یادگاری های جاودانه واستوارتبدیل ساخت. آنچه امروز ازآن با عنوان معماری اسلامی ایران یاد می‌شود، ادامه سنتی است که توانسته، با تکیه برآموزه‌های معنوی، حکمت ناب اسلامی را با زبان رمز واشاره در کالبد مادی عالم ظاهر متجلی ‌سازد و هم با تاثیر بینش و روح اسلامی، نوعی «وحدت» را در این آثار به بیننده القا نماید. در این بین، مطالعه موردی برروی مسجد سلطان احمد شهر استامبول (مسجد آبی) با گنبدهای آبشاری، تقارن دقیق و طاق‌های پی در پی، مناره‌ها و کاشی‌های آبی درون مسجد که نقطه اوج معماری عثمانی به شمار می‌آید در این پژوهش انجام شده است، مسجد سلطان احمد به‌عنوان چشمگیرترین مسجد تاریخی کشور ترکیه و آخرین مسجد بزرگ دوره کلاسیک شناخته می‌شود که با طراحی خاص و منحصربه‌فرد این مسجد و علاوه بر وجود عناصر معماری سنتی اسلامی از طراحی بنایی بیزانسی مانند ایاصوفیه نیز الهام گرفته شده است.

    کلیدواژگان: هویت گرایی، معماری اسلامی، مساجد، مسجد سلطان احمد، استانبول
  • زهرا عمادی برنطین، فاطمه رقیمی صفحات 43-64

    نقش مطالعه پوشاک و تزیینات رودوزی بر روی آنها، نه تنها از نظر تاریخ و هنر دارای اهمیت است بلکه از دید جامعه شناسی و نشانه شناسی نیز بسیار مورد توجه است. در این میان رودوزی های پوشاک سنتی زنان هرمزگان از جایگاه ویژه ای در هنرهای سنتی ایران برخورداراست. در این مقاله سعی شده تا نقوش زری بافی در پوشاک سنتی زنان هرمزگان، شناسایی و معرفی شود تا جایگاه آن در پوشاک سنتی این منطقه مشخص گردد. مقاله حاضر به شیوه توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات به شیوه مطالعه کتابخانه ای و مشاهدات میدانی انجام گرفته است. این مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که در زری بافی های هرمزگان از چه نقوش گیاهی و هندسی استفاده شده و این هنر در پوشاک سنتی هرمزگان از چه جایگاهی برخوردار است؟نتایج به دست آمده بیانگر این است که هنرمندان این منطقه بر اساس نگاره های بومی و محلی و تاثیر پذیری از عواملی مانند طبیعت به آفرینش نقوش زری بافی همت گماشته اند. این نقوش را می توان در دو گروه طرح های شکسته (هندسی) و طرح های گردان (گل و بته) جای داد که برای لباس های سنتی زنان که شامل تن پوش، سرپوش و روبند است، استفاده می شود.

    کلیدواژگان: زری بافی، رودوزی، پوشاک زنان، لباس سنتی، استان هرمزگان
  • فاطمه توشه جو لنگرودی صفحات 65-75

    هویت ایرانی- اسلامی یکی از لازمه‌ها و نیازهای اصلی جامعه و پیش‌نیاز هرگونه زندگی اجتماعی در کشور ما می‌باشد. با درک این مهم پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر در شکل‌گیری هویت ایرانی- اسلامی در دانش‌آموزان دوره پیش‌دبستانی از دیدگاه معلمان انجام شده است. در این مطالعه از روش توصیفی از نوع همبستگی استفاده شده است جامعه آماری شامل کلیه معلمان پیش‌دبستانی شهر لاهیجان به تعداد 30 نفر بوده که، با استفاده از روش نمونه‌گیری تمام شمار 28 نفر از معلمان مورد بررسی قرار گرفتند. برای گردآوری داده‌های پژوهش از پرسشنامه استاندارد عوامل موثر بر هویت ایرانی- اسلامی استفاده شد. داده‌های تحقیق پس از جمع‌آوری با استفاده نرم‌افزارهای آماری SPSS تحلیل شدند. نتایج نشان داد که تحصیلات ، عرق (غیرت) ملی و اعتقادات شخصی والدین، صلاحیت حرفه‌ای و وضعیت ظاهری معلمان، برنامه درسی ، برنامه‌های تلویزیون، اینترنت و رایانه، کتاب‌های خاص کودکان، بازی‌های سنتی و رایانه‌ای تاثیر‌گذاری مثبت و معنی‌داری بر هویت ایرانی- اسلامی دانش‌آموزان پیش‌دبستانی داشته است.

  • مهدی فتحی، مصطفی رستمی صفحات 76-91

    نمایش تصویر و روایت زندگی امام زمان (عج) از جمله مواردی است که فیلمسازان اغلب از آن گریزانند. دلیل آن هم امتناع از قداست شکنی این شخصیت است. در این پژوهش از روشی توصیفی و تحلیلی با رویکرد نشانه شناسی در حیطه نظریه «دریافت» استورات هال برای گشودن رمزگان فیلم ها استفاده گردید تا به این سوال پاسخ دهیم: شخصیت امام زمان (عج) در فیلمهای ایرانی دهه شصت چگونه رمزگذاری و رمزگشایی شده است؟ هدف این پژوهش کشف و بررسی رمزگان مهدویت در فیلم های دهه شصت سینمای ایران است تا بتوانیم به کمک این رمزگان برای پرداختن به شخصیت امام زمان (عج) در سینمای ایران به الگویی مناسب برسیم. یافته ها گویای آن است که؛ در هر کدام از این دو فیلم شخصیتی به نام «مهدی» وجود دارد. این تیپ شخصیت در مختصات شخصیت های دیگر قابل رمزگشایی است. هر کدام از آنها تمثیلی از اقشار مهم جامعه هستند. در این میان وجود یک شخصیت به نام مهدی نشانگر شخصی خیرخواه و نیکوکار است که در هنگام نیاز از او کمک می خواهند و پس از رفع نیاز، از ترس منافع خود او را به حاشیه می رانند. بررسی این دو فیلم از زاویه دید مهدویت، باعث به وجود آمدن انگیزه ای جهت بازتماشای آنها شده و الگویی برای روایت و تصویرگری شخصیت امام زمان (عج) در سینمای امروزه را ارایه می دهد که می تواند برای فیلمسازانی که اغلب از آن امتناع می ورزند، راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: فرهنگ مهدویت، سینمای دهه 60 ایران، نظریه دریافت، فیلم مادر، فیلم اجاره نشین ها
  • ایمان سهرابی مقدم چافجیری، حسین اکبرنژاد دموچالی صفحات 92-106

    در این مقاله به بررسی نقش هوش مصنوعی ‏ در بازسازی، مرمت و نگهداری بنا های تاریخی و آثار باستانی ایران می-‏پردازیم. کشوری همچون ایران که دارای تمدنی کهن و غنی بوده است، قطعا دارای آثار و بناهایی کهن می باشد که از ‏گذشتگان دور و تاریخ این تمدن به جا مانده است. هرچند تعدادی از این آثار و بناها توسط استعمار گران نابود و یا به غارت ‏برده شده و یا در کشورهای دیگر نگهداری می شوند و یا به طور طبیعی نابود شده اند، اما نگهداری و حفاظت از تمام آثار باقی ‏مانده از گذشته وظیفه ما به شمار می رود. نگهداری و مرمت این آثار با وجود بلایای طبیعی و یا خطرات دیگری که این آثار را ‏تهدید می کند امری سخت و بسیار هزینه بر تبدیل می کند، اما با پیشرفت تکنولوژی روش های تازه ای برای حفاظت از این آثار ‏به وجود آمده اند که بسیار به نفع آثار تاریخی کشور هستند. از زمان ورود هوش مصنوعی به ایران دیری نمیگذشت تا که ‏تاثیرات آن در زمینه های مختلف نمایان شد، این تکنولوژی به علت دقت و سرعت بالا و همچنین به شدت کاربردی بودن ‏مورد توجه محققان و باستان شناسان قرار گرفت و به مرور در امور مختلفی مورد استفاده قرار گرفت. این تکنولوژی به تعدادی ‏محدود همچون بازسازی دیجیتالی تخت جمشید در ایران انجام شده است. از استفاده های هوش مصنوعی می توان به ایجاد ‏موزه های دیجیتال و یا ایجاد مدل های سه بعدی این آثار اشاره کرد که مزیت های دیگری همچون هزینه های کمتر، دسترسی ‏در همه مکان و زمان و ایجاد زمینه مطالعات بیشتر برای پژوهشگران و یا ایجاد مطالب آموزشی برای علاقه مندان در سراسر ‏دنیا را به همراه دارد.‏

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، تاریخ، آثار باستانی، هنر اسلامی، بناهای تاریخی
  • نرگس مقصودی صفحات 107-119

    ظهور ادبیات در عرصه نگارگری نشان از پیوند عمیق و دیرینه این دو حوزه با یکدیگر است. هفت پیکر نظامی منبع الهام نگارگران در خلق آثار نگارگری شناخته شده است. از سوی دیگر نگارگران در برخورد با متن کلامی نظامی در کنار صور خیال هنری و بصری خود از صور خیال شاعر بهره برده و آن را به تصویر می‌کشند. چیستی و چگونگی این فرآیند در تطبیق نگاره با اشعار هفت پیکر نظامی تبیین می‌شود. در این پژوهش به مطالعه تطبیقی داستان گنبد سفید هفت پیکر نظامی با چهار نگاره گنبد سفید از چهار دوره مختلف با تکیه بر دیدگاه ترامتنیت ژرار ژنت پرداخته شده است. از آنجا که دریافت‌های شاعر و نگارگر در مواجه با متن به شکل کلی آن با هم متفاوت است اما ثاتیر و پیوستگی متون بر یکدیگر قابل انکار نیست، در این جستار بر آنیم تا قرایت هر یک را با روش ترامتنیت به شکل تطبیقی بررسی کنیم و راهگشا بودن ترامتنیت ژنت را در خوانش نگاره‌ها مورد سوال قرار دهیم. با فرض مراجعه به متن شعر نظامی، نگارگر سه شیوه: بینامتنیت: حضور نشانه های کلامی در تصویر. فرامتنیت: تاویل اشعار توسط نگارگر و روش وی در خلق نگاره. بیش متنیت: تقلید از نظام کلامی در خلق نظام تصویری در دو قالب تغییر و تقلید را در خلق آثارش به کار برده است.

    کلیدواژگان: شعر نظامی، نگاره، گنبد سفید، ژرار ژنت، تطبیق
|
  • Pages 8-21

    Pantomime has a long history as a wordless performance with exaggerated movements. Cryptography is one of the performance methods in this show. The beginning of the pantomime and the initial connection with the audience is very important, and the performance has more value than the story, which can overshadow everything. The present research, titled Analytical Structure of Pantomime with descriptive-analytical method, in addition to investigating and studying the structure of pantomime, will also pay attention to presenting the meanings and concepts of its components. In this research, by collecting and studying reliable sources, some have been used directly and some have been used indirectly. The sources that were directly used were included in the sources and reference section, and the indirect sources have been a good helper to get ideas and clarify some related issues. In the following, the library and experimental method has been very useful to complete and consolidate the discussion.

    Keywords: structuralism, analysis, pantomime
  • Pages 22-44

    Islamic architecture is one of the most famous building styles in the world and is one of the rare and beautiful manifestations of Islamic art that has unique characteristics and the Islamic architecture of mosques can be an example of this beautiful and lasting art. The research method of this research is the analytical descriptive method. In this article, the influence of architectural art and specifically its Islamic style on the architecture of mosques, which is effective in the identity and culture of the society, is investigated. The wisdom of Islamic architecture led to the institutionalization of the tradition that works He turned the architecture of this era into eternal and beautiful souvenirs. What is known today as the Islamic architecture of Iran is the continuation of a tradition that has been able, relying on spiritual teachings, to manifest the pure Islamic wisdom in the material body of the visible world with the language of code and symbols, and with the influence of the Islamic vision and spirit, a kind of "unity" to induce in these works to the viewer. In the meantime, a case study on the Sultan Ahmed Mosque in Istanbul (Blue Mosque) with cascading domes, precise symmetry and consecutive arches, minarets and blue tiles inside the mosque, which is considered the pinnacle of Ottoman architecture, has been carried out in this research. Sultan Ahmed is known as the most impressive historical mosque in Turkey and the last great mosque of the classical period, which is inspired by the special and unique design of this mosque and in addition to the elements of traditional Islamic architecture, it is also inspired by the design of Byzantine buildings such as Hagia Sophia.

    Keywords: identitarianism, Islamic architecture, mosques, Sultan Ahmed Mosque, Istanbul
  • Pages 43-64

    The role of studying clothes and embroidery decorations on them is not only important from the point of view of history and art, but also from the point of view of sociology and semiotics.the embroidery of the traditional clothes of Hormozgan women has a special place in the traditional arts of Iran. In this article, an attempt has been made to identify and introduce the motifs of zari weaving in the traditional clothing of Hormozgan women in order to determine its place in the traditional clothing of this region. The present article has been done in a descriptive-analytical way and gathering information in the way of library study and field observations. This article seeks to answer the question of what plant and geometric motifs are used in Hormozgan zari weaving and what is the position of this art in the traditional clothing of Hormozgan? The obtained results show that the artists of this region are committed to creating zari weaving motifs based on native and local paintings and influenced by factors such as nature. These motifs can be placed in two groups of broken designs (geometric) and revolving designs (flowers), which are used for women's traditional clothes, which include tunics, headdresses, and veils.

    Keywords: zari weaving, Embroidery, women's clothing, traditional clothing, Hormozganprovince
  • Pages 65-75

    Iranian-Islamic identity is one of the main requirements of society and a prerequisite for any social life in our country. Accordingly, the present study is conducted with the aim of investigating effective factors in the formation of Iranian-Islamic identity in preschool students from the teachers' point of view. In this study, a descriptive correlational method was used. The statistical population included all the preschool teachers (30 people) of Lahijan city. Using total population sampling, 28 teachers were interviewed. To collect research data, a standard questionnaire of factors affecting Iranian-Islamic identity was used. Data were analyzed using SPSS statistical software. The results showed that parents' education, national pride, and personal beliefs; teachers' professional competence, appearance; curriculum; television programs; Internet and computer; special children's books; traditional and computer games have a positive and significant impact on Iranian-Islamic identity of preschool students.

    Keywords: Factors, Iranian-Islamic Identity, Students, Preschool, Teachers
  • Pages 76-91

    Showing the image and narration of the life of Imam Zaman is one of the things that filmmakers often avoid.The reason is the refusal to desecrate this character. In this research, we use a descriptive and analytical method with a semiotic approach in the field of Stuart Hall's theory of "reception" to unlock the codes of movies. To answer this question: How is the character of Imam Zaman encoded and decoded in Iranian films of the sixties (Mother and Tenants)?The purpose of this research is to discover and investigate the codes of Mahdism in the films of the sixties of Iranian cinema، So that we can reach a suitable model for dealing with the character of Imam Zaman in Iranian cinema with the help of these codes. The findings show that; In each of these two films, there is a character named "Mahdi". This character-type can be deciphered in the coordinates of other characters. Each of them is an allegory of important sections of society. In the meantime, the existence of a character named Mehdi indicates a benevolent and benevolent person who is asked for help when needed. And after meeting the need, they push her to the sidelines out of fear of their interests. Examining these two films from the point of view of Mahdavitism has created an incentive to watch them again And it provides a model for narrating and portraying the character of Imam Zaman (AS) in today's cinema, which can be a way forward for filmmakers who often refuse to do so.

    Keywords: Mahdavi culture, Iranian cinema of the 60s, theory of reception, mother film, tenant film
  • Pages 92-106

    In this article, we examine the role of artificial intelligence in the reconstruction, restoration and maintenance of Iran's historical monuments and ancient artifacts. A country like Iran, which has an ancient and rich civilization, definitely has ancient works and buildings that have been left from the distant past and the history of this civilization. Although some of these works and buildings were destroyed by colonialists, or looted, or kept in other countries, or were destroyed naturally, it is our duty to maintain and protect all the works left from the past. goes Maintenance and restoration of these works becomes difficult and very expensive despite natural disasters or other dangers that threaten these works, but with the advancement of technology, new methods to protect these works have been created. They have said that they are very beneficial to the country's historical monuments. Since the arrival of artificial intelligence in Iran, it didn't take long until its effects became visible in various fields. Due to its high accuracy and speed, as well as its extreme practicality, this technology attracted the attention of researchers and archaeologists, and over time it was used in various matters. Was used. This technology has been done to a limited number such as the digital reconstruction of Persepolis in Iran. Among the uses of artificial intelligence, it is possible to mention the creation of digital museums or the creation of 3D models of these works, which have other advantages such as lower costs, access in all places and times, and creating grounds for further studies for It brings researchers or the creation of educational materials for enthusiasts all over the world.

    Keywords: artificial intelligence, history, antiquities, Islamic art, historical monuments
  • Pages 107-119

    The emergence of literature in the field of painting shows the deep and ancient connection between these two fields. The seven military figures are known as a source of inspiration for painters in creating paintings. On the other hand, in dealing with military text, painters use the poet's imagination in addition to their artistic and visual imagination and depict it. What and how this process is explained in matching the image with the poems of seven military figures. In this research, a comparative study of the story of the White Dome of Seven Soldiers with four images of the White Dome from four different periods has been done, relying on Gerard Genet's transtextuality perspective. Since the perceptions of the poet and the painter are different when faced with the text in its general form, but the coherence and continuity of the texts cannot be denied, in this research, we intend to compare the reading of each with the method of transtextuality and open the way. Let's question the transtextuality of Genet in the reading of paintings. With the premise of referring to the text of Nizami's poem, the artist uses three methods intertextuality: the presence of verbal signs in the image. Transtextuality: the interpretation of poems by the painter and his method in creating the painting. More textuality: He has used the imitation of the verbal system in the creation of the visual system in two forms, change and imitation in the creation of his works.

    Keywords: miniature, nezami, s poet, Gerard Gentte, the white Dome, Adaptation