فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 83 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا نجفی، اسدالله اسدی*، صابر زهری، آرش عبدالملکی صفحات 7-17
    زمینه و هدف

     مهندسی بافت حوزه رو به رشدی برای ترمیم و جایگزینی عملکرد معیوب بافت یا ارگان آسیب دیده است و امروزه به عنوان یک درمان نوین برای جایگزینی روش های مرسوم پیوند مطرح گردیده و به این منظور مواد زیستی پلیمری (داربست ها) و سلول های زنده را به کار می گیرد. هدف از این مطالعه ساخت نانوداربست پلی کاپرولاکتون (PCL) و بارگذاری سیلیمارین  بر روی نانوداربست جهت بررسی زیست سازگاری و توان تکثیر سلول‫های PC12 بر روی آن می باشد.

    روش کار

    به منظور تهیه نانوداربست پلی کاپرولاکتون و بارگذاری سیلیمارین بر روی آن، محلول پلی کاپرولاکتون 7 درصد (حل شده در استیک اسید) با محلول سیلیمارین با غلظت 0/9 درصد وزنی مخلوط شد، سپس توسط دستگاه الکتروریسی داربست تهیه شد. مورفولوژی داربست توسط میکروسکوب الکترونی روبشی (SEM) و ساختار شیمیایی داربست توسط طیف سنجی ATR-FTIR مورد ارزیابی قرار گرفت. زیست سازگاری داربست و بقای سلولی، سلول های PC12، با تست MTT و میکروسکوپ SEM بررسی شد.

    یافته ها

    بررسی مورفولوژی داربست و ساختار شیمیایی آن نشان دهنده تخلخل مناسب داربست و بارگذاری موفق سیلیمارین بر روی داربست PCL بود. زیست سازگاری داربست 24، 48 و72 ساعت بعد از کشت سلول های PC12 مورد بررسی قرار گرفت که نتایج نشان دهنده افزایش زنده مانی سلول ها و اتصال مناسب سلول‫ها بر روی داربست بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بارگذاری سیلیمارین بر روی داربست پلی کاپرولاکتون باعث افزایش توان تکثیر و زنده مانی سلول های PC12 می شود. از این رو این داربست می تواند کاندید مناسبی برای مهندسی بافت عصب باشد.

    کلیدواژگان: پلی کاپرولاکتون، سیلیمارین، مهندسی بافت، الکتروریسی
  • افروز مردی*، گلناز علیزاده صفحات 18-27
    زمینه و هدف

     عفونت مجاری ادراری همچنان یکی از شایع ترین بیماری هایی است که زنان باردار را درگیر می کند. هدف این مطالعه تعیین تاثیر رفتارهای بهداشتی مقاربتی برعفونت ادراری در زنان باردار بود.

    روش کار

     یک مطالعه مورد- شاهدی بر روی 100 زن باردار با عفونت ادراری (گروه مورد) و 150 زن باردار بدون عفونت ادراری (گروه شاهد) در مراکز بهداشتی- درمانی شهر اردبیل در سال 1399 انجام گرفت. نمونه گیری بصورت مبتنی بر هدف و در هفته های 10-6 بارداری بود. اطلاعات لازم از طریق یک پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار SPSS-21 استفاده شد. وضعیت رفتارهای بهداشتی مقاربتی و نسبت شانس (OR) ایجاد عفونت در دو گروه با رگرسیون لجستیک برآورد گردید.

    یافته ها

     وضعیت رفتارهای بهداشتی مقاربتی در اکثریت زنان (47%) گروه مورد در حد متوسط) امتیاز 66- 50/1) ولی در اکثریت گروه شاهد (49/33%) در حد خوب (امتیاز 84-66/1) بود (p<0/001). مقاربت سه بار یا بیشتر در هفته در 30 روز گذشته، در زنان گروه مورد بطور معنی داری بیشتر از زنان گروه شاهد بود (0/001=P). حمام کردن همسر قبل از مقاربت در زنان گروه مورد کمتر از زنان گروه شاهد بود (0/022 =P). اختلاف آماری معنی داری در تخلیه مثانه قبل از مقاربت (0/04 =P)، تخلیه مثانه بعد از مقاربت (0/02 =P) و حمام کردن بعد از مقاربت (= 0/03 P) در دو گروه مشاهده شد.

    نتیجه گیری

     رفتارهای بهداشتی مقاربتی نقش مهمی در حفاظت یا ابتلا به عفونت های ادراری دارد. لذا با آموزش و بهبود رفتارهای بهداشتی در زنان و همسران آنها می توان گام موثری در کاهش عفونت های ادراری برداشت.

    کلیدواژگان: رفتارهای بهداشتی مقاربتی، عفونت ادراری، زنان باردار، اردبیل
  • آیدا نادری پور*، سهیلا دریساوی جرفیان صفحات 28-38
    زمینه و هدف

    همه‌گیری کروناویروس 2019 به دلیل ترس و اضطراب بی‌سابقه فردی و اجتماعی، تهدید بزرگی برای سلامت عمومی جهان است و استرس قابل توجهی بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی می‌گذارد و متخصصان مراقبت‌های بهداشتی از جمله دندانپزشکان را با افزایش بار بیماران، اختلالات بی‌سابقه در زندگی عادی و خطر بالای قرارگرفتن در معرض ابتلا، در شرایط استرس‌زا قرار داده است و به همین جهت بیشتر در معرض شرایط استرس‌زا قرار می‌گیرند که می‌تواند کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی میزان استرس‌درک‌شده و کیفیت زندگی دانشجویان و اساتید دانشکده دندانپزشکی اردبیل در مواجهه با شیوع بیماری کروناویروس 2019 در سال ‌تحصیلی 1400-1399 و ارتباط این دو متغیر با ویژگی‌های دموگرافیک شرکت کنندگان اجرا شد.

    روش کار

    به منظور سنجش میزان استرس درک‌شده از پرسشنامه استرس درک‌شده کوهن و به منظور سنجش کیفیت زندگی از پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی سازمان جهانی سلامت- خلاصه شده (WHOQOL-BREF) استفاده شد. جامعه آماری در مطالعه حاضر تمامی اساتید و دانشجویان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم‫پزشکی اردبیل می‌باشد. سطح معناداری کمتر از 0/05در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها: 

    جامعه آماری این مطالعه در مجموع 227 نفر شامل 33 نفر از اساتید و 194 نفر از دانشجویان بودند. رابطه معنی‌داری بین متغیرهای دموگرافیک با متغیر‌های استرس درک‌شده و کیفیت زندگی وجود نداشت. استرس درک‌شده و کیفیت زندگی اساتید نسبت به دانشجویان در طول همه‌گیری بیشتر بود. بین متغیرهای استرس درک‌شده و کیفیت زندگی در هر دو گروه رابطه مستقیم وجود داشت. میزان استرس درک‌شده در هر دو گروه کمتر از حد مطلوب بوده و کیفیت زندگی در هر دو گروه بیشتر از حد مطلوب بود.

    نتیجه گیری

    دانشجویان و اساتید دانشکده‌ی دندانپزشکی اردبیل استرس متوسطی را در دوره‌ی اپیدمی کووید-19 تجربه کرده‌اند و کیفیت زندگی مطلوبی داشته‌اند. با مقایسه‌ی بین دو گروه شرکت‌کننده، اساتید استرس درک شده بیشتری داشتند.

    کلیدواژگان: کروناویروس، دندانپزشک، استرس درک شده، کیفیت زندگی
  • مجید اسدی سامانی، نوید جمالی، جواد صفاری چالشتری*، کوروش اشرفی دهکردی صفحات 39-49
    زمینه و هدف

    کیناز وابسته به سیکلین‌2‌‌ (CDK-2) یک سرین/تریونین پروتیین کیناز با فعالیت تنظیمی در چرخه سلولی است. مهارکننده‌های این پروتیین با توقف چرخه سلولی راهکارهای انتخابی برای درمان انواع سرطان ها هستند. در این مطالعه شبیه سازی شده، اثرات داکینگ ودینامیک مولکولی Abemaciclib،Hymenialdisine وIndirubin بر CDK-2 به عنوان یکی از مهمترین فاکتورهای موثر در چرخه سلولی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش‌ کار: 

    فایل PDB پروتیین CDK-2و ساختار سه بعدیAbemaciclib ،Hymenialdisine و Indirubin به ترتیب از بانک اطلاعات پروتیین (http://www.rcsb.org) و سرور pubchem به دست آمدند. پس از شبیه سازی CDK-2 در نرم‌افزار Gromacs، داکینگ مولکولی ترکیبات بر روی CDK-2 توسط نرم افزار AutoDock 4.2 انجام شد. در نهایت مهمترین فاکتورهای دینامیک مولکولی مانند RMSD، شعاع چرخشی و انرژی کل در حالت قبل از داکینگ در مقایسه با این فاکتورها در مرحله بعد از داکینگ مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته ها

    Abemaciclib با آزادسازی انرژی اتصال معادل kcal/mol 8/23- بیشترین تمایل برای اتصال به اسیدهای آمینه موجود در جایگاه اتصال CDK-2 دارد. در عین حال اتصالAbemaciclib ،Hymenialdisine وIndirubin به CDK-2، منجر به کاهش معنادار در برخی فاکتورهای دینامیک مولکولی مانند میانگین انرژی کل، شعاع چرخشی، RMSD و همچنین ایجاد تغییر در ساختار ثانویه CDK-2 شدند.

    نتیجه‌گیری:

    Abemaciclib ،Hymenialdisine و Indirubin تمایل بالایی برای برهمکنش با CDK-2 دارند. بر اساس نتایج شبیه‌سازی‌ دینامیک مولکولی، ساختار ثانویه CDK-2 پس از اتصال هر لیگاند به آن تغییر می‌کند و مجموعه لیگاند و پروتیین را پایدارتر می‌کند.

    کلیدواژگان: CDK-2، Abemaciclib، Hymenialdisine، Indirubin، شبیه سازی دینامیک مولکولی
  • قاسم ترابی پلت کله*، عباس صادقی، احمد عبدی صفحات 50-62
    زمینه و  هدف

     چاقی و رژیم غذایی پرچرب (HFD) با تاثیر بر مسیرهای سیگنالینگ موثر بر متابولیسم چربی و گلوکز باعث اختلالات متابولیکی در کبد می‌شود. فعالیت ورزشی و عادت‌های غذایی برای پیشگیری و مقابله با چاقی و اختلالات متابولیکی مرتبط با آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. همچنین کپسایسین چاقی ناشی از رژیم غذایی را در جوندگان و انسان‌ها بهبود می‌بخشد. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی اثر تمرین هوازی همراه با کپسایسین بر بیان پروتیین کیناز فعال شده با AMP (AMPK) و پروتیین کیناز B (Akt) بافت کبدی موش‌های تغذیه شده با HFD بود.

    روش‌ کار: 

    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر ویستار به مدت 8 هفته با رژیم غذایی نرمال (8=n، ND) و رژیم غذایی پرچرب (HFD) (32=n) تغذیه شدند. بعد از هشت هفته همه موش‌ها به 5 گروه: رژیم غذایی نرمال (ND)، رژیم غذایی پرچرب (HFD)، رژیم غذایی پرچرب-تمرین (HFDT)، رژیم غذایی پرچرب-کپسایسین (HFDCap) و رژیم غذایی پرچرب-تمرین-کپسایسین (HFDTCap) تقسیم شدند. گروه‌های تمرین به مدت هشت هفته برنامه دویدن هوازی با شدت متوسط (60-50% VO2max، 25-15 متر/دقیقه، 60-30 دقیقه/روز، پنج روز/هفته) را روی تردمیل انجام دادند. کپسایسین (mg/kg/day 4) یک بار در روز به صورت خوراکی با گاواژ خورانده شد.

    یافته‌ ها: 

    القای دیابت با کاهش بیان AMPK (0/0001=p) و افزایش Akt (0/0001=p) همراه بود. نتایج نشان داد که تمرین و کپسایسین باعث افزایش معنی‌داری در بیان AMPK (به ترتیب 0/032= P و 0/045=P) و کاهش بیان Akt (به ترتیب 0/045=P و 0/049=P) سلول‌های کبدی موش‌های صحرایی HFD شد. همچنین تعامل تمرین با کپسایسین تاثیر معنی‌داری بر بیان AMPK (0/017=P) و Akt (0/0001=P) داشت.

    نتیجه‌ گیری: 

    نتایج نشان داد که HFD باعث اختلال در عملکرد سلول‌های کبدی شده و تمرین هوازی و کپسایسین با افزایش AMPK و کاهش Akt، احتمالا می‌تواند لیپوژنز کبدی را بهبود ببخشد. با این وجود اثر تعامل تمرین همراه با کپسایسین بیشتر بود.

    کلیدواژگان: چاقی، فعالیت ورزشی، کبد، لیپوژنز، کپسایسین
  • سمیه زینی زاده جدی، مهزاد یوسفیان*، حامد رزمجو جلودار صفحات 63-71
    زمینه و هدف

    درگیری ریه در بیماران مبتلا به کرونا از اهمیت بالایی برخوردار است. استفاده از روش سی تی اسکن نقش کلیدی در تشخیص این بیماری دارد. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی فراوانی الگوهای درگیری سی تی اسکن در بیماران با علایم مشکوک کووید-19 بود.

    روش‌ کار: 

    مطالعه حاضر بصورت مقطعی- تحلیلی بود. جامعه آماری بیماران با علایم بالینی تیپیک کووید-19 بودند که از اسفندماه سال 1398 تا اردیبهشت‫ ماه 1399 به مرکز تصویربرداری بیمارستان ارجاع داده شدند. تعداد 301 نفر از بیماران به‫صورت غیرتصادفی و آسان به عنوان نمونه انتخاب شدند. آنالیز داده ها توسط SPSS-26 در سطح معنی داری 0/05 انجام شد.

    یافته‌ ها:

     میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه 17/6±54/6 بود. 151 بیمار (50/2%) مذکر بودند. تعداد 255 بیمار (84/7%) به صورت سرپایی، 37 بیمار (12/3%) بستری در بخش و 9 بیمار (3%) در بخش مراقبت ویژه تحت درمان قرار گرفتند. تعداد 168 بیمار (55/8%) درگیری گراند گلاس، 25 بیمار (8/3%) درگیری به صورت کانسالیدیشن، 49 بیمار (16/3%) کدورت های خطی، 44 بیمار (14/6%) کریزی پیوینگ، 7 بیمار (2/3%) ندول ریز و 45 بیمار (15%) اوپاسیته های گرد در سی تی اسکن بدون کنتراست داشتند. الگوی درگیری به صورت کدورت‫های خطی با شدت بیماری ارتباط مستقیم و معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    یافته های تصویر برداری در بیماران مبتلا به کووید-19طیف وسیعی دارد. علیرغم توجه به این یافته ها باید به علایم و نشانه های کمتر شایع و نادر که می تواند به تصمیم گیری درست و تشخیص قطعی تر بیماری کمک کند توجه داشت.

    کلیدواژگان: کووید 19، پنومونی، سی تی اسکن
  • کتایون بهمن صوفیانی* صفحات 72-83
    زمینه و هدف

    ایمیونوژنیسیتی کم و مهاجرت هدفمند سلول‌های بنیادی مزانشیمی به مناطق التهابی، این سلول‌ها را به بهترین وسیله برای رساندن محصولات ژنی و یا درمانی معرفی نموده است. به منظور الحاق ژن اکتوپیک به داخل سلول‌های بنیادی، وکتورهای لنتی ویروسی بعنوان یکی از ابزارهای کارآمد مطرح می‫گردند. لذا ارزیابی تاثیر حامل‌های لنتی ویروسی بر ویژگی‌های هویتی، رفتاری و عملکردی سلول‌های بنیادی می‌تواند ایمن بودن استفاده از وکتورها را در دستکاری سلولی و ژن تراپی نشان دهد.

    روش کار

    در ابتدا سه وکتور لنتی ویروسی با روش کلسیم فسفات بر روی سلول‌های HEK-293T اضافه گردید. پس از تایید بیان پروتیین سبر فلورسنتی در بیش از 80 درصد سلول‌های HEK-293T، سوپ ویروسی جمع‌آوری و تغلیظ شد. سلول‌های بنیادی مزانشیمی مشتق شده از بافت چربی انسانی (hASCs) با ویروس تغلیظ شده ترانسفکت شدند. پس از حذف سلول‌های ترانسدیوس نشده با پرومایسین، سلول‌های hASC ترانسدیوس شده از نظر ایمونوفنوتایپینگ و تمایز به آدیپوسایت و استیوسایت مورد ارزیابی قرار گرفتند. ویژگی‌های رفتاری مانند زنده بودن، مهاجرت و تهاجم به ترتیب با روش MTT و Transwell مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته‌ها:

     در مطالعه حاضر تفاوت معنی‌داری در بیان شاخص‫های تمایزی CD29، CD34، CD73 و تمایز به بافت استخوانی و چربی در بین دوگروه تست وکنترل دیده نشد. همچنین در بررسی ویژگی‌های رفتاری نظیر قدرت تکثیر، تهاجم و مهاجرت سلول‌های بنیادی، تفاوت معنی‌داری بین دو گروه مورد مطالعه وجود نداشت.

    نتیجه‌ گیری:

     یافته‌های این مطالعه نشان داد که وکتور لنتی ویروسی اثرات سویی بر ویژگی‌های هویتی و عملکردی سلول‌های بنیادی ندارد. بنابراین می‌توانند در دستکاری ژنی سلول هدف مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: سلول بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی انسانی، وکتور لنتی ویروس، ژن درمانی
  • محمد فتحی*، راضیه رضایی، مصطفی بهرامی صفحات 84-93
    زمینه و هدف

    فعالیت استقامتی از طریق تغییر در ترشح هورمون‌ها و گیرنده‌های مرتبط بر عضلات تاثیر می‌گذارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر فعالیت استقامتی بر بیان ژن Thrap1 در بافت قلب و عضلات اسکلتی در موش‌های نر نژاد ویستار بود.

    روش‌ کار: 

    آزمودنی‌های این پژوهش تجربی 14 موش صحرایی (با میانگین وزنی 34±234 گرم) بودند که در شرایط طبیعی (دسترسی آزاد به آب و غذا، چرخه تاریکی و روشنایی، دما و رطوبت مناسب) نگهداری و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (7 سر) و تجربی (7 سر) تقسیم شدند. گروه تجربی 6 جلسه در هفته، با سرعت 30 متر در دقیقه به مدت 14 هفته فعالیت استقامتی داشتند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، بی هوش و در شرایط استریل تشریح شدند، با استفاده از روشReal time RT-PCR میزان بیان ژن پروتیین-1 متصل به گیرنده هورمون تری‌یدوتیرونین در بافت قلب، عضله بازکننده دراز انگشتان (EDL) و عضله نعلی اندازه‌گیری شد. در نهایت از آزمون آماری تی برای ارزیابی اطلاعات استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد که فعالیت استقامتی میزان بیان ژن پروتیین-1 متصل به گیرنده هورمون تری‌یدوتیرونین در عضله نعلی (0/001=p) و در عضله قلب (0/001=p) را به طور معنی‌داری افزایش می‌دهد، در صورتی که تاثیر معنی‌داری بر بیان این ژن در عضلات تند‌انقباض (0/508=p) ندارد.

    نتیجه‌گیری: 

    بر اساس یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که فعالیت استقامتی بیان ژن پروتیین-1 متصل به گیرنده هورمون تری‌یدوتیرونین در عضلات کندانقباض (بافت قلب و عضله نعلی) را بیشتر از عضلات تندانقباض تحت تاثیر قرار می‌دهد.

    کلیدواژگان: فعالیت استقامتی، THRAP-1، عضله نعلی، قلب
|
  • Reza Najafi, Asadollah Asadi *, Saber Zahri, Arash Abdolmaleki Pages 7-17
    Background & objectives

    Tissue engineering is a growing field to repair and replace the defective function of damaged tissue or organ, and today it is proposed as a new treatment to replace conventional transplant methods. For this purpose, polymeric biomaterials (scaffolds) and living cells are used. The purpose of this study is to fabricate polycaprolactan (PCL) nanoscaffold and load silymarin on the nanoscaffold to check the biocompatibility and proliferation ability of pc12 cells on it.

    Methods

    In order to prepare polycaprolactan nanoscaffold and load silymarin on it, 7% polycaprolactan solution (dissolved in acetic acid) was mixed with silymarin solution with a concentration of 0.9% (weight percent), and then the scaffold was prepared using electrospinning device. The morphology of the scaffold was evaluated by scanning electron microscope (SEM) and the chemical structure of the scaffold was evaluated by ATR-FTIR spectroscopy. Toxicity of the scaffold and cell survival of PC12 cells were investigated by MTT test and SEM microscope respectively.

    Results

    Examining the morphology of the scaffold and its chemical structure showed the appropriate porosity of the scaffold and the successful loading of silymarin on the PCL scaffold. The toxicity of the scaffold was investigated 24, 48 and 72 hours after the cultivation of PC12 cells, and the results showed an increase in cell viability and proper attachment of cells on the scaffold.

    Conclusion

    The results of this research showed that the loading of silymarin on polycaprolactan scaffold increases the proliferation and survival of PC12 cells. Therefore, this scaffold can be a suitable candidate for nerve tissue engineering.

    Keywords: Polycaprolactan, Silymarin, Tissue Engineering, Electrospinning
  • Afrouz Mardi *, Golnaz Alizadeh Pages 18-27
    Background & objectives

    Urinary tract infection is still one of the most common diseases that affect pregnant women. The aim of this study was to determine the impact of sexual hygiene behaviors on urinary tract infection in pregnant women.

    Methods

    A case-control study was conducted on 100 pregnant women with urinary tract infection (case group) and 150 pregnant women without urinary tract infection (control group) in health centers of Ardabil city in 2020. Purposive sampling was done in 6-10 weeks of pregnancy. The information was collected through a researcher-made questionnaire. SPSS 21 software was used for statistical analysis of data. The odds ratio (OR) of infection in both groups was estimated by logistic regression.

    Results

    Sexual health behaviors in the majority of women of the case group (47%) were average (with score of 50.1-66), but in the majority of the control group (49.33%) were good (with score of 66.1-84) (p<0.001). Sexual intercourse 3 or more times in a week in the last 30 days was significantly higher in the case group than in the control group (p=0.001). Spouse bathing before sexual intercourse was less in women in the case group than the control group (p=0.022). Statistically significant differences were observed in Pre-coital voiding (p=0.04), Post coital voiding (p=0.02) and post-coital bathing (p=0.03) in the two groups.

    Conclusion

    Sexual hygiene behaviors play an important role in preventing or contracting urinary tract infections. Therefore, training and improving hygiene behaviors in women and their spouses is an effective step in reducing urinary tract infections.

    Keywords: Sexual Hygiene Behaviors, Urinary Tract Infection, Pregnant Women, Ardabil
  • Ayda Naderi pour *, Soheila Derisavy Jorfian Pages 28-38
    Background & objectives

    The 2019 coronavirus pandemic is a major threat to global public health due to unprecedented individual and social fear and anxiety and it puts significant stress on health-related quality of life and challenges health care professionals, including dentists, with increasing patient burdens, unprecedented disruptions in normal life and The high risk of being exposed to the disease has put them in stressful situations and therefore they are more exposed to stressful situations that can affect their quality of life. Therefore, this study was conducted with the aim of investigating the level of perceived stress and the quality of life of the students and professors of Ardabil Dental School in the face of the outbreak of the 2019 coronavirus disease in 2021 and the relationship between these two variables with the demographic characteristics of the participants.

    Methods

    To measure the level of perceived stress, Cohen's Perceived Stress Questionnaire was used, and to measure the quality of life, the World Health Organization Quality of Life Standard Questionnaire-Abbreviated (WHOQOL-BREF) was used. The statistical population in this study is all dental professors and dental students of the Faculty of Dentistry of Ardabil University of Medical Sciences. A significance level of less than 0.05 was considered.

    Results

    From the statistical population of this study, a total of 227 people including 33 professors and 194 students participated in the study. There was no significant relationship between demographic variables and perceived stress variables and quality of life. Perceived stress and quality of life were higher for professors than for students during the pandemic. There was a direct relationship between perceived stress variables and quality of life in both groups. The level of perceived stress in both groups was lower than the optimal level and the quality of life in both groups was higher than the optimal level.

    Conclusion

    Students and professors of Ardabil Faculty of Dentistry experienced moderate stress during the Covid-19 epidemic and had a good quality of life. By comparing between the two groups of participants, professors had more perceived stress.

    Keywords: Coronavirus, Dentist, Perceived Stress, Quality of Life
  • Majid Asadi-Samani, Navid Jamali, Javad Saffari-Chaleshtori *, Korosh Ashrafi-Dehkordi Pages 39-49
    Background & objectives

    Cyclin-dependent kinase 2 (CDK-2) is a serine/threonine protein kinase with regulatory activity in the cell cycle. Inhibitors of this protein are the treatment of choice for a variety of cancers by stopping the cell cycle. In this in silico study, the effects of docking and molecular dynamics of Abemaciclib, Hymenialdisine, and Indirubin on the inhibition of CDK-2 as one of the most important factors in the cell cycle have been investigated.

    Methods

    PDB file of CDK-2 protein as well as three-dimensional structures of Abemaciclib, Hymenialdisine, and Indirubin were obtained from the protein database (http://www.rcsb.org) and pubchem server, respectively. After simulating CDK-2 in Gromacs software, molecular docking of compounds on CDK-2 was performed by AutoDock 4.2 software. Finally, the most important molecular dynamics factors such as RMSD,the radius of gyration and total energy in the pre-docking state were analyzed and compared to these factors in the post-docking stage.

    Results

    Abemaciclib has the highest affinity for binding to amino acids at the CDK-2 binding site by releasing binding energy equivalent to 8.23 kJ/mol. The binding of Abemaciclib, Hymenialdisine, and Indirubin to CDK-2, resulted in significant reductions in some molecular dynamics factors such as mean total energy, the radius of gyration, RMSD, and changes in CDK-2 secondary structure.

    Conclusion

    Abemaciclib, Hymenialdisine, and Indirubin have a high tendency to interact with CDK-2, and this binding can induce significant dynamic molecular changes in the structure of CDK-2 molecule. Based on the results of molecular dynamics simulation, the secondary structure of CDK-2 changes after each ligand binds to it and makes the complex of ligand and protein more stable.

    Keywords: CDK-2, Abemaciclib, Hymenialdisin, Indirubin, Molecular Dynamic Simulation
  • Ghasem Torabi Palat Kaleh *, ABBAS Sadeghi, Ahmad Abdi Pages 50-62
    Background & objectives

     Obesity and a high-fat diet (HFD) lead to metabolic disorders in the liver by affecting the signaling pathways of fat and glucose metabolism. Exercise and dietary habits are of special interest to prevent and counteract obesity and its associated metabolic disorders. Also, Capsaicin ameliorates diet-induced obesity in rodents and humans. The aim of the present study was to examine the effect of aerobic exercise and capsaicin on the gene expression level of AMP-activated protein kinase (AMPK) and protein kinase B (Akt) in the liver of HFD rats.

    Methods

     in this experimental study, 40 male Wistar rats were fed a normal diet (ND, n=8) or high-fat diet (HFD) (n=32) for 8 weeks. After 8 weeks, all rats were divided into 5 groups: normal diet (ND), high-fat diet (HFD), high-fat diet-training (HFDT), high-fat diet-capsaicin (HFDCap), high-fat diet-training-capsaicin (HFDTCap). Training groups have performed a moderate- intensity aerobic running program (60-50% VO2max, at 15-25 m/min, 30-60 min/day, and 5 days/week) on a motor-driven treadmill for eight weeks. Capsaicin (4 mg/kg/day) was administered orally, by gavage, once a day.

    Results

     Induction of diabetes was associated with decreased AMPK expression (p=0.0001) and increased Akt (p=0.0001). The results showed that training and capsaicin significantly increased AMPK expression (p=0.032 and p=0.045, respectively) and decreased Akt expression (p=0.045 and p=0.049, respectively) in HFD rat hepatocytes. Also, the interaction of training and capsaicin had a significant effect on the expression of AMPK (p=0.017) and Akt (p=0.0001).

    Conclusion

     The results showed that HFD impaired hepatocyte function and that aerobic exercise and capsaicin increased lipogenesis with increasing AMPK and decreasing Akt expression. However, the interaction effect of training with capsaicin was greater.

    Keywords: Obesity, Exercise, Liver, Lipogenesis, Capsaicin
  • Somayeh Zeynizadeh Jeddi, Mahzad Yousefian *, Hamed Razmjoo Jelodar Pages 63-71
    Background & objectives

    Lung involvement is crucial in patients with Covid-19. The CT scan plays a key role in diagnosing of this disease. This study aimed to survey CT scan involvement patterns in patients with suspected Covid-19 symptoms.

    Methods

    The present study was cross-sectional,analytical in which the statistical population was patients with typical clinical symptoms of Covid-19 who were referred to the hospital imaging center from March 2019 to May 2019. A total of 301 patients were randomly selected as a sample. Data analysis was performed using SPSS version 26 at a significance level of 0.05.

    Results

    The average age of the participants in the study was 54.6±17.6. 151 patients (50.2%) were male. 255 patients (84.7%) were treated on an outpatient basis, 37 patients (12.3%) were treated in the Non ICU ward and nine patients (3%) were treated in the intensive care unit(ICU). One hundred sixty eight patients (55.8%) with grand glass conflict, 25 patients (8.3%) with consolidation conflict, 49 patients (16.3%) with linear turbidity were identified while 44 patients (14.6%) had crazy paving, 7 patients (2.3%) had small nodules and 45 patients (15%) had round opacities on contrast-free CT scan. The pattern of conflict in the form of linear turbidity was directly and significantly related to the severity of the disease.

    Conclusion

    Imaging findings in patients with Covid-19 have a wide range. Despite these findings, attention should be paid to less common and rare signs and symptoms that can help make the right decision and more definitive diagnosis of the disease.

    Keywords: Covid-19, Pneumonia, CT Scan
  • Katayoun Bahman Soufiani * Pages 72-83
    Background & objectives

    Low immunogenicity and targeted migration of mesenchymal stem cells to inflammatory sites have introduced these cells as the best vehicle for the delivery of gene or therapeutic products. Lentiviral vectors can be used as an efficient vehicle for inserting ectopic genes into stem cells. Therefore, the evaluation of the effect of lentiviral vectors on the identity, behavior and functional characteristics of the stem cells can show that vectors are safe tools in cell manipulation and gene therapy.

    Methods

    At first, three vectors of lentivirus were added to HEK-293T cells using calcium phosphate method. After confirming the expression of GFP protein in more than 80% of HEK-293T cells, viral supernatant was collected and concentrated. Human adipose-derived mesenchymal stem cells (hASCs) were transduced with condensed viruses. After the elimination of the non-transduced cells by puromycin, transduced hASCs were evaluated for immunophenotyping and differentiation to adipocyte and osteocyte. Behavioral characteristics such as viability, migration and invasion were analyzed using MTT and transwell methods, respectively.

    Results

    In the current study, there was no significant difference in the expression of CD29, CD34, CD73 and differentiation to adipocyte and osteocyte in the test group when compared to the control group. Moreover, there was no significant difference between two study groups in the behavioral characteristics such as proliferation, invasion and migration.

    Discussion

    The findings of this study declare that lentiviral vectors do not have adverse effects on the identity and functional characteristics of stem cells. Therefore, they can be used in gene manipulation of the target cell.

    Keywords: Human Adipose-Derived Mesenchymal Stem Cell, Lentiviral Vector, Gene Therapy
  • Mohammad Fathi *, Raziyeh Rezaei, Mostafa Bahrami Pages 84-93
    Background & objectives

    Endurance activity affects muscles through changes in hormone- secretion and related receptors. The aim of this study was to evaluate the effect of endurance training on Thrap1 gene expression in cardiac tissue and fast and slow twitch skeletal muscles in male Wistar rats.

    Methods

    The subjects of this experimental study were 14 male rats with a mean and standard deviation of 234±34g, all of which were kept in natural conditions (free access to water and food, cycle of darkness and light, suitable temperature and humidity). They were randomly divided into two groups of control (n=7) and experimental (n=7). The experimental group had endurance activities 6 sessions per week at the speed of 30 meters per minute for 14 weeks. 48 hours after the last training session, they were anesthetized and dissected under sterile conditions, and Real- time RT-PCR method was employed to determine the gene expression. Finally,a t-test was used to evaluate the data.

    Results

    The results of this study showed that the expression of the Thrap1 gene in the soleus muscle (p=0.001) and heart (p=0.001) of experimental rats increased significantly, while there was not a significant change in the expression of the Thrap1 gene in fast twitch muscles (p=0.508) due to endurance activity.

    Conclusions

    It seems the expression of the Thrap1 gene in slow twitch muscles is more affected than fast twitch muscles by endurance activity.

    Keywords: Endurance Activity, THRAP-1, Soleus Muscle, Heart