فهرست مطالب

پژوهش های تاریخی - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1401)

فصلنامه پژوهش های تاریخی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس قدیمی قیداری*، حسن رستمی صفحات 1-24

    در دوره قاجار مظاهر تمدنی جدید، نخست در کانون‎‍های نوگرایی چون تهران و تبریز تاسیس شد و سپس به‎‍تدریج با وجود موانع متعدد به ولایات دیگر راه یافت. از میان نهادها و مظاهر جدید از مدرسه و روزنامه نام برده می شود که در تحول اجتماعی و فکری جامعه تاثیر بسزایی داشتند. در شهر زنجان، با وجود قرارگرفتن این شهر در سر راه دو کانون مهم تهران و تبریز، مظاهر تمدنی با تاخیر شکل گرفت که این موضوع معلول ساخت اجتماعی، سیاسی و فرهنگی زنجان بود. با این حال نهادهای جدید به‎ ‍تدریج، تاثیرشان را در جامعه زنجان در میان برخی طبقات و گروه‎‍ها بر جای گذاشتند. این مسیله تاکنون موضوع یک پژوهش مستقل واقع نشده است و جای خالی آن در مطالعات مربوط به چگونگی و روند استقرار مظاهر تمدنی جدید در ولایات مختلف احساس می‎‍شود. پژوهش حاضر درصدد است تا چگونگی استقرار مدرسه و روند آشنایی جامعه زنجان با روزنامه و روزنامه‍ خوانی و کوشندگان این مسیر را با تبیین موانع و دشواری‎ ‍ها، آثار و نتایج بررسی کند. براساس مدعای پژوهش، با توجه به فضای نسبتا آزاد عصر مظفری و همکاری عناصر اجرایی دولت و تجددخواهان، مظاهر جدید در زنجان تاسیس و با موفقیت‎ ‍هایی همراه شد؛ اما رقابت‎‍های علما در قالب گروه‎‍ های مخالف یکدیگر که بر اقشار مختلف تاثیر داشتند، موانع جدی ای را در مقابل موسسات جدید و علاقه‎‍ مندان مظاهر جدید ایجاد کرد. این مقاله با اتکا بر منابع اصیل، روزنامه‎‍ ها و اسناد آرشیوی و خاندانی به روش توصیفی - تبیینی مسیله را بررسی کرده است.

    کلیدواژگان: زنجان، مدرسه، روزنامه، مشروطه، علما
  • محمدرضا بارانی*، نرگس ملک صفحات 25-40

    خلافت فاطمی در قاهره، برای تقویت جایگاه سیاسی و اجتماعی، به مقبولیت مردمی نیازمند بود تا در برابر خلافت عباسیان و پیروان اهل سنت مصر توانمند باشد. رویکرد خشونت بار آنها در مغرب، آسیب های فراوانی به خلافت فاطمیان وارد کرد و مقبولیت اجتماعی را از دست دادند؛ بنابراین بررسی رویکرد آنها در به دست آوردن مقبولیت مردمی و کارکرد نشاط اجتماعی از بایسته های پژوهش درباره فاطمیان است. نوشتار کنونی با روش توصیفی و تحلیلی و با رویکرد تاریخی، کارکرد نشاط اجتماعی آیین های مردمی مصر را در مقبولیت اجتماعی خلفای فاطمی واکاوی کرده است. در این زمینه، مقاله برای روشن شدن تاثیر نشاط اجتماعی در مقبولیت مردمی، کارکرد فرهنگی آموزشی و کارکرد اجتماعی نشاط اجتماعی را در زمینه توانمندسازی و مقبولیت خلافت فاطمیان برای رویارویی با خلافت عباسی و همراه کردن مردم مصر با اندیشه های تشیع بررسی کرده است. بررسی ها نشان داد برگزاری آیین های مردمی با کارکردهای سه گانه فرهنگی نشاط اجتماعی شامل کارکرد نمادین، کارکرد آموزشی و کارکرد تحمل پذیری و نیز کارکردهای سه گانه اجتماعی نشاط اجتماعی شامل کارکرد نظارت اجتماعی، کارکرد سرسپردگی به خلفای فاطمی و کارکرد انسجام اجتماعی در زمینه اهداف فاطمیان بسیار راهگشا بوده است؛ همچنین مقبولیت مردمی خلافت فاطمی را به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: فاطمیان، آیین های مردمی، نشاط اجتماعی، همبستگی اجتماعی، مقبولیت
  • امیر آغایلی* صفحات 41-56

    تاریخ های محلی با وجود تمایزات و ویژگی های مختص هر اثر، اشتراکات شکلی و محتوایی درخور توجهی دارند؛ ازجمله اشتراکات موضوعی تاریخ های محلی سنتی، وجود برخی روایات اساطیری است و در رابطه با محلی است که دامنه جغرافیایی کتاب به آن محدود شده است. در این پژوهش تلاش خواهد شد تا با اطلاق و کاربست مقولات و مفاهیم اسطوره شناختی و روان شناختی، به معانی و مفاهیم ژرف‎‍تری در پس ظواهر این اساطیر دست یافت. مفاهیم و مقولاتی همچون کهن ‎‍الگو، مرکز، نمونه‎‍‎‍ مینوی، اسطوره آغاز، ناخودآگاه جمعی و... لایه‎ ‍هایی از معنا را از حجاب خارج می کند؛ زنجیره ‎‍ها و شبکه‎‍ هایی از معنا که غالبا معطوف به تقویت شکیبایی و تاب‎‍آوری شعله لرزان هستی انسان در برابر مرگ و نیستی است. در عین حال این اساطیر، کارکردهایی همچون ارایه سرمشق و الگو نیز ایفا می‎‍کنند. از چشم‎‍انداز فردی- در مقابل رویکرد جمعی اشاره شده در عبارات فوق- و بر مبنای رویکرد روانکاوانه نیز می‎‍توان این اساطیر را تحلیل کرد. از این منظر، مضمون بسیاری از این گزاره ‎‍ها ذیل دو مقوله «تقدس» و «تشخص» طبقه‎‍ بندی می شود. براساس نظریه تحلیل رفتار متقابل و به انضمام نظریه بازی‎‍ها، نیت ناخودآگاه نهفته در پس این قبیل اسطوره‎‍ها و مضامین، ایجاد آرامش و تسکین از پی بازی «من برترم از تو» است. در این مقاله، با تمرکز بر تواریخ محلی و با بهره‎‍ گیری از مفاهیم نظری اسطوره شناسانه و روان شناسانه و با رویکرد تحلیلی، موضوع مذکور بررسی شده است.

    کلیدواژگان: کهن‎‍الگو، اسطوره آغاز، نمونه مینوی، مرکز، جاودانگی، بازی
  • احمد الحواط، محمدتقی ایمان پور*، پدرام جم صفحات 57-74

    با روی کار آمدن شاهپور دوم ساسانی (379-309م)، منازعات ساسانیان و رومی ها وارد مرحله جدیدی شد. سیاست شاهپور دوم در این دوره، دستیابی به شهرهای ثروتمند سوریه بود. برای تحقق این هدف، او سه بار در دهه 340 م. تلاش کرد ازطریق تصرف شهر نصیبین و عبور از بخش علیای رود فرات وارد سوریه شود که هر سه بار ناکام برگشت. شاهپور دوم در سال 359م. به پیشنهاد آنتونیوس، یکی از سرداران رومی، تصمیم گرفت این بار از بخش میانی رود فرات به طرف سوریه پیشروی کند که این بار هم با شکست مواجه شد. هدف از این پژوهش پاسخ به این سوال اساسی است که چرا شاهپور دوم با وجود انتخاب تاکتیک جنگی جدید، یعنی حمله مستقیم به سوریه در جنگ 359 م. شکست خورد. به نظر می رسد نامه سری پروکوپیوس، یکی از سفرای رومی در ایران که توانست مخفیانه برنامه جنگی شاهپور را برای حمله مستقیم به سوریه به اطلاع رومیان برساند، در این شکست نقش اساسی داشت؛ زیرا رومی ها پس از اطلاع از نقشه جنگی شاهپور دوم، اقدامات مختلفی ازجمله تقویت دفاعی ساحل فرات، تخریب یا محافظت از پل های آن، رویارویی نداشتن مستقیم با سپاهیان شاهپور و حضور در قلاع دفاعی شهرها در بین النهرین را در پیش گرفتند. با این استراتژی، آنها موفق شدند تا با اقدامات بازدارنده، از پیشروی سپاهیان شاهپور در سوریه جلوگیری کنند. با توجه به اینکه که تا کنون درباره نقش نامه سری پروکوپیوس در شکست شاهپور دوم در جنگ سال 359م.، پژوهش مستقلی انجام نشده است، بنابراین در این پژوهش تلاش شده است که با تکیه بر منابع نوشتاری کهن رومی، شواهد باستان شناسی و ارزیابی موقعیت جغرافیایی منطقه و با رویکرد تاریخی و روش توصیفی تحلیلی، دلایل ناکامی حمله شاهپور دوم به سوریه و نقش نامه سری پروکوپیوس در این شکست بررسی شود.

    کلیدواژگان: شاهپور دوم، ساسانیان آنتونیوس، پروکوپیوس، سوریه
  • محمدحسین ایوبیان، حجت فلاح توتکار*، عبدالرفیع رحیمی صفحات 75-92

     اگرچه پس از انحلال جبهه ملی دوم و به ویژه بعد از قیام 15خرداد 1342، در برخی نیروهای خارج از کشور جبهه ملی - همچون ابوالحسن بنی صدر و همراهانش- گرایش های جمهوری خواهانه شکل گرفته است که آن نیز وامدار گرایش هایی در جبهه ملی اول، تحت هدایت دکتر حسین فاطمی بود، در نیروهای داخلی نیز افرادی چون داریوش فروهر آن را پذیرا بودند؛ با این حال گفتمان غالب جبهه ملی چهارم از هنگام تاسیس تا چند ماه پایانی حکومت پهلوی «مشروطه خواهی و حمایت از قانون اساسی» بود و در ماه های پایانی منتهی به انقلاب، این گفتمان به سوی جمهوری خواهی حرکت کرد. برای شناخت علل و چگونگی روند این امر، بی واسطه، مواضع گفتاری و شنیداری جبهه ملی (شامل بیانیه ها، سخنان رهبران و مقالات نشریه ارگان جبهه) با روش کتابخانه ای تفسیر شدند. برخلاف تغییر دفعی نظام حاکم بر ایران، این تحول گفتمانی جبهه ملی تدریجی صورت گرفت و از آبان ماه 1357، جبهه ملی از یک اپوزیسیون درون حکومتی به گروه مخالف سرسخت اساس نظام تبدیل می شود. با این حال برخی تضادها نیز در این دوران در گفتمان جبهه ملی مشاهده می شد که بیشتر آنها ناشی از مصلحت های سیاسی و حزبی بود.

    کلیدواژگان: جبهه ملی، انقلاب اسلامی، اصلاحات، براندازی
  • علی قاسمی* صفحات 93-114

    برخلاف دیدگاهی که چگونگی کسب قدرت و تاسیس دولت توسط شاه اسماعیل صفوی را فقط با سازوکار قدرت نظامی ارزیابی می کند، مطالعه روایت های جنگ های بنیان گذاری این دولت، روند مخالفی را می نمایاند. به عبارتی، رهبران جنبش صفویه و نیز منابع تاریخ نویسی عصر صفوی بر کسب قدرت قانونی و مشروع توسط شاه اسماعیل یکم در جنگ های تاسیسی دولت صفوی تاکید کرده اند. این مقاله با رویکردی تاریخی و تجزیه وتحلیل منابع، در پی توضیح چرایی و چگونگی این مسیله برآمده است. نتایج نشان می دهد شاه اسماعیل یکم در جنگ هایی که برای تاسیس دولت صفوی انجام داد، در کنار استفاده از نیروی شمشیر قزلباشان، در برابر رقبا و مخالفان خویش به کنش های نظامی مبتنی بر قوانین شرعی، تظاهر داشته است. این نگرش در قالب سه رویکرد کلامی فقهی در تاریخ نویسی دوره صفویه بازتاب یافته است. رویکرد نخست و دوم بر تاسیس دولت صفوی براساس فلسفه جهاد در دارالکفر و مبارزه با اصحاب بدعت، بداعتقادان و منافقان مبتنی بود. طرح چنین دیدگاهی در روایت های تاریخی، موجب کسب مشروعیت دینی و سیاسی لازم برای جنگ های شاه اسماعیل و نیز توجیه بنیان گذاری و دیرپایی دولت صفویه می شد؛ همچنین با اتکاء به چنین نگرشی، حذف رقبای غیرمسلمان و مسلمانان نیز مشروع می شد. رویکرد سوم، جنگ با باغیان و طاغیان بود. این دیدگاه، توجیه دقیقی برای بازآفرینی جنگ های شاه اسماعیل در سرزمین های مسلمان نشین بود.

    کلیدواژگان: سه رویکرد، کلامی فقهی، تاریخ نویسان، مشروعیت، جنگ های شاه اسماعیل، تاسیس، دولت صفویه
|
  • Abbas Ghadimi Gheydari *, Hasan Rostami Pages 1-24

    In the Qajar era, manifestations of the new civilization were first established in the centers of modernity such as Tehran and Tabriz. Despite numerous obstacles, it gradually reached other provinces. From institutions and new manifestations, we can name the school and the newspaper that had a great impact on the social and intellectual transformation of the society. In the city of Zanjan, the manifestations of civilization were created with delay despite the fact that this city is located between the two important centers of Tehran and Tabriz. It was due to the social, political, and cultural creation of Zanjan. However, gradually new institutions impress their influence on Zanjan society among some classes and groups. This issue has not yet been the subject of an independent study and its vacancy is felt in studies on the process of establishing the manifestations of a new civilization in different provinces. In this regard, the present study seeks to examine the establishment of schools with newspapers and newspaper reading and those who try this path by explaining the obstacles, difficulties, effects, and results. According to the research claim, due to the relatively free conditions of the Mozaffari era and the cooperation of the executive elements of the government with the reformists, new manifestations were established in Zanjan and were accompanied by some successes. But the competition of the scholars in form of opposing groups that affected different strata created serious obstacles for new institutions and those interested in new manifestations. This study deals with the issue using a descriptive-explanatory method, relying on original sources, newspapers, and archival and family documents.

    Keywords: Zanjan, school, newspaper, Constitution, scholars
  • MohammadReza Barani *, Narges Malek Pages 25-40

    After the transfer of power to Cairo and selection of Cairo as the capital of Islam, the Fatimids needed to strengthen the legitimacy and acceptability of their caliphate against the Abbasid caliphate and in the Sunni community of Egypt in order to continue their political and social life.With its analytical approach and the method of collecting library data, this article examined the function of social vitality of popular rituals in Fatimid Egypt. Examining the functions of social vitality in empowering the Fatimid government and showing the glory of the caliphate and legitimacy of the government to face the Abbasid caliphate are very important. Studies have shown that the cultural function of social vitality of folk mirrors in the fields of symbolic function, education, and tolerance, its social function in the fields of social supervision, submission to the caliphs and honoring the Fatimid caliphs, and social cohesion have been very helpful and brought legitimacy to the Fatimid caliphate.

    Keywords: Fatimids, People', s Mirrors, Social Vitality, social solidarity, Legitimacy
  • Amir Aghayli * Pages 41-56

    One of the themes in almost all texts of traditional local histories is mythical narratives. In this research, an attempt is made to achieve deeper meanings and notions behind the appearances of these myths by applying mythological and psychological concepts and categories. Concepts and categories such as the collective unconscious, the archetype, the center, the celestial models, the myth of the origin, etc., unveil layers of meaning. Chains and networks of meaning often aim at strengthening the patience and endurance of the trembling flame of human existence in the face of death and inexistence. At the same time, myths also play a role in providing role models and patterns.
    These myths can also be analyzed from an individual perspective, as opposed to the collective approach mentioned in the above statements, and based on a psychoanalytic approach. From this perspective, the content of many of these propositions can be classified into two categories: ‘sanctity’ and ‘individuality’. According to Transactional Analysis Theory and Games Theory, the unconscious intention behind such myths and themes is to create calm and relief, through the ‘I’m better than you’ game.

    Keywords: Archetype, myths of Origin, celestial models, the center, Plays
  • Ahmad Alhawwat, MohammadTaghi Imanpour *, Pedram Jam Pages 57-74

    As Shahpour II (379-309 AD) came to power, the Roman-Sasanian conflicts entered a new phase. The policy of Shahpour II during this period was to gain access to the rich cities of Syria. To achieve his goal, he tried to enter Syria three times after capturing the city of Nisibis in the north of Mesopotamia in the 340s AD, but he failed and retreated each time. In 359 AD, at the suggestion of Antonius, he decided to advance directly towards Syria by crossing the Euphrates River, but he failed again.The purpose of this study is to answer the basic question of why Shahpour II was defeated in the war in 359 AD despite choosing a new war tactic, namely direct attack on Syria. It seems that the secret letter of Procopius, who secretly informed the Roman generals about Shahpour's war plan, played a key role in this failure.Following the Romans' knowledge of Shahpour's decision to invade Syria, various measures were taken to counter Shahpour’s corps. With this strategy, they succeeded in preventing the advance of his troops into Syria. Therefore, based on the written sources of ancient Romans, archaeological evidence, and evaluation of the geographical location of the region, the role of Procopius in this defeat was investigated with a historical approach and a descriptive-analytical method in this study.

    Keywords: Shahpour II, Sasanians, Antinous, Procopius, Syria
  • Mohammadhosein Ayoubian, Hojjat Fallah Tootkar *, Abdorrafi Rahimi Pages 75-92

    Although after the uprising of June 6th, 1963 republican tendencies, influenced by the first National Front of Iran under the leadership of Dr. Hossein Fatemi, were seen among some members of the National Front of Iran, such as Abolhassan Bani Sadr and Dariush Forouhar, the dominant discourse of the Fourth National Front from its establishment in 1977 until the last few months of the Pahlavi regime was ‘constitutionalism and support for the constitution’. In the last months leading up to the 1979 revolution, this discourse moved toward republicanism and overthrow. To understand this process, we directly interpreted the statements, speeches of the leaders, and the articles of the publication of the National Front organization using the textual discourse analysis method. In this method, the parameters related to the discourses of legalism, revolution, overthrow, republicanism, constitutionalism, etc. have been explored. Based on the results, this change in the discourse of the National Front took place gradually, and the National Front of Iran evolved from an intra-governmental opposition to a group opposed to the establishment of the regime, with a three-point declaration in Paris in November 1978. However, some contradictions can be seen in the discourse of the National Front during this period, which is mostly due to political and partisan interests.

    Keywords: National front, Islamic Revolution, Reforms, Overthrow, Discourse
  • Ali Ghasemi * Pages 93-114

    Contrary to the view that evaluates how Shah Ismail Safavid gained power and established a state solely through the mechanism of military power, the study of the war narratives to found this state shows the opposite trend. In other words, the leaders of the Safavid movement, as well as the historiographical sources of the Safavid era, emphasizes the acquisition of legal and legitimate power by Shah Ismail I in the wars to establish the Safavid state. This article explained why and how this was the case with a historical approach and through resource analysis. The results showed that in the wars he waged to establish the Safavid state, Shah Ismail I demonstrated military actions against his rivals and opponents, in addition to using the sword power of the Ghezelbas, based on Shari’a law. This attitude was reflected in the historiography of the Safavid period in the form of three theological-jurisprudential approaches. The first and second approaches were based on the establishment of the Safavid state based on the philosophy of Jihad in Dar al-Kufr and the struggle against the heretics and hypocrites. The introduction of such a view in historical narratives gave the necessary religious and political legitimacy to Shah Ismail’s wars and also justified the establishment and longevity of the Safavid state. Relying on such an attitude also legitimized elimination of non-Muslim and Muslim rivals. The third approach was to fight the Baghiyan and Taghiyan. This view was a precise justification for recreating King Ismail's wars in Muslim lands.

    Keywords: theological-jurisprudential approaches, historians, Legitimacy, Shah Ismail's wars, establishment, Safavid government