فهرست مطالب

مشاوره شغلی و سازمانی - پیاپی 51 (تابستان 1401)

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 51 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه سلطان زاده جزی، پریسا نیلفروشان*، محمدرضا عابدی، احمد صادقی صفحات 1-20

    اختلال وسواس فکری- عملی یکی از انواع اختلالات روان رنجور است که در گروه اختلالات اضطرابی قرار می گیرد، به گونه ای که انتظار می رود رشد مسیر شغلی را در افراد تحت تاثیر قرار دهد از این رو هدف در این پژوهش، مقایسه افراد مبتلا به وسواس فکری - عملی و عادی در رشد مسیر شغلی، تصمیم گیری و هویت شغلی بود. روش پژوهش علی- مقایسه ای و جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 96-1395بوده است. بدین منظور به شیوه نمونه گیری تصادفی زمانی از بین دانشجویان دانشگاه اصفهان که به مرکز مشاوره مراجعه نموده اند با استفاده از آزمون تشخیص وسواس یل براون مورد ارزیابی قرار گرفته و تعداد 85 نفر دارای اختلال وسواس فکری-عملی و 50 عادی تشخیص داده شده اند. افراد نمونه به پرسشنامه های رشد مسیر شغلی فرم کوتاه ویرایش استرالیا (کرید و پاتون، 2004)، موقعیت شغلی من (هالند و همکاران، 1980)، بی تصمیمی شغلی (اوسیپو و همکاران، 1976) خودآگاهی مسیر شغلی (کرمانی، 1390) پاسخ دادند. نتایج نشان داد، دو گروه هم افراد مبتلا به وسواس فکری- عملی و عادی در متغیرهای طرح ریزی، کشف، خودآگاهی و بی تصمیمی(001/0>p) و متغیر تصمیم گیری (05/0>p) تفاوت معنی دار داشتند. اما تفاوت دو گروه در متغیر هویت شغلی غیر معنی دار بود. اختلال وسواس در رشد مسیر شغلی و تصمیم گیری شغلی نقش معنی داری دارد. هم چنین نتایج تحلیل تمایزات نشان داد که در حدود 50 درصد از واریانس عضویت گروهی توسط متغیرهای پژوهش تبیین می شود. لذا به نظر می رسد توجه به این متغیرها در فرایند مشاوره شغلی به افراد وسواسی نقش مهمی دارد.

    کلیدواژگان: رشد مسیر شغلی، تصمیم گیری شغلی، هویت شغلی، وسواس فکری- عملی
  • حسن رضا زین آبادی*، رقیه فتحی صفحات 21-58
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت موجود غنای شغلی اعضای هییت علمی دانشگاه های دولتی غرب کشور، از طریق طراحی و اعتباریابی یک ابزار روا و پایا می باشد.

    روش

    این پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی است که در دو بخش کیفی و کمی، انجام شده است. در بخش کیفی مشارکت کنندگان، 25 نفر از خبرگان و مطلعان کلیدی بودند که به صورت هدفمند و گلوله برفی انتخاب و مصاحبه شدند. برای شناسایی مجموعه نشانگان و ابعاد غنای شغلی، داده های این بخش در سطوح باز و محوری کدگذاری شدند. مجموعه شناسایی شده به روش خود بازبینی، ارزیابی شاخص های مقبولیت و کنترل از سوی اعضا، اعتباریابی شد (اعتباریابی کیفی). سپس نشانگان تبدیل به گویه های یک پرسشنامه 24 گویه ای در مقیاس 5 درجه ای لیکرت شدند که روایی محتوایی آن با استفاده از روایی متخصصان بررسی شد. در بخش کمی، به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 324 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های غرب کشور (ایلام، کرمانشاه، کردستان و همدان) انتخاب شده و پرسشنامه طراحی شده در بخش کیفی را تکمیل کردند. داده های این بخش، ابتدا به منظور تعیین روایی سازه پرسشنامه (اعتباریابی کمی)، با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، و همچنین تعیین پایایی پرسشنامه با استفاده از روش همسانی درونی (آلفای کرونباخ) تحلیل شد. سپس برای ارزیابی وضع موجود، داده ها با استفاده از آزمون t تک نمونه ای تحلیل شد.

    یافته ها

    در بخش کیفی مجموعه نشانگان (24 نشانگر) غنای شغلی در قالب ابعاد آموزشی، پژوهشی، خدمات تخصصی، فردی و سازمانی شناسایی و اعتباریابی شد. همچنین روایی محتوایی پرسشنامه توسط متخصصان تایید شد. در بخش کمی روایی سازه و پایایی پرسشنامه تایید شد و همچنین یافته های ارزیابی وضع موجود در مجموع نشان داد که غنای شغلی اعضای هیات علمی وضعیت مطلوبی ندارد.

    نتیجه گیری

    این پژوهش ضمن اینکه ابزار جدیدی را برای استفاده پژوهشگران علاقه مند به حوزه غنای شغلی اعضای هییت علمی معرفی می کند، می تواند نگاه دست اندرکاران، تصمیم سازان و مدیران آموزش عالی را به بهبود غنای شغلی اعضای هییت علمی موشکافانه تر کند.

    کلیدواژگان: اعضای هیئت علمی، دانشگاه های وزارت علوم، غنای شغلی
  • سلمان زارعی*، نازنین لیلی، هوشنگ گراوند صفحات 59-78
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اعتباریابی و رواسازی نسخه فارسی مقیاس بی حوصلگی شغلی در جامعه معلمان ایرانی صورت پذیرفت.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی بود. در این مطالعه 500 نفر از معلمان شاغل شهر تهران به روش در دسترس و با استفاده از پرسشنامه آنلاین انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های بی حوصلگی شغلی لی (1986)، اشتیاق شغلی اسکاوفلی (2002)، فرسودگی شغلی مسلش (1981)، رضایت شغلی اسمیت (1969) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از تحلیل اکتشافی، ساختار عاملی بی حوصلگی شغلی با 17 گویه را تایید نمود که تمام 17 گویه در 3 عامل یکنواختی، برانگیختگی پایین و عدم تمایل به شغل طبقه بندی شدند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی موید برازش خوب مدل سه عاملی بود. ضرایب روایی همگرای بی حوصلگی شغلی با فرسودگی شغلی 47/0 و ضرایب روایی واگرا با رضایت شغلی 50/0- و اشتیاق شغلی 74/0- بدست آمد. همچنین پایایی پرسشنامه به روش بازآزمایی در دوره ای سه ماهه ارزیابی شد که همبستگی معنی داری معادل 87/0 بود و ضریب آلفای کرونباخ 94/0 شد که بیانگر تایید پایایی به روش همسازی درونی بود.

    نتیجه گیری: 

    بنابراین، می توان به محققین و دست اندرکاران پیشنهاد داد که در پژوهش های مربوط به تعیین بی حوصلگی شغلی و بازنگری وضعیت شغلی معلمان از این ابزار بهره جویند.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، بی حوصلگی شغلی، ساختار عامل
  • سارا عابدی کوشکی، سیاوش طالع پسند، احد جعفرنژاد* صفحات 79-94
    هدف

    امروزه منابع انسانی، مهمترین و ارزشمندترین سرمایه های سازمانی هستند که بر موفقیت و بالندگی سازمانها تاثیر میگذارند. توانمند سازی معلمان به دلیل نقش و اهمیتی که در فرآیند تعلیم و تربیت دارند، می تواند نقش بسزایی در بهبود بخشی فعالیت های نظام آموزشی داشته باشد و باعث شکل گیری نظام آموزشی موثر، باداوام و با کیفیت شود، لذا پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل ساختاری مهارت های تدریس معلمان بر اساس رفتار شهروند سازمانی با میانجی گری توانمند سازی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر با توجه به هدف، کاربردی و از نوع تحقیقات توصیفی-همبستگی است. نمونه پژوهش 380 معلم شاغل در دبیرستان های کلان شهر کرج در سال تحصیلی 98-1397 بودند که به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مهارت های تدریس حاجی زاده (1390)، توانمند سازی اسپریتزر (2012) و رفتار شهروندی سازمانی دیپایولا و همکاران (2004) استفاده شد. با به کارگیری نرم افزارهای PASW و LISRE از تحلیل مدل معادلات ساختاری برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که مدل از برازش مناسبی با داده ها برخوردار است و مهارت های تدریس با میانجیگری توانمند سازی اثر غیر مستقیم و معناداری بر رفتار شهروندی سازمانی دارد. همچنین غیر از مولفه تکنولوژی آموزشی بقیه ابعاد مهارت های تدریس، اثر مستقیمی بر توانمند سازی معلمان دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه با یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که برای رشد رفتار شهروندی سازمانی در معلمان باید به توانمند سازی آنها توجه داشت و برای رشد توانمند سازی باید مهارت هایی مانند طراحی، ارزشیابی و روش تدریس را تقویت نمود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، رفتار شهروندی سازمانی، مهارت های تدریس، معلم
  • سمیه سعیدی، یعقوب وکیلی، فریناز عمادی، معصومه گودرزوند چگینی، رقیه نوری پور لیاولی* صفحات 95-112
    هدف

    پرستاران تنش زیادی متحمل می شوند که می تواند آثار ناخوشایندی را در ابعاد فردی و حرفه ای بر جای گذارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش ذهن آگاهی و اشتیاق شغلی در پیش بینی کیفیت زندگی کاری پرستاران بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی و از نوع پژوهش های همبستگی می باشد. جامعه آماری در این پژوهش تمام پرستاران شاغل در بخش های مختلف بیمارستان های دولتی شهر تهران در سال 1400 بودند که 314 نفر به صورت در دسترس در این مطالعه شرکت کردند. از مقیاس ذهن آگاهی، پرسشنامه کیفیت زندگی کاری پرستاری و پرسشنامه اشتیاق شغلی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که بین ذهن آگاهی، کیفیت زندگی کاری همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد و همچنین بین اشتیاق شغلی و کیفیت زندگی کاری همبستگی وجود داشت. با در دست داشتن نمرات مولفه های ذهن آگاهی و اشتیاق شغلی پرستاران، می توان میزان کیفیت زندگی کاری آن ها را پیش بینی کرد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان با افزایش ذهن آگاهی و اشتیاق شغلی، مهارت کیفیت زندگی کاری پرستاران را بهبود بخشید تا از طریق آگاهی از هیجانات، از آن ها بهتر استفاده کنند و عملکردشان بهبود یابد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، اشتیاق شغلی، کیفیت زندگی کاری، پرستار
  • محمدحسن بازوبندی* صفحات 113-130
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه صلاحیت های حرفه ای و شخصیتی معلمان فارغ التحصیل از دانشگاه فرهنگیان با سایر دانشگاه ها است.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن به صورت علی-مقایسه ای بوده است. حجم نمونه 296 نفر از مدیران مدارس استان تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بوده است که سابقه همکاری با هر دو گروه از معلمان را داشته و به 26 سوال از دو بعد صلاحیت حرفه ای و ویژگی های شخصیتی که با مقیاس پنج درجه ای لیکرت تنظیم شده است پاسخ داده اند. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه به تایید متخصصان رسیده و پایایی آن ها به روش آلفای کرونباخ به ترتیب 92/0 و 90/0 به دست آمده است. روش آماری در این پژوهش آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (t مستقل) بوده است.

    یافته ها: 

    یافته های این پژوهش حکایت از آن دارد که در هر 2 بعد، برتری فارغ التحصیلان دانشگاه فرهنگیان محسوس بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت دوره ابتدایی از نظر شکل گیری شخصیت دانش آموزان، در این دوره و دوره متوسطه اول از دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان و تا بهبود کامل شرایط آموزش تخصصی در دانشگاه فرهنگیان، از فارغ التحصیلان سایر دانشگاه ها در این مقطع استفاده شود.

    کلیدواژگان: دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان، صلاحیت های حرفه ای، ویژگی های شخصیتی
  • نوشین پردلان*، صدف خلیجیان، شکوفه خمسه زاده، حمید حیدری، هانیه قویدل صفحات 131-142

    رسالت شغلی شامل اعتقاد به این که زندگی فرد بخشی اساسی از مفهوم گسترده هدف و معنا در زندگی است و برای کمک به دیگران جهت پیشبرد اهداف والاتر با شیوه ای خاص به کار می رود، می باشد این پژوهش با هدف بررسی رسالت مسیر شغلی از منظر قرآن کریم و مطالعه موردی سوره حضرت یوسف انجام شد. یافته ها نشان داد که در قرآن کریم و به خصوص در سوره حضرت یوسف به صورت همه جانبه به ابعاد مختلف رسالت مسیر شغلی پرداخته شده است، همچنین با مطالعه و جمع آوری شواهد می توان نتیجه گرفت که قسمت اعظمی از ریشه های بنیادی نظریه رسالت مسیر شغلی به قرآن کریم و به خصوص سوره حضرت یوسف می پردازد و از سوره حضرت یوسف الگو گرفته است. همچنین تاکید قرآن بر صفات و ویژگی های رسالت موضوعی است که در نظریه های موجود و یا ابزارهای سنجش رسالت کمتر به آن توجه شده است. در نتیجه با الهام گرفتن از دستورات قرآن به خصوص در زمینه شغلی و ارایه الگویی شغلی-مذهبی، می توان زمینه لازم برای اشتغال موفقیت آمیز را فراهم آورد و همچنین متغیرهای جدید تر از جمله صفات رسالت را مورد سنجش قرار داد.

    کلیدواژگان: رسالت مسیر شغلی، سوره حضرت یوسف، قرآن کریم، نظریه رسالت مسیر شغلی
|
  • Fateme Soltanzade Jazi, Parisa Nilforooshan *, MohamadReza Abedi, Ahmad Sadeghi Pages 1-20

    Obsessive-compulsive disorder is a type of neurotic disorder that is included in the category of anxiety disorders, so it may affect the career development of individuals. Thus, the purpose of the study is to compare people with obsessive-compulsive disorder and normal people regarding their career development, career decision-making, and career identity. The research method was causal-comparative, and the study population included all the students of the University of Isfahan in the academic year 2015-2016. The sample was selected by random time sampling from the University of Isfahan students who had visited the counseling center. Then, the subjects were assessed by the Yale-Brown obsessive-compulsive scale, and we diagnosed 85 with obsessive-compulsive disorder, and 50 others were normal. The students in the sample responded to Career Development Inventory-Australia (Creed & Patton, 2004), My Vocational Situation Inventory (Holland et al., 1980), Career Indecision (Osipow et al., 1976), and Career Self-awareness (Kermani, 2011). The results showed that there were significant differences between the two groups, namely people with obsessive-compulsive disorder and normal people, regarding the variables of planning, discovery, self-awareness, and indecision (p<0.001) and the variable of decision-making (p<0.05). But the difference between the two groups regarding the career identity variable was insignificant. Obsessive-compulsive disorder plays a significant role in career development and career decision-making. Differential analysis showed that the research variables explain approximately 50% of the group membership variance. Therefore, focusing on these variables in job counseling for obsessive individuals is very important.

    Keywords: career development, career decision-making, Career identity
  • Hasanreza Zeinabadi *, Roghaye Fathi Pages 21-58

    The purpose of this research was to examine the present situation of job abundance for faculty members at public institutions in the western part of the country by developing and validating a valid and reliable instrument. This study is an exploratory blend of qualitative and quantitative methods. Twenty-five experts and key informants were selected and interviewed in a targeted and snowball fashion for the qualitative component of the participants. We coded the data in this part at the open and axial levels to determine the symptoms and dimensions of job enrichment. Self-review, acceptance criteria assessment, and control by members (qualitative validation verified by the identified location). The signs were then transformed into questions for a 24-item questionnaire on a 5-point Likert scale, whose content validity was determined via expert validation. In the quantitative phase, 324 faculty members from western institutions (Ilam, Kermanshah, Kurdistan, and Hamedan) were chosen to use a stratified random selection approach and asked to answer a questionnaire developed in the qualitative section. We assessed the results in this section to establish the questionnaire’s construct validity (quantitative validation) by confirmatory factor analysis and its reliability via the internal consistency method (Cronbach’s alpha). We then evaluated the data using a one-sample t-test to determine the present situation of affairs. Job enrichment as educational, research, specialized, individual and organizational services was discovered and verified in the qualitative component of the symptom set (24 markers). Experts also validated the questionnaire’s content validity. We validated the validity and reliability of the questionnaire in the quantitative section, and the results of the present situation assessment revealed that the job enrichment of faculty members is not in good condition. While this research presents a new tool for academics interested in the work's topic enrichment of faculty members, it also has the potential to change the perspectives of stakeholders, decision-makers, and higher education management to promote the job enrichment of faculty members.

    Keywords: faculty members, public universities, job enrichment
  • Salman Zarei *, Nazanin Leili, HOSHANG GRAVAND Pages 59-78

    The current study aimed to evaluate the reliability and validation of the Persian version of the Job Boredom Scale among Iranian teachers. The present study was descriptive-analytical, and we selected 500 teachers working in Tehran using the convenience sampling method. We collected data using Lee’s Job Boredom Questionnaire (1986), Schaufeli Work Engagement (2002), Maslach Job Burnout Questionnaire (1981), and Smith’s Job Satisfaction Questionnaire (1969). Exploratory factor analysis using principal components and confirmatory factor analysis were used to analyze the data. The results of the experimental study confirmed the factor structure of job boredom with 17 items; we classified all 17 items into uniformity, low arousal, and reluctance to work. The confirmatory factor analysis results confirmed the excellent fit of the three-factor model. Convergent validity coefficients of job boredom with burnout were 0.47, divergent validity coefficients with job satisfaction were -0.50, and job enthusiasm was -0.74. Also, the reliability of the questionnaire was evaluated by the test-retest method in quarterly periods, which had a significant correlation of 0.87 and a Cronbach’s alpha coefficient of 0.94, which showed the confirmation of reliability by the internal synchronization method. Therefore, researchers and practitioners can be suggested to use this tool in research related to determining job boredom and reviewing the job status of teachers.

    Keywords: Reliability, Job Boredom, factor structure
  • Sara Abedikooshki, Siavash Talepasand, Ahad Jafarnezhad * Pages 79-94

    Today, human resources are the most important and valuable organizational assets that affect the success and growth of organizations. Empowering teachers because of their role and importance in the process of education can play a significant role in improving the activities of the education system and lead to the formation of an effective, sustainable, and quality education system, so the present study models teacher teaching skills based on organizational citizen behavior mediated by empowerment. The present study is applied and descriptive-correlational research according to the purpose. Random cluster sampling selected three hundred teachers working in high schools in the metropolitan area of Karaj in the academic year. Hajizadeh’s Teaching Skills Questionnaire, Spritzer Empowerment, Organization, and the Organizational Citizenship Behavior Questionnaire were used to collect data. We analyzed data using structural equation model analysis through PASW and LISREL software.The findings showed that the model fits well with the data and that teaching skills with the mediation of empowerment have an indirect and significant effect on organizational citizenship behavior. Also, besides educational technology, other dimensions of teaching skills directly affect teachers’ empowerment. According to the research, for developing organizational citizenship behavior in teachers, attention should be paid to their empowerment. For the development of assignments, skills such as design, evaluation, and teaching methods should be strengthened.

    Keywords: empowerment, Organizational Citizenship Behavior, Teaching Skills, teacher
  • Somayeh Saeidi, Yaghoob Vakili, Farinaz Emadi, Masoumeh Goudarzvand Chegini, Roghieh Nooripour * Pages 95-112

    Nurses endure a lot of stress that can leave unpleasant effects on personal and professional dimensions. The present study aimed to investigate the role of mindfulness and work engagement in predicting the quality of the working life of nurses. The current research design was descriptive and of the correlation research type. The statistical population was all nurses working in different departments of public hospitals in Tehran city in 2021, of which 314 participated in this study. Mindfulness Scale, Quality of Working Life Questionnaire, and Work Engagement Scale were used. Pearson’s correlation and multiple regression analysis were used to analyze the data using SPSS version 22 software. The results showed a positive and significant correlation between awareness and quality of working life and between work engagement and quality of working life. By having the scores of the components of nurses’ mindfulness and work engagement, it is possible to predict their quality of working life (p<0.001). According to the results, it is possible to improve the quality of work-life skills of nurses by increasing awareness and work engagement so that by being aware of emotions, they can use them better and improve their performance.

    Keywords: Mindfulness, work engagement, Quality of Working Life, Nurse
  • MohammadHassan Bazoobandi * Pages 113-130

    This research aimed to compare the professional and personal qualifications of teachers who graduated from Farhangian University with other universities. This research was applied, and its method was causal-comparative. The sample size was 296 school principals in Tehran province in the academic year of 2021-2022, who had a history of working with both groups of teachers, and answered 26 questions from two dimensions of professional competence and personality traits, which were adjusted with a five-point Likert scale. The experts have confirmed the face and content validity of the questionnaire, and their reliability has been approved by Cronbach’s alpha method of 0.92 and 0.90, respectively. The statistical process in this research was descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (independent t-test). The results show that the superiority of the graduates of Farhangian University was noticeable in all two dimensions. Considering the importance of elementary school in forming students’ personalities, we should use graduates of Farhangian University in this course and the first secondary school. Until the conditions of specialized education at Farhangian University are improved, we should use graduates of other universities at this stage.

    Keywords: graduates of Farhangian University, professional qualifications, Personality Traits
  • Nooshin Pordelan *, Sadaf Khalijian, Shekoofeh Khamsehzadeh, Hamid Heydari, Hanie Ghavidel Pages 131-142

    Career calling means believing in this principle that the person’s life is a fundamental part of the broad sense of goal and meaning in life and is used in helping people to advance their goals particularly. The purpose of the current study was to investigate career calling from the perspective of the Quran as a case study by Surah Yusuf. The findings showed that we had addressed all aspects of job calling in the Quran, particularly in Surah Yusuf. By studying and collecting evidence, we can conclude that a significant part of the fundamental roots of the career calling Theory (WCT) concentrates on the Quran and, in particular, Surah Yusuf, which has functioned as a model for this theory. The Quran emphasizes the characteristics and goals of an issue that has rarely been addressed in the existing ideas or assessment tools. As a result, through being inspired by the commands of the Quran in terms of career and providing a professional-religious model, context for successful employment can be provided, and also assess new variables, such as calling characteristics.

    Keywords: Career Calling, Surah Yusuf, The Quran, Career Calling Theory