فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - پیاپی 29 (پاییز 1400)

پژوهشنامه مددکاری اجتماعی
پیاپی 29 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی یار احمدی*، منیژه ضرغامی، رقیه خسروی، شبنم آل رسول دهکردی صفحات 1-32
    در حال حاضر هرم سنی جمعیت ایران در حال انتقال از جوانی به سالخوردگی است. از این رو وضعیت سالمندان و نحوه مراقبت از آن ها مساله ای حایز اهمیت است. هدف این تحقیق بررسی نگرش زنان 20-55 ساله شهر شیراز شامل دو گروه نسلی (20-34 ساله) و (35-55 ساله) نسبت به مراقبت از سالمندان است. برای این منظور یک نمونه 385 نفری مورد مصاحبه قرار گرفت. یافته ها نشان داد بین نگرش زنان دو نسل نسبت به مراقبت از سالمندان تفاوت معناداری وجود دارد به طوری که نسل جوان تر نگرش مثبت تری در زمینه مراقبت از سالمندان نشان می دهد. نتایج تحلیل چند متغیره نشان داد نگرش نسبت به سالمندی، داشتن روابط مثبت درون خانواده، خانه دار بودن، بعد خانوار و تعلق نسلی تاثیر معناداری بر نگرش نسبت به مراقبت از سالمندان دارند. مدل تحلیلی مطالعه 34/0 از تغییرات در متغیر وابسته را تبیین می کند. اگرچه این انتظار وجود دارد که تمایل به مراقبت از سالمندان در نسل های قبلی بیشتر باشد اما مواجهه آنها با واقعیات زندگی موجود، نگرش آنها را کاهش داده است. این موضوع ضرورت توجه به سیاستگزاری جهت بهبود کیفیت زندگی سالمندان به شکلی که مراقبت از آنها در خانواده تسهیل گردد را دوچندان می کند.
    کلیدواژگان: مراقبت، نگرش، زنان، سالمندی، نسل
  • شراره کامرانی، علی بقایی سرابی*، خلیل میرزایی صفحات 33-66

    هدف این پژوهش بررسی تاب آوری اجتماعی تشکل های اقتصادی در مواجهه با آنومی نهادی با رویکرد تحلیل نهادی است. زمان انجام پژوهش1399 تا 1400 و نوع روش کیفی و نوع روش ‏تحلیل داده ها تحلیل مضمونی است. تکنیک گردآوری داده ها، مصاحبه اپیزودیک و جمعیت تحقیق شامل کلیه اعضای ‏انجمن مذکور است که 21 نفر به صورت هدفمند انتخاب شدند. یافته ها نشان داد شالوده های آنومی ‏نهادی و بحران های ناشی از آن در مورد مطالعه در دو سطح کلان و خرد قابل ردیابی است. در سطح کلان، تغییر ساختارهای بنیادین، استقرار جامعه در وضعیت گذار و پیدایش روحیات تازه در ایرانیان به ایجاد آنومی انجامید. در سطح خرد عدم کامیابی در تحقق ارزش ها و آرمان های مشترک ‏در مورد مطالعه زمینه را برای آنومی مهیا و ناهماهنگی ابزار و قواعد فرهنگی کنشگران برای دستیابی به هدف مشترک، یعنی جستجوی تحول، آنومی را ‏تشدید کرد. بر خلاف نظریه آنومی مرتون، در این پژوهش مشخص شد امکان انعطاف و عمل همزمان کنشگران در قالب دو یا ‏چند الگوی فرهنگی وجود دارد. با توجه به التزام همزمان اعضای مورد مطالعه به الگوی سازگاری و همنوایی به علاوه بدعت ‏و نوآوری ، می توان الگوی «سازگاری تحول خواهانه» را به الگوهای مورد ذکر مرتون اضافه کرد که نشاندهنده تاب آوری خلاقانه در مورد مطالعه است. براساس روابط علی و معلولی کشف شده در این پژوهش، چنانچه پس از وقوع تحول، ارزش ها و آرمان های تحقق نیافته ای که آنومی را بوجود آورده بودند محقق نشوند ، ارزش های نهادینه شده ای نظیرعقلانیت موجب وقوع آنومی نهادی مجدد خواهند شد.

    کلیدواژگان: آنومی نهادی، تشکل های اقتصادی، ارزش ها، هنجارها، تاب آوری اجتماعی
  • محمود شجاعت رفسنجانی، یاسر رضاپور میرصالح*، حمیدرضا آریانپور، ملیحه مصیبی صفحات 67-100
    هدف پژوهش حاضر مطالعه تجربه زیسته برون رفت از وابستگی عاطفی در افراد مبتلا به اختلال سوء مصرف مواد است. روش تحقیق از نوع پژوهش کیفی است که با استفاده از تحلیل مضمون انجام شد. جامعه هدف کلیه اعضای انجمن معتادان گمنام است. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته است، مصاحبه تا جایی ادامه پیدا کرد که داده های جدیدی در برنداشت و به حد اشباع نظری رسید و در نهایت جامعه هدف به 10 نفر رسید. تحلیل داده ها از طریق مقایسه مداوم و کدگذاری در سه مرحله باز، محوری و انتخابی، انجام شد. یافته ها نشان می دهد که تجربه معتادان گمنام از وابستگی عاطفی شامل 2 مقوله اصلی «بی کفایتی» و «خودتخریبی» و 11 مقوله اولیه « ضعف درحفاظت از مرزهای فردی و بین فردی»، «وابسته افراطی»، « بیم خسران»، «شکست در گسست»، «سرویس دهی افراطی»، «فقدان قاطعیت کافی»، «تمایزیافتگی پایین»، «نداشتن استقلال فکری و عاطفی»، «آسیب پذیری»، «عزت نفس پایین» و «تسلیم» است. یافته ها نشان داد عملکرد افراد معتادی که دارای وابستگی عاطفی هستند، بدون حضور فرد مقابل دچار مشکل می شود. آن ها بدون فردی که به آن وابسته هستند احساس بی کفایتی می کنند و همچنین به دلیل ترس از طرد شدن مانند یک قربانی عمل کرده و به خود آسیب می رسانند.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، سوء مصرف مواد، وابستگی عاطفی
  • محمدحسین شریفی ساعی* صفحات 101-152

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل خودکشی و همسرکشی در دوران قاجار بوده است. این مطالعه با روش تحلیل محتوا (کمی و کیفی) انجام گرفته است. متن مورد تحلیل، «گزارش های نظمیه از وضعیت محلات تهران در عصر ناصری» بود. در بخش تحلیل محتوای کیفی، مقوله ها و مضامین مرتبط با خودکشی و همسرکشی در گزارش های نظمیه از عصر قاجار، مورد شناسایی و طبقه بندی قرار گرفتند. در بخش تحلیل محتوای کمی نیز، به شمارش فراوانی خودکشی ها برحسب جنسیت، محل سکونت و علت خودکشی اقدام شد. یافته ها نشان داد که خودکشی در عصر قاجار، پدیده ای فراگیر است. در تمام موارد (به جز یک مورد) ابزار خودکشی بین مردان و زنان، «خوردن تریاک» بود. با این حال، تفاوت های جنسیتی متعددی در الگوهای خودکشی وجود داشت. در عصر قاجار، زنان، بیشتر از مردان «اقدام به خودکشی» می کردند ولی میزان «خودکشی های منجر به مرگ»، در مردان، بیشتر از زنان بود. از طرفی، «فقر اقتصادی»، مهمترین عاملی بود که مردان را به کام خودکشی می کشاند. نیمی از خودکشی مردان، ناشی از فقر اقتصادی بود. این در حالی است که مهمترین عاملی که زنان را به ورطه خودکشی می رساند تجربه «خشونت خانگی» بود. هیچ زنی به دلیل مسایل اقتصادی خودکشی نکرده بود. غالب زنان بعد از نزاع و درگیری با همسر خویش و احساس استیصال از تغییر وضعیت موجود، در خانه شوهر خودکشی می کردند. همچنین الگوی همسرکشی نیز از جنس «شوهرکشی» بود و نه زن کشی. برطبق گزارش های نظمیه، هیچ مردی، اقدام به همسرکشی نکرده بود. این در حالی است که موارد متعددی از گزارش شوهرکشی توسط زنان ثبت گردیده است.

    کلیدواژگان: تفاوت های جنسیتی، خودکشی، همسرکشی، خشونت خانگی، مطالعات زنان و خانواده
  • اسماعیل عالی زاد*، محمد زاهدی اصل، مرضیه قرائت، الهام محمدی، حمیده عادلیان صفحات 153-174
    تداوم و توسعه هر علمی وابسته به پژوهش هایی است که در حیطه آن علم به انجام می رسد. ایستایی در پژوهش های صورت گرفته در یک رشته علمی، زمینه ساز رکود در آن حوزه معرفتی می شود و پویایی در تحقیقات، ضمانت بخش توسعه آن علم و رشد عالمانش می گردد. از این رو، برای کسب آگاهی از این که جایگاه یک رشته علمی در شرایط کنونی چگونه است، چه فرایندی را تا کنون طی کرده و چه چشم اندازی را پیش رو دارد، نیاز به انجام یک تحقیق درون کاوانه دارد. برای تحقق این امر، مجموع تحقیقات انجام شده در یک عرصه علمی، خود به مثابه موضوع یا قلمرویی برای یک پژوهش مستقل نقاد شناخته شود. بر پایه چنین پژوهشی، می توان به نقاط ضعف و قوت یک رشته علمی پی برد؛ می توان محدودیت های آن را شناسایی کرد و فرصت های پیش رویش را باز شناخت. ابتناء تحقیق حاضر نیز بر همین قاعده است؛ یعنی تلاش شده است که پژوهش های دانشگاهی انجام شده در رشته مددکاری اجتماعی ایران در طی پنج دهه از عمر پژوهش مدار این رشته مورد بررسی نقادانه قرار گیرد. افزون بر این، تلاش شده است تا ارتباط موضوعی قوانین مصوب با این رشته علمی واکاوی شود. برای بررسی هر دو حیطه مورد بررسی، از روش تحلیل محتوای کمی استفاده شده است. در کاربست این روش، 645 پژوهش دانشگاهی و 169 سند قانونی مورد استفاده قرار گرفته اند. از جمله یافته های این تحقیق می توان به ارتباط میان نهاد علم و نهاد قانون گذاری اشاره کرد که در طی دوران مورد بررسی، همگرایی ها و واگرایی هایی را تجربه کرده است.
    کلیدواژگان: مددکاری اجتماعی، پژوهش های مددکاری اجتماعی، قوانین مصوب، زمینه اجتماعی
  • مریم مختاری*، محمد نوریان صفحات 175-211
    خشونت علیه زنان یکی از آسیب های اجتماعی در جهان امروزی است. در مطالعه حاضر، با هدف بررسی کلیه پرونده های شش ماه اول سال 1399، زنان مراجعه کننده به اورژانس اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان نجف آباد که مورد خشونت از سوی همسر خود قرار گرفته اند، برای مطالعه انتخاب گردید. این تحقیق به صورت مقطعی، توصیفی، تحلیلی و بر اساس تحیل داده های ثانویه است که اطلاعات آن به صورت گذشته نگر جمع آوری شده است. داده های این تحقیق، پاسخهای موجود در پرسشنامه ضمیمه شده در پرونده زنان مراجعه کننده به اورژانس اجتماعی بود که با ورود داده های موجود در برنامه نرم افزارآماری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان دهنده این موضوع است که بیشترین خشونت صورت گرفته بر زنان به ترتیب از نوع خشونت کلامی و جسمی می باشد؛ همچنین بین وجود فرهنگ مردسالاری، جامعه پذیری جنسیتی مرد در دوران کودکی، شرایط اقتصادی نابسامان خانواده، شرایط اجتماعی نابسامان خانواده، وضعیت روانی و مسایل جنسی در خانواده با خوشت علیه زنان رابطه معنادار بدست آمد. از طرفی بین ویژگی های زمینه ای با خشونت علیه زنان رابطه ای گزارش نگردید. در نهایت در بین متغیرهای تحقیق، به ترتیب شرایط اقتصادی نابسامان خانواده با 64 درصد و شرایط نابسامان اجتماعی با 19 درصد بیشترین سهم را در تبیین میزان خشونت علیه زنان دارد.
    کلیدواژگان: زنان، خشونت علیه زنان، تحلیل ثانویه، شهر نجف آباد
|
  • Aliyar Ahmadi *, Manijheh Zarghami, Roghayeh Khusravi, Shabnam Alerasoul Dehkordi Pages 1-32
    The status and care of the elderly are now one of the most critical issues in society. The goal of this study was to explore the attitudes of women in Shiraz City towards elderly care and also the generational disparity between these attitudes. The statistical population of this study included women 20-55 years old in Shiraz which is grouped into two generations of 20-34 years and 35-55 years old. The respondents including 384 females were selected through stratified sampling. Data were collected using a questionnaire and both descriptive and inferential statistics were analyzed using the SPSS. The Cronbach's alpha coefficient was computed to check the validity of the research scales (attitudes towards the elderly, attitude towards caring for the elderly, religiosity, and, relationships within the family). The findings revealed that there is a significant difference in the attitude of two generations of women towards caring for the elderly and that people belonging to the younger generation have a more positive attitude towards elderly care. Attitudes towards aging, supportive family relationships, being a householder, family size, and age were significant variables determining attitudes towards caring for the elderly.
    Keywords: Care, Attitude, Elderly, generation, women
  • Sharareh Kamrani, Ali Baghaei Sarabi *, Khalil Mirzaeei Pages 33-66

    The purpose of this study was to investigate the social resilience of economic organizations against institutional anomie at the level of non-governmental economic organizations (Iranian Home Appliance Industry Association) with an institutional analysis approach. The research was conducted from 1399 to 1400. The type of research method is qualitative and the type of data analysis method is inductive thematic analysis. The data collection technique was episodic interview. The research population includes all members of the association, 21 of whom were purposefully selected. Findings showed the foundations of institutional anomie can be traced at both macro and micro levels. At the macro level, the change of fundamental structures, the establishment of society in a state of transition, and the emergence of new spirits in Iranians led to the creation of the mentioned anomie. At the micro level, the failure to achieve common values and ideals paved the way for anomie, and the inconsistency of actors' cultural tools and rules to achieve a common goal, the quest for transformation, exacerbated that anomie. Contrasting to Merton's theory of anomie, in this study it was found that, it is possible for actors to act simultaneously in the form of two or more of these cultural patterns. Given the simultaneous commitment of the members of that association to the model of "adaptation and conformity" plus "innovation and innovation", the model of "transformational adaptation" can be added to the models mentioned by Merton that Indicates creative resilience

    Keywords: Institutional Anomie, Economic Nongovernmental Organizations, Values, Norms, Social Resilience
  • Mahmood Shojaat Rafsanjani, Yasser Rezapour Mirsaleh *, Hamidreza Aryanpour, Malihe Mosayebi Pages 67-100
    This study aimed to investigate the lived experience of getting out of emotional dependence in individuals with substance abuse. This was a qualitative study which used thematic analysis. The target population was all members of the Association of Anonymous Addicts in Yazd; a total of 10 people were purposefully selected to participate in the study. A semi-structured interview was conducted until the interviews were saturated. The data analyzed using continuous comparison and open, axial and selective coding. Findings showed that the experience of anonymous addicts members about emotional dependence includes 2 main categories "incompetence" and "self-destruction" and 11 basic categories "Weakness in the protection of individual and interpersonal borders","extreme dependency","fear of loss","failure in rupture","extreme service","lack of sufficient determination","low differentiation","lack of intellectual and emotional independence", "vulnerability", "low self-esteem" and "surrender". Findings showed that addicts who have emotional dependence have problems without the presence of the other person. They feel inadequate without the person they belong to, and they also act like a victim and hurt themselves for fear of rejection.
    Keywords: Lived experience, substance abuse, Emotional Dependence
  • MohammadHosein Sharifi Saei * Pages 101-152

    The aim of this study was to identify the causes of suicide and homicide in the Qajar period. This study has been done by content analysis method (quantitative and qualitative). The text under analysis was "police reports on the situation in Tehran during the reign of Nasser al-Din Shah Qajar." The findings of this study showed that suicide in the Qajar era is a pervasive phenomenon. In all cases (except one), the means of suicide among men and women was "opium eating." In the Qajar era, women "attempted suicide" more than men, but the rate of "suicides leading to death" was higher in men than women. On the other hand, "economic poverty" was the most important cause of men's suicide. Nearly half of all male suicides were due to economic poverty, but the most important cause of female suicide was the experience of "domestic violence." No woman has committed suicide due to economic problems. Most women commit suicide in their husbands' homes after a conflict with their husbands. According to police reports, no man had attempted to kill his wife, but in several cases, women attempted to kill their husbands. Women usually committed suicide after repeated experiences of domestic violence, but sometimes tried to kill their husbands in revenge.

    Keywords: Gender Differences, Suicide, Domestic Violence, Qajar era, Women, Family Studies
  • Ismail Aalizad *, Marzieh Gharaat, Elham Mohammadi Pages 153-174
    The continuity and development of any science depends on the research that is done in that field. Stagnation in research in a scientific field paves the way for stagnation in that field of knowledge, and dynamism in research guarantees the development of that science and the growth of its scholars. Therefore, in order to be aware of the position of a scientific discipline in the current situation, what process it has gone through so far and what is its perspective, it needs to do some Internal analysis. To achieve this, the sum of research conducted in a scientific field should be recognized as the subject or domain for an independent critical research. The present research is an attempt has been made to critically examine the academic research conducted in the field of social work in Iran during five decades of the research life of this field. However, in conducting such research, not only these considerations have been satisfied, but also a redoubled effort has been made to investigate the thematic relationship of the laws passed with this discipline in the framework of an institutional relationship. Quantitative content analysis method has been used to examine both areas. In applying this method, 645 academic researches and 169 legal documents have been used as valid sources of data collection. Among the findings of this study, we can mention the relationship between the institution of science and the institution of legislation, which has experienced convergences and divergences during the period under review.
    Keywords: Social Work, Social Work Researches, laws passed, social context
  • Maryam Mokhtari *, Mohammad Norian Pages 175-211
    Spouse abuse is one of the social damages in the today world. In the present study, with the aim of reviewing all the files of the first six months of 1399, women who were abused by their husbands, referring to the social emergency department of the Welfare Department of Najafabad city were selected for the study. In this study, using cross-sectional, descriptive, analytical and based on the delivery of second data, the information of which has been collected in the past., the questionnaire included in the files regarding the type of violence and the cause of violence by the spouse was quantitatively studied. The validity of this research was content validity and audit method was used to calculate the reliability. Data of this study was collected using a reverse questionnaire and analyzed by SPSS statistical software. Findings show that most violence against women is verbal and physical violence, respectively. There was also a significant relationship between the existence of patriarchal culture, male gender socialization in childhood, poor family economic conditions, poor family social conditions, psychological status and sexual issues in the family with spousal abuse. On the other hand, no relationship was reported between the underlying characteristics and spousal abuse. Finally, among the research variables, poor economic conditions of the family with 64% and poor social conditions with 19% had the largest share in explaining the rate of spousal abuse, respectively.
    Keywords: women, Violence against women, Secondary analysis, Najafabad city