فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 216 (دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/19
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مژگان براتی، مرضیه ابراهیمی، سیده نفیسه حسنی* صفحات 1-19
    سابقه و هدف

    سلول های بنیادی پرتوان انسانی(hPSCs) با قابلیت تمایز به سلول های فرد بالغ چشم انداز جدیدی را در درمان انواع بیماری ها فراهم کرده است. با این حال، بازدهی روش های تمایز، برای تولید سلول های پیش ساز خونی (HPCs) با چالش های مختلفی روبرو است. در مطالعه حاضر ما تشکیل ساختارهای شبه هماتو-اندوتلیال و پیش سازهای خونی از hPSCs را مورد بررسی قرار دادیم.

    مواد و روش ها:

     برای تولید ساختارهای شبه هماتو-اندوتلیال و HPCs، در روش اول، از هم کشتی تجمعات سه بعدی hPSCs با سلول OP9 استفاده شد. در روش دوم و سوم، اجسام شبه جنینی (EBs) به صورت خود به خودی یا به صورت هدفمند در محیط کشت حاوی BMP4، bFGF، SCF و VEGF تمایز داده شدند. در فرآیند تمایز، مورفولوژی سلولی با مشاهده میکروسکوپی و بیان شاخص های CD34 و CD45 با فلوسایتومتری مورد ارزیابی قرار گرفت. علاوه بر این، توانایی تمایز HPCs به انواع سلول های خونی با آزمون تشکیل کلونی، رنگ آمیزی رایت-گیمسا و رنگ آمیزی ایمونوفلورسنت شاخص CD86 بررسی شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد از هر سه روش نام برده شده، سلول های با مورفولوژی شبه اندوتلیالی و HPCs حاصل شدند. این سلول ها با بازدهی متفاوت قابلیت تکثیر و تشکیل دستجات سلولی را داشتند و هم چنین سلول های اریتروییدی، ماکروفاژ و سلول های دندریتیک از تمایز آن ها حاصل شدند.

    استنتاج

    استفاده از سلول های کشت داده شده در شرایط کشت با ترکیبات مشخص و بدون لایه تغذیه رسان در سلول درمانی ترجیح داده می شود. بنابراین، به رغم قابلیت تولید HPCs با هر سه روش استفاده شده، روش تمایز EBs به صورت هدفمند و در شرایط کشت با ترکیبات مشخص، گزینه بهتری برای تولید HPCs از hPSCs است.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی پرتوان، سلول های پیش ساز خونی، سلول استرومایی OP9 و اجسام شبه جنینی
  • سکینه شفیعا، عرفان قدیر زاده، عاطفه سادات فیاض شاهان دشتی، سیمین احسانی وسطاکلایی* صفحات 20-33
    سابقه و هدف

    استرس پس از سانحه، اختلالی است که در برخی از افراد پس از مواجهه با واقعه تکان دهنده بروز می کند. در این بیماری عملکرد برخی سیستم های هورمونی و نوروترانسمیتری دچار اختلال می گردد. فعالیت جسمانی با القای اثرات مفید بر ساختار مغز باعث بهبود رفتارهای اضطرابی و افزایش میزان BDNF شده و اثرات مخرب برخی از بیماری های عصبی را کاهش می دهد. همواره موثرترین نوع ورزش که قادر به ایجاد تاثیر مثبتی بر سلامت جسم و روان باشد مورد بحث بوده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر ورزش شدید و متوسط بر رت های نر و ماده سالم و مبتلا به PTSD، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه تجربی، از روش SPS برای القا PTSD، در رت های نر و ماده نژاد ویستار (250-200 گرم) استفاده شد. مداخله به صورت ورزش تردمیل باشدت متوسط و شدید انجام شده و پس از4 هفته تست اضطراب در EPM گرفته شد و سپس اندازه گیری میزان کورتیکوسترون در سرم و  BDNFدر بافت هیپوکمپ و سرم به روش الایزا انجام گردید.

    یافته ها: 

    نتایج این مطالعه نشان داد که SPS منجر به افزایش اضطراب و کورتیکوسترون سرم و کاهش میزان BDNF هیپوکمپ در رت های نر و ماده می شود. ورزش با شدت متوسط قادر است فاکتورهای فوق را در رت های نر و ماده سالم و SPS بهبود بخشد، اما ورزش شدید تاثیر معناداری بر فاکتورهای فوق نداشت (0/999=P)،(0/999=P)،(0/996=P). هم چنین نتایج به دست آمده از دو جنس اختلاف معناداری نشان نداد (1/000=P)،(0/998=P)،(0/984=P).

    استنتاج

    ورزش با شدت متوسط می تواند یک نوع فعالیت فیزیکی مناسب برای کاهش اضطراب و افزایش BDNF هیپوکمپ باشد.

    کلیدواژگان: سندرم افسردگی پس از حادثه، ورزش، اضطراب، کورتیکوسترون، فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز
  • عنایت الله سلیمی، سعید محمد سلیمانی*، اسکندر مقیمی پور، علی ممبینی صفحات 34-48

    تادالافیل به دلیل داشتن پنجره درمانی طولانی و پتانسیل کمتر در ایجاد اختلال بینایی، پذیرش بالینی گسترده ای برای درمان اختلالات نعوذ کسب نموده است. دارورسانی پوستی از حذف سیستمیک و تداخل دارو-دارو و غذا-دارو جلوگیری می کند و با کاهش دوز دارو عوارض جانبی را کاهش می دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر  فرمولاسیون میکروامولسیونی بر دارو رسانی پوستی تادالافیل از پوست موش صحرایی صورت گرفت. میکروامولسیون های تادالافیل با استفاده از روش دیاگرام فازی با نسبت مناسب مخلوط روغن و آب انتخاب و تهیه شد. طراحی فاکتوریل با سه متغیر در دو سطح برای آماده سازی هشت فرمولاسیون انجام شد. میکروامولسیون های حاوی 05/0 تادالافیل با مقدار مناسبی فاز روغنی (اولییک اسید، ترانسکوتول پی)، سورفکتانت (تویین80 و اسپن 20) و کوسورفکتانت (پروپیلن گلیکول) تهیه شدند. ماده دارویی در فاز روغن حل شد. خصوصیات فیزیکوشیمیایی این میکروامولسیون ها مانند اندازه ذره ای، ویسکوزیته، آزادسازی، عبور پذیری پوستی میکرو امولسیون از پوست موش صحرایی با استفاده از سلول‏های فرانز ارزیابی شدند. اندازه قطره ای میکرو امولسیون ها در محدوده کمتر از 100 نانومتر، ویسکوزیته در محدوده ی 2/114 تا  2/239  سانتی پواز بود. در مطالعات انجام شده پارامترهای اسیدیته، درصد آزادسازی دارو در ساعت دوم ،درصد آزادسازی دارو در ساعت 24 ام، ویسکوزیته، Tlag و Dapp با متغییرهای مستقل ارتباط معنادار داشتند. کینتیک انتشار داروها در میکروامولسیون های انتخاب شده نشان داد که در مقایسه با محلول تادالافیل، آزادسازی در طول زمان صورت می گیرد. تمام میکروامولسیون ها باعث افزایش معنی دار ضریب شار و نفوذ پذیری پوست می شود.

    کلیدواژگان: تادالافیل، میکرو امولسیون، دارورسانی تراپوستی
  • کتایون صداقتی زاده، مریم غلامی تبار طبری، رویا بیشه کلایی، فاطمه پیروی قادیکلایی، فرخنده نعمتی* صفحات 49-60
    سابقه و هدف

    یکی از دلایل مهم ایجاد کننده  ناباروری استرس اکسیداتیو است. پراکسیدهیدروژن به دلیل داشتن رادیکال آزاد تاثیر نامطلوبی بر دستگاه تولیدمثلی مردانه دارد. از آن جاکه اسپیرولینا و فایکوسیانین دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند، می توانند استرس اکسیداتیو را تعدیل نمایند.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه تجربی 36 سر موش صحرایی نر بالغ به صورت تصادفی به شش گروه شامل گروه آب و غذای معمولی، گروه محلول mg/kg300 فایکوسیانین، گروهmg/kg  500 اسپیرولینا، گروه محلول 0/5 درصد پراکسید هیدروژن، گروه پراکسیدهیدروژن در آب آشامیدنی (0/5درصد) و mg/kg300 فایکوسیانین، گروه پراکسید هیدروژن در آب آشامیدنی (0/5درصد) و mg/kg 500 اسپیرولینا تقسیم شدند. توزین و تشریح بیضه ها جهت مطالعه بافت شناسی و ارزیابی اسپرم انجام شد.

    یافته ها: 

    تجویز پراکسید هیدروژن دارای اثرات منفی بر بافت بیضه بود به طوری که منجر به کاهش معنی دار (0/05<p) تعداد اسپرم ها، تحرک و مورفولوژی طبیعی اسپرم ها نسبت به گروه کنترل (Cnt) شده و مرگ و میر اسپرم ها را افزایش داد. از طرف دیگر، فایکوسیانین و جلبک اسپیرولینا سبب بهبود عملکرد بافت بیضه شدند به طوری که بهبود وضعیت تحرک اسپرم، مورفولوژی طبیعی و کاهش مرگ و میر اسپرم نسبت به تیمار پراکسید هیدروژن مشاهده شد. در همه پارامترها اثر محافظتی فایکوسیانین روی بافت بیضه بهتر از جلبک اسپیرولینا بود به طوری که در تیمار فیکوسیانین+پراکسید هیدروژن، تعداد اسپرم و تعداد سلول های بیضه فاقد اختلاف معنی دار با گروه کنترل بوده است (0/05<p).

    استنتاج

    فایکوسیانین و جلبک اسپیرولینا با بهبود بعضی فاکتورها در ساختار بیضه و پارامترهای مایع سیمن اثرات مخرب پراکسید هیدروژن بر دستگاه تولید مثل موش صحرایی را کاهش می دهند.

    کلیدواژگان: پراکسیدهیدروژن، اسپیرولینا، فایکوسیانین، اسپرم، بیضه
  • سید رضا سیدین، مسلم محمدی، علی سیاه پشت خاچکی* صفحات 61-75
    سابقه و هدف

    آلیسین دارای طیف گسترده‎ای از عملکردهای دارویی است که همه آن‎ها را می‎توان در فعالیت‎های ضد التهابی، آنتی‎اکسیدانی، ضدقارچی و ضدتومور نشان داد، لذا در این مطالعه نقش محافظت نورونی آلیسین در فرایند ضربه مغزی منتشر در موش صحرایی و هم چنین تاثیر آن بر روی میزان اینترلوکین‎ها و تغییرات هیستولوژیکی مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مداخله ای تجربی، 56 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار پس از القای بیهوشی و کانول‎گذاری در نای، تحت ضربه مغزی کنترل شده منتشر به روش مار مارو قرار گرفتند و 30 دقیقه بعد به رت‎‎ها داروی آلیسین با دوزهای مختلف به صورت داخل صفاقی تزریق شد. در زمان های قبل از ضربه، بلافاصله پس از به هوش آمدن پس از القای ضربه، 24، 48 و 72 ساعت بعد از ضربه Veterinary Coma Scale و تست های حرکتی و تعادلی Beam Walk و Beam Balance از رت ها گرفته و ثبت شد.

    یافته ها:

     آلیسین در دوزهای 25 و 50 mg/kg می تواند اختلاف موارد ذکرشده  را نسبت به گروه کنترل (Sham و Intact) کم تر کند (0/001>P). لازم به ذکر است آلیسین در دوز 25 mg/kg موثرتر بوده است (0/0001>P).

    استنتاج

    براساس این مطالعه می توان دریافت که آلیسین دارای اثرات محافظت نورونی در مغز بود و توانسته بر روی پیامدهای ناشی از ضربه مغزی اثر بگذارد و هم چنین می تواند موجب کاهش ادم مغزی، تسریع در بهبود وضعیت سد خونی- مغزی و نمرات نورولوژیکی و تعادلی شود.

    کلیدواژگان: آلیسین، نوروپروتکتیو، ترومای مغزی، ادم مغزی، سد خونی- مغزی، اینترلوکین ها
  • زهرا رجبی، محمدرضا افرادی، دنیا علی نژاد، یوسف عرفانی* صفحات 76-87
    سابقه و هدف

    با وجود پیشرفت در صنعت بهداشت دهان و دندان، مشکل پوسیدگی دندان به عنوان یکی از شایع‎ترین بیماری های دهان به قوت خود باقی است. یکی از روش‎های جدید مبارزه با پلاک دندان که عامل اصلی پوسیدگی است، استفاده از باکتریوفاژ لیتیک خاص است. از این رو هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر فاژ لیتیک اختصاصی بر رشد و مهار بیوفیلم S. mutans و S. sanguinis جدا شده از پلاک دندانی پوسیده بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی- توصیفی نمونه های پلاک دندان جهت جداسازی S. mutans و S.sanguinis جمع آوری و کشت در محیط MSA صورت پذیرفت. جدایه های مشکوک با تست های بیوشیمیایی بررسی و در نهایت با PCR تایید شدند. توانایی تشکیل بیوفیلم با رنگ سنجی کریستال ویوله در پلیت میکروتیتر سنجیده شد. باکتریوفاژ لیتیک با روش double layer agar از فاضلاب خام شهری جداسازی و مورفولوژی فاژ با میکروسکوپ الکترونی TEM بررسی شد. اثر فاژ لیتیک بر رشد S.mutans و S. sanguinis به روش لکه‎گذاری در آگار و انتشار در چاهک و بر مهار بیوفیلم سنجیده شد.

    یافته ها:

     از 150 پلاک مورد بررسی،  65 جدایه (43/33 درصد) S. mutans و 40 مورد (26/67درصد) S. sanguinis جداسازی شد. جدایه های S. mutans  (0/43=OD)، بیوفیلم قوی تری به نمایش گذاشتند. نتایج بررسی TEM، باکتریوفاژ لیتیک متعلق به خانواده Siphoviridae  را نشان داد که اثر مهاری خوبی بر رشد S. mutans و S. sanguinis داشت و تا 96 درصد قادر به مهار تشکیل بیوفیلم بود.

    استنتاج

    باتوجه به اندازه ریز ذرات فاژ که می‎توانند قدرت نفوذ خوبی برای ورود به لایه های بیوفیلم داشته باشند، می توان به توانایی فاژ به عنوان روشی برای مبارزه با پلاک دندان اشاره نمود.

    کلیدواژگان: پلاک دندان، S. mutans، S. sanguinis، باکتریوفاژ، بیوفیلم
  • حمیدرضا شتابی*، میترا جبل عاملی، ریحانک طلاکوب، امیر منصوری صفحات 88-96
    سابقه و هدف

    شایع ترین روش بیهوشی در سزارین انتخابی، بیهوشی نخاعی است. از عوارض تاخیری پس از بیهوشی نخاعی، سردرد به دنبال پانکچر دورا می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تزریق وریدی ترکیب آتروپین و نیوستیگمین در پیشگیری از سردرد پس از بیهوشی نخاعی بود.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور شاهددار تصادفی شده روی 62 زن باردار کاندید سزارین الکتیو با بیهوشی نخاعی در بیمارستان شهیدبهشتی اصفهان انجام شد. بیماران به صورت تصادفی با Random allocation software در دو گروه مساوی تقسیم شدند. بعد از کلامپ بند ناف،  در گروه اول ترکیب mg 5/0 نیوستیگمین و mg 5/0 آتروپین (که با نرمال سالین به حجم 10 ml رسانده شد) و در گروه دوم ml10 نرمال سالین، تزریق وریدی شد. سپس بروز و شدت سردرد در 48 ساعت اول وتا یک هفته بعد از عمل در دو گروه تعیین و مقایسه شد.

    یافته ها: 

    طی این مطالعه، 1بیمار از گروه آتروپین نیوستیگمن (A-N) و 5 بیمار از گروه نرمال سالین (S) دچار سردرد بعد از عمل شدند (2/3 در مقابل 1/16درصد) که می تواند از نظر بالینی مهم باشد (195/0=P). فراوانی بروز سردرد در ریکاوری در2 بیمار(1 نفر از هر گروه) و دربخش 4 نفرازگروه (S) بود (11/0=P). میانگین شدت سردرد در تنها بیمار گروه (A-N) 5 و در بیماران گروه (S) (45/0±2/4) بود (18/0=P). فاصله زمانی بین پانکچر دورا تا اولین بروز سردرد در بیمار گروه (A-N) یک ساعت و در بیماران گروه (S) (1/11±8/20) ساعت بود (18/0=P).

    استنتاج

    استفاده ازتک دوز ترکیب نیوستیگیمن و آتروپین (هرکدام 5/0 میلی گرم) با کاهش بروز سردرد و شدت آن بعد از پانکچر دورا همراه است، که می تواند از نظر بالینی مهم باشد.

    کلیدواژگان: بیهوشی نخاعی، سزارین، سردرد، نئوستیگمین، آتروپین
  • خدیجه عمرانی فر، هدایت جعفری*، ابراهیم نصیری فرمی، رضاعلی محمدپور تهمتن، فرهنگ بابامحمودی صفحات 97-104
    سابقه و هدف

    گل بنفشه گیاهی است که به دلیل اثرات ضد تب، ضدالتهابی و ضد میکروبی مورد توجه طب مکمل بوده است. از آن‎جا که تب یکی از مهم‎ترین علایم بیماری کووید -19 است، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر عصاره آبی گل بنفشه به صورت شربت بر میزان تب بیماران کووید- 19 انجام شد.

    مواد و روش ها:

     در این کارآزمایی بالینی تصادفی، تعداد 52 بیمار مبتلا به کووید-19 از بین بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه بیمارستان امام خمینی آمل در سال 1400 انتخاب شدند. در گروه مداخله علاوه بر آمپول استامینوفن، 5 سی‎سی از شربت بنفشه باریج تهیه شده از عصاره آبی گل بنفشه نیز استفاده شد. سپس دقیقه 30 و60 و پایان 4 ساعت درجه حرارت درج گردید. تا سه روز پیگیری بیماران ادامه داشت و روند درجه حرارت بیمار هر 6 ساعت ثبت شد.

    یافته ها:

     اختلاف میانگین درجه حرارت نوبت دوم از روز دوم پیگیری در گروه مداخله (37/0± 84/36) و در گروه کنترل (0/62± 37/13) درجه سانتی گراد، معنی دار بود (0/04=P). هم‎چنین میانگین درجه حرارت، 30 دقیقه (0/001=P) و 60 دقیقه (0/005=P) بعد از مداخله نیز تفاوت معنی‎داری نشان داد. در سایر گروه‎ها اختلاف آماری معنی‎داری بین دو گروه مداخله و کنترل وجود نداشت.

    استنتاج

    مصرف عصاره آبی گل بنفشه به صورت شربت موجب کاهش تب بیماران کووید-19 می‎شود و هیچ‎گونه عارضه ای در بیماران مشاهده نشد. با توجه به سهولت دسترسی به این فراورده گیاهی، می‎توان جهت پیشگیری از مشکلات ناشی از تب، تجویز گردد.

    کلیدواژگان: بنفشه معطر، درجه حرارت بالا، گیاهان دارویی، کووید- 19
  • سارا غلام نژاد، عادله بهار*، محسن فضل علی صفحات 105-114
    سابقه و هدف

    افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانپزشکی در بیماران دیابتی است، که علاوه بر اثر در سیر درمان، می تواند پیش آگهی بیماری را نیز تغییر دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی روی امید به زندگی، هراس از مرگ و تنظیم قند خون بیماران دیابتی مبتلا به افسردگی انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل، با جامعه آماری 867 بیمار، انجام شد. معیارهای ورود شامل ابتلا به دیابت نوع 2، سن 65-20 سال، حداقل تحصیلات سیکل و هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) کم تر از 7 درصد بود. برای انتخاب نمونه، پرسشنامه افسردگی بک تکمیل و 30 بیمار مبتلا به افسردگی متوسط تا شدید، به طور تصادفی در دو گروه 15نفری قرار گرفته و وارد مطالعه شدند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه آزمون امید به زندگی میلر و هراس از مرگ تمپلر (1970) و پرسشنامه افسردگی بک (2000) و تعیین HbA1c بود. مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی طی 8 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه انجام پذیرفت. گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند.  فرضیه ها با تحلیل کوواریانس آزموده شدند.

    یافته ها:

     تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در بیماران دیابتی مبتلا به افسردگی به ترتیب برای متغیر امید به زندگی (0/000=P، 25/21=F)، هراس از مرگ (0/000=P، 157/77=F) و HbA1c (0/000=P، 151/61=F) بود.

    استنتاج

    شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی روی امید به زندگی، هراس از مرگ و HbA1c بیماران دیابتی افسرده تاثیر مثبت دارد. بر این اساس، پیگیری و درمان آن ها به شیوه غیردارویی با روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در درجه اول و در صورت نیاز مداخله دارویی کمک شایانی به جهت کنترل قندخون، کاهش شدت و سیر عوارض مزمن خواهد کرد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، امید به زندگی، هراس از مرگ، قندخون، دیابت، افسردگی
  • رضوان صفری، حمید شرینی، مهدی خدامرادی، میثم سیاه منصوری* صفحات 115-127
    سابقه و هدف

    بی خوابی یک اختلال شایع است که از پیامدهای منفی آن افت کیفیت زندگی است. این مطالعه با هدف، بررسی تاثیر محرومیت از خواب بر حافظه، در مغز افراد جوان و سالمند با استفاده از تصویربرداری fMRI، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه گذشته نگر، داده های 40 فرد سالم (17 نفر جوان و 23 نفر مسن) که در دانشگاه استهلکلم تصویر برداری fMRI شده بودند از سایت OpenNeuro اخذ شد. افراد مورد مطالعه، با یک دوره کم خوابی یک ماهه مواجه بودند (در طول آزمایش 3 ساعت زودتر از زمان معمول بیدار می شدند). پیش پردازش برای حذف آرتیفکت و نویز انجام شد و در نهایت پردازش داده ها به منظور استخراج نقشه فعالیت مغزی با تمرکز بر نواحی مغزی مرتبط با حافظه در افراد مسن و جوان انجام گردید.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که فعالیت اکثر نواحی مغزی مرتبط با حافظه، در اثر بی خوابی کاهش یافت. در گروه جوان تعداد 17 اتصال عملکردی در ابتدای مطالعه به دست آمد، اما این تعداد فقط به یک اتصال، بعد از دوره بی خوابی کاهش یافت. در آغاز مطالعه، در گروه مسن تعداد 7 اتصال عملکردی استخراج شد. این تعداد بعد از دوره بی خوابی به 4 اتصال عملکردی کاهش یافت (سطح معنی داری 0/05 <p).

    استنتاج

    آنالیز نقشه مغزی شامل ارتباطات و میزان فعالیت نواحی مرتبط با حافظه، نشان داد که محرومیت از خواب، بر مغز افراد جوان و سالمند تاثیر دارد. نتایج مطالعه حاضر می تواند راه گشای مطالعات آتی برای شناخت اثر بی خوابی بر حافظه و مغز باشد.

    کلیدواژگان: حافظه، محرومیت از خواب، فعالیت نواحی مغز، ارتباطات عملکردی مغز، تصویربرداری عملکردی تشدید مغناطیسی
  • سودابه حامدی شهرکی، فرشاد امیرخیزی* صفحات 128-140
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت استرس اکسیداتیو در بیماری زایی استیوآرتریت،این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین ظرفیت تام آنتی اکسیدانی رژیم غذایی (DTAC) با نشانگرهای استرس اکسیداتیو در بیماران مبتلا به استیوآرتریت زانو انجام شد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه مقطعی که از ماه بهمن سال 1400 تا خرداد سال 1401 اجرا شد، دریافت غذایی 152 بیمار مبتلا به استیوآرتریت زانو مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر زابل با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک (FFQ) مورد ارزیابی قرار گرفت. اطلاعات دموگرافیک و تن سنجی هریک ازشرکت کنندگان جمع آوری و DTAC با روش بررسی توان آنتی اکسیدانی رژیم غذایی در احیای آهن فریک (FRAP) محاسبه شد. سپس غلظت سرمی مالون دی آلدهید (MDA)، وضعیت تام اکسیدان سرم (TOS)، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم (TAC) و هم چنین میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) و کاتالاز (CAT) درگویچه های سرخ به عنوان نشانگرهای استرس اکسیداتیو اندازه گیری شدند. شاخص استرس اکسیداتیو (OSI) نیز با تقسیم میزان TOS بر TAC محاسبه شد.

    یافته ها: 

    به موازات افزایش DTAC، روند کاهشی معنی داری در غلظت سرمی MDA (001/0>P-روند)، TOS (001/0>P-روند) و OSI (001/0=P-روند) و روند افزایشی معنی داری در غلظت سرمی TAC (027/0=P-روند) وجود داشت. با این حال، ارتباط آماری معنی داری بین DTAC و میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی SOD، GPx و CAT در گویچه های سرخ مشاهده نشد.

    استنتاج

    بر اساس یافته های مطالعه، DTAC بالاتر به طور مطلوب با نشانگرهای استرس اکسیداتیو در بیماران مبتلا به استیوآرتریت زانو در ارتباط است. با این حال انجام مطالعات آینده نگر برای تایید این یافته ها، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ظرفیت تام آنتی اکسیدانی رژیم غذایی، استرس اکسیداتیو، آنزیم های آنتی اکسیدان، استئوآرتریت
  • مهدی ربیعی رودسری، مهدی حق شناس، عبدالوهاب مرادی، هادی رضوی نیکو، محمدرضا حق شناس* صفحات 141-150
    سابقه و هدف

    بیماری آنفلوانزا یکی از عفونت های ویروسی دستگاه تنفسی است که هر ساله باعث مرگ در گروه های پر خطر می شود. تغییرات ژنومی ویروس آنفلوانزا آن را مستعد مقاومت دارویی می کند، بنابراین نظارت مداوم به منظور آگاهی از اثربخشی داروهای موجود بسیار احساس می شود. در مطالعه حاضر شناسایی جهش های موجود در ویروس آنفلوآنزای A/H3N2 در نمونه های استان مازندران از سال 1395 لغایت 1397 مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها:

     از بین نمونه های بیماران مبتلا به آنفلوانزا بستری در بیمارستان های استان مازندران، 20 نمونه تایید شده H3N2 وارد مطالعه شدند. با استفاده از پرایمرهای طراحی شده، تست های PCR و الکتروفورز در ناحیه ای از ژن نورامینیداز که حاوی موتاسیون های مورد نظر بوده است، انجام شد. سپس محصول PCR جهت مشخص شدن موتاسیون ها تعیین سکانس شد.

    یافته ها:

     در مجموع 57 جهش در سطح نوکلیوتیدها شناسایی گردید که در این میان 19 جهش در تمام ایزوله ها، 13 جهش در اکثر ایزوله ها و 25 جهش بصورت انفرادی در برخی از ایزوله ها مشاهده گردید. در مجموع 28 جهش در سطح اسیدآمینه شناسایی گردید که در این میان 13 جهش در تمام ایزوله ها، 6 جهش در اکثر ایزوله ها و 9 جهش به صورت انفرادی در برخی از ایزوله ها مشاهده گردید.

    استنتاج

    با وجود حفاظت شده بودن توالی ناحیه اکتیو سایت در ساب تایپ های مختلف از ژن نورامینیداز این ناحیه همچنان دستخوش موتاسیون و تغییرات ژنومی قرار دارد که نشان دهنده تغییرات در ناحیه اکتیو سایت ژن نورامینیداز می باشد.

    کلیدواژگان: آنفلوآنزا تایپ A، مقاومت داروئی، A، H3N2، موتاسیون
  • محمدجواد کبیر، نرگس رفیعی*، علیرضا حیدری، سعیده علیدوست، زهرا سرایلی، زینب فروغی، زهرا خطیرنامنی صفحات 151-173
    سابقه و هدف

    برنامه مراقبت های بهداشتی اولیه برای مناطق حاشیه نشین بعد از طرح تحول سلامت در حال اجراست و خدمات با اولویت برون سپاری و خرید خدمت از بخش غیردولتی ارایه می شود.در این برنامه در طی سال های مختلف، روش های پرداخت متفاوتی استفاده شده است، بنابراین این مطالعه با هدف بررسی چالش های نظام پرداخت به ارایه دهندگان مراقبت های بهداشتی اولیه شهری ایران در بخش برون سپاری شده، انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل چارچوبی و از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند با 30 نفر از صاحب نظران و ارایه دهندگان خدمات انجام شد. پس از پیاده سازی مصاحبه ها، داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA.10 و روش تحلیل چارچوبی گاله تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    این مطالعه نشان داد، عدم تامین مالی مناسب برنامه، یکی از مهم ترین چالش های نظام پرداخت است. پرداخت های ناکافی و با تاخیر به ارایه دهندگان، عدم امکان ثبت تمامی فعالیت ها و عدم قابلیت تبادل داده ها بین سامانه های الکترونیکی ثبت اطلاعات در سطوح افقی و عمودی، شیوه قراردادبندی نامناسب، عدم تناسب حجم بسته خدمت با میزان پرداختی، عدم امکان اعمال نتیجه پایش بر میزان پرداخت به دلیل پرداخت به میزان حداقل قانون کار، عدم انعطاف پذیری دستورالعمل پرداخت، جزو دیگر چالش های نظام پرداخت هستند.

    استنتاج

    نظام پرداخت به ارایه دهندگان مراقبت های اولیه شهری از سازوکار مناسبی در ابعاد مختلف از جمله در حیطه های تامین مالی، پرداخت، شیوه قراردادبندی، نظام ثبت داده ها و نظام پایش و ارزشیابی، برخوردار نیست و ادامه این روند، موجبات بی انگیزگی و خروج ارایه دهندگان از نظام ارایه خدمت را فراهم آورده و موجب کاهش کمیت و کیفیت خدمات خواهد شد.

    کلیدواژگان: نظام پرداخت، مراقبتهای بهداشتی اولیه، مراکز خدمات جامع سلامت شهری
  • نازنین خدادادی، مهتاب حمزه، فریدا عابسی*، ثریا خفری صفحات 174-178
    سابقه و هدف

    تشخیص زودهنگام در درمان ضایعات فکی، به خصوص در کودکان تاثیر به‎سزایی دارد. لذا هدف از مطالعه حاضر تعیین فراوانی ضایعات فکی در رادیوگرافی پانورامیک کودکان 12-5 سال در بخشی از شمال کشور بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 1000 تصویر پانورامیک کودکان که از سال 1398-1391، در مراکز رادیولوژی شمال ایران انجام شده بود، طی مدت یک سال مورد ارزیابی قرار گرفت. مواردی مانند سن، جنس و وجود یا عدم وجود ضایعه از تصویر رادیوگرافیک بیماران استخراج شد. با وارد کردن داده‎ها به نرم افزار SPSS v.22 و با استفاده از آماره‎های توصیفی، تعداد و درصد گزارش شد و توسط آزمون مجذور کای تحلیل گردید.

    یافته ها: 

    از 1000 تصویر پانورامیک مورد بررسی، 188 کودک (18/8 درصد) با میاگین سنی 2 ± 8/64 سال، دارای ضایعات فکی بودند. ضایعات رادیولوسنت فراوانی بالاتری نسبت به رادیواپک داشت، به نحوی که 185 مورد از 188 تصویر، دارای ضایعه رادیولوسنت بودند.

    استنتاج

    در بررسی ضایعات فکی مشاهده شده، اغلب ضایعات رادیولوسنت بودند، که درصد بالایی از آن‎ها را ضایعات پری اپیکال تشکیل می‎داد.

    کلیدواژگان: ضایعات فکی، اطفال، تصویربرداری پانورامیک
  • آرش خالدی، هومن مینونژاد*، حسن دانشمندی، مهدیه آکوچکیان، مهدی قیطاسی صفحات 179-191
    سابقه و هدف

    اسکولیوز ایدیوپاتیک نوجوانان شایع‎ترین نوع اسکولیوز و پیچیده‎ترین دفورمیتی ستون فقرات و تنه با عوارض قابل توجه است. در این پژوهش، اثربخشی تمرینات ثبات مرکزی در بهبود این اختلال با یک مرور نظام‎مند بررسی شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مرور نظام‎مند بر اساس راهنمای PRISMA انجام شد. واژه‎های کلیدی (Adolescent Idiopathic Scoliosis، core exercise، Cobb angles وcorrective exercise) در پایگاه‎های داده PubMed، Scopus، MEDLINE، Cochrane Library CINAHL و Google Scholarو محدود به مقالات فارسی و انگلیسی زبان منتشرشده در سال‎های 2022-2005 جستجو شد. مطالعات انجام شده بر روی نوجوانان(18-10 سال) دچار اسکولیوز ایدیوپاتیک که در یکی از گروه‎ها فقط مداخله تمرینات ثبات مرکزی به‎کار رفته بود و یکی از متغیرهای وابسته اندازه زاویه کاب (نشانگر شدت اسکولیوز) بود، لحاظ شدند. مقیاس PEDro برای ارزیابی کیفیت مقالات از نظر خطر سوگرایی به کار رفت.

    یافته ها:

     در جستجوی اولیه 268 مقاله یافت شد. بعد از حذف مقالات نامربوط و فاقد معیارهای ورود و ارزیابی کیفی مقالات باقیمانده، در نهایت 7 مقاله با میانگین 6/2 نمره PEDro (کیفیت متوسط) با مجموع 297 آزمودنی برای مرور نظام مند انتخاب شدند. کاهش معنی‎دار آماری زاویه کاب در همه مقالات منتخب گزارش شد، اما فقط در چهار مقاله کاهش زاویه کاب از نظر بالینی نیز معنادار بود (میزان کاهش بیش‎تر از 5).

    استنتاج

    تمرینات ثبات مرکزی روشی ایمن، آسان و در دسترس است که می‎تواند برای بهبود اسکولیوز ایدیوپاتیک نوجوانان موثر باشد، اما شواهدی با سطح متوسط از این فرضیه حمایت می‎کند. انجام مطالعات بیش‎تر و باکیفیت در آینده برای نتیجه گیری قطعی و تصمیم گیری بالینی در این زمینه ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: اسکولیوز ایدیوپاتیک نوجوانان، تمرینات ثبات مرکزی، زاویه کاب، مرور نظام مند
|
  • Mojgan Barati, Marzieh Ebrahimi, Seyedeh-Nafiseh Hassani* Pages 1-19
    Background and purpose

    Human pluripotent stem cells (hPSCs) with the ability to differentiate into adult cells have provided a new perspective for treatment of some diseases. But, the efficiency of differentiation methods to generate hematopoietic progenitor cells (HPCs) is faced with multiple challenges. In the present study, we investigated the formation of hemato-endothelial-like structures and HPCs from hPSCs.

    Materials and methods

    To generate hemato-endothelial structures and HPCs, in first method, three-dimensional aggregations of hPSCs were co-cultured on OP9 cells. In second and third methods, embryoid bodies (EBs) were differentiated spontaneously or directly in the culture medium containing BMP4, bFGF, SCF, and VEGF. In differentiation process, cell morphology was evaluated by microscopic observation and the expression of CD34 and CD45 markers were analyzed by flow cytometry. In addition, the ability of HPCs to differentiate into various types of blood cells was evaluated using colony formation assay, Wright-Giemsa staining, and CD86 immunofluorescence staining.

    Results

    Findings showed that all three methods generated cells with endothelial-like morphology and HPCs. These cells were able to proliferate, form cell clusters with different efficiency and differentiate into erythroid cells, macrophages, and dendritic cells.

    Conclusion

    The use of cultured cells in defined conditions without a feeder layer is preferred in cell therapy. Therefore, despite the ability of all these methods to generate HPCs, direct differentiation of EBs under defined conditions is a better option for generatingHPCs from hPSCs.

    Keywords: pluripotent stem cells, hematopoietic progenitor cells, OP9 stromal cell, embryoid body
  • Sakineh Shafia, Erfan Ghadirzadeh, Atefeh Sadat Fayyaz Shahandashti, Simin Ehsani Vostacolaee* Pages 20-33
    Background and purpose

    Post-traumatic stress disorder (PTSD) is a condition that occurs in some people after experiencing shocking events. In this disorder, the function of some hormonal and neurotransmitter systems are disturbed. Physical activity, by inducing beneficial effects on the brain structure, improves anxiety behaviors, increases the level of BDNF, and reduces the harmful effects of some neurological diseases. There are different perspectives on the most effective type of exercise that can have positive effects on physical and mental health. This study was carried out to investigate the effect of high and moderate exercise on healthy male and female rats and rats with PTSD.

    Materials and methods

    Single prolonged stress (SPS) was used to induce PTSD in Wistar rats weighing (200-250 g). Moderate and high intensity exercise was performed and after four weeks, anxiety test was performed by EPM and serum levels of corticosterone, and hippocampal and serum BDNF were measured using Eliza.

    Results

    The present study showed that SPS leads to increase in anxiety and serum corticosterone and decrease in hippocampal BDNF in male and female rats. Moderate-intensity exercise could improve these factors in male and female sham and PTSD rats, but high intensity exercise has no significant effects (P=0.991, P=0.999, P=0.996, respectively). Our findings showed no significant gender-related differences in these factors (P=1.000, P=0.998, P=0.984, respectively).

    Conclusion

    Moderate intensity exercise can be a suitable type of physical activity to reduce anxiety and increase hippocampal BDNF.

    Keywords: post-traumatic stress disorder, exercise, anxiety, corticosterone, BDNF
  • Anayatollah Salimi, Saeed Mohammad Soleymani*, Eskandar Moghimipour, Ali Mombeyni Pages 34-48
    Background and purpose

    Tadalafil has gained wide clinical acceptance in treatment of erectile dysfunction due to its long treatment window and lower potential for visual impairment. Transdermal drug delivery prevents systemic elimination, drug-drug and food-drug interactions, and reduces side effects by reducing the dose of the drug. The aim of this study was to evaluate the effect of microemulsion formulation on dermatological drug delivery of Tadalafil in rat skin.

    Materials and methods

    In this laboratory study, Tadalafil microemulsions were prepared using a phase-diagram method with an appropriate ratio of oil and water mixture. Factorial design with three variables in two levels was performed to prepare eight formulations. Microemulsions containing 0.05 Tadalafil were prepared with an appropriate amount of oil phase (Oleic acid, Transcotol P), surfactant (Tween 80 and Span 20), and co-surfactant (Propylene Glycol). The drug was dissolved in the oil phase. The physicochemical properties of these microemulsions were evaluated using Franz Cells.

    Results

    The droplet size of microemulsions ranged less than 60 nm and the viscosity ranged between 114.2 and 239.2 cpz. Parameters, including pH, drug release percentage in two hour and 24 hours, viscosity, Tlag and Dapp were significantly associated with independent variables (P<0.05).

    Conclusion

    The release kinetics of the drugs in selected microemulsions showed that compared to the Tadalafil solution, release occurs over time. All microemulsions significantly increase the flux coefficient and skin permeability.

    Keywords: tadalafil, microemulsion, transdermal drug delivery
  • Katayoun Sedaghatizadeh, Maryam Gholamitabar Tabari, Roya Bishehkolaei, Fatemeh Peyravii Ghadikolaii, Farkhondeh Nemati* Pages 49-60
    Background and purpose

    About 50% of infertility in couples is related to male factors and oxidative stress is one of the main causes of infertility in men. Hydrogen peroxide has an adverse effect on male reproductive system due to its free radicals. Spirulina and phycocyanin are known to have antioxidant properties and can modify stressors.

    Materials and methods

    In this experimental study, 36 adult male rats were randomly divided into six groups to receive the following: water and normal food, phycocyanin solution (300 mg/kg), spirulina (500 mg/kg), hydrogen peroxide solution (0.5%), hydrogen peroxide in drinking water (0.5%) + phycocyanin (300 mg/kg), and hydrogen peroxide in drinking water (0.5%) + spirulina (500 mg/kg). Weighing and dissection of testicles were performed for histological study and sperm evaluation.

    Results

    Hydrogen peroxide had negative effects on testicular tissue, leading to significant decrease in sperm count, sperm motility, and sperm morphology compared with the control group (P<0.05). But, phycocyanin and spirulina algae improved the function of testicular tissue, by which improvement in sperm motility, morphology, and mortality was observed. In all parameters, the protective effect of phycocyanin on testicular tissue was better than spirulina. The group that received phycocyanin + hydrogen peroxide, showed no significant difference in the number of sperm and number of testicular cells when compared with the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Phycocyanin and spirulina algae reduce the harmful effects of hydrogen peroxide on reproductive system of rats by improving some factors in testicle structure and semen parameters.

    Keywords: hydrogen peroxide, spirulina, phycocyanin, sperm, testis
  • Seyed Reza Seyedin, Moslem Mohammadi, Ali Siahposht-Khachaki* Pages 61-75
    Background and purpose

    Allicin has a wide range of pharmacological functions, all of which can be demonstrated in anti-inflammatory, antioxidant, antifungal and anti-tumor activities. In this research, we investigated the neuroprotective role of allicin in the process of diffuse traumatic brain injury and its effect on interleukin levels and histological changes in rats.

    Materials and methods

    In this experimental study, Wistar rats (n=56) underwent diffuse controlled brain injury by Marmarou method, and 30 minutes later, the drug was injected intraperitoneally at different doses. Veterinary Coma Scale was used and Beam Walk and Beam Balance movement and balance tests were taken at pre-traumatic times, immediately after recovery from the trauma, and 24, 48, and 72 hours after the trauma.

    Results

    Findings showed that allicin at 25 mg/kg and 50 mg/kg can reduce these differences compared to the control group (Sham and Intact) (P<0.001). Allicin was found to be more effective at 25 mg/kg (P<0.0001).

    Conclusion

    Allicin showed neuroprotective effects in the brain and can affect the consequences of trauma, reduce cerebral edema, accelerate improvement of blood-brain barrier, and improve neurological scores and the function of vestibular system.

    Keywords: allicin, neuroprotective, brain trauma, brain edema, blood-brain barrier, interleukins
  • Zahra Rajabi, Mohammadreza Afradi, Donya Alinejhad, Yousef Erfani* Pages 76-87
    Background and purpose

    Despite advances in oral health and dental industry, tooth decay remains one of the most common oral diseases. One of the new methods to combat dental plaque, which is the main cause of caries, is using specific lytic bacteriophage. This study aimed to investigate the effect of isolated specific lytic phage against growth and biofilm inhibition of Streptococcus mutans and Streptococcus sanguinis isolated from decayed dental plaque samples.

    Materials and methods

    In this descriptive cross-sectional study, dental plaque samples were cultured in MSA-specific medium to isolate S. mutans and S. sanguinis. Suspicious isolates were examined by biochemical tests and finally confirmed molecularly by PCR. The ability to form biofilm was measured by crystal violet colorimetry on a microtiter plate. Lytic bacteriophage was isolated from urban raw sewage using double layer agar method and phage morphology was examined by TEM electron microscopy. The effect of lytic phage on the growth of S. mutans and S. sanguinis was measured by agar spot and well diffusion and its inhibition effect on biofilm was assayed by microtiter plate method.

    Results

    Out of 150 plaque samples, S. mutans and S. sanguinis strains were isolated from 65 (43.33%) and 40 (26.67%) samples, respectively. S. mutans isolates showed stronger biofilm formation (OD= 0.43). The results of TEM showed lytic bacteriophage belonging to Siphoviridae family with a good inhibitory effect on the growth of S. mutans and S. sanguinis that was able to inhibit biofilm formation up to 96%.

    Conclusion

    Due to the small size of the phage particles that can have good penetration power to enter the biofilm layers, it can be concluded that the phage has the ability to fight dental plaque.

    Keywords: dental plaque, S. mutans, S. sanguinis, bacteriophage, biofilm
  • Hamidreza Shetabi*, Mitra Jabalameli, Reihanak Talakkoub, Amir Mansuri Pages 88-96
    Background and purpose

    The most common method of anesthesia in Cesarean section is spinal anesthesia (SA). Post-Dural puncture headache (PDPH) is one of the complications of SA. The aim of this study was to evaluate the effect of intravenous administration of atropine and neostigmine in prevention of PDPH following Cesarean section.

    Materials and methods

    This study was performed in 62 candidates of elective Cesarean section with SA in Isfahan Shahid Beheshti Hospital. Patients were randomly assigned into the two groups (n= 31 per group) using Random Allocation Software. After umbilical cord clamping, experimental group received neostigmine 0.5 mg and atropine 0.5 mg (i.v.), while the control group received 10 ml i.v. infusion of normal saline. The incidence and severity of headache were compared between the two groups in the first 48 hours and followed up for one week.

    Results

    In this study, one patient in experimental group (3.2%) and five patients in control group (16.1%) reported PDPH which can be clinically important (P=0.195). Headache was seen in two patients (1 in each group) at recovery and in four at ward in control group (P=0.11). The mean severity of headache was 5 and 4.2±0.45 in experimental group and control group, respectively (P= 0.18). The interval between spinal anesthesia and first onset of headache was one hour in experimental group and 20.8 ± 11.1 hours in control group (P=0.18).

    Conclusion

    According to the present study, the neostigmine (0.5mg) + atropine (0.5mg) is associated with a non- significant reduction in the incidence of headache and its severity after spinal anesthesia that are clinically important. 

    Keywords: spinal anesthesia, Cesarean section, headache, neostigmine, atropine
  • Khadije Omranifar, Hedayat Jafari*, Ebrahim Nasiri Formi, Rezaali Mohammadpour Tahamtan, Farhang Babamahmoodi Pages 97-104
    Background and purpose

    Violet is a plant that has received interest in complementary medicine due to its anti-inflammatory, antipyretic, and antimicrobial effects. Fever is one of the major symptoms of COVID-19. This study was conducted to determine the effect of violet extract in the form of syrup on fever in patients with COVID-19.

    Materials and methods

    In this randomized clinical trial, 52 patients with COVID-19 were studied in Intensive Care Unit in Amol Imam Khomeini Hospital (2021). In intervention group in addition to an injection of acetaminophen, 5 cc of violet extract syrup prepared from the aqueous extract of the plant was taken.  The temperature was recorded after 30 and 60 minutes and four hours. The follow-up of the patients continued for three days and the temperature was recorded every six hours.

    Results

    There was a significant difference between the intervention group (36.84±0.37) and control group (37.13±0.62) in mean temperature at second time in second day of follow-up (P=0.04). Also, the mean temperature was found to be significantly different between the two groups at 30 (P=0.001) and 60 minutes (P=0.05) after the intervention. At other groups, there was no significant difference between the intervention and control groups.

    Conclusion

    The aqueous extract of violet plant in the form of syrup reduces fever in patients with COVID-19 causing no complication. Due to the ease of access to this herbal product, it can be used to prevent problems caused by fever.

    Keywords: fever, fragrant violet, high temperature, medicinal plants, COVID-19
  • Sara Gholamnejad, Adele Bahar*, Mohsen Fazl Ali Pages 105-114
    Background and purpose

    Depression is one of the most common psychiatric disorders in diabetic patients that could change the disease prognosis in addition to affecting the treatment path. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) on life expectancy, fear of death, and glycemic control in diabetic patients suffering from depression.

    Materials and methods

    A quasi-experimental research with pre-test/post-test design and control group was conducted. The statistical population included 867 patients. The study inclusion criteria were type 2 diabetes, 20-65 years of age, secondary school education, and HbA1c below 7. Beck Depression Inventory-II (BDI-II) was completed and patients with moderate to severe depression were selected (n= 30). They were randomly assigned into two groups. Data were collected using Miller Hope Scale, Templer Death Anxiety Scale (1970), BDI-II, and measurement of HbA1c level. MBCT was performed for eight weekly sessions of 90 minutes, while the control group received no specific training. Data analysis was carried out applying Analysis of covariance (ANCOVA).

    Results

    Findings showed significant improvements in life expectancy (P= 0.000, F= 25.21), death anxiety (P= 0.000, F= 157.77), and HbA1c level (P= 0.000, F= 151.61) after the intervention.

    Conclusion

    MBCT is effective in improving life expectancy, fear of death, and HbA1c level in diabetic patients with depression. Therefore, attention should be paid to diagnose depressive disorders in diabetic patients and their follow-up and non-pharmacological treatments such as MBCT which could be of great benefit in controlling blood sugar level and reducing the severity of chronic complications.

    Keywords: cognitive therapy, mindfulness, life expectancy, fear, glycemic control, diabetes, depression
  • Rezvan Safari, Hamid Sharini, Mehdi Khodamoradi, Meysam Siyah Mansoory* Pages 115-127
    Background and purpose

    Insomnia is a common sleep disorder with negative consequences such as decreased quality of life. In this study, the effect of sleep deprivation on memory in both young and older adults was investigated using functional magnetic resonance imaging (fMRI).

    Materials and methods

    In this retrospective study, fMRI data of 40 healthy subjects (17 young and 23 older people) who had a one-month sleep deprivation period (during the experiment they woke up three hours earlier than usual) were obtained. Then, pre-processing was done to remove artifacts and noise. Finally, data processing was completed in order to extract the brain activity map focusing on brain areas related to memory.

    Results

    Findings showed that the brain activity of most areas are reduced due to insomnia. In the young group, 17 functional connections were obtained at the beginning of the study which decreased to only one connection after the insomnia period. In older adults there were seven connections at the beginning of the study that decreased to four after the insomnia period (P< 0.05).

    Conclusion

    Brain map analysis, including connections and activity levels of memory-related areas, showed that sleep deprivation affects the brains of young and old people. Our findings can pave the way for future studies to understand the effect of insomnia on memory and brain.

    Keywords: memory, sleep deprivation, brain activity, brain connectivity, functional magnetic resonance imaging
  • Soudabeh Hamedi-Shahraki, Farshad Amirkhizi* Pages 128-140
    Background and purpose

    Considering the pathologic importance of oxidative stress in osteoarthritis (OA), this study aimed to investigate the association between dietary total antioxidant capacity (DTAC) and oxidative stress markers in patients with knee OA.

    Materials and methods

    In a cross-sectional study, dietary intakes of 152 patients with knee OA attending health centers in Zabol, Iran (January-May 2022) were evaluated using food frequency questionnaire (FFQ). Demographic and anthropometric data were collected and DTAC was calculated using ferric-reducing antioxidant power (FRAP) assay. Then, serum concentrations of malondialdehyde (MDA), total oxidant status (TOS), total antioxidant capacity (TAC), erythrocyte activities of superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx), and catalase (CAT) were measured. The oxidative stress index (OSI) was also calculated by dividing TOS by TAC.

    Results

    The mean serum concentrations of MDA (P< 0.001), TOS (P-trend< 0.001), and OSI (P-trend= 0.001) showed decreasing trends by increase in DTAC after adjustment for potential confounders. Serum TAC concentrations had increasing trend when DTAC increased (P-trend=0.027). No significant trend was found between erythrocyte activities of SOD, GPx, and DTAC.

    Conclusion

    Higher DTAC was favorably associated with oxidative stress markers in patients with knee OA. Further prospective studies are required to confirm these findings.

    Keywords: dietary total antioxidant capacity, oxidative stress, antioxidant enzymes, osteoarthritis
  • Mehdi Rabie Rudsari, Mehdi Haghshenas, AbdulWahab Moradi, Hadi Razavi Niko, MohammadReza Haghshenas* Pages 141-150
    Background and purpose

    Influenza is one of the viral infections of the respiratory system, which causes death in high-risk groups every year. The genomic changes of influenza virus make it susceptible to drug resistance, therefore, continuous monitoring of the influenza virus is highly important in order to recognize the efficacy of available drugs. The current study investigated the neuraminidase gene mutations of Influenza A/H3N2 in Mazandaran province between 2016 and 2018.

    Materials and methods

    Twenty Influenza A/H3N2 samples of patients hospitalized in Mazandaran province were included in the study. PCR and electrophoresis tests were performed using primers designed for the region of the neuraminidase gene that contained the desired mutations. Then, the PCR product was sequenced to determine the mutations.

    Results

    A total of 57 mutations were detected at the level of nucleotides, among which 19 were observed in all isolates, 13 were seen in most isolates, and 25 single mutations that were identified in some isolates. A total of 28 mutations were detected at the amino acid level, among which 13 mutations were observed in all isolates, 6 were detected in most isolates, and 9 single mutations seen in some isolates.

    Conclusion

    Although the sequence of the active site region is conserved in different subtypes of the neuraminidase gene, this region is still subject to mutation and genomic changes, which indicates changes in the active site region of the neuraminidase gene.

    Keywords: Influenza A, drug resistance, A, H3N2, mutation
  • MohammadJavad Kabir, Narges Rafiei*, Alireza Heidari, Saeide Alidoost, Zahra Saraili, Zeynab Foroughi, Zahra Khatirnamani Pages 151-173
    Background and purpose

    The primary health care program for the suburbs is being implemented in Iran after the Health Transformation Plan where services are delivered with the priority of outsourcing and purchasing services from non-governmental sectors. In this program, different payment methods have been used. This study aimed at addressing the challenges associated with payments made to urban primary health care providers in Iran.

    Materials and methods

    This qualitative study was conducted using a framework analysis approach through semi-structured interviews with 30 experts and service providers. Data were analyzed using MAXQDA.10 and Gale framework analysis method.

    Results

    The study showed that lack of proper financing of the program is one of the most important challenges of the payment system. Other challenges included insufficient and late payments to providers, impossibility of recording all activities and inability to exchange data between electronic information registration systems (both horizontally and vertically), improper contracting method, incompatibility of service package volume with the amount of payment, the impossibility of applying the monitoring result on the amount of payment due to paying the minimum amount of labor law payment, and inflexibility of payment instructions.

    Conclusion

    The payment system for urban primary care providers does not have a suitable structure in various dimensions, including financing, payment, contracting method, data registration system, and monitoring and evaluation system. If these problems continue to exist, providers would leave the service system and the quantity and quality of services are reduced.

    Keywords: provider payment system, primary health care, urban comprehensive health centers
  • Nazanin Khodadadi, Mahtab Hamzeh, Farida Abesi*, Soraya Khafri Pages 174-178
    Background and purpose

    Early diagnosis of jaw lesions is of great importance, especially in children. The aim of the present study was to investigate the frequency of jaw lesions in panoramic radiography of children (5-12 years old) in north of Iran.

    Materials and methods

    In this study, 1000 panoramic images of children attending oral radiology centers (2012-2019) in north of Iran were studied during one year. Information, including the age, gender, and presence or absence of any jaw lesion were extracted from the radiographic images of patients. Data analysis was carried out in SPSS V22 applying Chi-square.

    Results

    Out of 1000 panoramic images, 188 (18.8%) were found with jaw lesions. The mean age of children with these lesions was 8.64±2 years. Radiolucent lesions (in 185 images) were more frequent than radiopaque lesions.

    Conclusion

    Radiolucent lesions were more of periapical lesions.

    Keywords: jaw lesions, children, panoramic imaging
  • Arash Khaledi, Hooman Minoonejad*, Hassan Daneshmandi, Mahdieh Akoochakian, Mehdi Gheitasi Pages 179-191
    Background and purpose

    Adolescent idiopathic scoliosis (AIS) is the most common type of scoliosis and the most complex deformity of the spine and trunk with significant complications. In this systematic review, the effectiveness of core stability exercises (CSE) in improving this disorder is discussed.

    Materials and methods

    This review was carried out using the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysis (PRISMA) checklist. Adolescent Idiopathic Scoliosis, Cobb angles, and core stability exercise were our search terms in PubMed, Scopus, MEDLINE, Cochrane Library, CINAHL, and Google Scholar. The search was limited to articles published in Persian and English between 2005 and 2022. Researches on AIS carried out in adolescents aged 10-18 were studied. In one of the groups, only CSE was done and the size of Cobb's angle (an indicator of the severity of scoliosis) was used as one of the dependent variables. The PEDro scale was used to evaluate the quality of articles in terms of risk of bias.

    Results

    In initial search, 268 articles were found. After removing irrelevant articles and those that did not met the study’s inclusion criteria and also qualitative evaluation of the remaining articles, seven articles with an average PEDro score of 6.2 (moderate quality), including 297 participants, were selected. A statistically significant decrease was reported in the Cobb angle in all articles, but only in four articles this decrease was clinically significant (greater than 5˚).

    Conclusion

    CSE are safe, easy and accessible that can be effective in improving AIS, but there is not sufficient evidence to support this hypothesis. Further high-quality studies are required to draw a definite conclusion and making clinical decisions.

    Keywords: adolescent idiopathic scoliosis, core stability exercises, Cobb angle, systematic review