فهرست مطالب

نشریه رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی
پیاپی 49 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزاد ملکی*، محمود شیخ، فضل الله باقرزاده، رسول حمایت طلب صفحات 5-23
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین بدنی و الگوی مشاهدهای انتخابی و اجباری بر میزان انگیزه درونی و یادگیری شناختی مهارت شوت جفت بسکتبال با رویکرد نیازهای روانشناختی پایه بود.

    روش پژوهش:

     80 دانشجوی پسر(18-22) به صورت داوطلبانه انتخاب و بر اساس نمرات پیش آزمون به صورت تصادفی در چهار گروه(20نفره) خودکنترل، جفتشده، آزمونگر کنترل و کنترل قرار گرفتند. برای بررسی میزان انگیزه،از پرسشنامه انگیزه درونی (IMI)  وبرای بررسی میزان یادگیری شناختی از پرسشنامه فراخوانی (اقتباس از نودسون،1993) استفاده شد. ویدیوی آموزشی از مدل ماهر اجزای حرکت را نمایش داد و به آزمودنیها ارایه شد. آزمون یادداری 24 ساعت بعد انجام گرفت .برای بررسی نتایج از تحلیل واریانس یکراهه (آنوا) استفاده شد (P≤0/05) .

    یافته ها

    نتایج نشان داد در مرحله اکتساب میزان انگیزه درونی برای یادگیری مهارت شوت جفت بسکتبال آزمودنیهادر شرایط مشاهده خودکنترل به طور معناداری بالاتر از آزمودنیها در شرایط جفت شده و کنترل بود. همچنین در مرحله یادداری میزان انگیزه درونی در شرایط مشاهده خودکنترل به طور معناداری بالاتر از دیگر شرایط آزمایشی بود. علاوه براین در مراحل اکتساب و یادداری یادگیری شناختی (موفقیت فراخوانی) آزمودنیها در شرایط مشاهده خودکنترل به طورمعناداری بالاتر از آزمودنیهای در شرایط جفت شده و کنترل بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که انگیزه بر یادگیری تاثیر دارد، همچنین نمایش تکلیف به صورت کل- بخش- کل روشی موثر و کارامدی در مرحله شناختی یادگیری مهارت است.

    کلیدواژگان: انگیزه، تمرین بدنی، فراخوانی، مدل، نمایش
  • مهدی رحیم زاده*، شهزاد طهماسبی، مهدی شهبازی صفحات 25-40

    مقدمه :

    در پژوهش های پیشین تاثیر انگیختگی بر عملکرد بررسی شده است. با وجود این اینکه آیا انگیختگی در طول مراحل یادگیری بر هماهنگی دودستی اثربخش است، بررسی نشده است. بنابراین تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر سطوح انگیختگی در طول مراحل مختلف یادگیری بر اجرای تکلیف هماهنگی چشم - دست انجام گرفت.

    روش پژوهش:

     بدین منظور 36 دانشجوی پسر تربیت بدنی 20-35 ساله به صورت در دسترس انتخاب و براساس بهره هوشی نرمال، اضطراب صفتی نرمال و راست برتری در سه گروه انگیختگی پایین، انگیختگی طبیعی و انگیختگی بالا همتاسازی شدند. پژوهش شامل مراحل پیش آزمون، پس آزمون و یادداری انتقال بود. در مرحله پیش آزمون شرکت کنندگان به اجرای 10 کوشش تکلیف هماهنگی چشم و دست پرداختند. دوره تمرینی شامل 10 جلسه و هر جلسه شامل 50 کوشش بود که در انتهای هر جلسه 10 کوشش به عنوان عملکرد ثبت می شد. آزمون یادداری و انتقال 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی انجام گرفت. داده ها به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری، تحلیل واریانس یکراهه و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که سطوح برانگیختگی بالا، طبیعی و پایین تاثیر معناداری بر مدت زمان انجام تکلیف هماهنگی چشم و دست در مراحل شناختی، تداعی و خودکار دارد و همچنین زمان انجام تکلیف هماهنگی چشم و دست بهبود یافته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه، پیشنهاد می شود مربیان از این اثرات تحریک برانگیختگی برای بهبود عملکرد و یادگیری ورزشکاران در تکالیف تعقیبی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: شناختی، تداعی، خودکاری، انگیختگی، مهارت پیگردی
  • الهام عزیزی، اسماعیل نصیری*، مریم خالصی صفحات 41-54

    هدف:

     فعالیت ورزشی می تواند عملکرد مغز را تقویت و از آن محافظت می کند. با وجود این یکی از علل اصلی عدم انجام فعالیت ورزشی به مقدار توصیه شده، کمبود زمان است. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر تمرین تناوبی سرعتی بر مقادیر عامل رشد عصبی و یادگیری و حافظه فضایی موش های صحرایی بالغ بود.

    روش پژوهش:

     برای انجام کار 16 سر رت نر بالغ به دو گروه مساوی تقسیم شدند (کنترل و تمرین تناوبی سرعتی). پروتکل تمرین تناوبی سرعتی شامل 8 هفته دویدن روی تردمیل بود (سه جلسه در هفته، 4-9 تکرار 10 ثانیه ای با 1 دقیقه استراحت بین تکرارها). در انتهای هفته هشتم، عملکرد شناختی رت ها با استفاده از آزمون شاتل باکس و ماز Y بررسی شد. در پایان، رت ها بی هوش و هیپوکمپ برداشته شده و مقادیر عامل رشد عصبی سنجیده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد سطوح عامل رشد عصبی هیپوکامپ در گروه تمرین تناوبی سرعتی نسبت به گروه کنترل به طور معناداری بالاتر بود (001/0=P). همچنین در گروه تمرین ورزشی عملکرد رت ها در آزمون ماز Y و شاتل باکس بهتر از گروه کنترل بود، اما میزان تفاوت از نظر آماری معنادار نبود (05/0<P).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش حاضر، به نظر می رسد تمرینات تناوبی سرعتی)با تکرارهای10 ثانیه ای) می تواند موجب افزایش سطح عامل رشد عصبی هیپوکمپ شود، اگرچه برای بهبود دانش ما در مورد تاثیر آن بر عملکرد شناختی به تحقیقات بیشتری نیاز است.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی سرعتی، عامل رشد عصبی، هیپوکامپ، یادگیری، حافظه
  • مهتا اسکندرنژاد، زهرا حسین زاده* صفحات 53-68
    مقدمه

    ورزشکاران ورزش های تیمی باید تصمیمات زیادی را هنگام درک و تفسیر اطلاعات محیطی موجود در زمینه موقعیت توپ، هم تیمی ها و بازیکنان حریف در حین انجام اقدامات مناسب اتخاذ کنند. با توجه به ماهیت رشته والیبال و لزوم توجه به محرک های متعدد در جریان تمرینات و مسابقات، ظرفیت بالای توانایی های شناختی مانند حافظه کاری ضروری به نظر می رسد.

    هدف

    هدف این پژوهش مقایسه تاثیرپذیری حافظه کاری فضایی و عددی والیبالیست های ماهر و نیمه ماهر به دنبال تمرینات تصمیم گیری بود.روش پژوهش: 60 نفر از دختران والیبالیست، 30 نفر آنها برای گروه نیمه ماهر (15 گروه تمرینی و 15 کنترل) و 30 نفر برای گروه ماهر (15 گروه تمرینی و 15 کنترل) با دامنه سنی 19-25 سال به صورت روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پروتکل تمرینات تصمیم گیری به مدت 18 جلسه انجام گرفت و تمرینات براساس دستورالعمل تمرینی در هر گروه در قالب 3 بلوک 20تایی اجرا شد. برای ارزیابی حافظه کاری از آزمون ظرفیت حافظه کاری استفاده شد. با توجه به نرمال بودن داده ها برای آزمون فرضیه از روش تحلیل واریانس عاملی بین و درون گروهی (مختلط) با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل در سطح معنا داری 05/ 0α ≤  نشان داد بین گروه های تمرینی تفاوت معنا داری وجود دارد و گروه تصمیمی بیشترین امتیاز را کسب کرد. تمرین تصمیم گیری در سطح تبحر نیمه ماهر نسبت به ماهر بهبود چشمگیری در متغیر حافظه کاری فضایی داشته است.

    نتیجه گیری: 

    نتیجه اینکه تمرینات با بار شناختی بالا می تواند ضرورتی برای افزایش حافظه کاری فضایی در دختران والیبالیست نیمه ماهر باشد.

    کلیدواژگان: تمرین های تصمیم گیری، حافظه کاری، والیبال
  • رویا مهدی پور، مهدی نمازی زاده*، رخساره بادامی، حمید میرحسینی صفحات 55-67

    مقدمه:

     هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر همزمان یادگیری مشاهده ای و tDCSبر یادگیری مهارت پرتاب آزاد بسکتبال بود.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش نیمه تجربی که با طرح پیش آزمون- پس آزمون و دوره پیگیری 7 و 21 روزه انجام گرفت، 30 دانشجوی مبتدی دختر در مهارت پرتاب آزاد بسکتبال به صورت مشارکت داوطلبانه انتخاب شدند و در دو گروه برابر تمرینات تحریک الکتریکی فراجمجمه ای همراه با مشاهده مدل و تحریک ساختگی همراه با مشاهده مدل قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون، شرکت کنندگان اقدام به 15 پرتاب آزاد بسکتبال کردند. مرحله تمرینی در 5 روز پشت سرهم انجام گرفت که در هر روز ابتدا تحریک قشر حرکتی (آند C3 و کاتد Fp2) و تحریک ساختگی همراه با مشاهده مدل ماهر انجام می گرفت و سپس شرکت کنندگان اقدام به 15 پرتاب آزاد بسکتبال می کردند. در آخرین جلسه تمرینی، مرحله پس آزمون؛ و 7 و 21 روز پس از آخرین جلسه تمرینی پیگیری کوتاه مدت و بلندمدت انجام گرفت. داده ها به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از این بود که تحریک الکتریکی فراجمجمه ای همراه با مشاهده مدل (615/0= η2،0001/0=sig، 327/22=F) و تمرین ساختگی همراه با مشاهده مدل (179/0= η2،023/0=sig، 044/3=F) موجب بهبود پرتاب آزاد بسکتبال شد. دیگر نتایج نشان داد که تحریک الکتریکی فراجمجمه ای همراه با مشاهده مدل در مقایسه با تمرین ساختگی همراه با تمرین مشاهده ای موجب بهبود بهتر پرتاب آزاد بسکتبال در مراحل پس آزمون (006/0= P)، یادداری کوتاه مدت (002/0= P) و یادداری بلندمدت (001/0= P) شد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج پژوهش حاضر بر اهمیت تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای همراه با مشاهده مدل ماهر در بهبود بهتر مهارت پرتاب آزاد بسکتبال تاکید دارد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم جمجمه ای، یادگیری مشاهده ای، یادگیری حرکتی، پیگیری، بسکتبال
  • رضوان عظیمی*، بهروز عبدلی، محمدعلی سنجری، رضا خسروآبادی صفحات 69-81
    زمینه

    مطالعات بسیاری برای بررسی تعامل بین قامت و نیازهای شناختی انجام گرفته، اما همچنان اثر تکلیف شناختی بر کنترل قامت به روشنی مشخص نشده است. از عوامل مهم ایجاد نتایج متناقض دشواری تکلیف شناختی و همچنین صدای گفتاری (پاسخ کلامی همزمان به تکلیف شناختی) است که به درستی بررسی نشده است. این تحقیق با هدف بررسی تعامل اثر دشواری تکلیف شناختی و صدای گفتاری بر کنترل قامت انجام گرفت.

    روش پژوهش:

     20 داوطلب جوان سالم (میانگین سنی3/2±22 سال)، برای اجرای 4 شرایط آزمایشی تصادفی روی صفحه نیرو ایستادند. شرایط شامل ترکیب دو سطح دشواری تکلیف شناختی (آسان و دشوار) و پاسخ کلامی (پایانی و همزمان) بود.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس دوراهه سطح معنی داری 05/0>P، افزایش قابل توجهی در پراکندگی مرکز فشار در شرایط پاسخ کلامی همزمان به تکلیف شناختی دشوار نسبت شرایط پاسخ کلامی پایانی را نشان داد (05/0>P). همچنین، مساحت بیضی در شرایط تکلیف شناختی دشوار نسبت به تکلیف شناختی آسان در صورت پاسخ کلامی پایانی کاهش یافت اما در پاسخ کلامی همزمان افزایش یافت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق حاضر، به نظر می رسد که تکلیف شناختی دشوار به سهم بزرگ تری از ظرفیت توجه نیاز دارد و  به دور کردن توجه از تکلیف قامتی منجر می شود. بنابراین پردازش خودکار اجازه دارد تا قامت را از طریق فرایندهای غیرهشیار، سریع و بازتابی به صورت کارآمدتری تنظیم کند. همچنین صدای گفتاری منجر به افزایش نوسان قامت منجر شده و مانع از اثر مثبت تکلیف شناختی می شود. در نتیجه در طراحی مداخلات مناسب، توجه به اثرات تعاملی دشواری تکلیف شناختی و صدای گفتاری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: توجه، الگوی تکلیف دوگانه، کنترل ناهشیار، صدای گفتاری
|
  • Farzad Maleki *, Mahmood Sheikh, Fazlallah Bagherzadeh, Rasoul Hemayattalab Pages 5-23
    Introduction

    This research aimed to investigate the effect of physical training and selective and compulsory observational pattern on the intrinsic motivation and cognitive learning of basketball jump shot skill with the approach of basic psychological demands.

    Methods

    Eighty male students (18-22 years old) were selected voluntarily and based on their pre-test scores, were randomly divided into four Self-Control, Paired, Experimenter-Control, and Control groups (20 people in each group). To examine the motivation level, the Intrinsic Motivation Inventory (IMI), and to examine the cognitive learning level, Recall Questionnaire (adapted from Knudson, 1993) was used. An educational video of the expert model that showed the movement components was presented to the participants. A retention test was conducted 24 hours later. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to examine the data (p≤0.05).

    Results

    The results showed that in the acquisition phase, the level of intrinsic motivation of the participants to learn the basketball jump shot skill in the Self-Control observation condition was significantly higher than the participants in the Paired and Control conditions. Also, in the retention phase, the level of intrinsic motivation in the Self-Control observation condition was significantly higher than in other experimental conditions. In addition, in the acquisition and retention phases of cognitive learning (recall success), the participants in the Self-Control observation condition scored significantly higher than the participants in the Paired and Control conditions.

    Conclusion

    In general, the results of this study show that motivation affects learning. Also, task demonstration as a whole-part-whole is an effective and efficient method in the cognitive phase.

    Keywords: demonstration, model, Motivation, Physical Practice, Recall
  • Mehdi Rahim Zadeh *, Shahzad Tahmasebi, Mehdi Shahbazi Pages 25-40
    Background

    In previous studies, the effect of arousal on performance has been investigated. However, whether arousal during learning stages affects bimanual coordination has not been investigated. Therefore, the present research aimed to investigate the effect of arousal levels during different learning stages on the performance of the hand-eye coordination task.

    Methods

    For this purpose, 36 male physical education students aged 20-35 were conveniently selected and based on normal IQ, normal trait anxiety, and right-handedness, were matched into three Low Arousal, Normal Arousal, and High Arousal groups. The study involved pre-test, post-test, retention, and transfer stages. In the pre-test stage, the participants performed 10 trials of the eye-hand coordination task. The training period consisted of 10 sessions and 50 trials per session, in which at the end of each session 10 trials were recorded as performance. The retention and transfer tests were performed 24 hours after the last training session. The data were analyzed using repeated measure analysis of variance, one-way analysis of variance, and Tukey's post hoc tests.

    Results

    The results of the present study showed that high, normal, and low arousal levels have a significant effect on the duration of the eye-hand coordination task during the cognitive, association, and automatic stages, and also the time of the eye-hand coordination task was improved.

    Conclusion

    According to the results of the study, it is suggested that educators use these arousal stimulation effects to improve the performance and learning of athletes in pursuit tasks.

    Keywords: cognitive, Associative, Autonomous, Arousal, Tracking skill
  • Elham Azizi, Esmail Nasiri *, Maryam Khalesi Pages 41-54
    Introduction

    Sports activities can protect the brain and improve its function. However, the lack of time is one of the primary reasons for not participating in the recommended amount of sports activities. Therefore, the present study aimed to investigate the effects of sprint interval training (SIT) on hippocampal nerve growth factor (NGF) levels, learning, and spatial memory in adult male rats. 

    Methods

    For this, 16 male Wistar rats were divided into two equal groups (control and SIT). The SIT protocol consisted of eight weeks of running on the treadmill (three sessions per week, 4-9 repetitions of 10 seconds sprints, and 1 min rest between repetitions). At the end of the eighth week, the rats’ cognitive performance was evaluated using the shuttle box and Y-maze avoidance tests. Finally, rats were anesthetized and the hippocampus was removed and NGF levels were measured.

    Results

    The findings showed that in the SIT group, the hippocampal NGF levels were significantly higher than the control group (p=0.001). Moreover, rats in the SIT group had better performance in the shuttle box and Y-maze avoidance tests than the control group, but the difference between groups was not statistically significant (p>0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it seems that SIT (with 10 seconds repetitions) can increase the hippocampal NGF levels, though, to improve our knowledge about its effect on cognitive performance, more studies are needed

    Keywords: Hippocampus, learning, Memory, Nerve growth factor, Sprint interval training
  • Mahta Eskandarnejad, Zahra Hoseinzadeh * Pages 53-68
    Introduction

    Athletes in team sports must make many decisions when perceiving and interpreting available environmental information regarding the position of the ball, teammates, and opposing players while taking appropriate actions. Considering the nature of volleyball and the need to pay attention to multiple stimuli during training and matches, a high capacity for cognitive abilities such as working memory seems essential. This research aimed to compare the effectiveness of spatial and numerical working memory of skilled and semi-skilled volleyball players following decision-making exercises.

    Methods

    sixty female volleyball players, 30 of them for the semi-skilled group (15 people for each of the training and control groups) and 30 for the skilled group (15 people for each of the training and control groups) with the age range of 19-25 years were selected according to purposive sampling method. The protocol of decision-making exercises was carried out for 18 sessions and three blocks of 20-trial exercises were performed according to the training instructions for each group. The working memory capacity test was used to evaluate working memory. To test the hypothesis, due to the normal distribution of the data, the between- and within-groups factorial analysis of variance (mixed model) was used.

    Results

    The results of the analysis at the significance level of α = 0.05 showed that there is a significant difference between the training groups, and the decision-making group got the highest score. The decision-making exercises at the semi-skilled level of proficiency compared to the skill level has a significant improvement in the spatial working memory variable.

    Conclusion

    The result shows that exercises with high cognitive load can be a necessity to increase spatial working memory in semi-skilled female volleyball players.

    Keywords: Decision exercises, working memory, Volleyball
  • Roya Mahdipour, Mahdi Namazizadeh *, Rokhsareh Badami, Hamid Mirhosseini Pages 55-67
    Introduction

     The purpose of the current study was to examine the simultaneous effect of the ‌transcranial direct current stimulation (tDSC) and observational learning on learning ‌of basketball free throw. ‌

    Methods

     In semi-experimental study with repeated measure design, 30 novice female ‌students in free basketball throw accessibly selected and randomly located in 2 ‌tDCS with model observation and artificial stimulation with model observation ‌groups. In pre test phase, participants throw 15 trials basketball free throw. ‌Intervention phase done in 5 consecutive days that each day electrical stimulation ‌of the brain was performed from the motor cortex (C3 anode & Fp2 anode), and ‌artificial stimulation with model observation, and then participants performed 15 ‌free basketball throws. In last session post test phase executed. One week and 21 ‌days after post test phase respectively executed short term and long term retention ‌phase. Data analyzed with ANOVA with repeated measure statistical method.‌

    Results

     The result indicated that tDCS with model observation (F= 22.327, sig =0.0001, η2 =0,615) and artificial stimulation with model observation (F= 3.044, sig =0.023, η2 =0,179) significantly improved basketball free throw. Other results indicated that ‌tDCS with model observation than artificial stimulation with model observation ‌cause improvement basketball free throw in post test (p=0.002), short term test (p=0.002) and long term test (p=0.001). ‌

    Conclusion

     Overall, the results of the current study indicated that tDCS with model observation ‌can be effective as a new training method in addition to model observation to ‌improve basketball free throw skills.

    Keywords: Transcranial direct current, motor learning, observational learning, stimulation, basketball
  • Rezvan Azimi *, Behrouz Abdoli, MohammadAli Sanjari, Reza Khosrowabadi Pages 69-81
    Introduction

    Many studies evaluate the interaction between cognition and posture but the effect of cognitive task difficulty and articulation on postural control remains inconclusive. The purpose of the present study was to examine the interaction effect of cognitive task difficulty and articulation on postural control.

    Methods

    Twenty healthy young volunteers (Mean age 22 ± 2.3 years) performed four random conditions while standing on a force platform. Conditions involved combinations of two level of cognitive task difficulty (easy and difficult cognitive task) and two level of verbal response (simultaneous and final).

    Results

    Two-way ANOVA (significant level P<0.05) results demonstrated marked increased in the standard deviation and area of 95% confidence ellipse of the center of pressure in the difficult cognitive task condition with simultaneous verbal response. (P<0.05). Also, in the final response condition, difficult cognitive task reduced area of 95% confidence ellipse.

    Conclusion

    According to the results of the present research, it seems that the difficult cognitive task requires a greater part of attention capacity; subsequently, attention is withdrawn from the postural task and automatic control regulates posture more efficiently through unconscious, fast, and reflexive processes. Also, postural control is simultaneously affected by the difficulty of cognitive task and articulation. Therefore, for designing appropriate interventions, it seems necessary to pay attention to the interactive effects of the difficulty and articulation of cognitive task.

    Keywords: attention, Articulation, Dual-task paradigm, Unconscious control