فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق خشک
پیاپی 48 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهین حنیفه پور، لیلا بیابانی، حسن خسروی*، بهروز اکبرپور بناب صفحات 1-20

    تپه های ماسه ای از مهم ترین و حساس ترین لندفرم های حساس به فرسایش بادی هستند که میزان فعالیت آن ها بسته به شدت تاثیر عوامل متعدد اقلیمی و زمینی، متفاوت است. پایش بلندمدت این عوامل به همراه وضعیت تحرک پذیری ماسه های روان در مناطق مختلف می تواند اثر قابل توجهی بر کاهش اثرات نامطلوب آن ها داشته باشد. محدوده مطالعاتی؛ کویر سیرجان در استان کرمان، شهرستان سیرجان قرار دارد. به این منظور، از داده های ساعتی سرعت باد، کد پدیده های گرد و غبار، بارندگی و دمای هوای ایستگاه سینوپتیک سیرجان در دوره آماری 1390 تا 1399 استفاده شد. داده های بارندگی و دما برای محاسبه مقدار تبخیروتعرق به روش تورنت وایت استفاده شد. پس از محاسبه درصد فراوانی بادهای فرساینده و شاخص خشکی، با بهره گیری از شاخص لنکستر وضعیت تحرک پذیری ماسه های روان در منطقه مورد واکاوی قرار گرفت. به منظور پیش بینی اثر تغییر احتمالی عوامل اقلیمی بر تحرک پذیری ماسه های روان از آزمون تحلیل حساسیت استفاده شد. نتایج نشان داد حدود 90% از سال های آماری از نظر اقلیمی در معرض خطر بیابان زایی بسیار شدید بوده است. بر این اساس، با کاهش مقدار شاخص خشکی یونپ و افزایش خشکی محیط بر میزان تحرک پذیری ماسه در کل منطقه مطالعاتی افزوده شده و خطر بیابان زایی در منطقه تشدید می شود. مقادیر شاخص سالیانه لنکستر در این ایستگاه نشان دهنده این است که وضعیت تپه های ماسه ای به صورت فعال  فقط در نوک تپه است. براساس تحلیل حساسیت مشخص شد که در صورت افزایش 30% فراوانی بادهای فرساینده و تبخیروتعرق پتانسیل، فعالیت تپه های ماسه ای به میزان 69% افزایش خواهد یافت و از حالت فعال فقط در نوک تپه به فعال تبدیل شده و وضعیت فعالیت تپه ماسه ای در ایستگاه مطالعاتی در اثر کاهش توام دو پارامتر یادشده به همان مقدار، فعالیت تپه های ماسه ای 51% کاهش و از حالت فعال فقط در نوک تپه به غیرفعال تغییر خواهد یافت.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: شاخص لنکستر، بیابان زایی، تحلیل حساسیت، کویر سیرجان
  • هادی سلیمانی مقدم، جواد فرهادی* صفحات 21-37

    در نتیجه تحول رویکردها از حکومت گرایی به مدیریت گرایی، امروزه مشارکت بخش خصوصی در ساماندهی بافت های نابسامان یکی از اصول برنامه ریزی این پهنه ها است. بررسی نقش نخبگان اقتصادی در ارتقاء محله ایثار شهر مشهد موضوع اصلی این پژوهش است. این تحقیق بر حسب نوع، توصیفی - تحلیلی و از نظر روش، علی پس از وقوع است. علاوه بر داده های میدانی و سرشمارهای رسمی، در این پژوهش، 97 پرسش نامه بین مدیران فروشگاه های راسته بازار توزیع و به 53 درصد پاسخ داده شد. روابط فضایی و غیر فضایی به وسیله رگرسیون عمومی و فضایی آزمون گردید. علاوه بر افزایش جمعیت یک درصدی، بیشترین تغییرات در دو کاربری مسکونی و تجاری بوده و ایجاد 20 کاربری آموزشی، 11 کاربری مذهبی و 6 کاربری بهداشتی - درمانی از دیگر تغییرات است. 65 درصد از شاغلین در بخش خدمات فعالیت می نمایند. بین سال های 1380 تا 1394، 52616 مترمربع کاربری تجاری و 99596 مترمربع کاربری مسکونی در این محله اضافه شد. در همین راستا، اعضای ماشین رشد با سرمایه گذاری در تغییر کاربری ها، موفق به افزایش ارزش املاک و دارایی هایشان شده اند. رگرسیون بین متغیرهای توضیح دهنده و افزایش جمعیت در محله، به عنوان نتیجه کنش مشارکتی نخبگان تولیدی - تجاری در توسعه محله ایثار نشان می دهد که متغیر مساحت کاربری تجاری با ضریب تعیین 54 درصد، بیشترین میزان توضیح دهندگی را در میان متغیرها دارد. توسعه محله نتیجه مشارکت بخش خصوصی و مدیریت و کنترل تغییر کاربری ها توسط شهرداری مشهد به عنوان حاکمیت محلی بوده، مشارکتی که نه از طریق نظام بروکراتیک اداری، که مبتنی بر کارآفرین گرایی، اقتصاد بازار و ارتباطات شبکه ای اجتماع محلی است. با توجه به سهم و نقش بخش عمومی و خصوصی، محله مورد بررسی نمونه ای از مشارکت واقعی بوده، در مدل ارنشتین در پله بالا و همراه با قدرت شهروندان قرار دارد.

    کلیدواژگان: زوال شهری، ماشین رشد شهری، نخبگان اقتصادی، مشارکت، محله ایثار مشهد
  • سمیه طاهری*، مهدی زندیه صفحات 38-57

    نیروگاه ها از مهم ترین منابع ایجاد جزایر گرمایی هستند. مصرف روزافزون انرژی، تغییر عوامل حرارتی و ایجاد خرداقلیم ها، بر شرایط حضور افراد در فضاهای باز اثرگذار بوده و استفاده از این فضاها بسیار به درک حرارتی فرد از محیط بستگی دارد. بنابراین اهمیتی که در برقراری آسایش در فضاهای باز محیط های صنعتی و نیروگاهی احساس می شود، برای حضور طولانی تر و با کیفیت تر کارکنان در این دسته از فضاها، است. بررسی عملکرد حرارتی فضاهای باز در کاربری های گوناگون، در رابطه با رفتار خرداقلیمی آن ها، مورد ارزیابی های مختلفی قرار گرفته است، اما چنین پژوهشی و با هدف طراحی درست و اصولی در فضای باز نیروگاه ها در دسترس نیست. بنابراین پژوهش حاضر تلاش کرده است تا ضمن بررسی و شناخت ویژگی های ساختاری فضای باز نیروگاه نیشابور، از نرم افزار ENVI-met 4  به منظور شبیه سازی و سنجش شرایط خرداقلیم نیروگاه استفاده کرده و تغییرات پارامترهای اقلیمی شامل دمای هوا، رطوبت نسبی، سرعت باد، دمای متوسط تابشی و شاخص اقلیمی PET در گرم ترین روز (23 تیر) و سردترین روز (30 دی) مورد ارزیابی قرار دهد. نتایج نشان دهنده ی خروج شرایط حرارتی نیروگاه از محدوده ی آسایش حرارتی در این دو فصل و در زمان اداری است؛ و بر اساس طراحی های پیشنهادی، مشخص شد که می توان با کاهش تراکم پوشش گیاهی در جهت باد غالب، رطوبت را در مرکز سایت افزایش داده و با کاشت درختان خزان ناپذیر و با الگوی ضربدری در جهت بادهای سرد زمستانی، شرایط آسایشی را در مرکز سایت و مسیر پرتردد کارکنان افزایش دهیم.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، فضاهای باز، خرداقلیم، شاخص PET، نیروگاه، اقلیم نیشابور
  • سیروس احمدی نوحدانی، ریحانه صالح آبادی* صفحات 58-78

    فلسفه وجودی جهانی اندیشی به معنای دیدگاه مشترک تمام انسان ها صرف نظر از وابستگی سیاسی خود به عنوان شهروندان واحد در نظر گرفته می شوند.  جهانی اندیشی شاهد تولید یک ایده مثبت برای پرورش تعهدات مختلف در عرصه های گوناگون است. هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر جهانی اندیشی است. برای رسیدن به این هدف با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی درصدد تبیین عوامل تاثیرگذار بر جهانی اندیشی برآمدیم. سپس با استفاده از تکنیک دیمتل مهم ترین عوامل و میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذری آن ها را مورد سنجش و بررسی قرار دادیم. یافته های پژوهش نشان می دهد در این بحث سه بعد اصلی اقتصادی (توزیع مجدد ثروت، اندازه دولت، مالکیت مشاع زمین، زمین عامل اصلی تولید، آزادی اقتصادی و پارادایم تولید)، اجتماعی-فرهنگی (پویایی فرهنگی، اجتماعی شدن افراد، فرهنگ قومی و محلی، مصرف گرایی، هویت یابی و زمان-فضا) و سیاسی (پویایی دیپلماسی، مردم سالاری، آموزش شهروندی، انقلاب انتظارات، امنیت سیاسی و دموکراسی) وجود دارد. متغیرهایی مانند انقلاب انتظارات (5/8747)، دموکراسی (5/4566)، امنیت سیاسی (5/2662)، توزیع مجدد ثروت (4/8838)، پویایی فرهنگی (4/6675) نشان دهنده تعامل بالا و ارتباط سیستمی قوی با سایر متغیرها هستند. بنابراین این ها را می توان مهم ترین پیامدهای جهانی اندیشی دانست. متغیرهای پارادایم تولید (0/0695)، پویایی دیپلماسی (0/1861)، مصرف گرایی (0/0108)، زمان-فضا (0/0401) علت این مدل سیستمی محسوب می شوند و عواملی مانند فرهنگ قومی و محلی، اجتماعی شدن افراد، مالکیت مشاع زمین، اقتصاد اشتراکی، هویت یابی، زمین عامل اصلی تولید معلول این سیستم محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: جهانی اندیشی، جهانی وطنی، عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی، عوامل اجتماعی-فرهنگی
  • ساجده نارویی مهر، علی اکبر نجفی کانی* صفحات 79-100

    طرح هادی روستایی به عنوان سند توسعه فیزیکی و کالبدی روستا، ضمن بررسی وضع موجود روستاها، نحوه استفاده از زمین برای کاربری های متعدد و نحوه گسترش آن در آینده را مشخص می کند. با توجه به این که روستاهای کشور به دلیل شرایط ویژه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و شرایط جغرافیایی در طول قرن ها تکوین یافته است. تحقیق حاضر سعی دارد به بررسی نقش طرح هادی در توسعه کالبدی مناطق روستایی متناسب با شرایط مذکور در شهرستان دلگان بپردازد. روش پژوهش در مطالعه حاضر، به صورت توصیفی - تحلیلی و میدانی است. جامعه آماری تحقیق حاضر روستاهایی در دو دهستان جلگه چاه هاشم هستند که طرح هادی روستایی در آن ها اجرا شدند. در ضمن بر اساس فرمول کوکران 312 نفر از خانوارهای روستایی به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد پرسش گری و سنجش قرار گرفتند. سپس داده های مستخرج از پرسش نامه  با استفاده از تحلیل همبستگی، مقایسه میانگین فریدمن و کروسکال والیس، در محیط نرم افزاری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نشان می دهد تا سطح اطمینان 99 درصد رابطه منطقی و معناداری بین اجرای طرح هادی با تحولات فضایی و کالبدی در روستاهای مورد مطالعه وجود دارد. همچنین نتیجه همبستگی کرامرز v نشان می دهد که اجرای طرح هادی باعث تثبیت جمعیت روستاییان در روستاهای مورد مطالعه شهرستان دلگان شده است. علاوه بر آن نتایج آزمون کروسکال والیس تفاوت معنادار و 99 درصدی برخی از شاخص ها را پس از اجرای طرح هادی بین روستاهای مورد مطالعه نشان می دهند.

    کلیدواژگان: طرح هادی، توسعه کالبدی - فضایی، سکونتگاه های روستایی، جلگه چاه شهرستان دلگان
  • فرزانه رزاقیان* صفحات 101-126

    از منظر زیست محیطی، ساختمان ها نیمی از مصرف انرژی و مواد خام در سراسر کره زمین را دربرمی‏ گیرند و مسیول 36 درصد زباله تولید شده هستند. به گزارش سازمان بهینه سازی مصرف سوخت، میزان مصرف انرژی در ایران 2/5 برابر استاندارد جهانی است. در این میان شهر مشهد به عنوان دومین کلانشهر ایران، همواره در حال رشد و توسعه بوده و ساختمان‏ های کنونی نه با برنامه و قواعد خاص زیست محیطی، بلکه بر اساس ضوابط محدودی ساخته شده اند، همچنین در این ساختمان ها ایده طراحی اکولوژیکی و معماری سبز مغفول مانده است. لذا این مقاله با هدف ارتقاء سطح کیفیت ساخت و ساز، کاهش مصرف منابع و اتلاف انرژی در بخش عظیم ساختمان در کلانشهر مشهد، سعی دارد با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و  روش های گردآوری اسنادی و کتابخانه ‏ای و بهره گیری از استانداردهای بین المللی ساختمان سبز، به تبیین جایگاه ساختمان سبز در برنامه‏ های توسعه شهری مشهد پرداخته و خلاهای ضوابط و قوانین موجود استخراج گردد و سپس مدیریت ساخت و ساز شهری که از طریق سازمان‏ های متولی (شهرداری و سازمان نظام مهندسی) مدیریت می ‏شود در راستای دستیابی به ساختمان سبز، بررسی و تحلیل گردد. لذا نظرات 21 نفر از کارشناسان جمع آوری و مصاحبه ‏های صورت گرفته نحوه مدیریت شهری مشهد در راستای دستیابی به ساختمان سبز و خلاهای موجود آن استخراج شد. در نهایت ضوابط ساخت ساختمان سبز در قالب 70 شاخص و چهار مرحله عمر بنا (طراحی، اجرا، بهره برداری و نگهداری) و همچنین مدل پیشنهادی مدیریتی ساختمان سبز در شهر مشهد، حاصل نهایی کار است. همچنین راهکارهای لازم در جهت کاهش آسیب های زیست محیطی ساخت و سازهای موجود شهری در قالب راهکارهای مدیریتی، آموزشی، تشویقی و فرهنگ سازی، نظارتی، تولید دانش فنی و بومی دسته بندی و ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ساختمان سبز، ضوابط و قوانین، عوامل مدیریتی، مشهد
|
  • Mahin Hanifepour, Laila Biabani, Hassan Khosravi *, Behrooz Akbarpoor Bonab Pages 1-20
    Introduction

    Sand dunes are one of the most important landforms sensitive to wind erosion, the extent of which varies depending on the severity of the impact of various climatic and environmental factors. Sand dunes cover large areas of the land and are located mainly in arid areas. Long-term monitoring of these factors along with the mobility of sands dune in different areas can have a significant effect on reducing their adverse effects. Most of the stabilized sand dunes were most active in the late glacial period.  Vegetation is one of the factors modulating and weakening the action of wind on sand, the growth of which can lead to the stabilization of sand dunes.The phenomenon of moving sand dunes as one of the important processes of land degradation is a serious challenge in Iran. Therefore, studying and recognizing these factors in terms of their impact on the occurrence and intensification of mobility of sand dune is an undeniable necessity to prevent the aggravation of environmental crises in the future. Knowing the status of sand dunes can help us to protect them.

    Materials and Methods

    The study area, Sirjan desert, is located in Kerman province. For this purpose, for the present study, the average monthly values of climatic elements such as temperature, rainfall, hourly data related to the horizontal field of view, wind speed and direction and the code of various dust phenomena are required. In total, 100 meteorological codes (99-00) have been defined by the World Meteorological Organization for various phenomena, of which the code of 10-code represent local dust and one code (06) represents extraterrestrial events. To examine wind data including monitoring time and date, wind direction and speed, field of view and dust phenomena code including codes of 6, 7, 8, 9, 30, 31, 32, 33, 34 and 35 for statistical period 10 year (2011-2020) has been obtained from the Meteorological Organization of the country. In order to determine the direction of local dusty winds, hourly data related to speed and wind.  direction in local dusty hours were used. While to determine the direction of trans-local winds from the data related to code 06 was used, which indicates dust originating from outside the station. Rainfall and temperature data were used to calculate the amount of evapotranspiration by the Torrent White method. After calculating the percentage of erosive winds and drought index, the mobility status of sand dunes in the area was investigated using the Lancaster index. Sensitivity analysis test was used to predict the effect of possible change of climatic factors on the mobility of moving sand dunes.

    Discussion and results

    On a monthly basis, the maximum speed of the strongest wind in the study area is in July. The prevailing wind direction in most months of the year is southeast. The highest and lowest frequencies of dusty days occurred in April and September, respectively. The results of wind speed frequency classification showed that about 89% of winds were blown at a speed of less than 6 m /s. The results of the analysis of the relationship between Lancaster index and the number of local dusty days showed that the impact of local dusty days from sand dune activity studies was 42% in the study area. The results of correlation analysis between climatic variables of sand mobility index showed that there is a significant negative relationship between rainfall and sand dunes activity in Sirjan desert synoptic station. As during the statistical period, the decrease in rainfall has increased the amount of sand dunes mobility index. Two-variable regression analysis between Lancaster index and drought index showed that there was a statistically significant relationship at 95% confidence level between these variables. In other words, 65% increase in wind sediment activity was due to changes in climatic conditions due to changes in rainfall and evapotranspiration potential of this region. About 90% of the statistical years were at high risk of desertification in terms of climate. Accordingly, with decreasing the amount of UNEP drought index and increasing environmental drought, the mobility of sand dunes in the whole study area and the risk of desertification will increase. The annual Lancaster index values at this station indicate that the status of active sand dunes is only at the top of the sand dunes. Based on the sensitivity analysis, it was found that if the frequency of erosive winds and evapotranspiration increases by 30%, the activity of sand dunes will increase by 69%. In other words, the active state of just at the top of the sand dines will change to the active sand dune state. Due to the combined reduction of the two mentioned parameters by the same amount, the activity of sand dunes will decrease by 51% and will change from active only at the top of the sand dunes to inactive.

    Conclusion

    In the study area, most forms of sand dunes are active type, and 90% of the statistical years were at high risk of desertification in terms of climate.  Around 65% of the increase in wind sediment activity was due to changes in climatic conditions due to changes in rainfall and potential evapotranspiration in this region.  It is predicted that the combined change of climatic elements, especially the speed of erosive winds and evapotranspiration in the future can affect the intensity of desertification in this region of the country.

    Keywords: Lancaster Index, Desertification, Sensitivity analysis, Sirjan Desert
  • Hadi Soleimani Moghadam, Javad Farhadi * Pages 21-37

    As a result of the evolution of approaches from government to management, today the participation of the private sector in organizing disordered structures is one of the principles of planning in these areas. The study of the role of economic elites in the promotion of Isar neighborhood (the declining area of ​​Mashhad) is the main subject of this study. In terms of type, this research is descriptive-analytical and in terms of method, it is causal. In addition to field data and official censuses, in this study, 97 questionnaires were distributed among the managers of Isar Bazaar stores and 53% were answered. Spatial and non-spatial relationships were tested by general and spatial regression. In addition to increasing the population by one percent, the most changes are in both residential and commercial uses, and the creation of 20 educational uses, 11 religious uses and 6 health-medical uses are other changes. 65% of employees work in the service sector. Between 2001 and 2015, 52616 square meters of commercial use and 99596 square meters of residential use were added in this neighborhood. In this regard, the members of the growth machine have succeeded in increasing the value of their real estate and assets by investing in change of uses. Regression between the explanatory variables and population growth in the neighborhood, as a result of the participatory action of production-commercial elites in the development of Isar neighborhood shows that the variable of commercial use area with a coefficient of 54% has the highest explanatory rate among the variables. The development of the neighborhood is the result of the participation of the private sector and the management and control of land use change by Mashhad Municipality as a local government, a partnership that is not based on bureaucratic system, but on entrepreneurship, market economy and local community network communication. Given the role and role of the public and private sectors, the neighborhood in question is an example of real participation, in the Einstein model is at the top with the power of citizens.

    Keywords: Urban Decline, urban growth machine, economic elite, Participation, Isar neighborhood of Mashhad
  • Somayyeh Taheri *, Mahdi Zandieh Pages 38-57

    Power plants are one of the most important sources of heat islands. Increasing energy consumption, change of thermal factors and creation of microclimates, affect the conditions of people's presence in open spaces and the use of these spaces greatly depends on a person's thermal perception of the environment. Therefore, the importance that is felt in establishing comfort in open spaces of industrial and power plant environments, is for a longer and better quality presence of employees in this category of spaces. The study of the thermal performance of open spaces in different applications has been evaluated in relation to their micro-climatic behavior, but such a study is not available with the aim of correct and principled design of outdoor power plants. Therefore, the present study has tried to study and recognize the structural features of the outdoor space of Neishabour Combined Cycle Power Plant, using ENVI-met 4 software to simulate and measure the microclimate conditions of the plant and changes in climatic parameters including air temperature, Evaluate relative humidity, wind speed, average radiant temperature and PET climate index on the hottest (July 23) and coldest days (January 20). The results show that the thermal conditions of the power plant are out of the range of thermal comfort in summer and winter and during office hours; Based on the proposed designs, it was found that by reducing the density of vegetation in the direction of the prevailing wind, the humidity in the center of the site can be increased and by planting deciduous trees and with a cross pattern in the direction of cold winter winds, comfort conditions Increase in the center of the site and the busy route of employees.

    Keywords: Thermal Comfort, Open Spaces, Microclimate, PET index, Power plant, Neishabour climate
  • Syrous Ahmadi Nohadani, Reyhane Salehabadi * Pages 58-78

    The universal existential philosophy of thought means the common view of all human beings, regardless of their political affiliation, as united citizens. In the world of thought, we are witnessing the emergence of a positive idea of ​​nurturing different commitments in different fields. The purpose of this study is to investigate the factors influencing global thinking. To achieve this goal, we used descriptive-analytical methods to explain the factors influencing global thinking. Then, using the Demetel technique, we evaluated the most important factors and their effectiveness and effectiveness. The research findings show that in this discussion three main economic dimensions (redistribution of wealth, size of government, land ownership, land main factor of production, economic freedom and production paradigm), socio-cultural (cultural dynamics, socialization of individuals, There are ethnic and local cultures, consumerism, identity and space-time) and politics (diplomacy dynamics, democracy, citizenship education, expectations revolution, political security and democracy). Variables such as expectations revolution (5.8747), democracy (5.4566), political security (5.2662), redistribution of wealth (4.8838), cultural dynamics (4.6675) indicate high interaction and strong systematic relationship with other variables. So these can be regarded as the most important consequences of global thinking. The paradigm variables of production (0.0695), diplomacy dynamics (0.1861), consumerism (0.0108), time-space (0.0401) are the cause of this system model and factors such as ethnic and local culture, socialization of people, land ownership, economy Collectivity, identity, and land are the main causes of this system's disabled production

    Keywords: global thinking, Cosmopolitan, economic factors, political factors, socio-cultural factors
  • Sajedeh Narooei Mehr, Aliakbar Najafi Kani * Pages 79-100

    The rural guide plan as a document of the physical development of the village examines the existing situation of the villages, as well as determining how to use the land for multiple usages and how to deploy it in the future. Considering that the villages of the country have been formed due to special cultural, social, economic, and geographical conditions over the centuries, the present study tries to examine the role of a rural guide plan in the physical development of rural areas according to the mentioned conditions in Dalgan County. The statistical population of the current study is the villages of Jolgeh Chah Hashem District, where the rural guide plan was implemented. In addition, based on Cochran's formula, 312 people from rural households were selected as a sample population, who were questioned and measured by a simple random sampling method. Then, the extracted data from the questionnaire were analyzed by using correlation analysis, Friedman and Kruskal-Wallis test, in SPSS software. The results of the correlation analysis demonstrate that there is a logical and meaningful relationship between the implementation of the rural guide plan and the improvement of the physical conditions in the studied villages up to the confidence level of 99%. Furthermore, Cramer’s V correlation indicates that the implementation of a rural guide plan has stabilized the population of the studied villages of Dalgan County. In addition, the results of the Kruskal-Wallis test indicate a significant difference of 99% in some indicators among the studied villages after the implementation of the rural guide plan.

    Keywords: Rural Guide Plan, Physical-spatial development, rural settlements, Jolgeh Chah in Dalgan County
  • Farzaneh Razzaghian * Pages 101-126

    From environmental point of view, buildings uses half of the world's energy and raw material consumption and are responsible for 36% of the waste generated. According to the Fuel Consumption Optimization Organization, the amount of energy consumption in Iran is 2.5 times more over the world standard. Meanwhile, the city of Mashhad, as the second metropolis of Iran, is always growing and developing, and the current buildings are not built with special environmental programs and rules, but based on limited criteria. Green architecture also has been neglected. Therefore, this article aims to improve the quality of construction, reduce resource consumption and energy loss in a large part of the building in metropolis of Mashhad, using descriptive-analytical methods and collecting documents and using international green standards of building, to explain the position of green building in Mashhad urban development programs and to extract the gaps in the existing rules and regulations. Then urban construction management, which is managed through the responsible organizations (municipality and engineering system organization) in line with access to green building should be reviewed and analyzed. Therefore, the opinions of 21 experts were collected and interviews were conducted on how to manage Mashhad city in order to achieve the green building and its existing gaps. Finally, the construction criteria of the green building in the form of 70 indicators and four stages of the building life (design, implementation, operation and maintenance) as well as the proposed management model of the green building in Mashhad, is the final result of the work. Also, the necessary solutions to reduce the environmental damage of existing urban constructions have been categorized and presented in the form of management, educational, incentive and cultural strategies, supervision, production of technical and indigenous knowledge.

    Keywords: Green building, Rules, Regulations, management factors, Mashhad