فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی مناطق خشک - پیاپی 54 (زمستان 1402)

فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق خشک
پیاپی 54 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرید دادجو، اردوان قربانی*، مهدی معمری، حسین ارزانی، رئوف مصطفی زاده، زینب حزباوی صفحات 1-14
    هدف

    با توجه به این که مراتع تحت تاثیرات عوامل محیطی قرار خواهند گرفت، از این رو پیش بینی پوشش تاجی و تولید اولیه سطح زمین برای رویارویی با تنش ها و مدیریت حالت توازن کربن و هم چنین تعادل بین عرضه و تقاضای محصولات مرتعی ضروری خواهد بود. هدف اصلی این مطالعه، تهیه نقشه پوشش تاجی و تولید اولیه سطح زمین فرم های رویشی گیاهی با استفاده از متغیر مستقل پستی و  بلندی بود در مراتع استان اردبیل بود.

    روش و داده: 

    ابتدا با در نظر گرفتن تیپ های گیاهی و عوامل محیطی، نمونه برداری در مرحله اوج رویش گیاهان از سال 1395 تا 1399 با استفاده از پلات های یک متر مربعی برداشت شد. برای تعیین موثرترین عامل محیطی در تغییرات پارامترهای گیاهی ذکر شده، از هم بستگی بین متغیرهای وابسته و مستقل استفاده شد. برای مدل سازی توسط موثرترین عامل نیز از معادله رگرسیونی خطی استفاده شد و نقشه ها شبیه سازی شد. صحت معادلات نیز با خطای جذر میانگین مربعات (RMSE) محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد عامل ارتفاع بیش ترین هم بستگی با متغیرهای وابسته را داشت. اختلاف میانگین برآورد شده از مدل با مقادیر اندازه گیری شده برای پوشش تاجی گندمیان برابر با 1+٪، پهن برگان علفی 1 ٪، بوته ای ها 1 ٪، و کل 2 ٪ و این مقادیر برای تولید اولیه سطح زمین گندمیان 11+ کیلوگرم در هکتار، پهن برگان علفی برابر با صفر، بوته ای ها 13- و کل برابر با 150+ کیلوگرم در هکتار بود.

    نتیجه گیری

    پیش بینی پارامترهای مورد مطالعه برای مدیریت تعادل بین عرضه و تقاضای محصولات مرتعی دارای اهمیت است. می توان با در درست داشتن این معادلات برای مراتع استان اردبیل، در سال های آتی بدون تخریب مرتع (قطع و توزین) و تنها با اندازه گیری پوشش تاجی از عرصه، به پیش بینی دقیقی از تولید اولیه سطح زمین فرم های رویشی و کل دست یافت.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    در این مطالعه با استفاده از عوامل فیزیوگرافیک به عنوان متغیرهای مستقل، پوشش تاجی و تولید اولیه سطح زمین مربوط به فرم های مختلف رویشی گیاهان مدل سازی شده است. نقشه ها و مدل های ارائه شده می تواند برای پیش بینی و مدیریت تعادل بین عرضه و تقاضای تولید علوفه استفاده شود و در مدیریت پایدار پوشش گیاهی کمک نماید.

    کلیدواژگان: شبیه سازی، پستی و بلندی، معادله پیش بینی، گندمیان، پهن برگان علفی، بوته ای ها
  • مهین فولادی، فاطمه روستائی*، مجتبی ملک آبادی صفحات 15-38
    هدف

    اتنوبوتانی با مطالعه و بررسی چگونگی استفاده افراد یک قوم یا جامعه از گیاهان، به عنوان ابزاری کارآمد جهت استخراج دانش بومی استفاده از گیاهان، شناخته می شود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی گونه های گیاهی و جمع آوری اطلاعات در مورد خواص و نحوه به کارگیری گونه ها در درمان بیماری ها توسط ایل قشقایی در دو منطقه دشتستان (قشلاق) استان بوشهر و آلمالیچه (ییلاق) استان فارس، انجام گرفت.

    روش و داده: 

    تحقیق از نوع غیر آزمایشی به صورت توصیفی- پیمایشی است. به منظور تعیین حجم نمونه (تعداد پرسشنامه ها) از روش کوکران استفاده شد. جمع آوری اطلاعات در زمینه کاربرد گیاهان دارویی از حدود 100 نفر افراد آگاه محلی و عشایر منطقه صورت گرفت و پر مصرف ترین گونه های گیاهی در منطقه مشخص شد. افراد آگاه محلی که به صورت حضوری مورد مصاحبه قرار گرفتند، شامل گیاه درمان گر های محلی، عطاران، عشایر و روستائیان منطقه به ویژه افراد مسن بودند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از وجود 115 گونه گیاه دارویی در مناطق مطالعاتی است که متعلق به 42 خانواده هستند. از این تعداد، 47 درصد آن مربوط به منطقه آلمالیچه و 53 درصد آن مربوط به منطقه دشتستان است. چتریان با 18 گونه، نعناییان با 7 گونه و شب بوئیان و کاسنیان هر کدام با 6 گونه فراوان ترین خانواده ها بودند. همچنین مشخص شد که بیش ترین استفاده دارویی از گیاهان جهت درمان بیماری های گوارشی، تصفیه خون، ضد سرفه و سرماخوردگی است. به لحاظ درصد اندام های مصرفی گیاهان به ترتیب برگ 29٪، ساقه 22٪، دانه و بذر 18٪، میوه 12٪، ریشه 11٪، گل 7٪ بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده بیانگر غنای گونه های گیاهی دارویی در منطقه ییلاق و قشلاق عشایر قشقایی است. بیشترین تنوع گونه ای مربوط به خانواده چتریان و بیشترین مصرف گیاهان دارویی در منطقه برای بیماری های گوارشی است.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    قشقائی یکی از دو ایل بزرگ و کهن ایران زمین است و غالب جمعیت آن در استان فارس ساکن هستند اطلاعات حاصل از این تحقیق، علاوه بر زنده نگه داشتن دانش قومی عشایر قشقایی در زمینه گیاهان دارویی، می تواند راهگشای تحقیقات جدید در زمینه درمان بیماری های نام برده شده با استفاده از گیاهان مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، عشایر، گیاهان دارویی، استان فارس، استان بوشهر
  • ایرج سلجوقی، حسین قدرتی*، مهدی زارعی صفحات 39-60
    هدف

    وضعیت کاهش بارندگی ها، خشکسالی و به طور کلی تغییرات اقلیمی در دهه های اخیر مسایل فزاینده ای را برای کشورمان رقم زده است. این مسایل برای مناطق خشک کشور بسیار عمیق تر و ملموس تر قابل درک است به ویژه اگر شیوه معیشتی به گونه ای باشد که مستقیما متاثر از وضعیت بارش ها باشد هدف از تحقیق حاضر درک معنایی بحران آب و خشکسالی نزد دامداران منطقه موسی آباد از توابع شهرستان تربت جام است.

    روش و داده: 

    این پژوهش با روش زمینه ای اشتروس و کوربین، انجام شده است. برای گردآوری داده ها از تکنیک مصاحبه عمیق استفاده گردید و معیار اتمام تعداد مصاحبه ها (22 مورد) رسیدن به اشباع نظر بوده است.

    یافته ها

    با استفاده از مرحله کدگذاری باز، 59 مفهوم اولیه استخراج و با تبدیل آن ها به مفاهیم انتزاعی، 22 مقوله اصلی به دست آمد. سپس در مرحله کدگذاری گزینشی، یک مقوله هسته ای - دامداری سنتی در منگنه ی دوگانگی ها - استخراج شد.

    نتیجه گیری

    این تحقیق نشان داد که از نگاه دامداران منطقه موسی آباد، خشکسالی و بحران آب رابطه ی مستقیمی با دوگانگی هایی دارد که در عمل خود را در قالب یک بلاتکلیفی منجر به نابودی تدریجی دامداری سنتی ظاهر کرده است. چنین به نظر می رسد که دولت خواسته یا ناخواسته به دلیل سیاست های دوگانه ای که در ارتباط با مناطق روستایی و شیوه معیشت آنان در پیش گرفته، مقصر و بازیگر اصلی پدیده پیامدهای خشکسالی و بحران آب برای دامداران سنتی شناخته می شود.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    این پژوهش با استفاده از روش کیفی نظریه زمینه ای برای اولین بار به تجربه زیسته و مشکلات و مسائل حاصل از خشکسالی برای دامداران منطقه موسی اباد پرداخته است.با الهام گرفتن از نظریه ی الینور استروم، پیشنهاد شد که دولت با باز اندیشی در این شیوه سیاست گذاری های دوگانه، دست کم تکلیف خودش و این قشر بزرگ از جامعه روستایی را مشخص کند.

    کلیدواژگان: نظریه زمینه ای، بحران آب، خشکسالی، دامداری سنتی، دوگانگی سیاستی، تربت جام
  • میرمحمد اسعدی*، فاطمه دوزنده ضیابری صفحات 61-74
    هدف

    گردشگری می تواند یک مکمل قابل اعتماد برای برنامه ریزی اقتصادی و حفاظت در مناطق بیابانی ایجاد کند. هدف این مقاله بررسی تاثیر اقتصادی گردشگری آسمان شب در کویر مصر است. کویر مصر منطقه ای است که به خاطر آسمان های شب و پر ستاره اش شناخته می شود.

    روش و داده ها: 

    پرسش نامه، مهم ترین ابزار جمع آوری اطلاعات در تحقیق حاضر است. روایی صوری پرسش نامه را متخصصان، اساتید و نخبگان مطالعات گردشگری تایید کردند و برای بررسی پایایی ابزار تحقیق، پرسش نامه در اختیار تعدادی از ساکنان روستایی قرار گرفت. آلفای کرونباخ در تحقیق معادل 0.78 به دست آمد، که پذیرفتنی است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که گردشگری آسمان شب در چهار شاخص اشتغال زایی، افزایش درآمد، بهبود کمی و کیفی صنایع دستی و محصولات محلی، سرمایه گذاری و خدمات گردشگری بر پایداری اقتصادی منطقه مورد مطالعه اثرگذار بوده است. نتایج به دست آمده بیانگر همبستگی بالا برای شاخص اشتغال روستائیان بوده است. بدین سان مشخص شد با گسترش گردشگری آسمان شب، تفاوت معناداری در میزان شاخص های اقتصادی به خصوص اشتغال دیده می شود و به دلیل مثبت و مستقیم بودن بودن جهت این رابطه، می توان به تاثیرگذاری مستقیم گردشگری آسمان شب بر افزایش رشد شاخص های اقتصادی مذکور اذعان داشت.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    همچنین نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که در بین شاخص های اقتصادی بیشترین اثرات به ترتیب مربوط به عامل اشتغال و درآمد بوده که در پایداری اقتصادی نیز موثر است. نتایج نشان داد که با اطمینان  99 % گردشگری آسمان شب برکلیه عامل اقتصادی منطقه اثرگذار بوده است و مشخص شد که در بین عوامل پژوهش، بالاترین ضریب با شاخص افزایش اشتغال (r =0/403) بوده است. همچنین نتایج اوزان بتا نشان می دهد که شاخص اشتغال با ضریب استاندارد 0/465 بیشترین تاثیر را در مدل رگرسیونی مورد بررسی داشته است.

    کلیدواژگان: گردشگری آسمان شب، اقتصاد گردشگری، مناطق کویری، کویر مصر
  • محمدرحیم رهنما، مرضیه صبوری* صفحات 75-88
    هدف

     هدف این پژوهش بررسی رابطه فضای سبز شهری بر آلودگی هوا و مرگ ومیر تنفسی در شهر مشهد با استفاده از رگرسیون خطی در سال 1397 است.

    روش و داده:  

    روش مطالعه درپژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از نرم افزار GISوTerrSet به بررسی رابطه بین متغیرها  پرداخته است. از این رو در گام اول پس از دریافت داده های غلظتی آلودگی هوا از 23 ایستگاه پایش کنترل کیفیت هوا در شهر مشهد و اعمال تصحیحات لازم بر روی آن با روش درون یابی در نرم افزار GIS نحوه توزیع و پراکنش آلاینده ها در قالب نقشه تهیه شد در گام دوم آمار مربوط به مرگ ومیر براثر فوت تنفسی از سازمان فردوس های شهر مشهد دریافت شد و نقشه پراکندگی و تراکم مرگ ومیرهای تنفسی ترسیم شد. در نهایت نقشه های به دست آمده در نرم افزار TerrSet فراخوانی و با استفاده از گزینه رگرسیون خطی رابطه بین متغیرها اندازه گیری شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که غلظت آلاینده دی اکسید نیتروژن به عنوان یکی از آلاینده های مهم در هوا، در شمال و شمال شرقی شهر مشهد و آلاینده مونواکسیدکربن در شمال ونواحی مرکزی و تراکم مرگ ومیر های تنفسی در شمال شرقی بیشتر از سایر نقاط بوده است. رابطه آلاینده های هوا و مرگ ومیر تنفسی با فضای سبز شهری با استفاده از رگرسیون خطی نیز بیانگر آن بود که متغیر فضای سبز با آلاینده دی اکسید نیتروژن از ضریب همبستگی 0/11-=R، آلاینده مونواکسید کربن از ضریب 0/03-=R و مرگ های تنفسی از ضریب همبستگی 0/046-=R برخوردار می باشد.

    نتیجه گیری

     بر مبنای یافته های تحقیق می توان عنوان کرد که علی رغم ضرایب همبستگی پایین افزایش میزان فضای سبز شهری  منجر به کاهش میزان آلودگی هوا و تعداد مرگ ومیرهای تنفسی در شهر مشهد شده است.

    نوآوری، کاربرد نتایج

     از مهم ترین جنبه های نوآورانه و کاربردی تحقیق می توان به بررسی توزیع فضایی مرگ ومیرهای تنفسی در سال 1397 درشهر مشهد و رابطه آن با فضاهای سبز شهری اشاره کرد.

    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، رگرسیون خطی، مرگ ومیر تنفسی، آلودگی هوا شهر مشهد
  • احسان لشگری تفرشی* صفحات 89-103
    هدف

    در مورد چگونگی صورت بندی دولت استبدادی در ایران پیش از پهلوی اول نظریات مختلفی ارائه گردیده که یکی از مهم ترین آن ها نظریه پاتریمونیالیسم ماکس وبر است. از منظر "ماکس وبر" در پاتریمونیالیسم؛ اراده شخصی پادشاه اعمال گردیده و به مثابه تنها ابزار ساماندهی و هدایت جامعه قلمداد می گردد. تطبیق پذیری این نظریه با سیر تحول دولت در ایران پیش از پهلوی اول و تا پیش از تشکیل دولت مدرن مورد استقبال تعداد زیادی از اندیشمندان واقع شده است. لیکن در صورت بندی این تطبیق؛ صرفا مولفه های اقتصادی- فرهنگی این نظریه مورد استناد قرار گرفته و کمتر به مقتضیات سیاسی- فضایی فلات ایران پرداخته شده است.

    روش و داده ها: 

    در این پژوهش کوشش گردیده با روش توصیفی- تحلیلی و از منظر جغرافیای سیاسی علل ظهور تداوم و تثبیت دولت پاتریمونیال پیش از پهلوی اول و تا پیش از شکل گیری دولت مدرن در ایران تحلیل گردد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد مجموعه ای از عوامل از جمله بنیادهای محیطی سرزمین ایران از جمله کمبود آب و عدم دسترسی مداوم به آن در تمامی فصول؛ زمینه شکل گیری معیشت کوچ نشینی را در ایران فراهم می نموده است و ظهور انسجام میان قبایل و طوایف مختلف جزء با کارکرد سیاسی سلطان پاتریمونیال امکان پذیر نبود. به دنبال آن مازاد تولید زمین داران محلی و طبقه سرمایه دار شهری توسط دولت پاتریمونیال در قالب خراج تصاحب می گردید. از سوی دیگر موقعیت ژئوپلیتیک مخاطره خیز ایران موجب می گردید که تنها رهبرانی توتالیتر توان ایجاد اتحاد میان طوایف نامتجانس در فلات ایران را در مقابل نیروهای خارجی متخاصم داشته باشند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی کارکرد پادشاه پاتریمونیال در نتیجه مقتضیات طبیعی و انسانی در ایران؛ منطقی تمامیت خواه و «فوق جامعه» را سامان داده بود که قابل تقلیل به نهادی در کنار سایر نهادهای اجتماعی نبود. مجموعه این عوامل جغرافیایی تطبیق پذیری فزاینده ای را میان نظریه پاتریمونیالیسم ماکس وبر و الگوی ساخت دولت در ایران پیش از پهلوی اول ایجاد نموده است.

    نوآوری،کابرد نتایج

    در نظریه پاتریمونیالیسم؛ علل تداوم ساخت پادشاهی استبدادی فارغ از لحاظ نمودن ابعاد محیطی تبیین گردیده است. لیکن مطالعه عناصر جغرافیایی تکوین دولت در ایران؛ توان توجیه علل انباشت قدرت در نزد پادشاه را مطابق نظریه پاتریمونیالیسم دارا است.

    کلیدواژگان: پاتریمونیالیسم، عوامل محیطی، دولت، استبداد، پهلوی اول، ایران
  • مهدی فیض اله پور* صفحات 104-119
    هدف

    تغییرات اقلیمی و سوء مدیریت در سال های اخیر در بخش های وسیعی از جهان به خصوص نواحی خشک و نیمه خشک باعث تخریب تالاب ها و دریاچه ها گردیده است. در بخش های مرکزی کشور ایران این پدیده مشهودتر بوده و بررسی ها نشان از خشک شدن تالاب ها و دریاچه ها داشته است. تالاب میقان یکی از مواردی است که با کاهش شدید سطح آب مواجه گردیده است. در این تحقیق، تغییرات مکانی و زمانی تالاب میقان از سال 1373 تا 1401 با استفاده از تصاویر TM و OLI ماهواره لندست 5 و 8 مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش و داده: 

    به این منظور برای استخراج سطح آب از داده های تصویری از مدل ماشین بردار پشتیبانی و شاخص های طیفی آب تفاوت نرمال شده آب (NDWI)، شاخص اصلاح شده NDWI (MNDWI) و شاخص خودکار شده استخراج آب (AWEI) استفاده شد. عملکرد طیفی و مکانی هر طبقه بندی با استفاده از همبستگی پیرسون مقایسه شد.

    یافته ها

    به طور کلی مدل SVM به همراه شاخص های NDWI، MNDWI و AWEI از نظر کیفیت طیفی و مکانی به نتایج بهتری دست یافتند. بر اساس روش های اعمال شده سطح دریاچه روند کاهشی شدیدی را بین سال 1373 تا 1401 نشان می دهد. نتایج نشان دهنده اثربخشی مدل های AWEI و MNDWI در تشخیص تغییرات سطح آب در بازه های زمانی معین داشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس مدل AWEI مساحت تالاب از 112/6 کیلومتر مربع در سال 1373 به 78/5 کیلومتر مربع کاهش یافته است. بیشترین همبستگی پیرسون بین AWEI و MNDWI در سال های 1373، 1381، 1393 و 1401 به ترتیب با مقادیر 0/93، 0/96، 0/97 و 0/97 مشاهده شد.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    تاکنون در بررسی تالاب میقان از شاخص های طیفی و مدل های الگوریتم یادگیری استفاده نشده است. در این تحقیق از شاخص های جدیدی مانند AWEI نیز در کنار مدل ماشین بردار پشتیبانی بهره گرفته شده است.

    کلیدواژگان: ماشین بردار پشتیبانی، شاخص تفاوت نرمال شده آب، MNDWI، شاخص خودکار شده استخراج آب، تالاب میقان
|
  • Farid Dadjou, Ardavan Ghorbani *, Mehdi Moameri, Hosein Arzani, Raoof Mostafazadeh, Zeinab Hazbavi Pages 1-14
    Aim

    The main purpose of this study was to mapping the canopy cover (CC) and the aboveground net primary production (ANPP) of plant life forms by the independent factor of physiographic in the rangelands of Ardabil province.Material &

    Method

    First, according to plant types and environmental factors, sampling was taken at the peak stage of plant growth from 2016 to 2020 using one square meter plots. To determine the most effective environmental factor in the changes of plant parameters, the correlation between dependent and independent variables was used. Linear regression equation was used for modeling by the most effective factor and the maps were simulated. The accuracy of the equations was also calculated by RMSE. Then, the correlation between CC and ANPP of life forms and the total was obtained.

    Finding

    The results showed that the elevation factor had the highest correlation with the dependent variables. The difference between the estimated average of the model with the measured values for CC of grasses equal to +1%, forbs –1%, shrubs -1%, and total CC +2%; and these values for the ANPP of grasses equal to +21 kg/ha, forbs was equal to zero, shrubs were -13 and the total ANPP was +274 kg/ha.

    Conclusion

    Predicting the studied parameters will be necessary to manage the balance between supply and demand of rangeland products.

    Keywords: Simulation, Physiography, prediction equation, Grasses, forbs, shrubs
  • Mahin Fooladi, Fatemeh Roustaei *, Mojtaba Malek Abadi Pages 15-38
    Aim

    Ethnobotany provides valuable information by studying how different ethnic groups use medicinal plants.The aim of this study was identifying plant species and collecting information about the properties and methods of using species in the treatment of diseases by the Qashqai tribe in two regions of Dashtestan (Qashlaq) of Bushehr province and Almaliche (Yilaq) of Fars province.

    Material & method

    The research is non-experimental and descriptive-survey. Cochran's method was used to determine the sample size (number of questionnaires). Information on the use of medicinal plants was collected from about 100 knowledgeable local people. Local knowledgeable people who were interviewed in person included local herbalists, perfumers, nomads and villagers in the area.

    Finding

    The results of the research indicate the presence of 115 species of medicinal plants in the study areas, which belong to 42 families. Apiacea with 18 species, Laminacea with 7 species, and Brassicaceae and , Compositae with 6 species each were the most abundant families. It was also found that the most medicinal use of plants is for the treatment of digestive diseases, blood purification and anti-cough and cold. In terms of the percentage of consumed parts of plants, leaves were 29%, stems 22%, seeds and seeds 18%, fruits 12%, roots 11%, flowers 7%.

    Concliusion:

    The obtained results show the richness of medicinal plant species in the Yilaq and Qashlaq area of the Qashqai nomads that The highest species diversity was observed in the Apiacea.

    Innovation: 

    Qashqai is one of the two big and ancient tribes of Iran. The information obtained from this research, in addition to keeping alive the ethnic knowledge of the Qashqai tribes in the field of medicinal plants, can be considered the way for new research in the field of treating diseases. taken to be investigated using plants.

    Keywords: ethnobotany, tribes, medicinal plants, Fras province, Bushehr Province
  • Iraj Saljoghi, Hossein Ghodrati *, Mahdi Zarei Pages 39-60
    Aim

    The situation of decrease in rainfall, drought and climate changes in general in recent decades have become increasing problems for our country. These issues are much deeper and more tangible for the dry areas of the country, especially if the way of living is directly affected by the state of rainfall. The present study, seeks to understand the meaning of the water crisis and drought among the livestock farmers of Musa Abad district of Torbat Jam.

    Material & Method

    Based on the G.T method of Straus and Corbin, data collected from 22 participants using in-depth interview. The criterion for the number of samples was to reach theoretical saturation.

    Finding

    Using open coding stage, 59 primary concepts were extracted, and through converting them into abstract concepts, 22 main categories were obtained. Applying the selective coding stage, a core category - traditional cattle breeding in the dilemma of dual paradoxes - was extracted.

    Conclusion

    This research showed that from the point of view of cattle breeders, drought and water crisis have a direct relationship with dualities that have manifested themselves in the form of uncertainty leading to the gradual destruction of traditional animal husbandry. It seems that the government, is the culprit and the main actor of the consequences of drought and water crisis for traditional herders due to the dual policies it has taken in relation to rural areas and their way of life.

    Innovation: 

    Using the qualitative method of grounded theory, this research has for the first time addressed the lived experience and problems caused by drought for livestock farmers in Musa Abad region. Inspired by Elinor Ostrom's theory, it was suggested that the government, should explain its assignment by rethinking the dual policy approach. Whithout considering the noted comments we will observe the acceleration of rural migration during next years.

    Keywords: Grounded theory, water crisis, Drought, Traditional animal husbandry, Torbat Jam
  • Mir Mohammad Asadi *, Fateme Douzande Pages 61-74
    Aim

    Tourism can serve as a reliable complement to economic planning and conservation efforts in desert regions. The aim of this paper is to investigate the economic impact of night sky tourism in the Mesr desert, a region renowned for its starry night skies.

    Material & Method

    The questionnaire was the primary data collection tool in this research. Content validity of the questionnaire was confirmed by experts, academics, and tourism scholars, and for assessing its reliability, the questionnaire was administered to a sample of rural residents. The Cronbach's alpha coefficient in the study was calculated as 0.78, which is considered acceptable.

    Finding

    The research results indicate that night sky tourism has had a significant impact on the economic sustainability of the study area in four aspects: employment generation, income enhancement, improvement in the quantity and quality of handicrafts and local products, investment, and tourism services. The findings demonstrate a strong positive correlation, particularly for the rural employment index. Therefore, it is evident that the expansion of night sky tourism results in significant differences in economic indices. Owing to the direct and positive nature of this relationship, it is possible to attribute the direct influence of night sky tourism to the growth of these economic indices.

    Innovation: 

    Regression analysis results reveal that, among the economic indices, employment and income have the most significant impacts, which also contribute to economic sustainability. The results indicate, with 99% confidence, that night sky tourism affects all economic factors in the region, with the highest coefficient observed in the rural employment index (r = 0.403). Additionally, beta weights demonstrate that the employment index has the highest standardized coefficient of 0.465 in the regression model under investigation.

    Keywords: Night Sky Tourism, tourism economics, Desert Areas, Mesr Desert
  • Mohammad Rahim Rahnama, Marzieh Sabouri * Pages 75-88
    Aim

    nvestigating the relationship between urban green space on air pollution and respiratory mortality in Mashhad using linear regression was done in 2018.

    Material & Method

    The study method in the present research is descriptive-analytical, which investigated the relationship between variables using GIS and TerrSet software. Therefore, in the first step, after receiving air pollution concentration data from 23 air quality control monitoring stations in the city of Mashhad and applying the necessary corrections to it with the interpolation method in GIS software, the distribution and distribution of pollutants was prepared in the form of a map. In the second step, the statistics related to Mortality due to respiratory death was received from Ferdous organization of Mashhad city and the distribution and density map of respiratory deaths was drawn. Finally, the obtained maps were called in TerrSet software and the relationship between variables was measured using the linear regression option.

    Finding

    The results showed that the concentration of nitrogen dioxide in the north and northeast, carbon monoxide in the north and central areas, and the concentration of respiratory deaths in the northeast were higher than in other places. The relationship between air pollutants and respiratory mortality with urban green space using linear regression also indicated that the variable of green space with nitrogen dioxide has a correlation coefficient of 0.11, carbon monoxide has a coefficient of 0.03 and respiratory deaths has a coefficient of 0.046.

    Conclusion

    The results showed that despite the low correlation coefficients, the increase in urban green space has led to a decrease in air pollution and the number of respiratory deaths in Mashhad.

    Innovation: 

    Among the most important innovative and practical aspects of the research, we can mention the spatial distribution of respiratory deaths in Mashhad in 2017 and its relationship with urban green spaces.

    Keywords: Urban green space, linear regression, respiratory mortality, Air pollution, Mashhad City
  • Ehsan Lashgari * Pages 89-103
    Aim

     There have been various theories about how to form an authoritarian government in Iran before the first Pahlavi, and one of the most important is the patrimonialism theory. From Max Weber's point of view, in patrimonialism, a ruling person's will be considered the only means of organizing and guiding the society. Although political power maintained its autocratic form after the first Pahlavi, the means of exercising power were applied through bureaucracy and administrative systems. Many political science thinkers have welcomed the compatibility of patrimonialism theory with the government evolution in Iran before Pahlavi. However, in this adaptation, less attention has been paid to the political-spatial requirements of Iran. 

    Materials & Methods

     This research has attempted to analyze the reasons for the continuation and stabilization of the patrimonial government in Iran before the first Pahlavi, with a descriptive-analytical method, and from the political geography view. 

    Findings

     Findings show that a set of factors, including the environmental foundations of Iran's land, the lack of water, and the lack of continuous access to it in all seasons, provides the basis for the nomadic livelihood formation in Iran. So, the emergence of cohesion between different tribes and ethnic groups was possible only with the patrimonial king's political function. In addition, the landowners' production surplus and the urban capitalist class were appropriated by the patrimonial government in the form of tax. On the other hand, the risky geopolitical situation of Iran causes only totalitarian leaders to have the ability to create an alliance between incompatible clans in Iran against hostile foreign forces. 

    Conclusion

     These geographical factors have created an increasing compatibility between Weber's theory of patrimonialism and the state-building Pattern in Iran before Pahlavi I.

    Innovation: 

    In general, the patrimonial king functioned due to natural and human requirements in Iran had organized the totalitarian logic that could not reduce the king's political position to alongside other social institutions.

    Keywords: Patrimonialism, Environmental Factors, Government, despotism, Pahlavi I, Iran
  • Mehdi Feyzolahpour * Pages 104-119
    Aim

    Climate changes and mismanagement in recent years have caused the destruction of wetlands and lakes in large parts of the world, especially arid and semi-arid areas. In the central parts of Iran, this phenomenon is more evident and studies have shown that wetlands and lakes are drying up. Miqan lagoon is one of the cases that has faced a sharp decrease in water level. In this research, spatial and temporal changes of Miqan lagoon from 1373 to 1401 were evaluated using TM and OLI images of Landsat 5 and 8 satellites.

    Material & Method

    For this purpose, image data from SVM and NDWI, MNDWI and AWEI were used. The spectral and spatial performance of each classification was compared using Pearson's correlation.

    Finding

    In general, SVM model along with NDWI, MNDWI and AWEI indices achieved better results in terms of spectral and spatial quality. Based on the applied methods, the lake level shows a sharp decrease between 1373 and 1401. The results show the effectiveness of AWEI and MNDWI models in detecting water level changes in certain time intervals.

    Conclusion

    According to the AWEI model, the area of the lagoon has decreased from 112.6 square kilometers in 1373 to 78.5 square kilometers. The highest Pearson correlation between AWEI and MNDWI was observed in 1373, 1381, 1393 and 1401 with values of 0.93, 0.96, 0.97 and 0.97 respectively.

    Innovation: 

    So far, spectral indices and learning algorithm models have not been used in the investigation of Miqan wetland. In this research, new indices such as AWEI have been used along with the support vector machine model.

    Keywords: Support Vector Machine, normalized water difference index, MNDWI, automated water extraction index, Miqan wetland