فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 179 (پاییز 1401)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 179 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل حیدری*، جمشید داوطلب، محمدعلی سرگزی صفحات 3-16

    جریان هوا در منطقه سیستان، تابع جهت، سرعت و تداوم حرکت بادهایی موسوم به «بادهای 120 روزه سیستان» است. این بادها با جهت غالب شمال غربی به جنوب شرقی در سکونتگاه های منطقه سیستان همه ساله از اوایل خردادماه تا اواخر شهریورماه در حال وزیدن است. در سال های اخیر باتوجه به تغییر اقلیم و خشک شدن دریاچه هامون در بالادست این سکونتگاه ها، میزان گردوخاک و حرکت شن های روان در مناطق مسکونی افزایش چشمگیری داشته است. دانش بومی نشان می دهد چنانچه رفتار و مکانیسم پدیده های طبیعی و به ویژه طوفان های شن و ماسه در سطح منطقه سیستان متناسب با طرح های فیزیکی - کالبدی شناسایی و اجرا گردد، فواید متعددی در ابعاد فیزیکی - کالبدی، اقتصادی و اجتماعی عاید ساکنان منطقه خواهد شد. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه اجرا، توصیفی - آماری است. جامعه آماری پژوهش را روستاهای تمبکاء و دهکول از توابع شهرستان هامون تشکیل می دهند که براساس آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن، جمعیت آن ها درمجموع برابر با 703 نفر معادل با 244 خانوار بوده است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 242 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. جهت تجزیه وتحلیل یافته های پژوهش از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شده است. نتایج آزمون نشان داد که خشکی زیاد هوا (رطوبت کم) با میانگین 265/4 مهم ترین دلیل به وجود آمدن ماسه های روان در روستاهای موردمطالعه است. بیشترین اثر ماسه های روان در بافت های کالبدی سکونتگاه های روستایی بر ایجاد گرد و غبار شدید در جهت بادهای غالب با میانگین 221/4 است. ساختن خانه های روستا در خارج از مسیر حرکت ماسه های روان با میانگین 228/4 مهم ترین راهکار مقابله با ماسه های روان در بافت کالبدی روستاهای موردمطالعه است. کشت درختان به خصوص درخت گز در ضلع شمالی اراضی با میانگین 275/4 مهم ترین راهکار اقتصادی مقابله با ماسه های روان در بافت کالبدی است. تخلیه ماسه های روان از کانال های اصلی با میانگین 787/3 مهم ترین راهکار زیرساختی مقابله با ماسه های روان در بافت کالبدی در روستاهای موردمطالعه است.

    کلیدواژگان: الگوهای بومی - محلی، طوفان، روستاهای تمبکاء و کول، هامون
  • سیده مهدیه میرمیران، سیده معصومه فتوکیان* صفحات 17-32

    استان گیلان با داشتن اقلیمی معتدل و مرطوب، نسبت به دیگر اقلیم های ایران به محدوده آسایش نزدیک تر است؛ افزون بر آن، بهره گیری از مولفه های تابش، باد، بارش و رطوبت در ساماندهی فضایی خانه های بومی، منجر به شکل گیری فضای نیمه باز در کنار فضای بسته شده است. به طورکلی قرارگیری فضاها در این اقلیم به گونه ای است که مرز مشخصی میان آن ها نیست. در خانه های بومی این مناطق از دیرباز شیوه ساخت و تناسبات در هر یک از چهار پهنه اقلیمی ساحلی، کوهپایه ای، دشت و کوهستان وجود داشته است که با بهره گیری از سامانه های غیرفعال، ایجاد مکانی برای زیستن آسوده، ممکن می شد. لذا در شرایط فعلی و با توجه به وضعیت نامطلوب زیست محیطی و کمبود انرژی در دنیا، این نوع از طراحی حایز اهمیت است. این مقاله با هدف بهره گیری بهتر از شرایط اقلیمی در طراحی خانه در پی پاسخ به این پرسش است که چه رابطه ای میان نسبت فضای بسته و نیمه باز با محدوده آسایش وجود دارد؟ و چه نسبتی از دو فضای نیمه باز و بسته در خانه های مناطق ساحلی و کوهپایه ای، به محدوده آسایش نزدیک تر است؟ این پژوهش از نوع همبستگی است؛ روش پژوهش در گام گردآوری داده ها مشاهده، و نمونه گیری میدانی، و در گام داوری، تحلیل داده ها و استدلال استقرایی است. مقاله، نخست به بررسی و تحلیل چگونگی تاثیر مولفه های اقلیمی بر بهینه سازی آسایش خانه ها می پردازد؛ سپس با نمونه گیری تصادفی، رابطه میان نسبت فضای بسته به نیمه باز را با محدوده آسایش در خانه های دو منطقه تحلیل و ارزیابی می کند. نتیجه مقاله این است که فضای نیمه باز درصد قابل توجهی از مساحت خانه ها را در نواحی ساحلی و کوهپایه ای به خود اختصاص داده است. تفاوت در پهنا، طول و ارتفاع و نیز جهت گیری ایوان در این دو پهنه ناشی از تفاوت در خرده اقلیم این دو پهنه است، و معماری بومی این منطقه توانسته با هماهنگ سازی خود با شرایط اقلیمی ویژه هر پهنه به بهبود آسایش گرمایی ساکنان خانه ها کمک رساند. در خانه های کوهپایه ای تناسب فضاهای بسته به نیمه باز به طور متوسط 63/3 و در خانه های ساحلی این تناسب 47/1 است. بدین ترتیب، می توان نتیجه گرفت که اگر این نسبت در خانه های معاصر رعایت شود، آسایش بیشتری پدید می آید.

    کلیدواژگان: فضای بسته، فضای نیمه باز، محدوده آسایش، خانه کوهپایه ای، خانه ساحلی
  • سمیه حق روستا، مجتبی رفیعیان*، اسفندیار زبردست صفحات 33-46

    مطالعه بازار مسکن در سطح ملی، لزوما نشان دهنده ویژگی های این بازار در سطح مناطق نیست. ازاین رو مفهوم بازارهای فرعی یا جزءبازارهای مسکن1 توسط محققان حوزه مسکن مطرح شد. جزءبازارهای مسکن، مجموعه ای از واحدهای مسکونی هستند که به شکلی منطقی، از ویژگی های مشابهی برخوردارند و درعین حال مشابهت کمتری با واحدهای مسکونی در سایر جزءبازارها دارند. شناخت بازار مسکن در قالب بازارهای فرعی، امکان درک و تحلیل بهتر، پیش بینی و تخمین دقیق تر قیمت مسکن و سیاست گذاری مطلوب تر را ممکن می سازد. در این مقاله شناسایی و تحلیل فضایی جزءبازارهای مسکن در مناطق 22گانه کلان شهر تهران با استفاده از 22 متغیر موردتوجه قرار گرفته است. نتایج دو مرحله تحلیل عاملی روی متغیرهای تعیین کننده جزءبازارهای مسکن، متشکل از 11 متغیر ساختار مسکن و 11 متغیر ویژگی های طرف عرضه و تقاضای مسکن، ارتباط معنادار 21 متغیر را نشان می دهد. این متغیرها به 6 عامل قیمت و مالکیت مسکن، توانایی تامین مسکن، عرضه زمین و مسکن، ویژگی فضایی - مکانی، ویژگی زیست محیطی و وضعیت رفاهی خانوارها تبدیل شده اند. سپس با تحلیل خوشه ای و بر اساس عوامل استخراج شده، مناطق تهران به 5 جزءبازار مسکن تقسیم شده اند. مقایسه میانگین متغیرها در جزءبازارهای مختلف، تفاوت فاحش بین آن ها را روشن می کند. به طوری که میانگین قیمت هر مترمربع زمین مسکونی و هر مترمربع زیربنای مسکونی در جزءبازار 1، به ترتیب 7/5 و 3/4 برابر جزءبازار 5 است. شاخص های مکانی نیز تفاوت های قابل ملاحظه ای را بین بازارهای فرعی نشان می دهند. به نظر می رسد تفاوت در سطح امکانات و خدمات از عوامل تعیین کننده قیمت مسکن در مناطق شهر تهران است. جزءبازارهایی که از قیمت مسکن بالاتری برخوردارند، امکانات و خدمات بالاتری به خود اختصاص داده اند. بنابراین با یک سیاست یکسان نمی توان برای همه مناطق برنامه ریزی نمود و باید تفاوت ویژگی های مسکن در جزءبازارها را موردتوجه قرار داد.

    کلیدواژگان: جزءبازار، مسکن، تهران، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای
  • بهنوش عامیر، سید مجید مفیدی شمیرانی*، مرجان خان محمدی، حسن سجادزاده صفحات 47-60

    معماری بومی ایران گنجینه ای ارزشمند از معیارها و روش های طراحی را شکل می دهد که متناسب با ویژگی های جغرافیایی، فرهنگی، معیشتی و اقلیمی، باتوجه به امکانات موجود شکل گرفته و همزیستی انسان و محیط زیست به عنوان یک رابطه دو جانبه را درک می کند؛ این در حالی است که سرعت تغییر در بافت قدیم شهرها ما را با عدم وجود این آثار در آینده ای نه چندان دور مواجه خواهد کرد. این امر لزوم ثبت الگوهای این معماری و شناخت و کشف زوایای پنهان فرمی، عملکردی و اقلیمی و بوم گرایی مساکن بومی را بیش ازپیش نمایان می سازد. در زمانی که عدم استفاده از تناسبات و اصول و قواعد کاربردی در ساختمان به امری عادی تبدیل شده، پژوهش در حوزه معماری بومی و کشف تناسبات و اصول کاربردی و گونه شناسی می تواند به درک بهتر فضا و دستیابی به الگوهای طراحی کاربردی بینجامد. باتوجه به مغفول ماندن اقلیم سرد در پژوهش ها، این پژوهش قصد دارد که با بررسی کالبدی فضای پر و خالی مسکونی در این اقلیم، به گونه شناسی آن بپردازد و از این راه مشخصه های این معماری بررسی گردد. محدوده پژوهش خانه های بومی تبریز با قدمت قاجار تا پهلوی است. در بخش نظری با ابزار کتابخانه ای و با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی چهارچوب نظری ارایه و در مرحله بعد به مطالعه نمونه ها و برداشت و تحلیل فرمی، تناسبات کالبدی و گونه شناسی شکلی - اقلیمی فضای پر و خالی پرداخته شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، منابع، اسناد، کروکی و نقشه های خانه های بومی به روش مطالعات میدانی و تحلیل فرمی یافته ها است. نتایج حاصل شده نشان می دهد فضای پر و خالی مسکونی تبریز مبتنی بر اصول بوم گرایی بوده و همچنین وجود یک نسبت مشخص در خانه های بومی را نمایان می کند. همچنین بیشترین فراوانی جهت گیری ها از 10 درجه جنوب شرقی تا 20 درجه جنوب غربی و همچنین خانه های یک جبهه و دوطبقه تراکم است.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، فضای پر و خالی، مسکن، بوم گرایی
  • نفیسه مرصوصی، منوچهر حبیبی*، اسماعیل علی اکبری صفحات 61-76

    بافت قدیمی، محدوده ای از شهر است که علی رغم داشتن مولفه های اکولوژیکی (بومی)، فرهنگی، اجتماعی و تاریخی، به دلیل قدمت، فقدان زیرساخت های مناسب، عدم استحکام ساختمان ها، محدودیت های کالبدی مانند شبکه معابر کم عرض، مسایل اجتماعی و میزان جرم و بزهکاری بالا و آلودگی های زیست محیطی، با بی ثباتی و تنزل کیفیت های محیطی مواجه است. در کشور ما همچون سایر کشورها بافت های فرسوده و غالبا قدیمی در شهرها با مسایل چندبعدی و بسیار پیچیده مواجه اند و طرح های زیادی در رابطه با بازآفرینی در بافت های قدیم شهری انجام شده که متاسفانه اکثر آن ها به دلایل عدم توجه صحیح تهیه کنندگان طرح ها به مسایل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و عدم استفاده از قابلیت های فضایی - کالبدی موفق نبوده اند. در این تحقیق سعی شده با استفاده از اسناد و مدارک، آمار و اطلاعات موجود در منابع علمی و همچنین مصاحبه با سرپرستان خانوارهای ساکن در بافت فرسوده، صاحب نظران، مدیران و کارشناسان مرتبط با مباحث معماری، اجتماعی که حجم نمونه برای سطح اطمینان 95 درصد و احتمال خطای 5 درصد برابر با 417 نفر بوده و سعی شده است با به کارگیری تکنیک سلسله مراتبی فازی مدل AHP در مرحله اول مناطق فرسوده را ازلحاظ شدت فرسودگی اولویت بندی نموده و در مرحله بعد نیز با استفاده از مدل SWOT بعد از شناسایی نقاط قوت و ضعف این مناطق با تاکید بر مسایل فرهنگی و اجتماعی و زیست محیطی راهکارهای مناسب برای برون رفت از مشکلاتی همچون کمبود سرانه آموزشی، ورزشی، بهداشتی، عدم همخوانی و هماهنگی ساخت وسازهای جدید با بافت و ابنیه تاریخی بتوان با افزایش کیفیت زندگی در جهت بالا بردن منزلت اجتماعی بافت و بازگشت ساکنان قدیمی به آن حرکت نمود.

    کلیدواژگان: طرح های ساماندهی- بافت بخش مرکزی- رویکرد بازآفرینی شهری پایدار، مدل AHP، مدل SWOT
  • مرتضی باقری طهرانی، حمیدرضا عامری سیاهویی*، سعید پیری، زهیر متکی صفحات 77-90

    مسکن موقت پس از سانحه یکی از چالش های آمادگی در برابر سوانح در هر کشور است؛ چراکه، نیاز اساسی به مسکن موقت پایدار، مقرون به صرفه و کارآمد وجود دارد. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تولیدات علمی حوزه مسکن موقت پس از سانحه با تمرکز بر حوزه معماری و با استفاده از روش علم سنجی و تحلیل محتوا، تکنیک بررسی سیستماتیک و هم رخدادی واژگان کلیدی انجام شد. جستجو بر اساس منابع پایگاه های اطلاعاتی «اسکوپوس»، «ساینس دایرکت» و «گوگل اسکولار» انجام گرفت. پس از بازبینی تمامی 176 منبع به دست آمده توسط مرور سیستماتیک، 71 منبع با متن کامل وارد مرحله ارزیابی شدند. مصورسازی و ترسیم نقشه های حاصل از اتصال داده های مستخرج از پایگاه ها، نقشه های حاصل از همکاری نویسندگان و هم تالیفی کشورها با بهره گیری از نرم افزار «وی.او.اس.ویویر» خوشه بندی و ترسیم شدند. یافته های حاصل از نقشه هم رخدادی واژگان کلیدی، درمجموع 4 خوشه را در این حوزه شناسایی نمودند که واژگان «مدیریت بحران»، «سوانح طبیعی»، «توسعه پایدار»، «زلزله»، «تصمیم گیری» جزء واژگان پرتکرار و واژگانی نظیر «آسیب پذیری»، «برنامه های مسکن»، «بهره وری انرژی»، «طراحی» و «تحقیق رفتاری» در زمره واژگان با بسامد پایین بودند. مجلات برتر با بیشترین انتشار در حوزه فعالیت مسکن موقت پس از سانحه از ابعاد مختلفی همچون تعداد انتشار، درجه تاثیرگذاری هر مجله، رتبه مجلات در نظام رتبه بندی سایمگو در سال 2020 و شاخص هرش موردبررسی قرار گرفتند. کشورهای «آمریکا»، «اسپانیا»، «ایتالیا»، «ترکیه» و «ایران» بیشترین تعداد انتشار را داشتند. عوامل اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی با درصد فراوانی 30%، 24% و 22% بیشترین عوامل بررسی شده در میان تولیدات علمی بودند. بیشترین رویکردهای به کاررفته، رویکرد مدیریتی و تکنیکی با درصد توزیع 41/54% و 83/32% بودند. یافته های این پژوهش علاوه بر نشان دادن نقش کم رنگ معماران در فرایند مسکن موقت، بر لزوم پرداخت به حوزه طراحی، دانش برنامه ریزی، علوم رفتاری و بهینه سازی انرژی در ایران و سطوح جهانی و آغاز تولیدات علمی برای معماران و شهرسازان در مطالعات آتی در برنامه ریزی های مدیریت بحران تاکید می نمایند.

    کلیدواژگان: هم رخدادی واژگان، مسکن موقت، سانحه، سیستماتیک، معماری
  • زهره غفوری فرد، محمدمهدی خبیری* صفحات 91-105

    ایران در استفاده از خشت در معماری و ساخت وساز، از کهن ترین کشورهای جهان محسوب می شود؛ به طوری که اکثر سازه های معماری و خانه های روستایی در این کشور، با استفاده از خشت ساخته شده اند که توجه بسیاری از گردشگران را به خود جذب کرده است. امروزه با پیشرفت علم و فناوری و باتوجه به فراوانی مصالح خشتی و از طرفی اهمیت جایگاه گردشگری در کشور ایران، استفاده از خشت، شیوه ای که سالیان درازی است در ساختارها و معماری کشور نقش داشته، به شدت موردتوجه قرارگرفته است. ازآنجاکه رنگ تیره روسازی های متداول ازجمله روسازی آسفالتی با رنگ بناهای معماری - تاریخی خشت و گلی روستا همخوانی ندارد و از زیبایی آن می کاهد؛ در این پژوهش سعی شده است عملکرد خشت تثبیت شده با سیمان و آهک به منظور استفاده از آن در روسازی پیاده روها و معابر بافت روستایی با بار ترافیکی کم موردبررسی قرار گیرد. بدین منظور نمونه های بلوک خشتی از خاک ماسه رس دار ساخته شد و با درصدهای متفاوت سیمان و آهک تثبیت شد و سپس تحت آزمایش درصد جذب آب، مقاومت فشاری، مقاومت خمشی، مقاومت لغزشی و درنهایت تعیین مدول الاستیسیته قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که در خصوص تثبیت با سیمان، با افزایش درصد سیمان از 5 درصد تا 15 درصد میزان جذب آب و اصطکاک به ترتیب حدود 17 و 14 درصد کاهش می یابد و با افزایش درصد سیمان از 5 درصد به 15 درصد در مدت عمل آوری 3 روزه، مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و مقاومت فشاری به ترتیب حدود 11، 89 و 92 درصد افزایش می یابد. در خصوص تثبیت با آهک، با افزایش درصد آهک به 8 درصد میزان جذب آب و اصطکاک به ترتیب حدود 6 و 18 درصد کاهش می یابد. همچنین با افزایش درصد آهک از 4 درصد به 8 درصد در مدت عمل آوری 3 روزه، مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و مقاومت فشاری به ترتیب حدود 99، 96 و 115 درصد افزایش می یابد. همچنین نتایج نشان می دهد که علاوه بر مقدار ماده تثبیت کننده، مدت زمان عمل آوری در مقاومت فشاری نمونه ها موثر است.

    کلیدواژگان: بافت سنتی خشتی، بلوک خشتی، روسازی پیاده رو، مواد افزودنی، معابر روستایی
|
  • Abolfazl Heidari*, Jamshid Davtalab, Mohammadali Sargazi Pages 3-16

    The air flow in Sistan Region depends on the direction, speed, and continuation of the winds known as the “120-day winds of Sistan”. These winds blow over the settlements of the region every year from the beginning of June to the end of September with the dominant direction from northwest to southeast. In recent years, there has been a notable increase in the amount of dust and sand transport in residential areas due to climate change and the drying up of Hamoun Lake upstream of these settlements. Identifying local knowledge and implementing proper responses to the behavior and mechanism of natural phenomena in Sistan, especially sandstorms, based on physical-structural planning can have several social, economic, and physical benefits for the residents of the region. This study is applied research with a descriptive-statistical methodology. The statistical population of the study consisted of Tembaka and Dehkol villages in Hamoun County. According to the latest population and housing census, a total of 703 people constituting 244 households live in these two villages. The sample population consisted of 242 individuals and the size of the sample population was calculated by the Cochran’s formula. The one-sample t-test was used to analyze the research findings. The results showed that the high degree of air dryness/low humidity (mean value=4.265) is the most important reason for the sand transport in the studied villages. The most tangible effect of the sand transport on the physical structure of the rural settlements is the formation of heavy dusts in the direction of the prevailing winds (mean value=4.221). Building houses outside the movement path of sand with the mean value of 4.228 is a key strategy to deal with sand transport in the region. Planting trees, especially tamarisk (Gaz), in the northern side of the lands (mean value=4.275) is the most important economic strategy to deal with the problem. Removing the wind-blown sands from the main canals (mean value=3.787) is the most important infrastructural strategy to deal with sand transport in the physical structure of the studied villages.

    Keywords: indigenous-local patterns, storm, Tembaka, Dehkol, Hamon
  • Mahdieh Mirmiran, Masoumeh Fotokian* Pages 17-32

    Having a mild and humid climate, Gilan province is closer to the comfort zone than other regions of Iran. In addition, the use of radiation, wind, precipitation, and humidity components in the spatial organization of vernacular houses has led to the formation of a semi-open space next to the closed space. In general, in this climate architecture style, there is no clear border between these spaces. In the vernacular houses of these regions, there have long been ways of construction and proportions in each of the four climate zones: coastal, foothills, plains, and mountains, which made it possible to create a place for comfortable living by using passive systems. Therefore, in the current situation and considering the unfavorable environmental situation and global energy issue, this type of design stands out. This study aims to make better use of the climatic condition in the design of the house in search of an answer to the question, what is the relationship between the ratio of closed and semi-open space with the range of comfort? And what proportion of the two semi-open and closed spaces, in the houses of coastal and mountain areas, is closer to the comfort zone? This research is of the correlation type. Observation and field sampling is used for data collection, and inductive reasoning for data analysis. The article first investigates and analyzes how climatic components affect the comfort optimization of houses; Then, by random sampling, it analyzes and evaluates the relationship between the ratio of closed to semi-open space with the range of comfort in the houses of the two regions. The results show that the semi-open space occupies a significant percentage of the area of ​​the houses in the coastal and foothill zones. The difference in the width, length, and height as well as the orientation of the porch in these two areas is due to the difference in microclimate of the two areas, and the vernacular architecture has improved the thermal comfort of the residents of the houses by harmonizing with the special climatic conditions of each area. In foothill houses, the ratio of closed to semi-open spaces is 3.63 on average, and in coastal houses, this ratio is 1.47. Thus, it can be concluded that if this ratio is considered in contemporary houses, more comfort will be obtained

    Keywords: closed space, semi-open space, comfort zone, foothill house, beach house
  • Somayyeh Haghroosta, Mojtaba ‪Rafieian*, Esfandiar Zebardast Pages 33-46

    Studying the housing market at the national level does not necessarily reflect the characteristics of this market at the regional level. Therefore, the concept of submarkets or housing submarkets was proposed by researchers. Housing submarkets are a set of dwellings that have similar characteristics. They are reasonably close substitutes for one another, yet relatively poor substitutes for dwelling in other submarkets. Identifying housing submarkets makes it possible to predict housing prices more accurately. Moreover, it helps planners and policymakers to make better decisions. Despite the importance of this issue, few studies have analyzed housing submarkets in developing countries. In this article, spatial analysis of housing submarkets in 22 districts of Tehran City has been considered. The results of two stages of factor analysis on 22 variables consisting of housing structure and characteristics of housing supply and demand variables show a significant relationship between 21 variables. These variables have been reduced to 6 factors: price and ownership of housing, ability to provide housing, land and housing supply, spatial characteristics, environmental characteristics, and welfare status of households. Then, the districts of Tehran are divided into 5 clusters of the housing submarket by cluster analysis. Comparing the average variables in different submarkets will clarify a huge difference between them. So that the average price of each square meter of residential land and each square meter of residential infrastructure in submarket 1 is 5.7 times and 3.4 times that of submarket 5, respectively. Location indicators also show significant differences between submarkets. It seems that the difference in the level of facilities and services is one of the determining factors of housing prices in Tehran. Submarkets with higher housing prices have higher facilities and services. Therefore, it is not possible to plan for all regions with the same policy, and the difference in housing characteristics in submarkets should be taken into consideration.

    Keywords: submarket, housing, Tehran, factor analysis, cluster analysis.​​​​​​​
  • Behnoush Amir, Seyed Majid Mofidi Shemirani*, Marjan Khanmohammadi, Hassan Sajadzadeh Pages 47-60

    The vernacular architecture of Iran is a valuable treasure of design criteria and methods that have been formed in accordance with the geographical, cultural, livelihood, and climatic characteristics, based on the available facilities, and addresses the coexistence of humans and the environment as a two-way relationship; while the speed of change in the old fabric of cities makes us face their absence in the near future. This highlights the need to record traditional architectural pattern and to identify and discover the hidden form, function, climate, and ecological aspects of traditional houses. At a time when not using proportions and practical principles and rules in building has become widespread, researching vernacular architecture, and discovering proportions and practical principles and typology can lead to a better understanding of space and achieving practical design patterns. Due to limited research on cold climate, this study aims to investigate the typology of the filled and empty residential space in this climate to explore the characteristics of this architecture style. The scope of the research is vernacular houses of Tabriz dating from Qajar to Pahlavi. The theoretical framework is first presented using desk research and a descriptive-analytical method, and then the study of samples and the collection and analysis of form, physical proportions, and typology of the shape-climate of the filled and empty space have been discussed. For collecting data, sources, documents, sketches, and maps of vernacular houses, field studies and formal analysis of findings is used. The results show that the full and empty residential space of Tabriz is based on ecological principles, and also shows the existence of a specific ratio in vernacular houses. Moreover, the most frequent orientations are from 10 degrees southeast to 20 degrees southwest, as well as one-front and two-story houses.

    Keywords: typology, full space, empty space, housing, ecology
  • Nafiseh Marsousi, Manoocherr Habibi*, Esmaeil Aliakbari Pages 61-76

    The old urban fabric is an area of the city that despite having ecological, vernacular, cultural, social, and historical components faces instability and degradation of environmental qualities due to age, lack of suitable infrastructure, lack of building strength, physical limitations such as narrow roads, social issues, high crime rate, and environmental pollution. In Iran, as in other countries, deteriorated and often old urban fabric face multidimensional and very complex issues. Many projects have been developed to regenerate the old urban fabric, which unfortunately most of them fail due to the lack of paying attention to cultural, social, economic, and no use of physical-spatial potentials. This research uses the documents, statistics, and information available in scientific sources, as well as interviews with the heads of households living in deteriorated urban fabric, experts, managers, and professionals related to architectural and social issues. The sample size for a confidence level of 95% and the error probability of 5% is equal to 417 people. The deteriorated areas were prioritized in the first stage by using the fuzzy hierarchical technique of the AHP model. Then by using the SWOT model and identifying the strengths and weaknesses by emphasizing the cultural, social, and environmental issues, suitable solutions are proposed to overcome problems such as the lack of education, sports, and health space per capita, lack of compatibility and coordination of new constructions with the historical context and buildings, aiming to increase the quality of life and raise the social status of the context and return of former residents.

    Keywords: sustainable urban regeneration, central zone fabric, organization plan, AHP model, SWOT model
  • Morteza Bagheri Tehrani, Hamidreza Ameri Siahooei*, Saeid Piri, Zohayr Mottaki Pages 77-90

    Post-disaster temporary housing is one of the challenges of disaster preparedness in every country; because there is a basic need for sustainable, affordable, and efficient temporary housing. This study aims to evaluate the scientific products in post-disaster temporary housing, focusing on architecture and using scientometric methods and content analysis, systematic review, and co-occurrence of keywords techniques. The search is based on Scopus, Science Direct, and Google Scholar databases. After reviewing all 176 sources obtained by a systematic review, 71 full-text sources entered the evaluation phase. Illustrations and mapping resulting from the co-occurrence of data extracted from databases and maps from the co-authorship of countries and scholars were clustered and plotted using VOS Viewer software. The findings identified a total of 4 clusters in this field: the words "crisis management", "natural disasters", "sustainability development", "earthquake", "decision making" are among the most frequent, and words such as "vulnerability", "housing programs", "energy efficiency", "design" and "behavioral research" were among the keywords with low frequency. The countries of United States, Spain, Italy, Turkey, and Iran had the highest number of publications. Social, economic, and environmental factors with a frequency of 30%, 24% and 22% were the most studied factors among scientific products. The most used approaches were managerial and technical, with 54.41% and 32.83%. The findings of this study emphasize the need to pay attention to design, planning and behavioral sciences, and energy optimization in Iran and at global level, and start scientific production for architects and urban planners in future studies in disaster management planning, besides showing the limited role of architects in the process of temporary housing.

    Keywords: co-occurrence keywords, temporary housing, disaster, systematic, architectureure
  • Zohrah Ghaforifard, MohammadMehdi Khabiri* Pages 91-105

    Iran is one of the oldest countries in the world in using adobe in construction. Most of the architectural structures and rural houses in this country are made of adobe which have attracted the attention of many tourists. Today, with the advancement of science and technology and the abundance of adobe materials and the importance of tourism in Iran, the use of adobe block, a method that has played a role in the structures and architecture of the country for many years, has been given great attention. Since the dark color of conventional pavements, including asphalt pavements, does not match the color of the adobe and mud architectural-historical buildings of the village and affects its beauty; this study tries to explore the performance of adobe block stabilized with cement and lime to be used in paving sidewalks in rural areas with low traffic load. To this end, different adobe blocks were made of clay sand soil and fixed with different percentages of cement and lime and then tested for water absorption percentage, compressive strength, flexural strength, slip resistance and finally the modulus of elasticity. The results showed that in the case of cement stabilization, with increasing the percentage of cement from 5% to 15%, the amount of water absorption and friction decreases by about 17% and 14%, respectively, and with increasing the percentage of cement from 5% to 15% during a 3-day curing, flexural strength, modulus of elasticity and compressive strength increase by about 11, 89 and 92%, respectively. Regarding lime stabilization, by increasing the percentage of lime to 8%, the amount of water absorption and friction decreases by about 6 and 18%, respectively. Also, by increasing the percentage of lime from 4% to 8% during a 3-day curing, flexural strength, modulus of elasticity and compressive strength increase by about 99, 96 and 115%, respectively. Furthermore, the results show that in addition to the amount of stabilizer, the curing time is effective in compressive strength of samples.

    Keywords: additive, adobe block, rural thoroughfare, sidewalk pavement, traditional adobe texture.ares