فهرست مطالب

اقتصاد پنهان - سال ششم شماره 26 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه اقتصاد پنهان
سال ششم شماره 26 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جهان ناصری صفحات 7-28

    امر قاچاق به خصوص قاچاق کالا و ارز، قطعا هزینه های انسانی و اقتصادی سنگینی برای کشور به دنبال دارد و به ویژه به نظام اقتصادی کشور لطمات جبران ناپذیری وارد می سازد. سازمان تعزیرات حکومتی بعنوان یکی از نهادهای تخصصی (شبه قضایی) زیرمجموعه قوه مجریه بر اساس ماده واحده قانون اصلاح قانونی تعزیرات حکومتی مصوب 19/7/73 مجمع تشخیص مصلحت نظام وظیفه رسیدگی به تخلفات اقتصادی و حفظ عدالت اقتصادی، جلوگیری از اجحاف و تبعیض در عرصه داد و ستد و حمایت از حقوق مصرف کننده را بر عهده دارد. صلاحیت رسیدگی به جرایم قاچاق کالا و ارز تحت شرایطی از اوایل سال 1374 با تصویب قانون نحوه اعمال تعزیرات حکومتی راجع به قاچاق کالا و ارز به این سازمان تفویض شد و پس از آن قانون گذار در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 دادسرا و دادگاه انقلاب و سازمان تعزیرات حکومتی را مراجع صالح رسیدگی در پرونده های قاچاق کالا و ارز اعلام و به موجب ماده 44 صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی در برخورد با پرونده های قاچاق کالا وارز را مادامی دانسته است که جرایم سازمان یافته و حرفه ای نبوده و مستلزم مجازات «حبس» یا «انفصال از خدمت دولتی» نباشد، در غیر این صورت رسیدگی به این پرونده ها در صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب خواهد بود. لذا در این مقاله برآنیم میزان تداخل اختیارات سازمان تعزیرات حکومتی با سایر مراجع قضایی در رسیدگی به جرم قاچاق کالا و ارز را مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای تنظیم شده است.

    کلیدواژگان: سازمان تعزیرات حکومتی، قاچاق کالا و ارز، صلاحیت، مجازات، مراجع قضایی
  • حسن محسنی صفحات 29-43

    اختلاف برداشت ها و تفاوت نگرش ها درمقوله مبارزه فراگیر، مستمر و نهادینه شده با قاچاق کالا و ارز در ایران باعث ناکارآمدی سیاست ها، برنامه ها و اقدامات شده و راهکارهای مقطعی، متزلزل مدیریت ها و فقدان ثبات لازم موجب خنثی سازی فرآیند مبارزه با قاچاق کالا و ارز را فراهم می شود. شاهد این مدعا را می توان نه تنها عملکرد سال های اخیر قلمداد کرد بلکه سیر صعودی قاچاق کالا به کشور و واردات بی رویه کالاهای مصرفی و لوکس و مهم تر از همه فرهنگ تجمل گرایی و توفیق نیافتن کارخانجات و کارگاه های داخلی دید.در این مقاله ضمن ارایه تعاریف مختلف از قاچاق به این تعریف اشاره شد که قاچاق کالا یعنی هرگونه جابه جایی کالا بدون نظارت دولت و قوانین گمرکی و با توجه به این تعریف زمینه های رواج قاچاق درچهار بخش اقتصادی، قانونی، فرهنگی و نظارتی بررسی شد و آثاری که از این امر بر اقتصاد و فرهنگ و امنیت مملکت مترتب بود، معرفی شدند. ضمن این که در آخر مقاله به راه حل ها و تغییرات لازم در ساختار اقتصادی و نظارتی کشور اشاره شد. امید است که گام کوچکی در شناسایی مشکلات برداشته باشم.

    کلیدواژگان: پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، پدیده، قاچاق
  • رقیه کرامتی نیا صفحات 45-66

    در میان کشورهای منطقه، روسیه کشوری است که در حوزه اقتصادی و تا اندازه ای قاچاق کالا شباهت های متعددی با ایران دارد. تقریبا 80 درصد درآمد ارزی این کشور از محل فروش نفت و گاز و صنایع وابسته به آن تامین می شود و بخش عمده اقتصاد این کشور در تصدی دولت است. عرضه سوخت در این کشور به درجه ای کمتر از آنچه در ایران جاری است از یارانه دولتی برخوردار و در حوزه قاچاق کالا نیز اگرچه این کشور عضو سازمان تجارت جهانی شده و طبق تعهداتش در مسیر کاهش تعرفه ها قرار گرفته لیکن این کشور به دلیل گستردگی مرزهای جغرافیایی اش، همسایگی با چندین کشور و توسعه نیافتگی محیط های مرزی اش به نوعی با پدیده قاچاق کالا دست به گریبان است.طبق ارزیابی کارشناسان روسی، در حال حاضر گستردگی اقتصاد سایه در روسیه تقریبا 25 تا 30 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می دهد. البته لازم به ذکر است که قاچاق کالا تنها یکی از عناصر اقتصاد سایه است از دیگر اجزاء آن می توان از تجارت اسلحه، انسان، مواد مخدر، اختلاس، پولشویی و... نام برد. پژوهش حاضر، قصد دارد تا پس از توصیف وضعیت قاچاق کالا در روسیه و تجربه دولت این کشور پیرامون مبارزه با این مساله را مورد واکاوی قرار دهد.

  • علی محمد احمدی*، حسن محمد غفاری، رضا وفایی یگانه صفحات 67-100

    یکی از دلایلی که همواره در بررسی علل قاچاق مورد توجه قرار می گیرد وجود تقاضا برای کالای قاچاق است. نکته قابل توجه در مقوله تقاضا این است که تقاضای کالاها ریشه در سطح و الگوی مصرف یک جامعه دارد. در ایران سطح و ترکیب تقاضا برای کالای قاچاق به عنوان جزیی از مخارج مصرفی کشور همواره در طول سال های گذشته رو به رشد بوده است که وجود این مساله ارتباط ورود کالای قاچاق به داخل کشور را با مصرف و شکل الگوی مصرف در جامعه پیوند می زند. نگاهی به عملکرد اقتصاد ایران نشان می دهد که هم زمان با تغییر سطح و الگوی مصرف در کشور، تقاضا برای کالاهای خارجی -چه از طریق واردات رسمی و چه از طریق واردات غیررسمی- افزایش داشته است. در این مطالعه با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و یک نگاه آماری و نگاهی به تحولات الگوی مصرف در کشور در طول سال های گذشته نشان می دهد که عواملی از جمله افزایش مراوات بین المللی، افزایش مقدار و سهم درآمدهای نفتی در درآمد ناخالص داخلی و درآمدهای بودجه دولت، رشد نقدینگی، بر هم خوردن توزیع درآمد و ثروت در کشور و سیاست های ارزی و تجاری کشور، ارتباط هم سویی با شکل گیری الگوی مصرف برون زا و افزایش تقاضای کالاهای خارجی داشته است. از سوی دیگر اعمال محدودیت های تجاری از سوی دولت سبب شده است که ورود کالاهای مورد تقاضا به کشور از شیوه های رسمی با محدودیت هایی مواجه بوده، لذا ورود این کالاها به داخل کشور از کانال های غیررسمی و قاچاق صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: مصرف، الگوی مصرف، قاچاق کالا، واردات
  • جمال بیگی*، رزاق خوشیاری صفحات 104-130

    تمام کشورهای جهان متناسب با سیستم اقتصادی خود، مقررات خاصی را در خصوص نحوه ورود و خروج کالا تعیین می نمایند. قاچاق کالا از جمله جرایم اقتصادی است که به جهت اخلال در نظام اقتصادی و نقصان درآمدهای دولت، جرم انگاری شده است. با توجه به درگیر بودن کشور ما با این جنایت سازمان یافته، جا دارد ضمن تعریف و  تبیین مبانی و ارکان قاچاق کالا و آسیب شناسی قوانین مرتبط، تعامل آن با سایر جنایات سازمان یافته و تروریسم، شناسایی و بررسی شود.هم چنین بررسی ایرادها و نقاط ضعف و راه حل های رفع آن ها در قوانین موضوعه با بهره گیری از یافته های علوم جنایی، به منظور رسیدن به یک سیاست جنایی منسجم و کارآمد جهت پیشگیری و مقابله با قاچاق کالای سازمان یافته و تامین مالی اهداف تروریستی، از مسایل طرح شده در این مقاله خواهد بود.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، جنایت سازمان یافته و تروریسم
  • حسین عسکری پورگلویک*، محمدعلی رحیمینژاد، احمد کاظمی گرجی صفحات 131-147

    قاچاق کالا و ارز به عنوان آفتی مخرب و پرهزینه گریبانگیر اقتصاد بسیاری از کشورها و همچنین کشور عزیزمان ایران است. برای کنترل این آفت، شناسایی عواملی که می توانند بر این مقوله اثرگذار باشند راهکاری معقول به نظر می رسد. در پژوهش حاضر تلاش شده تا تاثیر ارزش های دینی بر کنترل و کاهش قاچاق کالا در مرزهای استان سیستان و بلوچستان مورد بررسی قرار گیرد.روش تحقیق در پژوهش حاضر با توجه به موضوع، اهداف و سوالات تحقیق توصیفی، پیمایشی و اسنادی است و واحد تحلیل مردم شهرهای زاهدان، زابل، خاش، سراوان، سرباز و چابهار هستند. بر همین اساس و با استناد به فرمول کوکران، 1200 نفر از مردم این شهرها به روش نمونه برداری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها در این تحقیق از پرسشنامه ای محقق ساخته با ضرایب آلفای 91/0 و مطالعات کتابخانه ای و به منظور آزمون فرضیات تحقیق از آزمون آماری t استفاده شده است.در فرضیه اول این پژوهش تاثیر ارزش های دینی بر کنترل قاچاق و در فرضیات فرعی آن تاثیر ابعاد پنج گانه  ارزش های دینی (بعد عبادی، اعتقادی، اخلاقی، اقتصادی و اجتماعی) و کنترل قاچاق در شهرهای مرزی استان سیستان و بلوچستان مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که ارزش های دینی بر کنترل قاچاق تاثیرگذار هستند. همچنین در بررسی فرضیات فرعی تحقیق مشخص شد که همه فرضیات فرعی تحقیق مورد تایید قرار گرفته اند. یعنی همه ابعاد زیرمجموعه ارزش های دینی بر کنترل قاچاق تاثیرگذار هستند. در انتها تلاش شده با استناد به یافته های پژوهش حاضر پیشنهاداتی جهت بهبود روند کنترل و کاهش قاچاق کالا با تاکید بر ارزش های دینی ارایه شود.

    کلیدواژگان: ارزش ها، ارزش های دینی، قاچاق کالا و ارز
|
  • Jahan Naseri Pages 7-28

    The smuggling of smuggling goods and currency, of course, has a lot of human and economic costs to the country, and in particular the economic system of the country has irreparable consequences. Organization of Tahtian government as one of the specialized (quasi-judicial) bodies subordinate to the executive branch on the basis of the unified article of the law on the amendment of the law of government sanctions, approved on 7/19/73 of the Expediency Council, the task of investigating economic violations and the maintenance of economic justice, the prevention of extortion and discrimination in The field of trade and consumer protection. The jurisdiction to deal with smuggling of goods and currency under conditions from the beginning of 1995 was passed by the law on the application of government sanctions on smuggling of goods and currency, and then the legislator passed the law on combating smuggling of goods and currency, approved by 1392 courts and courts The Revolution and the Government Organization of Public Injuries have been declared competent by the competent authorities in the cases of smuggling of goods and currency, and, under Article 44, the authority of the State Institutions for the treatment of drug trafficking incase is considered by the Organization not to be an organized and professional crime and requires the punishment of " Imprisonment "or" disengagement from state service "; These cases will be in the jurisdiction of the Prosecutor's Office and the Revolutionary Court. Therefore, in this article we are going to examine the degree of interference of the authority of the organization of state sanctions with other judicial authorities in the investigation of the crime of smuggling goods and currency. This research is descriptive-analytic and based on library studies.

    Keywords: : government government sanctions, smuggling goods, currency, Jurisdiction, penalties, judicial authorities
  • Hasan Mohseni Pages 29-43

    The difference of perceptions and the attitudes in the category of comprehensive, continuous and institutionalized fight against the smuggling of goods and currency in Iran causes the ineffectiveness of policies, programs and measures. In addition, the temporary solutions, shaky managements and the lack of necessary stability neutralize the process of combating the smuggling of goods and currency. The witness of this claim can be not only the performance of recent years, but also the upward trend of smuggling goods into the country and the excessive import of consumer and luxury goods, and most importantly, the culture of luxury orientation and the failure of domestic factories and workshops.In this article, while presenting different definitions of smuggling, we address one of the definitions which says smuggling is any movement of goods without the supervision of the government and customs laws, and according to this definition, we study the areas of prevalence of smuggling in four economic, legal, cultural and regulatory sections and present the effects of this phenomenon on the country's economy, culture and security. additionally, at the end of the article, solutions and necessary changes in the economic and regulatory structure of the country will be mentioned. I hope this article would be a small step in identifying the problems in this regard.

    Keywords: Economic, Social Consequences, Smuggling
  • R .Keramatinia Pages 45-66

    Among the countries of the region, Russia shares many similarities with Iran on the economic field and to some extent on the smuggling of goods. Almost 80% of the country's foreign exchange income is provided by the sale of oil and gas and related industries, and the main part of the country's economy is state-owned. Fuel supply in this country is subsidized by the government to a lesser degree than what is currently in Iran. Although this country has become a member of the World Trade Organization which according to its commitments, it is reducing tariffs, it is somehow struggling with the phenomenon of goods smuggling due to the extent of its geographical borders, neighborhood with several countries and the underdevelopment of its border areas. Currently, according to the assessment of Russian experts, the extent of the shadow economy in Russia is approximately 25-30% of the country's gross domestic product. It should also be noted that the goods smuggling is only one of the elements of the shadow economy; human smuggling, drugs smuggling, embezzlement, money laundering, etc. can be mentioned among its other elements. After presenting the situation of goods smuggling in Russia, this study aims to analyze the experience of the government in combating this problem.

  • Ali Mohammad Ahmadi *, Hasan Mohammad Ghafari, Reza Vafaei Yeganeh Pages 67-100

    The demand for smuggled goods is one of the considerable reasons in the study of the causes of smuggling is. It must be pointed out that demand for smuggled goods is rooted in the level and pattern of consumption in society. The level and composition of the demand for smuggled goods in Iran, as a part of the country’s consumption expenditures have always been growing over the past years, which links the entry of smuggled goods into the country with consumption and the shape of the consumption pattern in the society. Looking at the performance of Iran’s economy reveals that as the level and pattern of consumption in the country changes, the demand for foreign goods - both through official and unofficial imports – increases. This study, using a descriptive-analytical method and a statistical view as well as considering the changes in the consumption pattern in the country over the past years, shows that several factors such as the increase in international relations, the increase in the amount and share of oil revenues in the gross domestic revenue and government budget revenues, the growth of liquidity, the disruption in the distribution of income and wealth in the country, the country’s foreign exchange and trade policies have had aligned relationship with the formation of exogenous consumption patterns and the increase in demand for foreign goods. On the other hand, the application of trade restrictions by the government has imposed limitations on the entry of demanded goods into the country through official methods, therefore, such goods are imported into the country through unofficial channels and smuggling.

    Keywords: Consumption, Consumption Pattern, goods smuggling, Import
  • Jamal Beigi *, Razagh Khoshyari Pages 104-130

    All countries of the world set special rules on the entry and exit of goods according to their economic system. Since smuggling of goods as one of the economic crimes disrupts the economic system and reduces government revenues, it has been criminalized. Considering our country's involvement with this organized crime, it is necessary to identify and examine its interaction with other organized crimes and terrorism while defining and explaining the basics and elements of goods smuggling and the pathology of related laws.In addition, this article, among other things, examines  the problems, weak points and offer solutions to solve them using the statutes and findings of criminal sciences in order to achieve a coherent and efficient criminal policy to prevent and deal with organized goods smuggling and financing of terrorist goals.

    Keywords: goods smuggling, organized crime, terrorism
  • Ahamd Kazemi Gorji Pages 131-147

    Smuggling of goods and currency is a destructive and costly pest affecting the economy of many countries as well as Iran. To control this pest, identifying the factors that can affect this probem seems to be a reasonable solution. The aim of this study is to investigate the effect of religious values on the control and reduction of goods smuggling in the borders of Sistan and Baluchistan province.Considering the topic, objectives and research questions, the research method of this study is descriptive, survey and documental, and the unit of analysis is the people of Zahedan, Zabul, Khash, Saravan, Sarbaz and Chabahar cities. Referring to Cochran's formula, 1200 people from mentioned cities were selected by random sampling. To collect data in this research, a researcher-made questionnaire with alpha coefficients of 0.91 and library studies were used, and the t-test was employed to test the research hypotheses.In the first hypothesis of this research, the effect of religious values on the control of smuggling, and in its sub-hypotheses, the effect of the five dimensions of religious values (devotional, belief, moral, economic and social dimensions) and the control of smuggling in the border cities of Sistan and Baluchistan province have been investigated. The results of the research indicate that religious values  affect the control of smuggling. Also, after studying the sub-hypotheses of the research, all of the sub-hypotheses of the research have been confirmed. It means that all aspects of religious values have an influence on the control of smuggling. At the end, based on the findings of this research, suggestions have been made to improve the process of controlling and reducing the smuggling of goods with emphasis on religious values.

    Keywords: values, religious values, smuggling of goods, currency