فهرست مطالب

روشها و مدلهای روان شناختی - سال سیزدهم شماره 49 (پاییز 1401)

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال سیزدهم شماره 49 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نفیسه اجل لوییان*، فرشته کورنگ بهشتی، راضیه ابوترابی صفحات 1-16

    هدف مقاله حاضر بررسی نقش تعادل زندگی- کار و استرس شغلی در کیفیت زندگی زناشویی در بین پیراپزشکان که به علت مشکلات خانوادگی معمولا نمی توانند وظایفشان را در محیط کار پوشش دهند. این شرایط استرس زا در کیفیت زندگی زناشویی و تعادل کار- زندگی موثر بود که در مقاله حاضر بررسی متغیرهای در بین 480 پیراپزشک شاغل در شهر اصفهان که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای و فرمول کوکران 103 نفر انتخاب شد و از پرسشنامه های کیفیت زناشویی پری (2004)، مقیاس تعادل زندگی و کار فیشر (2003) و پرسشنامه استرس شغلی HSE (2009)، جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد. نتایج حاصل از برآورد مدل با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 نشان دادند، استرس شغلی و عدم تعادل کار- زندگی باعث کاهش کیفیت زناشویی می شود و هر واحد استرس شغلی و تداخل کار- خانواده، میزان کیفیت زناشویی را به ترتیب به اندازه 22/. و 31/. کاهش می دهد. همچنین، از بین متغیرهای پیش بین پژوهش و مولفه های آن، استرش شغلی و تداخل زندگی با کار بهترین پیش بینی کننده کیفیت زناشویی هستند و 14 درصد از تغییرات کیفیت زناشویی را در پیراپزشکان تبیین می کند. بنابراین می توان گفت، استرس شغلی و تداخل کار- خانواده،کیفیت زناشویی پیراپزشکان را تحت تاثیر قرار می دهد؛ بنابراین مدیر بیمارستان ها و درمانگران خانواده در برنامه ریزی و درمان به نقش استرش شغلی و تداخل زندگی- کار توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، تعادل زندگی-کار، کیفیت زناشویی، پیراپزشکان، اصفهان
  • کریم سواری*، رقیه تراهی، سکینه قنواتی صفحات 17-30
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه انعطاف پذیری خانواده و سرزندگی تحصیلی با میانجیگری نظم‏جویی ‏شناختی هیجان در دانش‏ آموزان مقطع متوسطه ماهشهر بود.

    روش

    جامعه آماری شامل تمامی دانش ‏آموزان دختر و پسر دوره اول و دوم متوسطه مدارس دولتی شهرستان ماهشهر در سال تحصیلی 1401-1400 بود که از میان آن ها تعداد 372 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه نظم‏ جویی شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001)، مقیاس سرزندگی‏ تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391) و پرسشنامه انعطاف پذیری خانواده شاکری (1382) بود. برای تحلیل داده های توصیفی و ماتریس همبستگی از نرم افزار SPSS نسخه 26 و برای آزمون فرضیه و مدل پژوهش با روش تحلیل مسیر از نرم افزار AMOS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ‏ها: 

    یافته ها نشان دادند که مدل پژوهش با داده های جمع آوری شده برازش مطلوبی دارد. انعطاف ‏پذیری خانواده دارای اثر مستقیم و مثبت بر سرزندگی‏ تحصیلی و نظم ‏‏جویی ‏شناختی هیجان دارای اثر مستقیم و مثبت سرزندگی تحصیلی بود. همچنین، انعطاف پذیری خانواده از طریق میانجیگری نظم‏ جویی شناختی هیجان بر سرزندگی تحصیلی اثر مثبت غیرمستقیم دارد.

    نتیجه ‏گیری:

     بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که به منظور افزایش سرزندگی‏ تحصیلی دانش آموزان باید به انعطاف ‏پذیری خانواده و نظم‏ جویی شناختی هیجان آن ها توجه کافی به‏ عمل آید.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری خانواده، سرزندگی تحصیلی، نظم جویی شناختی هیجان
  • هادی براتی، فریبا حسنی*، افسانه قنبری پناه، کامبیز پوشنه صفحات 31-42

    هدف از انجام این پژوهش بررسی ارزیابی مدل تحمل پریشانی بر اساس سبک زندگی ناخوشایند با میانجی گری تنظیم شناختی هیجان در پرستاران زن بیمارستان بود. طرح پژوهش همبستگی و از نوع مدلسازی معادلات ساختاری بود. این پژوهش با حضور 500 نفر به روش نمونه گیری در دسترس از بین پرستاران زن مشغول به کار در بیمارستان های شهر اصفهان در سال 1400 انجام شد. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از مقیاس تحمل پریشانی (simons & gaher 2005)، پرسشنامه سبک زندگی (Smith and Miller, 1988) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجانی (Garnefski and Kraaij, 2007) استفاده شد. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS تحلیل شد. نتایج نشان داد که سبک زندگی ناخوشایند و تنظیم شناختی هیجان ناسازگارانه بر تحمل پریشانی اثر مستقیم و منفی دارد (01/0>P). همچنین تنظیم شناختی هیجان سازگارانه بر تحمل پریشانی اثر مستقیم و مثبت دارد (01/0>P). همچنین بر اساس یافته‏ های این پژوهش، مدل اصلاح شده از برازش مطلوبی برخوردار بود. مدل مورد نظر از برازندگی مطلوبی برخوردار است و گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر تحمل پریشانی پرستاران زن است و مسیولان بیمارستان ها می توانند در راستای بهبود تحمل پریشانی پرستاران خود در دوران شیوع کرونا ویروس از نتایج این پژوهش استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، سبک زندگی ناخوشایند، تنظیم شناختی هیجان، پرستاران زن، کرونا ویروس
  • علیرضا همایونی، محمدحسین عبداللهی*، سهیلا هاشمی، ولی الله فرزاد، فریبرز درتاج صفحات 43-54
    هدف

    یادگیری زبان انگلیسی بمنظور برقراری ارتباط ملت ها با یکدیگر و نیز مبادله های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی در قرن حاضر بیش از پیش در کانون توجه قرار گرفته است. بنابراین، این پژوهش نقش واسطه ای اضطراب زبان در رابطه بین خلاقیت و هوش هیجانی با یادگیری زبان انگلیسی در دانش آموزان دوزبانه را مورد بررسی قرار داد.

    مواد و روش ها:

     روش پژوهش از نوع همبستگی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری تمامی دانش آموزان پسر دوزبانه ترکمن بودند که توجه به تعداد متغیرهای مشاهده شده و تخصیص ضریب 20 برای هر متغیر، 280 دانش آموز به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی خوشهای انتخاب شدند و به پرسش نامه های هوش هیجانی شاته و همکاران (1998)، خلاقیت عابدی (1372)، اضطراب زبان هورویتز و هورویتز (1985) پاسخ دادند. برای سنجش یادگیری زبان انگلیسی از نمره پایان ترم دانش آموزان استفاده شد. داده های بدست آمده با آزمون ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار های 24SPSS و23Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل پژوهش از برازندگی خوبی برخوردار هستند. خلاقیت و هوش هیجانی افزون بر اثرات مستقیم مثبت می توانند با واسطه گری اضطراب زبان به طور غیرمستقیم بر یادگیری زبان انگلیسی اثر بگذارند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان با تدوین برنامه هایی برای افزایش هوش هیجانی و خلاقیت اضطراب زبان را کاهش داده و به این ترتیب یادگیری زبان افزایش یابد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، هوش هیجانی، اضطراب زبان، یادگیری زبان انگلیسی، دوزبانه
  • سهیلا سبزی چی، ذبیح الله پیرانی*، فیروزه زنگنه مطلق صفحات 55-70

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل ساختاری بهزیستی ذهنی دانش آموزان بر اساس سرزندگی تحصیلی و خودناتوان سازی تحصیلی با میانجیگری ادراک نوجوان از شیوه های تربیتی والدین و با روش تحلیل مسیر انجام گرفت. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر در سال تحصیلی 99-1400 ناحیه 1 و 2 شهر اراک بود که در دوره دوم متوسطه مدارس دولتی رشته های ریاضی، تجربی و انسانی تحصیل می کردند و با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. تعداد افراد نمونه با در نظر گرفتن احتمال افت و نقص در تکمیل پرسشنامه ها، در نهایت 719 دانش آموز در نظر گرفته شد. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده، خود ناتوان سازی تحصیلی (ASHS) شوینگر و استینسمر پلستر ، بهزیستی ذهنی (SWS) کییز و ماگیار و جین ادراک نوجوان از شیوه های تربیتی والدین (pops) رابینز بود. داده های به دست آمده با روش مدل معادلات ساختاری از نوع متغییر مکنون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد سرزندگی و خودناتوان سازی تحصیلی بر بهزیستی ذهنی و ادراک نوجوان از شیوه های تربیتی والدین اثر مستقیم و معناداری دارند. همچنین اثر مستقیم متغیر میانجی بر بهزیستی ذهنی تایید شد. نتایج نشان داد که مدل ساختاری بهزیستی ذهنی دانش آموزان براساس سرزندگی و خودناتوان سازی تحصیلی با میانجیگری ادراک نوجوان از شیوه های تربیتی والدین، بهترین مدل برازش یافته با شاخص های برازش بکار رفته جهت استفاده در مدارس و مراکز به منظور افزایش بهزیستی ذهنی و سلامت روان می باشد.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، سرزندگی تحصیلی، خودناتوان سازی تحصیلی، ادراک نوجوان از شیوه های تربیتی والدین
  • ارزو دلفان بیرانوند*، خسرو رشید صفحات 71-92
    مقدمه

    این پژوهش با هدف ساخت، اعتبار یابی، رواسازی و هنجاریابی مقیاس نگرش اخلاقی در میان نوجوانان انجام شد.

    روش :

     پژوهش در دو مرحله انجام شد. در مرحله نخست (بخش کیفی)، ابتدا منابع و مبانی نظری موجود در زمینه نگرش و نگرش اخلاقی با روش تحلیل محتوا بررسی و مقوله بندی شدند. در مرحله دوم (بخش کمی)، براساس کدگذاری و تدوین مضامین اطلاعات حاصل از بررسی منابع، یک مقیاس 36 گویه ای برای اندازه گیری 3 عامل شناسایی شده ی شناختی، عاطفی و رفتاری ساخته شد. در این مرحله روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان شهر همدان در سال تحصیلی 1400-1401 بود. اندازه نمونه شامل تعداد 1093 نفر بودند که به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و مقیاس پژوهشگرساخته را تکمیل کردند. برای بررسی روایی ابزار از روش های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، روایی محتوایی، و روایی همزمان و برای بررسی پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ سود برده شد.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل عامل اکتشافی، مولفه های شناختی، عاطفی، و رفتاری را به عنوان 3 عامل مقیاس نشان داد. ضریب پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 94/0، و برای زیر مقیاس های شناختی، عاطفی، و رفتاری به ترتیب 83/0 ،90/0 ، 87/0 به دست آمد. اطلاعات هنجاری این مقیاس گزارش شده است.

    نتیجه گیری

    بر پایه یافته های پژوهش می توان گفت که مقیاس نگرش اخلاقی از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و می تواند در تمام سازمان ها به کار برده شود.

    کلیدواژگان: نگرش، اخلاق، نگرش اخلاقی، رفتار اخلاقی، نوجوانان
  • مهرداد سلیمی، هوشنگ جدیدی*، ذکر الله مروتی، علی تقوایی نیا صفحات 93-108

    هدف از پژوهش بررسی اثربخشی مدل علی مبتنی بر بهزیستی مدرسه بر رضایت تحصیلی دانش آموزان پایه سوم دوره متوسطه دوره اول شهرستان اسلام آباد غرب بود. بخش اول این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد که ارتباط بین متغیر پیش بین، ملاک و میانجی مورد بررسی قرار می گیرد.از لحاظ هدف بخش اول جزء تحقیقات توسعه ای و بخش دوم جزء تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری پژوهش حاضر جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پسر پایه نهم دبیرستان مشغول به تحصیل در دبیرستان های شهر اسلام آباد غرب در سال تحصیلی 1400-1399 بود. به منظور انتخاب اعضای گروه شرکت کننده با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران، تعداد 384 دانش آموز از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. روش گردآوری مطالب در این پژوهش به دو روش کتابخانه ای، میدانی و مصاحبه ای بود ابزارهای پژوهش در این تحقیق شامل پرسشنامه های استاندارد تنظیم هیجان گراس و جان (2014)، اضطراب امتجان فریدمن و همکاران (1997)، خودکارآمدی تحصیلی مورگان جینکر (1999)، هیجان تحصیلی پکران و همکاران (2005)، بهزیستی مدرسه کونو و همکاران (2002) و پرسشنامه رضایت تحصیلی هیوبنر (2001) بود. در ادامه داده ها با استفاده از روش آماری مدل سازی معادلات ساختاری و آزمون تحلیل کواریانس در نرم افزارهای SPSS و AMOS نسخه 23 در سطح خطای 05/0 انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد تنظیم هیجانی، اضطراب امتحان و خودکارآمدی تحصیلی با نقش میانجی هیجان های تحصیلی با بهزیستی مدرسه بر رضایت تحصیلی اثرگذار می باشد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، اضطراب امتحان، بهزیستی مدرسه، هیجان های تحصیلی، خودباوری تحصیلی
  • صغری استوار* صفحات 109-121
    مقدمه و هدف

    کروناویروس، یک بیماری حاد تنفسی، اولین بار در دسامبر 2019 در ووهان چین گزارش شد. ظهور مسایل مربوط به سلامت روان در طول همه گیری COVID-19 کاملا غیرمنتظره نبود. مواردی از افزایش علایم استرس، سردرگمی، خشم، اضطراب و افسردگی گزارش شده است. ادبیات مربوط به مداخلات یا دستورالعمل ها برای مدیریت اثرات سلامت روانی ویروس محدود است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید-19 بر اضطراب بیماری کرونا در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان بود.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر یک طرح آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه فرهنگیان شیراز بود که به روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر (در دو گروه 15 نفری آزمایش و گروه کنترل) انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه مقیاس اضطراب بیماری کرونا (CDAS) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    یافته های این پژوهش نشان داد که بعد از مداخله آموزشی، میانگین نمرات اضطراب بیماری کرونا و مولفه های آن (علایم جسمانی و روانی) در گروه آزمایش بطور چشمگیری نسبت به گروه کنترل در پس-آزمون کاهش یافت.

    نتیجه گیری: 

    یافته های این مطالعه نشان داد که ترکیبی از پروتکل های آموزشی برای پیشگیری و افزایش آگاهی در مورد ویروس کرونا و نحوه انتشار آن، آموزش تکنیک های ذهن آگاهی و اصلاح تفکر معیوب موجب کاهش قابل ملاحظه ای در اضطراب بیماری کرونا شده است.

    کلیدواژگان: آموزش پیشگیری از بیماری کووید 19، اضطراب بیماری کرونا، دانشجویان
  • رقیه عیدی خطیبی*، زینب خانجانی، جلیل باباپور خیرالدین، عباس بخشی پور رودسری، مجید محمود علیلو صفحات 123-134

    این پژوهش بر اساس مدل خودخاموشی و مدل لذت افزایی طراحی شده است. مدل خودخاموشی متاثر از نظریه های شناختی ،دلبستگی، گشتالت می باشد که بر نقش عوامل اجتماعی و فرهنگی در عدم بیان خواست ها و امیال زنان که منجر به افسردگی می گرددتاکید دارد. مدل لذت افزایی در روانشناسی مثبت نگر معتقد است به جای آموزش روش های مقابله با مشکلات، می توان روش های لذت افزایی را به افراد آموزش داد و از مشکلات روانشناختی پیشگیری یا آنها را درمان کرد. در این پژوهش با استفاده از پروتکل های درمانی، همچنین دریافت راهنمایی از نظریه پردازان این دو مدل برنامه های مداخلاتی تهیه گردید. نمونه پژوهش شامل 45 زن 20 الی 40 ساله با تحصیلات لیسانس و بالاتر شاغل در آموزش و پرورش بود که بر اساس پرسشنامه بک و مصاحبه دارای علایم افسردگی بودند. نمونه شامل گروه لذت افزایی، گروه خودخاموشی و گروه کنترل بود که از هر گروه با پرسشنامه بک پیش آزمون و پس از آزمون اخذ شد. در فاصله پیش آزمون و پس آزمون، شرکت کنندگان برنامه مداخله ای گروه خود را دریافت کردند. روش مورد نظر برای تحلیل داده ها تحلیل کوواریانس بود که به دلیل رعایت نشدن پیش فرض ها با تحلیل واریانس بر نمرات تفاضل در نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مداخله مبتنی بر لذت افزایی و خودخاموشی در کاهش افسردگی زنان موثر هستند و این دو روش از نظر کاهش افسردگی تفاوت معنی دار ندارند.

    کلیدواژگان: خودخاموشی، لذت افزایی، افسردگی
  • مریم السادات سعیدیان*، حسین بقولی صفحات 135-145
    زمینه

    این پژوهش با هدف تعیین مقایسه اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن‏آگاهی و درمان شناختی رفتاری به شیوه گروهی در کاهش علایم احساس گناه ، ناامیدی و افکار خودکشی بیماران بزرگسال مبتلا به اختلال افسردگی‏اساسی انجام شد.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش از طرح پژوهش تجربی پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه آزمایشی و گروه کنترل استفاده شده است. نمونه پژوهش تعداد 60 بیمار مبتلابه اختلال افسردگی اساسی بود. نمونه با روش نمونه گیری هدفمند از میان جامعه آماری انتخاب شد. شرکت کنندگان باگمارش تصادفی بوسیله قرعه در یکی از سهگروه درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، درمان شناختی رفتاری و گروه شاهد اختصاص یافتند (هرگروه 20نفر). درمان MBCT در طی هشت جلسه یک ساعته (پکیجگروه درمانیکابات زین) و CBT در طی هشت جلسه یک ساعته (پکیج گروه درمانی شناختی رفتاری مایکلفری) اجرا گردید.

    ابزار پژوهش:

     پرسشنامه های؛ افسردگی ویلیام زانگ، شدت افسردگی بک-2، احساس گناه موشر، ناامیدی بک ، افکار خودکشی بک است.

    نتایج

    درمان شناختی مبتنی بر ذهن‏آگاهی برای مولفه احساس گناه و افکار خودکشی از اثربخشی بیشتری برخوردار بود و در زمینه ناامیدی دارای سطح معناداری یکسانی در مقایسه با درمان شناختی رفتاری بود.

    کلیدواژگان: مقایسه اثربخشی، درمان شناختی مبتنی بر ذهن‏آگاهی، درمان شناختی رفتاری
|
  • Nafisse Ajal Looeyan *, Ferreshte Koorang Beheshti, Razeeye Abootorabi Pages 1-16

    The purpose of this article is to investigate the role of life-work balance and job stress in the quality of marital life among paramedics who are usually unable to cover their duties in the workplace due to family problems. These stressful conditions were effective in the quality of marital life and work-life balance. Perry Marital Quality (2004), Fisher's Life and Work Balance Scale (2003) and HSE Job Stress Questionnaire (2009) were used to collect data. The results of estimating the model using SPSS software version 23 showed that job stress and work-life imbalance reduce the quality of marriage and each unit of job stress and work-family interaction, the amount of marital quality, respectively. 22 /. And 31 /. Reduces. Also, among the predictors of research and its components, job stress and life-work interaction are the best predictors of marital quality and explain 14% of marital quality changes in paramedics. Therefore, it can be said that job stress and work-family interaction affect the marital quality of paramedics; Therefore, hospital managers and family therapists should pay attention to the role of job stress and life-work interaction in planning and treatment.

    Keywords: Job stress, life-work balance, marital quality, paramedics, Isfahan
  • Karim Sevari *, Roghayeh Tarahi, Sakineh Qanavati Pages 17-30
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the relationship between family flexibility and academic vitality mediated by cognitive emotion regulation among high school students in the city of Mahshahr, Khuzestan.

    Method

    The statistical population of the research involved all the male and female junior and senior high school students in Mahshahr in the academic year 2021-22. In this context, 372 individuals were selected using available sampling method. The research instruments included Garnfsky et al. (2001)’s Discipline-Seeking-Cognitive-Emotion questionnaire, Hossein Chari and Dehghani-Zadeh (2012)’s Academic Vitality scale, and Shakeri (2003)’s Family Flexibility questionnaire. SPSS software, version 26, was used to analyze the descriptive data and correlation matrix and AMOS software, version 26, was used to test research hypotheses and model through path analysis.

    Findings

    Based on the research findings, the research model fits well with the collected data. Family flexibility had a direct and positive effect on academic vitality and cognitive emotion regulation had a direct and positive effect on academic vitality. Moreover, family flexibility through the mediating role of cognitive emotion regulation exerted an indirect positive effect on the academic vitality.

    Conclusion

    It can be concluded that in order to increase students’ academic vitality, special attention should be paid to family flexibility and cognitive regulation of their emotions.

    Keywords: Family Flexibility, Academic vitality, Cognitive Emotion Regulation
  • Hadi Barati, Fariba Hasani *, Afsaneh Ghanbari Panah, Kambiz Poushaneh Pages 31-42

    The purpose of this study was to evaluation modeling distress tolerance based on unpleasant lifestyle with mediation of cognitive emotion regulation in in women nurses’ hospital in during Coronavirus disease. The research design was a structural equation modeling relationship. This study was conducted in the presence of 500 people women nurses’ hospital by available sampling method among in hospitals in Isfahan city in year 1400. To measure the variables, distress tolerance scale (DTS) of Simons and Gaher (2005), lifestyle inventory (LSI) of Smith and Miller (2001) and cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ) of Garnefski and Kraaij (2007) were used. Data were analyzed using Pearson correlation and structural equation modelling with using SPSS and AMOS software was investigated.The results showed that lifestyle and maladaptive cognitive regulation of emotion have a direct and negative effect on distress tolerance (P <0.01). Also, the adaptive cognitive regulation of emotion has a direct and positive effect on distress tolerance (P <0.01). Also, proposed model had an acceptable fitness to the data and indirect pathways. The evaluated model has a good fit and is an important step in identifying the factors that are effective in distress tolerance in hospital staff and Hospital officials can use the results of this study to improve nurses' distress tolerance during coronavirus outbreaks.

    Keywords: distress tolerance, unpleasant lifestyle, Cognitive Emotion Regulation, Women Nurses, Coronavirus
  • Alireza Homayouni, MuhammadHossein Abdollahi *, Soheila Hashemi, Valiollah Farzad, Fariborz Dortaj Pages 43-54
    Background & Aim

    Learning English to communicate between nations and cultural, economic, and political exchanges has become more and more the focus of attention in this century. Therefore, the present study investigated the mediating role of language anxiety in the relationship between creativity and emotional intelligence in English language learning in bilingual students.

    Methodology

    The research method was correlation type using structural equation modeling. The statistical population of this research consisted of all bilingual Turkmen male students in the third year of the first secondary school. To determine the sample size according to the number of observed variables and assigning a coefficient of 20 for each variable, 280 students were selected as the sample size by random cluster sampling method, and the Shutte et al. Emotional intelligence questionnaires (1998), Abedi creativity test (1993), Horowitz & Horowitz Language anxiety (1985) answered. Also, students' end of semester grades was used to measure English language learning. The obtained data were analyzed by Pearson's correlation coefficient test and structural equation modeling using SPSS 24 and Amos 23 software.

    Results

    The findings showed that the research model has a good fit. In addition to direct effects, creativity and emotional intelligence can indirectly affect English language learning through the mediation of language anxiety.

    Conclusion

    According to the findings of the research, it is possible to reduce language anxiety by developing programs to increase emotional intelligence and creativity, and in this way, language learning can be increased.

    Keywords: Creativity, Emotional intelligence, language anxiety, learning English, bilingual
  • Soheila Sabzichi, Zabih Pirani *, Firoozeh Zangeneh Pages 55-70

    The aim of this study was to develop a structural model of students' mental well-being based on academic buoyancy and academic self- handicapping with the mediation of adolescent perception of parental educational methods and path analysis. The statistical population included all male and female students in the academic year 2020-2021 in districts 1 and 2 of Arak city who were studying mathematics, experimental and humanities in the second year of public high schools and were selected by multi-stage cluster sampling method. The number of sample people, considering the possibility of failure in completing the questionnaires, was finally considered 719 students. Data collection tools included Hossein Chari and Dehghanizadeh Academic buoyancy Questionnaire, Academic Self- handicapping (ASHS), Keys and Magyarmo SWS (subjective well-being) and Robert J. Robbins Adolescent Perception of Parenting Methods (Pops). The obtained data were analyzed by the structural equation model of latent variable type. Findings showed that academic buoyancy and self- handicapping have a direct and significant effect on subjective well-being and adolescent perception of parenting educational methods. The direct effect of mediator variables on subjective well-being was also confirmed. The results showed that the structural model of students' subjective well-being based on buoyancy and academic self- handicapping mediated by adolescents' perception of parents' educational methods is the best fitted model with fit indicators used for use in schools and centers to increase subjective well-being and mental health.

    Keywords: Subjective Well-being, academic buoyancy, academic self- handicapping, adolescent perception of parenting educational methods
  • Arezou Delfan Beiranvand *, Khosro Rashid Pages 71-92
    Introduction

    This study was conducted with the aim of developing, validation, reliability, and normalization of moral attitude scale among adolescents.

    Materials and Method

    The study was carried out in two phases. In the first phase (qualitative part), the existing theoretical foundations of attitude and moral attitude were studied and categorized by the use of the content analysis method. In the second phase (the quantitative part), based on the findings of content analysis, a 36-items scale was developed to measure three identified factors called cognitive, emotional, and behavioral. The research method was descriptive-correlational, and the statistical population included all adolescents of Hamedan in the academic year of 2021-2022. The sample size included 1093 adolescents were randomly selected through multi-stage cluster sampling method, and they completed the researcher-made scale. To examine the validity of the scale, exploratory and confirmatory factor analysis, content validity method, and concurrent validity, and to investigate the reliability of the scale Cronbach alpha were used.

    Results

    The results of exploratory factor analysis extracted 3 factors named cognitive, emotional, and behavioral. The estimated Cronbach alpha reliability coefficients for the whole scale was 0.94, and for cognitive, emotional, and behavioral were 0.83, 0.90, and 0.87 respectively. Normative information of this scale is also reported.

    Conclusion

    According to the results moral attitude Scale has suitable validity and reliability, and can be used in various organization.

    Keywords: Attitude, Moral, moral attitude, moral behavior, Adolescents
  • Mehrdad Salimi, Hooshang Jadidi *, Zekrollah Morrovati, Ali Taghvaee Niya Pages 93-108
    Introduction

    Today, all human beings are constantly striving for their material and spiritual progress, using all available scientific facilities. The first step in this path is education, in order to reach a valuable scientific degrees. The purpose of this research was to modeling school well-being based on emotion regulation, test anxiety, self-efficacy and academic emotions and investigate the effectiveness of this model on the academic satisfaction of the third grade students of the first period of secondary school in Eslamabad-e-Gharb City.

    Methods

    The first part of this research was descriptive, correlation using the structural equation modeling method and the second part was a semiexperimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the current research was all male students of the ninth grade of high schools of the city of Eslamabad-e-Gharb in the academic year of 2019-2020. In order to select the members of the participating group using Cochran's sample size formula, 384 students were selected by multi-stage cluster random sampling method. The research tools included the questionnaires of Gross and John's emotion regulation, Fridman et al.'s anxiety test, Morgan Jinker's academic selfefficacy, Pakran et al.'s academic excitement, Kono et al.'s school wellbeing, and Huebner's academic satisfaction questionnaire. Statistical analysis was done with SPSS and AMOS version 23 software.

    Findings

    The results showed that the structural model of school wellbeing based on emotion regulation, test anxiety, self-efficacy and academic emotions has a good fit. Also, the results showed that the causal model based on the school well-being school is effective on the academic satisfaction of the third grade students in Eslamabad-e-Gharb City

    Conclusion

    It is suggested to pay attention to the issues related to the school's well-being and factors affecting it, such as emotional and motivational factors, in order to increase the level of academic satisfaction of students

    Keywords: emotional regulation, Test Anxiety, school well-being, academic
  • Soghra Ostovar * Pages 109-121
    Introduction

    COVID-19, an acute respiratory disease, was first reported in December 2019 in Wuhan, China. The emergence of mental health issues during the COVID-19 pandemic was not entirely unexpected. There have been reports of increases in stress symptoms, confusion, anger, anxiety, and depression. The literature regarding interventions or guidelines for managing the mental health impacts of the virus is limited. Therefore, purpose of the present study was to investigate the effectiveness of Covid-19 disease prevention training on reduction of corona disease anxiety in Farhangian University students.

    Materials and Methods

    The present study was an empirical design with a pretest and posttest design. The statistical population of this study included students in Farhangian University in Shiraz who were selected by available sampling method 30 subjects (in two groups of 15 experimental and control group). The instrument used in this study was the Corona Disease Anxiety Scale (CDAS). Data were analyzed using covariance analysis.

    Results

    Findings of this study showed that after the educational intervention, the mean anxiety scores of corona disease and its components (physical and psychological symptoms) in the experimental group decreased significantly compared to the control group in the posttest.

    Conclusion

    The findings of this study showed that a combination of training protocols to increase awareness of the coronavirus and how it spreads, teaching mindfulness techniques and correcting defective thinking has significantly reduced corona disease anxiety.

    Keywords: Covid-19 Disease Prevention Training, Corona Disease Anxiety, Students
  • Roghayeh Eidi Khatibi *, Zeinab Khanjani, Jalil Babapour Kheyreddin, Abbas Bakhshipour Rudsari, Majid Mahmoud Alilou Pages 123-134
    Introduction

    research is designed based on the self-silencing model and the savoring model. The model of self-silencing is influenced by cognitive, attachment and, Gestalt theories, in which the role of social and cultural factors in not expressing the desires, opinions and و desires of women, which ultimately leads to depression, is discussed. The savoring model in the field of positive psychology also believes that instead of teaching coping methods, savoring methods can be taught to people and prevent or treat a variety of psychological problems.

    Method

    In this study, using the study of the treatment protocols, as well as receiving guidance from the theorists of these two models, intervention programs based on these two models were prepared. The sample of this study includes 45 teacher women 20 to 40 years old with bachelor's degrees who had depressive symptoms based on the results of The Beck questionnaire and interview. the research sample consisted of the savoring group, the self-silencing group and, the control group, which were obtained from each pre-test and posttest group using The Beck questionnaire. Between pre-test and posttest, participants received an intervention program related to their group. The desired method for data analysis was covariance analysis, which due to the defaults not being met, the scores obtained from the pre-test and post-test were finally analyzed by analysis of variance on the difference scores in SPSS software.

    Results

    The results showed that savoring-based intervention and self-silencing-based intervention are both effective in reducing depression in women and these two methods are not significantly different in terms of reducing depression.

    Conclusion

    Both methods can be used as two effective methods to reduce women's depression.

    Keywords: savoring, self silencing, Depression
  • Maryam Sadat Saeidian *, Hossein Baghooli Pages 135-145
    Introduction

    The aim of study was to compare the effectiveness of mindfulness-based cognitive group therapy and cognitive behavioral group therapy on reducing severity of guilt sense, suicidal thoughts and hopelessness in major depression patients.

    Method

    This is an experimental study with pre-test and post-test and follow up with experimental and control groups. The study population consisted of all patients with MDD in Shiraz. Participants were (n=60) patients with MDD. They were selected by targeted sampling and randomly assigned to MBCT (n=20), CBT (n=20), and control group (n=20). Measurement: Zung Williams’s inventory, Beck-II depression inventory, Beck suicide scale, Beck hopelessness scale, Mosher guilt sense scale.

    Results

    MBCT is more effective for suicidal thoughts and guilt feeling components. MBCT and CBT interventions have the same significance level in the case of hopelessness.

    Conclusion

    MBCT could be main therapy in reducing severity of hopelessness, guit sense and suicidal thoughts in paitents with MDD.Keywords: comparing effectiveness, mindfulness-based cognitive therapy, cognitive behavioral therapy

    Keywords: comparing effectiveness, mindfulness-based cognitive therapy, cognitive behavioral therapy