فهرست مطالب

انگاره های نو در تحقیقات آموزشی - پیاپی 1 (پاییز 1401)

نشریه انگاره های نو در تحقیقات آموزشی
پیاپی 1 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آذر تقی پور* صفحات 1-20
    هدف

    هدف پژوهش حاضر چارچوبی برای سنجش شایستگی های حرفه ای  مدیران بر اساس آموزه های ایرانی بود.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش پژوهش، آمیخته از نوع اکتشافی می باشد. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل 24 نفر از مدیران مدارس بودندکه با روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک اشباع نظری انتخاب شدند. در بخش کمی ، جامعه آماری شامل 213 نفر از مدیران و معلمان بودند که براساس جدول مورگان - کرجسی و نمونه گیری خوشه ای 136 نفر از آنها انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی ، پرسشنامه محقق ساخته بود.  اعتباریابی یافته های کیفی با استفاده از روش بازخورد مشارکت کنندگان و تکنیک اعتبار پژوهشگر انجام شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ معادل 87/0 برای کل پرسشنامه به دست آمد و روایی محتوایی آن با استفاده از نظر متخصصان و روایی سازه آن با رویکرد تحلیل عاملی تاییدی ، ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی، بر اساس تحلیل مضمون و در بخش کمی، با نرم افزارهای آماری و تحلیل عاملی انجام شد.

    یافته ها

     در بخش کیفی، در نهایت 109 مضمون پایه، 5 مضمون فراگیر و 16 مضمون سازمان دهنده شامل شایستگی های مدیریتی،شایستگی های رفتاری،شایستگی های مهارتی، شایستگی های شناختی و شایستگی های عاطفی بدست آمد. یافته های بخش کمی پژوهش نیز نشان داد که بر اساس شاخص های برازش به دست آمده ، الگوی روابط بین مولفه ها و عامل های مربوط به آنها دارای برازش مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: آموزه های ایرانی، شایسته سالاری حرفه ای مدیران، مدیریت منابع انسانی.
  • مریم قاسمی* صفحات 21-36
    مقدمه و هدف

    امروزه حضور زنان در اجتماع و در نقش های مختلف بیش از گذشته بوده و ثابت کرده اند که می توانند در پیشبرد اهداف بسیار تاثیر گذار باشند. در این میان حضور آنان در محیط های عموما مردانه چشمگیر شده است و در کنار محدودیت هایی که با آن مواجه هستند توانسته اند به خوبی از پس نقش های خود برآیند. هدف اصلی این پژوهش، ادراک اساتید زن از حضور در موسسه آموزشی کشتیرانی به عنوان یک محیط آموزشی تک جنسیتی می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش حاضر با استفاده از روش کیفی با راهبرد مورد پژوهی و با استفاده از تحلیل مضمون انجام شده است . جامعه پژوهش همه اساتید زن موسسه آموزشی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران مرکز بوشهر، شامل 12 نفر  بود. در این راستا مصاحبه عمیق نیمه ساختمند در ارتباط با ادراک آن ها از حضور در این مجموعه به عمل آمد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های به دست آمده، شبکه مضامین ادراک اساتید زن از حضور در موسسه آموزشی کشتیرانی،شامل پنج بعد روانشناختی، سیستم و سازمان، بار فرهنگی، مالی واقتصادی و تاثیرگذاری بر جامعه بانوان می باشد که هر یک نیز دارای مولفه های گوناگون بودند.  

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه می تواند در کاهش چالش های پیش روی اساتید زن در موسسه آموزشی کشتیرانی و سایر مراکز تک جنسیتی موثر باشد. فراهم کردن بستر مناسب وفرهنگ سازی در کنار اعتماد به نفس و انگیزه بالای زنان می تواند محیط مناسبی را برای پذیرش و فعالیت آنان مهیا کند.

    کلیدواژگان: اساتید زن، محیط تک جنسیتی، موسسه آموزشی کشتیرانی
  • محمد راهسار*، سارا نصیری صفحات 37-51

    مقدمه و هدف:

     هدف این تحقیق ادراک معلمان از چگونگی انعکاس برنامه درسی دوره ابتدایی از پدیده چند فرهنگی بود.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش پژوهش کیفی، و مشارکت کنندگان شامل 20 نفر از معلمان آموزش و پرورش بودند. رویکرد نمونه گیری، هدفمند و روش نمونه گیری صاحب نظران کلیدی بود. گردآوری اطلاعات تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. ابزار پژوهش مصاحبه نمیه ساختارمند بود.

    یافته ها

    با استفاده از روش تحلیل مضمون ابتدا مصاحبه های ضبط شده به صورت مکتوب درآمده سپس با یادداشت های برداشته شده طی جلسات مصاحبه ها تکمیل شده است. پس از آن با مطالعه دقیق متون، ابتدا برای هر یک از مصاحبه های تهیه شده، همه ایده های مستقل در قالب مضامین پایه شناسایی شده و به هر کدام یک کد اختصاص داده شده است. دو مضمون فراگیر شکاف فرهنگی، توسعه آگاهی از چندفرهنگی و همچنین ده مضمون سازمان دهنده و پنجاه و یک مضمون پایه را درباره ادراک معلمان از چگونگی انعکاس برنامه درسی دوره ابتدایی از پدیده چند فرهنگی کشف نمود.

    بحث و نتیجه گیری

    یکی از ویژگی های فرهنگ آموختنی بودن آن است که به منظور جلوگیری از نابودی آن انتقال آن از نسلی به نسل دیگر اهمیت می یابد. آموزش و پرورش و به خصوص معلمان، در انتقال فرهنگ به شیوه صحیح و انتخاب عناصر فرهنگی مناسب نقشی مهم ایفا می کنند معلمان با متمایز کردن ارزش های مناسب از ارزش های نامناسب و متبلور ساختن سنت ها و اعتقادات ناب در وجود دانش آموزان، در حفظ استقلال فرهنگی و بازسازی فرهنگی هر کشور تاثیر گذارند. در واقع معلم عصر حاضر مسیولیتی فرهنگی در جامعه دارد.

    کلیدواژگان: ادراک، پدیده چند فرهنگی، معلمان
  • نبی الله ملک زاده* صفحات 52-89

    مقدمه و هدف :

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر نقشه مفهومی بر پیشرفت تحصیلی در درس تفکر و سواد رسانه ای دوره ی دوم متوسطه بود.

    روش شناسی پژوهش:

     طرح این پژوهش، ترکیبی از نوع آشیانه ای آزمایشی و روش پژوهش در بخش کمی شبه آزمایشی،با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و در بخش کیفی، پدیدارشناسی توصیفی بود.جامعه آماری بخش کمی دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه ناحیه یک شهر شیراز بود.از روش نمونه گیری هدفمند 3کلاس درسی (یک کلاس ارایه نقشه مفهومی،یک کلاس ارایه و ساخت نقشه مفهومی و یک کلاس کنترل) به صورت آرایش تصادفی انتخاب شدند.در بخش کیفی ازدانش آموزان دو گروه آزمایش 15نفر به روش هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند.در بخش کمی برای ارزیابی میزان یادگیری دانش آموزان پیش و پس از مداخله از آزمون پیشرفت تحصیلی معلم ساخته استفاده شد.در بخش کیفی برای کشف سطح ادراک و تجربه دانش آموزان در پیش،حین و پس از اجرا از مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه باز پاسخ استفاده شد. روش تحلیل بخش کمی، تحلیل کواریانس و روش تحلیل بخش کیفی تحلیل مضمون بود.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که ارایه ی آموزش مبتنی بر نقشه مفهومی برافزایش نمره های پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در درس تفکر و سواد رسانه ای تاثیر مثبت دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج بخش کمی نشان داد که سطح یادگیری دانش آموزان افزایش معناداری نسبت به گروه کنترل داشته است.در بخش کیفی مشخص شد که دانش آموزان گروه آزمایشی از شروع تا پایان آموزش در استفاده وساخت نقشه های مفهومی،از سطح بالاتری از درک و تجربه برخوردار شدند.براساس نتایج نهایی استفاده از آموزش مبتنی بر نقشه های مفهومی، میزان یادگیری دانش آموزان را نسبت به روش سنتی افزایش خواهد داد.

    کلیدواژگان: ارائه و ساخت نقشه مفهومی، پیشرفت تحصیلی، نقشه مفهومی
  • فاطمه غریبی* صفحات 90-112

    مقدمه و هدف پژوهش:

     حاضر با هدف طراحی چارچوبی برای مدیریت مدرسه محور سبز انجام شده است که با استفاده ارروش فرا ترکیب انجام شد.

    روش شناسی پژوهش:

    در این راستا ابتدا با جستجو در پایگاه های اسناد ملی، 76منبع اولیه که درآنها به نوعی به مدیریت مدرسه محور سبز اشاره شده بود استخراج گردید . سپس با در نظر گرفتن میزان ارتباط با موضوع پژوهش منابع اولیه، غربال وتعداد20 منبع برای بررسی نهایی انتخاب شد. در ادامه با استفاده از تحلیل محتوا به روش آتراید استرلینک مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    برای اعتبار نتایج تحقیق در مراحل جمع آوری داده ها و کدگذاری آنها از شاخص های تاثیر پذیری وتایید پذیری استفاده شد نتیجه این تحلیل، شناسایی 12مولفه در سه مقوله اصلی 1-مدرسه محوری .2-مدیریت سبز 3-تفکر زیست محیطی.به عنوان مولفه های اصلی در مدیریت مدرسه محور سبز شناخته گردید. در نهایت به منظور نشان دادن میزان اهمیت اولویت مولفه ها ضمن بهره گیری ازنظرات ده تن از صاحب نظران وکارشناسان اهل فن که در حوزه آموزش عالی و آموزش وپرورش بودند محاسبه وارایه گردید. براین اساس سه مقوله مدرسه محوری، مدیریت سبز، وتفکر زیست محیطی در مدیرست مدرسه محور سبز دارای بیشترین وبالا ترین اهمیت بودند

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که اجرای طرح مدیریت مدرسه محور سبز در آموزش وپرورش مورد توجه قرارگیرد وبه نظام ارزشیابی مستمر از عملکرد مدارس سبز به صورت بازخورد، کیفیت و اثر بخشی توجه شود وبرای رسیدن به تمام این دستاوردها باید به آموزش خود باوری ،اعتماد بنفس، هدف گذاری در زندگی وتقویت روحیه، حل مسایل زندگی در باور های افراد سازنده جامعه توجه خاصی کردو از تخصص افراد در سطوح بالاتر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مدرسه محوری، مدیریت سبز، مسائل زیست محیطی
  • زهرا فرهادی کشکولی* صفحات 113-123

    مقدمه و هدف :

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی شادکامی دانش آموزان بر اساس باورهای فراشناختی و خودکار آمدی آنان در مقطع متوسطه اول و دوم شهرستان فراشبند انجام شد.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش تحقیق از نظر بعد هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی است. وجامعه آماری نیز شامل تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان فراشبند که تعداد دانش آموزان دختر 1650 نفر و دانش اموز پسر 1500 نفر بوده است که جمعا 3150 نفر می باشند . بر اساس روش نمونه گیری در این تحقیق، ازروش نمونه گیری خوشه ای استفاده شده است.که ابتدا از میان مدارس متوسطه دوره اول و دوم ، چندین دبیرستان به صورت تصادفی (6دبیرستان دخترانه و 6 دبیرستان پسرانه) انتخاب گردید. و سپس در هر دبیرستان نیز یک کلاس انتخاب شد. در مجموع از بین کل دانش اموزان دختر وپسر، 197دختر و 149 نفر پسر انتخاب گردید. ابزار این تحقیق پرسشنامه گویه ای، پرسشنامه شادکامی آکسفورد ، پرسشنامه فرا شناخت ولز (1997) و پرسشنامه خودکارآمدی دانش آموز جینگ و مورگان (1999) مورداستفاده قرار گرفته است.

    یافته ها

    نشان داد که رابطه بین شادکامی دانش آموزان با باورهای فراشناختی و خودکارآمدی دانش آموزان معنی دار می باشد. (01/0 >P، 419/52=F)، این مدل 24 درصد واریانس باورهای فراشناخت و خودکارامدی را توجیه می کند. ضرایب نیز نشان داد که باورهای فراشناختی و خودکارآمدی، پیش بینی کننده معنی داری در سطح (01/0 >P) برای شادکامی هستند.

    بحث و نتیجه گیری:

     باورهای فرا شناختی و شادکامی می توانند بطور معنی داری شادکامی دانش آموزان را پیش بینی کنند و سهم فراشناخت در این تحقیق بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: شادکامی، خودکارآمدی، فراشناخت
|
  • Azar Taghipour * Pages 1-20

    The aim of the current research was to create a framework for measuring the professional competencies of managers based on Iranian teachings.The research method is a combination of exploratory type. The statistical population is the qualitative section of experts in the field of educational management, which was selected by purposive sampling method and theoretical saturation technique of 27 people. The statistical population of the small part is all principals and experts as well as teachers with more than 20 years of work experience in Bushehr; Which were equivalent to the available statistics (213 people), 136 people were selected and analyzed based on Morgan sampling table and cluster random sampling method. The data collection tool in the qualitative part was a semi-structured interview and in the quantitative part a researcher-made questionnaire. Participant feedback method and researcher validation technique were used to validate the qualitative interviews. Also, the reliability of the questionnaires was obtained using Cronbach's alpha and confirmatory factor analysis.Analysis of the findings of the qualitative section showed that finally 109 basic themes, 16 comprehensive themes and 5 organizing themes were extracted. The findings of the quantitative part of the research also showed that the mean obtained for the questionnaire items is at a significant level (P≤0.05). Also, based on the obtained fit indices, the pattern of relationships between components and their related factors It is suitable and the obtained pattern has a suitable fit (P≤0.05). At the end, the results were reviewed and interpreted.

    Keywords: Human Resource Management, Iranian teachings, managers Professional meritocracy
  • Maryam Ghasemi * Pages 21-36
    Introduction

    The main purpose of this research was to investigate the perception of female faculty members about attending a shipping educational institution as a single-gender educational environment.

    research methodology

    The current research was conducted using a qualitative method with the research strategy and using thematic analysis. The participants in the research are all female faculty members of Islamic Republic of Iran Shipping Training Institute in Bushehr center, including 12 pesson. In this regard, an in-depth semi-structured interview was conducted in connection with their perception of being in this collection.

    Findings

    Based on the findings, perceptions of female faculty members attending the shipping training  institution includes five branches which are psychological dimensions, System and organization, cultural, financial and economic burden, and the influence of women's community leaders  which each branch had various components.

    Conclusion

    The findings of this study can be effective in reducing the challenges faced by female faculty members in shipping institute and other single-gender centers. Providing a suitable platform and culturalization along with self-confidence and high motivation of women can provide a suitable environment for their acceptance and activity.

    Keywords: Female Faculty Members, Shipping Lines Training Institute, Single-gender environment
  • Mohammad Rahsar *, Sara Nasiri Pages 37-51
    Introduction

    The purpose of this research was teachers' perception of how the primary school curriculum reflects the multicultural phenomenon.

    research methodology

    Qualitative research method, qualitative case study and potential participants included 20 teachers of education.The sampling approach was purposeful and the method of sampling key experts. Data collection continued until theoretical saturation was reached. The research tool was not a structured interview.

    Findings

    He discovered two overarching themes of cultural gap competence, development of multicultural awareness, as well as ten organizing themes and fifty-one basic themes about teachers' perception of how the primary school curriculum reflects the multicultural phenomenon.

    Conclusion

    One of the characteristics of culture is that it can be learned, and in order to prevent its destruction, it is important to transfer it from one generation to another. Education and especially teachers play an important role in transferring culture in the correct way and choosing appropriate cultural elements. Cultural independence and cultural reconstruction of each country are affected. In fact, today's teacher has a cultural responsibility in the society.

    Keywords: Multicultural phenomenon, Perception, Teachers
  • Nabiollah Malekzadeh * Pages 52-89
    Introduction

    The purpose of this research was to investigate the effect of concept map-based education on academic progress in thinking and media literacy in the second year of high school.

    Research Methodology

    The design of this research was a combination of an experimental nest type and research method in the quasi-experimental quantitative part,with a pre-test-post-test design with a control group and in the qualitative part, descriptive phenomenology. The statistical community of the quantitative part is male students. They were in the second year of high school in district one of Shiraz city, who were studying in the 10th grade in the academic year of 1998-99. Using the purposeful sampling method,3classrooms (a concept map presentation class, a concept map presentation and construction class,and a control class) were selected.They were randomly selected.In the qualitative part,15students from the two experimental groups were selected as samples in a purposeful way. Discovering the level of students' perception and experience before, during and after the implementation,semi-structured interviews and open-ended questionnaires were used.The analysis method of the quantitative part was analysis of covariance and the analysis method of the qualitative part was thematic analysis.

    Findings

    The findings of the present study show that providing education based on concept maps has a positive effect on increasing students' academic progress scores in the subject of thinking and media literacy.

    Discussion and conclusion

    The results of the quantitative part showed that the students' learning level has increased significantly compared to the control group.In the qualitative part, it was found that the students of the experimental group from the beginning to the end of the training in using and creating conceptual maps, from a higher level of understanding and experience.According to the final results, the use of education based on concept maps will increase the amount of students' learning compared to the traditional method.

    Keywords: academic achievement, presentation, construction of conceptual map
  • Fatemeh Gharibi * Pages 90-112
    Introduction and aim

    The purpose of the present study was to investigate the designing the framework for the management of the green school, which was done using the metasynthesis.

    Research method

    First, 76 primary sources were extracted in which the green school management was referred. It was done by searching in the national document databases. Then, the primary sources reached by considering the degree of connection with the research topic and 20 sources were selected for the final review. In the following, it was analyzed using the content analysis method of Atride Sterling.

    Findings

    Effectiveness indicators were used for the validity of the research results in the stages of data collection and coding. The result of this analysis showed 12 components in three main categories: 1) school based, 2) green management, 3) bioenvironmental thinking as the main components of green school-based management.Finally, it indicated the priority importance of the components, while using the ideas of ten technical experts of higher education and education. Therefore, the three items: related-school, green management, and bioenvironmental thinking in green school-based management had the most and highest importance.

    Discussion and conclusion:

    The results revealed that the components of the green school-based management model should be consider in the ministry of education and the continuous evaluation system of green school performance in the form of feedback, quality and effectiveness, and in order to achieve all these achievements, specific attentions should be paid to teaching self-confidence and self-reliance, targeting in life, strengthening morale, solving life problems in the beliefs of people who make up the society and used the experts at higher levels.

    Keywords: bioenvironmental issues, Green management, School-based
  • Zahra Farhadi Kashkoli * Pages 113-123
    Introduction and purpose

    The present research was conducted with the aim of predicting students' happiness based on their metacognitive and automatic beliefs in the first and second secondary schools of Farashband city.

    Research Methodology

    The research method was applied in terms of purpose and descriptive of the correlation type in terms of the type of method. The population also includes all high school students of Farashband city, the number of female students is 1650 and the number of male students is 1500, which is a total of 3150 people. Based on the sampling method in this research, the cluster sampling method was used. First, some high schools were randomly selected from among the first and second period high schools (6 girls' high schools and 6 boys' high schools). And then a class was selected in each high school. In total, 197 girls and 149 boys were selected. The tools of this research are objective questionnaire, Oxford Happiness Questionnaire, Wells Metacognition Questionnaire (1997) and Jing and Morgan Student Self-Efficacy Questionnaire (1999).

    Findings

    It showed that the relationship between students' happiness and metacognitive beliefs and students' self-efficacy is significant. (P>0.01, F=52.419), this model justifies 24% of the variance of metacognition and self-efficacy beliefs. Coefficients also showed that metacognitive beliefs and self-efficacy are significant predictors at the level (P < 0.01) for happiness.

    Discussion and conclusion

    Metacognitive beliefs and happiness can significantly predict students' happiness, and the contribution of metacognition is greater in this research.

    Keywords: Happiness, self-efficacy, metacognition