فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 68، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سیده سدره حسینی، سید هادی حسینی* صفحات 195-203

    زمینه و هدف:

     مقایسه سلامت روان میان دانش آموزان دارای معلولیت و عادی و بررسی اختلاف میان این دو گروه می تواند منجر به توجه ویژه و متناسب به نیازهای اجتماعی و آموزشی مربوطه شود. لذا این مطالعه با هدف مقایسه حساسیت بین فردی و تعادل عاطفی در دانش آموزان دارای معلولیت جسمانی و دانش آموزان عادی به انجام رسید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع علی-مقایسه ای در سال 1397 در هشت مدرسه منتخب ابتدایی (چهار مدرسه عادی و چهار مدرسه استثنایی) در شهر تهران به انجام رسید. نمونه این پژوهش شامل 80 دانش آموز (40 دانش آموز دارای معلولیت و 40 دانش آموز عادی به شیوه همتاسازی) بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های حساسیت بین فردی بویس و پارکر و تعادل عاطفی برادبورن استفاده شد. همچنین داده های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) در SPSS21 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    بین دانش آموزان دارای معلولیت جسمانی و عادی در حساسیت بین فردی و تعادل عاطفی، تفاوت معناداری مشاهده شد (01/0>P) و میانگین نمرات حساسیت بین فردی به طور معناداری در دانش آموزان دارای معلولیت از دانش آموزان عادی بیشتر بود (01/0>P). همچنین یافته ها حاکی از وجود مشکلات دانش آموزان دارای معلولیت در زمینه مهارت های بین فردی-ارتباطی و کاستی هایی در رشد عاطفی در مقایسه با دانش آموزان عادی می باشد.

    نتیجه گیری

    توجه ویژه به عملکرد اجتماعی و مهارت بین فردی و عاطفی دانش آموزان دارای معلولیت ضرورت دارد و انجام مداخله های آموزشی متناسب در خصوص تقویت ابعاد اجتماعی و عاطفی این دانش آموزان در راستای باز پروری آنان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: حساسیت بین فردی، تعادل عاطفی، معلولیت جسمانی، دانش آموز
  • کبری نوروزیان، ابوالقاسم پیاده کوهسار* صفحات 204-219

    زمینه و هدف:

     پاندمی کووید-19 و تاثیراتی که بر سلامت جسمانی و روانی افراد داشته است باعث افزایش نگرانی و ایجاد اضطراب مرگ در بسیاری از آنان شده است. تجربه نشان داده است که نگرش افراد به این بیماری، مقابله با آن و میزان تاثیرپذیری از آن بر اساس تعدادی از عوامل و ویژگی ها متفاوت است. پژوهش حاضر باهدف بررسی پیش بینی اضطراب مرگ براساس ویژگی های شخصیتی و خداپنداره در بیماران مبتلا به کووید-19 صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به کووید-19 که به بیمارستان های مسیح دانشوری، لواسانی و فیروزآبادی در اسفندماه 1400 تا اردیبهشت 1401 مراجعه کرده تشکیل دادند و از این تعداد 205 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس با استناد به جدول مورگان انتخاب شدند که به صورت اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. اطلاعات موردنیاز از طریق مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970)، فرم کوتاه پرسشنامه پنج عاملی شخصیتی نیو (1985) و خداپنداره لارنس (1997)، جمع آوری گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS ویراست 26 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی (64/0-) و خداپنداره (59/0-) با اضطراب مرگ رابطه وجود دارد (05/0>p). همچنین نتایج نشان داد که در مولفه های ویژگی های شخصیتی روان رجورخویی رابطه مثبت و معناداری با اضطراب مرگ دارد و برون گرایی، انعطاف پذیری، توافق پذیری و مسیولیت پذیری و همچنین در مولفه های خداپنداره؛ تاثیرپذیری، پذیرش، چالش و خیرخواهی، رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. (05/0>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که ویژگی های شخصیتی به عنوان یک متغیر در کاهش اضطراب مرگ بیماران کرونایی می تواند تاثیرگذار باشد، همچنین استفاده از خداپنداره مثبت در برابر فشار روانی باعث سازگاری بهتر وی با شرایط می گردد و می تواند در سپری کردن طول درمان آن مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، مرگ، شخصیت، بیماران، کووید-19
  • عماد جالینوس نیا، حجت الله جاویدی*، مجید برزگر، حسین بقولی صفحات 220-229

    زمینه و هدف:

     قدردانی از ویژگی های مثبت شخصیتی است که در سال های اخیر مورد توجه بسیاری از روانشناسان قرار گرفته است. بهبود قدردانی می تواند کیفیت زندگی و سلامت روان را در افراد بهبود بخشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثربخشی آموزش گروهی تنظیم هیجان بر ارتقاء سلامت روان پزشکان و پرستاران بیمارستان های عمومی شهر اصفهان می باشد.

    مواد و روش ها

    طرح این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه آزمایش و گواه است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه پزشکان و پرستاران بیمارستان های عمومی شهر اصفهان در سه ماه اول (فروردین، اردیبهشت و خرداد) سال 1400 بودند. نمونه پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 40 پزشک و پرستار شهر اصفهان انتخاب شدند. گروه آزمایش بسته آموزشی تنظیم هیجان را به مدت 8 جلسه دریافت کردند، گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکردند. پیگیری نیز بعد از یک ماه صورت گرفت. برای تحلیل نتایج از آزمون کوواریانس استفاده شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    تحلیل یافته های به دست آمده نشان می دهد که میانگین نمرات سلامت روان افراد بر حسب گروه (کنترل و آزمایش) پس از تعدیل پیش آزمون، تفاوت معناداری دارد (05/0>p) و گروه آزمایش پس از دریافت آموزش تنظیم هیجان، سلامت روان بالاتری را نشان می دهند

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان بیان داشت که آموزش تنظیم هیجان جهت گیری کلی مثبت، فرایندهای شناختی مثبت، کارکرد عاطفی مثبت افراد را افزایش می دهد و لذا سلامت روان پزشکان و پرستاران را در جریان شیوع کرونا را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، سلامت روان، پزشکان و پرستاران
  • مسعود رئیسی، مسعود شهبازی*، امین کرایی صفحات 230-242

    زمینه و هدف:

     خیانت در ازدواج عامل بزرگ عدم رضایت زناشویی و همچنین زمینه ی اصلی بروز تعارض ها و ناسازگاری های زناشویی و جنسی است، بنابراین؛ هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش گذشت مبتنی بر مذهب و درمان بافت نگر انصاف محور بر بهبود عزت نفس و همدلی زنان خیانت دیده شهرستان اهواز بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه گواه با گمارش تصادفی بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی زنان متاهل خیانت دیده ی مراجعه کننده به مراکز مشاوره بین الملل و راه کمال شهرستان اهواز بود که از این میان 45 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی و برابر به گروه آموزش گذشت مبتنی بر مذهب (آزمایش اول)، گروه درمان بافت نگر انصاف محور (آزمایش 2) و گروه گواه گماشته شدند. آزمودنی ها به مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1965) و مقیاس صفات همدلی بتسون (بتسون و همکاران، 1983) پاسخ دادند. هر گروه آزمایش براساس دستورالعمل مربوطه ی خود، تعداد جلسات آموزش مرتبط را دریافت کرد درحالی که گروه گواه در این مدت هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری (MANCOVA)، آزمون تعقیبی بونفرنی و نسخه ی 26 نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمون تعقیبی بونفرنی نشان داد که آموزش گذشت مبتنی بر مذهب و درمان بافت نگر انصاف محور باعث افزایش عزت نفس (001/0 > p) و همدلی (001/0 > p) زنان خیانت دیده نسبت به گروه کنترل می شوند. بااین حال، تفاوت معناداری بین دو روش در افزایش عزت نفس (415/0 = p) و همدلی (114/0 = p) زنان خیانت دیده وجود نداشت

    نتیجه گیری

    براساس نتایج، می توان گفت که برای کمک به افزایش عزت نفس و همدلی زنان خیانت دیده نسبت به همسرانشان از هر یک از روش های آموزش گذشت مبتنی بر مذهب یا درمان بافت نگر انصاف محور به طور موفقیت آمیزی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مذهب، انصاف، عزت نفس، همدلی، خیانت
  • معصومه مهدیپورثانی، علیرضا آغاز، مسعود قاصدی* صفحات 243-254

    زمینه و هدف:

     استفاده از شبکه های اجتماعی در بین دانشجویان بسیار شایع است. استفاده بیش از حد از شبکه های اجتماعی می تواند بر عملکرد روانی اجتماعی آن ها تاثیر منفی بگذارد. سلامت دانشجویان از میزان استفاده از شبکه های اجتماعی تاثیر می پذیرد. استفاده کنترل نشده از شبکه های اجتماعی مجازی به صورت مشکلات رفتاری، عاطفی و شناختی ظاهر می شود و زندگی اجتماعی، تحصیلی و حرفه ای افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این پژوهش تعیین رابطه بین استفاده از شبکه های اجتماعی با تحمل ناکامی و باورهای غیرمنطقی در دانشجویان دختر بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی با روش همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، کلیه ی دانشجویان دختر که در سال تحصیلی 99-1400 مشغول به تحصیل در دانشگاه های آزاد تهران، ساوه و تنکابن بودند که از این میان 240 دانشجوی دختر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار این پژوهش پرسشنامه باورهای غیرمنطقی، پرسشنامه تحمل ناکامی ها و پرسشنامه گرایش به شبکه های مجازی بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با استفاده از SPSS نسخه ی 21 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    بین استفاده از شبکه های اجتماعی و تحمل ناکامی رابطه منفی معنادار (001/0>, P 70/0-=r) و همچنین بین استفاده از شبکه های اجتماعی و باورهای غیرمنطقی رابطه مثبت معناداری وجود داشت (001/0>, P 80/0=r). نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که میزان استفاده از شبکه های اجتماعی توانایی پیش بینی 3/33 درصد تحمل ناکامی و 9/53 درصد باورهای غیرمنطقی دانشجویان دختر را دارد. از طرفی نوع استفاده از شبکه های اجتماعی می تواند 4/29 درصد از تحمل ناکامی و 2/49 درصد از باورهای غیرمنطقی دانشجویان دختر را پیش بینی کند. همچنین میزان اعتماد کاربران توانست 4/24 درصد تحمل ناکامی و 9/49 درصد باورهای غیرمنطقی دانشجویان را پیش بینی کند (05/0> P).

    نتیجه گیری

    استفاده نادرست و بیش از حد از شبکه های اجتماعی آنلاین از طریق افزایش باورهای غیرمنطقی و کاهش تحمل ناکامی ها می تواند سلامت جسمی و روانی دانشجویان را به خطر بیندازد. لذا آموزش و فرهنگ سازی در زمینه استفاده بهینه از شبکه های اجتماعی آنلاین در دوران زندگی دانشجویی ضروری است.

    کلیدواژگان: سلامت، شبکه های اجتماعی، تحمل ناکامی، باورهای غیرمنطقی، دانشجو
  • راضیه رجائی، حمید طاهر نشاط دوست، حسن آقائی خواجه لنگی* صفحات 255-266

    زمینه و هدف:

     با توجه به اهمیت ازدواج و آمارهای رو به رشد طلاق به کارگیری روش هایی در جهت کاهش تعارضات زناشویی و افزایش رضایت زناشویی از اهمیت بالایی برخوردار است. ازاین رو پژوهش حاضر باهدف به کارگیری درمان متمرکز بر شفقت بر تعارض زناشویی زنان متقاضی طلاق، انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل زنان دچار تعارض زناشویی متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در سال 1399 بودند. حجم نمونه پژوهش حاضر شامل 30 نفر که 15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه به طور روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در گروه ها گمارده شدند. کلیه مراجعه کنندگان در مرحله پیش آزمون پرسشنامه تعارضات زناشویی ثنایی (1379)، تکمیل کردند سپس گروه آزمایشی به مدت 12 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش بسته درمانی مبتنی بر شفقت (گیلبرت، 2014)، قرار گرفتند، درحالی که بر روی گروه گواه مداخله ای صورت نگرفت. در پایان پژوهش هر دو گروه مجددا مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های پژوهش از طریق آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت بر تعارض زناشویی و زیر مقیاس های آن (کاهش همکاری، رابطه جنسی، افزایش واکنش های هیجانی، افزایش جلب حمایت فرزندان، افزایش رابطه فردی با خویشاوندان خود و جدا کردن امور مالی از یکدیگر) را در گروه آزمایش به طور معنی داری کاهش داده است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان بیان داشت که درمان مبتنی بر شفقت می تواند بر کاهش تعارض زناشویی زنان متقاضی طلاق موثر باشد و ازاین رو می تواند به عنوان روشی در جهت کاهش طلاق بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، تعارض زناشویی، طلاق
  • حسین باشی عبدل آبادی، قاسم آهی*، مریم اصل ذاکر، فاطمه شهابی زاده، مریم نصری صفحات 267-279

    زمینه و هدف:

     نیاز به برقراری پیوند و صمیمیت و تشکیل روابط نزدیک با دیگران به عنوان انگیزه اساسی و مهم بشر قلمداد شده است. طبق نظریه روابط ابژه، رابطه زوج ها با هم باورها و تعارضات خانواده، توسط فرزندان درونی سازی می شود و زمانی که فرزندان به سن بزرگ سالی می رسند و روابط صمیمانه جدی برقرار می کنند، دوباره این ابژه های درونی شده، تجربه و برون فکنی می شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش کیفیت روابط ابژه در الگوی تجربه روابط نزدیک در زوجین با میانجی گری نقش خود تمایزیافتگی و تنظیم شناختی هیجان انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی با رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش کلیه افراد متاهل دارای تعارضات زناشویی مراجعه کننده به کلینیک های روانشناسی و مشاوره شهر مشهد در سال 1399-1400 بودند که حداقل 2 سال ازدواجشان گذشته باشد. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. از مجموع 300 پرسشنامه توزیع شده 260 پرسشنامه واجد ملاک های لازم جهت تجزیه وتحلیل تشخیص داده شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های تجربه روابط نزدیک، روابط ابژه بل، تنظیم شناختی هیجان و تمایزیافتگی خود بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کیفیت روابط ابژه پیش بینی کننده میزان تجربه روابط نزدیک در زوجین است (05/0>p). همچنین خود تمایزیافتگی و تنظیم شناختی منفی هیجان نقش میانجی را دارد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بنابراین چه در مشاوره های پیش ازدواج و چه در جلسات زوج درمانی اهمیت سنجش متغیرهای مبتنی بر مفاهیم روانکاوی همچون کیفیت روابط ابژه و خود تمایزیافتگی و تنظیم مداخلات بر مبنای این مفاهیم با توجه به اینکه میزان دخالت خانواده و وابستگی به خانواده همواره به عنوان یکی از مهم ترین علل طلاق مطرح بوده، اهمیت فراوانی دارد.

    کلیدواژگان: الگوی تجربه روابط نزدیک، تنظیم شناختی هیجان، خودتمایزیافتگی، کیفیت روابط ابژه ​​​​​​​
  • نرگس خاتون اکرم، نعمت ستوده اصل*، راهب قربانی، فرهاد ملک صفحات 280-293

    زمینه و هدف :

    بیماری انسداد مزمن ریه یکی از بیماری هایی است که می تواند کارکرد ریه و به تبع آن کارکرد کل بدن بیمار را محدود سازد. از این رو انجام پژوهش های مرتبط با این بیماری می تواند اثرگذار باشد. لذا هدف از پژوهش حاضر تبیین شدت علایم بیماری در بیماران مبتلا به انسداد مزمن ریه بر اساس سبک ارتقاء دهنده سلامت با نقش واسطه ای ویژگی های شخصیتی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مدلی یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه بیماران مبتلا به انسداد مزمن ریه بوده که در بازه 1 ساله از فروردین تا اسفند 1399 به مرکز بهداشتی درمانی بیمارستان کوثر شهرستان سمنان مراجعه کردند. تعداد 205 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های پژوهش را تکمیل کردند. داده ها به روش های همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای SPSSV19 و LISRELV8.80 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد ارتقای سلامت بر روان رنجوری و شدت بیماری اثر منفی و معنی داری دارد. ارتقای سلامت بر سایر ویژگی های شخصیتی اثر مثبت و معنی داری دارد (01/0>P). همچنین نتایج نشان داد متغیر سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت به واسطه برون گرایی (13/0-) و با وجدان بودن (15/0-) برشدت علایم بیماری اثر غیر مستقیم و معنی داری دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش بیانگر این است که متغیرهای ویژگی های شخصیتی و سبک ارتقاء دهنده سلامت با شدت علایم بیماری در بیماران مبتلا به انسداد مزمن ریه رابطه داشته و اثر مستقیم و غیرمستقیمی بر آن داشتند. لذا آگاهی متخصصان از این متغیرها جهت ارتقای سبک زندگی افراد مبتلا به بیماری انسداد مزمن ریه می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: شدت علائم بیماری، ویژگی های شخصیتی، انسداد مزمن ریه، سبک ارتقاءدهنده سلامت
  • نوشین صلاحی اصفهانی*، راضیه ایزدی صفحات 294-304
    زمینه و هدف

    افسردگی اختلالی شایع در دوران نوجوانی است که پیامدهای شناختی و اجتماعی وسیعی به دنبال دارد؛ یکی از پیامدهای شناختی، سرگردانی ذهنی است که با تشدید افکار ناکارآمد، به فرد افسرده آسیب می زند. به این ترتیب این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان ذهن آگاهی نوجوان محور بر سرگردانی ذهنی و علایم افسردگی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری بود. جامعه ی پژوهش نوجوانان دختر افسرده مراجعه کننده به مراکز روانشناختی شهر اصفهان در سال 1400 بودند. از جامعه مذکور، 30 دختر نوجوان افسرده با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه افسردگی (BDI-II) و مقیاس سرگردانی ذهنی (MWS) در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند. گروه آزمایش 8 جلسه ی 60 دقیقه ای درمان ذهن آگاهی نوجوان محور را دریافت کردند در حالی که گروه گواه مداخله ای را دریافت نکرد. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نسخه ی 26 نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج بیانگر این بود که بین نمرات افسردگی و سرگردانی ذهنی گروه ها در پس آزمون و پیگیری نسبت به پیش آزمون تفاوت معنادار وجود دارد. اثر متغیر بین گروهی مداخله نیز در کاهش افسردگی و سرگردانی ذهنی معنادار است. یعنی انجام درمان ذهن آگاهی نوجوان محور توانسته است نمرات افسردگی و سرگردانی ذهنی را نسبت به به گروه گواه کاهش دهند (01/0>p).

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج، درمان ذهن آگاهی نوجوان محور می تواند به عنوان یک گزینه مداخله ای موثر برای کمک به نوجوانان افسرده و کاهش سرگردانی ذهنی آنان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی نوجوان محور، افسردگی، سرگردانی ذهنی، نوجوانان
  • حسین محققی، محمدرضا روشنائی* صفحات 305-316

    زمینه و هدف :

    خانواده مهم ترین و اساسی ترین پایه برای ایجاد جامعه ای سالم است. اگر زوجین ارتباط سالم و خوبی باهم داشته باشند، خانواده و درنتیجه، جامعه ی سالمی خواهیم داشت. حال اگر زوجین ارتباط نامناسبی با یکدیگر داشته باشند، مشکلاتی برای آن ها به وجود می آید. یکی از موضوعات بسیار مهم که علاوه بر مختل کردن کانون خانواده و روابط زوجین، باعث تشدید آسیب در فرد آسیب دیده می شود، اختلال استرس پس از آسیب ناشی از خیانت زناشویی می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی رویکرد زوج درمانی هیجان مدار بر اختلال استرس پس از آسیب ناشی از خیانت زناشویی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان آسیب دیده از پدیده خیانت همسر در زمستان 1400 بودند. تعداد 30 زوج که به مرکز مشاوره آموزش و پرورش منطقه 2 شهر تهران مراجعه کرده بودند و در نمرات مقیاس اختلال استرس پس از آسیب عاطفی فوآ (2003) دارای طیف علایم متوسط به بالا بودند، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایابی شدند. آزمودنی های گروه آزمایش 15 جلسه در برنامه گروهی زوج درمانی هیجان مدار شرکت کردند، اما آزمودنی های گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل نشان داد که زوج درمانی هیجان مدار بر کاهش علایم اختلال استرس پس از آسیب زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی موثر است و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز پایدار است.

    نتیجه گیری

    از آنجا که زوج درمانی هیجان مدار باعث تنظیم هیجان های فرد می شود و با توجه به اثربخشی این رویکرد در زوجین درگیر خیانت زناشویی، استفاده از آن به عنوان یک رویکرد درمانی در این نوع مسایل توصیه می شود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، خیانت زناشویی، اختلال استرس پس از آسیب
  • محمود پرچمی خرم، سعید ایمانی*، داریوش انصاری صفحات 317-328

    زمینه و هدف:

     این پژوهش با هدف بررسی رابطه نیازهای بنیادین و بهزیستی روان شناختی با میانجی گری اعتیاد به شبکه های اجتماعی انجام شد. اعتیاد به شبکه های اجتماعی عبارت است از وابستگی بیش از حد، انگیزه قوی برای ورود یا استفاده و صرف زمان و تلاش بسیار برای شبکه های اجتماعی که به سایر فعالیت های اجتماعی، مطالعات/شغل، روابط بین فردی و یا سلامت روانی آسیب می رساند؛ بنابراین، در دهه گذشته، عوامل و پیامدهای مرتبط با استفاده مشکل زا از شبکه های اجتماعی علاقه و مطالعه تجربی در این حوزه را افزایش داده است.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری در این پژوهش افراد بالای 18 سال در شهر شیراز و همدان بود که از این جامعه آماری تعداد 396 نفر (170 مرد و 226 زن) با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش مقیاس نیازهای بنیادین روان شناختی (گینه، 2003)، اعتیاد به شبکه های اجتماعی (پاناییز و والکر، 2012) و بهزیستی روان شناختی ریف (1989) بود. داده ها با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بالاترین ضریب همبستگی در بین نیازهای بنیادین مربوط به نیاز ارتباط با 64/0- و بعد از آن نیازهای خودمختاری و شایستگی به ترتیب 62/0- و 58/0- بود. ضریب همبستگی بین اعتیاد به شبکه های اجتماعی و بهزیستی روان شناختی نیز 48/0- به دست آمد. همچنین، ضریب همبستگی نیازهای بنیادین خودمختاری، شایستگی و ارتباط با بهزیستی روان شناختی به ترتیب 69/0، 60/0 و 66/0 بود.

    نتیجه گیری

    ناکامی در ارضاء نیازهای بنیادین می تواند در قالب روش های اصلاحی و به شکل استفاده افراطی از شبکه های اجتماعی نمایان شده و زمینه ساز استفاده اعتیادی از این شبکه ها شود. ناکامی در ارضاء نیازهای بنیادین همچنین به صورت مستقیم و غیر مستقیم با کاهش بهزیستی روان شناختی مرتبط است.

    کلیدواژگان: نیازهای بنیادین روانشناختی، اعتیاد به شبکه های اجتماعی، بهزیستی روانی
  • پریسا نصیری، رضا عبدی*، غلامرضا چلبیانلو صفحات 329-342

    زمینه و هدف:

     امروزه در جامعه جهانی بررسی رفتارهای افراد به ویژه الگوهای رفتاری آنان امری ضروری است و ارتقاء سلامت با توجه به نقش محوری آن در مراقبت های بهداشتی موردتوجه روزافزون است. هدف اصلی این پژوهش بررسی روابط ساختاری صفات نابهنجار شخصیت و ترس از ویروس کرونا با الگوهای رفتاری سلامت محور در دوره پاندمی کووید  بود.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل کارکنان بیمارستان دولتی الزهرا اصفهان بود. روش نمونه گیری به صورت در دسترس و طبق جدول مورگان و گرجسی برابر با  نفر بود. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ابعاد نابهنجار شخصیت (PID-5)، مقیاس ترس از ویروس کرونا (ویسی و همکاران،) و الگوهای رفتاری سلامت محور (والکر و همکاران،) بود. از ضریب همبستگی پیرسون (با نرم افزار SPSS.) و مدل یابی معادلات ساختاری (SMART PLS.) برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    بین صفات نابهنجار شخصیت و الگوهای رفتاری سلامت محور در دوره پاندمی کووید  رابطه وجود داشت (05/0>p). بین ترس از ویروس کرونا و الگوهای رفتاری سلامت محور در دوره پاندمی کووید  رابطه وجود داشت (05/0>p). همچنین نقش میانجی ترس از ویروس کرونا در ارتباط بین صفات نابهنجار شخصیت و الگوهای رفتاری سلامت محور معنی دار بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که ترس از کرونا نقش میانجی معنی داری در ارتباط بین صفات نابهنجار شخصیت و الگوهای رفتاری سلامت محور دارد.

    کلیدواژگان: صفات نابهنجار شخصیت، ترس از ویروس کرونا، الگوهای رفتاری سلامت محور
  • ماکوان بهرام زاده، محمدعلی سپهوندی*، فاطمه رضایی صفحات 343-354

    زمینه و هدف :

    صمیمیت زناشویی در زوجین  در حال طلاق  با  کاستی هایی همراه است،  بر این اساس هدف از پژوهش حاضر  مقایسه اثربخشی زوج درمانی با رویکرد طرح واره و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر صمیمیت زناشویی زوجین در حال طلاق بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر کمی و از نوع مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و دوره پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی زنان در معرض طلاق مراجعه کننده به مرکز مشاوره و روانشناسی آوای درون شهرستان پاوه در سال 1400 تشکیل می دادند که از بین آن ها 45 نفر با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه آزمایش زوج درمانی طرح واره محور، گروه آزمایش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و گروه گواه جایگزین گردیدند.  در گردآوری اطلاعات از پرسشنامه صمیمیت زناشویی تامسپون و ولکر  استفاده شد.  همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر به کاربرده شده است.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که زوج درمانی با رویکرد طرح واره در افزایش صمیمیت زناشویی تاثیر معناداری داشته است (05/0>p)،  از طرف دیگر درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی نیز در بهبود صمیمیت زناشویی به طور معناداری نتیجه بخش بوده است (05/0>p)،  همچنین بین دو گروه زوج درمانی با رویکرد طرح واره و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در متغیر صمیمیت زناشویی تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن بود زوج درمانی با رویکرد  طرح واره و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در افزایش صمیمیت زنان در معرض طلاق موثر بوده است و این دو رویکرد درمانی نتیجه یکسانی در بهبود صمیمیت زناشویی در زنان در معرض و طلاق داشته اند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی با رویکرد طرح واره، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، صمیمت، طلاق
  • آیدا فرشام، سوگند قاسم زاده*، احمد علی پور، غلامعلی افروز، میترا قالیبافیان صفحات 355-367

    زمینه و هدف:

     پژوهش ها نشان می دهند، برای درمان روان شناختی کودکان مبتلا به سرطان، بازی درمانی و درمان های بازی محور، موثرتر و بهتر هستند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی برنامه مداخلات شناختی و بازی درمانی خانواده محور بر افسردگی و اضطراب کودکان مبتلا به تومور مغزی انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح سری های زمانی با چند گروه است. نمونه پژوهش، شامل 45 کودک 7 تا 10 ساله ی مبتلا به تومور مغزی بود که به صورت هدفمند از بیمارستان فوق تخصصی سرطان کودکان محک انتخاب شدند. این افراد، پس از همتاسازی به لحاظ سن و جنسیت، به روش تصادفی در 3 گروه 15 نفر (گروه 1: توان بخشی شناختی، گروه 2: توان بخشی شناختی همراه با بازی درمانی، گروه 3: گروه کنترل) جایگزین شدند. گروه های آزمایش در 8 جلسه مداخلات مربوطه را اخذ کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 1 ماهه از اعضای هر 3 گروه، با پرسشنامه افسردگی کودکان (CDI) و مقیاس اضطراب کودکان اسپنس (SCAS)، انجام یافت. جهت تحلیل داده ها از تحلیل واریانس بین- درون آزمودنی های آمیخته (SPANOVA) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که هر دو مداخلات، تغییرات معناداری در گروه های آزمایش در متغیرهای افسردگی و اضطراب ایجاد کرده بودند (سطح معناداری 01/0). افسردگی و اضطراب در کودکان هر دو گروه آزمایش، مخصوصا در گروه توان بخشی شناختی همراه با بازی درمانی، نسبت به گروه کنترل کاهش یافته بود. به علاوه، توان بخشی شناختی هرچند برای کاهش اضطراب تا مرحله پس آزمون موثر بود، اما از پایداری کافی تا مرحله پیگیری 1 ماهه برخوردار نبود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که توان بخشی و بازی درمانی، بخصوص توان بخشی همراه با بازی درمانی که اثر پایدارتری داشت، می تواند برای کاهش افسردگی و اضطراب کودکان دارای انواع تومورهای مغزی به کار رود. از این رو، استفاده از درمان توان بخشی ادغام شده با بازی درمانی رهایشی، برای رفع عمیق تر و پایدارتر مشکلات این کودکان، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، بازی، توانبخشی شناختی، تومور مغزی، سرطان کودکی، والدین
  • زهرا چراغ سحر، محمدمسعود دیاریان*، عباس حقایق، یوسف گرجی صفحات 368-379
    زمینه و هدف

    زنان دارای تعارض زناشویی از تاب آوری کمتری در زندگی خود برخوردار هستند، به همین دلیل پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بسته درمانی اصالت در دنیاهای سه گانه مبتنی بر نظریه وجودی رولومی بر تاب آوری روان شناختی زنان دارای تعارض زناشویی صورت گرفت.

    مواد و روش ها:

     روش پژوهش حاضر کمی و از نوع مطالعات نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری این مطالعه شامل زنان مراجعه کننده به کلینیک های روان شناختی شهر اصفهان بودند که از بین آن ها 26 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین گردیدند. برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه تاب آوری کانور و دیویدسون (2003) بکار برده شد. گروه آزمایش طی 14 جلسه 75 دقیقه ای بسته درمانی را دریافت کردند و در این مدت گروه گواه، هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS-24 و با روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و مجذور کای در سطح 05/0 انجام شد.

    یافته ها: 

    با توجه به آزمون مجذور کای، تفاوت معناداری از لحاظ سن، تحصیلات و اشتغال بین دو گروه مشاهده نشد، همچنین نتایج پژوهش نشان داد بسته درمانی اصالت در دنیاهای سه گانه مبتنی بر نظریه وجود رولومی در افزایش نمره تاب آوری تاثیر معناداری داشته است (05/0>p). از طرفی دیگر نیز این بسته درمانی موجب افزایش معنادار نمره زیر مقیاس های شایستگی، اعتماد به غرایز، پذیرش و تاثیرات معنوی افراد گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه شده است (05/0>p).

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش حکایت از تاثیر معنادار برنامه درمانی اصالت در دنیاهای سه گانه مبتنی بر نظریه وجودی رولومی بر تاب آوری در زنان دارای تعارض زناشویی دارد، بنابراین می توان از این بسته درمانی برای ارتقا تاب آوری زنان دارای تعارض زناشویی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اصالت، تاب آوری، تعارض زناشویی، نظریه وجودی
  • حسن عبدی، سیاوش خداپرست* صفحات 380-389

    زمینه و هدف:

     تجربه زندگی مستقل، سبک زندگی متغیر، پیامدهای سریع و زندگی خوابگاهی ازجمله چالش های دانشجویی هستند که می تواند اثرات منفی بر سطح خواب و کیفیت زندگی دانشجویان بگذارد. این پژوهش با هدف، اثربخشی 12 هفته تمرینات هوازی بر سطح کیفیت خواب و شاخص های کیفیت زندگی دانشجویان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه تجربی می باشد. جامعه آماری تحقیق را دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان تشکیل دادند که به صورت هدفمند و براساس معیارهای ورود و خروج 27 نفر انتخاب شدند. جهت اندازه گیری کیفیت خواب از پرسشنامه PSQI و برای سنجش میزان کیفیت زندگی آزمودنی ها از پرسشنامه (SF-36) استفاده شد. از پروتکل تمرینی ویژه کالج آمریکایی طب ورزشی (ACSM) به مدت 12 هفته و هفته ای 3 جلسه بکار گرفته شد. از آزمون های t وابسته و مستقل برای تجزیه وتحلیل داده ها و جهت محاسبه های آماری از نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پروتکل تمرینی بر کیفیت خواب و کیفیت زندگی و مولفه های آن ها اثر معناداری داشت. (05/0>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که پروتکل تمرینی موردنظر می تواند به عنوان یک استراتژی و رویکرد مناسب، جهت بهبود کیفیت خواب و کیفیت زندگی در دانشجویان مورداستفاده قرار گیرد، بااین وجود با توجه به اینکه تعداد آزمودنی ها. پیشنهاد می گردد جهت بالا بردن اعتبار بیرونی تحقیقی تحقیقات بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، کیفیت زندگی، تمرین هوازی
|
  • Seyedeh Sedreh Hosseini, Seyed Hadi Hosseini* Pages 195-203
    Aim and Background

    Comparing mental health between healthy and disabled students and examining the differences between the two groups can lead to special and appropriate attention to the relevant social and educational needs of them. Therefore, this study was performed to compare interpersonal sensitivity and emotional balance in students with physical disabilities and normal students.

    Methods and Materials:

     This causal-comparative study was conducted in eight elected elementary schools (four normal and four exceptional schools) in 2018. The samples consisted of 80 students (40 students with disabilities and 40 their normally peers), which were selected by simple random sampling. To collect data, Boyce & Parker’s Interpersonal Sensitivity and Brad Burn’s Emotional Balance Questionnaire were used. The data were analyzed by SPSS 21 using descriptive index and multivariate analysis of variance (MANOVA).

    Findings

    There was a significant difference between students with disabilities and normal ones in interpersonal sensitivity and emotional balance (P >0.01). And the mean scores of interpersonal sensitivity and its components, were significantly higher in students with disabilities than normal students (P <0.01). Findings also indicate that there are problems for students with disabilities in interpersonal communication skills and shortcomings in emotional development compared to normal students.

    Conclusions

    Special attention should be paid to the social performance and interpersonal and emotional skills of students with disabilities, and appropriate educational interventions are recommended to strengthen the social and emotional skills in order to rehabilitate them.

    Keywords: Interpersonal sensitivity, Emotional balance, Physical disabilities, Students
  • Kobra Noroziyan, Abolghasem Peyadekoohsar* Pages 204-219
    Aim and Background

    The covid-19 pandemic and its effects on people's physical and mental health have caused an increase in worry and death anxiety in many of them. Experience has shown that people's attitude towards this disease, how to deal with it, and how much they are affected by it are different based on a number of factors and characteristics. The present study was conducted with the aim of investigating the prediction of death anxiety based on personality characteristics and self-concept in patients with covid-19.

    Methods and Materials: 

    This research is correlational. The research population consisted of all the patients with covid-19 who visited Masih Deneshvari, Lavasani and Firozabadi hospitals from March 1400 to May 1401, and 205 of them were selected as available sampling based on Morgan's table that participated in the research online. The required information was collected through Templer's death anxiety scale (1970), the short form of Neo's five-factor personality questionnaire (1985) and Lawrence's (1997) self-concept. To analyze the data, Pearson's correlation test and multivariate regression analysis were used using SPSS version 26 software.

    Findings

    The findings of the research showed that there is a relationship between personality traits (-0.64) and God concept (-0.59) with death-anxiety (p<0.05). Also, the results showed that there is a positive and meaningful relationship with death anxiety in the components of personality traits, and extroversion, flexibility, agreeableness, and responsibility, as well as in the components of God concept; Influence, acceptance, challenge and benevolence, there is an inverse and meaningful relationship.

    Conclusions

    It seems that the personality traits as a variable can be effective in reducing the death anxiety of corona patients, also the use of positive God concept against mental pressure makes him adapt better to the conditions and can It will be useful to spend the length of its treatment.

    Keywords: Death, Anxiety, Personality, Covid-19
  • Emad Jalinousnia, Hojjatolah Javidi*, Majid Barzegar, Hosain Bagholi Pages 220-229
    Aim and Background

    Appreciation of the positive personality traits that have been considered by many psychologists in recent years. Improving gratitude can improve the quality of life and mental health in people. The aim of this study was to investigate the effectiveness group emotion regulation training on promoting the mental health of physicians and nurses of public hospitals in Isfahan.

    Methods and Materials:

     The design of this quasi-experimental study is pre-test, post-test and follow-up with experimental and control groups. The statistical population of this study included all physicians and nurses of public hospitals in Isfahan in the first three months (April, May and June) of 1400. The research sample was selected using available sampling method of 40 physicians and nurses in Isfahan. The experimental group received an emotion regulation training package for 8 sessions; the control group did not receive any training. Follow-up was done after a month. Covariance test was used to analyze the results. Data were analyzed using SPSS software.

    Findings

    Analysis of the findings shows that the mean scores of mental health of individuals according to the group (control and experiment) after adjusting the pre-test, there is a significant difference (p <0.05) and the experimental group after receiving adjustment training Excitement indicates higher mental health.

    Conclusions

    Therefore, it can be said that emotion regulation training increases the overall positive orientation, positive cognitive processes, and positive emotional function of individuals and therefore improves the mental health of physicians and nurses during the outbreak of Covid 19.

    Keywords: emotion regulation - mental health -Doctors, nurses
  • Masoud Raeisi, Masoud Shahbazi*, Amin Koraei Pages 230-242
    Aim and Background

    Infidelity in marriage is a major cause of marital dissatisfaction and also the main cause of marital and sexual conflicts and incompatibilities, therefore; the purpose of the present study was to compare the effectiveness of the religion-based forgiveness training and the fairness-based contextual therapy on improvement of self-esteem and empathy of betrayed women in Ahvaz.

    Methods and Materials: 

    The research method was experimental with a pre-test and post-test design and a control group with random assignment. The statistical population of this research included all married women who had experienced infidelity who referred to international counseling centers and Rah Kamal in Ahvaz city, out of which 45 people were selected using available sampling method and randomly and equally passed to the training group. Religion-based (experiment 1), fairness-based contextual therapy group (experiment 2) and control group were assigned. Subjects responded to Rosenberg's self-esteem scale (1965) and Bateson's scale of empathic traits (Bateson et al. 1983). Each experimental group received the number of relevant training sessions based on their respective instructions, while the control group did not receive any intervention during this period. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA), Bonferroni post hoc test and SPSS software version 26.

    Findings

    The results of Bonferroni's post hoc test showed that religion-based forgiveness training and justice-oriented contextual therapy increase self-esteem (p < 0.001) and empathy (p < 0.001) of betrayed women compared to the control group. However, there was no significant difference between the two methods in increasing self-esteem (p = 0.415) and empathy (p = 0.114) of betrayed women.

    Conclusions

    Based on the results, it can be said that in order to help increase the self-esteem and empathy of betrayed women towards their husbands, any of the methods of religion-based forgiveness training or justice-based contextual therapy can be used successfully.

    Keywords: Religion, Fairness, Self-Respect, Empathy, Betrayal
  • Masoomeh Mehdipoorsani, Alireza Aghaz, Masoud Ghasedi* Pages 243-254
    Aim and Background

    The use of social networks (USN) is very common among students. Excessive USN can negatively affect their psychosocial performance. Students' health is affected by the amount of use of social networks. Uncontrolled USN affects people's social, academic and professional life. The purpose of this research was to determine the relationship between the USN with failure tolerance and irrational beliefs in female students.

    Methods and Materials:

     The present study was a cross-sectional descriptive study. The statistical population of the study is all female students in Azad university of Tehran, Saveh and Tonekabon in year of 2020-2021. 240 female students were selected using the available sampling method. The Irrational beliefs questionnaire, failure tolerance questionnaire, and virtual networks tendency questionnaire were used. Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and regression analysis using the SPSS version 25.

    Findings

    There was a negative relationship between the USN and failure tolerance (r=0.70, P<0.001). There was a positive relationship between the USN and irrational beliefs (r=0.80, P<0.001). The results of multiple regression showed that the amount of the USN has the ability to predict 33.3% failure tolerance and 53.9% irrational beliefs of female students. The type of the USN can predict 29.4% of failure tolerance and 49.2% of irrational beliefs of female students. Also, the level of trust of users has the ability to predict 24.4% of failure tolerance and 49.9% of irrational beliefs of female students (P<0.05).

    Conclusions

    Problematic and excessive use of online social networks can endanger students' physical and mental health by increasing irrational beliefs and reducing failure tolerance. Therefore, education and culture building in the field of optimal use of online social networks is necessary during student life.

    Keywords: Health, Social Networks, Tolerance of Failure, Irrational Beliefs, Student
  • Razieh Rajaei, Hamid Taher Neshat Doost, Hassan Aghaee Khajelangi* Pages 255-266
    Aim and Background

    Considering importance of marriage and growing statistics of divorce, methods to decrease marital conflicts and increase marital satisfaction hold great importance. Purpose of this study is to assess the usage of compassion focused therapy on marital conflict in women applying for divorce.

    Methods and Materials: 

    Method used in this study is semi-experimental with pre-test, post-test and control group. Statistical population constitutes women with marital conflicts, applying for divorce that came to Isfahan city consulting centers in year 2020. This study sample constitutes of 30 women that were chosen with convenience sampling method then put randomly in two groups, 15 women in experiment group and 15 women in control group. All participants filled marital conflict questionnaire Sanaei (MCQ) in pre-test, then experiment group went through 12 sessions (each 90 minutes) of compassion focused therapy package (Gilbert, 2014). Meanwhile control group did not face any intervention. In the end both groups were evaluated again. Data of the study were analyzed with single variant covariance analyze test.

    Findings

    Analyzing data show that, compassion focused therapy is significantly effective in decreasing marital conflicts and its sub-scales (reduction in cooperation and sexual relationship, increasing emotional reactions, increase in attracting children support, increasing personal relationship with relatives and separating financial matters from others) in experiment group (p<0.05).

    Conclusions

    Considering results of this study it can be said that compassion focused therapy can be effective in decreasing marital conflicts in women applying for divorce, therefore it can be used as a method to decrease divorce.

    Keywords: Compassion focused therapy, Marital conflicts, Divorce
  • Hossein Bashi Abdolabadi, Qasem Ahi*, Maryam Asle Zaker, Fateme Shahabi Zadeh, Maryam Nasri Pages 267-279
    Aim and Background

    The need to establish intimacy and close relationships with others is considered as a basic and important human motivation. The present study aimed to investigate the role of the quality of object relationships on close relationship experience mediated by the self-differentiation and cognitive emotion regulation.

    Methods and Materials:

     The study was a descriptive-correlational one conducted using Structural Equation Modeling. The population included all people who were married for at least two years and visited psychological and counseling clinics in Mashhad, Iran, from 2020 to 21 due to suffering from matrimonial conflicts. The participants were selected using the convenience sampling technique. Then, 300 questionnaires were distributed among the participants, and 260 questionnaires were gathered. The instruments for data collection included Bell’s Object Relations and Reality Testing Inventory, the cognitive emotion regulation questionnaire, the questionnaire concerning the self-differentiation, and close relationship experience questionnaire. The data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and the structural equation modeling.

    Findings

    The findings showed that the quality of object relationships predicted the rates of close relationship experience (P>0/05). Moreover, the findings showed that the differential of self and negative cognitive emotion regulation played mediatory roles (P>0/05).

    Conclusions

    Accordingly, both in premarital counseling and in couple therapy sessions, it is vital to determine variables based on psychoanalytic concepts like the quality of object relationships and self-differentiation and adjust interventions based on these concepts.

    Keywords: Cognitive emotion regulation, Self-differentiation, Pattern of close relationship experience, Quality of object relationships
  • Narges Khaton Akram, Nemat Sotodeh Asl*, Raheb Ghorbani, Farhad Malek Pages 280-293
    Aim and Background

    Chronic obstructive pulmonary disease is one of the diseases that can limit the function of the lungs and consequently the function of the patient's whole body. Therefore, research related to this disease can be effective. Therefore, the aim of this study was to explain the severity of symptoms in patients with COPD based on health-promoting style with a mediating role of personality traits.

    Methods and Materials: 

    The present study was descriptive and structural equation modeling. The statistical population of this study included all patients with COPD who referred to the health center of Kosar Hospital in Semnan for a period of 1 year from April to March 2016. 205 people were selected by random sampling method and completed the research questionnaires. Data were analyzed by Pearson correlation and structural equation modeling using SPSSV19 and LISRELV8.80 software.

    Findings

    The results showed that health promotion has a negative and significant effect on neurosis and disease severity. Health promotion has a positive and significant effect on other personality traits (P<0.01). The results also showed that the health-promoting lifestyle variable has an indirect and significant effect on the severity of symptoms due to extraversion (-0.13) and conscientiousness (-0.15).

    Conclusions

    The findings of this study indicate that the variables of personality traits and health-promoting style were related to the severity of symptoms in patients with COPD and had a direct and indirect effect on it. Therefore, experts' knowledge of these variables can help to improve the lifestyle of people with COPD.

    Keywords: Severity of disease symptoms, Personality traits, chronic lung obstruction, COPD, Health promoting style
  • Nooshin Salahi Esfahani*, Raziyeh Izadi Pages 294-304
    Aim and Background

    Depression is a common disorder in adolescence that has wide cognitive and social consequences; One of the cognitive consequences is mental confusion, which hurts the depressed person by exacerbating dysfunctional thoughts. Thus, this study was conducted to evaluate the effectiveness of Adolescent-Based Mindfulness Therapy on mind wandering and depressive symptoms.

    Methods and Materials: 

    The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test design with control group and follow-up period. The study population was depressed adolescent girls who referred to psychological centers in Isfahan in 2022. From this population, 30 depressed adolescent girls were selected by purposive sampling method and randomly divided into experimental and control groups. Subjects responded to Beck Depression Inventory (BDI-II) and Mind Wandering Scale (MWS) in the pre-test, post-test and follow-up stages. The experimental group received 8 sessions of 60-minute adolescent-centered mindfulness treatment, while the control group did not receive any intervention. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance using SPSS software version 26.

    Findings

    The results showed that there was a significant difference between the scores of depression and mind wandering of the groups in post-test and follow-up compared to pre-test. The effect of intergroup intervention variable is also significant in reducing depression and mind wandering. That is, adolescent-centered mindfulness therapy was able to reduce the scores of depression and mind wandering compared to the control group (p<0.001).

    Conclusions

    Based on the results, adolescent-centered mindfulness treatment can be used as an effective intervention option to help depressed adolescents and reduce their mind wandering.

    Keywords: Adolescent-Based Mindfulness Treatment, Depression, Mind Wandering, Adolescents
  • Hossein Mohagheghi, Mohammadreza Roshanaei* Pages 305-316
    Aim and Background

    Family is the most important and basic foundation for creating a healthy society. If couples have a healthy and good relationship with each other, we will have a healthy family and as a result, a healthy society. Now, if couples have an inappropriate relationship with each other, problems will arise for them. One of the most important issues that, in addition to disrupting the family unit and the couple's relationship, aggravates the injury in the injured person, is post-traumatic stress disorder caused by marital infidelity. The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotion-focused couple therapy approach on post-traumatic stress disorder caused by marital infidelity.

    Methods and Materials: 

    The quasi-experimental research method was pretest-posttest with a control group. The statistical population included all women affected by the phenomenon of infidelity in the winter of 2022. The number of 30 couples who visited the Education Counseling Center of the 2nd District of Tehran and had moderate to high symptoms in the scores of the FOA (2003) Emotional PTSD scale scores were selected by purposive sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. The subjects in the experimental group participated in a group program of emotional couple therapy for 15 sessions, but the control group did not receive any intervention.

    Findings

    The results of the analysis showed that emotional couple therapy is effective in reducing the symptoms of post-traumatic stress disorder in women affected by marital infidelity and this effect is stable in the follow-up phase.

    Conclusions

    Since emotion-oriented couple therapy regulates a person's emotions and due to the effectiveness of this approach in couples involved in marital infidelity, its use as a therapeutic approach in this type of issues is recommended.

    Keywords: Emotion-Focused Couple Therapy, Marital Infidelity, Post-Traumatic Stress Disorder
  • Mahmoud Parchami Khoram, Saeed Imani*, Dariush Ansari Pages 317-328
    Aim and Background

    The aim of this study was to investigate the relationship between basic needs and psychological well-being with mediation of social networks addiction. Social networkks addiction is excessive dependence, strong motivation to log in or use, and spending a lot of time on social networks that harm other social activities, studies / jobs, interpersonal relationships, or mental health. Thus, in the last decade, the factors and consequences associated with problematic use of social networks have increased interest and empirical study in this area.

    Methods and Materials: 

    The statistical population in this study was people over 18 years old in Hamedan and Shiraz from which 396 people (170 male and 226 female) were selected by convenience sampling method. The instruments used in this study were the basic psychological needs scale (Gagné, 2033), social networks addiction (Panayides and Walker, 2012) and psychological well-being (Ryyf, 1989). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis.

    Findings

    The highest correlation coefficient among the basic needs was related to the need for relatedness with -0.64 and then the needs of autonomy and competence were -0.62 and -0.58, respectively. The correlation coefficient between social networks addiction and psychological well-being was -0.48. Also, the correlation coefficient of basic needs of autonomy, competence and relatedness with psychological well-being were 0.69, 0.60 and 0.66, respectively.

    Conclusions

    Frustration of basic needs can appear in the form of corrective methods and in the form of excessive use of social networks and pave the way for addictive use of these networks. Frustration of basic needs is also directly and indirectly associated with reduced psychological well-being.

    Keywords: basic psychological needs, social networks addiction, psychological well-being
  • Parisa Nasiri, Reza Abdi*, Gholamreza Chalabianloo Pages 329-342
    Aim and Background

    Nowadays, in the global society, it is necessary to examine people's behavior, especially their behavior patterns. Health promotion is receiving more and more attention due to its central role in health care. The main goal of this research was to investigate the structural relationships between abnormal personality traits and fear of the corona virus with health-oriented behavior patterns during the covid- pandemic.

    Methods and Materials: 

    The research method of this study was descriptive-correlation. The statistical population included the employees of Alzahra State Hospital in Isfahan. The sampling method was available and according to the table of Morgan and Gerjesi, it was equal to people. The research tools included the questionnaire of abnormal dimensions of personality (PID-5), the scale of fear of the corona virus (Visi et al.) and health-oriented behavioral patterns (Walker et al.). Pearson's correlation coefficient (with SPSS. software) and structural equation modeling (SMART PLS.) were used for data analysis.

    Findings

    There was a relationship between abnormal personality traits and health-oriented behavior patterns during the covid- pandemic period (p<.05). There was a relationship between the fear of corona virus and health-oriented behavior patterns during the covid- pandemic period (p<.05). Also, the mediating role of fear of corona virus in the relationship between abnormal personality traits and health-oriented behavioral patterns was significant (p<.05).

    Conclusions

    According to the results of the current research, it can be said that fear of corona has a significant mediating role in the relationship between abnormal personality traits and health-oriented behavioral patterns.

    Keywords: abnormal personality traits, fear of corona virus, health-oriented behavioral patterns
  • Makvan Bahramzadeh, Mohhamadali Sepahvandi*, Fatemeh Rezaei Pages 343-354
    Aim and Background

    Marital intimacy in divorcing couples is associated with shortcomings, based on this, this research aimed to compare the effectiveness of schema couple therapy and mindfulness-based cognitive therapy on marital intimacy in Couples Exposed to divorce.

    Methods and Materials: 

    The method of the current research was quantitative and a quasi-experimental study with a pre-test, and post-test design and follow-up period. The statistical population of the research consisted of all the women facing divorce who refer to Avai counseling and psychology center in Paveh city in the year 1400, of which 45 people were selected by convenience sampling method and randomly in the group The schema couple therapy experiment, the mindfulness-based cognitive therapy experiment group, and the control group was replaced. Thomson and Volker's Marital Intimacy Questionnaire was used in data collection. Also, variance analysis with repeated measures has been used to analyze the data.

    Findings

    The results of data analysis showed that schema couple therapy had a significant effect on increasing marital intimacy (p<0.05), on the other hand, cognitive behavioral therapy based on mindfulness also improved marital intimacy. It has been significantly fruitful (p<0.05), also, no significant difference was observed between the two groups of schema couple therapy and mindfulness-based cognitive therapy in the variable of marital intimacy.

    Conclusions

    The results of the present study showed that schema couple therapy and cognitive therapy based on mindfulness were effective in increasing the intimacy of women facing divorce. These two treatment approaches have the same result in improving marital intimacy in women facing divorce.

    Keywords: schema couple therapy, cognitive therapy based on mindfulness, intimacy, divorce
  • Aida Farsham, Sogand Ghasemzadeh*, Ahmad Alipor, Gholamali Afrooz, Mitra Ghalibafian Pages 355-367
    Aim and Background

    Cancer and its special treatments and hospitalization in the cold environment of the hospital have deep psychological effects on children.  The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of the cognitive intervention program and family-oriented play therapy on depression and anxiety of children with cancer.

    Methods and Materials:

     The study is a time series quasi-experimental design with multiple groups. The sample included 45 children between 7 and 10 years old with brain tumors selected from Mahak's Pediatric Cancer Hospital purposefully and by considering the inclusion and exclusion criteria. After matching in terms of age and gender, the subjects were randomly replaced in 3 groups of 15 people (group 1: cognitive rehabilitation; group 2: cognitive rehabilitation with play therapy; group 3: control group). The experimental groups received relevant interventions in 8 sessions. The pre-test, post-test and 1-month follow-up of the participants of all 3 groups were conducted with the Children's Depression Inventory (CDI) and the Spence Children's Anxiety Scale (SCAS). In order to analyze the data, split-plot ANOVA design (SPANOVA) was used.

    Findings

    The results of the study indicated that both interventions had created significant changes in the variables of depression and anxiety in the experimental groups (significance level 0.01). Depression and anxiety in children of both experimental groups, especially in the cognitive rehabilitation group with play therapy, were reduced compared to the control group.

    Conclusions

    Based on the findings of the study, it can be concluded that rehabilitation and play therapy, especially rehabilitation with play therapy, which had a more stable effect, can be used to reduce depression and anxiety in children with various types of brain tumors. Therefore, the use of rehabilitation therapy integrated with recreational play therapy is recommended to resolve these children's problems more deeply and permanently.

    Keywords: Depression, anxiety, brain tumors, Play Therapy, cognitive rehabilitation
  • Zahra Cheragh Sahar, MohhamadMasoud Dayarian*, Abbas Haghayegh, Yosef Gorji Pages 368-379
    Aim and Background

    Women with marital conflict have less resilience in their lives, for this reason, the present study was conducted to determine the effectiveness of the therapeutic package of originality in the three worlds based on Rollo May existential theory on the resilience of women with marital conflict.

    Methods and Materials:

     The current research method was quantitative and of the type of quasi-experimental studies and pre-test and post-test design with a control group and a two-month follow-up period. The statistical population of this study included women who refer to the psychological clinics of Isfahan city, from which 26 were selected by convenience sampling method and randomly placed in two experimental and control groups. Resilience questionnaires were used to collect information. The experimental group received the therapeutic package during 14 sessions of 75 minutes, and the control group did not receive any intervention during this period. Data analysis was done with spss-24 software and with the statistical method of analysis of variance with repeated measures and chi-square test at the level of 0.05.

    Findings

    Based on the chi-square test, no significant difference was observed in terms of age, education, and job between the two groups (P <0.05). On the other hand, this educational package has caused a significant increase in the score Subscales of competence, acceptance, trust in instincts and spiritual influences the experimental group compared to the control group (p<0.05).

    Conclusions

    The results of the research indicate the significant effectiveness of the educational program of originality in the three worlds based on Rollo May existential theory on resilience in women with marital conflict. Therefore, this educational package can be used to promote the resilience of women with marital conflict.

    Keywords: Originality, Resilience, Marital Conflict, Existential Theory
  • Hassan Abdi, Siavash Khodaparast* Pages 380-389
    Aim and Background

    The experience of independent living, changing lifestyle, quick consequences and dormitory life are among the challenges of students, which can have negative effects on the level of sleep and quality of life of students. This research was conducted with the aim of evaluating the effectiveness of 12 weeks of aerobic exercises on the level of sleep quality and quality of life indicators of students.

    Methods and Materials: 

    The research method is semi-experimental. The statistical population of the research was made up of female students of Islamic Azad University, Lahijan Branch, who were selected purposefully and based on the entry and exit criteria of 27 people. The PSQI questionnaire was used to measure sleep quality and the SF-36 questionnaire was used to measure the subjects' quality of life. The special exercise protocol of the American College of Sports Medicine (ACSM) was used for 12 weeks and 3 sessions per week. Dependent and independent t-tests were used for data analysis and for statistical calculations using SPSS version 25 software.

    Findings

    The results showed that the exercise protocol had a significant effect on the quality of sleep and quality of life and their components (P<0.05).

    Conclusions

    It seems that the desired exercise protocol can be used as a suitable strategy and approach to improve the quality of sleep and quality of life in students, however, considering that the number of subjects. More research should be done in order to increase the external credibility of research.

    Keywords: Quality Of Sleep, Quality Of Life, Aerobic Exercise