فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه ناحیه ای - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1401)

نشریه جغرافیا و توسعه ناحیه ای
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/02
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هادی نیازی، رضا خسرو بیگی*، محمدجواد صفایی صفحات 1-29

    هدف پژوهش حاضر، بررسی دلایل نهادینه نشدن برنامه های گردشگری در مناطق روستایی بود. برای این کار به ارزیابی برنامه روستاهای هدف گردشگری به عنوان نمادی از تغییر ساختار اقتصادی روستا از کارکرد تولید گرایی به پساتولیدگرایی و پاسخ به تقاضاهای مصرفی در مقاصد هدف گردشگری خراسان شمالی شامل درکش، رویین، استاد، خسرویه، زوارم، گلیان و اسفیدان پرداخته شد. نتایج نشان داد، حمایت های دولتی به صورت مقطعی یا بیشتر به شروع پروژه ها مربوط می شود و به نوعی برای تکمیل چرخه گردشگری یعنی توسعه فیزیکی، مشاوره و آموزش و درنهایت تبلیغات و بازاریابی تداوم ندارد. مشهود است که گردشگری در روستاهای هدف خراسان شمالی با خلا همکاری و مشارکت محلی بین کارآفرینان در درون روستا و در سطح منطقه ای به عنوان پیش نیاز توسعه کسب وکارهای جدید و برآورده کردن نیازهای مالی، اطلاعاتی و بازاریابی مانند سایر نقاط کشور روبه ر وست. علاوه بر این ها، تعاملات سازنده بین سازمان های دولتی و جوامع محلی یکی دیگر از عوامل تعیین کننده توسعه و نهادینه گردشگری در روستاهای هدف محسوب می شود. روش انجام این پژوهش کیفی بود که با استفاده روش تحلیل محتوا انجام گرفت و داده ها به وسیله نرم افزار مکس کیودا نسخه 10 تحلیل شد. نتایج نشان داد، باوجود هماهنگی های صورت گرفته، بنیاد مسکن در آماده سازی و گسترش اقامتگاه های بوم گردی دستورالعمل ها و اولویت های دیگری را دنبال می کند و تمرکز خود را بیشتر به سنگ فرش کردن روستا معطوف کرده است.

    کلیدواژگان: تنوع سازی اقتصادی، توسعه گردشگری، گردشگری روستایی، روستا، خراسان شمالی
  • لیلا کشتکار، محمدحسین سرایی*، محمدرضا رضایی صفحات 31-58

    رقابت همکارانه در گردشگری راهبردی مثبت است که می تواند فرصت هایی را برای مقاصد بزرگ و کوچک ایجاد کند که به توسعه مقاصد گردشگری منجر شود. عمده ترین دلیل همکاری با رقبا در بین سازمان های گردشگری، دستیابی به مزیت رقابتی پایدار با ادغام منابع یا توانایی و به اشتراک گذاری دانش گردشگری در مکان های مشترک است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی محرک های راهبرد رقابت همکارانه در کنسرسیوم مثلث گردشگری ایران انجام شده است. بیست نفر از کارشناسان عضو در کنسرسیوم مثلث طلایی ایران نمونه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از تکنیک دیمتل فازی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد، براساس مقادیر D+R، محرک های «اهداف موردانتظار» و «منابع و قابلیت ها» به ترتیب با مقدار 4.19 و 4.08 به عنوان بااهمیت ترین محرک در شکل گیری راهبرد رقابت همکارانه شناخته شده اند. با توجه به مقادیر D-R، تاثیرپذیرترین محرک را می توان «تقاضای تکنولوژیک» با مقدار 13/1- دانست. با توجه به نتایج به دست آمده از تکنیک دیمتل می توان ادعا کرد که فضای داخلی سه شهر اصفهان، شیراز و یزد موجب تمایل به شکل گیری این راهبرد شده است.

    کلیدواژگان: رقابت همکارانه، محرک ها، کنسرسیوم، مثلث طلایی گردشگری ایران، دیمتل فازی
  • امین الله شمسایی، خدیجه بوذرجمهری*، مریم قاسمی، حمید شایان، سید هادی زرقانی صفحات 59-84

    سازماندهی سیاسی فضای هر کشور در قالب تقسیمات کشوری اجرا می شود. هدف اصلی تقسیمات کشوری، تمرکززدایی است تا از این طریق مدیریت و اداره قلمرو ملی آسان تر و ارایه خدمات بهتر صورت گیرد. به نظر می رسد، سازماندهی مجدد فضا بر تحقق توسعه پایدار تاثیر بسزایی دارد. با توجه به اهمیت این موضوع، مطالعه حاضر به بررسی و تحلیل اثرات و پیامدهای تقسیمات سیاسی سال 1386 بر پایداری اقتصادی و اجتماعی سکونتگاه های روستایی شهرستان فیروزه در استان خراسان رضوی پرداخته است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن توصیفی-تحلیلی است. طرح تحقیق شبه پانل است که پایداری سکونتگاه های روستایی را در دو بعد اقتصادی با 11 متغیر و 45 شاخص و بعد اجتماعی با 13 متغیر و 30 شاخص در دو مقطع زمانی قبل و بعد از تقسیمات کشوری در طیف لیکرت بررسی کرده است. واحد تحلیل، 249 خانوار روستایی در روستاهای نمونه شهرستان فیروزه است. روایی پرسش نامه به وسیله «تحلیل عاملی تاییدی» (Kaiser-Meyer≥ 0.87) و (Sig≤0.05) تایید شد و پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ 0.87 مطلوب تشخیص داده شد. یافته های آزمون تی جفت نمونه ای نشان داد، میانگین پایداری اجتماعی از 2.42 در قبل از تقسیمات سیاسی به 2.94 در بعد از تقسیمات کشوری به طور معنا داری افزایش یافته است (Sig≤ 0.05). همچنین میانگین پایداری اقتصادی از 1.98 به 2.34 تغییر یافته، اما این افزایش معنادار نیست (Sig≤0.33). نتایج نشان داد، ناپایداری ها ناشی از نقش متغیرهای کلان تری همچون تحریم های اقتصادی و شرایط کلی حاکم بر کشور بعد از تقسیمات کشوری در کل کشور از جمله در شهرستان فیروزه است. سیاست های تمرکززدایی توانسته است زمینه پایداری تعداد زیادی از مولفه های اجتماعی و اقتصادی روستاهای شهرستان فیروزه را فراهم آورد. پژوهش حاضر نیز گامی موثر در راستای تحقق پایداری اقتصادی و اجتماعی سکونتگاه های روستایی بوده است.

    کلیدواژگان: تقسیمات کشوری، تمرکززدایی، پایداری اقتصادی و اجتماعی، سکونت گاه های روستایی، شهرستان فیروزه
  • مسعود تقوایی*، حسین رجب صلاحی، مرجان شفیعی صفحات 85-118

    مدیریت شهری در کلان شهر تهران به عنوان بزرگترین کلان شهر ایران و یکی از پرجمعیت ترین شهرهای دنیا با چالش های زیادی مواجه است. نبود مدیریتی واحد سالانه مشکلات متعدد و هزینه های زیادی به دلیل ناهماهنگی دستگاه های اجرایی، به شهروندان تحمیل می کند؛ بنابراین برنامه ریزان و سیاست گذاران شهری را ناگزیر به اتخاذ رویه برنامه ریزی واحد و یکپارچه برای ایجاد هماهنگی بین اولویت ها و نیازهای مختلف می کند. با توجه به این مسیله، پژوهش حاضر به شناسایی ضعف ها و قوت های نظام مدیریت شهری کلان شهر تهران و درنهایت ارایه راهکارهایی برای تحقق مدیریت یکپارچه در این کلان شهر پرداخته است. نوع پژوهش، کاربردی و روش آن توصیفی-تحلیلی بود. جامعه آماری پژوهش کارشناسان و متخصصان و متولیان مدیریت شهری بودند و برای تحلیل از تکنیک SWOT استفاده شد. درمجموع، 19 نقطه قوت و فرصت به عنوان فاکتورهای مثبت و 21 نقطه ضعف و تهدید به عنوان محدودیت های پیش روی مدیریت یکپارچه کلان شهر تهران شناسایی شد که نشان از مدیریت بخشی و جداگانه در شهر، به رغم توان بسیار در زمینه توسعه مدیریت هماهنگ و یکپارچه دارد. در پایان، راهکارهایی برای کم رنگ کردن این موانع و درنهایت، تحقق «مدیریت یکپارچه کلان شهر تهران» پیشنهاد شد که نیازمند توجه جدی مدیران و برنامه ریزان شهری است. نتایج مطالعات و پژوهش های پیشین نشان می دهد که سیستم مدیریت شهری در ایران در اجرای برنامه ها و طرح ها موفق عمل نکرده است و کلان شهر تهران نیز به عنوان پایتخت کشور به بستر تمرکز امکانات در تمام ابعاد اقتصادی، سیاسی، و اجتماعی تبدیل شده که این امر باعث تعدد مدیریت در تهران شده است. با توجه به این موضوع، به نظر می رسد به کارگیری مدیریت یکپارچه شهری باعث ایجاد هماهنگی و توازن بین سازمان های اجرایی خواهد شود.

    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت شهری، مدیریت یکپارچه شهری، کلان شهر تهران، مدل SWOT
  • اسماعیل قادری*، سید مجتبی محمود زاده، سید علی حسینی، مرضیه فیروزفر صفحات 119-153

    شهر مشهد که یکی از مقاصد مهم زیارتی و گردشگری ایران به شمار می رود، به دلیل وضعیت مناسب جغرافیایی و معدنی و همچنین سایر ظرفیت های مربوطه به عنوان شهرجهانی گوهرسنگ ها اعلام شده است. گوهرسنگ ها گذشته از درآمدزایی و اشتغال زایی شگرفی که با خود به همراه دارند، مزایای فراوانی در زمینه های مذهبی، زیبایی، درمانی و... دارند که پتانسیل بهره گیری از آن ها را در صنعت گردشگری دوچندان می کند. گردشگری خلاق نسل جدیدی از گردشگری است که از دو سمت عرضه و تقاضا مدنظر قرار گرفته است. یکی از مزایای این نوع گردشگری، ایجاد اعتماد در گردشگران برای خرید صنایع دستی اصیل است که این اعتماد به ویژه در زمینه صنایع دستی همراه با گوهرسنگ در شهر مشهد ضرورت دارد. هدف عمده از نگارش مقاله پیش رو، شناسایی ابعاد و مولفه های گردشگری خلاق در حوزه گوهرسنگ ها در شهر مشهد با تمرکز بر بخش عرضه بود. به همین منظور، پس از مرور ادبیات و تحلیل محتوایی آن، مصاحبه نیمه ساختاریافته با 24 نفر از خبرگان حوزه گردشگری و گوهرسنگ ها، تحلیل مضمون داده ها به کمک نرم افزارMAXQDA20 انجام شد و چهار بعد (زیرساختی، مدیریتی، بازاریابی و محصولات و خدمات گردشگری خلاق)، 13 مضمون اصلی و 57 مضمون فرعی استخراج شد. در بخش کمی، 13 مضمون اصلی این پژوهش، برای اولویت بندی در اختیار خبرگان حوزه گردشگری و حوزه گوهرسنگ ها قرار داده شد. نتایج به دست آمده با استفاده از روش تصمیم گیری سوارای فازی به ترتیب اهمیت وزن دهی شد. یافته های این پژوهش نشان می دهد، مهم ترین مولفه های گردشگری خلاق در شهر مشهد در بخش عرضه، مباحث مدیریتی و قانونی و اقتصادی است و پس از آن به ترتیب، اهمیت فرهنگ سازی و آموزش، استراتژی بازاریابی، فعالیت های تبلیغی و ترویجی، ارتباطات و تعاملات، نوآوری و ایده پردازی، برندسازی، خدمات شهری، هویت و اصالت و فناوری به روز است.

    کلیدواژگان: گردشگری خلاق، گوهرسنگ، شهرمشهد، شهرجهانی، روش سوارا
  • سید جواد احمدی میبدی، محمدعلی احمدیان*، حمید جعفری صفحات 155-186

    دستیابی به توسعه در سکونتگاه های روستایی به عوامل متعددی وابسته است که از مهم-ترین آن، مدیریت محلی کارآمد است. همچنین یکی از ابزارهای دستیابی به توسعه روستایی را ‏می توان تشکیل گروه های سازماندهی شده مانند دهیاری ها دانست. همچنین مدیریت روستایی (دهیاری ها) می تواند نقش بسیاری مهمی در اجرای فعالیت توسعه روستایی داشته باشد و همچنین سنجش عملکرد مدیران روستایی می تواند راه را برای بهبود معیشت روستاییان هموار کند؛ بر این اساس، تحقیق حاضر به بررسی عملکرد دهیاران در نواحی روستایی بخش مرکزی شهرستان مشهد پرداخته است. پژوهش از نوع کاربردی و روش انجام تحقیق توصیفی-تحلیلی مبتنی بر پرسش نامه محقق ساخته بود. منطقه مطالعه شده 12 روستا از بخش مرکزی شهرستان مشهد بود و حجم نمونه براساس فرمول کوکران و با خطای پنج صدم، 367 خانوار تعیین شد. اطلاعات استخراج شده در دو نرم افزار SPSS و GIS و تحلیل مدل WASPAS بررسی شد. یافته ها نشان داد، عملکرد دهیاران در شاخص های کاهش بیکاری و توسعه اشتغال و تشویق به سرمایه-گذاری نامطلوب است و در شاخص تلاش به منظور افزایش درآمد ‏تقریبا عملکردی متوسط داشته اند. درمجموع، بررسی میانگین متغیر رونق اقتصادی نشان از وضعیت متوسط عملکرد دهیاران در رونق اقتصادی روستاهای خود دارد. همچنین نتایج مدل واس پاس نشان داد، دهیاران روستاهای فارمد، دوست آباد و امیرآباد عملکرد بهتری در مقایسه با سایر روستاها داشته اند. تحلیل فضایی عملکرد دهیاری ها در توسعه اقتصاد روستایی نشان داد، بین عملکرد دهیاران با شاخص هایی چون فاصله تا شهر مشهد (آماره پیرسون 0.902-)، میزان جمعیت (آماره پیرسون 0.646)، نرخ رشد (آماره پیرسون 0.656-)، سطح زیرکشت (آماره پیرسون 0.584)، جمعیت باسواد (آماره پیرسون 0.618) و تعداد شاغلان (آماره پیرسون 0.620) رابطه ای معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، عملکرد دهیاری ها، اقتصاد روستایی، بخش مرکزی شهرستان مشهد
  • غلامرضا مقامی مقیم* صفحات 187-214
    اینسلبرگ ها، اشکال ژیومورفولوژیک مناطق خشک و نیمه خشک هستند. عوامل مختلفی در شکل گیری و تغییر شکل آن ها دخالت دارند که مطالعه این عوامل برای استفاده بهینه از آن ها ضروری است. این تحقیق با روش مطالعات میدانی و کتابخانه ای و با هدف بررسی نقش آب و هوا در تغییرات ایجادشده در اینسلبرگ های دشت صفی آباد انجام شد. نتایج نشان داد، در اثر فعالیت های تکتونیکی در فاصله زمانی دونین تا میوسن ارتفاعات پشت بهرام در این دشت شکل گرفت. با شکل گیری این ارتفاعات، اسکلت اولیه اینسلبرگ های آن پایه ریزی شد و با تغییرات ایجادشده توسط آب و هوا، اینسلبرگ های این دشت به شکل کنونی درآمد. این تغییرات با توجه به آب و هوا، سازندهای زمین شناسی و موقعیت اینسلبرگ ها متفاوت است. آب و هوای نیمه خشک منطقه با ایجاد تغییر در اسکلت اولیه اینسلبرگ ها، نقش تعیین کننده ای در این زمینه داشته است. در بین عناصر آب و هوایی، بارش با ایجاد کارن های بارانی و سیلاب، دما از طریق هوازدگی و باد با ایجاد کارن های لانه زنبوری، تغییراتی را در اینسلبرگ ها به وجود آورده اند. سازند های زمین شناسی منطقه نیز چهره ای متفاوت از تغییرات به نمایش گذاشته اند. تیپیک ترین اینسلبرگ های این دشت در آهک های توده ای شمال آن مشاهده می شود؛ زیرا این سازند در مقابل تاثیرات آب و هوایی بیشترین مقاومت را دارد؛ درحالی که اینسلبرگ های شکل گرفته در کنگلومرای های جنوب به دلیل مقاومت کمتر، بیشتر درمعرض این تغییرات قرار گرفته و شکل ظاهری آن ها فاصله زیادی از اینسلبرگ های تیپیک گرفته اند. از نظر موقعیت نیز اینسلبرگ های دامنه های نسار (پشت به آفتاب)، تغییرات کمتری داشته اند و اینسلبرگ های جنوبی این ارتفاعات به دلیل واقع شدن در دامنه های بر آفتاب (آفتاب گیر) تغییرات بیشتری را متحمل شده اند.
    کلیدواژگان: اینسلبرگ، دشت صفی آباد، مورفولوژی، رودخانهکال ولایت
  • راضیه خیری، فیروز مجرد*، بهمن فرهادی، جعفر معصوم پور سماکوش صفحات 215-248
    با توجه به محدودیت های دسترسی به منابع آب در ایران و به منظور برنامه ریزی و مدیریت بهره وری آب در بخش کشاورزی، آگاهی از میزان تبخیر و تعرق گیاهان تحت تاثیر تغییر اقلیم بسیار اهمیت دارد. هدف این مطالعه، بررسی تغییرات تبخیر و تعرق گندم آبی پاییزه در ایران تحت شرایط تغییر اقلیم به منظور انجام برنامه ریزی های سازگار با شرایط اقلیمی آینده بود. به این منظور، با استفاده از داده های مدل گردش عمومی جو CCSM4 و با توجه به طول دوره رشد و ضریب رشد گیاهی محصول گندم آبی، مقادیر تبخیر و تعرق محصول در دوره پایه 2005-2020 و دو دوره آینده (2060-2021 و 2061-2100) در دو سناریوی RCP4.5 و RCP8.5 برآورد، نقشه-های مربوطه تهیه و الگوهای فضایی پدیده بررسی شد. نتایج تحقیق نشان داد، تبخیر و تعرق گندم آبی پاییزه در ایران در دوره آینده در مقایسه با دوره پایه حدود 6 درصد افزایش خواهد یافت که این افزایش در آینده دور (2061-2100) بیشتر از آینده نزدیک (2021-2060) و در ماه های مختلف دوره کشت در سناریوی RCP8.5 بیشتر از سناریوی RCP4.5 خواهد بود. بیشترین مقدار ماهانه تبخیر و تعرق در سناریوهای RCP4.5 و RCP8.5 مربوط به ماه مه به ترتیب به میزان 153 و 162 میلی متر است. ماه-های اکتبر و نوامبر که ماه های آغازین دوره کشت هستند نیز کمترین میزان افزایش تبخیر و تعرق را در آینده به میزان تقریبی 14 میلی متر خواهند داشت. مقدار تبخیر و تعرق گندم آبی در دوره رشد در سطح کشور از 330 تا 971 میلی متر در دوره پایه تا 340 تا 1025 میلی متر در آینده دور در سناریوی RCP8.5  متفاوت است. افزایش تبخیر و تعرق در آینده بسیاری از برنامه ریزی ها را در زمینه تامین آب محصول گندم در کشور به چالش خواهد کشید؛ ازاین رو لزوم توجه به نیاز آبی در سال های آینده به خصوص در ماه های آوریل و مه که اوج فعالیت و رشد گیاه و زمان حداکثر نیاز آبی است، ضروری است.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، گندم آبی پاییزه، ایران، ضریب رشد گیاهی، مدل گردش عمومی CCSM4
  • یزدان شیرمحمدی، حسن حکمت نیا*، اسماعیل نصیری هندخاله، افسانه کاشانی صفحات 249-280
    در دنیایی کنونی یکی از روش های جذب گردشگران، برگزاری جشنواره ها و رویدادهای مختلف گردشگری است. رویدادها از مهیج ترین و پرسرعت ترین صنایع روبه رشد در ارتباط با فراغت، تجارت و گردشگری محسوب می شوند. این پژوهش می کوشد تا به بررسی اثر آوازه برند جشنواره های گردشگری بر تعلق خاطر به شهر گردشگری از طریق متغیرهای آگاهی از برند، کیفیت درک شده، تصویر برند در جشنواره های گلاب گیری شهر کاشان بپردازد. شهر کاشان با توجه به نزدیکی به مراکز عمده جمعیتی کشور، قابلیت های زیادی برای جذب گردشگران دارد. در این پژوهش، گردشگران داخلی انتخاب شده اند. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، جزء تحقیقات پیمایشی و توصیفی دسته بندی می شود. جامعه آماری مطالعه حاضر تمامی شرکت کنندگان در جشنواره گلاب گیری کاشان بودند و روش نمونه گیری، در دسترس بود. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد، مولفه های آوازه برند شامل قابلیت اطمینان، آشنایی و تخصص بر آگاهی، کیفیت درک شده و تصویر برند شهر کاشان اثر مثبت و معناداری دارد. یافته های این پژوهش حاکی از آن بود که آشنایی با برند جشنواره گلاب گیری کاشان بر آگاهی از برند جشنواره گلاب گیری اثر مثبت و معناداری دارد که این امر نشان می دهد، آشنا بودن با جشنواره یکی از عواملی است که می تواند باعث بهبود ارتباط با شرکت کنندگان شود. زمانی که آشنایی با برند جشنواره گردشگری به درستی صورت گیرد، باعث موفقیت برنامه های جشنواره می شود و از این طریق شرکت کنندگان بهتر از برنامه های جشنواره بهره مند می شوند. نتایج این پژوهش نشان داد، متغیر قابلیت اطمینان از جشنواره گلاب گیری بر آگاهی از برند جشنواره گلاب گیری اثر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: جشنواره های گردشگری، گردشگری، برند، تصویر برند جشنواره ها، وفاداری
|
  • Hadi Niazi, Reza Khosrobeigi *, MohammadJavad Safaee Pages 1-29

    This study aimed to investigate the reasons for the failure of institutionalizing tourism programs in rural areas. So, the program of tourism target villages on the change of villages’ economic structure from the production-oriented function to post-production and response to consumer demands in the tourism target destinations of North Khorasan was evaluated. The villages were Darkesh, Rooein, Ostad, Khosraviyeh, Zavarem, Gelian and Esfidan. The results showed that governments support the onset of projects but they not help to complete the tourism cycle, i.e. physical development, counseling, training, advertising, and marketing. It is so clear that tourism in the destination villages of North Khorasan faces a gap of cooperation and local participation that should happen between entrepreneurs in villages and at the regional level. The cooperation is a prerequisite for developing new businesses and meeting financial, information and marketing needs like all other parts of Iran. Moreover, constructive interaction between governmental organizations and local communities is another determining factors for the development and institutionalization of tourism in tourism destinations. Qualitative method was used to carry out the study. Content analysis and MaxQuda software were used for data analysis. The results showed that, despite the cooperations, the Iran Housing Organization has other priorities for the development of ecotourism settlements and had focused on issues like paving the streets of villages.

    Keywords: Economic diversification, tourism development, Rural tourism, Village, North Khorasan Province
  • Leila Keshtkar, MohammadHossein Saraei *, MohammadReza Rezaei Pages 31-58

    Coopetition in tourism is a positive strategy that can create opportunities for large and small destinations, which ultimately leads to the development of tourism destinations. The main reason for cooperation with competitors among tourism organizations is to achieve a sustainable competitive advantage by integrating resources or the ability to share tourism knowledge in common places. This research was carried out with the aim of evaluating the drivers of the coopetition strategy in the formation of the Golden Triangle Consortium of Tourism in Iran.The statistical sample of this research is consisted of 20 experts who are members of the Golden Triangle Consortium of Tourism in Iran. To achieve the purposes of the research, fuzzy DEMATEL technique was used. The results showed that based on D+R values, the stimulus “expected goals” and “resources and capabilities” with values of 4.19 and 4.08 are known as the most important stimuli in the formation of coopetition strategy. “Expected goals” is the most important driver of coopetition in the formation of the Golden Triangle Consortium of Tourism in Iran, because the members of this consortium seek to take a larger share of the global market in order to maintain their position in international tourism. According to the D-R values, the most effective stimulus can be “technological demand” with a value of -1.13. What has caused the competition between the three provinces in this consortium is trying to get more tourists than each other. According to the results obtained from the DEMATEL technique, it can be claimed that the cooperation and competition among these three cities have made them tend to take this strategy.

    Keywords: Coopetition, Driver, Consortium, Iran's Golden Tourism Triangle, Fuzzy DEMATEL
  • Aminollah Shamsaei, Khadijeh Bouzarjomehri *, Maryam Ghasemi, Hamid Shayan, Seyyed Hadi Zarghani Pages 59-84

    Political organizing of the space of every country is done through national divisions with the main goal of decentralizing. Decentralizing is done for easier managing of the country and providing better services. This study was done to investigate and analyze the effects of political divisions on the economic and social stability of rural settlements in Firouzeh. The survey used a descriptive method and quasi-panel design. Using Likert scale, the stability of rural settlements regarding economic dimensions (having 11 variables and 45 indicators) and social dimension (having 13 variables and 30 indicators) before and after the country divisions were compared. The sample consisted of 249 rural households of the city. The validity of the questionnaire was determined by confirmatory factor analysis (Kaiser-Meyer ≥ 0.87, Sig ≤ 0.05) and its reliability by Cronbach's alpha was 0.87, meaning suitable. The results of the paired samples test showed that the average social stability had increased significantly as it was 2.42 before the divisions and 2.94 after the divisions. Though the average economic stability increased from 1.98 to 2.34, it is not significant. The reason is the impact of larger variables like economic sanctions imposed on the country. Generally the decentralization policies at the local level, however, have influenced significantly and positive the stability of the rural settlements of the city.

    Keywords: Country Divisions, Socio-economic Stability, Rural Settlements of Firouzeh City, Khorasan Razavi province
  • Masoud Taghvaei *, Hossein Rajab Salahi, Marjan Shafiei Pages 85-118

    Urban management in Tehran metropolis as the largest metropolis of Iran and one of the most populated cities in the world, faces many challenges. The lack of integrated management causes many problems and costs for the citizens every year. Therefore, urban planners and policy makers have to adopt an integrated planning procedure to create coordination between different priorities and needs. Considering this issue, this research identified and analyzed the strengths and weaknesses of the urban management system of Tehran metropolis and provided solutions to achieve integrated management. The statistical population of the descriptive-analytical study includes experts and specialists and trustees of urban management. SWOT technique was used for data analysis. In total, 19 strengths and opportunities were identified as positive factors and 21 weaknesses and threats were identified as limitations facing the integrated management of the metropolis of Tehran. This shows a partial and separate management in the city. Solutions were proposed for reducing the obstacles and finally realize the "Integrated Management of Tehran Metropolis", which requires the serious attention of managers and urban planners. The results of previous studies and researches show that urban management system in Iran has not been successful in implementing programs and plans, and Tehran metropolis, since the capital of the country, has become a platform for the concentration of facilities in economic, political, and social dimensions. Considering this issue, the use of integrated urban management can create coordination and balance between executive organizations.

    Keywords: management, urban management, Integrated Urban Management, Tehran Metropolis, SWOT Model
  • Esmaeil Ghaderi *, Seyyed Mojtaba Mahmoudzadeh, Seyed Ali Hosseini, Marzieh Firouzfar Pages 119-153

    Mashhad as one of the most important pilgrimage and tourism destinations of Iran has been declared as a global city of gemstones due to its suitable geographical and mineral status and other related capacities. Apart from the tremendous income generation and job creation that they bring, gemstones have many benefits in the fields of religion, beauty, medicine, architecture, etc., which multiplies the potential of using them in the tourism industry. Creative tourism is a new generation of tourism that has been considered from both supply and demand sides. One of the advantages of this type of tourism is creating trust among tourists to buy authentic handicrafts, which is especially necessary in handicrafts with gemstones industry in Mashhad. The main purpose of this study is identifying the components of creative tourism in gemstones in Mashhad, focusing on the supply sector. For this purpose, after reviewing the literature, semi-structured interviews were conducted with 24 experts of tourism and gems. Thematic analysis was then performed using MAXQDA20 software. Four dimensions (infrastructure, management, marketing and creative tourism’s products and services), 13 main themes, and 57 sub-themes were extracted. The main themes obtained from the qualitative part were provided to the same experts for prioritization. The results of experts’ prioritization were weighted using fuzzy SWARA decision making method. According to the findings, the most important components of creative tourism in Mashhad are managerial, legal and economic issues, followed by culturization and education, marketing strategy, promotional activities, communication and interaction, innovation, ideation, branding, municipal services, identity, originality, and modern technology.

    Keywords: Creative tourism, Gemstones, Mashhad, global city, SWARA Method
  • Seyed Javad Ahmadi Meybodi, MohammadAli Ahmadian *, Hamid Jafari Pages 155-186

    The development of rural settlements mostly depends on such someimportant factors likeeffective local management. Moreover, rural development can be achieved through creating organized groups likevillage administrations. Rural management (village administration) plays an important role in executing rural development activities and measuring the performance of rural managers paves the way of improving villagers’ livelihood.This research tried to explorethe village headmen’s performance in rural areas of centraldistrict of Mashhad. The applied study used descriptive-analytical method and a researcher-made questionnaire. Twelve villages of the central district of Mashhad were studied. Using Cochran formula and considering an error of 5%, the size of the sample was determined to be 367 households. The collecteddatawere analyzed by SPSS and GIS software and WASPAS. The results showed that the performance of the village headmen regarding unemployment reduction, employment development, and encouraging investment indicators is not good. Regarding “the effort to increase income” their performance is normal. Generally, their performance regarding economic growth variable of the villages ismoderate. Moreover, the results of WASP model showed that the village headmen of Farmad, Doostabad, and Amir Abad villages performed better than the heads of other villages. The spatial analysis of village headmen’s performance regarding the development of rural economy showed that there is a significant relationship between the performance of village headmen with indicators such as the distance to Mashhad (r= -0.902), population size (r= -0.646), growth rate (r= -0.656), cultivated area (r= 0.584), literate population (r= 0.618) and the number of employees (r= 0.620).

    Keywords: Rural Management, Performance of Village Headmen, Rural economy, Central District of Mashhad
  • Gholamreza Maghami Moghim * Pages 187-214
    The main purpose of this study was to explore the impact of climate on the changes made in the inselbergs of Safi Abad Plain. The ultimate aim of such a study is controlling the changes and make optimal use of geomorphological forms. The applied research used field study. After identifying 18 inselbergs it was found that Posht Bahram highlands of Safi Abad plain had been formed as a result of tectonic activities between the Devonian and the Miocene. Due the formation of the heights, the primary skeleton of the inselbergs had been created and the changes made by the weather have resulted in the current shapes of the inselbergs of the plain. Some climate elements have caused changes in the surface of the inselbergs of Safi Abad plain, among of which are the precipitation by creating rain and flood karrens, temperature through various types of weathering, and wind through creating honeycomb karrens. Moreover, geological formations of the region have also reacted differently to the climate processes. They have had different impacts on the surface of the inselbergs. The most typical inselbergs have been formed in the massive limestones of north as the geological formations more resist against the effects of climate. The inselbergs formed in the conglomerates of the south are, however, change more as their resistance is lower and their appearance is far from typical inselbergs. Moreover, the plain’s northern inselbergs, due to being located on the slopes receiving less sun, have undergone less changes against climatic factors, and the southern inselbergs of the heights have undergone more changes as they are located on the sunny slope.
    Keywords: inselberg, Safi Abad Plain, morphology, Kal Velayat River
  • Razyeh Kheyri, Firouz Mojarrad *, Bahman Farhadi, Jafar Masompour Samakoosh Pages 215-248
    The purpose of this study was to investigate the changes in evapotranspiration of autumn irrigated wheat in Iran under climate changes conditions in order to carry out planning adapted to future climatic conditions and proper management of water productivity in the agricultural sector. Using the data of CCSM4 general circulation model and considering the length of growth period and plant growth coefficient of Irrigated wheat, the values of evapotranspiration in the base period 2005-2020 and the two future periods (2021-2060 and 2061-2100) under two scenarios of RCP4.5 and RCP8.5 were estimated, the relevant maps were prepared, and the spatial patterns of the phenomenon were investigated. The results showed that the evapotranspiration of irrigated wheat in Iran will increase by about 6% in the future period compared to the base period. It will be more in the distant future (2061-2100) than the near future (2021-2060) and in the RCP8.5 scenario more than the RCP4.5 scenario. The highest monthly values of evapotranspiration under RCP4.5 and RCP8.5 scenarios for May are 153 and 162 mm, respectively. Moreover, October and November, which are the first months of the growing season, will have the lowest increase in evapotranspiration in future, at approximately 14 mm. The amount of evapotranspiration of irrigated wheat during the growing period in the country varies from 330 to 971 mm in the base period to 340 to 1025 mm in the distant future under the RCP8.5 scenario. Increased evapotranspiration in the future will challenge many plans to supply water to the wheat crop in the country. Therefore, it is necessary to pay attention to water needs in the coming years, especially in April and May, which is the peak of plant activity and growth and the time of maximum water needs.
    Keywords: Evapotranspiration, Autumn Irrigated Wheat, Iran, Crop coefficient, CCSM4 General Circulation Model
  • Yazdan Shirmohammadi, Hassan Hekmatnia *, Esmaeil Nasirihendehkhaleh, Afsaneh Kashani Pages 249-280
    Nowadays, holding diverse festivals and events is a significant way of attracting tourists. Events are among the most exciting and fast-growing industries, dealing with leisure, trade, and tourism. Focusing on the variable knowing the brand of tourism festivals, perceived quality, and the image of the brand of JashnvarehGolabgiriKashan (Rosewater-making Festival of Kashan), the study endeavored to explore the impact of the reputation of a brand on the sense of destination place. Kashan has many potentials for attracting tourists as it is close to the major populated cities of Iran. The statistical population of the applied survey was all domestic and foreign tourists visiting the Rosewater-making Festival of Kashan. The participant were selected using purposive sampling. The results of testing the hypotheses showed that the components of the reputation of a brand have positive significant relationship with the perceived quality and the image of the brand of Kashan city.The results showed as well that knowing about the brand of roe-water making festival of Kashan impact significantly and positively the awareness of the event, and that in turn, shows that knowing about a festival may approve the relationship and communication with tourists. If a brand is introduced appropriately, it can make the festival successful and make participants more satisfied. The study showed that the variable “trustability of Rose-water making Festival of Kashan” impacts significantly and positively the awareness of the festival.
    Keywords: Festival, Tourism, Brand, event, city