فهرست مطالب

نشریه تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق
سال دوم شماره 3 (پیاپی 6، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صادق مرادی * صفحات 1-16

    مایکل سندل نظریه پرداز و فیلسوف سیاسی شهیر جماعت گرای معاصر است که در تالیفات متعدد آموزه‌های فلسفی سیاسی خود را با رویکردی آشکار و مصداقی تشریح نموده است. کوشش سندل، که شهرت اصلی وی مرهون قوت در بیان و سوق دادن مباحث انتزاعی فلسفه سیاسی به مسایل عینی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی ملموس است، همواره در راستای تشریح و بازشناسی آموزه‌های فلسفه سیاسی با امعان نظر به موضوع تکثر، تلون و تنوع اجتماعات می‌باشد. در این پژوهش، ضمن بهره‌مندی از روش توصیفی- تحلیلی، مترصد ارزیابی و ارایه فلسفه سیاسی جماعت گرایی و پندار مایکل سندل به عنوان یکی از رهیافت‌های هنجاری معاصر علوم اجتماعی در تبیین پدیده‌های سیاسی هستیم و در این میان با در نظر گرفتن اهمیت کانونی مبحث حقوق بشر در مطالعات سیاسی و نیز نقش قوام بخش اجتماع در اندیشه سندل، در پی این سوال که مولفه‌های روشی اجتماعی گرایی و مایکل سندل چه بوده و چه مفهومی از حقوق بشر در تفکر مایکل سندل قابل پذیرش است؟ اصول روش شناختی و مفاهیم اصلی جماعت گرایی را به بحث می‌گذاریم. سندل و به طور کلی متفکران جماعت‌گرا از سازه‌گرایان عرصه روش شناختی است که سطح تحلیل وی نه خرد و کلان بلکه بومی است و جغرافیا و عقلانیت محیطی برای آن‌ها اهمیت فراوان دارد. کاربست این رهیافت به جای دیگر نظریات رویکردهای اثبات گرایی و هرمنوتیکی، به نظر می‌رسد علیرغم برخی مقاومت‌های فکری، بتواند رهیافتی بومی را برای فهم و سیاستگذاری در جامعه متکثر ایرانی به دست دهد و به عنوان نظریه ای میان رشته ای برای علوم انسانی به کار آید.

    کلیدواژگان: اجتماع گرایی، جماعت گرایی، مایکل سندل، حقوق بشر، فلسفه سیاسی، بومی نگری
  • الهه قانع *، ناصر قاسمی، امیررضا قانع صفحات 20-43

    امروزه مسیله حفظ تحکیم بنیان خانواده و تلاش در جهت صیانت از آن بر مبنای اصل مصلحت، یکی از مهم ترین و ضروری ترین مسایل اجتماعی و فرهنگی محسوب می‌گردد. زیرا که تاثیر به‌سزای نهاد خانواده به عنوان زیر بنای ساختار جامعه بشری در مقابل جامعه پیش رو، بدیهی و انکار ناپذیر است. در این راستا می توان به صراحت بیان نمود که، استحکام بنیان خانواده بر مبنای نقش زن در مقام همسر و مقام والای مادری استوار است. صراحت این سخن با عنایت به وظایفی که زن در خانواده ایفا می‌کند، محرز می‌گردد. نظر به آن که زن و مرد ذاتا و خلقتا به لحاظ جسمی و ابعاد روحی متفاوت از یکدیگر می‌باشند، شارع مقدس جهت تعیین مجازات در جرایم مستوجب حدود، قصاص و دیات این تفاوت ها را ملاک قرار داده است. قانون گذار جمهوری اسلامی نیز در راستای تعیین مجازات جهت نیل به اهداف و مقاصد مجازات، تمسک به اصولی همچون اصل فردی کردن را روا داشته است. در مسیله تناسب کیفر زنان، به این موضوع پرداخته شده است که در صورت وقوع بزه کاری از ناحیه زنان با در نظر داشتن تفاوت های خلقتی و در معرض آسیب بودن این قشر و مصلحت خانواده و صیانت از آن، مجازات متناسب در نظر گرفته شود. اهمیت این موضوع از آن جهت است که زن در حوزه خانواده دو وظیفه مهم مادری و همسری را بر عهده دارد و عدم توجه به این مسیله تهدیدی جدی نسبت به سلامت نسل آینده از مادران و فرزندهایشان می باشد. این تحقیق در صدد دستیابی به عملکرد قانون گذار در اعمال مجازات زنان با توجه به شاخصه عدم آسیب خانواده و فرزندان، به صورت تحلیلی-انتقادی و کتابخانه ای می باشد. پس از بررسی مطالب از جمله مبانی، معیارها و جلوهای تناسب کیفر زنان، مشخص شده است که با توجه به نقش اساسی زن در حوزه خانواده و علی رغم تاکیدات و مستندات فقهی-حقوقی بر ضرورت تحکیم بنیان خانواده، در حوزه جرایم مستوجب تعزیر، شاخصه ای جهت تعیین مجازات زنان بزه کار بر مبنای اصل مصلحت عالیه خانواده پیش بینی نشده است و در این زمینه خلاء قانونی وجود دارد.

    کلیدواژگان: تناسب، مصلحت، بزه کاری، فردی کردن، فقه امامیه، حقوق ایران
  • محسن معینی، مهدی صالحی * صفحات 44-60

    اصل برایت در فقه به‌معنای برایت ذمه از تکلیف و دین است. ابراء، ساقط کردن حقی که شخصی بر ذمه دیگری دارد، به عبارتی اسقاط حق ثابت بر ذمه دیگری است. بنا به نظر مشهور فقها، ابراء نوعی ایقاع است و در متون فقهی، پزشک به هر حال در اتلاف بیمار یا نقصان او مباشرت داشته است، چون نقصان یا تلف نتیجه رفتار او بوده، او قصد فعل را داشته و در عین حال قصد جنایت نداشته است، وانگهی، اذن بیمار در درمانش منافاتی با ضمان طبیب ندارد. همه فقها قایل به اخذ برایت می باشند، که امام صادق (ع) به نقل از فرمایشات امیرمومنان علی (ع) بر این موضوع صحه گذاشته‌اند. اقدام قانون‌گذار در اعطاء حق ابراء طبیب به خود بیمار یا وقتی غیرمکلف یا غیر قادر به ابراء است، به ولی شرعی او برای برایت از ضمان ناشی از مرگ وی بر خلاف نظر اکثریت فقهای امامیه است. برخی از فقها برای اثبات حق خود بیمار برای ابراء پزشک، «سلطنت انسان مکلف بر جان خویشتن» را به‌عنوان دلیل ذکر کرده‌اند. حال این مقاله بر آن است به بررسی نظرات فقها امامیه در مورد ابراء ذمه پزشک بپردازد. مقاله حاضر با رویکرد تحلیلی- توصیفی بر منابع و اسناد معتبر کتابخانه نگاشته شده است و فرضیه‌های مطروحه درمقاله نیز به اثبات رسیده‌اند.

    کلیدواژگان: اصل برائت، ابراء، ذمه پزشک، فقه امامیه
  • سحر نیک پور * صفحات 61-71

    خانواده از ابتدای تاریخ تا کنون به عنوان اصلی‌ترین نهاد اجتماعی، زیر بنای جوامع و خاستگاه فرهنگ‌ها، تمدن‌ها و تاریخ بشر بوده است. پرداختن به این بنای بنیادین و هدایت آن به جایگاه واقعی‌اش همواره سبب اصلاح خانواده بزرگ انسانی و غفلت از آن موجب دور شدن بشر از حیات حقیقی و سقوط به ورطه نابودی بوده است. در دنیای متغیر امروز هم که گویی کمتر چیزی را می‌توان یافت که بدون دگرگونی بماند، تغییر خانواده را هم در برگرفته و تغییرات عمده‌ای در آن ایجاد شده است. در این مقاله قصد داریم به بیان وضعیت خانواده و دگرگونی‌های آن در غرب و ایران و کارایی راهکارهای ارایه شده در دین اسلام جهت حفظ این نهاد مقدس اجتماعی بپردازیم. توجه به این مساله از آنجا حایز اهمیت است که جوامع غربی با استناد به عقل بشری و تغییر هنجارهای اخلاقی و رفتاری در پی تدوین قوانینی هستند که مسایل و مشکلات بشری را گره گشایی کنند. درحالی‌که در مسایل خانوادگی و انسانی اطمینان به مکاتب بشری کاری بس عبث و بیهوده است و تنها راه استفاده از الگوی دینی است. زیرا قوانین الهی، همه جانبه‌نگر می‌باشند و توانایی تامین سعادت دنیا و آخرت بشر را دارند.

    کلیدواژگان: اسلام، ایران، حقوق خانواده، غرب
  • محمد قهرمانی * صفحات 72-87

    آموزش حقوقی می‌بایست در کنار تربیت حقوقی باشد. یک حقوقدان از زمان یادگیری دانش حقوق به تدریج با قواعد و اصول حقوقی آشنا می شود و در مواقع نیاز از آن ها استفاده می‌کند. لزوم وجود نگرش و بینش صحیح حقوقی مبتنی بر اندیشه‎‌های اسلامی، در ایجاد عادات و نظام رفتاری هدفمند و جهت دار، موجب رشد و تعالی بخش شخصیت حقوقی و جلوگیری از سوء گیری‌های نامطلوب در تصمیم گیری‌ها و استنباط حقوقی بر اساس استعداد های درونی حقوقدانان است. ایجاد عادات و ویژگی‌های رفتاری و کرداری در سازوکارهای معین در مواجه با روابط فردی و اجتماعی، ذوق و خلاقیت حقوقی حقوقدان در موقعیت های علمی و شغلی را افزایش و تثبیت می کند. تربیت حقوقی یعنی انس و الفت گرفتن با عدالت در جاذبه حق و دافعه باطل است. در این پژوهش ضمن بهره منده از دیدگاه های قواعد ارزشی و اخلاق اسلامی، به تبیین الگوهای رفتاری یک حقوقدان در یادگیری دانش حقوق برای رشد شخصیت حقوقی و پیشبرد مسایل حقوقی براساس حدیث پر محتوای «عنوان بصری» به روش توصیفی و تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه‌ای پرداخته می‌شود.

    کلیدواژگان: اخلاق، تربیت، تقوا، حق، حقوقدان، عنوان بصری، قوه فرقان
  • علیرضا زارع * صفحات 88-102

    تشکیل رمزارزها در اواخر سال 2008 منجر به ایجاد تحولات گسترده‌ای در تجارت جهانی شد. رمزارزها شکلی از پول‌ دیجیتال مبتی بر بلاک‌چین و به صورت رمزنگاری شده هستند و به همین دلیل معایب و مزایای بسیار زیادی دارند که آن‌ها را از سایر پول‌های مجازی و پول‌های رایج سنتی متمایز می‌کند. ماهیت رمزارزها سبب شده تا در طول سال‌های اخیر سازمان‌های بین المللی و همچنین ایران و سایر کشورها رویکردهای متفاوتی نسبت به رمزارزها اتخاذ کنند. محبوبیت و ارزش رمزارزها روز به روز بیشتر می‌شود و امروزه افراد کمی هستند که رمزارزها را نمی‌شناسند به همین دلیل است که باید رویکردی شفاف از سوی دولت‌ها درمورد رمزارزها اتخاذ و قانون جامعی وضع شود تا بتوان به بهترین شکل از مزایای رمزارزها استفاده کرد و از سوی دیگر با شناخت معایب آن‌‌ها از ورود خسارات احتمالی ناشی از آن بر اقتصاد و امنیت کشور جلوگیری کرد. بررسی این موضوع با توجه به اعمال تحریم‌های گسترده‌ی آمریکا بر کشورمان و گسترش روزافزون این تحریم‌ها و ایجاد مشکلات اقتصادی ناشی از آن، حآیز اهمیت و ضرورت می‌باشد زیرا رمزارزها ویژگی‌ها و مزایایی دارند که می‌توان به عنوان روش جدیدی برای پرداخت و نقل و انتقالات بین‌المللی و حتی پرداخت‌های داخلی ازآن‌ها در این شرایط استفاده کرد. در این مقاله سعی شده به این سوال اصلی پاسخ دهیم که رمزارز چه جایگاهی در تجارت جهانی دارند؟ همچنین به سوالات دیگری از جمله این‌که رمزارزها چه مزایا و معایبی دارند؟ رویکرد سازمان‌های بین‌المللی و ایران نسبت رمزارزها چیست؟ پاسخ داده‌ شود.

    کلیدواژگان: رمزارزها، بلاک چین، روش پرداخت دیجیتال، تجارت جهانی، رویکرد سازمان های بین المللی و ایران
|
  • Sadegh Moradi Pages 1-16

    Michael Sandel is a famous contemporary political theoretician and philosopher who has explained his philosophical-political teachings with a clear and exemplary approach in numerous books. Sandel's efforts, whose main fame is due to his strength in expressing and moving the abstract topics of political philosophy to concrete social, political and economic issues, are always in line with explaining and recognizing the teachings of political philosophy, with a focus on the issue of pluralism, diversity and variety of communities. In this research, while benefiting from the descriptive-analytical method, we are evaluating and presenting the political philosophy of collectivism and the idea of Michael Sandel as one of the contemporary normative approaches of social sciences in explaining political phenomena, and in the meantime, taking into account the central importance of the subject of human rights in political studies and the role of social cohesion in Sandel's thought, we seek to answer the question of what were the methodological components of socialism of Michael Sandel and what concept of human rights is acceptable in Michael Sandel's thought? We discuss the methodological principles and main concepts of congregationalism. Sandel and collectivist thinkers in general are structuralists in the field of methodology, whose level of analysis is not micro and macro, but local, and geography and environmental rationality are very important to them. The application of this approach instead of other theories of positivist and hermeneutic approaches, despite some intellectual resistance, seems to be able to obtain a native approach for understanding and policy-making in the pluralistic Iranian society and can be used as an interdisciplinary theory for humanities.

    Keywords: Socialism, collectivism, Michael Sandel, human rights, political philosophy, nativism
  • Mohammad Ghahramany Pages 20-43

    Legal education should be along with legal Instruction. A lawyer gradually gets to know legal rules and principles from the time of learning law and uses them when needed. The need to have a correct legal attitude and insight based on Islamic thoughts in creating purposeful and directed habits and behavior systems leads to the growth and excellence of the legal personality and prevents undesirable abuses in decisions and legal inferences based on Lawyers internal talents. Creating habits and behavioral characteristics in certain mechanisms in the face of personal and social relationships increases and stabilizes the legal taste and creativity of lawyers in academic and professional situations. Legal education means fondness for justice in the attraction of truth and the repulsion of falsehood. This research, while benefiting from the viewpoints of Islamic values and ethics, explains the behavioral patterns of a lawyer in learning the knowledge of law for the development of legal personality and advancing legal issues based on the profound hadith of "Onvan Basry" in a descriptive and analytical method using library sources.

    Keywords: ethics, education, piety, right, lawyer, distinction power
  • Mohsen Moeini, Mahdi Salehi* Pages 44-60

    The principle of acquittal in jurisprudence means acquittal from duty and religion. The acquittal is the abrogation of the right that a person has over another's obligation, in other words, the forfeiture of a fixed right over another's obligation. According to the opinion of jurists, acquittal is a kind of unilateral obligation, and in jurisprudence texts, the doctor was responsible for the loss of the patient or his deficiency, because the loss was the result of his behavior, he intended the act and at the same time did not intend to commit a crime. Therefore, the patient's permission in his treatment does not conflict with the doctor's guarantee. All jurists believe in obtaining acquittal, which Imam Sadiq (a.s.) confirmed this issue by quoting the sayings of Amir al-Mu'minan Ali (a.s.). The legislator's action in granting the right of doctor's discharge to the patient himself or when he is not obligated or unable to discharge, to his religious guardian for the exemption from the guarantee due to his death is contrary to the opinion of the majority of Imamiye jurists. Some jurists have cited "the sovereignty of a person who is obligated to his own life" as a reason to prove the right of the patient to ask the doctor. The present article is written based on an analyticaldescriptive approach and valid library resources and documents, and the hypotheses in the study have been proven.

    Keywords: Principle of innocence, release from the obligation, doctor's responsibility, Imamiyejurisprudence
  • Sahar Nik pour Pages 61-71

    Since the beginning of history, the family has been the main social institution, the foundation of societies and the origin of cultures, civilizations and human history. Dealing with this fundamental building and guiding it to its true position has always been the reason for reforming the great human family and neglecting it has caused mankind to move away from real life and fall into the abyss of destruction. In today's changing world, few things can be found that remain unchanged, the changes have also included the family and major changes have been made in it. In this article, we intend to express the state of the family and its transformations in the West and Iran and the effectiveness of the solutions provided in Islam to preserve this sacred social institution. It is important to pay attention to this issue because western societies are seeking to develop laws that solve human issues and problems by referring to human reason and changing moral and behavioral norms. In regard with family and human issues, trusting the humanistic schools is quite pointless and useless, and the only way is to use the religious model because the divine laws are comprehensive and have the ability to ensure the happiness of this world and the hereafter.

    Keywords: Islam, Iran, family law, West
  • Mohammad Ghahramani Pages 72-87

    Legal education should be along with legal Instruction. A lawyer gradually gets to know legal rules and principles from the time of learning law and uses them when needed. The need to have a correct legal attitude and insight based on Islamic thoughts in creating purposeful and directed habits and behavior systems leads to the growth and excellence of the legal personality and prevents undesirable abuses in decisions and legal inferences based on Lawyers internal talents. Creating habits and behavioral characteristics in certain mechanisms in the face of personal and social relationships increases and stabilizes the legal taste and creativity of lawyers in academic and professional situations. Legal education means fondness for justice in the attraction of truth and the repulsion of falsehood. This research, while benefiting from the viewpoints of Islamic values and ethics, explains the behavioral patterns of a lawyer in learning the knowledge of law for the development of legal personality and advancing legal issues based on the profound hadith of "Onvan Basry" in a descriptive and analytical method using library sources.

    Keywords: ethics, education, piety, right, lawyer, distinction power
  • AliReza Zare Pages 88-102

    The formation of cryptocurrencies in late 2008 led to widespread developments in world trade. Cryptocurrencies are a form of digital currency on blockchain and encrypted and that's why they have many disadvantages and benefits that distinguish them from other virtual money and traditional money. The nature of cryptocurrencies has led the international organizations as well as Iran and other countries to adopt different approaches to cryptocurrencies in recent years. The popularity and value of the cryptocurrencies are increasing day by day, and today there are few people who do not know the cryptocurrencies, for this reason, a transparent approach from governments should be adopted and a comprehensive law must be adopted to be able to use the cryptocurrencies in the best way and by recognizing their shortcomings, prevent possible damage to the economy and security of the country. It is necessary and essential to study this issue in view of the imposition of the United States of America sanctions on our country and the increasing expansion of these sanctions and the resulting economic problems because cryptocurrencies have certain features and advantages that can be used as a way to pay and transfer internationally and even domestic payments in these situations. This article tries to answer the following main question: What is the position of cryptocurrencies in world trade? And also, these questions are to be answered: What are the advantages and disadvantages of cryptocurrencies? What is the approach of international organizations and Iran regarding cryptocurrencies?

    Keywords: cryptocurrencies, blockchain, digital payment method, World Trade, approach ofinternational organizations, Iran