فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 84 (زمستان 1401)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 84 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید رحیمیان*، عباس عباس پور، حمیدرضا زرین صفحات 7-28
    هدف از این پژوهش شناسایی عوامل موثر در استقرار مدیریت دانش در مدارس است. این پژوهش کیفی است و از روش داده بنیاد نظام مند (سیستماتیک) استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل استادان تعلیم وتربیت در دانشگاه های ایران و کارشناسان و مدیران نخبه آموزشی در وزارت آموزش وپرورش و در مدارس و موسسات آموزشی در سال تحصیلی 1399-1400 بوده اند. در این پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است و با 16 نفر تا رسیدن به اشباع نظری مصاحبه شد. برای بررسی اعتبار و روایی داده ها، برای بازبینی به مشارکت کنندگان ارایه شدند و با توجه به نظرهای آنان اصلاحات لازم صورت گرفت. درنهایت، از خبرگانی که در مصاحبه ها شرکت نکردند کمک گرفته شد. سپس عبارات درون مصاحبه ها پیاده سازی شدند و مفاهیم و مقولات با روش کدگذاری باز و محوری و انتخابی طبقه بندی شدند. ازاین رو، 85 کد باز و 17 کد محوری در نظر گرفته شد. در مرحله کدگذاری انتخابی چهار عامل موثر شامل فرهنگ سازمانی، ویژگی های کارکنان، برنامه محوری با نگرش نظام مند و مدیریت منابع انسانی تبیین شدند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدرسه، توانمندسازی، بهره وری
  • علی محبی*، معصومه فرهوش، سارا یداللهی صفحات 29-64

    معلم اساسی ترین عنصر در نظام آموزش و پرورش محسوب می شود و میزان صلاحیت حرفه ای، کارآمدی، علاقه مندی و تسلط حرفه ای او در کیفیت فرایند یاددهی یادگیری اثری تعیین کننده دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی صلاحیت های معلمان ابتدایی و متوسطه با استفاده از مرور تلفیقی پژوهش های معتبر در حوزه سنجش این سازه بود. به این منظور، جست وجوی پایگاه های الکترونیکی با استفاده از کلمات فارسی با هدف استخراج پژوهش های مربوط به سنجش صلاحیت های حرفه ای معلمان انجام شد. جست وجوی این پایگاه ها در فاصله دی و بهمن 1399 انجام شد. از مجموع 100 رساله دکتری، طرح پژوهشی و مقاله فارسی چاپ شده از سال های 1385 تا 1399 تعداد 22 پژوهش (15 مقاله، 4 طرح پژوهشی و 3 رساله دکتری) حایز شرایط لازم شناخته شدند. تحلیل این متون با روش مرور تلفیقی انجام شد و رویه پیشنهادی ویتمور و نالف، پس از کدگذاری، در چهار بعد صلاحیت های دانشی، مهارتی، نگرشی/ ارزشی و شخصیتی/ اخلاقی در سه سطح (بالاتر، در حد و پایین تر از متوسط) دسته بندی شد. بر اساس یافته ها، درمجموع معلمان در بعد دانشی در سطح متوسطی قرار داشتند. همچنین در بعد مهارتی ازجمله مدیریت کلاس، برنامه ریزی و سازماندهی فرصت های یادگیری، روش های تدریس فعال و اجزای تدریس ازجمله ارزشیابی و نیز کاربرد فناوری در فرایند یاددهی یادگیری پایین تر از متوسط قرار داشتند. اما در بعد نگرشی/ ارزشی و همچنین در بعد شخصیتی/ اخلاقی در سطح بالاتر از متوسط بودند. با توجه به نتایج مطالعه حاضر، به توسعه و ارتقای صلاحیت های حرفه ای معلمان با برنامه ریزی نظام مند و مبتنی بر اسناد تحولی و پژوهش های علمی احساس نیاز می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی، سنجش، شایستگی، صلاحیت معلم
  • روح الله علی نیا، مجتبی احمدی*، زین العابدین فلاح، طاهر بهلکه صفحات 65-78
    تحقیق حاضر ازجمله تحقیقات کیفی است که به صورت میدانی اجرا شده است. روش کیفی مورد استفاده در تحقیق حاضر از نوع پدیدارشناسی بود. مشارکت کنندگان در این پژوهش شامل معلمان ورزش در مناطق محروم بودند. برای اجرای کار از روش نمونه گیری هدفمند و با رویکرد نمونه گیری همگون و درعین حال با رعایت حداکثر تنوع نمونه گیری استفاده شد. نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری شکل گرفت. درنهایت تعداد 15 مصاحبه در این خصوص انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات در تحقیق حاضر مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل موضوعی استفاده شد. بر اساس نتایج، 5 عامل جسمی، روانی، تربیتی، آموزشی و ورزشی در بی عدالتی در ورزش مدارس مناطق محروم تاثیرگذار است. به مدیران فعال در این زمینه پیشنهاد می شود با رفع مشکلات پیش روی ورزش مدارس در مناطق محروم ازجمله اختصاص بودجه بیشتر، نیروی انسانی باانگیزه تر و امکانات بیشتر شرایط شرکت دانش آموزان این مناطق را در فعالیت های ورزشی بیشتر کنند.
    کلیدواژگان: جسمی، روانی، تربیتی، آموزشی، ورزشی
  • محمدرضا سرمدی*، بیتا عبدالحسینی، حسن رضا زین آبادی صفحات 79-104
    هدف از این پژوهش شناسایی مولفه های مهارت های کوانتومی مدیران در اجرای یادگیری ترکیبی است. روش پژوهش کیفی و از نوع فراترکیب است. داده ها ازطریق بررسی اسناد و منابع علمی، مرتبط با موضوع پژوهش در 31 سال اخیر (1990 تا 2021)، گردآوری شده است. بدین منظور کلیدواژه های مرتبط در پایگاه های معتبر علمی جست وجو شدند و درنهایت 31 منبع برای بررسی نهایی انتخاب شد. به منظور افزایش اعتبار و قابلیت اطمینان، اسناد به صورت جداگانه کدگذاری شدند. میزان توافق میان دو کدگذار 89/ 0 درصد به دست آمد. پس از بررسی و تحلیل محتوای منابع، به روش کدگذاری، مهارت های کوانتومی مدیران در سه بعد شناخت کوانتومی، عمل کوانتومی و اعتماد کوانتومی با 17 مولفه استخراج شد. در بعد شناخت کوانتومی مولفه های آموزش و آگاهی، جریان باز اطلاعات، توسعه حرفه ای و ماهیت یادگیری ترکیبی، در بعد عمل کوانتومی مولفه های رهبری، مدیریت، محیط معنوی، زیرساخت های آموزشی، منابع انسانی، پشتیبانی فنی، زیرساخت های فناوری و منابع مالی و در بعد اعتماد کوانتومی مولفه های خودسازمان دهی، ایجاد جو اعتماد و اطمینان، موقعیت شناسی، نظارت و بازخورد و ایجاد انگیزه استخراج شد.
    کلیدواژگان: مهارت های کوانتومی، یادگیری ترکیبی، مدیران، پارادایم کوانتومی، فراترکیب
  • مریم اصغری اصل سردرود، صادق ملکی آوارسین*، حسین بقایی، جهانگیر یاری حاج عطالو صفحات 105-132
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه ویژگی های عناصر برنامه درسی آموزش علوم پایه ششم ابتدایی مبتنی بر روش STEAM انجام شد. این مطالعه در سال تحصیلی 1399-1400 با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای کیفی هدایت شده با نمونه گیری هدفمند (معیاری) و ازطریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 23 نفر از صاحب نظران حوزه مطالعات برنامه درسی و معلمان پایه ششم ابتدایی انجام گرفت. تجزیه وتحلیل متن مصاحبه ها به صورت دستی و هم زمان با جمع آوری داده ها انجام شد. اعتمادپذیری یافته ها با استفاده از غوطه وری و مطالعه مکرر و بازنگری مشارکت کنندگان و خبرگان به دست آمد. با استناد به عناصر برنامه درسی پیشنهادی اکر ده عنصر در این پژوهش موردمطالعه قرار گرفت. طبق نتایج تحقیق، برنامه درسی آموزش علوم مبتنی بر روش STEAM موانع سنتی جداکننده پنج حوزه یادگیری را برطرف کرده است و این حوزه ها را برای دستیابی به یادگیری مبتنی بر اهداف برنامه درسی یکپارچه و منسجم ساخته است و بر اصل خلاقیت و ایده پردازی تکیه دارد.
    کلیدواژگان: اکر، پایه ششم ابتدایی، عناصر برنامه درسی، روش STEAM، تحلیل محتوای کیفی هدایت شده
  • پرویز قراگوزلی، زهره میرحسینی*، زهرا اباذری صفحات 133-152
    هدف از پژوهش حاضر ایجاد شبکه معنایی مفاهیم در حوزه آموزش وپرورش به کمک رده بندی مردمی است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش پژوهش تحلیل هم واژگانی است. این تحلیل به معنی ایجاد واژه مفهوم در طراحی اصطلاح نامه و تبدیل آن به هستان شناسی است. بدین معنی که ابتدا متن ها، پیوندهای پیشنهادی و نیز اصطلاحات و کلمات درج شده کاربران در مرحله نخست به واژه مفهوم تبدیل شدند. سپس، هم زمان با این فرایند، با ده نفر خبره این حوزه بر اساس نمونه گیری هدفمند مصاحبه شد. شش کتاب فارسی دوره ابتدایی بخش اصلی موردمطالعه و مطالبه این پژوهش از جامعه آماری شرکت کننده در رده بندی مردمی اند. کاربران موردنظر تکمیل کنندگان برچسب های رده بندی مردمی 240 نفر از کارشناسان سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش وپرورش اند که از میان آن ها 148 نفر مبتنی بر جدول مورگان انتخاب شدند. نتایج این طرح در نرم افزار «پارسر فارسی» و راورماتریس برای تحلیل واژگان و سپس در نسخه 5/5 از پروتژ اجرا شد و با افزونه هایOntoGraf ،  OWLVizبازنمایی شد. رابطه موردنظر به هفت دسته کلی و همچنین 24 زیرمجموعه و 122 (نمونه) طبقه بندی شد. سلسله مراتب و روابط میان آن ها با استخراج مفاهیم تعیین شد و دانش معنایی و کلمات پرتکرار استفاده شده کاربران و نیز صاحب نظران به رده بندی مردمی مشخص شد. استفاده از این روش در نظام مندکردن کتاب های درسی دوره ابتدایی برای دسترسی دانش آموزان و معلمان به منابع در محیط وب کارایی دارد و همچنین ذخیره و بازیابی اطلاعات را تسهیل می کند.
    کلیدواژگان: بازنمون دانش، بازیابی مفاهیم، تحلیل معنایی، شبکه معنایی، رده بندی مردمی، هستان نگاری
  • حسین لطفی*، محمدرضا امام جمعه، غلامعلی احمدی، علیرضا عصاره، جواد حاتمی صفحات 153-172

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی برنامه درسی علوم تجربی بر مبنای نظریه کنشگر شبکه در محیط یادگیری شبکه انجام شده است. برای رسیدن به این هدف از رویکردهای فراترکیب و نظریه داده بنیاد استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای هییت علمی، آشنا به حوزه های مطالعات برنامه درسی، تکنولوژی آموزشی و کلیه مقاله ها و پایان نامه های مرتبط با موضوع در پایگاه های اطلاعاتی معتبر در بازه زمانی سال های 2005 تا 2020 است. به منظور انجام دادن نمونه گیری، در بخش کیفی پژوهش، از روش نمونه گیری نظری (غیر احتمالی) و هدفمند به روش گلوله برفی استفاده شده است. همچنین در این پژوهش از روش کد گذاری باز، محوری و انتخابی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شده است. به منظور سنجش پایایی و کنترل کیفیت از روش کاپا استفاده شده است. ضریب کاپای محاسبه شده برابر با 94/0 و در سطح توافق عالی قرار گرفته است. طبق یافته های تحقیق، اصول حاکم بر برنامه درسی کنشگر شبکه شامل تقارن تعمیم یافته، ناهمگونی و چندگانگی، تحلیل آزاد، همبستگی، شبکه ای بودن و فرایند محوری است. برنامه درسی بر مبنای نظریه کنشگر شبکه، حساس به بافت و زمینه، مبتنی بر تفاوت ها، میان ذهنی و چند رگه توزیع شده است. اهداف این برنامه درسی چند وجهی، میان رشته ای، اقلیمی و متکثر است. محتوای این برنامه درسی پویا، سیال و تعمیم پذیر است. راهبرد آن یاددهی و یادگیری مبتنی بر ساختار شکنی، پرورش مهارت باز آفرینی، چند شبکه ای، مبتنی بر مذاکره و خلق دانش است. نقش معلم در این برنامه درسی به مثابه انسان شناس، روشنفکر و تحول آفرین است. محیط یادگیری باید مشارکتی باشد و فضایی را برای جست وجوی دانش بایگانی شده فراهم کند. همچنین محیط یادگیری باید چند حسی، دارای ارزشیابی واگرا، حساس به تفاوت های فردی، مسیله محور و پاسخ گو محور باشد.

    کلیدواژگان: نظریه کنشگر شبکه، محیط یادگیری شبکه، دوره متوسطه اول، الگوی اکر، رویکرد فراترکیب، نظریه داده بنیاد
  • شیدا سلامات، فرح حبیب*، آزاده شاهچراغی صفحات 173-195
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل اساسی موثر در ارتقای کیفیت معماری محیط های آموزشی به منظور افزایش حضور باانگیزه دانش آموزان در محیط و درنتیجه تقویت بازدهی تحصیلی است. پژوهش حاضر از نوع کیفی است. جامعه موردبررسی پژوهش های علمی معتبر از سال 1980 تا 2019 در حوزه انگیزه بخشی دانش آموزان در مدارس و مولفه های رفتاری، فیزیکی و روان شناختی موثر در ارتقای کیفیت محیط است. در ابتدا با استفاده از واژه های کلیدی «محیط آموزشی»، «مدرسه»، «بازدهی تحصیلی»، «آموزش گریزی»، «ساختار معماری» و غیره و بر اساس معیار ورود، 362 پژوهش علمی شناسایی شدند و سپس با توجه به معیار خروج درنهایت 59 مقاله به مرحله تحلیل نهایی وارد شدند. برای تجزیه وتحلیل کیفی اسناد از الگوی شش مرحله ای سنتزپژوهی روبرتس با استفاده از روش های کدگذاری خط به خط MAXQDA10 استفاده شد. درنهایت عوامل اساسی زیر شناسایی شد که عبارت بودند از: 1. رفتاری رضایتمندی؛ 2. روان شناختی حس تعلق به مکان؛ و 3. فیزیکی ساختاری معماری. همچنین الگوی مفهومی عوامل اساسی موثر در ارتقای کیفیت محیط های آموزشی شناسایی شد.
    کلیدواژگان: محیط های آموزشی، حس مکان، کیفیت معماری، رضایتمندی
|
  • Hamid Rahimiyān *, Abbās Abbāspour, Hamidrezā Zarrin Pages 7-28
    The purpose of this study was to identify the factors affecting the establishment of knowledge management at schools. It was a qualitative research with the systematic grounded theory design. The research population included professors of education in Iranian universities and elite educational experts and managers in the Ministry of Education and at schools and educational institutions in the academic year 1399-1400. In this study, purposive sampling method was used and 16 people were interviewed until reaching the theoretical saturation. In order to check the credibility and dependability of the data, we presented them to the participants for reviewing, and the necessary corrections were made according to their opinions, and finally, the experts who did not participate in the interviews were asked to help in this regard. Then, the expressions in the interviews were transcribed and by open, axial and selective coding method, the concepts and categories were classified. Hence, 85 open codes and 17 axial codes were considered. In the selective coding stage, four effective factors including organizational culture, employee characteristics, program-orientedness with a systematic approach and human resource management were explained.
    Keywords: Knowledge Management, School, Empowerment, Efficiency
  • Ali Mohebbi *, MaSoume Farhoush, Sārā Yadollāhi Pages 29-64

    The teacher is considered the most basic element in the education system and his/her professional qualification, self-efficacy, interest, and professional mastery would have a determining impact on the quality of the teaching-learning process. This aim of this study was determining the primary school and high school teachers' qualification using integrative review of the related Iranian valid studies. For this purpose, electronic databases were searched using the Persian words with the aim of extracting the researches related to measuring the teachers' professional qualifications. Searching these databases was done between January and February 2021. Out of 100 PhD dissertations, research projects and the articles in Persian which were published during 2006-2021), 22 cases (15 articles, 4 research projects and 3 PhD dissertations) were screened based on the research criteria. Whittemore and Knafl’s integrative review method directed these texts' analysis. Open coding, and categorizing the relevant codes and themes resulted in 4 dimensions of qualifications (knowledge, skill, attitude/value/ and personality/ethical) at 3 levels (Above, within and below average). Findings showed that in general, the teachers were at an average level in terms of knowledge dimension. In the dimension of skill (including class management, planning and organizing the learning opportunities, active teaching methods and elements like assessment as well as using technologies in the teaching-learning process) they were ranked lower than average. However, teachers were above average in terms of value/attitude and personality/ethical dimensions. It was concluded that there is a need to develop and improve the professional qualifications of teachers with systematic planning based on the fundamental document for developing educational system and scientific researches.

    Keywords: evaluation, Assessment, Teacher's Qualification
  • Ruhollāh, Aliniā, Mojtabā Ahmadi *, Zeynolābedin Fallāh, Tāher Bahleke Pages 65-78
    The present study is one of the qualitative researches that was conducted as the field work. The qualitative method used in this study was phenomenological. Participants included the sport teachers in the deprived areas. Purposeful sampling method was used with homogeneous sampling approach, while observing the maximum sampling diversity. Sampling was done until the theoretical saturation was reached. Finally, 15 interviews were conducted in this regard. The research tool was a semi-structured interview. Thematic analysis was used to analyze the data. The results showed that 5 physical, psychological, educational, training and sport factors are influential on the injustice at the schools' sport in the deprived areas. The principals are suggested to improve the conditions for the students in these areas, so that they could participate in the sport activities by solving the problems of sport at schools in the deprived areas, such as allocating more funds, more motivated manpower and more facilities.
    Keywords: Physical, mental, educational, Training, sport
  • Mohammadrezā Sarmadi *, Bitā Abdolhoseini, Hasanrezā Zeinābādi Pages 79-104
    The aim of this study was to identify the components of principals' quantum skills in implementing blended learning. The research method was qualitative of the meta-synthesis type. Data has been collected by reviewing the scientific documents and sources related to the research topic in the last 31 years (1990 up to 2021). For this purpose, the related keywords were searched in the valid scientific databases and finally 31 sources were selected for the final review. In order to increase the credibility and dependability, the documents were coded separately and the percentage of agreement between the two coders was 0.89. After reviewing and analyzing the content of resources by the coding method, the quantum skills of principals in 3 dimensions of quantum knowing, quantum action and quantum trust were extracted with 17 components. In the dimension of quantum knowing, the components of education and awareness, open flow of information, professional development and the nature of blended learning, in the dimension of quantum action, the components of leadership, management, spiritual environment, educational infrastructure, human resources, technical support, technology infrastructure and financial resources, and in the dimension of quantum trust, the components of self-organization, creating the atmosphere of trust and confidence, situationism, monitoring and feedback and motivating were extracted.
    Keywords: Quantum skills, blended learning, Principals, Quantum paradigm, Meta-Synthesis
  • Maryam Asghari Asl Sardroud, Sādegh Maleki Āvārsin *, Hossein Baghāyi, Jahāngir Yāri Hājatāloo Pages 105-132
    The aim of this research was to study the characteristics of the elements of the sixth grade primary school science curriculum based on the STEAM method. This study was conducted in the academic year 1399-1400 with a qualitative approach and the directed qualitative content analysis method. Sampling was done using the purposive sampling (standard) and the data was collected through semi-structured interview with 23 experts in the field of curriculum studies and sixth grade primary school teachers. The transcript of the interviews was analyzed manually and simultaneously, along with data collection. The dependability of the findings was obtained using immersion and repeated study and review of the participants and experts. Based on the elements of Akker's proposed curriculum, in this study, ten elements were studied. The results showed that the STEAM-based science education curriculum has removed the traditional barriers separating the five areas of learning. It has integrated these areas to achieve learning based on the objectives of the curriculum and it has relied on the principles of creativity and ideation.
    Keywords: Akker, Sixth Grade Primary School, elements of the curriculum, STEAM method, Directed Qualitative Content Analysis
  • Parviz Gharāgozli, Zohre Mirhosseini *, Zahrā Abāzari Pages 133-152
    The purpose of the present study was to create a semantic network of concepts in the field of education with the help of folksonomy. The research was applied in terms of purpose and in terms of method it was a co-lexical analysis. This analysis means creating a word-concept in the design of the thesaurus and its conversion to the ontology. This means that first, the texts, the proposed links, as well as the terms and words inserted by the users were turned into the words - concepts. Then, at the same time with this process; 10 experts in the field were interviewed, based on the purposive sampling. Six Primary school Fārsi text books were the main part and the demands of this study from the research population, participating in the folksonomy. The related users were 240 experts of the Organization for Educational Research and Planning and among them 148 people were selected as the sample, based on the Morgan table. The results of this project were run in Fārsi parser and Rover matrices software for the lexical analysis and then they were inserted in the Protégé version5.5 and they were represented with OWLViz and OntoGraf plugins. The desired relationship was categorized into seven general categories, as well as 24 subcategories, and 122 (sample). The hierarchy and relationships among them were determined by extracting the concepts, and the semantic knowledge and repetitive words used by the users and the experts in the folksonomy were identified. Using this method is effective in systematizing the primary school textbooks, so that students and teachers could access the resources in the web environment. Also, it facilitates the storage and retrieval of information.
    Keywords: Representation of Knowledge, Retrieval of Concepts, Semantic Analysis, Semantic network, Folksonomy, ontology
  • Hossein Lotfi *, Mohammadrezā Imām JomE, Gholāmali Ahmadi, Alirezā Assāre, Javād Hātami Pages 153-172

    The purpose of this research was to design an empirical science curriculum model based on the actor-network theory in a network learning environment. In order to achieve this goal, a meta-synthesis and grounded theory approach has been used. The research population included the faculty members, familiar with the fields of curriculum studies, educational technology and all articles and theses, related to the subject in the valid databases in the time interval between 2005 up to 2020. The research sample in the qualitative section of the research was selected through theoretical (non-probability) and purposive sampling using the snowball method. To analyze the data, the open, axial and selective coding methods were used. In order to measure reliability and quality control, Kappa method was used. Kappa coefficient, was calculated by SPSS (0. 94), which was at the level of excellent agreement. Findings showed that the principles governing the actor-network curriculum include: the generalized symmetry, heterogeneity and multiplicity, free analysis, correlation, networking, and process-orientedness. The actor-network theory-based curriculum is sensitive to context, based on differences, inter-subjective and distributed multi-vein. The objectives of this multi-faceted curriculum is interdisciplinary, climatic, and plural. Its content is dynamic, indeterminate and generalizable. Its strategy is teaching and learning, based on deconstruction, cultivation of reproduction skill, multi-network, based on the negotiation and creation of knowledge. The teacher's role in such a curriculum is like an anthropologist, intellectual and reformer. The learning environment should be collaborative and it should provide a space for searching the archived knowledge. Also, the learning environment should be multi-sensory, having divergent evaluation, sensitive to the individual differences, problem-oriented and responsive-oriented.

    Keywords: Actor-network theory, Network Learning Environment, First Cycle Secondary School, Ecker Model, Meta-Synthesis Approach, Grounded theory
  • Sheydā Salāmāt, Farah Habib *, Āzāde Shāhcherāghi Pages 173-195
    The aim of the current research was to identify the key factors that are effective in improving the quality of the educational environment's architecture in order to increase the motivated presence of students in such environment and as a result to strengthen the academic efficiency. It was a qualitative research. The research population included the valid scientific researches, published between 1980 up to 2019, on motivating students at schools and the behavioral, physical and psychological components influential on improving the quality of the environment. At first, using the keywords "educational environment", "school", "academic efficiency", "evasion of education", "architectural structure" etc… and based on the entry criteria, 362 scientific researches were identified. Then, considering the exclusion criteria, 59 articles were included in the final analysis stage. To analyze the documents qualitatively, Roberts' six-stage research synthesis model was applied, using "MAXQDA10" line-by-line coding methods. Finally, the following key factors were identified including: 1. behavioral-satisfaction, 2. psychological- sense of belonging to the place, and 3. physical - the architectural structure. Also, the conceptual model of key factors influential on improving the quality of educational environments was developed.
    Keywords: Educational environments, Sense of Place, architectural quality, Satisfaction