فهرست مطالب

نامه انجمن حشره شناسی ایران - سال چهل و دوم شماره 2 (پیاپی 90، تابستان 1401)

نشریه نامه انجمن حشره شناسی ایران
سال چهل و دوم شماره 2 (پیاپی 90، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود تقی زاده*، حسین لطفعلی زاده، داود شیردل، جلیل دژم پور صفحات 91-100

    زنبور مغزخوار بادام،Eurytoma amygdali Enderlein ، یکی از آفات مهم و کلیدی درختان بادام در ایران است. برای انجام این تحقیق، 7 رقم و ژنوتیپ بادام جدید و نیز رایج در استان آذربایجان شرقی بررسی شدند. نتایج نشان داد که بین ارقام مختلف مورد آزمایش بادام از لحاظ درصد آلودگی به زنبور مغزخوار بادام، اختلاف معنی دار در سطح احتمال یک درصد وجود داشت. ارقام آذر و شکوفه و ژنوتیپ ALC721 با میانگین بیش از 50 درصد آلودگی بالاترین درصد آلودگی را در بین ارقام مورد آزمایش داشتند و ارقام فرانیس، سهند، A200 و اسکندر با میانگین کمتر از 10 درصد آلودگی دارای کمترین درصد آلودگی به این آفت بودند. بررسی تعداد نیش زنبور در آزمایش آنتی زنوز نشان داد که رقم آذر با میانگین 96/0±07/2 دارای بالاترین نیش زنبور و ارقام سهند با میانگین 43/0± 61/0 و فرانیس با میانگین 51/0± 60/0 دارای کمترین نیش زنبور بودند. بیشترین درصد ریزش میوه در اثر نیش زنبور، در ارقام آذر، شکوفه، اسکندر، فرانیس و ژنوتیپ ALC721 با میانگین بیش از 35% و کمترین درصد ریزش میوه در ارقام A200 و سهند با میانگین کمتر از 10% بود. نتایج آزمایش بویایی سنجی نشان داد که بیشترین تعداد زنبورهای ماده به ارقام اسکندر، آذر، ALC721 و شکوفه و کمترین تعداد زنبور به ارقام سهند و فرانیس جلب شدند. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که ارقام آذر و شکوفه و ژنوتیپ ALC721 حساس ترین ارقام به زنبور مغزخوار بادام در بین ارقام مختلف مورد آزمایش بادام بودند. ارقام فرانیس و اسکندر علیرغم درصد ریزش بالای میوه در اثر نیش زنبور دارای درصد آلودگی پایین به زنبور مغزخوار بادام در آخر فصل بودند. ارقام سهند و A200 با کمترین درصد ریزش میوه در اثر نیش زنبور و نیز کمترین درصد آلودگی به زنبور مغزخوار بادام در آخر فصل مقاوم ترین ارقام به زنبور مغزخوار بادام بودند.

    کلیدواژگان: زنبور مغزخوار بادام، ارقام مقاوم، بویایی سنجی، خصوصیات ریخت شناسی، ترجیح میزبانی
  • جبراییل رزمجو*، فروغ افشاری، زهرا عابدی صفحات 101-109
    شب پره ی مدیترانه ای آرد، (Lepidoptera: Pyralidae) Ephestia kuehniella Zeller، آفت مهم محصولات انباری با دامنه وسیع میزبانی است. تخم ها و لاروهای این آفت، به طور گسترده در برنامه های کنترل بیولوژیک به منظور پرورش پارازیتوییدها و شکارگرها مورد استفاده قرار می گیرد. در تحقیق حاضر، تاثیر آرد هیبرید های مختلف ذرت شامل KSC 201، KSC 260، KSC 400، KSC 410، SC 705 و SC 706 روی فرآسنجه های جدول زندگی شب پره ی مدیترانه ای آرد بررسی شد. هم چنین، در این تحقیق برخی از خصوصیات فیزیکی (درصد رطوبت و شاخص سختی) و شیمیایی (محتوی پروتیین و نشاسته) هیبریدها اندازه گیری شد تا ارتباط بین این خصوصیات با ویژگی های زیستی و جدول زندگی حشره تعیین شود. نتایج نشان داد که هیبرید های مختلف ذرت تاثیر معنی داری روی ویژگی های زیستی و فرآسنجه های جدول زندگی آفت داشت. طولانی ترین طول مدت نشو و نمای مرحله نابالغ شب پره ی آرد روی هیبرید SC 706 (54/54 روز) و کوتاه ترین دوره ی پیش از بلوغ روی هیبرید KSC 410 (52/52 روز) مشاهده شدند. بیشترین میزان زادآوری مربوط به هیبرید KSC 410 (58/210 تخم) و کمترین آن مربوط به هیبریدهای KSC 201 (16/163 تخم) و SC 706 (83/157 تخم) بود. هم چنین، کمترین نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) روی هیبرید SC 706 (065/0 بر روز) و بیشترین میزان آن روی هیبرید KSC 410 (081/0 بر روز) بدست آمد. در این تحقیق، همبستگی مثبت معنی داری نیز بین فرآسنجه های زادآوری، نرخ خالص تولیدمثل و نرخ ذاتی افزایش جمعیت E. kuehniella با محتوای نشاسته مشاهده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که هیبرید KSC 410 به عنوان میزبان مناسب جهت پرورش انبوه E. kuehniella معرفی شد.
    کلیدواژگان: شب پره آرد، جدول زندگی، ذرت، پرورش
  • علیرضا زمان زاده، علی اصغر طالبی*، مهران رضایی، محمد خانجانی صفحات 111-120

    سن گلخوار یونجه، Lygus rugulipennis Poppius (Hemiptera: Miridae)، یکی از آفات مهم یونجه در بسیاری از نقاط جهان می باشد. زیست شناسی آزمایشگاهی و پراسنجه های جدول زندگی این آفت در پنج دمای 25، 5/27، 30، 5/32 و 35 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ±60 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. این آفت قادر به نشوونما در دمای 35 درجه سلسیوس نبود. طولانی ترین و کوتاه ترین طول دوره پورگی به ترتیب در دمای 5/27 (81/13 روز) و 5/32 درجه سلسیوس (08/8 روز) به دست آمد. طول عمر حشرات کامل ماده در دماهای 25، 5/27، 30 و 5/32 درجه سلسیوس به ترتیب 06/24، 96/20، 05/19 و 75/10 روز تخمین زده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، نرخ سرشتی افزایش جمعیت (r) سن گلخوار یونجه، در دماهای 25، 5/27، 30 و 5/32 درجه سلسیوس به ترتیب 1028/0، 1045/0، 0923/0 و 0662/0 بر روز، نرخ خالص تولید مثل (R0) به ترتیب 92/23، 77/15، 37/12 و 60/4 نتاج ماده/فرد ماده، نرخ کرانمند افزایش جمعیت (λ) به ترتیب 105/1، 110/1، 097/1 و 069/1 بر روز، میانگین زمان نسل (T) به ترتیب 89/30، 90/25، 27/26 و 19/23 روز و و زمان دوبرابر شدن جمعیت (DT) به ترتیب 74/6، 65/6، 46/7 و 19/10 روز به دست آمد. براساس نتایج به دست آمده، دامنه دمایی 25 تا 5/27 درجه سلسیوس به عنوان دمای بهینه و در مقابل دمای 5/32 درجه سلسیوس به عنوان آسیب پذیرترین دما برای نشوونمای سن گلخوار یونجه تعیین شد. نتایج به دست آمده در این پژوهش می-تواند در برنامه های پیش آگاهی و مدیریت تلفیقی این آفت مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نرخ ذاتی افزایش جمعیت، نرخ خالص تولید مثل، دما، سن گلخوار، یونجه
  • غلامحسین قره خانی، حمیده سالک ابراهیمی* صفحات 121-132

    با توجه به خسارت بالای شب پره مینوز گوجه فرنگی در کشت های گوجه فرنگی، استفاده از سموم شیمیایی علیه این آفت در حال افزایش می باشد و یافتن روش های قابل تلفیق با کنترل شیمیایی، در مدیریت بهینه این آفت موثر می باشد. یکی از روش ها برقراری مقاومت القایی در گیاه گوجه فرنگی، استفاده از تیمار بذور قبل از کشت می باشد. باتوجه به نقش کلیدی متیل جاسمونات در ایجاد مقاومت القایی در گیاهان، در مطالعه حاضر بذور گوجه فرنگی رقم الیت 24 ساعت قبل از کاشت با استفاده از دو غلظت 1/0 و 2/0 میلی مولار متیل جاسمونات خیسانده و سپس کشت انجام شد. سپس در مرحله گلدهی گوجه فرنگی، پارامترهای زیستی و جمعتی شب پره مینوز گوجه فرنگی با استفاده از جدول زیستی جمعیتی دوجنسی سنی- مرحله ای بررسی شد. نتایج نشان داد که پرایمینگ بذر روی پارامترهای جمعیتی Od، F، r و λ در مرحله گلدهی تاثیر داشته و مقدار آن ها کمتر از شاهد بود و همچنین این تیمارها دارای جمعیت کوچک تری بوده و طول دوره لاروی طولانی تر از شاهد بود. پیش بینی پیشروی جمعیت این آفت تحت تیمار بذر با متیل جاسمونات، طی 120 روز نشان داد هر چهار مرحله زندگی شب پره مینوز گوجه فرنگی جمعیت کمتری نسبت به شاهد در روز 120 خواهند داشت که نشان دهنده القای مقاومت روی گیاه گوجه فرنگی علیه شب پره مینوز گوجه فرنگی و تاثیر منفی این تیمارها روی ویژگی های زیستی و جمعیتی این حشره می باشد. درنتیجه متیل جاسمونات به عنوان محرک دفاع القایی علیه شب پره مینوز گوجه فرنگی می تواند پس از بررسی های بیشتر و مطالعه تاثیر آن روی پارامترهای گیاه و عملکرد در برنامه های مدیریت تلفیقی این آفت گنجانده شود.

    کلیدواژگان: جدول زندگی دوجنسی سنی-مرحله ای، مقاومت القایی، متیل جاسمونات، مدیریت افات، پرایمینگ بذر
  • وحید قاسمی*، علی صالحی نژاد، محمد قدمیاری، محبوبه شریفی صفحات 133-146
    آلفاسایپرمترین+تفلوبنزورون (ایمونیت®) حشره کشی است که توسط سازمان حفظ نباتات ایران برای کنترل کرم میوه خوار (Helicoverpa armigera Hübner) در مزارع گوجه فرنگی توصیه می شود. در این پژوهش، تاثیر ایمونیت® روی نرخ بقای حشرات بالغ زنبورعسل کارگر (Apis mellifera L.) در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. زنبورهای تازه متولدشده (با سن کمتر از 24 ساعت) و چراگر (با سن بیشتر از 21 روز) به سه روش تماس با باقی مانده، گوارشی، و پاششی با دز توصیه شده مزرعه-ای این حشره کش تیمار شدند. همچنین، اثرات زیرکشندگی ایمونیت® روی فعالیت ویژه برخی از آنزیم های سم زدا از قبیل آلفا-استراز، بتا-استراز، و گلوتاتیون اس-ترانسفراز مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش های زیست سنجی نشان داد که سمیت ایمونیت® با توجه به سن زنبور و روش استفاده از حشره کش فرق داشت. به استثنای روش پاششی، زنبورهای چراگر در مقایسه با زنبورهای تازه متولدشده از حساسیت بیشتری به این حشره کش برخوردار بودند. سمیت تماس با باقی مانده و پاششی ایمونیت® روی زنبورهای تازه متولدشده در مقایسه با سمیت گوارشی آن به طور معنی داری بیشتر بود، در حالی که زنبورهای چراگر بیشترین حساسیت را پس از تماس با باقی مانده این حشره کش نشان دادند. فعالیت آنزیم های سم زدا نیز با توجه سن زنبورها و روش قرارگیری در معرض ایمونیت® تغییر پیدا کرد. به طور کلی، یافته های ما بیانگر پتانسیل بالای ایمونیت® برای ایجاد مسمومیت در زنبورعسل می باشد.
    کلیدواژگان: آلفاسایپرمترین+تفلوبنزورون، نرخ بقا، اثرات زیرکشندگی، آنزیم های سم زدا، مسمومیت
  • مصطفی معروف پور*، فرشاد مرادی صفحات 147-155

    در سالهای اخیر، استفاده از عوامل کنترل بیولوژیک برای مدیریت آفات مورد توجه بیشتری قرار گرفته و منجر به افزایش شرکت های تولیدکننده دشمنان طبیعی از جمله شکارگرها شده است. یکی از پدیده هایی که در بررسی کارایی و انتخاب دشمنان طبیعی، باید مورد توجه قرار گیرد، نرخ شکارگری و اثرات دما روی این ویژگی شکارگرها می باشد. کنه Athias-Henriot swirskii Amblyseius به عنوان نمونه ای از شکارگرهای فعال در گلخانه در حال حاضر در سراسر جهان علیه حشرات کوچک و کنه های مختلف به ویژه برای کنترل کنه تارتن دو لکه ای (TSSM)، Tetranychus urticae Koch استفاده می شود. برای بهبود پرورش انبوه این گونه و بهینه سازی کاربرد آن در مدیریت تلفیقی آفات، در پژوهش حاضر، ظرفیت شکارگری این کنه در کنترل کنه تارتن دو لکه ای در سه دمای ثابت 17، 22 و 27 درجه سلسیوس ، رطوبت نسبی 70-80 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه، از کنه های بالغ استفاده شد و هر کنه بالغ با تعداد مشخصی از افراد ماده کنه آفت تغذیه شدند. نرخ تبدیل شکار خورده شده به نتاج تولید شده (Qp) روی کنه تارتن در دماهای 17، 22 و 27 درجه سلسیوس به ترتیب 71/7، 12/10 و 48/8 کنه محاسبه گردید که نشان دهنده حد بالایی از کنترل این آفت در دمای 22 درجه سلسیوس است. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، این کنه قادر هست تا در یک دامنه دمایی گسترده، کنترل موثری را روی کنه تارتن دو لکه ای داشته باشد و این امر می تواند در رهاسازی آن در گلخانه مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دما، کنترل بیولوژیک، Amblyseius swirskii، نرخ خالص شکارگری
  • محمدرضا باقری*، مهدی حسن پور، علی گلی زاده، شهرام فرخی صفحات 157-171

    سفیدبالک‏ گلخانه Trialeurodes vaporariorum یکی از مهم ترین آفات محصولات گلخانه‏ای در سراسر دنیا می‏باشد. در این پژوهش، زیست شناسی و جدول زندگی دوجنسی سن- مرحله این آفت روی سه محصول مهم گلخانه‏ای شامل بادمجان، خیار و گوجه ‏فرنگی در دمای 2±25 درجه‏ سلسیوس، رطوبت نسبی 10±65 درصد و دوره نوری 16:8 ساعت (تاریکی: روشنایی)‏ مورد بررسی قرار گرفت. میانگین‏ها و خطای معیار بر اساس روش بوت‏استراپ با یک‏صد هزار تکرار محاسبه شد. بر اساس نتایج به‏ دست آمده، بین میانگین کلیه ویژگی های زیستی آفت و بین میانگین کلیه پارامترهای رشد جمیعت آفت روی سه گیاه میزبان تفاوت معنی‏ دار وجود داشت. مدت زمان نشوونمای مراحل نابالغ (از تخم تا ظهور حشرات بالغ) در سه گیاه میزبان یاد شده به‏ ترتیب17/0±87/21، 19/0±34/23 و 15/0±37/25 روز، طول عمر حشرات بالغ ماده به‏ ترتیب 24/1±96/32، 40/1±76/28 و92/0±21/25 روز و میانگین تعداد تخم گذاشته شده توسط هر حشره‏ ماده در طول زندگی به‏ ترتیب 20/8±93/233، 01/5±73/156 و 66/4±39/129 به‏دست آمد. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) آفت روی بادمجان، خیار و گوجه‏ فرنگی به‏ترتیب 005/0±144/0، 005/0±128/0 و 005/0±118/0 (بر روز) و نرخ خالص تولید مثل (R0) به‏ ترتیب 76/15±90/108، 22/9±96/68 و 53/8±35/57 (تخم) محاسبه شد. در مجموع، در این پژوهش ‏بادمجان در مقایسه با دو گیاه دیگر میزبان مناسب‏تری برای نشوونما و افزایش جمعیت سفیدبالک گلخانه ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: جدول زندگی دوجنسی سن- مرحله، کنترل بیولوژیک، گیاه میزبان، پارامترهای رشد جمعیت
|
  • Masoud Taghizadeh *, Hossein Lotfaliadeh, Davood Shirdel, Jalil Dejampour Pages 91-100

    Eurytoma amygdali Enderlein is one of the most important pests of almond trees in Iran. In this investigation, seven new and commercial almond varieties and genotypes were evaluated in East Azarbaijan province. The results showed that there was a significant difference among the different varieties of almonds (P<0.01) in terms of infestation percentage of almond fruits. Azar and Shokoofeh varieties and genotype ALC721 with an average of more than 50% infestation had the highest infestation percentage among the tested varieties, whereas Ferragnes, Sahand, A200 and Eskandar with less than 10% infestation had the lowest infestation percentage to this pest. study the number of wasp stings in the antixenosis test showed that Azar variety with an average of 2.07±0.96 had the highest wasp stings, whereas Sahand and Ferragness (with the mean of 0.61±0.43 and 0.60±0.51, respectively) had the lowest wasp stings. The highest percentage of fallen fruits due to wasp stings were observed in Azar, Shokoofeh, Eskandar, Ferragnes and ALC721 with an average of more than 35% and the lowest percentage of fallen fruits observed in A200 and Sahand with an average of less than 10%. The results of olfactory test showed that the highest number of female wasps was attracted to Eskandar, Azar, ALC721 and Shokoofeh varieties, whereas the lowest was attracted to Sahand and Ferragnes varieties. In general, the results of this study showed that Azar and Shokoofeh varieties and genotype ALC721 were the most susceptible varieties to almond seed wasp among the studied varieties. Ferragnes and Eskandar varieties, despite the high percentage of fruit drop due to wasp stings, had a low infestation percentage of almond fruits at the end of the season. Sahand and A200 varieties with the lowest percentage of fruit drop due to wasp stings and also the lowest infestation percentage of almond fruits at the end of the season were the most resistant varieties to the almond seed wasp.

    Keywords: Almond seed wasp, Resistant varieties, Olfactometry, Morphological characteristics, host preference
  • Jabraeil Razmjou *, Forough Afshari, Zahra Abedi Pages 101-109
    The Mediteranean flour moth, Ephestia kuehniella Zeller (Lepidoptera: Pyralidae) is one of the pests of stored products in many areas of the world. The eggs and larvae of E. kuehniella are widely used to rearing parasitoids and predators for biological control programs. In current research, the effects of various maize hybrids flour including KSC 201, KSC 260, KSC 400, KSC 410, SC 705 and SC 706 on the life history variables of E. kuehniella was studied. Also, physical (humidity and hardiness index) and biochemical (protein and starch contents) characteristics of the tested hybrids were assessed in order to understand any possible correlation between important demographic parameters with biochemical and physical features of maize hybrids. Results showed that different hybrids have significant effects on the life history and demographical parameters of E. kuehniella. The longest development time was observed on SC 706 hybrid (54.54 d) and the shortest was on KSC 410 hybrid (52.52 d). The highest fecundity was on KSC 410 hybrid (210.58 egg), while the lowest one was detected on KSC 201 (163.16 egg) and SC 706 (157.83 egg) hybrids. Also, the lowest highest intrinsic rate of increase was observed on SC 706 hybrid (0.065 day-1) and the highest was on KSC 410 hybrid (0.081 day-1). In this study, significant variations in physical traits and biochemical metabolites were observed between the various hybrid. Moreover, significant positive correlation between fecundity, net reproductive rate and intrinsic rate of increase variables plus starch contents of various hosts were found. The results indicated that KSC 410 hybrid was suitable host for mass rearing of E. kuehniella.
    Keywords: Biological control, Ephestia kuehniella, life table, Maize, Rearing
  • Alireza Zamanzadeh, AliAsghar Talebi *, Mehran Rezaei, Mohammad Khanjani Pages 111-120

    The European tarnished plant bug, Lygus rugulipennis Poppius (Hemiptera: Miridae), is one of the most important alfalfa pests in many parts of the world. The biology and life table parameters of L. rugulipennis were investigated at five constant temperatures (25, 27.5, 30, 32.5, and 35 °C) under conditions of 60±5% RH and a photoperiod of 16L:8D h. The pest failed to development at 35 °C. The longest and shortest nymphal development periods were obtained at 27.5 °C (13.81 days) and 32.5 °C (8.08 days), respectively. The female adult longevity of L. rugulipennis at temperatures of 25, 27.5, 30, and 32.5 °C were evaluated 24.06, 20.96, 19.05, and 10.75 days, respectively. The intrinsic rate of increase (r), net reproduction rate (R0), finite rate of increase (λ), mean generation time (T), and doubling time (DT) of L. rugulipennis at temperatures of 25, 27.5, 30, and 32.5 °C were estimated 0.1028, 0.1045, 0.0923, and 0.0662 day-1, 23.92, 15.77, 12.37, and 4.60 female offspring/female, 1.105, 1.110, 1.097, and 1.069 day-1, 30.89, 25.90, 26.27, and 23.19 days, and 6.74, 6.65, 7.46, and 10.19 days, respectively. According to the results, the range of 25 to 27.5 °C is considered as an optimal temperature; in contrast, the 32.5°C is a destructive temperature to develop L. rugulipennis. The current results can be used in the forecasting and integrated management programs of L. rugulipennis.

    Keywords: Intrinsic rate of increase, net reproductive rate, temperature, tarnished plant bug, Alfalfa
  • Gholamhossein Gharekhani, Hamideh Salekebrahimi * Pages 121-132

    Considering the high damage caused by the tomato leaf miner moth, Tuta abosulata, in tomato crops, the use of chemical pesticides against this pest is increasing and finding alternative methods that can be combined with chemical control can be effective in the optimal management of this pest. One of these methods is establishing induced resistance in tomato plants by using seed priming before planting. Considering the key role of methyl jasmonate in creating induced resistance in plants, in the present study, tomato seeds (var: Elite) were soaked 24 hours before planting using two concentrations of 0.1 and 0.2 mM methyl jasmonate. Then, in the flowering stage of tomato, the biological and demographic parameters of tomato leaf miner moth were investigated using the age-stage two-sex life table. The results showed that seed priming affected the population parameters including Od, F, r and λ in the flowering stage and their value was lower than the control, also these treatments had a smaller population and the length of their larval period was longer than the control. The prediction of the population progress under seed treatment with methyl jasmonate, during 120 days, showed that all four life stages of the insect will have a smaller population than the control on day 120, which hints the negative effect of the treatments on biological and population characteristics of the herbivore and indicates the induction of resistance on the host plant. As a result, methyl jasmonate can be consider in the integrated management programs of tomato leaf miner moth by plant resistance mechanisms

    Keywords: age-stage two-sex life table, induced resistance, methyl jasmonate, pest management, Seed priming
  • Vahid Ghasemi *, Ali Salehinejad, Mohammad Ghadamyari, Mahboobeh Sharifi Pages 133-146
    Alpha-cypermethrin+Teflubenzuron (Imunit®) is an insecticide that is recommended by Iran Plant Protection Organization (IPPO) for the control of the cotton bollworm (Helicoverpa armigera Hübner) in tomato fields. In this research, the effect of Imunit® was assessed on survival rate of adult worker honey bees (Apis mellifera L.) in laboratory conditions. Newly emerged (≤24-h old) and forager (>21-day old) bees were treated with the field recommended dose of this insecticide via three types of exposure (residual contact, oral, or spray). In addition, the sublethal effects of Imunit® on the specific activity of some detoxifying enzymes including α-esterase, β-esterase, and Glutathione S-transferase (GST) was studied. The toxicological tests illustrated that the toxicity of Imunit® varies with age of the bee and the type of exposure. Except for the spray method, forager bees were more susceptible than newly emerged ones to this insecticide. Imunit® was significantly more toxic to newly emerged bees when applied as residual contact and spray than orally, whereas foragers showed more sensitivity after contact exposure to the residues of this insecticide. Activity of the detoxifying enzymes also changed regarding the bees' age and the means of exposure to Imunit®. In general, our findings demonstrate the high potential of Imunit® in the intoxication of honey bees.
    Keywords: Alpha-cypermethrin+Teflubenzuron, Survival rate, sublethal effects, detoxifying enzymes, intoxication
  • Mostafa Maroufpoor *, Farshad Moradi Pages 147-155

    In recent years, the utilization of biocontrol agents for agriculture pests has received more attention, which has led to a growth in companies producing biocontrol agents, including predators and parasites. One of the phenomena that should be taken into consideration in the evaluation of the efficiency and selection of natural enemies is the predation rate and the effects of temperature on this characteristic of predators. As part of predatory communities in the greenhouse, Amblyseius swirskii Athias-Henriot is currently used worldwide as a biological control agent against small insects and various mites, particularly to suppress the population of the two-spotted spider mite (TSSM), Tetranychus urticae Koch is used. To improve the mass rearing of this species and optimize its use in integrated pest management, in this research, the predation capacity of this mite was investigated in the control of the two-spotted spider mite at three constant temperatures 17, 22, and 27(±1)°C, 70-80% RH and a photoperiod of 16:8 (L: D) h in the laboratory. In this study, adult mites were used and each adult mite was fed with a certain number of adult mites. The transformation rate from prey population to predator offspring (Qp) on TSSM at temperatures of 17, 22, and 27 were calculated as 7.71, 10.12, and 8.47 respectively, which indicates the upper limit of controlling this pest at 22°C. According to the results of the present research, these species can have effective control of the two-spotted spider mite in a wide temperature range, and this can be considered in their release in the greenhouse.

    Keywords: Amblyseius swirskii, biological control, temperature, net predation rate
  • MohammadReza Bagheri *, Mahdi Hassanpour, ALI Golizadeh, Shahram Farrokhi Pages 157-171

    Greenhouse whitefly, Trialeurodes vaporariorum is one of the most important pests of greenhouse crops throughout the world. In this research, biology and life table parameters of this pest were studied on eggplant, cucumber and tomato plants at 25±2 oC, 65±10% RH and a photoperiod of 16:8 h(L:D) based on age-stage, two-sex life table procedure. The means were estimated using Bootstrap method with 100000 replicates. Based on the obtained results, there was a significant difference between the average of all biological parameters of the pest and the average of all the pest population growth parameters on the three host plants. Results showed that, pre-adult developmental time of the pest were 21.87±0.17, 23.34±0.19 and 2 5.37±0.15 days; female longevity were 32.96±1.24, 28.76±1.4 and 25.21±0.92 days; and female fecundity were estimated to be 233.93±8.2, 156.73±5.01 and 129.39±4.66 egg/female on eggplant, cucumber and tomato plants, respectively. Intrinsic rate of increase(r) and net reproduction rate (R0) of the pest on three mentioned plants were 0.144±0.005, 0.128±0.005 and 0.118±0.005 (d-1), and 108.90±15.76, 68.96±9.22 and 57.35±8.53 (female/female/generation), respectively. Overall, in this study eggplant in compared with two other plants, was more appropriate host plant for developing and increase of the greenhouse whitefly population.

    Keywords: age-stage two-sex life table, biocontrol, host plant, population growth parameters