فهرست مطالب

پژوهشنامه مددکاری اجتماعی
پیاپی 30 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ام البنین گیلان، باقر ساروخانی*، سید محمد سیدمیرزایی صفحات 1-30
    سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگترین سازمان ارایه دهنده بیمه های اجتماعی در کشور، مدام در حال تعامل با محیط درونی و بیرونی است. این موضوع، تامین اجتماعی را به سوی تهیه و اجرای یک برنامه بلند مدت و بهینه رهنمون می کند. این تحقیق به دنبال ایجاد چشم اندازی نوین بر اساس تغییرات محیطی صورت پذیرفته و با دیدگاهی آینده پژوهانه می باشد. تحقیق حاضر بر اساس نوع داده کمی- کیفی، با روش توصیفی-تحلیلی و بر اساس هدف تحقیق کاربردی است. جامعه آماری، مدیران، خبرگان و ارباب رجوع سازمان تامین اجتماعی است که برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شد. با توجه به تعداد جامعه هدف، خبرگان سازمان 13 نفر بوده تعداد کارکنان، 60 نفر و تعداد ارباب رجوع نیز 300 نفر بعنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش دلفی، رویه تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و برای تعیین راهبرد نیز از روش SWOT دیوید استفاده شده است. ابزار آماری روش های یاد شده نرم افزار spss می باشد. نتایج تحقیق، ارایه یک چشم انداز نوین برای سازمان تامین اجتماعی با در نظر گرفتن مولفه های ساختاری سازمان، ارتباط با ارباب رجوع، کیفیت زندگی کارکنان سازمان و توجه ویژه به آینده متغیر سازمان است
    کلیدواژگان: چشم انداز، سازمان، تامین اجتماعی، آینده پژوهی
  • فائقه نعمت ساعتلو*، طلعت الهیاری صفحات 31-76

    سلامت روان به عنوان یکی از ابعاد جدایی ناپذیر و ضروری سلامت شناخته می شود و دستیابی به آن بدون شناخت و عبور از چالش ها و موانع موجود در این حیطه دور از ذهن است. در حال حاضر درمان افراد با اختلال روان از درمان دارویی صرف، به رویکرد کار تیمی تغییر یافته است و مددکاران اجتماعی به عنوان عضوی از تیم درمان می توانند در ارتقای بهزیستی بیماران نقش سازنده ایفا نمایند. پژوهش حاضر می کوشد تا با درک مشکلات و موانع موجود در مسیر درمان افراد دارای اختلال روان و همچنین شناخت راهبردهای مددکاران اجتماعی، در راستای ارتقای بهزیستی این افراد گام بردارد. در این پژوهش از روش کیفی و تحلیل مضمون برای تحلیل داده ها استفاده شده است. برای این منظور 18 مددکار اجتماعی و 7 روانشناس بالینی از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند و مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته به عمل آمد. نتایج به دست آمده شامل 8 مضمون اصلی شامل تغییر در عملکرد، خلا آگاهی، انگ، سیاست ناگذاری و خلا قانونی، کالایی شدن درمان، موانع ساختاری، راهبردهای مددکاری اجتماعی می باشد که در نهایت جمع بندی از اقدامات ارایه شده و یا قابل ارایه توسط مددکاران اجتماعی می پردازیم.

    کلیدواژگان: اختلال روان، افراد دارای اختلال روان، مددکاری اجتماعی، ارتقای بهزیستی
  • حسین قدرتی*، شفیعه قدرتی، نرگس نیازی صفحات 77-135
    تحولات اجتماعی و فرهنگی در چند دهه اخیر سبب جذب بیشتر توانیابان در جامعه شده است اما هنوز وجود برخی موانع، از حضور توانیابان در جامعه و استفاده از فرصت های توزیع شده در آن جلوگیری می کند. در این پژوهش ما به دنبال شناخت و بررسی عوامل موثر بر وضعیت تمایل و دسترسی توانیابان به مشارکت اجتماعی و فرصت های فعالیت داوطلبانه هستیم. رویکرد پژوهش حاضر کیفی-کمی و ابزار جمع آوری داده، مصاحبه های عمیق فردی و پرسشنامه محقق ساخته بر اساس نظریات، تحقیقات پیشین و مضامین مستخرج از بخش کیفی است. دامنه سنی افراد مورد مطالعه از 15 تا 40 سال، انتخاب نمونه در بخش کیفی به روش گلوله برفی و مصاحبه عمیق فردی با 15 نفر از توانیابان و در بخش کمی یک تمام شماری از افراد 15 تا 40 سال مجتمع آموزشی نیکوکاری توانیابان در شهر مشهد است، تعداد پاسخگویان 137 نفر می باشد.در این پژوهش پس از استخراج مضامین از زمینه، به بررسی آماری ویژگی های فردی و جمعیت شناختی، ویژگی های شخصیتی توانیاب، نگرش جامعه ، وضعیت عملکرد مسیولین و نهادهای قانونی و وضعیت عملکرد رسانه ها از دید توانیاب، میزان رضایت از وضعیت اقتصادی، وضعیت دسترسی در فضای شهری و سیستم حمل و نقل عمومی و میزان دسترسی به امکانات آموزشی و محتوای درسی مناسب پرداختیم . نتایج حاکی از این است که سطح درآمد، وضعیت اقتصادی، دسترسی به فضای شهری، دسترسی به امکانات و محتوای آموزشی مناسب و نگرش منفی جامعه از عواملی است که بر وضعیت تمایل و دسترسی توانیابان به فرصت های فعالیت داوطلبانه تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: فعالیت داوطلبانه، نگرش جامعه، دسترسی، وضعیت اقتصادی، عملکرد
  • بتول امین جعفری*، سهیلا صادقی فسایی، ستار پروین صفحات 137-174
    سالمندان یکی از گروه های هدف مددکاران اجتماعی هستند. تجربه سالمندی از نگاه خود سالمندان، از یک سو پرده از واقعیت هایی بر می دارد که بر ما پوشیده است و از سوی دیگر درکی عمیق، فراگیر و معنادار از موقعیت فرهنگی-اجتماعی سالمندی در جامعه را برای ما فراهم می سازد. بر همین مبنا، شناسایی وفهم عمیق مسایل و نیازها و چالشهایی که سالمندان با آن مواجه هستند، اتخاذ وتدوین برنامه های مناسب جهت دست یافتن به سالمندی پویا و سلامت محور، ضرورتی کارکردی دارد. این مطالعه به بررسی تجربه زیسته سالمندان شهر اصفهان، پرداخته است. نمونه به روش نمونه گیری نظری مبتنی بر هدف در 20 مورد به اشباع رسید و پس از آن داده های جدیدی حاصل نشد، از این روی، بنا بر منطق نمونه یابی در تحقیقات کیفی، به همین تعداد اکتفا شد، تا مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار بگیرند. داده های حاصل از مصاحبه با استفاده از روش پدیدار شناسی به شیوه کلایزی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. بر اساس یافته های این پژوهش، مشکلات ،نیازها و آسیبهای دوران سالمندی درک شده توسط خودسالمندان در چهار مضمون جسمی،اقتصادی، روحی -عاطفی (بی احترامی و عدم توجه به سالمند ،احساس تنهایی و طرد شدگی ، سلب اختیار و استیلای فرزندان) واجتماعی (عدم آشنایی با فضای مدرن وانزواجویی ،مشکل گذران اوقات فراغت) و همچنین درک وتصورسالمندان از این دوران،در دو مقوله : احساس عدم رضایت و تقدیر گرایی (روایت اکثریت) و احساس رضایت وغیر بیولوژیک بودن سالمندی (روایت اقلیت سالمندان) ، شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: تحقیق کیفی، پدیدارشناسی، سالمندی، تجربه زیسته، شهرستان اصفهان
  • سمیه خسرو گلستان*، حسین آقاجانی مرساء، سید سعید اقایی صفحات 175-208
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تبیین عوامل فرهنگی -اجتماعی تاثیرگذار بر سلامت و انسجام اجتماعی انجام شده است.

    مواد و روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی است. جمعیت آماری در این پژوهش، کلیه ی جوانان زن و مرد 18 تا 29 ساله ی ساکن مناطق 8 گانه ی شهری اهواز را در سال 1400 شامل می شود که بیش از یک میلیون نفر می باشند؛ حجم نمونه محاسبه شده با استفاده از جدول مورگان 384 بوده است. داده های مورد نیاز با استفاده از ابزار گردآوری اطلاعات که پرسشنامه است به شیوه نمونه گیری خوشه ای سه مرحله ای گردآوری شده است. جهت گرد آوری اطلاعات از پرسشنامه های انسجام اجتماعی با 22سوال، سلامت اجتماعی با 25 سوال، سرمایه فرهنگی با 9 سوال، عدالت اجتماعی با 6 سوال، امنیت اجتماعی با 15 سوال استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش توصیفی و استنباطی انجام گردیده است.

    نتایج

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل فرضیات تحقیق نیز نشان داد که: احساس عدالت اجتماعی (0.349=r)، احساس امنیت اجتماعی (0.358=r)، سرمایه فرهنگی (0.130=r) و سلامت اجتماعی (0.452=r) با انسجام اجتماعی جوانان شهر اهواز رابطه وجود دارد. به عبارتی با افزایش در میزان امنیت اجتماعی، عدالت اجتماعی، سرمایه فرهنگی و سلامت اجتماعی جوانان ، میزان انسجام اجتماعی آنها افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: انسجام اجتماعی، سلامت اجتماعی، سرمایه فرهنگی، امنیت اجتماعی، عدالت اجتماعی
  • نسرین بابائیان*، علی یزدانی، احمد کلاته ساداتی، محیا حاج حسینی صفحات 209-241
    باتوجه به آمار روز افزون طلاق در ایران شاهد تعداد زیادی کودکان طلاق هستیم که درگیر آسیب های اجتماعی، روانی و عاطفی فراوانی می شوند که کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. مددکاران اجتماعی به عنوان افراد متخصص می توانند نقش موثری در کاهش این آسیب ها ایفا کنند. هدف مطالعه تبیین اهمیت و نقش مددکاری اجتماعی در کار با کودکان است. پرسش اصلی این پژوهش این است که اثر بخشی مداخلات مددکاری اجتماعی بر کودکان طلاق مورد توجه قرارگرفته است؟ با استفاده از روش فراترکیب، 25پژوهش صورت گرفته در خصوص مداخلات مددکاری اجتماعی بر کودکان طلاق در بازه زمانی1970-2020 فارسی و انگلیسی زبان را انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفت. براساس یافته ها، پژوهش ها در سه حوزه پیامدهای منفی طلاق والدین بر کودکان، مداخلات انجام شده در خصوص کودکان طلاق و نقش مددکاری اجتماعی دسته بندی شدند. پژوهش ها نشان می دهند که مداخلات انجام شده در حوزه مشکلات روانی و عاطفی کودکان بوده است و به مسایل اجتماعی کودکان کمتر توجه شده است، در صورتی که خدمات تخصصی به کودکان طلاق ارایه نشود، آثار طلاق والدین در آن ها نهادینه خواهد شد و بر طرف کردن آن هزینه هنگفتی برای فرد و جامعه دارد. یکی از گروه های ارایه دهنده خدمات تخصصی مددکاران اجتماعی هستند که به اهمیت نقش و خدمات تخصصی آنان کمتر توجه شده است. آنان می توانند خدمات تخصصی و مناسبی را به خانواده ها و کودکان ارایه دهند تا از آسیب های احتمالی پیشگیری کنند یا در صورت بروز مشکل صدمه کمتری به کودکان در امر طلاق والدینشان به وجودآید.
    کلیدواژگان: پیامدهای منفی طلاق بر کودکان، روابط خانوادگی، کودکان طلاق، مداخلات، مددکاری اجتماعی
|
  • Omolbanin Gilan, Bagher Sarokhani *, Sedmohammad Sed Merzaei Pages 1-30
    . The Social Security Organization, the largest provider of social insurance in the country, is constantly interacting with the internal and external environment. This on it provide social security to the preparation and implementation of a long-term and optimal plan. Accordingly, the present study seeks to develop a new perspective based on environmental changes and with a futuristic viewpoint. The present study was applied based on the quantitative and qualitative data type and based on the research purpose. The descriptive-analytical method was used for doing research. The statistical population of the study is the managers, experts and clients of the Social Security Organization, which will be used to determine the sample size from the Morgan table, and according to the number of target community that is the organization's experts, of which 13 are. In the dimension of employees of a community organization, 60 employees were randomly selected, and in the customers' perspective, 300 of them were selected as the statistical population. To analyze the research findings, the Delphi method, exploratory factor analysis and confirmatory, and David's SWOT method have been used to determine the strategy. The statistical tools of the mentioned methods are SPSS STATISTICS 21.0 software. The results of this study provide a new perspective for the social security organization by considering the structural components of the organization, communication with the client, the quality of life of the organization's employees and paying special attention to the changing future of the organization.
    Keywords: Vision, Organization, Social Security, Future Research
  • Faegheh Nemat Saatloo * Pages 31-76

    Mental health is recognized as one of the inseparable and essential dimensions of health and achieving it without recognizing and overcoming the challenges and obstacles in this area is far from the mind. At present, the treatment of people with mental disorders has changed from a mere drug therapy to a teamwork approach and social workers as a member of the treatment team can play a constructive role in promoting patient well-being. The present study tries to understand the problems and obstacles in the treatment of people with mental disorders and also to recognize the strategies of social workers, in order to improve the well-being of these people. In this research, qualitative method and content analysis have been used to analyze the data. For this purpose, 18 social workers and 7 clinical psychologists were selected through purposive sampling and in-depth and semi-structured interviews were conductedThe results include 8 main themes including performance change, awareness vacuum, stigma, abandonment policy and legal vacuum, commodification of treatment, structural barriers, and social work strategies. Finally, we summarize the actions provided or can be provided by social workers

    Keywords: Mental Disorder, people with mental disorders, Social Work, wellbeing promotion
  • Hossein Ghodrati *, Shafieh Ghodrati, Narges Niyazi Pages 77-135
    In this research, we try to investigate the tendency and access to voluntary activity opportunities through a case study of the Rehabilitation Charity Complex in Mashhad with the aim of identifying barriers to access to voluntary activity opportunities among people with special needs aged from 15 to 40 of the educational complex rehabilitation charity in Mashhad. The approach of the present study is qualitative- quantitative integration method and for data collection we used in-depth individual interview with 15 people have special needs and researcher-made questionnaire based on theories, previous research and qualitative paradigm model of present study. Sample selection in the qualitative section is the snowball method and in the quantitative section is all the members aged from 15 to 40 of complex rehabilitation charity in Mashhad-Iran. The number of respondents is 137. In this research, after extracting the categories from the field of study, we looked at a statistic of personality and demographic characteristics, access status in urban space and public transport system, the performance of government officials and institution and media, economic conditions, access to course content suitable and educational facilities and the negative attitudes of the community. The results show that income level, economic conditions, access status in urban space, access to course content suitable and educational facilities and the negative attitudes of the community is affect the status of people with special needs tendency and access to voluntary activity opportunities.
    Keywords: voluntary activity, tendency, access, ECONOMIC
  • Batool Aminjafari *, Sohiela Sadeghi Fassaei, Sattar Parvin Pages 137-174
    The elderly are one of the target groups of social workers.The experience of aging, from the point of view of the elderly, on the one hand reveals the facts that are hidden to us and on the other hand provides us with a deep, inclusive and meaningful understanding of the socio-cultural status of aging in society. On this basis, a deeper understanding of the issues and needs and challenges that the elderly face is essential to adopt and develop appropriate programs to achieve dynamic and health-centric agingThis study is a qualitative study using phenomenological approach to study the life experience of elderly people in Isfahan. The sample was saturated in the target-based theoretical sampling method in 20 cases and then no new data were obtained, thus, by the logic of qualitative research sampling, the same number was sufficient, until a semi-structured interview was conducted.Interview data were analyzed using Phenomenological method in Colaizzi method. According to the findings of this study, the problems, needs and harms of old age perceived by the elderly in four physical, economic, emotional and emotional contexts (disrespect and disregard for the elderly, feelings of loneliness and exclusion, deprivation of children and social domination) and social (Lack of familiarity with modern space and curiosity, the problem of leisure time), as well as the perception of the elderly of these times, were identified in two categories: the feeling of dissatisfaction and appreciation (majority narrative) and the feeling of non-biological satisfaction in aging (narrative of the elderly).
    Keywords: Qualitative research, Phenomenology, aging, Life Experience, Isfahan
  • Somayeh Khosro Golestan *, Hossein Aghajani Marsa, SAEED Agaii Pages 175-208
    Objective

    The research aimed to investigate socio-cultural factors affecting social cohesion from a sociological perspective.

    Materials and procedure: 

    This research was applied in terms of goal and descriptive in terms of methodology; it also fell in correlative studies. The statistical population consisted of all 18–29-year-old youths in Ahvaz. The sampling method was cluster random sampling. To determine the sample size, the Morgan Table was used with the sample size amounting to 384 people. The 22-item Social Cohesion Inventory, 8-item Anomy Feeling inventory, 17-item Social Capital inventory, 9-item Cultural Capital inventory, 6-item Social Justice inventory, 8-item Relative Deprivation inventory, 15-item Social Security inventory, 5-item General Individualism inventory and 29-item Socio-economic inventory were used.

    Findings

    The results from research hypotheses revealed that there was a relationship between religiosity (r=0.440), tendency to ethnic identity (r=0.376), feeling of social justice (r=0.349), sense of social security(r=0.358), feeling anomy (r=0.461), feeling of relative deprivation (r=0.447), general individualism (r=0.223), social capital (r=0.317), cultural capital (r=0.130), socio-economic status (r=0.352), with social cohesion among Ahvaz youths, (p<0.05).

    Keywords: Social Cohesion, Social Health, social justice, cultural capital
  • Nasrin Babaeian *, Ali Yazdani, Ahmad Kalateh Sadati, Mahya Hajhosseini Pages 209-241
    According to the increasing statistics of divorce in Iran, we see a large number of children of divorce who are involved in many social, psychological and emotional injuries, which have been given less attention. Social workers as experts can play an effective role in reducing these harms. The purpose of the study is to explain the importance and role of social work in working with children. The main question of this research is whether the effectiveness of social work interventions on children of divorce has been considered? Using a Meta-Synthesis, this paper selected and analyzed 25 English and Persian studies on the impact of social service interventions on of children from divorced families during 1970-2020.Based on the findings, the researches were categorized into three areas: the negative consequences of parental divorce on children, the interventions made regarding divorced children, and the role of social work. The researches show that the interventions carried out were in the field of children's mental and emotional problems and less attention was paid to children's social issues. If specialized services are not provided to the children of divorce, the effects of the parents' divorce will be institutionalized, and removing them will cost a lot for individual and society. Social workers are one of the groups that importance of their role and specialized services has been paid less attention in researches. They can provide appropriate services to families and children to prevent possible harm or if problems arise, children will be less harmed in divorce.
    Keywords: Children of divorce, family relationships, Interventions, Negative consequences of divorce on children, Social Work