فهرست مطالب

مجله دانشکده پرستاری ارتش
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 42، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مرضیه میربیگی، شهلا علیاری*، سید امیرحسین پیشگویی صفحات 1-7
    مقدمه

    بیش از نیمی از فرایند حرفه ای شدن دانشجویان پرستاری در بالین بیمار رخ می دهد. لذا هدف از این مقاله معرفی روش تدریس مبتنی بر چرخه یادگیری کلب به عنوان راهکاری جهت ارتقا آموزش بالین می باشد.

    مواد و روش ها

    این مقاله یک مطالعه مروری می باشد که بر پایه ی اطلاعات جمع آوری شده از پایگاه های داده, Scopus Iran medex ,Science Direct, Pub Med, SID, Magiran و مطالعات کتابخانه ای با کلید واژه های فارسی دانشجویان پرستاری، روش های تدریس، یادگیری تجربی کلب، آموزش بالین و معادل انگلیسی آنها در سال های 2010_2021 تدوین گردیده است. با جستجو در پایگاه های داده 63 مقاله یافت شد که نهایتا در این مطالعه از 24 مقاله استفاده شد.

    یافته ها

    نظریه یادگیری تجربی اساس نظریه کلب است. در این نظریه، یادگیری فرایندی توصیف می شود که از تغییر شکل تجربه، دانش یا علم تولید می شود. طبق این دیدگاه در چرخه یادگیری کلب چهار مرحله مرتبط به هم شامل: تجربه عینی، مشاهده تاملی، مفهوم سازی انتزاعی و آزمایشگری فعال وجود دارد. در این الگو دانشجویان فعالانه در یادگیری شرکت کرده و مربی نقش هدایت کننده و تسهیل گر را در فرایند یادگیری به عهده می گیرد. استفاده از چرخه ی یادگیری کلب باعث می شود که دانشجویان بتوانند، در محیط های بالین مناسب، با تکیه بر دانش قبلی و با کسب تجربیات در محیط بالین، بین آموزش های نظری و بالین پیوند ایجاد نمایند.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد روش تدریس چرخه یادگیری کلب یک روش مناسب برای آموزش پرستاری است و می تواند در محیط های بالینی مورد استفاده قرار گیرد. لذا با توجه به مزایای این روش تدریس توصیه می شود مدرسین پرستاری استفاده از این روش را مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: یادگیری، روش های تدریس، دانشجویان پرستاری، آموزش بالین، تجربی
  • سمیه آزرمی، زهرا فارسی *، سیده اعظم سجادی صفحات 8-17
    مقدمه

    آبله میمون بیماری مشترک بین انسان و دام است و توسط یک ارتوپاکس ویروس ایجاد می شود. برای اولین بار در سال 1970 در کنگو‌ شناسایی شد و به سایر مناطق آفریقا (عمدتا غربی و مرکزی) گسترش یافت. ظهور همه گیری فراتر از آفریقا، اهمیت جهانی این بیماری را برجسته و در سراسر جهان نگرانی ایجاد کرده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی بیماری آبله میمونی از جنبه های اپیدمیولوژیک، استراتژی های آمادگی و پاسخ می باشد.

    مواد وروش ها

    این مقاله از نوع مروری بوده و اطلاعات مربوط به آن از طریق جستجوی مقالات فارسی و انگلیسی براساس اهداف اصلی مطالعه در داده پایگاه های معتبر علمی از جمله Magiran، PubMed، Science direct، Google scholar، SID و سایتهای معتبر علمی از جمله CDC و WHO در بین سال های 2015 تا 2022 مورد جستجو قرار گرفته است.

    یافته ها

    ویروس عامل بیماری آبله میمون بسیار شبیه به ویروس آبله است. در مناطقی که منابع بهداشتی محدود است، مشارکت جامعه در شناسایی و گزارش خطرات بیماری برای شناسایی شیوع بسیار مهم است. این امر به ویژه در مورد بیماری های مشترک بین انسان و دام مانند آبله میمون در افراد ساکن مناطق دورافتاده و برخوردار از خدمات بهداشتی نامطلوب، صادق است. در افرادی که علیه بیماری آبله واکسینه نشده اند، آبله میمون دارای نرخ کلی مرگ و میر تا 11% است. انتقال بیماری از روش های مختلف امکان پذیر است. در متن مقاله به جنبه های مهم بیماری از جمله روش های انتقال، علایم و نشانه ها، روش های شناسایی، پیشگیری، کنترل و درمان بیماری آبله میمونی پرداخته شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    سیستم های بهداشت عمومی به منظور آمادگی در مقابله با اپیدمی یا پاندمی احتمالی آبله میمونی باید از استراتژی های موثر برای کاهش شیوع بالقوه این بیماری آگاهی داشته باشند تا بتوانند از بروز یک بحران بیولوژیک دیگر جلوگیری نمایند. .

    کلیدواژگان: آبله میمونی، اپیدمیولوژی، ارتوپاکس ویروس، پاسخ، آمادگی، پیشگیری
  • مریم بهشتی فر، سید امیر حسین پیشگویی*، سیمین تاج شریفی فر، امیر خوشوقتی صفحات 18-23
    مقدمه

    عدم آمادگی در مواجهه با حوادث بیوتروریسمی، می تواند منجر به مصدومیت هزاران نفر شده و منابع پزشکی و بهداشتی به ویژه مراکز پزشکی نظامی را مستاصل نمایند. در این میان، پرستاران به عنوان بزرگ ترین گروه ارایه دهنده مراقبت سلامت، نقش مهمی دارند، لذا آمادگی در مواجهه با بیوتروریسم برای پرستاران و دانشجویان پرستاری یک ضرورت امکان ناپذیر است. آموزش، بخش مهمی از فرآیند آمادگی می باشد. با توجه به اهمیت این امر، در این مطالعه، به بررسی رویکردهای آموزش آمادگی پرستاران و دانشجویان پرستاری در مواجهه با بیوتروریسم در ایران، خواهیم پرداخت.

    مواد و روش ها

    این تحقیق، مطالعه ای مروری است که با جستجوی کلمات کلیدی: آموزش، بیوتروریسم، پرستاران، دانشجویان پرستاری، در منابع کتابخانه ای، پایان نامه ها و مقالات چاپ شده در پایگاه های اینترنتی: SID ، Google Scholar ،Irandoc و Magiran در بازه زمانی 2008 تا 2020 انجام گرفته است

    یافته ها

    مطالعات اندکی در خصوص بررسی رویکردهای آموزش آمادگی پرستاران و دانشجویان پرستاری در مواجهه با بیوتروریسم در ایران انجام شده و بیشترین رویکرد آموزشی استفاده شده در این مطالعات، سخنرانی است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد می گردد، مسیولین پرستاری به خصوص در بیمارستان ها و دانشکده-های پرستاری نظامی، برنامه ریزی جامعی را در خصوص به کار گیری و کارآزمایی رویکردهای نوین و فعال آموزش پزشکی جهت افزایش سطح دانش، نگرش و عملکرد پرستاران و دانشجویان پرستاری به منظور آمادگی در مواجهه با بیوتروریسم احتمالی مد نظر داشته باشند و به اجرا درآورند.

    کلیدواژگان: آموزش، بیوتروریسم، پرستاران، دانشجویان پرستاری
  • امین ایری، سمیرا عبدالله سلیمی*، فریبا معصومی، سارا دستور، مژگان مغرور، پروین دخت پریشانی، پریا ویسی صفحات 24-32
    مقدمه

    افراد مبتلا به بیماری های روان، همواره در معرض بدبینی، انگ، تبعیض و انزوای اجتماعی قرار دارند. نگرش منفی نسبت به بیماران مبتلا به اختلالات اعصاب و روان می تواند منجر به شکست برنامه درمانی آنها شود. کارمندان غیر درمان شاغل در مراکز روانپزشکی به عنوان نماینده اکثریت جامعه، ارتباط نزدیک تری با بیماران مبتلا به اختلالات روان دارند و نوع نگرش آنها نسبت به این بیماران می تواند بیانگر نگرش جامعه نسبت به این بیماران باشد. این مطالعه با هدف بررسی نگرش نسبت به بیماران مبتلا به اختلالات اعصاب و روان در بین کارکنان غیر درمانی بیمارستان های روانپزشکی سطح شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 200 نفر از کارکنان غیر درمان بیمارستان های منتخب روانپزشکی سطح تهران در بازه زمانی شهریور تا آبان 1400 انجام شد. ابزار گرد آوری داده ها شامل پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه سنجش نگرش نسبت به بیماران مبتلا به اختلالات اعصاب و روان بود. از نرم افزار SPSS نسخه 21 جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. سطح معنی داری از نظر آماری کمتر از 5 درصد(P<0.05) تعیین گردید.

    یافته ها

    نگرش اکثر کارکنان غیر درمان مراکز روانپزشکی نسبت به بیماران مبتلا به اختلالات اعصاب و روان در سطح متوسط(158 نفر (79%)) بود. بین جنس و سابقه کار با نگرش کارکنان غیر درمان نسبت به بیماران مبتلا به اختلالات اعصاب و روان ارتباط آماری معنی‌دار وجود داشت. میانگین نمره نگرش نسبت به بیماران مبتلا به اختلالات اعصاب و روان در مردان(69/48) بالاتر از زنان(75/44) بود. همچنین بالاترین میانگین نمره نگرش(نگرش مطلوب) نسبت به بیماران مبتلا به اختلالات اعصاب و روان در کارکنان غیر درمان با سابقه کار 5 الی 10 سال(06/46) گزارش شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به وجود برخی گرایشات مربوط به حفظ فاصله و اجتناب از بیماران روان، آموزش به کارمندان غیر درمان در مورد ماهیت بیماری های روان (در جهت رفع افکار خرافی و پذیرش بیماران مبتلا به اختلالات اعصاب و روان در جامعه و محیط کار) باید دستور کار مراکز روانپزشکی قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: نگرش، کارمندان، بیمار روان
  • جواد حیدری مقدم*، زینب محبتی صفحات 33-38
    مقدمه

    کیفیت زندگی کاری یکی از فنون بالندگی سازمانی است که سعی دارد عوامل سه گانه انگیزش، رضایت شغلی و پذیرش مسولیت و احساس تعهد به کار را همزمان تامین کند و این کار را از طریق دخالت دادن کارکنان در تصمیم گیری ها محقق می سازد. لذا هدف از مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین مسیولیت پذیری با کیفیت زندگی کاری کارکنان نظامی شهرستان قوچان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی می‌باشد. جامعه آماری شامل حدود ششصد نفر پرسنل نظامی بوده که برابر جدول کرجسی- مورگان ((Krejcie and Morgan 234 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری آماری به صورت تصادفی طبقه ای است. داده‌ها با استفاده از دو پرسشنامه مسیولیت پذیری زیر مقیاس پرسش نامه کالیفرنیا (CPI) و کیفیت زندگی کاری والتون (QWL) گردآوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون (Pearson product-moment correlation coefficient) و رگرسیون ((Regression چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه متغیرهای مسیولیت پذیری به عنوان متغیر پیش بین و کیفیت زندگی کاری به عنوان متغیر ملاک بوده است. بین مسیولیت پذیری با کیفیت زندگی کاری کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0p <). از متغیر های پیش بین کیفیت زندگی کاری، به ترتیب متغیرهای مسیولیت پذیری و وظیفه شناسی بیشترین سهم و توان را در پیش بینی کیفیت زندگی کاری را دارند

    بحث و نتیجه گیری

    در بررسی رابطه مسیولیت پذیری با کیفیت زندگی در کارکنان نظامی نتایج نشان می دهد وظیفه شناسی، احساس مسیولیت ، قابلیت اعتماد، عمل کردن براساس نظم و مقررات به عنوان متغیرهای زیر مجموعه مسیولیت پذیری بیشترین همبستگی را با کیفیت زندگی کاری دارند.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، کیفیت زندگی کاری، کارکنان نظامی
  • جلیل نوروزی، نسرین جعفری گلستان*، سید امیرحسین پیشگویی صفحات 39-46
    مقدمه

    ثبت و گزارش نویسی در پرستاری یکی از وظایف مهم و با ارزش در راستای حفظ و تداوم مراقبت ها محسوب می گردد. بکارگیری مدل های نوین مانند مدل ارتباطی SBAR، در این زمینه حایز اهمیت می باشد.

    هدف

    این مطالعه با هدف، مروری ساده بر نحوه بکارگیری مدل ارتباطی SBAR در ثبت و گزارش‌نویسی پرستاری انجام شده است. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر بر مبنای جستجو در منابع کتابخانه ای موجود و پایگاه های داده معتبر مانند Magiran, SID, PubMed, IranMedex با استفاده از موتورهای جستجوی متداول مانند Google Scholarبا کلید واژهایی نظیر مدل‌های ارتباطی روش های ثبت و گزارش نویسی و ثبت و گزارش نویسی در پرستاری انجام شده است. یافته‌ها: نتایج حاصل از مرور مطالعات نشان داد که در کشور ایران از روش سنتی و بر اساس فرایند پرستاری ثبت گزارشات پرستاری انجام می شود. مدل های ارتباطی نظیر SBAR بیشتر در تحویل و تحول بیماران در بخش ها کاربرد دارد. بکارگیری مدل ارتباطی SBAR در زمینه ثبت و گزارش‌نویسی پرستاری نیز می تواند روش مناسبی برای انجام ثبت هایی با کیفیت بیشتر باشد. بحث و نتیجه‌گیری: استفاده از مدل‌های ارتباطی مانند مدل SBAR در ثبت و گزارش‌نویسی پرستاری، می‌تواند سبب بهینه ‌سازی ارتباط بین بیمار و پرستار، ارتقا کیفیت خدمات پرستاری، کاهش خطاها و افزایش میزان رضایتمندی در گیرندگان خدمات سلامت شود.

    کلیدواژگان: پرستاران، گزارش پرستاری، ثبت
  • فاطمه کلروزی*، مریم نظام زاده، امیر حسین پیشگویی، سمیه عالیخانی صفحات 47-53
    مقدمه

    امروزه مداخلات درمانی در عروق کرونر از طریق پوست، به شکل گسترده ای در بیماران قلبی مورد استفاده قرار میگیرد. این مداخلات شامل بازکردن عروق با استفاده از بالون و کارگذاشتن استنت است که با عوارضی مانند هماتوم، خونریزی و درد شدید همراه می باشد. این مطالعه با هدف بررسی اثر بخشی استفاده از دو روش کمپرس سرد و بی حس کننده موضعی بر شدت درد بیماران بعد از آنژیوگرافی به روش مرور نظام مند بر مطالعات گذشته انجام شده است.

    مواد وروش ها

    در این مطالعه مروری، مقالات منتشر شده بین سال های 1398-1378 (2020-2000) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور دست یابی به مستندات علمی مرتبط، جستجوی الکترونیک به دو زبان فارسی و انگلیسی با استفاده از کلیدواژه های فارسی و انگلیسی درد، بیماری قلبی، آنژیوگرافی، کمپرس سرد و بیحس کننده های موضعی (Angiography,Heart disease,Pain, cold application, Local Anesthetics) در بانک های اطلاعاتی پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran)، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران (IranMedex)، PubMed،Science Direct ، Ovid ،ProQuest و Googlescholar انجام و تعداد 20 مقاله استخراج گردید. که با هدف مطالعه که اثر بخشی استفاده از دو روش کمپرس سرد و بی حس کننده موضعی بر شدت درد بعد از آنژیوگرافی بود تطابق داشتند، که 12 مقاله به علت عدم دسترسی به متن کامل و خارج بودن از بازه زمانی تعریف شده (2000-2020) از مطالعه حذف گردیدند و هشت مطالعه باقی مانده مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    بررسی مطالعات نشان داد روش های متنوعی از جمله اقدامات دارویی (بی حس کننده های موضعی) و غیر دارویی (کمپرس سرد) برای کاهش درد بیماران تحت آنژیوگرافی استفاده می شود. یافته ها نشان داد که در همه مطالعات مورد بررسی کمپرس سرد در کاهش درد بعد از آنژیوگرافی به شکل معنی داری موثر بود و توان بالاتری در کاهش درد نسبت به بی حس کننده های موضعی داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعات و موثر بودن روش های غیردارویی در کاهش درد بیماران بعد از آنژیوگرافی از این روش می توان در تامین آسایش و کاهش درد بیماران بعد از آنژیوگرافی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: درد، بیماران قلبی، آنژیوگرافی، کمپرس سرد، بی حس کننده های موضعی
  • فرزانه راوش، سیده اعظم سجادی *، زهرا فارسی صفحات 54-62
    مقدمه

    مراقبین‌خانوادگی از اولین و مهمترین اعضای درگیر در امر پی‌گیری درمان و مراقبت از بیماران مبتلا به بیماری های مزمن می باشند که در طولانی مدت دچار عوارض زیادی می شوند. هدف این مقاله، مروری بر مطالعات انجام شده در مورد اثرات روانشناختی ناشی از ارایه مراقبت به بیماران مزمن در مراقبین خانوادگی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مقاله به روش مروری با جستجو در مقالات فارسی با کلیدواژه های مراقبین خانوادگی، عوارض روانشناختی، بیماری مزمن و معادل انگلیسی آنها Family caregivers, psychological Complications, و Chronic disease در پایگاه های معتبر ، SID، IranDoc، Magiran، Web of Sciences، PubMed و Scopus در بازه زمانی 1390 تا 1400 (2011 تا 2021) انجام شد و در مجموع تعداد 805 مقاله یافت شد. از بین آن ها 18 مقاله استخراج گردید. معیارهای ورود شامل اصیل بودن، نگارش به زبان فارسی و انگلیسی و هم خوانی با هدف مطالعه و معیارهای خروج شامل عدم دسترسی به نسخه ی کامل مقاله بود.

    یافته ها

    مراقبت از بیماران مبتلا به بیماری های مزمن، اثرات روانشاختی شایع و متنوعی بر مراقبین خانوادگی دارد که فشار مراقبتی، فرسودگی، خستگی، خستگی ناشی از شفقت، استرس و اضطراب، اختلال استرس پس از سانحه و انگ اجتماعی از جمله ی آن ها می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به متعدد و متفاوت بودن اثرات روانشناختی ناشی از ارایه مراقبت به بیماران مزمن در مراقبین خانوادگی، لازم است برنامه ریزی های درست جهت انجام مداخلات پرستاری انجام گیرد و در راستای مراقبت پرستاری جامعه نگر به خانواده های بیماران نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: مراقبین خانوادگی، عوارض روانشناختی، بیماری مزمن
|
  • Mirbeigy, Aliary *, Pishgooii Pages 1-7
    Introduction

    More than half of the process of professionalization of nursing students occurs in the patient’s bedside. Therefore, the purpose of this paper is to introduce a teaching method based on Kolb’s learning cycle as a strategy to promote clinical education.

    Material and Methods

    This review article is a review article based on information collected from Scopus, Iran medex, Science Direct, Pub Med, SID and Magiran data bases as well as library studies with Persian keywords of nursing students, teaching methods, experimental learning of Kolb, and clinical teaching in 2010-2021. Searching the databases of 63 articles was found and finally 24 articles were used in this study.

    Results

    Empirical learning theory is the basis of Kolb’s theory. In this theory, learning is described as a process that is generated by the deformation of experience, knowledge or science. According to this view, there are 4 related steps in Kolb’s learning cycle, including: concrete experience, reflective observation, abstract conceptualisation and active experimentation. In this model, students actively participate in learning and the instructor plays a guiding and facilitating role in the learning process. The use of Kolb’s learning cycle makes it easy for students to create a link between theoretical and clinical education in appropriate clinical settings, relying on prior knowledge and gaining experiences in clinical settings.

    Discussion and Conclusion

    It seems that kolb’s learning cycle teaching method is a suitable method for nursing education and can be used especially in clinical settings. Therefore, considering the advantages of this teaching method, it is recommended that nursing instructors consider the use of this method.

    Keywords: Learning, Teaching Methods, Nursing Students, Clinical Teaching, Experimental
  • Azarmi, *Farsi, Sajadi Pages 8-17
    Introduction

    Monkey pox is a zoonotic diseas that is caused by an orthopox virus. It was identified for the first time in 1970 in Congo and spread to other parts of Africa (mainly West and Central). The emergence of the epidemic beyond Africa highlights the global importance of this disease. The risk of monkeypox outbreaks in the world is increasing. The spread of this disease to Europe and developed countries has sounded the alarm in the world. The purpose of this study is to investigate monkeypox from epidemiological aspects, preparedness and response strategies.

    Materials and Methods

    This article is a review type and related information is obtained through searching Persian and English articles based on the main objectives of the study in the scientific databases such as Magiran, PubMed, Science Direct, Google Scholar, SID and authoritative scientific sites such as CDC and WHO have been searched between 2015 and 2022.

    Findings

    The monkeypox virus is very similar to the smallpox virus. In areas where health resources are limited, Community participation in identifying and reporting disease risks is critical to identifying outbreaks. This is especially true for zoonotic diseases such as monkeypox in people living in remote areas with poor health services. In people who have not been vaccinated against smallpox, Monkeypox has an overall mortality rate of up to 11%. The disease can be transmitted in different ways. In the text of the article, the important aspects of the disease, including transmission methods, signs and symptoms, methods of identification, prevention, control and treatment of monkeypox disease have been discussed.

    Discussion and conclusion

    Considering the global health implications of the monkeypox outbreak, public health systems should be aware of effective strategies to reduce the potential spread of this disease.

    Keywords: Epidemiology, Monkeypox, Preparedness, Prevention, Response
  • Beheshtifar, Pishgooie*, Sharififar, Khoshvaghti Pages 18-23
    Introduction

    Lack of preparedness in face of bioterrorism incidents can lead to injury thousands of people and deplete medical and health resources, especially military medical centers. Nurses, as the largest group of health care providers, play an important role in this regard, so preparing for bioterrorism for nurses and nursing students is an impossible necessity. Education is an important part of the preparation process. Due to the importance of this issue, in this study, we will Investigating educational approaches of preparedness of nurses and nursing students in face of bioterrorism incidents in Iran.

    Materials and Methods

    This research is a review study by searching for keywords: education, bioterrorism, nurses, nursing students and Iran, in library resources, dissertations and articles published in internet databases: SID, Google Scholar, Magiran and Irandoc from 2008 to 2020.

    Results

    Few studies have been conducted in the field of educational approaches of preparedness of nurses and nursing students in face of bioterrorism incidents in Iran and the most educational approach used in these studies is lecture.

    Discussion & Conclusion

    According to the results of this study, it is suggested that nursing officials, especially in military hospitals and nursing faculties should consider and implement comprehensive planning about using and testing of new and active medical educational approaches to increase the level of knowledge, attitude and practice of nurses and nursing students for managing medical complications of potential bioterrorism hazards.

    Keywords: Education, Bioterrorism, Nurses, Nursing students
  • Iri, Abdullah Salimi *, Masoumi, Dastur, Maghrour, Parishani, Veisi Pages 24-32
    Introduction

    Patients with mental illness are always exposed to pessimism, stigma, discrimination and social isolation. Negative attitudes toward the Patients with mental illness can lead to the failure of their treatment plan. Non-medical staff working in psychiatric centers, as representatives of the majority of the community, have a closer relationship with patients with mental disorders, and those attitude towards these patients can reflect the community’s attitude towards these patients. The aim of this study was to investigate the attitude towards Patients with mental illness among non-medical staff of psychiatric hospitals in Tehran.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 200 non-medical staff of selected psychiatric hospitals in Tehran from September to October 2021. Data were collected from all non-medical staff, including administrative staff, security staff, and employees working in selected psychiatric hospitals in Tehran Data collection tools included a demographic questionnaire and a questionnaire to assess attitudes toward mental illness. SPSS software version 21 was used to analyze the data. Statistically significant level was less than 5% (P <0.05).

    Results

    The attitude of the majority of non-medical staff of psychiatric hospitals towards the mentally ill was moderate (158 people) and the attitude of 34 people (17%) was pessimistic and the attitude of 8 people (4%) was realistic. There was a statistically significant relationship between gender, work experience with attitude of non-medical staff towards the Patients with mental illness. The mean score of attitude towards mental patients was higher in men than women. Also, the highest mean score of attitude towards Patients with mental illness was reported in non-medical staff with 5 to 10 years of work experience.

    Conclusion

    Education about mental illness as well as improving the communication skills of employees with Patients with mental illness should be done in psychiatric centers.

    Keywords: Attitude, Employees, Mentally Ill Person
  • Heidari Moghadam *, Mohabbati Pages 33-38
    Introduction

    Quality of work life is one of the most organizational growth techniques that try to provide three-factor of motivation, job satisfaction and acceptance of responsibility and a sense of commitment to work simultaneously and achieves this with the participation of employees in decision making. Therefore, the purpose of this study was to investigate the relationship between responsibility and the quality of work-life of military personnel in Quchan city.

    Material & Methods

    This is a descriptive correlational study. The statistical population consisted of about six hundred military personnel who were selected as a sample according to the Krejcie-Morgan table. The statistical sampling method is stratified random. Data were collected using two accountability questionnaires under the California Questionnaire (CPI) and the Walton Quality of Work Life Scale (QWL). Pearson correlation coefficient and multivariate regression were used to analyze the data.

    Results

    In this study, the variables of responsibility as a predictor variable and quality of work-life as a criterion variable. There is a positive and significant relationship between responsibility and quality of work-life) p <0.01). among the predictor variables of quality of work-life, the responsibility and conscientiousness have the most share and power in predicting the quality of work-life, respectively.

    Discussion and Conclusion

    Conscientiousness, responsibility, reliability, acting according to rules and regulations, have a positive and significant relationship with quality of work-life with these interpretations, it can be said that the sub-components of conscientiousness, responsibility and acting according to order and regulations have the highest correlation with the quality of working life.

    Keywords: Accountability, Quality of Working Life, Military Services
  • Norouzi, Jafari-Golestan *, Pishgooie Pages 39-46
    Introduction

    Recording and reporting in nursing is one of the important and valuable tasks in maintaining and continuing care. New models such as the SBAR communication model are important in this regard.

    Objective

    The purpose of this study was to provide a simple overview of how to apply the SBAR communication model in nursing recording and reporting.

    Materials and Methods

    This study is based on searching existing library sources and valid databases such as Magi ran, SID, PubMed, IranMedex using common search engines such as Google Scholar with keywords such as Communication Models, methods Documentation Methods and Nursing Reports and Nursing Records are performed.

    Results

    The results of the study showed that the traditional method of nursing reporting is done in Iran. Communication models such as SBAR are more applicable to patient delivery in the ward. Applying the SBAR communication model in the field of nursing recording and reporting can also be a good way to make more quality records.

    Discussion & Conclusion

    Using communication models such as the SBAR model in nursing recording and reporting can optimize the relationship between patient and nurse, improve the quality of nursing services, reduce errors and increase satisfaction in health care recipients.

    Keywords: Documentation, Nurses, Nursing Records
  • Alikhani, Kalroozi *, Nezamzadeh, Pishgooie Pages 47-53
    Introduction

    Today, Percutaneous Coronary Intervention is widely used in cardiac patients. The procedure is to open the arteries using a balloon and stent insertion and is associated with complications such as hematoma, bleeding and severe pain. The aim of this study was to compare the efficacy of two methods of cold compress and local anesthetic on pain after angiography by systematic review of previous studies.

    Materials and Methods

    In this review study, articles published between (2020-2000) were reviewed. In order to obtain relevant scientific documentation, electronic search in both Persian and English using Keywords (Angiography, Heart Disease, Pain, Cold Application, Local Anesthetics) in Academic Database of Academic Jihad (SID) ), Magiran Database, Iranian Medical Science Database (IranMedex), PubMed, Science Direct, Ovid, ProQuest and Google, and 20 articles The study was adapted to the effect of using two methods of cold compression and local anesthesia on the severity of pain after angiography, 12 articles due to lack of access to the full text, and being out of the defined time frame (2000 -2020) were removed from the study and the remaining eight studies were reviewed.

    Results

    Studies have shown that a variety of methods, including pharmacological (topical anesthetics) and non-pharmacological (cold compresses), are used to reduce pain in patients undergoing angiography. The results all studies showed that cold compress were significantly effective in reducing pain after angiography and were more effective in reducing pain than local anesthetics.

    Conclusion

    According to the results of studies and the effectiveness of non-pharmacological methods in reducing pain after angiography, this method can be used to provide relief and pain relief after angiography

    Keywords: Pain, Heart Disease, Angiography, Cold Application, Local Anesthetics
  • *Ravash, Sajadi SA, Farsi Pages 54-62
    Introduction

    Family caregivers are one of the first and most important members involved in following up the treatment and care of patients with chronic diseases who suffer from many complications in the long run. The purpose of this article is to review the studies conducted on the psychological effects of providing care to chronic patients in family caregivers.

    Materials and Methods

    This systematic review by searching Persian articles with the keywords of Family caregivers, psychological complications and chronic disease in valid databases such as SID, IranDoc, Iran Medex , Magiran,Web of Sciences, PubMed, and Scopus from 2011 to 2021. A total of 805 articles were found. 18 articles were extracted from them. Inclusion criteria included originality, writing in Persian and English, and compliance with the purpose of the study, and exclusion criteria included not having access to the full text of the article.

    Results

    Caring for patients with chronic diseases has a variety of common psychological effects on family caregivers, including Caregiver Burden, burnout, fatigue, compassion fatigue, stress and anxiety, posttraumatic stress disorder, and social stigma.

    Conclusion

    Due to the many and different psychological effects of providing care to chronic patients in family caregivers, it is necessary to make proper plans for nursing interventions and to pay attention to patients’ families in the direction of comprehensive nursing care.

    Keywords: Family caregivers, Psychological complications, Chronic disease