فهرست مطالب

نشریه عصب روانشناسی بالینی ورزشی
سال دوم شماره 2 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اثربخشی آموزش پسخوراند عصبی بر میزان اضطراب مرگ و قدرت حل مسئله در افراد مبتلا به سرطان
    انیس میرزایی*، مجتبی فرزادی صفحه 1
    زمینه و هدف

    سرطان یک بیماری مزمن است که مشکلات و دغدغه های بسیاری برای مبتلایان به وجود می آورد. اضطراب مرگ و مشکل حل مسیله در این بیماران دیده می شود. آموزش پسخوراند عصبی به عنوان روشی غیرتهاجمی شناخته می شود. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش نوروفیدبک بر میزان اضطراب مرگ و مهارت حل مسیله افراد مبتلا به سرطان بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون، پیگیری در دو گروه آزمایش و گواه بود. نمونه پژوهش، شامل 32 فرد مبتلا به سرطان پستان و تخمدان تحت شیمی درمانی شهرستان رفسنجان در سال 1400 بود که به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. آن ها با پرسشنامه های مقیاس اضطراب مرگ (تمپلر، 1970) و مقیاس حل مسیله سازگارانه (هپنر و پترسون، 1982) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که آموزش پسخوراند عصبی برای بیماران سرطانی گروه آزمایش در پس آزمون و پیگیری در متغیرهای اضطراب  مرگ و حل مسیله در هر چهار خرده مقیاس حس کردن، شهود، احساس و تفکر اثربخش بوده است (0/05>p).

    نتیجه گیری: 

    براساس نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش پسخوراند عصبی در کاهش اضطراب مرگ و افزایش مهارت حل مسیله موثر بوده و درمانگران می تواند از این روش استفاده کنند.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، اضطراب مرگ، حل مسئله، افراد سرطانی
  • مرور نظام مند اثر تمرین های ورزشی گوناگون بر بهبود علائم منفی و عملکرد شناختی اسکیزوفرنی
    غزل خانجانی، حسن غرایاق زندی*، رضا رضایی، سید مجتبی حسینی صفحه 2
    زمینه و هدف

    اسکیزوفرنی اختلال روانی مزمنی است که علایم مثبت و منفی در پیش آگهی آن نقش موثری دارد. مداخله های مبتنی بر ورزش به عنوان  روش های درمانی غیردارویی نقش بسیار مهمی در بازتوانی و مدیریت درمان علایم منفی و عملکرد شناختی این بیماران به خاطر تاثیر مثبت ذهنی و جسمی دارد. این مرور نظام مند با  هدف بررسی اثر تمرین های ورزشی گوناگون در بهبود علایم  منفی و اختلال های شناختی بیماران دارای اسکیزوفرنی انجام شد.

    روش

    برای یافتن مستندهای مرتبط با اثر تمرین های ورزشی بر بهبود علایم منفی و شناختی اسکیزوفرنی کلیدواژگان در پایگاه های داده های گوگل، یاهو، ساینس دایرکت و جهاد دانشگاهی جستجو شد. سپس در سه زمینه «اثر (اثربخشی و تاثیر) ورزش بر اسکیزوفرنی»، «بهبود عملکرد شناختی با استفاده از ورزش» و «درمان علایم منفی اسکیزوفرنی با برنامه ورزشی» تقسیم بندی و خلاصه سازی شدند.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که برنامه های تمرینی متفاوت از جمله تمرین های هوازی، قدرتی و یوگا در بهبود علایم منفی اسکیزوفرنی و عملکرد شناختی موثر است، همچنین نتایج پژوهش نشان داد که درمان دارویی اثری بر بهبود علایم منفی در بیماران دارای اسکیزوفرنی ندارد. ورزش های هوازی باعث بهبود توجه، سرعت پردازش، حافظه و عملکردهای اجرایی می شود. ورزش های هوازی نقش مهمی در مبارزه با کاستی شناختی، حافظه، حجم هیپوکامپ و انعطاف پذیری عصبی دارند. یوگا، به طور ویژه، حافظه طولانی مدت را بهبود می دهد.

    نتیجه گیری:

     ورزش می تواند علایم بالینی، عملکرد جهانی، کیفیت زندگی و علایم افسردگی را در اسکیزوفرنی بهبود بخشد .به طور ویژه، بیشترین اندازه اثر با بهبود علایم منفی مشاهده شده است، که پیامدهای امیدوارکننده ای برای نتایج عملکرد آینده این بیماران دارد.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، علائم منفی، کارکرد شناختی، ورزش و تمرین
  • اثر آموزش کاراته بر حافظه و توجه دانش آموزان دارای اختلال بیش فعالی کاستی توجه
    محبوبه جوادی بازرگانی* صفحه 3
    زمینه و هدف

    اختلال بیش فعالی کاستی توجه، اختلالی عصبی تحولی و از شایع ترین اختلال های کودکی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش فنون کاتای کاراته برتوجه انتخابی و حافظه کاری (دیداری-فضایی) دانش آموزان مبتلا به اختلال بیش فعالی کاستی توجه بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود که 30 دانش آموز با اختلال کاستی توجه از بین دانش آموزان دختر و پسر پایه های اول تاپنجم ابتدایی (7-11) ساله در سال تحصیلی 93-94 به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفری (آزمایش و گواه) جای گرفتند. جهت تشخیص این اختلال از فرم کوتاه تجدیدنظرشده مقیاس درجه بندی کانرز-فرم والد (کانرز، 1990) استفاده شد. قبل از شروع برنامه آموزش، آزمون توجه انتخابی استروپ (1935)، خرده مقیاس طراحی مکعب ها، فراخنای ارقام (حافظه دیداری عددی)، توالی حرف-عدد مقیاس هوش وکسلر (وکسلر، 2015) برای هردو گروه به عنوان پیش آزمون اجرا شد. سپس برنامه آموزشی در 22جلسه (شامل دو جلسه آموزش پایه کاتا و 20 جلسه تمرین به مدت 60 دقیقه) برای گروه آزمایش اجرا شد. پس از پایان برنامه آموزشی، پس آزمون برای دو گروه اجرا شد و داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که آموزش فنون کاتای کاراته بر میزان حافظه دیداری عددی (مولفه روبه جلو)، حافظه کاری (دیداری-فضایی) موثر بوده است (0/05>p). اما بر روی میزان حافظه دیداری عددی (مولفه معکوس)، جمع نمره های حافظه دیداری، میزان فراخنای ارقام و همچنین توجه انتخابی (نمره تداخل و زمان تداخل) تاثیری نداشته است (0/05<p).<p).<p). 

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های این پژوهش، استفاده از آموزش فنون کاتای کاراته به عنوان درمانی اثربخش در افزایش حافظه کاری (دیداری-فضایی) دانش آموزان دارای اختلال بیش</p).<p). فعالی</p).<p). کاستی توجه پیشنهاد می شود.</p).</p).</p).

    کلیدواژگان: آموزش فنون کاتای کاراته، توجه انتخابی، حافظه کاری(دیداری-فضایی)، اختلال نقص توجه
  • پیش بینی جو هیجانی خانواده بر اساس شکاف نسلی و اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی فوتبالیست های جوان شهر تهران
    پروانه محمدقلی پور، سهیلا قمیان* صفحه 4
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی جو هیجانی خانواده بر اساس شکاف نسلی و اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی فوتبالیست های جوان شهر تهران بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را فوتبالیست های پسر رده سنی جوانان منتخب مدارس فوتبال شهر تهران در پاییز 1400 تشکیل داد که از این بین با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای تعداد 169 بازیکن فوتبال رده سنی جوانان انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه جو عاطفی خانواده (FEAQ)، پرسشنامه شکاف نسلی (ادراک شده) اولسون (1999) و پرسشنامه اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل خواجه احمدی و همکاران (1395) جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی (0/01p<، 0/46-r=) و مولفه های آن، یعنی عملکرد فردی، مدیریت زمان، خودکنترلی و روابط اجتماعی با جو هیجانی خانواده فوتبالیست های جوانان رابطه منفی معنی دار دارند (0/01<p). شکاف نسلی (0/0< r,0/38-r=p) و مولفه های آن، یعنی همبستگی با پدر، همبستگی با مادر، مدت تعامل، مکان، تصمیم گیری، ارتباط هیجانی، روابط والدین با هم و روابط آنان با فرزندان نیز با جو هیجانی خانواده فوتبالیست های جوانان رابطه منفی معنی دار داشتند (0/05<p). همچنین، نتایج نشان داد که مولفه های اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی و شکاف نسلی در مجموع 26% از کل واریانس جو هیجانی خانواده فوتبالیست های جوانان را تبیین می کنند (0/01 <p). نمره کلی اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی و شکاف نسلی نیز 37% از تغییرات جو هیجانی خانواده فوتبالیست های جوان را تبیین کردند (0/01 <p).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس این یافته ها جو هیجانی خانواده فوتبالیست های نوجوان شهر تهران براساس شکاف نسلی و اعتیاد به شبکه های اجتماعی پیش بینی می شود.

    کلیدواژگان: جو هیجانی خانواده، شکاف نسلی، اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی، فوتبالیست های جوان
  • شیوع اختلال بدریختی بدن و اختلال های خوردن در ورزشکاران بدنسازی و آمادگی جسمی شهر اراک
    شکوه سادات فرزانه دهکردی*، آیدا جمیلیان صفحه 5
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از دغدغه ها و نگرانی های افراد مربوط به ظاهر و شکل بدن خود است. هدف این پژوهش تعیین شیوع اختلال بدریختی بدن و اختلال های خوردن در ورزشکاران بدنسازی و آمادگی جسمی شهر اراک بود.

    روش

     این پژوهش یک پژوهش توصیفی و از نوع شیوع یابی است. شرکت کنندگان در این پژوهش شامل 1582 (750 مرد، 832 زن) ورزشکار رشته های بدنسازی و آمادگی جسمی بود. شرکت کنندگان پرسشنامه اختلال های خوردن (استیک و همکاران، 2004) و پرسشنامه اختلال بدریختی بدن (فیلیپس، 2009)، را تکمیل کردند و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که شیوع اختلال بدریختی بدن در همه شرکت کنندگان 18/52% (مردان 17/47%، زنان 19/47%)، اختلال پرخوری در همه شرکت کنندگان 6/70% (مردان 7/73%، زنان 5/77%)، اختلال پرخوری عصبی در همه شرکت کنندگان 10/30% (مردان 13/47%، زنان 7/45%)، اختلال بی اشتهایی عصبی در همه شرکت کنندگان 6/51% (مردان 3/87%، زنان 8/89%) بود.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که این اختلال ها دارای شیوع نسبتا بالایی در ورزشکاران رشته های بدنسازی و آمادگی جسمی هستند.

    کلیدواژگان: اختلال بدریختی بدن، اختلال بی اشتهایی عصبی، اختلال پرخوری، اختلال پرخوری عصبی، شیوع
  • اثربخشی آموزش ضمنی مهارت های اجتماعی بر بهبود توانایی ارتباطی کودکان دارای اختلال طیف درخودماندگی
    ستاره حاج دیوان بچاری* صفحه 6
    زمینه و هدف

    اختلال طیف اوتیسم اختلالی عصب ی تحولی است که با نارسایی در ارتباطات و تعاملات اجتماعی و وجود علایق، رفتارها و فعالیت های محدود و تکراری شناسایی می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش ضمنی مهارت های اجتماعی بر بهبود توانایی ارتباطی کودکان دارای اختلال طیف درخودماندگی انجام شد.

    روش

    روش تحقیق از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه آماری را کودکان 12-8 ساله دارای اختلال طیف درخودماندگی شهر اراک در سال 1397 تشکیل داده است که از بین آنان 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با استفاده از گمارش تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه کاربندی شدند. اعضای گروه آزمایش در طول ده هفته (هفته ای دو جلسه شصت دقیقه ای) به صورت گروهی در آموزش شرکت کردند و در گروه گواه هیچ مداخله ای انجام نشد. ابزار پژوهش فرم والدین پرسش نامه مهارت های اجتماعی (گرشام و الیوت، 1990) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس در نرم افزار SPSS تحلیل شد.

    یافته ها:

     نشان داد که آموزش ضمنی مهارت های اجتماعی در نمونه پژوهش تاثیر معنی داری (0/01>p) بر بهبود توانایی ارتباطی کودکان دارای اختلال طیف درخودماندگی داشته است.

    نتیجه گیری:

     باتوجه به یافته ها، آموزش ضمنی مهارت های اجتماعی موجب افزایش توانایی ارتباطی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم می شود.

    کلیدواژگان: آموزش ضمنی، مهارت های اجتماعی، توانایی ارتباطی، اختلال طیف اوتیسم
  • مقایسه اثربخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب و کارکردهای اجرایی نوجوانان شطرنج باز حرفه ای
    ندا تیموری* صفحه 7
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب، کارکردهای اجرایی و برنامه ریزی نوجوانان شطرنج باز حرفه ای انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری این پژوهش نوجوانان پسر شطرنج باز حرفه ای شهر کرج در سال 1398 بود. با توجه به شبه آزمایشی بودن طرح، نمونه ای 45 نفری (هر گروه 15 نفر) با توجه به معیارهای ورود از بین افراد جامعه آماری به صورت هدفمند و داوطلبانه انتخاب شدند. شرکت کنندگان بااستفاده از گمارش تصادفی ساده در دو گروه آزمایشی یا گواه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اضطراب بک 2 (بک و همکاران، 1996) و آزمون رایانه ای برج لندن (شلایس، 1982) بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس یک و چندمتغیره استفاده شد. شرکت کنندگان در گروه برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی طی هشت جلسه و در گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در 8 جلسه در جلسه ها شرکت کردند؛ در حالی که گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر معناداری بر اضطراب و برنامه ریزی و سازماندهی نوجوانان شطرنج باز حرفه ای دارند (0/05>p).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به اثربخش بودن این رویکردها، روان شناسان ورزشی می توانند جهت بهبود اضطراب و کارکرد اجرایی در ورزشکاران از این رویکردها استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اضطراب، برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شطرنج بازان، کارکرد اجرایی
  • ارتباط مشارکت بانوان در برنامه های ورزشی با عوامل هیجانی، روانی، اجتماعی و فرهنگی
    یگانه کمرخانی، محسن باقریان فرح آبادی*، سید صلاح الدین نقشبندی صفحه 8
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر ارتباط مشارکت بانوان در برنامه های حرکات موزون ورزشی با عوامل هیجانی، روانی، اجتماعی و فرهنگی است.

    روش

    تحقیق توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بانوان شرکت کننده در حرکات موزون ورزشی مناطق 1-4 شهر تهران است. در ابتدا به منظور برآورد حجم نمونه از نرم افزار SPSS Sample Power استفاده شد که در نهایت حجم نمونه 384 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه محقق ساخته مشارکت بانوان در برنامه های حرکات موزون ورزشی، پرسشنامه عوامل هیجانی، اجتماعی، و فرهنگی و پرسشنامه عوامل روانی (گلدبرگ، 1972) را تکمیل کردند. سپس داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که بین مشارکت بانوان در برنامه های حرکات موزون ورزشی با عوامل هیجانی، اجتماعی، روانی، و فرهنگی ارتباط معنی داری دارد (0/05>p).

    نتیجه گیری:

     بر این اساس می توان نتیجه گیری کرد مشارکت در برنامه های حرکات موزون ورزشی با عوامل هیجانی، روانی، اجتماعی، و فرهنگی ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: بانوان، حرکات موزون ورزشی، عوامل اجتماعی فرهنگی، عوامل هیجانی روانی، مشارکت ورزشی
|
  • The Effectiveness of Neurofeedback Training on Death Anxiety and Problem Solving in Cancer Patients
    Anis Mirzaei*, Mojtaba Farzadi Page 1
    Background and Purpose

     Cancer is a chronic disease that causes many patient issues and concerns. Death anxiety and problem-solving are seen in these patients. In the present study, neurofeedback training (NFT) is a non-invasive method. This study aimed to determine the effectiveness of NFT on death anxiety and to problem-solving in cancer patients.

    Method

     The present research is a quasi-experimental study with a pretest-posttest-follow-up design and two experimental and control groups. Individuals were randomly assigned to each group. The sample included 32 breast and ovarian cancer patients under chemotherapy in Rafsanjan city in 2021. The Participants completed the death anxiety questionnaire (Templer, 1970) and the Problem-solving inventory (Heppner and Petersen, 1982). Data were analyzed with the analysis of covariance in SPSS software.

    Finding

     The results showed that NFT had been an effective method for death anxiety and four subscales of problem-solving, including sensation, intuition, feeling, and thinking at posttest and follow-up (p<0.05).

    Conclusion

     It can be concluded that neurofeedback intervention therapy has effectively reduced death anxiety and increased problem-solving skills, and psychologists can use this method.

    Keywords: neurofeedback, death anxiety, Problem Solving, cancer patients
  • Systematic review of the effect of different exercises on improving the negative symptoms and cognitive function of schizophrenia
    Ghazal Khanjani, Hassan Gharayagh Zandi*, Reza Rezaei, Seyed Mojtaba Hosseini Page 2
    Background and Purpose

    Schizophrenia is a chronic mental disorder in which positive and negative symptoms play an important role in its prognosis. Exercise-based interventions as a non-pharmacological treatment play a crucial role in rehabilitation and treatment management of negative symptoms and cognitive function of these patients due to its positive mental and physical effects. The present study aimed to evaluate the effectiveness of different sport and exercise training on improving the negative symptoms and cognitive deficiences of patients with schizophrenia.

    Methods

    To find documents related to the effect of exercise on improving the negative and cognitive symptoms of schizophrenia, keywords were created and searched in the databases of Google, Yahoo, Science Direct and SID. They were then divided into three areas: "The effect of exercise on schizophrenia," Improving cognitive function through exercise "and treatment of negative symptoms of schizophrenia with exercise program".

    Fidings:

     The results showed that different exercise programs such as aerobic, strength and yoga exercises are effective in improving the negative symptoms of schizophrenia and cognitive function. Also, the results showed that drug treatment has no effect on improving the negative symptoms in schizophrenic patients. Aerobic exercise improves attention, processing speed, memory and performance. Aerobic exercise plays an important role in combating cognitive impairment, memory, hippocampal volume, and nerve flexibility. Yoga, in particular, improves long-term memory.

    Conclusion

    Exercise can improve clinical signs, global functioning, quality of life and depressive symptoms in schizophrenia. In particular, the greatest effect has been observed with the improvement of negative symptoms, which has promising consequences for the future performance outcomes of these patients.

    Keywords: Cognitive function, Negative symptoms, Schizophrenia, Sport, Exercise
  • The Impact of of Karate Techniques Training on Memory and Attention of Students with Attention Deficit Hyperactivity Disorder
    Mahboubeh Javadi Bazargani* Page 3
    Background and Purposes

    Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disorder and one of the most common childhood disorders. The present study aimed to determine the effect of karate kata techniques training on selective attention and working memory (visual-spatial) of students with ADHD.

    Method

    The present research is a quasi-experimental study. It was designed with a pretest-posttest design with a control group. Thirty students with ADHD were randomly sampled among male and female students of first to fifth grade (7-11 years of age) in 2015-16. They were placed in two groups consisting of 15 individuals(control and test).In order to diagnose this disorder, revised short form of Connors's Rating Scales (Conners, 1990) was used. Before beginning the training, both groups performed the Stroop selective attention test (Stroop, 1935), and square designing micro test, digit span test (numeric visual memory), and letter-number sequence subsclaes of the 5th edition of Wechsler intelligence scale for children (Wechsler, 2015) as pretests. Then, the experimental group received the training program for 22 sessions (including two sessions for teaching the basics and basic terms of Kata and 20 sessions for training for 60 minutes). After finishing the training program, the test was carried out for two groups, and the data were analyzed using the analysis of covariance in SPSS software.

    Findings

    Results showed that teaching karate kata techniques affects the degree of visual numeric memory (forward function) and working memory (visual-spatial) (p<0.05). But it does not effective on the visual numeric memory (reverse function), the total score of visual memory, digit span, and selective attention (interference score and interference time) (p>0.05).

    Conclusion

    Karate kata techniques training is a effective method for enhancing students' working memory (visual-spatial) with ADHD.

    Keywords: Teaching karate kata techniques, selective attention, working memory (visual-spatial), attention-deficit disorder
  • Predicting the Family Emotional Atmosphere based on the Generation Gap and Addiction to Virtual Social Networks of Young Football Players in Tehran
    Parvane Mohammadgholipoor, Soheila Ghomian* Page 4
    Background and Aim

     The emotional atmosphere of the family (EAF) has an outstanding impact on the performance of young athletes. Nowadays, the generation gap (GG) and addiction to online social networks (AOSN) are some of the most pressing issues that have attracted the attention of psychologists. This study aimed to predict the EAF based on the GG and AOSN of young football players in Tehran. 

    Method

     The method of the present study was descriptive and correlational studies. The population of this study consisted of male football players selected from the youth football schools in Tehran in the fall of 2021, from which 169 youth football players were selected using a multi-stage random sampling method. Data were collected using the Family Emotional Atmosphere Questionnaire (FEAQ), the Perceived Generation Gap Questionnaire (Olson, 1999), and the Mobile Social Addiction Questionnaire by (Khajeh Ahmadi et al., 2016). Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis.

    Findings

     The results showed that AOSN (p<0.01, r=-0.46) and its components, such as personal performance, time management, self-control, and social relationships, have a significant negative relationship with the EAF of young football players (p <0.01). GG (p <0.01, r = -0.38) and its components, such as solidarity with father, solidarity with mother, duration of interaction, place, decision-making, emotional communication, parents' relations with each other and their associations with children also had a significant negative relationship with the EAF of young football players (p <0.05). The results also indicated that the components of AOSN and the GG together explain 26% of the total variance of the EAF of young football players (p <0.01). The overall score of AOSN and GG also explained 37% of the changes in the EAF of the young footballers' families (p <0.01). 

    Conclusion

     According to the findings, the EAF of young football players in Tehran is predicted based on the GG and AOSN.

    Keywords: Family Emotional Atmosphere, Generation Gap, Addiction to Virtual Social Networks, Young Football Players
  • The Prevalence of Body Dysmorphic Disorder and Eating Disorder among Body-building and Fitness Athletes in Aarak
    Shokouh Sadat Farzaneh Dehkordi*, Ayda Jamilian Page 5
    Background and purpose

     Nowadays, people are concerned about their appearance and body image. This study aimed to determine the prevalence of body dysmorphia and eating disorders in bodybuilding and fitness athletes in Arak city.

    Method

     This research is descriptive and prevalence research. The participants included 1582 (750 men, 832 women) bodybuilding and physical fitness athletes. In addition, the participants completed the eating disorders questionnaire (Stice et al., 2004) and the body dysmorphic disorder questionnaire (Phillips, 2009). Data were analyzed in SPSS software.

    Findings

     The results indicated that the prevalence of body dysmorphic disorder in all participants was 18.52% (men 17.47%, women 19.47%), and binge eating disorder was 6.70% in all participants (men 7.73%, women 5.77%), bulimia nervosa disorder in all participants 10.30% (men 13.47%, women 7.45%), and anorexia nervosa disorder in all participants 6.51% (men 3.87%, women 8.89%).

    Conclusion

      According to the findings of this research, it can be concluded that these disorders have a relatively high prevalence in bodybuilding and physical fitness athletes.

    Keywords: Anorexia nevrosa, Bing-eating disorder, Body dysmorphic disorder, Bulimia Nervosa, Prevalence
  • The Effectiveness of Implicit Social Skills Training on Improving the Communication Ability of Children with Autism Spectrum Disorder
    Setareh Hajdivan Bachari* Page 6
    Background and purpose

     Autism spectrum disorder (ASD) is a neurodevelopmental disorder characterized by insufficiency in communication, and social interactions and limited and repetitive interests, behaviors, and activities. The present study aimed to determine the effectiveness of implicit social skills training (iSSt) on improving the communication ability of children with ASD.

    Method

     The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design. The population consisted of 8-12-year-old children with ASD in Arak city in 2017, among whom 30 were selected by purposive sampling and were used in two experimental and control groups using random assignment. The experimental group members participated in the iSST as a group for ten weeks (two sixty-minute sessions per week), and no intervention was performed in the control group. The research instrument was the parental form of the social skills rating system (Grersham and Elliott, 1990). Data were analyzed with analysis of covariance in SPSS software.

    Findings

     It showed that the implicit  social skills training in the experimental sample had a significant effect (p<0.01) on improving the communication ability of children with ASD.

    Conclusion

    According to the findings, iSST increases the communication ability of children with an autism spectrum disorder.

    Keywords: Implicit instruction, Social skills Interpersonal relationships, Autism spectrum disorder
  • The Comparison Effectiveness of Mindfulness Based Stress Reduction and Acceptance and Commitment Therapy on Anxiety and Executive Function in Professional Adolescents Chess Player
    Neda Teimoory* Page 7
    Background and Purpose

     This study aimed to compare the effectiveness of mindfulness-based stress reduction (MBCR) and acceptance and commitment therapy (ACT) on anxiety and executive function among professional adolescent chess players.

    Method

     This study is a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The population consisted of professional adolescent chess players in Karaj in 2019. The study sample consisted of 45 (15 for each group) adolescent chess players selected by purposive sampling. They were randomly assigned to each group. Instruments for gathering data were Beck Anxiety Inventory-II (1996) and London Computer-based Tower Test (Shallice, 1982). The MBSR group and ACT received eight sessions, while the control group did not receive any treatment.

    Findings

     The results indicate that MBCR and ACT significantly impact anxiety and the executive function of chess players (p<0.05).

    Conclusion

     Sports psychologists can accordingly use these methods to improve anxiety and executive function in athletes.

    Keywords: Aanxiety, Acceptance, commitment therapy, Chess Players, Executive function, Mindfulness based stress reduction
  • The Relationship of Women's Participation in Rythemic Sports Programs with Emotional, Psychological, Social and Cultural Factors
    Yeganeh Kamarkhani, Mohsen Bagherian Farahabadi*, Seyed Salahuddin Naqshbandi Page 8
    Aim

    This study aimed to investigate the relationship between women's participation in rhythmic sports programs with emotional, psychological, social, and cultural factors.

    Method

    The research method was descriptive correlation and data collection in the field and applied using a questionnaire and terms of using the results. The study's population includes all women participating in rhythmic sports movements in 1-4 districts of Tehran. First, SPSS Sample Power software was used to calculate the sample size. Then 384 persons were randomly selected. First, the participants completed the researcher-made questionnaire of women's participation in exercise programs, the emotional, social, and cultural factors questionnaire, and the psychological factors questionnaire (Goldberg, 1972). Then, data were analyzed using descriptive statistics, skew and tensile statistics, heuristic analysis, confirmatory factor analysis, and Pearson correlation coefficient test.

    Findings

     The results showed a significant relationship between women's participation in rhythmic sports programs and emotional, social, psychological, and cultural factors (p<0.05).

    Conclusion

    There is a significant relationship between women's participation in rhythmic sports programs and cultural factors.

    Keywords: Emotional factors, Psychological factors, Rhythmic sports movements, Social, cultural factors, Women's participation