فهرست مطالب

نشریه مطالعات قرآنی
پیاپی 51 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید علی طاهری، مهدی مهریزی* صفحات 1-20
    برخی از روایات معصومین علیهم السلام ناظر به چگونگی برپایی حکومت مهدوی است که در میان آن ها روایاتی یافت می شود که به مساله خشونت حضرت مهدی اشاره کرده اند. این مساله انگیزه پژوهش حاضر شد تا به روش تحلیلی و با ابزار گرد آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای این دسته از روایات مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. نتایج تحقیق حاضر نشان داده است که اکثر روایات مربوط به خشونت از لحاظ سندی ضعیف هستند و بر مبنای "وثاقت سندی"، قابل استناد نیستند؛ لکن از منظر "وثاقت صدوری" بیشتر روایات معتبرند. در نهایت این پژوهش روشن کرده است که روش امام عصر، روش فرهنگی است؛ به این معنا که ابتدا مردم جهان را در فضای صلح و آرامش به اسلام دعوت می کنند ولی زمانی که در معرض تهدید و قتل قرار می گیرند، در دفاع از نظام حکومتی از روش مبارزه و جنگ هم استفاده خواهند کرد.
    کلیدواژگان: قرآن، روایت، معصوم و وثاقت سندی
  • ابوذر صیادی، رضا عباسیان*، سید محمدهادی مهدوی صفحات 21-30

     در این تحقیق، مولفه های ساختاری امانت شرعیه که عبارتند از اذن شارع به تصرف و احسان متصرف، مورد بررسی قرار می گیرد. در این فرایند، آیه احسان و مفاد احادیث مربوطه، مورد تحلیل قرار می گیرد. اذن شارع به تصرف، قطع نظر از احسان واقعی متصرف، موجب امانت متصرف نیست. اذن شارع مانند اذن مالک به تصرف، قطع نظر از احسان متصرف، تصرف غیر را تصرفی ضمانی قرار می دهد. اذن شارع به تصرف در مال غیر همیشه، مسبوق به رضای تقدیری مالک به تصرف است، به تعبیر دیگر اباحه شارع مبتنی بر اباحه مالک است. در این تحقیق، مولفه های ساختاری امانت شرعیه که عبارتند از اذن شارع به تصرف و احسان متصرف، مورد بررسی قرار می گیرد. در این فرایند، آیه احسان و مفاد احادیث مربوطه، مورد تحلیل قرار می گیرد. اذن شارع به تصرف، قطع نظر از احسان واقعی متصرف، موجب امانت متصرف نیست. اذن شارع مانند اذن مالک به تصرف، قطع نظر از احسان متصرف، تصرف غیر را تصرفی ضمانی قرار می دهد. اذن شارع به تصرف در مال غیر همیشه، مسبوق به رضای تقدیری مالک به تصرف است، به تعبیر دیگر اباحه شارع مبتنی بر اباحه مالک است.

    کلیدواژگان: امانت شرعیه، قرآن، حدیث
  • فرخنده نصیری، عباس احمدی سعدی* صفحات 31-46
    از منظر فخر رازی سرچشمه معرفت، نفس ناطقه انسانی است که از آن به عقل یا قوه عاقله تعبیر شده که خود به دو قوه عملی و نظری تقسیم می شود. به عقیده وی عقل نظری برتر از عقل عملی است و هیچ گاه حکمت عملی به پای حکمت نظری نمی رسد. شیخ صدوق هم عقل گرا و هم نص گراست هر چند بررسی آثار وی حاکی از آن است که به اصول عقل عملی کمتر اشاره مستقیم نموده و ورود به برخی مباحث و ساحات را برای عقل ممنوع شمرده با این همه اما در بسیاری موارد اصل حسن و قبح ذاتی و عقلی را در مقدمات بحث مورد عنایت قرار داده است. از نظر وی، قرآن کمالات آدمی را در قوه نظریه و قوه عملیه منحصر دانسته است. این تحقیق در صدد نشان دادن بهره گیری فخر رازی و شیخ صدوق از عقل در فهم و تفسیر معارف دینی است. شیخ صدوق کمتر از فخر رازی برای عقل در شناخت خداوند و صفاتش ارزش قایل است . شیخ صدوق عقل را یک منبع عالی برای شناخت و نیز یک دستاویز مهم و موثر جهت درک مسایل دینی و نیز دفاع از امور عقلانی می داند.
    کلیدواژگان: مفاهیم قرآنی، استکمال عقل، تعقل، عقل نظری، عقل عملی
  • ابوالفضل سامی*، غلامرضا مصباحی مقدم، خشایار سیدشکری، نعمت الله فلیحی پیربستی صفحات 47-67

    رفتار به معنی راه، روش، مشی و... درتمامی بخش های زندگی انسانها، به عنوان نمایش دهنده روحیات، درونمایه و به قولی نگرش و اندیشه اوست که نمود بیرونی پیدا می کند، که در نگرش اسلامی از آن به عنوان فطرت یاد می شود؛ آنچه در این مقاله بر آن تاکید می شود آن بخش از رفتارهایی است که در قالب اقتصادی می گنجد یعنی در قالب رفتارهای مصرفی، تولیدی و مبادله ای کالاهاو خدمات قرار می گیرد. از آنجا که قرآن اصلی ترین و اولین منبعی است که مسلمانان از آن متابعت می نمایند، ابتدا با مراجعه به تمامی114 سوره قرآن رفتار مصرفی، تولیدی و مبادله ای در قالب عناوین خاص دسته بندی شده و در نهایت با جمع بندی آنها نتایج لازم از بحث ازجمله تفاوت این رفتارها با رفتارهایی که در اقتصاد متعارف از آن یاد می شود، همچون توجه به فطرت، سود وزیان اخروی و معنوی، مالکیت خداوند بر سود وزیان، تاثیر عوامل غیر طبیعی، توجه به وحی، رفتار منصفانه و سهل گیرانه و توجه به لذتهای معنوی مشخص می گردد.

    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، رفتار اقتصادی، قرآن، اقتصاد متعارف
  • ایرج یارمحمد، سید حمید حسینی*، حامد فتحعلیانی صفحات 69-86

    موضوع هنر نمایش و تصویر در آیات قرآن بحث جدیدی است که پژوهشگران در حوزه زیبایی شناسی قرآن با هدف بیان زیبایی های هنری در جهت تبلیغ دین در بافت آیات قرآنی به آن پرداخته اند. بررسی تصویر هنری در قرآن کریم به اثبات اعجاز درون و بیرون متنی قرآن و بیان کارکردهای تصاویر هنری می پردازد. مساله تبلیغ و روش های تبلیغی در قرآن از مهمترین موضوعاتی است که در طول تاریخ اسلام مورد بحث بوده است. تبلیغ در اصل روش برقراری ارتباط با مردم جهت دعوت آنها به اهداف و مقاصدی است که خداوند آن را اراده نموده است. در این راستا هنر نمایش و تصویر ، با توجه به زبان ارتباطی خاص خود می تواند بهترین وسیله و عامل برای تبلیغ و اشاعه دین باشد. این تحقیق که با روش جمع آوری اطلاعات و تحلیل داده ها به انجام رسیده شامل دو بخش می باشد: بخش اول؛ به کلیات مباحث تبلیغ و پیشینه آن و نیز اهمیت روش در تبلیغ اختصاص دارد.در بخش دوم که مبحث مهم و بنیادی این تحقیق است به روش هنر در تبلیغ، مفهوم نمایش و تصویر، تصویر پردازی هنری در قرآن و در نهایت هنر نمایش در خدمت تبلیغات قرآن پرداخته است.

    کلیدواژگان: هنر، نمایش، کارکرد، تبلیغ، قرآن
  • کاوس روحی برندق* صفحات 87-100

    پاره ای از واژگان و ترکیب های قرآنی، از واژگان یا ترکیب های دشوار یاب به شمار می آیند، یکی از تر کیب های دشواریاب، ترکیب «ارایت» و فروع آن است که دارای پیچیدگی معنایی است. این پژوهش با هدف تحلیل و ارزیابی ترکیب «ارایت» و فروع آن بر اساس معیارهای صرفی، نحوی، بلاغی و تفسیری، موارد کاربرد این ترکیب در قرآن را مورد پژوهش قرار داده و به این نتیجه دست یافته است که تنها معنای صحیح این ترکیب و فروع آن در تمامی اسلوب های مورد کاربرد این ترکیب در قرآن کریم به قید همراهی با همزه استفهام و کاف خطاب و یا فقط همزه استفهام، معنای تضمینی مرکب از «اخبرنی» و «علمت» از افعال قلوب: «به من خبر ده/ خبر دهید/ آیا هیچ توجه کرده اید؟!» است و تفسیر و برگردان آن به معنای اصلی «آیا دیدی؟» و یا معنای مجازی اول «آیا دانستی؟» و تعابیر دیگر مشابه آن در طول یا عرض معنای یاد شده، و یا صرف معنای «اخبرنی» بر خلاف فهم زبان دانان عربی و غیر قابل دفاع خواهد بود.

    کلیدواژگان: ماده «_ رای»، ارایت»، و فروع آن، تعجب، اخبرنی»
  • آیت شوکتی*، محمدرضا اسلامی، سهیلا کاظم علیلو صفحات 101-118

    قرآن کریم، همواره یکی از سرچشمه های غنی و لایزالی است که شاعران و نویسندگان مسلمان از آن بهره برده اند. پیشینه بهره گیری از قرآن کریم در شعر فارسی، عمری به درازای اسلام ایرانیان دارد. تناص (بینامتنیت) یکی از نظریه های نقدی ادبی جدید است که در نیمه دوم قرن بیستم میلادی توسط ژولیا کریستوا مطرح شد. در حقیقت، تناص، اصطلاحی جدید است که دارای مفاهیمی قدیمی در ادبیات است. پژوهش حاضر بر آن است با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به بررسی انواع بینامتنی در قصاید فرید اصفهانی، یکی از شاعران کمتر شناخته شده هم عصر سعدی، بپردازد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که وی بیشترین بهره را از بینامتنی جزیی برده که در قالب کلمات، جملات و عبارات قرآنی رخ نمایانده است. نیز می توان بینامتنی اشاره ای (تلمیحی) را یکی دیگر از پرکاربردترین انواع بینامتنی در شعر وی دانست که در قالب فراخوانی داستان ها و شخصیت های قرآنی نمایان شده است. شاعر به ندرت از بینامتنی الهامی و مفهومی بهره گرفته است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، شعر فارسی، بینامتنی، فرید اصفهانی
  • عباسعلی علی محمدی*، مهدی افچنگی، سید رضا موسوی صفحات 119-138

    ویژگی های شخصیتی، شاکله اجتماعی و سبک زندگی بنی اسراییل سبب شده است تا داستان زندگانی بنی اسراییل از پربسامدترین داستان ها در قرآن کریم قرار گیرد. گویا خداوند به جهت شاخصه های مختلفی که در رفتار و زندگی قوم یهود به عنوان یک امت دینی بوده است را الگویی مناسب جهت تربیت اجتماعی مسلمانان و ساخت امت اسلامی دیده است. ویژگی هایی چون «مادی گرایی و تجربه گرایی، باور به برتری نژادی بر دیگران، دنیاطلبی، نسبت های ناروا به انبیاء، صف آرایی یهود در برابر ظهور پیامبر خاتم (ص)...»، از جمله این شاخصه ها است. با توجه به ویژگی های بنی اسراییل، می توان آنها را به عنوان یکی از جدی ترین تهدید برای امت اسلامی فرض کرد. راز تکرار داستان بنی اسراییل در قرآن کریم این است که جامعه اسلامی در زمان حیات پیامبر (ص) و پس از آن، از نگون بختی یهود پند گیرند و از زندان ناراستی و بدعهدی رها شوند تا گرفتار فتنه و عذاب الهی نشوند. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی با استناد به منابع کتابخانه ای و منابع تفسیری و تاریخی است.

    کلیدواژگان: رفتارشناسی، بنی اسرائیل، تکرار، موسی، یهود
  • زهرا گودینی، سید حمید حسینی*، فاطمه شرعیاتی صفحات 139-154

    بدون شک یکی از مسایلی که همواره باید مد نظر آدمی باشد، پدیده ی غفلت است. این پدیده مصادیق مختلفی دارد و آدمی در هر موقعیتی که باشد، ممکن است در معرض غفلت قرار بگیرد و بسیاری از امور از دایره آگاهی وی خارج گردد. در پژوهش حاضر که با رهیافت توصیفی - تحلیلی و استناد به منابع کتابخانه ای صورت گرفته، تلاش شده است تا عواقب مختلف پدیده ی غفلت از دیدگاه قرآن کریم و نهج البلاغه با تکیه بر حوادث و مقتضیات زندگی معاصر مورد شناسایی و تحلیل گردد. در نهایت از خلال پژوهش پیش رو چنین استنتاج شد که پیامدهای پدیده غفلت در دنیای معاصر عبارتند از: 1) غفلت و تحریم اقتصادی، 2) عبرت نگرفتن از حوادث کرونا، سیل و زلزله، 3) خسارت و زایل کردن عمر، 4) خودباختگی و وابستگی به ابرقدرت های جهان، 5) قساوت، 6) عدم توجه به آخرت، 7) ضلالت، 8) دنیاگرایی و 9) مدگرایی و بی-حجابی

    کلیدواژگان: قرآن کریم، ضلالت، مدگرایی، تحریم اقتصادی، نهج البلاغه
  • مهرداد آقائی*، فاضل عباس زاده صفحات 155-174

    قرآن کریم به عنوان شاه کتاب هستی، با وجود مهجوریتی که در بین جوامع بشری، علی الخصوص در میان مسلمانان دارد، حاوی مضامین گهربار و صنایع بدیعی فراوانی است که تمامی کتب بلاغی و نحوی از این کتاب والامقام نهایت بهره را برده اند. صنعت التفات یکی از متداول ترین صنایع ادبی مورد کاربرد در زبان عربی و فارسی است که از دیرباز مورد استفاده سخنوران و نویسندگان بوده است. بلاغیون، نحویین، نقاد و مفسرین هر یک تعاریفی از التفات ارایه داده اند که در طول زمان این تعاریف دستخوش تغییراتی شده است. لذا نوع نگرش بلاغیون جدید با بلاغیون قدیم نسبت به این صنعت ادبی متفاوت است. این پژوهش برآن است تا با روش توصیفی- تحلیلی ضمن بررسی کاربست صنعت التفات و انواع آن در سوره انبیاء به بررسی تفاوت نگاه بلاغیون در زمان-های مختلف به این آرایه ادبی و نیز تفاوت میزان مصادیق این صنعت در سوره انبیاء در جزء هفدهم قرآن کریم بپردازد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، سوره انبیاء، صنعت التفات، کاربست
  • رحمان مجازی، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی*، علیرضا مظلوم رهنی صفحات 175-186

    مصلحت مولی علیه به عنوان یک ضرورت در هر جامعه ای، امری مسلم و خدشه ناپذیر است. علاوه بر تاکید شارع مقدس بر حمایت از افراد ناتوان و محجوران که توانایی حراست از اموال و شناسایی مصالح امور خود را ندارند ؛ عقلاء، مصلحین اجتماعی و علمای حقوق نیز در هر جامعه ای بر اهمیت موضوع واقف بوده و بر اجرای درست حمایت از محجورین اهتمام ویژه دارند. با توجه به اینکه اداره اموال و مصلحت های زندگی صغار، مجانین، اشخاص غیر رشید و... دارای جنبه های مختلف بوده و شامل مصادیق متعدد می شود. گاهی اتفاق می افتد ولی، قیم، سرپرست قانونی، مقام قضایی دخیل در امور مولی علیه و...، در امور مالی و غیرمالی با مواردی مواجه می شوند که دو مصلحت در برابر یکدیگر قرار می گیرند که تشخیص اینکه کدام امر از امور متعارض از نظر شرعی، اخلاقی و قانونی به سود مولی علیه می باشد ؛ ضابطه مشخصی ندارد. در این باب هم نقص و اجمال قوانین مطرح است و هم تصمیمات ولی، قیم یا سرپرست قانونی در موارد مختلف ممکن است متناقض باشد که این امر با عدالت سازگار نیست. در این پژوهش با بررسی « مصلحت محجورین در مطالعات قرآنی و حقوق » به تحلیل موضوع می پردازیم. 

    کلیدواژگان: مصلحت، محجورین، مطالعات قرآنی، حقوق
  • زهرا خلخالی، حسین مرادی زنجانی*، محمدحسین صائنی، فرهاد ادریسی صفحات 187-200

    هرچند همه سوره‏های قرآن در چینشی توقیفی و مطابق با لوح محفوظ با یکدیگر متناسب، هم آوا و هماهنگ هستند، اما سوره های جزء سی (از ناس تا نبا)، نظم و تناسب چشم گیرتری در عبارات آغازین و پایانی دارند، به طوری که در کیفیت دریافت و خوانش مخاطبان، بسیار تاثیرگذار است. از این رو، تامل در ارتباط آسمانی این سوره‏ها با یکدیگر، در ارتقاء و تعالی انسان اهمیت ویژه ای دارد. این مقاله با استناد به منابع کتابخانه ای و روش توصیفی -تحلیلی انجام شده است و در آن، ضمن اشاره به آراء اندیشمندانی که به تناسب موجود میان سور معتقدند، جنبه های نوینی از تناسب و هم‏آوایی میان سوره های جزء 30 قرآن کریم با عنایت به نظرات تفسیری محققان، کشف و تبیین شده است. نتایح تحقیق نشان می دهد که تناسب و ارتباط میان این سوره ها شامل مواردی چون: مقدمه، ذی المقدمه و نتیجه، تکمله و تتمه، مفهوم و مصداق، تابع و ادامه، دلیل و استدلال، اجمال و تفصیل، مثال و نمونه، قرینه و برادرخواندگی است و به طور کلی، در دو سطح لفظی و معنایی نمود می یابد.

    کلیدواژگان: قرآن، تناسب سوره ها، هم‏آوایی، جزء سی، عم جزء
|
  • Seyyed Ali Taheri, Mehdi Mehrizi * Pages 1-20
    Finding the way of administration of Imam of Time (Leader of the Time) (A.S.) is only feasible by the reference to the narrations of the infallibles (A.S.). So doing, it can be found that some of the narrations made evidence for the use of violence in the establishment of Mahdavi Administration. The method of this research is library study. First, the related narrations were collected and the ambiguities out of them were mentioned then. After that, considering the narrators, the narrations were interpreted and the ambiguities were discussed. The findings of the study show that most of the narrations were poor as far as evidence is concerned, invalid in regard to evidential validity, and just valid in regard to narrating. The result is that the Hazrat`s method is cultural meaning that first of all, he invites all the people worldwide to Islam, if threatened to death, the war is also used.
    Keywords: Quran, Narration, Infallibility, Authenticity
  • Aboozae Sayadi, Reza Abbasian *, Sayd MohamadHadi Mahdavey Pages 21-30

    In this inquiry the structure component of legal honesty _ lawgiver permission to possession and proprietor beneficence _ are evaluated. In this writing " Aye Ehsan and the contents of relevant Hadiths are analysed. Lawgiver permission to possession regardless of real proprietor beneficence does not create proprietor honesty. Lawgiver permission like owner permission regardless of proprietor beneficence makes the possession guarantee. Lawgiver permission to possession in properties always is later of owner satisfaction to possession which is acquired from mood. In the other word lawgiver permissibility is based on owner permissibility.In this inquiry the structure component of legal honesty _ lawgiver permission to possession and proprietor beneficence _ are evaluated. In this writing " Aye Ehsan and the contents of relevant Hadiths are analysed. Lawgiver permission to possession regardless of real proprietor beneficence does not create proprietor honesty. Lawgiver permission like owner permission regardless of proprietor beneficence makes the possession guarantee. Lawgiver permission to possession in properties always is later of owner satisfaction to possession which is acquired from mood. In the other word lawgiver permissibility is based on owner permissibility.

    Keywords: legal honesty, Quran, Hadith
  • Farkhondeh Nasiri, Abbas Ahmadi Saadi * Pages 31-46
    From the point of view of Fakhr Razi, the source of knowledge is the speaking soul of a human being, which is interpreted as intellect or intellectual faculty, which itself is divided into two practical and theoretical faculties. According to him, theoretical wisdom is superior to practical wisdom, and practical wisdom never reaches the feet of theoretical wisdom. Sheikh Sadouq is both a rationalist and a textualist, although the examination of his works indicates that he does not directly refer to the principles of practical reason and considers it forbidden to enter some topics and areas for reason. And he has taken care of the inherent and intellectual ugliness in the preliminaries of the discussion. According to him, the Qur'an considers human perfection to be unique in theory and practice. This research aims to show Fakhr Razi and Sheikh Sadouq's use of reason in understanding and interpreting religious teachings. Sheikh Sadouq values intellect less than Fakhr Razi in knowing God and His attributes. Sheikh Sadouq considers reason to be an excellent source of knowledge and an important and effective tool for understanding religious issues and defending rational matters.
    Keywords: Quranic concepts, completeness of intellect, logic, theoretical intellect, practical intellect. &emsp
  • Abolfazl Samy *, Gholamreza Mesbahi Moghadam, Khashayar Seidshokri, Nematollah Falihi Pierbasti Pages 47-67

    Behavior means the way, method, policy, etc. in all parts of human life, as a representation of spirits, the theme and in the words of his attitude and thought, which finds an external appearance, which in the Islamic view is referred to as nature. Be; What is emphasized in this article is that part of the behaviors that fit in the economic form, that is, in the form of consumption, production and exchange behaviors of goods and services. Since the Qur'an is the main and first source that Muslims follow, first by referring to all 114 chapters of the Qur'an, consumption, production and exchange behavior are categorized in the form of specific titles, and finally by summarizing them, the necessary results of the discussion Among the differences between these behaviors and the behaviors mentioned in conventional economics, such as paying attention to nature, profit and loss in the hereafter and spirituality, God's ownership of profits and losses, the effect of unnatural factors, paying attention to revelation, fair and lenient behavior and paying attention to Spiritual pleasures are determined.

    Keywords: Islamic Economics, Economic behavior, Quran, conventional economics
  • Iraj Yarmohammad, Seyed Hamid Hoseini *, Hamed Ftlhalyani Pages 69-86

    The subject of the art of display and image in Quranic verses is a new discussion that researchers in the field of Quranic aesthetics have addressed with the aim of expressing artistic beauties in order to propagate religion in the context of Quranic verses. Examining the artistic image in the Holy Qur'an proves the miracle inside and outside the text of the Qur'an and expresses the functions of artistic images. The issue of propaganda and methods of propaganda in the Qur'an is one of the most important issues that has been discussed throughout the history of Islam. Propaganda is basically a way of communicating with people to invite them to the goals and purposes that God has willed. In this regard, the art of drama and image, due to its special language of communication can be the best tool and agent for propagating and spreading religion. This research, which was conducted by data collection and data analysis, consists of two parts: the first part; In the second part, which is the important and fundamental topic of this research, the method of art in propaganda, the concept of drama and image, artistic illustration in the Qur'an, and finally the art of drama in service. The Qur'an has been propagated.

    Keywords: Art, performance, Function, propaganda, Quran
  • Kavos Rohi Barandagh Pages 87-100

    Some of the words and compounds of the Qur'an are considered difficult words or compounds to find, one of the difficult compounds to find is the combination of "Arayat" and its branches, which have semantic complexity. This research, with the aim of analyzing and evaluating the compound "Arayata" and its branches based on morphological, syntactic, rhetorical and interpretive criteria, has researched the cases of the use of this compound in the Qur'an and has reached the conclusion that the only correct meaning of this compound and Its branches are used in all styles of this combination in the Holy Qur'an as an expression of accompanying the interrogative and Kaf al-Khattab, or only the interrogative, a guaranteed meaning composed of "to inform" and "to know" from the verbs of hearts: "Tell me news/ news" Do you pay any attention?!" and its interpretation and translation means "Did you see?" Or the figurative meaning of the first "Did you know?" And other interpretations similar to it in the length or breadth of the mentioned meaning, or simply the meaning of "informative" will be contrary to the understanding of Arabic linguists and indefensible.

    Keywords: The article Rai, Arait, its sub-sections, Surprise, Informative
  • Ayat Shokati *, Mohammadreza Eslami, Soheila Kazem Alilou Pages 101-118

    The Holy Quran is always one of the rich and timeless sources that Muslim poets and writers have used. The history of using the Holy Quran in Persian poetry is as long as Iranian Islam. Tanas (intertextuality) is one of the new literary criticism theories that was proposed by Julia Kristeva in the second half of the 20th century. In fact, Tanas is a new term that has old concepts in literature. The present study aims to investigate intertextual types in the poems of Farid Esfahani, one of the lesser-known poets of Saadi's age, using the descriptive-analytical method. The results of the research show that he benefited the most from partial intertextuality that appeared in the form of Quranic words, sentences and phrases. It is also possible to consider indicative intertextuality as one of the most widely used types of intertextuality in his poetry, which is shown in the form of invoking Quranic stories and characters. The poet has rarely used inspirational and conceptual intertextuality.

    Keywords: Holy Quran, Persian poetry, intertextuality, Farid Isfahani
  • Abbasali Alimohammadi *, Mahdi Afchangi, Sayyed Reza Mosavi Pages 119-138

    The personality traits, social structure and lifestyle of the Israelites have caused the life story of the Israelites to be one of the most frequent stories in the Holy Quran. It seems that God has seen the Jewish people as a religious nation as a suitable model for the social education of Muslims and the building of the Islamic nation due to the various characteristics in the behavior and life of the Jewish people. Features such as "materialism and empiricism, belief in racial superiority over others, worldliness, unfair relationships with prophets, Jews lining up before the appearance of the last Prophet (PBUH)..." are among these characteristics. Considering the characteristics of Bani Israel, they can be considered as one of the most serious threats to the Islamic nation. The secret of repeating the story of the Children of Israel in the Holy Quran is that the Islamic community during the lifetime of the Prophet (PBUH) and after, should learn from the misfortune of the Jews and be freed from the prison of untruth and breach of promise so that they do not fall into sedition and divine punishment. The research method is descriptive-analytical based on library sources and interpretive and historical sources.

    Keywords: Behaviour, Bani Israel, repetition, Moses, Jews
  • Zahra Godini, Seyed Hamid Hoseini *, Fatemeh Shariati Pages 139-154

    One of the issues that should always be considered by man is the phenomenon of negligence. This phenomenon has different examples and a person in any situation, may be neglected and many things are out of his consciousness. In the present study, which has been done with a descriptive-analytical approach and citing library sources, an attempt has been made to identify and analyze the various consequences of the phenomenon of neglect from the perspective of the Holy Quran and Nahj al-Balaghah based on contemporary life events and requirements. By examining the word negligence, it can be said that negligence has several characteristics. These characteristics constitute the types of ignorance and negligence. Neglect of the present affairs that are in the human eye Finally, through the present research, it was concluded that the consequences of the phenomenon of neglect in the contemporary world are: 1) neglect and economic sanctions, 2) not learning from the events of Corona, floods and earthquakes, 3) Damage and loss of life, 4) self-destruction and dependence on the superpowers of the world, 5) cruelty, 6) disregard for the Hereafter, 7) misguidance, 8) worldliness, and 9) fashionism and lack of modesty.

    Keywords: The holy Quran, Misguidance, Fashionism, Economic Sanctions, Nahj al-Balaghah. &emsp
  • Mehrdad Aghaei *, Fazil Abaszadah Pages 155-174

    The Holy Quran, as the King of the Book of Existence, despite its abandonment among human societies, especially among Muslims, contains many thematic themes and novelties that all rhetorical and syntactic books have made the most of this great book. . The attention industry is one of the most common literary industries used in Arabic and Persian, which has long been used by speakers and writers. The rhetoricians, syntacticians, critics, and commentators have each provided definitions of attention that have changed over time. Therefore, the attitude of the new rhetorician is different from the old rhetoric towards this literary industry. This research aims to examine the difference between the view of rhetoricians at different times in this literary array and also the difference in the amount of examples of this industry in Surah Anbiya in the seventeenth part of the Holy Quran. Pay.

    Keywords: Holy Quran, Surah Anbiya, Al-Tafat Industry, usage
  • Rahman Majazie, Alireza Rajab Zadeh *, Alireza Mazloom Rahnie Pages 175-186

    As a necessity in any society, the pecuniary interest is certain and inviolable. In addition to the emphasis of the Holy Law on supporting disabled and disabled people who do not have the ability to protect their property and know the interests of their affairs; Intellectuals, social reformers and legal scholars are also aware of the importance of the issue in every society and pay special attention to the proper implementation of protection for the imprisoned. Due to the fact that the management of the property and interests of minors, madmen, non-reshid persons, etc. has different aspects and includes many examples. Sometimes it happens, however, guardians, legal guardians, judicial authorities involved in financial affairs, etc., in financial and non-financial affairs, come across cases where two interests are placed against each other, to determine which of the conflicting matters From the Shari'a, moral and legal point of view, it is against financial gain; There is no specific rule. In this regard, there are shortcomings and abridgements of the laws, and the decisions of guardians, guardians or legal guardians may be contradictory in different cases, which is not compatible with justice. In this research, we will analyze the issue by examining the "expediency of prisoners in Quranic studies and law".

    Keywords: expediency, prisoners, Quranic studies, Law
  • Zahra Khalkhali, Hossein Moradi-Zanjani *, MohammadHossein Saini, Farhad Idrisi Pages 187-200

    Although all the surahs of the Qur'an are in a confined order and in accordance with the protected tablet, they are in harmony with each other, harmonious and harmonious, but the surahs of part thirty (from Nas to Naba) have a more pronounced order and proportion in the opening and closing phrases, so that in quality Receiving and reading the audience is very effective. Therefore, reflecting on the heavenly relationship of these suras with each other is of special importance in the promotion and exaltation of man. This article has been done with reference to library sources and descriptive-analytical method and in it, while pointing to the opinions of thinkers who believe in the proportionality between suras, new aspects of proportion and harmony between the 30 chapters of the Holy Quran with regard to The interpretive opinions of the researchers have been discovered and explained. The results of research show that the relevance and relationship between these suras includes such things as: introduction, introduction and conclusion, completion and completion, concept and example, function and continuation, reason and argument, summary and detail, example and example, symmetry and fraternity. And in general, it is manifested on both verbal and semantic levels.

    Keywords: Quran, Proportion of Surahs, Consonance, Part 30